Cornel Nistorescu, „Ziua inculturii in Romania”

Sărbătorim fără să sărbătorim cu adevărat Ziua Culturii. Starea ei ne arată ce preț pune țara pe dînsa. Zicem că sărbătorim un domeniu fundamental pentru existența poporului român și a limbii române exact pentru a masca neputința de a investi în cultură.

Sărbătorim o presupusă zi a culturii pentru a ne amăgi că facem ceva pentru ea și pentru existența lui Mihai Eminescu. Avem o Zi Națională a Culturii Române fără a avea o viață culturală adevărată. Se mai țin spectacole pe la cîteva Teatre Naționale, pe la Opera Națională și avem un festival GeorgeEnescu. În rest, viața culturală a țării este prăfuită, săracă, secătuită de valori, de dezbateri și de mari personalități. Cele mai multe vedete sunt necunoscute de cum trec de Episcopia Bihorului.
Suntem mai provinciali ca la 1848! Suntem mai nepăsători ca niciodată față de arte și față de artiști.
Casele memoriale decad, omagiile clasicilor sunt de formă și locale.
Edițiile critice sunt invizibile și necirculabile.
Librăriile sunt biete sectoare de carte în magazine de mărunțișuri.
Cartea se vinde mai greu decît orice, literatura de protest nu există, iar patriotismul a dispărut. În ciuda succeselor internaționale, filmul românesc agonizează la el acasă.

Astăzi, copiii sunt prizonierii muzicii hip hop, house și ai manelelor.
Artele sunt pe ultimul loc în interesul oamenilor, dar de zece ori mai jos decît în anii comunismului.
Atunci, inginerii agronomi cumpărau ”Istoria Literaturii de la origini pînă în prezent” a lui George Călinescu și aveau abonamente la România literară.
Revistele de cultură aveau o greutate ca de ziarul Scînteia.
Atunci, două-trei sute de oameni stăteau la rînd să cumpere Delirul lui Marin Preda.
Atunci, coada celor interesați să vadă o o expoziție a lui Mihai Stănescu era de un kilometru.
Atunci nu aveam televiziuni și radiouri, dar o carte bună făcea mai mare vîlvă decît naționala de fotbal.

Astăzi, este Ziua Națională a Culturii Române dominată de Untold, Neversea și Electric Castle, afaceri cumplite pe seama inculturii.
Astăzi, este și ziua concertelor plătite de primari ca să strîngă voturi?
Astăzi este ziua managerilor care au pus laba pe instituții culturale și vor să le domine pînă cînd pleacă pe urmele lui Ion Caramitru.
Astăzi este Ziua Culturii Române care nu mai are viață literară și nici cărți eveniment. Astăzi este Ziua Culturii pentru că avem moștenirea geniilor, iar nu producția intelectuală a contemporanilor.
Astăzi este Ziua Națională a Culturii din care sug politicienii și impostorii.
Astăzi este Ziua Națională a Culturii Române cu vedete și personalități mai mici.
Astăzi este ziua inculturii din politică, din presă și din educație și învățămînt.
Astăzi este Ziua Națională a Culturii pentru că există statuia lui Mihai Eminescu în fața Atheneului Român.
Astăzi este Ziua Culturii Române care consumă mai multă sub-cultură.

Pentru cei mai mulți, ar trebui să avem și o Zi a Subculturii Române. Poporul român viețuiește din ce în ce mai departe de scriitori, iar aceștia rătăcesc, fără să țină cu poporul. Cei mai mulți s-au înrolat în haitele de politicieni. Iar politicienii cei mai prostovani, în semn de victorie a subculturii, au fost ridicați la ranguri de miniștri. De doi ani, în ”România educată” nu avem absolvenți consumatori de cultură.
Cultura Română este doar un teritoriu pentru miniștri subculturali veniți din subcultură.
Astăzi este Ziua Națională a Culturii Române, o zi dedicată celor care s-au dus. Cei care au venit n-au mare legătură cu domeniul.” (Cotidianul, 15 01.2022)

18 gânduri despre “Cornel Nistorescu, „Ziua inculturii in Romania”

 1. In cultura ca in orice breasla. In loc sa l sarbatorim cum se cuvine pe Eminescu ii aducem osanale lui neica nimeni contemporan , in loc sa ne bucuram ca se inaugureaza o hodrocentrala noua ne uitam cum 10 politicieni taie cu 10 foarfeci un metru de panglica la un amarat de podeț sau un metru patrat de asfalt, in loc sa ne bucuram de spatii adecvate in Biblooteca nationala, de liniste si atmosfera de studiu si acces la buchea cartii asistam la baiaramururile organizate de ministerul culturii care a ocupat cu japca spatii din Biblioteca Nationala si parca mai vrea, se tot intinde, o biblioteca al carei nume ar putea avea o extensie pe frontispiciu, de ce nu Mihai Eminescu. Dar cine sunt eu sa spun toate astea!?!?, un taran .Lasa ca se pricep Cartarescu, Liiceanu , aia care zice ca ” drepturile omului sunt o disciplina anosta si plictisitoare” de parca doar plictisitoare nu era de ajuns. Domnule Nistorescu , bine spus!!!

