A murit o mare personalitate a scolii romanesti de drept international

A murit, la cumpana dintre ani, la varsta de 85 de ani,  o mare personalitate a scolii romanesti de drept international – prof.univ. Dr Dumitra Popescu, doctor honoris causa al Academiei de stiinte a Moldovei si al Universitatii Valahia. A activat mai mult de 60 de ani in slujba dreptului international. Ca cercetator la Institutul de cercetari juridice al Academiei Romane sau ca profesor la diferite universitati din tara si din strainatate.

Cu o activitate stiintifica prodigioasa sau in calitate de conducator de doctorat, Dumitra Popescu a fost un lider al activitatilor de cercetare in domeniul dreptului international din tara noastra.

Am avut privilegiul de a lucra, timp de 15 ani (1974-1989), in calitate de cercetator stiintific, la Institutul de cercetari juridice, la departamentul de drept international, condus de Dumitra Popescu. Am fost colegi de birou timp de un deceniu si jumatate. Era uimitor de riguroasa, eu pregateam mai neglijent lucrarile de cercetare pe care adauga, corecta, modifica, pentru a le da forma finala. Mi-o amintesc cu nostalgie in mica incapere – cu trei birouri – de la etajul 6 al fostului sediu al Ministerului justitiei de vis-a-vis de Parcul Cismigiu.

Am colaborat la multe manuale, monografii, culegeri de studii de drept international. Ultima data am intalnit-o in 2016, cu ocazia acordarii titlului de doctor honoris causa de catre Universitatea Valahia, unde am rostit o laudatio.

In ultimii ani, din cauza unui accident nefericit, nu a mai putut fi activa in plan public.

Toti cei care am cunoscut-o, fostii sai colegi sau studenti ii vom pastra o calda amintire si recunostinta pentru ceea ce a facut pentru scoala romaneasca de drept international.

Prof. univ. Dr  Adrian Nastase

(aceste ganduri au aparut ieri si pe http://www.juridice.ro)

7 gânduri despre “A murit o mare personalitate a scolii romanesti de drept international

 1. Dumnezeu sa o odihneasca in pace🙏 In urma cu peste 20 de ani, mi-a fost profesor la disciplina de drept international public si coordonator al tezei de licenta (diferendele internationale) Amintiri frumoase 💫

  Apreciază

 2. Condoleante familiei si celor apropiati.
  Cei plecati traiesc in noi, dar se duc odata cu noi. Poate ca aceasta generatie „digitala” sa reuseasca ce nu s-a putut pina acum: sa pastreze vietile noastre digitale (poze, video, postari online) si amintirile despre noi sa fie accesate de generatiile viitoare. Detaliile istorice vor fi extraordinar de bine pastrate, si va fi mult mai greu sa falsifici istoria, inclusiv despre unele personalitati marcante.

  Apreciază

 3. @off topic, evenimetele din Kazahstan si interventia militara ruseasca pentru a „stabiliza” tara (cititi „regimul” pro-rus) sunt semne clare ca Rusia nu renunta la „coloniile” lor, republicile din fostul URSS, grupate dupa caderea URSS in CSI. Moldova e printre ele, si de curind Putin i-a trimis doamnei Sandu un mesaj de felicitare, dupa care doamna Sandu a tinut sa sublinieze ca nici vorba desprfe unirea cu Romania. Doar 44% din populatia Moldovei doreste uninre, iar doamna Sandu spune ca 50% = 1 nu este suficient. Domnul Putin a felicitat-o si pentru asta, stiind ca drumul anuntat de Moldova spre UE se poate oricind reintoarce spre caminul rus, adica CSI si probabil o forma viitoare mult mai „inchegata” unde „semi-coloniile” rusesti sa devina cit mai „colonii”.
  Asta pentru ca ne tot aminteste @fragmentarium de „nazismul” american, speculind ca orice alt rus aparentul declin al SUA din pozitia de prima dona pe plan international.
  Nemtoaica Pohl de la Deutsche Welle ajuta si ea noul Imperiul Rus in refacere, aruncind cu supozitii degradante despre democratia americana (care fara indoiala are problemele ei):

  „…What is most dangerous, however, is the redrawing of electoral districts, or gerrymandering, which will curtail the basic democratic rights of Blacks and other minorities…”

  Cine, ce cum, cind? Nu se spune, se face o afirmatie generalizatoare tipic unuji jurnalism de proasta clasa. Problemele cu negri sunt eterne in SUA, si nu vor fi rezolvate prea curind, indiferent de culoarea puterii acolo, asa cum nu vor fi rezolvate problemele intre crestini si islamici, sau intre evrei si palestinieni. Astea se „rezolva” doar urmare a unui conflict major.

  Doar la noi in Canada Guvernul federal sub Trudeau a aprobal sa „se dea” 40 miliarde indienilor, pentru suferinte. Pentru negri asta este un imbold sa ceara si ei, doar suferinta e o comoditate pe piata, si se plateste de guverne in functie de vinturile politice. De aia rusii prind putere, si se dau pe linga chinezi, desi China, le-a cerut si lor si SUA sa isi reduca arsenalul nuclear. Deci, nu e clar cita pretenie e acolo. De vazul lumii, da, e plin de „detoate”.

  https://www.dw.com/en/opinion-a-year-after-capitol-storming-us-democracy-remains-fragile/a-60317916

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.