12 gânduri despre “Înregistrarea evenimentului din cadrul FET – Lansarea Albumului „Nicolae Titulescu”, ediția a II-a

  1. E socant pentru mine sa vad cum sunt linsati oamenii la Realitatea TV. Credeam ca Romania este totusi un stat democratic unde justitia nu se face la TV. Adica e socant sa ti se spun la TV: „ala e tradator, ala e inger”, ala e roman, ala nu e roman adevarat”.
    Inteleg ca oamenii politici pot face greseli mari, Schroeder e un exemplu, Merkel la fel, si multi altii, dar nimeni nu ii linseaza pe la un post TV. Nu exista un organism de reglemetare media, cu reguli care sa impierdice excesele?
    Nu sunt avocatul nimanui, doar observ cu oroare cum se executa public niste oameni care inca nu au fost condamnati de justitie pentru faptele penale de care sunt acuzati la TV.

  2. Din pacate, nu vad nici o efervescenta intelectuala pe acest blog. Mie sigur ca imi place sa scriu, si se vede asta. Doar ca vad citiva Ivani Contra, plus al nostru Gica.
    Ma asteptam ca dintre invitatii domnului Nastase, intelectuali, experti, oficiali, oameni cu experienta militara, politica, istorici, sa vina aici sa ne ajute sa intelegm mai bine subiectele abordate la Fundatie, sau sa ajutam prin participare virtuala la consolidarea unor proiecte romaneshti.
    Un weekend bun!

  3. Raportat la vremurile complicate pe care le trăim în țara noastră și le trăiește lumea în general, când chiar cuvântul pace e pe cale să fie trecut la index, lansarea Albumului Titulescu a fost un eveniment politic prin excelență și cumva și un act de curaj…. Mi-au plăcut trimiterile la testamentul patriotic al lui Titulescu pe care nu mă pot reține să-l reamintesc in extenso: „…eu care sunt pământean, adânc pământean, eu care particip de atâţia ani la viaţa internaţională fără a se uita că sunt român, eu care sunt soldat al ţării mele în tranşeele păcii, şi care nu a cunoscut demobilizarea, eu care am văzut toate ţările la ele acasă sau la muncă spre a ajunge la concluzia că nimic nu poate preţui mai mult ca glia părintească, eu care sunt adânc uman… am curajul de a spune public că umanitatea nu mă interesează dacă România nu-şi găseşte locul în sânul ei…”.
    Felicitări tuturor celor care s-au îngrijit cu afecțiune de apariția și reeditarea Albumului, precum și a numeroaselor volume despre lucrarea politică și științifică a ,,Marelui Tit,, care sper să fie venerat ca brandul cel mai valoros al diplomației române și să inspire și să încurajeze peren eforturile de afirmare a României ca țară suverană și independentă , promotoare neobosită a dreptului internațional. Ce bine ar fi să rămână ,,contemporanul nostru,, și pentru generațiile viitoare!

