Eveniment FET la Târgoviste

„Viața mea a fost o luptă continuă în scopul de a croi pentru România un loc în viața lumii, apărându-i, totodată, interesele naționale.”

                                                                                                                         Nicolae Titulescu

Fundaţia Europeană Titulescu în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe – Unitatea Arhive Diplomatice şi Arhivele Naţionale ale României, cu sprijinul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, organizează în perioada 14 decembrie 2022 -14 ianuarie 2023expoziţia document:  Nicolae Titulescu – lider al diplomaţiei româneşti şi europene.

Evenimentul face parte din proiectul ”Nicolae TITULESCU – 140 de ani de la naşterea omului de Stat, juristului şi diplomatului român de talie europeană”, derulat și implementat de Fundația Europeană Titulescu în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului României.

Expoziţia va fi urmată de conferinţa Actualitatea lui Titulescu, susţinută de prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu. La  evenimentul care va avea loc miercuri, 14 decembrie 2022, ora 13:00la sediul  Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița (Târgoviște, Strada Stelea, Nr. 2 – Sala de conferințe), vor participa oficialităţi locale, personalităţi ale lumii culturale.

În contextul aniversării unei personalități atât de complexe, Fundația Europeană Titulescu, al cărei scop principal este restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, a inițiat o serie de contacte cu instituții reprezentative ale statului român, pentru realizarea unor acțiuni culturale, menite a readuce în atenția opiniei publice, personalitatea lui Nicolae Titulescu. Evenimentul de la  Târgovişte se alătură unor serii de expoziţii şi conferinţe organizate de Fundația Europeană Titulescu în acest an,  în colaborare cu Academia Română, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Oraşului Sinaia, Muzeul de Artă Constanţa.

Expoziția este un omagiu biografic cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu. Alături de  documente și fotografii de epocă originale, în expoziţie se regăsesc și obiecte personale care au aparținut marelui diplomat.

Livretul militar, pașaportul, jurnalele anilor 1920-1930, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea, medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor etc., pot fi, de asemenea, admirate în expoziție.

Fotografii înfățișându-l pe Nicolae Titulescu în compania unor mari oameni de stat, scrisori către oamenii politici importanți ai vremii, documente care atestă importanța demersurilor sale politice și diplomatice, întregesc acest demers expozițional.

Remarcabil om politic, cu rol esențial într-o serie de decizii importante pentru România, jurist și profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, Nicolae Titulescu, una dintre cele mai strălucite personalități ale politicii internaționale din acea vreme, s-a bucurat de admirație și prețuire și pe plan internațional.

Ideile sale originale, precum colaborarea popoarelor pe plan economic și politic prin acorduri, buna vecinătate între statele mari și mici, solidarizarea împotriva actelor de agresiune, păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, respectarea suveranității și egalității tuturor statelor în relațiile internaționale, au contribuit la definirea unui diplomat, considerat de mulți istorici drept „cea mai importantă personalitate internațională din perioada interbelică”, a declarat Adina Rențea curator al expoziției.

Expoziţia document: ”Nicolae Titulescu – lider al diplomaţiei româneşti şi europene”, găzduită de Biblioteca Județeană Dâmbovița, va putea fi vizitată în perioada 14 decembrie 2022 -14 ianuarie 2023, între orele 8.00-19.00, Sala de conferințe a bibliotecii.

2 gânduri despre “Eveniment FET la Târgoviste

  1. Totusi, frustrarea non-Schengen trebuie consumata, altfel vom fi prostiti de-a binelea!

    Pur formal, este de apreciat mesajul presedintelui Klaus Iohannis legat de blocarea intrarii Romaniei in Schengen de catre Austria, transmis inaintea Consiliului European, unde șeful statului a anunțat că va ridica din nou aceasta tema.

    Iohannis a oferit o relativa plasa de siguranta pentru derapajele emotionale, care este insa putreda si cu gauri mari. Echilibrul si moderatia sunt de altfel din fisa postului, de la care de aceasta data nu s-a eschivat, dintr-un interes personal, egoist. El ne-a dascalit ca pe un popor de inutili si idioti, nefiind clar cine este idiotul util: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și a autorităților publice din România / N-are rost să cădem într-o depresie colectivă care nu rezolvă nimic. Depresie a zis?! Frate draga, se zice ca o mare statuta putrezeste, de aceea este nevoie din cand in cand de cate o furtuna, sa improspateze apele. Iar la Cotroceni, politica externa si de relatii internationale chiar a inceput sa putrezeasca, probabil de la caldurica a inca doi ani de mandat.

    Ca aceasta atitudine formala coincide cu interesul de fond al sefului Palatului Cotroceni de a-si securiza mandatul de presedinte, care expira in 2024, este o cu totul alta problema. Dar, totusi, frustrarea non-Schengen trebuie consumata politic si popular. Trebuie facute niste decontari, atat interne – cui altcuiva daca nu sefului statului ?! –, cat si externe, respectiv Austriei, pentru votul nedrept.

    Altfel, romanii isi vor pierde stima de sine ca popor, vor ajunge sa le fie rusine de ei insisi, daca, desi absolut fara nicio vina, vor fi impinsi politic, de la cel mai inalt nivel, de catre Iohannis, sa se considere vinovati. Daca singura vinovata, Austria, este deculpabilizata nemotivat chiar din interiorul Romaniei, de catre Iohannis, fapt in contradictie flagranta cu sustinerea masiva din exterior, a 27-1 tari.

    Ramane de vazut ce angajament va obtine presedintele Klaus Johannis din partea Consiliului European – unde, nu-i asa, este un egal intre egali, deci teoretic ar trebui sa aiba influenta –, daca va lupta si cu ce rezultate sa obtina asa ceva in termeni foarte clari, ca agenda Schengen. Deja se observa ca Iohannis o scalda, iar guvernul Ciuca il imita: NU boicotarea Austriei, NU decuplarea de Bulgaria, NU atacarea la CJUE a deciziei din Consiliul JAI, NU așteptări legate de Consiliul de astăzi și de mâine etc. Domnul NU spune NU doar romanilor, in exterior spune numai „Ja, ja„ si „Yes, yes”. Nu cumva domnisorul Klaus Iohannis o traduce pe frumoasa Romania, inselandu-i dragostea pentru Austria?!

    Apreciază

    • În opinia mea este gravă afirmația președintelui Iohannis prin care a afirmat că nimeni din România nu a greșit în raport cu eșecul Schengen.

      Asta înseamnă că fiind fără greșeală, autoritățile române neavând ce să mai facă, vor sta cu mâinile în sân așteptând mila altora.

      Astfel, domnia sa exclude orice analiză lucidă a cauzelor, în urma căreia statul român să întreprindă măsurile adecvate pentru găsirea soluțiilor optime.

      Inclusiv, dacă este cazul, înlocuirea celor incompetenți.

      Mă gândesc că dincolo de retorică, Parlamentul ar trebui, dacă are competențele necesare, să demareze o anchetă tocmai pentru a stabili dacă și cine este vinovat în România pentru acest eșec.

      Doar în acest fel se va putea instala profesionalismul și se va putea instaura credilitatea în instituțiile statului român.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.