Lupta impotriva crimei organizate si problema romilor

Ceea ce se intampla, in aceste zile, la Bolintin este rezultatul indiferentei politice fata de un fenomen previzibil – criminalitatea organizata.

In 2004, atrageam atentia ca, alaturi de lupta impotriva coruptiei, trebuie sa se desfasoare si lupta impotriva criminalitatii, a terorismului, a traficului de persoane si a traficului cu droguri. Spuneam atunci ca eliminarea vizelor si calatoriile in strainatate vor genera trecerea de la o infractionalitate individuala la o infractionalitate colectiva, cu tehnici tot mai sofisticate.

De altfel, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)  a fost înființata în anul 2004 prin legea 508/2004 în scopul destructurării grupurilor infracționale organizate, frontaliere și transfrontaliere. DIICOT efectuează investigații în materia infracțiunilor grave, definite de Legea nr.39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate. 

Dupa 2004, sub influenta unora dintre servicii, a fost insa destructurata Directia de informatii a Ministerului de interne, iar activitatile institutiilor de forta ale statului, in timpul mandatelor lui Basescu si Iohannis, au fost indreptate doar spre asa zisa  lupta impotriva coruptiei. In acest timp, au proliferat clanurile infractionale, inclusiv prin conexiuni in alte tari, iar pandemia a facut ca membrii lor sa se „reuneasca” acasa, in Romania.

Autoritatea statului a slabit iar acest lucru s-a vazut si la Bolintin – lipsa de reactie si chiar complicitati ale celor din politie (la nivel de judet si de localitate), lipsa de forta a prefectilor, vulnerabilitatile primarilor, acceptarea circulatiei autovehiculelor fara permise pentru conducatori auto, construirea de locuinte fara autorizatii, lipsa unor reglementari mai ferme in aceste domenii, etc.

In plus, ne ferim sa discutam despre aparitia unor conflicte in Romania, intre comunitati de romi si alte comunitati. Astfel de incidente s-au mai intamplat la Baia Mare, in Moldova si in alte locuri.

Va trebui sa ne uitam si la cauze. Pana in 1989, multi romi lucrau, ca zilieri, la CAP-uri sau la IAS-uri. Disparitia lor i-a lasat fara surse financiare minime. In plus, o crestere demografica accentuata (casatorii timpurii, numar mare de copii) a creat probleme suplimentare. Eliminarea vizelor pentru mersul in strainatate a ascuns pentru o vreme aceste probleme. Din pacate, mergand in Occident, unii dintre ei s-au „perfectionat” in infractionalitate si au construit „multinationale” ale crimei organizate. Banii obtinuti i-au adus acasa si si-au dezvoltat un stil de viata in afara legilor si, uneori, in dispretul lor. Autoritatile au inchis ochii (uneori in mod intereresat).

Constient de problemele de existenta ale comunitatilor de romi, ca premier, am luat o serie de masuri, impreuna cu liderii acestora – numirea de consilieri romi la consiliile judetene si la unele primarii, utilizarea programului „cornul si laptele” pentru a atrage copiii romi in programele educationale, etc.

Acum, autoritatile se prefac ca nu exista aceasta problema. Ii vor muta pe romii din Dambovita din Bolintin in alta parte, vor schimba cativa sefi din politie. Pana la urmatorul incident cand vor trimite, din nou, mascatii sa stinga „incendiul”.

Eu cred ca cei vinovati de de crima din Bolintin trebuie pedepsiti exemplar. Cred ca trebuie pedepsiti si cei din autoritatile locale vinovati de indiferenta si lipsa de reactie. Dar cred, ca va fi nevoie de masuri politice, economice, sociale, educationale, pe termen lung, pentru a asigura integrarea comunitatilor de romi in societatea noastra. Nu se poate trai doar din manele.

15 gânduri despre “Lupta impotriva crimei organizate si problema romilor

 1. Ma scuzati ….. dar de vreo 30 de ani atrag atentia ca nnu este vorba de problema …. ilor ci de prpblemele pe care le fac unele grupuri de .. , hai „romi” (eu stiam ca pluraul de la „rom” ar fi „romuri” )

  Ia sa ne uitam nitel la cazul asta din Bolintin.
  Un bolontinean a fost omorat de o „echipa” de 4 care , in limbaj ard;lean , sunt „vinituri”. Adica recenti in localotate , veniti din Racari ….
  Ca cei 4 au o anume coloratura etnica, este adevarat.