  Apreciază

 2. Trist!

  dum., 16 ian. 2022, 10:45 ADRIAN NĂSTASE a scris:

  > Adrian Năstase posted: ” „Sărbătorim fără să sărbătorim cu adevărat Ziua > Culturii. Starea ei ne arată ce preț pune țara pe dînsa. Zicem că > sărbătorim un domeniu fundamental pentru existența poporului român și a > limbii române exact pentru a masca neputința de a investi în cultură” >

  Apreciază

  • Cât încă răsar ghioceii pe pământ, gingasi , firavi, pline de puritate, de farmec și poezie, gata oricând să înfrunte asprimea iernilor, nimic nu este pierdut! Acesta este începutul – dragostea pentru frumusețile inegalabile, unice, pe care Dumnezeu le-a creat pentru ochiul sufletului nostru! Eu cred că ar trebui ca arta sa fie arta, cel puțin să imite perfecțiunea lăsată de Dumnezeu, pentru a ne atinge sufletele, pentru a o înțelege!

   Apreciază

 3. Adevarul e ca aceasta pandemie a dezechilibrat toate „ungherele” societatii romanesti si asa foarte fragilizata de avantul democratic al acesteia, cultura nu a facut exceptie. Norocul nostru este ca inca ne bucuram de cativa „stalpi” ai culturii romanesti. Cornel Nistorescu in articolul domniei sale, la ceas aniversar, atinge toate coardele sensibile ale natiei si din pacate nu am cum sa-l combat cu argumente solide, in mare parte Ziua Naționala a Culturii Romane, „o zi dedicata celor care s-au dus. Cei care au venit n-au mare legatura cu domeniul”.

  Apreciază

 4. Mai putea adauga reputabilul conicar si lapidarea politica de catre aceeasi aculturati a dl. Adrian Nastase, prefigurand ce astazi se numeste derizoriu ‘cancel culture’. Suntem sub regimul rinocerilor ionestieni.

