Floriana Jucan, „Intrebarile la care NU au raspuns initiatorii legii offshore”

(https://.www.qmagazine.ro/intrebarile-la-care-nu-au-raspuns-initiatorii-legii-offshore/.)

Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu și Varujan Pambuccian s-au închis într-un birou și au decis viitorul întregii națiuni. Patru, Doamne, și toți patru, au inițiat Legea offshore care ne promite raiul independenței de resursele altora, cum ne promitea și „privatizarea” Petrom. În realitate, România va plăti un gaz la fel de scump precum cel plătit de țările care n-au niciun milimetru cub din această resursă naturală. Deși noi o avem. Rămân însă multe întrebări la care inițiatorii nu au răspuns. Iată-le!

DIN 18, DOAR LA 4

Legea offshore a fost inițiată de cei care controlează 70% din Parlamentul României, adică Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian și Nicolae Ciucă. Votată în două săptămâni de ambele Camere ale Parlamentului, a fost promulgată de Klaus Iohannis la 25 mai.

Înainte de adoptare, Q Magazine a adresat mai multe întrebări care vizau acest act legislativ celor patru inițiatori, precum și ministrului Energiei, Virgil Popescu. Am dorit să prezentăm opiniei publice aspecte sensibile și controversate tocmai pentru a semnala că ceea ce „ni se vinde” drept salvarea țării, e doar înrobirea ei.

După depășirea termenului legal prevăzut de legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, cu excepția ministrului de resort și parțial a Guvernului, niciunul dintre politicienii care au semnat această lege nu a răspuns întrebărilor noastre. De la cabinetul Președintelui Camerei Deputaților ni s-a transmis că întrebările „nu au fost considerate ca fiind sub imperiul Legii 544/2001”, caz unic în cariera mea de jurnalist de peste 25 de ani. Tocmai pentru ca opinia publică să înțeleagă demersul nostru, voi reda mai jos întrebările pe care le-am adresat celor patru inițiatori, cu mențiunea că în cazul ministrului Energiei și al prim ministrului am adăugat și alte aspecte care vizau aria de competență a acestora.

1. Vă rugăm să ne comunicaţi numele specialiștilor care au colaborat la emiterea proiectului legislativ de modificare și completare a Legii 256/2018, aflat actualmente în circuit parlamentar și al cărui co-iniţiator sunteţi?

2. Care sunt criteriile tehnico-economice prin care s-a stabilit ca sondele aflate la adâncimi mai mari de 3.000 de metri să se supună viitoarei Legi offshore?

3. Vă rugăm să ne precizaţi dacă sondele în foraj sau în exploa-tare până la această dată, la adâncimi de peste 3.000 de metri (sondele mai vechi), se supun aceleiași legi?

4. Dacă se supun aceleiași legi, vă rugăm să ne precizaţi câte astfel de sonde se află în producţie actualmente, ce companii le deţin și câte are fiecare dintre acestea?

5. Vă rugăm să ne precizaţi cât va câștiga statul român dacă toată producţia se va vinde printr-un trader, sub preţul de 85 de lei pe MWh, prin contract bilateral?

Să ne imaginăm cazul în care compania exploatatoare, OMV, cu sediul la Viena și deţinută în primul rând, de statul austriac, vinde producţia către un terţ (chiar din afara ţării) cu 84 de lei pe MWh, prin contract bilateral permis de actualul proiect de lege cu simpla obligaţie a notificării ANRE. Acesta, la rândul său, poate vinde cu orice preţ către oricine, inclusiv în Austria.

În acest caz, vă rugăm să ne explicaţi ce impozit se aplică pe acest tip de tranzacţie și cât va câștiga statul român? Pentru o informare cât mai corectă și detaliată a publicului, vă rugăm să ne exemplificaţi cu formula de calcul fiscală.

6. Vă rugăm să ne precizaţi care este articolul din proiectul legislativ prin care gazele din offshore și on-shore aparţinând României vor fi tranzacţionate pe bursele românești?

În cazul în care acestea vor fi tranzacţionate pe bursele străine, statul român va fi obligat să cumpere propriul gaz din străinătate, la preţul pieţelor europene (cu menţiunea că, spre deosebire de România, celelalte ţări din UE nu deţin resurse de gaze naturale)?

7. Care au fost criteriile avute în vedere pentru acordarea acelorași facilităţi și exploatărilor offshore de mică adâncime și celor on‑shore de peste 3.000 de metri?

8. Ce alte date aţi avut în vedere la întocmirea Expunerii de motive pentru modificarea Legii offshore, întrucât în raportul întocmit de compania Deloitte la cererea Asociaţiei Române a Concesionarilor offshore din Marea Neagră pe care l-aţi invocat, se arată clar că nici firma de consultanţă și nici asociaţia „nu își asumă nicio responsabilitate” și „nu vor lua parte” la dezbateri ulterioare atât parlamentare, cât și publice?