  Dar este cazul sa implicam intreaga etnie? Sau macar pe toti din Bolintin? Ca auzem oe unu , roma si el, da din Bolontin ca isi facea gruji si zicea ca poate , titi indifernt de etnie , sa cumpoere terenurl alora .. (ca sa le dea mot9v sa se mute) si s afac acolo un parc ptr copii. Ca .. eu zic ca si „romii” din Bolintin au luat destul pe coaja de la aia!!

  O! Si o sa mi se zica ca .. ca in 91. Asa este . Aupus foic la casele celor care provocau probleme. Pe vrmea aia le zicea tigani. Dar stiti ceva ? Printre cei care au pus foc erau si destui tigani!!! Imi zicea un colga de serviciu, de loc din Bolintin ca fuse si tac-su. Luat „la actiune” de 2 preteni din frageda pruincie, colegi de scoala, vecini de pe aceiasi strada de cand se nascura „hai ba ! Afata cu ei! Ce ma nu te gandesti ca si tu ai copil?” Cei 2 , tigani si ei doreau sa scape de cei pe care ii considerau un pericol ptr copii lor!!!

  A! Si da .. in 91 cei alungati si cu case incendiate erau .. ursari. Restul romilor din Bolintin nu erau ursari. Cica vecini buni, oameni cumsecade si care, in majoritate, erau ori lautari ori zidari.

  Dar agravarea vine de la toleranta vecina cu favirizarea daca nu cu complicitatea autiritailor . ca daca ii puneau la punct din prima .. dar asa aia isi fac de cap ca nu ii deranjeaza nimeni iar multimea de victime are un modment de reactie .
  A da. Si pe urma vin alti complici morali care zic ca ar fi doar ciocnire etnica, ca romanii e intoleranti samd .

  Apreciază

 2. Daca mergi cu masina prin Bucuresti, pe la unele intersectii apar diverse persoane care ofera soferilor diverse lucruri la pret mic.Am observat ca multi le cumpara si nu si pun intrebarea privind provenienta. Eu cred ca la fel de vinovat e cel ce cumpara ceva furat decat cel care fura si vinde. Tiganii sau rromii, oricum le ati spune, n ar prospera prin afaceri ilegale daca nu ar fi cei care le mijlocesc calea spre afaceri ilegale. Manelele nu s ar vinde daca nu ar fi ascultate. Concluzie: cetatenii nerromi au nevoie ei in primul rand de educatie si integrare.

  Apreciază

  • @Gheorghe Băran: „Concluzie: cetatenii nerromi au nevoie ei in primul rand de educatie si integrare.”
   =======
   Corect. Fără patimă, uitați-vă împrejur la gradul de educație, baza culturii unui popor.

   Și cum să fie educat un popor cu bălmăjeala asta de directive venite din toate părțile care au menirea să creeze un om nou, cu o gândire progresistă, contorsionată, prin eliminarea valorilor tradiționale și a valorilor.morale?

   Nu comentez ce-a zis George Simion, dar să ajungi să-l duci pe un om la „cremenal” pen’că și-a exprimat părerea că Holocaustul, în opinia lui, nu prea poate fi obiect separat de studiu în România, singura țară în care s-ar introduce așa ceva, este un exemplu clar la ce a ajuns ideea de învățământ la noi.

   Dar când a fost vorba de o oră, o singură oră de religie, toată puștimea îmbibată de idei progresiste, care nu scapă ocazia să iasă pe stradă cu „Huo!” în gură, s-a repezit într-un război pe viață și pe moarte, de parcă era vorba de o Anticruciadă.

   Vreau să zic că învățământul și educația nu ar trebui să se facă după ureche și să fie votate materiile de studii într-un Parlament alcătuit din inculți cu apucături ca cele văzute în Bolintin.

   Și da, în Bolintina este o problemă cu țiganii, nu de azi, de ieri.
   Vorbiți cu cei de acolo. O bună prietenă de-a noastră a fost câțiva ani, medic stagiar chiar în Bolintin, sat de oameni muncitori dar care sufereau de pe urma comunității de țigani.

   Cât despre afirmația despre lichidarea colectivelor cauza care i-a lăsat pe țigani fără loc de muncă, îmi pare rău, domnule prim ministru, dar trebuie să vă contrazic. Nu știu cine v-a oferit această informație.

   Am lucrat în Bărăgan, în Zimnicea, Slobozia, în Oltenia câțiva ani buni și n-am văzut picior de țigan în niciuna din zecile de gospodării agricole. Adică tocmai într-o zonă care constituie grânarul României.