  Apreciază

 5. ”Afară de ceea ce crează arbitraritatea omului nu esistă nimica în lume ce n-ar trebui să fie cum e. (…)
  Să vedem raţiunea de a fi a dualismului. Sunt cauze ce au trebuit să-l producă sau această formă e numai o ficţiune diplomatică, o variantă a eternului „divide et impera”, o formă arbitrarie care să nu rezulte din ideea ce naturalminte o conţine în sine materialul ei — popoarele.
  Condiţiunea de viaţă a unei legi, garanţia stabilităţii sale e ca ea să fie un rezultat, o espresiune fidelă a trebuinţelor unui popor şi tocmai de aceea dreptul de a formula acele trebuinţe în articole şi paragrafe este, după spiritul timpului nostru, al popoarelor.
  Un popor — oricum ar fi el — are dreptul de a-şi legiui trebuinţele şi tranzacţiunile ce rezultă neapărat din acele trebuinţe, reciprocitatea relaţiunilor sale; într-un cuvânt : legile unui popor, drepturile sale nu pot purcede decât din el însuşi.
  Alt element, străin, esenţial, diferit de al lui, nu-i poate impune nimica; şi dacă-i impune, atuncea e numai prin superioritatea demnă de recunoscut a individualităţii sale, cum, d.es., au impus francezii românilor. E o influinţă pacinică, pre carea cel pasiv o primeşte cu bucurie, cu despreţul său propriu, fără de a judeca cumcă din asta poate să nască nenorocire pentru el.
  Al doilea mod de a impune e acela de a face din principie transcendente, din credinţe ale omenirei, mijloace pentru scopuri de o altă natură. Astfel preoţimea evului mediu esplica evangheliul astfel încât făcea ca popoarele să îngenunche şi sub jugul unui rege rău; astfel credinţa cea adâncă către unitatea Austriei şi către tron a fost cauza indirectă, deşi principală, care i-a făcut pre români să primească tăcînd, cu o rezistenţă mai mult pasivă, umilirea dualismului.
  Al treilea mod e cel mai simplu, deşi cel mai greu şi mai nedrept. Ţi-arogi cu insolenţă drepturile altuia şi te susţii în proprietatea lor prin puterea brută, proprie ori străină.
  Să cercetăm aceste trei puncte, unul după altul, şi să vedem dacă vreunul din ele poate fi raţiunea atitudinei escepţiunale a ungurilor din Austria, atitudine ce li dă în mână domnia asupra unor naţiuni esenţial diferite de a lor, tot aşa de mari la număr şi nu mai înapoiate în cultură. întâia raţiune prin care un popor poate egemoniza pre altul e superioritatea morală.
  Măsurariul civilizaţiunei unui popor în ziua de azi e: o limbă sonoră şi aptă de a esprima prin sunete — noţiuni, prin şir şi accent logic — cugete, prin accent etic — simţăminte. Modul de a înşira în fraze noţiune după noţiune, o caracteristică mai abstractă ori mai concretă a noţiunilor în sine, toate astea, dacă limba e să fie naţională , sunt ale limbei, căci de nu va fi aşa, e prea lesne ca un om să vorbească nemţeşte, d.es., cu material de vorbă unguresc. Afară de aceea, civilizaţiunea unui popor constă cu deosebire în dezvoltarea acelor aplecări umane în genere cari sunt neapărate tuturor oamenilor, fie aceştia mari ori mici, săraci ori bogaţi, acele principie cari trebuie să constituie fundamentul, directiva a toată viaţa şi a toată activitatea omenească. Cu cât aceste cunoştinţe şi principie cari să li fie tuturor comune sunt mai dezvoltate, cu atâta poporul respectiv e mai civilizat. Căci clasa inteligentă numai nu constituie civilizaţiunea, carea e şi trebuie să fie comună tuturor păturelor populaţiunei. Sunt popoare ce posed o respectabilă inteligenţă naltă, fără de a fi ele civilizate; sunt altele cari, fără inteligenţă naltă, întrunesc toate condiţiunile civilizaţiunei.
  Ştiinţele (afară de ceea ce e domeniu public) trebuie să prezinte lucruri proprie ale naţiunei, prin care ea ar fi contribuit la luminarea şi înaintarea omenirei; artile şi literatura frumoasă trebuie să fie oglinzi de aur ale realităţii în carea se mişcă poporul, o coardă nouă, originală, proprie pre bina cea mare a lumii.
  Legislaţiunea trebuie să fie aplicarea celei mai înaintate idee de drept pusă în raport cu trebuinţele poporului, astfel însă încât esplicarea ori aplicarea drepturilor prin lege să nu contrazică spiritului acelora.
  Industria trebuie să fie a naţiunei aceleia şi păzită de concurinţă; iar purtătoriul ei, comerţul, s-o schimbe pre aur, dar aurul, punga ce hrăneşte pre industriaş şi îmbracă pre agricultor, trebuie asemenea să fie în mânele aceleiaşi naţiuni.
  Declarăm a înţelege, deşi nu concedem, ca cineva să fie aservit vrunei naţiuni viguroase ce te supune cu puterea brută, ori unei alteia, ce te orbeşte cu lustrul civilizaţiunei sale. Dar să fim servitorii… cui? Celei mai decăzute populace din Europa, a cărei vanitate şi lăudăroşie nu e decât o lungă şi scârboasă don-quixotiadă. Căci ce au aceşti oameni ca să ne superiorize? Au ei ceva ce noi nu avem? Au ei limbă? Au ştiinţe? Au arti? Au legislaţiune? Au industrie? Au comerţ? — Ce au?
  Limba? ar trebui să li fie ruşine de ea. Sunetele îngrozesc piatra; construcţiunea, modul de a înşira cugetările, de a abstrage noţiunile, tropii, cu un cuvânt spiritul infiltrat acestui material grunzuros, sterp, hodorogit, e o copie a spiritului limbei germane. Ei vorbesc germăneşte cu material de vorbă unguresc.
  Ştiinţele? Ce au descoperit ei nou în ştiinţe? Prin ce au contribuit ei la înaintarea omenirei? Istoria civilizaţiunei a înregistrat numai o nulă.
  Legislaţiune? Drepturi şi legi sunt într-o eternă contrazicere. E o compilaţiune răutăcioasă şi nerumegată a principielor celor mai contradictorie, principie care se esclud unul pre altul. Alături cu o constituţiune nedreaptă şi parţială, liberală însă pentru unguri, găseşti legi din evul mediu mai barbare decât barbaria.
