Despre post-jurnalism

In perioada jurnalismului, atunci cand era distribuita o stire despre cineva, persoana respectiva era contactata pentru un comentariu sau o reactie.

In perioada breaking news-urilor, a post-jurnalismului, regula asta nu se mai aplica. Este ceea ce i-am explicat lui Mihnea, fiul meu, surprins de o stire care a aparut in Fanatik si care, apoi, a fost preluata de Antena 1, fara sa i se ceara o reactie. Iata stirea:

„Câți bani a pierdut fiul lui Adrian Năstase cu noua sa afacere și cum încearcă să recupereze pierderile”.

I-am spus ca, initial, jurnalistul nu a stiut cum il cheama, folosind formula „fiul lui Adrian Nastase”. In al doilea rand, i-am mai spus ca noua deontologie jurnalistica are, adeseori, alte reguli decat cele pe care le stia el.

8 gânduri despre “Despre post-jurnalism

 1. Ehe.. fost-ai lele, presă…. demult a ajuns CANCER, „știre” pentru cei ce plătesc difuzarea..
  p.s. e amuzant efortul scribilor SUB SIMBRIE la ordinul păpușarilor MOLUȘTE care vă percep un pericol, bag seama pentru interesul ticăloșiilor la care se dedau, prăpăgiții! Chiar așa, când reveniți, AN? C-a fi timpul!!

  Apreciază

 2. As formula, cu permisiunea dvs:
  Post jurnalism și post democrație.
  America vine și cu bune și cu rele: Promisiuni, supereroi (ex. Biden pe/sub bicicletă), violență, fake, show , arme (de regulă second hand), insecuritate, dependență politico- economică, pseudo valori, cancel culture/history, etc..
  Rămâne să stabilească cititorii care sunt bune și care rele..
  În fine, când s-o debloca portul Constanța poate intră și gazul lichefiat la prețuri decente… sper că autoritățile române vor acorda rapid vizele necesare.

  Apreciază

 3. Adrian Năstase
  Cu scuzele de rigoare, îmi permit să vă contrazic, colegul Fragmentarism NU este un propagandist de război, ci un pacifist prin excelență, calitate confirmată în marea majoritate a comentariilor sale.
  Desigur, este în spiritul ,,noului jurnalism ” corect politic să definim, fără nuanțe, reacția Rusiei, drept agresiune ilegitimă. Problema aoare când privim lucrurile simultan din două perspective:
  1. Din subsolurile industriale ale Ucrainei în care se refugiază ,,benevol” civili alaturi de militari cărora li se ordonă să nu se predea, cu orice risc;
  2. Mai de sus, pentru a vedea cum se deplasează plăcile tectonice ale geopoliticii hegemoniste, după cum se vede, într-un singur sens: Spre Est.
  Cred că împărtășiți multe din ideile colegului nostru, dar nu aveți, din păcate, libertatea confortabilă a moderatorilor de la A3-CNN care spun întotdeauna doar ce gâ(n)desc.
  Oricum ar fi, urmașii noștri vor afla mai multe din lecturarea memoriilor dvs, într-o lume, sper eu, cu adevărat mai bună.

  Apreciază

 4. În topicul acestei teme, aș remarca un fenomen interesant, scade semnificativ audiența posturilor de știri din majoritatea statelor europene.
  Mă întreb care o fi cauza, ,,calitatea” producțiilor jurnalistice, sau suprimarea surselor alternative ?
  Tare mă tem că ambele sunt în simultaneitate propoziții ,,true”.

  Apreciază

 5. ref la https://adriannastase.ro/2022/06/14/inregistrarea-emisiunii-raport-de-zi-cu-ana-maria-pacuraru/#comment-242315

  Popescule

  cam ai dreotate ca fragmentzel a luat-i razba prin toate miristile, boziile, tufisurile patriei .. Ce sa ii facui asa e cu 3 facultati si dicteul automat cma privoaca vertijul si betia de cuvinte ….

  Insa , insa asa intre noi 2 + Sefu + cati mai or fi .. ca care este acel „adevărat act de război împotriva țării noastre” ? Cine ar fi comis si cel mai mic act care ar putea fi considerat agresiune contra Romaniei, stat membru al NATO ?