Inclusiv consultantul Deloitte aduce în atenţia autorităţilor necesitatea „asigurării unei asistenţe profesionale competente suplimentare, precum și o analiză atentă a situaţiei specifice”, adăugând că raportul se bazează pe „informaţii istorice și publice”, deci fără o bază obiectivă actuală.

Ce alte date, informaţii, consultări aţi avut în vedere la elaborarea acestui proiect legislativ?

L-am întrebat, în plus, pe Nicolae Ciucă, în calitatea sa și de prim-ministru:

9. Aţi fost informat că lângă zăcământul Neptun Deep, deţinut de statul român, se află zăcământul Sakarya, deţinut de Turcia, explorările fiind făcute tot de firma Exxon?

10. Turcia a anunţat public că din 2023 va începe exploatarea acestuia. Cunoașteţi că la nivelul geologilor s-a concluzionat că zăcământul Sakarya poate corespunde cu zăcământul Neptun Deep?

Vă adresăm aceste întrebări întrucât sunteţi cel care a girat implicarea companiei Romgaz în cumpărarea acţiunilor deţinute de Exxon Bahamas la zăcământul Neptun Deep.

V-a prezentat Romgaz un raport autorizat prin care să confirme energia zăcământului și volumele posibile și probabile de gaze, pentru că dovedite nu sunt? Dacă da, vă rugăm să ne comunicaţi cine a întocmit acest Raport (instituţia sau persoanele autorizate nominal) și care sunt cifrele avansate.

11. Înainte ca Romgaz să cumpere acţiunile deţinute de Exxon Bahamas, cu suma declarată oficial de 1.060.000.000 de euro sau dolari (vă rugăm să ne precizaţi concret moneda pentru că în spaţiul public au fost vehiculate ambele!), compania statului român a avut la bază o evaluare financiară autorizată pentru plata acestei sume, având în vedere că sunt bani publici? Dacă da, cine a întocmit această evaluare și când v-a fost prezentată dumneavoastră?

Guvernul Ciucă a răspuns doar la patru dintre 18 întrebări câte am formulat. Evident că și aceste răspunsuri au ocolit, de fapt, subiectul de interes la fel cum au făcut-o și celelalte instituții:

12. Cine va fi operatorul zăcământului Neptun Deep în urma achiziţionării acţiunilor Exxon Bahamas, care îl opera, de către statul român?

„Referitor la întrebarea 12, vă informăm că operatorul va fi o asociere între OMV și Romgaz, 50% și 50%, OMV având deja acest procent din proiect. Menționăm de asemenea, că statul român deține o participație la OMV de 20,6% și la Romgaz de 70%.”

13. Potrivit informaţiilor Q Magazineministrul Energiei, Virgil Popescu, a refuzat păstrarea echipei de proiect a Exxon, cu mulţi specialiști români, care lucra deja de câţiva ani la zăcământul Neptun Deep și avea experienţă dovedită, având în vedere că într-un an și jumătate această echipă a realizat 7+1 sonde în respectivul perimetru. Dacă s-ar fi păstrat această echipă specializată și neutră, nu ar fi existat suspiciunea legată de anumite decizii manageriale defavorabile statului român pe care le-ar putea lua compania OMV.

Din informaţiile dumneavoastră, de ce s-a renunţat la această echipă, pentru că mai mulţi specialiști din cadrul ei au declarat pentru Q Magazine că ar fi dorit să își continue activitatea până la începerea exploatării și după aceea a gazelor din perimetrul Neptun Deep?

La această întrebare, premierul Nicolae Ciucă NU a răspuns.

14. Se cunoaște la nivelul Guvernului român cine sunt acţionarii companiei OMV? Dacă da, vă rugăm să ni-i comunicaţi pentru a putea informa publicul larg.

„În legătură cu întrebarea 14, vă răspundem că acționarii OMV sunt publici pentru că această companie este listată la bursă.„

Pentru lămurirea cititorilor Q Magazine prezentăm singurele informații pe care site-ul bursei din Viena le afișează despre compania OMV.

8 gânduri despre “Floriana Jucan, „Intrebarile la care NU au raspuns initiatorii legii offshore”

 1. Turma fara caini. Unde sunt serviciile platite regeste sau DNA? Devin retorice toate aceste intrebari, suntem rusinea lumii. Doar Dumnezeu mai poate salva Romania de nemernicii de la varful politicii.

  Apreciază

 2. Dacă-i vorba de energie.

  Acum câteva zile propuneam un MORATORIU (https://mipopescu.wordpress.com/moratoriu-energie/) privind politicile energetice.

  În sprijinul acestuia, pot fi luate în considerare două poziții în aceeași direcție, exprimate de personalități publice.
  ***
  Prima.
  În Statele Unite s-a creat o breșă, chiar în cadrul Partidului Democrat, pentru susținerea politicilor climatice impuse de Președintele Biden.