  Arte şi literatură? O traducţiune rea din limba germană, şi ştie toată lumea cât de rea poate să fie o traducţiune. Industria? Germană. Comerţul? În mâna evreilor.
  Va să zică nu au nimica aceşti oameni prin ce să ne superiorize pre noi românii, şi vom arăta numaidecât cum nici nu pot avea, neci nu pot constitui o putere morală oarecare. Nu e pre lume o singură inteligenţă care să fie o mai rea espresiune a poporului ci de cât cea maghiară. Să ne silim puţin a analiza spiritul, — nu al poporului maghiar, pre care din inteligenţa lui nu-l vom putea cunoaşte niciodată, — ci al acestei coterie care-l guvernă, guvernându-ne totodată şi pre noi prin o ficţiune diplomatică. Ieşită din nişte şcoli mizerabile, a căror singură ţintă e propagarea minciunei, în care n-au învăţat nimic alta decât fanatismul, primind o educaţiune care avea de principiu de a stinge tot ce în suflet e curat, uman, nobil, pur, s-au infiltrat în capetele unei generaţiuni june şi de aceea docile nişte principie sistematice, în flagrantă contradicţiune cu tot ce era mai nobil în spiritul secolului nostru. Astfel, aceşti oameni au devenit transcendentali. Aceste principie sistematice ale lor, scoase deductiv din o istorie falsificată, escamotate din concepţiunea esagerată a naţiunei lor, din noţiunea falsificată a dreptului, — ce puteau fi ele decât pure minciune ! În viaţa publică însă ei judecă consecuent pre baza acelor principie minciunoase; de aceea nu ne poate prinde mirarea dacă toate consecinţele ce le trag din principie falsificate nu sunt , nu pot fi, decât iarăşi false. Nu trebuie dar să ne mirăm dacă ei aplică principiele cele mai mari din viaţa publică a popoarelor astfeli cum le aplică; pentru că ei le-au înţeles pre dos, pentru că ţesătura falselor noţiuni fundamentale i-au făcut incapabili de a cugeta drept. Cine nu ştie acuzaţiunea ce ni se face nouă românilor pentru că solicităm pentru noi ceea ce ei au solicitat pentru dânşii ? Ce întoarsă, ce minunată trebuie să fie acea glavă care face altuia o crimă din ceea ce el pentru sineşi croieşte o virtute ! Tot ce constituie viaţa lor internă e o minciună. De ce să ne mirăm dacă alegerea la ei înseamnă beţie, bătaie şi omor? Să nu ne mirăm dacă toate noţiunile au cu totul altă semnificare pentru că sunt privite prin o prismă sufletească ce falsifică totul.
  Asemenea cum nu te poţi înţelege cu un om a cărui limbă şi noţiuni diferă astfel de ale tale încât el rămâne pentru tine netraductibil, căci tu nu ai noţiunile ce le are el, cum el nu le are pre ale tale: — tocmai aşa nu te poţi înţelege cu inteligenţa maghiară. Împăcare sau tranzacţiune nu se încap aicea, căci divergenţa noţiunilor fundamentale şi a principielor sistematice condiţiunează o eternă diverginţă a deducţiunilor din ele. Va să zică aicea nu se încape acest mijloc dulce şi pacific, care va fi etern neînţeles. Tu-i spui că naţiunea română vrea cutare şi cutare lucru, el [î]ţi răspunde că naţiunea română nici nu esistă. Apoi înţelege-te cu un astfel de om !
  Noi românii nu putem înainta decât cu desconsiderarea totală a acestor oameni transcendentali, cu cari ne-a lipit un ucaz al tronului şi de cari un decret drept ne poate tot aşa de bine dezlipi.
  Vina în fine nu e a lor, pentru că generaţiunea ca atare nu are vina falsei direcţiuni a spiritului său. Vina acestei direcţiuni o au descreieraţii lor de magnaţi, a căror vanitate i făcea să creadă cumcă în această ţară, ce e mai mult a noastră decât a lor, ei vor putea maghiariza până şi pietrele. Magnaţi cari şi-ncepeau viaţa cu scrieri fanatice şi esaltate, spre a o sfârşi în vreo casă de nebuni ori în drojdiele viţielor beţiei şi ale desfrânărei ; copii bătrâni ce pătează părul lor cel alb cu tot ce e mai degradat, mai obscen, mai teluric în această natură ce-i zic omenească.
  Să ne uităm deplin sub zdreanţa de purpură ce o pun ei pre profunda lor mizerie şi să vedem cum faptele concrete izbesc în faţă acele abstracţiuni statistice ce ei le prezintă lumei şi cum toată viaţa lor publică e o parodie. — Cele şasesprezece milioane de unguri cu care înşeală Europa sunt o minciună. Şi cine nu-şi aduce aminte cum au schimbat numele indivizilor din districte întregi, încât bieţii locuitori nemţeşti nu ştiau în urmă cum îi cheamă. Astfel, cu aparenţa, cu numele maghiar, ei vor să mintă fiinţa germană ori română. Din fericire încercarea, pre lângă aceea că e perfidă, apoi e şi eminamente vană. Aceşti oameni ei înşii, cu statul lor, cu parlamentul lor, cu ministeriul lor nu sunt decât o minciună, o ficţiune.— D. es. e acest ministeriu îndreptăţit de a fi ministeriul poporului românesc? Nimica mai puţin decât asta, căci îndreptăţirea trebuie sa. purceadă de la poporul românesc ca atare; şi acel popor neci a fost întrebat măcar la noua reformă a lucrurilor. E acest parlament espresiunea poporului românesc? Nu… neci espresiunea celui maghiar măcar; căci atuncea am trebui să uităm bătăiele şi omorurile la alegeri, influinţările meschine ale guvernului şi ale coruptei sale partide, starea escepţională a Transilvaniei, punerea sub acuzaţiune a candidaţilor opoziţiunali ori de altă naţiunalitate, intimidarea poporului prin ameninţări, toate acestea am trebui să le uităm pentru a putea zice cumcă această minciună ce se numeşte parlamentul Ungariei e o espresiune a popoarelor. Şi-apoi câte mijloace nu vor găsi acei oameni cari ţin punga ţărei în mână pentru ca să influinţeze şi să corupă şi mai mult? La ce-şi votează ei oare fonduri de dispoziţiune?