  4. Mai am ceva de spus (pare motto-ul vietii mele). Modul barbar in care rusii ataca civilii cu rachete este evident de condamnat. Nu stiu cit de Z o sa mai fie unii de pe aici cind o sa le bombardeze rusii bisericile romaneshti, sau omori copiii si sotiile, famiiile si prietenii.
    Dar bombardamentele rusesti de pina acum cu diverse tipuri de rachete arata ca ele nu sunt de ne-oprit, detectat si anihilat. Deci, nu am vazut pina acum nici o hipersonica care sa ii lase decoperiti in apararea anti-aeriana.
    Pe de cealalta parte, daca toate aceste noi tancuri odata livrate, toate sistemele moderne date de tari NATO nu reusesc sa ii opreasca pe rusi in Ucraina, ar trebui sa ne puna pe ganduri.
    Faptul ca Republica Moldova nu da semne ca e interesata sa se uneasca cu Romania in pofida puterii pro-romaneshti imi spune ca cineva a dat garantii Moldovei ca nu va fi lasata la mina rusilor, daca ei inainteaza in Ucraina. Doar ca asta pare acum asta e un joc de poker. Nu vad nici ca fac pasi pentru rezolvarea problemei Transnistrene in sensul de a o da la schimb, sau renunta la ea, daca asta este in interesul romanilor de peste Prut. Probabil gandirea este ca ii vor integra pe rusii de acolo in scenariul in care Ucraina cistiga razboiul si Rusia nu mai poate ajuta militar Transnistria. Integrezi rusilor transnistreni pe modeul baltic este putin probabil pentru ca Transnistria are deja un istoric de separatism puternic si acolo exista un anti-romanism puternic in constiimta colectiva ruseasc-gagauza.
    Moldlova are probleme foarte serioase inclusiv cu Gagauzia, care se auto-administreaza dar pe model rusesc, si desi nu a existat un razboi cu ei, gagauzii sunt ca si rusii anti-romani si anti-unire.

  5. Despre discutia despre minoritatea romana din Ucraina, Ambasada Ucrainei la Bucuresti a tinut sa aduca precizari despre aceasta lege care, asa cum a remarcat si MAE este un progres pentru asigurarea de drepturi fata de legislatia inlocuita. E bune ca romanii sa gandeasca cu capul lor si sa fie atenti la propaganda filo-rusa din Romania, care demonizeaza Ucraina pe orice subiect.

    https://www.dcnews.ro/ucraina-mesaj-catre-roman-despre-miturile-legii-minoritatii-kievul-anunta-semnarea-unui-acord-pentru-conditii-reciproce-de-educatie-in-limba-materna_903547.html

    • @trexsr
      Imi pare rau, constat ca din cauza departarii de tara si realitatile damdovitene, ati luat-o dupa fenta. Romanii din Bucovina, din Cernauti, Transcarpatia si nu numai traiesc o adevarata drama. Nu mai plecati dupa „fenta” si acuzati „propaganda filo-rusa” din Romania. Fiti putin mai ponderat si mai ales informat.

  6. Pe subiect, imi e greu sa inteleg de ce Nicolae Titulescu nu e imbratisat de toata clasa politica din Romania, si de ce la asemenea intilniri nu exista o participare mai larga. El chiar spera ca Rusia sa recunoasca unirea Basarabiei si recunoasterea frontierei la est, pe Nistru.
    Mi s-a parut interesant acet materila mai jos in care gasim mai multe elemente despre cum se repeta istoria cu o Rusie mereu agresiva, mereu barbara, si mereu imperialista.

    https://historia.ro/sectiune/general/nicolae-titulescu-si-relatiile-cu-uniunea-574834.html

    • Rusia a fost si va ramane o mare putere, un imperiu sau un conglomerat de state, iar de aici agresivitatea si comportamentul de mare putere valabila oricarei mari puteri de pe planeta. Problema noastra, a Romaniei, este aceea ca aceasta va ramane de-a pururi (de-a pururea și-n vecii vecilor) vecina cu „Ursul” de la est. Nu intamplator Romania a avut mai tot timpul o politica externa si economica inteleapta si puternica prin ministri ai Afacerilor Externe ai Romaniei indiferent de regim. Din pacate astazi, Romania trece printr-o mare criza de identitate ajutata de o armata de cozi de topor si multi tradatori. Inca odata, va sugerez sa va informati temeinic in ceea ce priveste „realitatea romaneasca”.

    • @trexsr, cu regret, dar ca diplomat român, doar speranța că Rusia va recunoaște granița cu România, nu este de ajuns.
      Mai ales că este considerat un exemplu pentru diplomația noastră.

      Dacă este un exemplu, nu mă miră că diplomații noștri și întreaga noastră politică externă nu face absolut nimic pentru revenirea Basarabiei acasă.

      Așa exemplu, așa politică națională externă.