  Senatorul democrat al statului West Virginia, John Manchin, a declarat Miercuri, 13 Iulie, că respinge și se opune TUTUROR prevederilor privind cheltuielile climatice (inclusiv taxele de mediu) din legea propusă de Administrația Biden.

  De amintit că West Virginia, producător de cărbune ar fi urmat să fie grav afectat de închiderea minelor și a taxelor de mediu.

  Iată că se poate.
  ****
  A doua stire care datează de ieri, Vineri 15 Iulie.

  Prințul Turki Al-Faisal, fost ambasador al Arabiei Saudite în Statele Unite, l-a luat în derâdere pe Președintele Biden.

  Prințul Turki a declarat ieri la CNBC:
  „Ca un exemplu, în problema energiei, el (Președintele Biden) dorește oprirea completă a folosirii resurselor fosile, nu numai în Statele Unite, ci în întreaga lume, iar acum se află în situația de a avea nevoie de aceste resurse fosile ca mijloc de a compensa penuria energetică, nu numai din cauza războiului din Ucraina, ci și din cauza propriei politici a SUA de a închide conductele de petrol și de a opri exploatările de zăcăminte pe teritoriul american”.

  Bănuiesc că și UE va trebui să-și revizuiască politicile energetice și se pare că Germania va fi prima care va reveni la sursa sa energetică tradițională, cărbunele.

  Apreciază

  • Daca acolo in tarile de unde se da „ora exacta” in lume, de unde luam lumina, sunt oarece probleme in privinta trecerii la energia verde, va dati seama ce probleme sunt aici pe plaiuri mioritice. Aici se vorbeste extrem de mult pe marginea energiei verzi, regenerabile insa, se face extrem de putin, se investeste putin spre deloc. Daca toate aceste minti luminate ale planetei ar opri taierile masive de „aur verde” de pe tot cuprinsul globului pamantesc cu certitudine situatia ar fi mult mai blanda. Mai am o nedumerire. Toata planeta este afectata de incendii majore acestea fac ravagii peste tot. Eu stiam ca fara o mana criminala vegetatia nu se autoaprinde cu una cu doua, deci … ? Sa nu uite lumea ca Romania nu duce lipsa de bazine hidrografice bogate, in schimb tara, agricultura e in suferinta dupa apa si sa nu uitam ca astazi se iriga de cel putin 6 ori mai putin ca-n vremea impuscaturlui. Petre Daea – „S-a distrus ce s-a construit. Am exportat mai mult fier vechi decat cereale”.

   Apreciază

   • Ca tânăr inginer am bătut câmpiile României din Oltenia până la Borcea / Fetești și de la Slobozia la Călărași, de la marea stație de pompat apa din Dunăre de la Pietroiu – Ștefan cel Mare până la sistemul de la Jegălia construit de francezi.

    Ministrul Daea are perfectă dreptate. România nu a suferit de secetă chiar dacă alte țări erau bântuite de uscăciune.

    Cred că problema de astăzi este cauzată, pe de o parte de delăsare și distrugerile din sistemele de irigații, inclusiv furturile de orice material metalic, iar pe de altă parte de lipsa de forță de muncă.

    Hai, partea materială se poate înlocui și reface, dar pe om nu poți să-l obligi să muncească, când mirajul unui câștig mai mare pentru o muncă NEcalificată te atrage în altă parte.

    Am

    Apreciază

 3. Până la urmă să așteptăm cantitățile îndestulătoare de gaz extras din Marea Neagră, promise ditirambic de toți guvernanții neoliberali (inclusiv PSD) și abia apoi să analizăm plusurile și minusurile legii. Deocamdată discutăm vorbe. .
  PS
  Biden și Partidul Democrat și -au luat-o peste bot în Arabia Saudită.
  ,,Nicio țară nu are dreptul să impună propriile valori altora”, a concluzionat ministrul de externe saudit (cu referire punctuală la Irak și Afganistan).
  Deplasarea umilitoare a moshului la Riad este semn de mare agitație la Washington…
  Pun pariu că, în preajma alegerilor parțiale, îl vor acuza din nou pe Putin pentru așa-zisă imixtiune în desfășurarea scrutinului electoral american. Ce mai….liderul de la Kremlin este cu adevarat Antichristul, capabil, dacă nu este oprit, să invadeze (militar _n.m.) chiar și teritoriul SUA..(Z)

  Apreciază

  • Noi cu gazele la usa conform legii (offshore) si a prostiei conducatorilor actuali nu avem dreptul sa beneficiem primii de gazul extras, ci mai nou asa cum vrea UE trebuie sa impartim in mod egal, „frateste” gazul cu ceilalti granzi ai UE. Din pacate mare fratie in sens invers n-am vazut sau simtit pana acum din partea mai marilor UE.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.