   Sper ca opiniile mele diferite să fie interpretate corect, ca o dorință de a oferi și alte căi de a discerne nuanțele adevărului, nu ca un război personal.

   Apreciază

 3. Aveți dreptate domnule prim ministru. Din nou ați făcut o excelentă analiză a evenimentelor recente dovedindu-se în timp că înființarea DIICOT a fost un lucru foarte bun. Cu respect,
  Adrian STĂLINESCU.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Glumind, avem un exemplu elocvent de ce înseamnă multiculturalismul mult aclamat, fără supărare, chiar de dumneavoastră, domnule prim ministru.

  Dacă urmările acestui fenomen nu poate fi stăpânit într-o societate în care datează de secole, cum vrea UE, recte Germania, să implementeze hoardele pe care le aduce între granițele Europei.

  Oare nu ar fi timpul ca cei care au fost prea idealiști susținând multiculturalismul și alterând mentalități să recunoască faptul că au greșit?

  Poate în ceasul al doisprezecelea, o mișcare de ripostă hotărâtă ar readuce valorile la locul lor.
  Deși, în opinia mea, distrugerea acestora s-a realizat odată pentru totdeauna.

  Altă formă de multicultiralism eșuat este cel din America periferiilor marilor orașe, unde mișcarea BLM face ravagii și a mai dat naștere și ideologiei rasiste a urii împotriva albilor, WOKE care este impusă oficial de Administrația Biden.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Întreaga țară e sub anestezie. Nu ne mai trezim. Iată, ce se întâmplă cu Hotărârea dată tocmai acum când suntem o țară bolnavă: de la 1 ianuarie 2022 a fost anulat dreptul la sănătate în baza asigurărilor sociale!!!! Mai genocid decât acesta care să fie? Ar mai fi unul: să ne extermine în bătaie și împușcați, dar ei știu că noi preferăm moartea fără reacție.

  Apreciază

  • Probabil ca va referiti la situatia ca anumite categorii de pensionari sa plateasca contributiile la sanatate, insa guvernul a anuntat totodata si marirea punctului de pensie, asa se creeaza un „echilibru”.

   Apreciază

 6. In off …. sau cand morala devine cam (des!) imorala

  Unuoa David Bennett os-a a făcut un transplat de inimă de la un porc modificat genetic, o premieră în istorie, realizată în Maryland, Statele Unite. Vestea a făcut înconjurul lumii și dă speranță unei soluții revoluționare pentru mii de bolnavi care așteaptă, uneori în zadar, un organ compatibil. Numai că povestea acestui pacient a luat o întorsătură neașteptată și ridică semne de întrebare în legătură cu etica „celei de-a doua șanse”, scrie The Washington Post.

  Scandalul vine de la faptul ca Bennett a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că l-a înjunghiat în mod repetat pe Shumaker în abdomen, piept și spate, după ce soția de atunci a lui Bennett, Norma Jean Bennett, a stat în poala lui Shumaker. Atacul l-a lăsat paralizat pe Shumaker , care și-a petrecut următorii 19 ani într-un scaun cu rotile înainte de a suferi un accident vascular cerebral în 2005 și a murit doi ani mai târziu.
  Bennett a fost condamnat la 10 ani de închisoare, a executat șase ani din pedeapsă și a fost eliberat în 1994.

  Acum familia victimei (si nu doar ea!) sale zice ca este de neconceput ca cei condamnați pentru infracțiuni violente să beneficieze de o procedură de salvare a vieții de care atât de mulți au nevoie cu disperare….

  Unde e partea cu mirala care o ia razna ?

  In faotu; ca inima a fots „donata” de un porc transgen[etic] (adica cu gene modificate .. astfel incat sa poata servi ca sursa de transplant ptr oameni). Adica i s-a zis ai oo sansa .. te simti norocos ?

  Tocmai ca nu se simtea norocos a accepat sa fie cobai. (din varii motive nu era eligibil dpv medical). Caci nimic nu garanta ca inima nu ar fi fost respins ain viteza. Ca totusi e de porc ! Inima!!!! So, ca desi de vreo 30 de ani se zice de porci transgenetici .. asta a fots prima incercare!