      Nu avem dreptul să ne lamentăm.

  7. Interesant ca cehii au ales un Presedinte fost general NATO, un om care pare foarte integru, un alt tip de intelectual. Cehii ai stiut sa isi aleaga presedintii foarte bine, si pare o natiune consolidata, clara in mesajele ei despre apartenenta lor la spatiul euro-atlantic. Are o relatie foarte buna si cu Presedinta Slovaciei, impartasind practic o viziune comuna de interese.

    Declaratiile lui Trump insa ma pun pe ganduri. El considera ca inamicul SUA este China (deci nu Rusia), si ca acolo ar trebui SUA sa se concentreze. A mai spus ca dupa tancuri urmeaza armele nucleare, aratind practic o pozitie implicit pro-rusa, si anti-europeana. Sub Trump, probabil ca SUA ar da Rusiei ce isi doreste, controlul asupra Ucrainei, Moldovei, refacerea URSS si a influentei ruse in Europei de Est, si de ce nu, a intregii Europe. Trump e foarte atent sa nu il critice pe Putin, razboiul declansat de Putin, si agresiunea barbara a rusilor. Mi se pare ciudat ca un fost Presedinte SUA sa nu critice dur pe Putin si regimul lui, clar anti-Occident, declarat anti-Occident. SUA sub Trump nu va mai fi parte a Occidentului? O fi omul rusilor in SUA, asa cum se spune?

    Cum sa inchei acest conflict in 24 ore, asa cum se lauda Trump altfel decit sa bati mina cu Putin si sa retragi SUA din angajamentele NATO? NATO ce spune despre asta?

    Nu inteleg prea bine ce fel de „dome” anti-rachete ar construi el in SUA (si numai in SUA?), dar pare o alta declaratie extrem de ambibgua fata de aliatii SUA. Suna a izolationism militar. Cu alte cuvinte: nu ne intereseaza ce face Rusia in Europa, atita timp cit noi ne putem apara cu acest „dome impenetrabil”.

    Pentru el, orice se rezolva fie cu un gard, fie cu un zid, fie cu un dom „impenetrabil”.

    https://www.businessinsider.com/trump-warns-ww3-impenetrable-dome-2023-1

    • În general, republicanii sunt izolaționiști,
      În perioada imediat următoare, republicanii se vor focusa pe situația internă.

      Acum, sunt discuții legate de impactul financiar al trimiterii tancurilor în Ucraina.
      Votez cu republicanii, dar îmi pun mari întrebări legate de modul în care văd ei gestionarea situației internaționale.

      Iar Trump pare să fie o mare, mare problemă.
      Din cauza ego-ului său exacerbat riscă să creeze o ruptură în cadrul partidului.
      Iar pe plan extern nu este un vizionar.

      Și, da, preocuparea și prioritatea principală a Americii o constituie China, nu Europa.
      Așa încât, România are un singur aliat, NATO.

      Din nou, Geoană este omul potrivit la locul potrivit.
      Și, în opinia mea, ar fi omul potrivit în funcția de președinte, mai ales într-o perioadă atât de instabilă din punct de vedere al situației internaționale.
      Poate candidatul comun PSD-PNL, printr-un „electoral fusion”.

  8. Am inteles acum de la Antena 3 ca sunt niste nuante in ce priveste legea ucraeniana si realitatea pe teren, fapt ce a dus la sesizarea Comisiei de la Venetia. Un roman din Ucraina se plingea ca nu exista o cale clare pentru invatamint in limba romana. Altii se pling ca inca Ucraina face diferentiere intre „limba moldoveneasca” (inventie sovietica) si „limba romana”.
    Ar trebui ca politicienii ucraenieni sa aibe un pic de sensibilitate pentru sensibilitatea noastra: nu exista „limba moldoveneasca”!!! Asta e teorie ruseasca, si e o insulta la adresa romanilor.

Lasă un răspuns