  Ungurii nu sunt superiori în nimica naţiunilor cu cari locuiesc la un loc; şi acest palat de spume mincinoase cu care au înşelat Europa e, de aproape privit, forma ridicolă a unor pretenţiuni ridicole.
  Kant numeşte ridicolul risipirea spontanee a unei aşteptări mari într-o nimica întreagă, adică: parturiunt montes, nascitur ridiculus mus. Şi cu toate acestea, ăst ridicol e trist în sine; ceea ce dovedeşte că definiţiunea filozofului german are multe contra sa.
  E trist de a vedea în inima Europei o naţiune ce se află încă în evul-mediu cuprinsă de o febrilă epidemie spirituală, o naţiune mică la număr şi fantastică în aspiraţiuni căreia o apucătură politică i-a dat neînţelepţeşte supremaţia asupra unor naţiuni tot aşa de mari la număr şi în nimica mai înapoiate. Ficţiunea trebuie redusă la valoarea ei proprie şi trebuie risipită această valoare nominală, care uimeşte şi care cu toate astea ascunde în sine cel mai infamant faliment.
  Să trecem la puntul al doilea: la ideea etică care a dominat poporul nostru când a primit tăcînd o reformă ce el o ura din suflet. Nu cred să fie vreun ungur chiar care să aibă bunomia de a crede cumcă în legile şi măsurele lor ne obligă creaţiunile unor creieri turburi ungureşti, ori semnătura cutărui om al lui Dumnezeu care se intitulează, cu cale ori fără cale, ministru. Pre noi ne obligă pur şi simplu semnătura suveranului nostru. Suveranul reprezintă unitatea de stat austriac, şi pentru noi el e personificarea naţiunei române. Noi suntem amici ai unităţii Austriei şi tronul va găsi în noi totdeuna apărători sinceri, deşi legi pre cari nu ni le-am făcut noi înşine nu ne obligă.
  Ele sunt făcute în flagrantă contradicţiune cu convingerea noastră, fără consimţământul nostru, căci am refuzat de a discuta ori de a vota legi care a priori erau false şi nedrepte. Cumcă noi am crezut a trebui să ne supunem deocamdată acestor legi, din raţiunea de mai sus, e o măsură pre care oamenii de bine ne-o aprobă; cumcă însă nu trebuie să cerem ameliorarea acestor legi e şi mai sigur, pentru că ne punem pre un teren fals şi recunoaştem legalitatea esistenţei lor, când ele a priori prin abţinerea noastră sunt nelegitimate în sine, în esenţă, şi legitimate numai în formă prin semnătura Domnitorului pre care noi trebuie s-o respectăm până când respectăm unitatea Austriei. Se zice că să cerem de la unguri cutare ori cutare lucru, — iată iar terenul cel fals. Cum pot ei fi competinţi de a ni dărui lucruri pre cari domnul [le] dăruieşte servului? Suntem noi servii lor? Drepturile se dăruiesc? Sau sunt aceşti reprezintanţi din Dietă reprezintanţi fideli ai naţiunilor? Dar toată lumea ştie că ungurii chiar în Ungaria proprie sunt în minoritate şi că numai prin influinţări materiale la alegeri o au putut improviza acea adunătură ce se pretinde Adunare. Noi nu ne putem pune în relaţiune de domn şi aservit, neci putem intra în tranzacţiuni cu oameni cari pentru noi nu sunt competinţi neci de a da, neci de a lua ceva, decât doar prin puterea brută ce le-o pune la dispoziţiune imperiul, nu însă prin esenţa dreptului. Puterea esecutivă trebuie să fie pentru noi aceea ce aplică asupra noastră legi ce ni le-am făcut noi; iar nu aceea carea ni impune legi străine şi căreia nu ştim ce nume să-i dăm. Şi apoi tranzacţiuni cu astfeli de oameni, cari în faptă n-au ei înşii nimica, a căror existenţă e iluzorie, nu prezintă neci o garanţie de durată, ba încă te compromiţi pactând cu ei asupra unor lucruri cari nu sunt ale lor.
  Atitudinea naţiunei române e anormală, asemenea unui organ ce încetează de a funcţiuna. Funcţiunea lui e în el, în destinaţiunea lui, şi numai o împregiurare arbitrarie poate să i-o oprească. Asemenea şi noi românii. Drepturile şi legile ce au de-a ne guverna pre noi ni-s imanente nouă, căci sunt imanente trebuinţelor noastre, vieţei noastre, noi nu avem a le cere decât de la noi înşine. Aceea, cumcă ni, se opreşte eserciţiul lor nu schimbă nimica din fiinţă.
  Să cercetăm mai de aproape raţiunea semnăturei şi dacă ea poate însemna ori obliga mai mult decât sigiliul pre o sentinţă, care nu opreşte ca sentinţa să fie nedreaptă.
  Să vedem care e rolul normal al domnitorului şi al sancţiunei şi dacă acestora amândouă li e permis de a fi în contradicţiune cu voinţele, singure valabili, ale popoarelor ca atari. Nouă ni se pare că pentru fiecare popor dreptul şi legislaţiunea purced de la el, el şi le crează când şi cum i trebuiesc, astfel încât , într-o normală stare de lucruri, sancţiunea e o formalitate care n-ar trebui să oblige dacă nu obligă sensul celor sancţiunate. Vom proba că e aşa. Pentru ca un lucru să esiste trebuie să se întrunească mai multe condiţiuni. Astfel, legea rezultă din trebuinţa poporului, din voinţa lui şi din legiuirea liberă, neintimidată, a acelei voinţe. Este sancţiunea, acuma, o condiţiune de esistenţă a unei legi ori nu? După noi, nu — cel puţin putem constata că legal poate rezista poporul voinţei domnitorului, domnitorul voinţei poporului, ba.