  A doua sansa ? Primul transplantat de Cristian Barnard a murit la 18 zile dupa succes (mort de pneumonie.. care poate a fotsb facirizata de imunosusporesoarele bagate cu toptanul in pacient)
  Asa ca ar fi de astepta ceva timp pana sa se zica ca ala chiar a primit a 2a sansa… Deocamdat a primit sansa de a deveni un f celebru cobai.

  Insa dca va avea succes… e … E!
  adica cum sa zic nimeni nu intreaba un porc daca vrea sa isi doneze inima ca sa salveze un om (nici ca sa si-a doneze ptr hrana!) Porcu e „permanet voluntar”! Porcul este si usor de crescut . Mai usor decat omul … (asta aporpos de un film in care se creetau cline umane ca sursa de transplant). Mi se pare ca ar fi si o sansa ptr hepatici!

  Deci o conluzie traisc afratele nostru porcu!
  Si ca comparatia intre om si porc este jignitoare! pentru porc…

  Apreciază

 7. Domnule Premier asa este, pe vremea cand erati la conducerea guvernului a existat o preocupare in vederea integrarii comunitatilor de romi in societatea noastra prin masuri politico-economice si mai ales educationale. Cu o floare nu se face primavara, demersurile guvernului din 2004 trebuiau continuate, iar cum lumea este intr-o continua miscare si comunitatile de romi au fost primele care s-au miscat pe tot cuprinsul Europei si nu numai.

  Astazi celebram ziua de nastere a marelui Eminescu, deopotriva prozator, un talentat si acid jurnalist, Ziua Culturii Nationale. Cel putin o data pe an, alaturi de marele Eminescu ne aducem aminte de marii nostri scriitori, poeti, artisti plastici, muzicieni sau de toti reprezentantii artei interpretative care fiecare au trudit sa puna o caramida la temelia si edificarea Culturii Nationale.

  Apreciază

 8. O Uniune a fanteziei fantaste …..
  Printre procupari mai ardente (de ex pretul energiei) se mai strecoara si altele – de exemplu salvarea ursilor din Romania, unbde se stie ursii e pe cale de dsiapritie nu ca ursii fin vestul UE …

  Federația pentru protecția animalelor și mediului (FPAM) trimise o scrisorica deschiza lu pr43zidelu fadna referiri la Constitutie (nu am gaist un capitil cu drepturile ursilor!) , Directiva Europeană nr.92/43 a CCE , si referinte la suprematia dreptului european asupra celui national…

  Dar ce apreciez este ultimul puct :
  10. 10. Repopularea pădurilor noastre cu specii de animale şi păsări care au dispărut în ultimul timp. Exemple: dropia, calul sălbatic european, măgarul sălbatic, elanul, antilopa şi altele.
  (https://evz.ro/planul-ascuns-al-lui-klaus-iohannis-s-a-aflat-totul-solicitare-fulger-pentru-presedinte.html?utm_source=evz&utm_medium=recomandari_AI)
  Minunat!!! Splendid!
  Sa zicem ca ma gasi niste dropii prin Ungaria …. dar ce ne facem cu un nou aparut in fauna ? Ma refer la sacal care ar apreia destuk de mult dropia …
  Dar de und ecal salbatec european ? Asta a cam disparut de secole.
  Colun ? (magarul salbatec)? Cica dupa neolitic nu s-a mai vazut prin Dobrogea ca in Munetnia nu era nici in neolitic…

  Ca stia o iau cu bucureioe pe campiile si maracinisurile patriei, asa e.
  Patrea proasta ca la UE niste biorocarti la fel de luminati risca sa se bage in seama si sa isi gaseasca de lucru ceran coluni in Romania…

  Apreciază

 9. Hai să fim serioși! Numai mai îi cred că „crima organizata” a scăpat de sub control!
  Orice „organizare” este ușor de controlat, știm bine asta!
  Problema este că acest conttol al crimei organizate este dirijat spre protecția unor anumite interese.
  Vă aduceți aminte când i ați legat pe Nutu și Sile? Simplu! Peste tot in lume crima organizata, Mafia, în alte țări, s au miscat atât cât li s-permis permis.
  Au fost folosiți pentru apărarea unor interese mult mai mari decât afacerile lor interlope. S a combătut raul cu rau!
  In momentul cand aceștia nu vor mai asculta, vor depăși marja lăsată, vor fi redusi la tacere, potoliți foarte ușor.
  Haosul e greu de stăpânit, Crima organizata e par la basca. Au fost scăpați din mana? Nu cred! Au fost preluați de alții care au alte interese!
  Vă scapă imaginea de ansamblu!
  Părerea mea!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.