  Insa daca e vorba pe prp[aganda .. sa zicem .. cum ? „Excesiva” ? ia sa vedem productia unei persoane prezentata a fi :expert” in „securitate” …. director de proiect Afghanistan Watch al Middle East Institute, director al Frontier Europe Initiative și profesor adjunct la Universitatea Georgetown. Ai zice ca ….
  Insa paratul ca ar fi expert zice ca cum „Deja au existat zvonuri, unele neconfirmate, altele semiconfirmate că au utilizat arme chimice. I” . NU a fots nici un zvon ci o „ingrijorare” ca ar putea fi … Zvirnuri la nivel de barfa gogonata!!
  Oricum impotriva lui Azovstal , poate, zic poate doar VX ul sau sarinu …. ar fi putit fi de ceva folos. Da daca ar fi fots sa se utilizeze ANM … (WMD ptr unii) titusi bomba cu neutroni …

  Sau … cica ca cum „Statele Unite erau amenințate existențial ?! Adica amenintata existenta SUA ?! Ma face sa ma raz … Numai salva totala a submarinelor Ohio ar duce la haos pana la disparitie orice stat de pe glob . Nimeni nu isi poate permite sa puna in pericol existenta SUA!!!!! Ca in urmatorul minut voen replica sub forma unei salve titale a triadei nucleare .. zi asta insemana Ziua de Apoi ! (adica SUA poa fi frichioniat indeva prin Afganistan, Irac, Vietnam, da niciopdata ;langa „gardul” ei !!)

  Insa , cu ocazia asta de ce sa nu mai dam o copitica in Romania care nu se rata destul de „ciiperanta” ptr cheful lui Z Volomîrmîr?
  Ne uităm la ce face Polonia sau la ce fac Statele baltice, atât la nivel de livrări de ajutor militar „… Se pare ca expertii astia nu prea cunosc diferemnta intre o racheta Buk si una balistica.. sau nu au auzit ca Ucraina a cerut T 72 si MIg 29 ..
  MIG 29? Nu avem! Mai avem cateva MIG 21 cu „resursa” depasita – inaceptabile ptr Ucraina!
  T 72 ? NU avem .. Avem t55 nu stiu cat de functinale – inaceptabile ptr Ucraina!

  Sau …. cica „că nu avem bacuri peste Dunăre, camioanele blocate la granița cu Republica Moldova și cu Ucraina de luni de zile. Și noi spunem că facem tot ce putem. Nu pune România într-o lumină tocmai favorabilă în raport cu statele aliate, cu Statele Unite sau, până la urmă, cu acele state care se confruntă cu foamete.” ..
  Da .. se cam uita ca si noi avem nevoie sa navigam pe canalul Sulina si sa folosim portul Constanta…
  Insa se pare ca ar exista o nemultumire ca cum, dpv al comunicării strategice, în relația bilaterală, România a problematizat aproape exclusiv situația minorităților române pe teritoriul Ucrainei, în contextul legii limbii, care a fost dată de fapt împotriva Rusiei, nu împotriva celorlalți.

  Nu stiu .. o fi bine ?
  Eu cred ca nu!!!!

  Eu nu cred ca este normal ca romanii din Bucovina de Nord, Hotin, Buceag sa fie ucrainizati in timp ce in Romania acordam cu generozitate drepturi minoritatii ucrainene …

  Tu ?!
  Asa ca urmas de refigiati ce crezi ?

  Apreciază

  • A.. da ..

   Stirea zilei in ce priveste SUA ar fi ca ieri a fost l;ansat la apa Type 003 ,adica portavionul Fujian al People’s Liberation Army Navy. Un CATOBAR cu catalpte electrice , cca 100.000 tone.
   Si, ca se pare altel cateva , dar Type 004 sunt in constructie.
   Cestia este ca in 2017 a fost lansat la apa Shandong (Type 002) …. construit in 4 ani ….
   Ca cioaca este ca sinezii au „doar” 5 docuri uscate capabile sa contruiasca giganti de din astia. Au si bani!!

   Apreciază

 6. Off topic
  Nu cred ca mai are rost sa vorbim jurnalismul din tara noastra. De cele mai multe ori se relateaza un subiect apoi, acesta nu este dus pana la capat este lasat in aer. As dori sa vorbesc despre coborarea la ses a ursilor, nu de alta insa, am vazut o vulpe pe prispa.
  In continuare pe fondul taierilor masive a padurilor, ursii raman fara habitat si surse de hrana, asa ca saracele animale au luat-o la vale. Mai nou se pare ca un urs a fost vazut in zona Snagovului. Pe cand le vom intalni pe aleile parcului Herestrau ?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.