  Va să zică, sancţiunea nu e condiţiunea de esistenţă a unei legi, ci numai formalitatea cu care acea lege se inaugură. Sancţiunea e un simbol, precum domnitoriul însuşi e asemenea un simbol, e personificarea fiecăreia din naţiuni, vârful întâmplărilor istorice, titlul ce se pune pre o carte; acel titlu nu poate fi o contrazicere a celor cuprinse în carte. În Austria însă sancţiunea are un înţeles grav; căci ea sânţeşte şi dă concursul brut dominărei nedrepte a unui popor asupra celuilalt, neegalităţii naţionale , înăduşirei unuia prin celălalt , — şi individele din popoare, deşi nu recunosc în conştiinţa lor acele legi, deşi nu iau parte la legiferarea lor, la dezbaterea „asupră-le fără ei”, totuşi prin acea semnătură, care reprezintă o idee seculară, ei sunt obligaţi cu corpul, deşi nu cu sufletul. Va să zică, în simbol chiar ne obligă iarăşi ideea seculară a simbolului, nu sunetele ce-l compun, sunetele unui nume sau ale unui rang. Îndată ce nu vom mai crede în idee, în unitatea Austriei, simbolul ideei: dinastia, pentru noi nu mai esistă. Ideea asta însă până azi a fost o credinţă, o religiune, a românului. Ideea asta însă trebuie să se conformeze cu trebuinţele popoarelor tuturor, ea să trăiască în toate, toate să trăiască în ea, deşi fiecare în concentraţiunea sa proprie. Ea să fie comună tuturor popoarelor, cum o religiune poate fi comună mai multor individe fără ca de aceea individele să nu aibă fiecare interesele sale proprie. Astfeli federaţiunea garantează pre de-o parte dezvoltarea proprie a fiecăruia din popoare, pre de alta e gagiul cel mai sigur al unităţii Austriei.
  Repetăm că simbolul nu-şi poate dispreţui ideea ce o conţine, căci apoi e redus la valoarea unui simplu semn mort şi fără înţeles. Simbolul nu ne poate obliga decât până când ne mai obligă ideea; dea Dumnezeu şi prevederea celor mari ca să nu ni devină odioasă. Ideea — pretinde ea neapărat dualismul, ori dualismul nu e decât un abuz cu credinţele noastre seculare?
  Nu, unitatea Austriei nu cere esistenţa unei Ungari[e] cum este ca astăzi; Ungaria cum este nu e condiţiune a Austriei. Noi am putea uza de drepturile noastre prin propria noastră iniţiativă, am putea proclama autonomia Transilvaniei fără ca prin asta să periclităm unitatea Austriei, singura raţiune care are respectul nostru şi care ne obligă. Legi, măsure, anexări siluite: astea toate, deşi nu le putem respinge cu braţul, noi nu le recunoaştem, şi la răsturnarea lor, inaugurată deja de popoarele Austriei, vom fi gata şi dintre cei dintâi .
  Noi avem drepturile ce ne trebuesc eo ipso, prin voinţa noastră chiar şi noi nu trebuie decât să anunţăm puterea ce se întâmplă a fi esecutivă că le vom esersa. Dacă acea putere se va simţi dispusă de a avea o altă voinţă decât cea a noastră, aibă-o sănătoasă !
  Nouă neci nu ne poate păsa, pentru că într-un stat constituţiunal guvernului nu-i e permis de a avea o voinţă proprie şi neci trebuie să fie altăceva decât braţul legilor ce ni le facem noi înşine. Aşa trebuia făcut când cu Adunarea de la Miercurea. Acea adunare nu putea fi dizolvată de guvern fără ca organul lui să arate o cauză şi o lege care să justifice gravitatea cauzei; dizolvând însă comitetul Adunărei fără a-i spune motivele, guvernul a comis o nedreptate, căci constituirile adunărilor şi comitetelor nu se fac cu învoirea, ci numai cu ştirea guvernelor. Dacă guvernele ar avea să-şi dea învoirea lor ori să dizolve după plac, atunci dreptul de întrunire n-ar fi decât o iluziune. Adunarea de la Miercurea şi comitetul ei putea să lucreze până azi, fără de a-i păsa măcar de un guvern ce a dizolvat-o fără a-i spune motive legale.
  Nu, până ce legislaţiunea nu va fi pusă în mâinile tuturor popoarelor ca atari până , atuncea sancţiunea nu poate opri ca o lege să fie nedreaptă şi neprimibilă; cum sigiliul pus pre o sentinţă nu constituie dreptatea ori irevocabilitatea ei. Tronul trebuie să cedeze naţiunilor. Rolul care rămâne pre sama tronului e încă foarte mare. El e stânca neclintită şi neinfluinţată a dreptăţii, personificarea fiecăreia din naţiunile ce privesc cu mândrie la el. De aceea regele Belgiului e aşa de iubit, căci poporul e în el şi el e în popor! Trebuie ca domn şi popor să se identifice; cel întâi să fie espresiunea celui din urmă, astfel ca voinţele lor să nu se contrazică niciodată !
  Trecem la punctul al treilea, la acela al susţinerei în nişte drepturi răpite prin puterea brută. Lasă că într-un stat liberal, care pretinde a nu voi alta decât egala îndreptăţire a tuturor, măsure brute nu-şi au defel locul; dar apoi chiar astfel ne-ar plăcea ca să nu prea facă nimeni apel la acea putere telurică şi sângeroasă , căci asta ar însemna a uita că însuşi în armată proporţiunea germanilor şi maghiarilor faţă cu slavii şi românii e cea de „2: 8”. Austria încă n-a avut o răscoală militară, dar se prea poate ca timpul să nu fie tocmai departe, căci astăzi, prin voluntari, armata cugetă, pre când ieri încă era numai o masă. Şi să nu se uite că inteliginţa tuturor popoarelor din Austria e eminamente naţiunalistă.
  În fine, mă mir cum venim noi românii de a ne combina soartea noastră câtuşi de puţin cu acea a ungurilor. Pentru că suntem alături cu ei ori pentru că binevoiesc ei a o combina?
  Să-i lăsăm dar de o parte pre aceşti oprimători ai autonomiei Transilvaniei, cu scandaloasele lor stări escepţiunale, cu torturele lor ca în evul-mediu, cu jurămintele sacrilege, oameni ce mistifică unde nu pot contesta şi mint unde nu pot combate. Ei nu sunt competinţi ca să ni dea nimica; şi, de ne-ar da, e datoria noastră ca de la ei să nu primim noi nimica. Să apelăm cu toată vigoarea de care dispunem la instanţa adevărată: „la tron !”
  Toate naţiunile trebuiesc aduse la valoarea lor proprie, şi când vom avea din ele factori reali, neiluzorii, atuncea se va putea continua cu înlesnire calculul cel mare şi secular ce se numeşte: Istoria Austriei !
  În reconstrucţiunea Austriei trebuie ca sancţiunea popoarelor ca atari să premeargă sancţiunei suveranului.
  Toate popoarele sunt setoase de viaţă proprie, şi numai din egala îndreptăţire a tuturor se va naşte ecuilibrul. Atunci numele „Austria” va fi sinonim cu „pacea”.”
  [22 aprilie, 4 mai şi 29 aprilie, 11 mai 1870]
  Mihai Eminescu, Opere vol. 9, Editura Academiei Române, Bucureşti, pag. 92.

  Apreciază

 6. Domnule Prim Ministru, la ce vreti sa ne mai asteptam daca in urma cu niste ani, cand Dan Amedeo Lazarescu a fost invitat la radio , cred ca pe programul 1, seara, in data de 15 ianuarie cand stim cu totii ce sarbatorim, la o ora de maxima audienta a putut sa declare ca Luceafarul lui Eminescu ar fi o copie nereusita dupa o pezie din folclorul scandinav, parca intitulata ,,La steaua”, citez din memorie… Am fost deosebit de indignat sa aud o asemenea blasfemie , intr-o asemenea zi, pe un post national de radio! Vedeti si dumneavoastra foarte bine ca marea majoritate a politicienilor care sunt in unctii de decizie nu si-au facut studiile ,,dimineata”, adica la stat, si-au cumparat tot felul de diplome de universitati private ca sa dea bine in CV-uri dar lipsa de cultura si de informatii este crasa! Nu au putut sa ,,suporte” concurenta, sa mearga la examenul de admitere cu inca 10 -15 candidati pe acelasi loc, au avut de ,,invartit” alte afaceri iar din banii rezultati au sacrificat o suma modica pentru achizitionarea de titluri universitare, nu cred ca este cazul sa exemlific…

  Apreciat de 1 persoană

 7. Or să vie pe-a ta urmă în convoi de-nmormântare,
  Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare…
  Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
  Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el
  Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te aşteaptă.
  Ba să vezi… posteritatea este încă şi mai dreaptă.

  Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
  Ei vor aplauda desigur biografia subţire
  Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,
  C-ai fost om cum sunt şi dânşii… Măgulit e fiecare
  Că n-ai fost mai mult ca dânsul. Şi prostatecele nări
  Şi le umflă orişicine în savante adunări
  Când de tine se vorbeşte. S-a-nţeles de mai nainte
  C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte.
  Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
  Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege…
  Dar afară de acestea, vor căta vieţii tale
  Să-i găsească pete multe, răutăţi şi mici scandale –
  Astea toate te apropie de dânşii… Nu lumina
  Ce în lume-ai revărsat-o, ci păcatele şi vina,
  Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt
  Într-un mod fatal legate de o mână de pământ;
  Toate micile mizerii unui suflet chinuit
  Mult mai mult îi vor atrage decât tot ce ai gândit.

  Apreciază

  • Mult adevăr! Vă mulțumesc! Uneori ne regăsim! Și totuși, contează buna intenție, aceea de a lăsa celor ce vor urma un semn că am fost oaspeții lui Dumnezeu în această lume nedreaptă, dar pe care avem datoria să o schimbam, pentru a o lăsa urmașilor dreapta, prietenoasa, a pacii și înțelegerii , curată, în dragoste și deplină armonie! E timpul ca oamenii să facă pace cu toată creația Dumnezeiasca! Altfel, zadarnică ne- a fost călătoria, zadarnic popasul!

   Apreciază

 8. Din unghiul meu de vedere e o problema de sistem, simpla. Cultura se livreaza confirm pietii, iar nivelul pietii „asigura” nivelul de calitate. Cred ca e evident pentru seria lunga de „productii” care nu au valoare, si care doar satisfac gusturile precare ale consumatorilor. De aici si aparitia atitor „canale de specialitate” (unele cu documentare interesante insa, nu toate sunt rele).
  Poate ca tocmai sub regimuri totalitare oamenii de cultura, artistii au energii suficiente sa strapunga prin sistem. Vezi si in sistemul comunist, am avut niste artisti absolut de „aur”, si lumea era flaminda de cultura. Cultura era medicamentul pentru a usura boala comunismului (erau desigur si multi „culturnici”)

  Apreciază

 9. Materialul asta imi aminteste si de problemele noastre cu „elefantul de la Est”. „Elefantul” are o „arma” cu care chiar ar putea cistiga inimile vecinilor: cultura. Ce pacat ca lumea nu poate fi condusa de oameni de cultura.

  Apreciază

 10. Pandemia a inrautatit situatia culturii in toate tarile. Aici in Toronto s-au inchis teatre, spectacolele sunt aminate, iar in unele nu poti intra daca nu prezinti certificatul complet de vaccinare cu 3 doze.
  Bine ati venit in lumea razboiului biologic! Daca pina acum era rau, cred ca de aici inainte va fi si mai rau. CEO Pfizer ne-a anuntat azi ca vom trai alaturi de variantele COVID multi ani inainte, deci „Traiasca Cooperativa Masca si Vaccinul!”. Cine mai are timp sa se gandeasca la Teatru? Spectacolul vietii e mult mai captivant, si …gratis.

  Apreciază

 11. Se pare că răspunsul meu, pe care-l repet mai jos, s-au pierdut prin meandrele spamului.
  *********
  @Gheorghe Băran: „Concluzie: cetatenii nerromi au nevoie ei in primul rand de educatie si integrare.”
  =======
  Corect. Fără patimă, uitați-vă împrejur la gradul de educație, baza culturii unui popor.

  Și cum să fie educat un popor cu bălmăjeala asta de directive venite din toate părțile care au menirea să creeze un om nou, cu o gândire progresistă, contorsionată, prin eliminarea valorilor tradiționale și a valorilor.morale?

  Nu comentez ce-a zis George Simion, dar să ajungi să-l duci pe un om la „cremenal” pen’că și-a exprimat părerea că Holocaustul, în opinia lui, nu prea poate fi obiect separat de studiu în România, singura țară în care s-ar introduce așa ceva, este un exemplu clar la ce a ajuns ideea de învățământ la noi.

  Dar când a fost vorba de o oră, o singură oră de religie, toată puștimea îmbibată de idei progresiste, care nu scapă ocazia să iasă pe stradă cu „Huo!” în gură, s-a repezit într-un război pe viață și pe moarte, de parcă era vorba de o Anticruciadă.

  Vreau să zic că învățământul și educația nu ar trebui să se facă după ureche și să fie votate materiile de studii într-un Parlament alcătuit din inculți cu apucături ca cele văzute în Bolintin.

  Și da, în Bolintina este o problemă cu țiganii, nu de azi, de ieri.
  Vorbiți cu cei de acolo. O bună prietenă de-a noastră a fost câțiva ani, medic stagiar chiar în Bolintin, sat de oameni muncitori dar care sufereau de pe urma comunității de țigani.

  Cât despre afirmația despre lichidarea colectivelor cauza care i-a lăsat pe țigani fără loc de muncă, îmi pare rău, domnule prim ministru, dar trebuie să vă contrazic. Nu știu cine v-a oferit această informație.

  Am lucrat în Bărăgan, în Zimnicea, Slobozia, în Oltenia câțiva ani buni și n-am văzut picior de țigan în niciuna din zecile de gospodării agricole. Adică tocmai într-o zonă care constituie grânarul României.

  Sper ca opiniile mele diferite să fie interpretate corect, ca o dorință de a oferi și alte căi de a discerne nuanțele adevărului, nu ca un război personal.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.