Bogdan Tiberiu Iacob, „Cornul si laptele” – Next generation: USR vrea tampoane gratuite in scoli

„Lansat acum aproape 20 de ani, programul ”Cornul și laptele” al guvernului Adrian Năstase a fost permanent criticat de către dreapta politică, partide precum PNȚCD, PNL și PD acuzînd populismul pesediștilor și denunțînd lipsa efectelor benefice ale programului. Pentru că inițiativa PSD a prins la români, totuși, dreapta a preluat ideea și face acum pasul următor: tampoane gratuite pentru școlărițe.

”PSD profită de înfometarea copiilor pentru a-şi umple buzunarele” tuna în 2002 liderul democrat Emil Boc. Și mai spunea că soluţia pentru o alimentaţie corespunzătoare a copiilor nu este lansarea unui program de genul celui privind asigurarea unui corn şi a unui pahar de lapte pe zi, ”ci asigurarea unor salarii decente, bazate pe o creştere economică reală”. În anii care au urmat, cam toate partidele dreptei s-au aliniat în frontul anti-Corn cu lapte, ceea ce a condus, în replică, chiar la o moțiune de cenzură împotriva guvernului Tăriceanu, prin 2005. În plus, ele au ridicat și problema discriminării, cerînd ca programul să fie aplicat și școlilor private. Cu toate acestea, programul a marcat un succes important, anume sporirea prezenței elevilor la cursuri.

Acum, dreapta preia strategia PSD și o duce mai departe: România ar putea da absorbante gratuite în şcoli, din toamna anului 2022, grație unei propuneri de lege a deputatei USR Oana Țoiu, realizată cu sprijinul Asociaţiei Pe Stop, Asociaţiei Sexul vs. Barza șamd.
Argumentul este acela că există riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la şcoală. ”Au nevoie de produse de igienă gratuite, în şcoli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope şi o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul” susține deputata USR. Proiectul a trecut recent de Senat și se află, de acum, în dezbaterea Camerei Deputaților. Trebuie spus că guvernul Florin Cîțu a dat aviz negativ proiectului, susținînd că impactul bugetar e unul serios. (B.T.I., InPolitics))

12 gânduri despre “Bogdan Tiberiu Iacob, „Cornul si laptele” – Next generation: USR vrea tampoane gratuite in scoli

  1. Nu inteleg despre ce e vorba!
    In textul legii se spune ca fetelor li se vor da TICHETE SOCIALE pentru procurarea de produse de igiena intima. Apoi, deputata USR Oana Toiu vorbeste de oferirea de absorbante gratuite in scoli. Pai ori tichete, ori absorbante gratuite?
    Apoi, masura ar fi destinata numai fetelor din medii defavorizante (cum se face aceasta incadrare?) si fetelor fara adapost!!!!! Da, fetelor fara casa, absorbantele le lipsesc!

  2. Distribuirea de tampoane în școli (egalitate de șanse)
    Bărbații dacă pot să nască
    Propunerea-i de milioane,
    Ca și la partea bărbătească
    Să dăm – ca fetelor – tampoane.

  3. Nulitățile oengiste nu și-au respectat propriul program ideologic menit să susțină egalitatea de gen.
    Dacă finanțezi tampoane, de ce nu și prezervative ?
    Mai adăugăm dozele benigne de marijuana și gata, bacu’ e ca și luat..
    (Z)
    Asta e lumea ,, valorilor” occidentale care crede că are dreptul nativ la hegemonie, pentru că ar fi, după unii autori, eligibilă în raport cu cele emergente…
    (Z)

  4. FELICITARI din toata inima, multa sanatate si succes in continuare.Ma bucur foarte mult pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra.Cu deosebita pretuire,Emil Patrichi

    Pe marți, 7 decembrie 2021, 08:01:12 EET, ADRIAN NĂSTASE a scris: | Adrian Năstase posted: „”Lansat acum aproape 20 de ani, programul ”Cornul și laptele” al guvernului Adrian Năstase a fost permanent criticat de către dreapta politică, partide precum PNȚCD, PNL și PD acuzînd populismul pesediștilor și denunțînd lipsa efectelor benefice ale prog” | |

  5. Sunt pro programul ”cornul si laptele”, am contact des cu persoane din mediul rural mai ales si stiu ca a fost si este o decizie foarte buna. Despre celalalt program sper ca este o gluma buna, pentru ca in afara de populism nu cred ca va realiza ceva. Bunicii si parintii nostri nu mergeau la scoala 3-4 zile pe luna din acest motiv? Sa fim seriosi, urmeaza sa distribuim prin scoli si ciorapi, lenjerie intima pt ca si ele trebuie inlocuite periodic si produc disconfort care afecteaza procesul de invatamant. Haideti sa incercam sa mentinem normalitatea pentru ca uneori cei care conduc destinele natiunii cred eu ca pierd contactul cu realitatea. Parerea mea este ca nu stiu ce sa mai inveteze pentru a iesi in evidenta. Populism ietfin(zic eu).

  6. Stimate,
    d-le Adrian Nastase,,
    1.Am avut privilegiul de a participa in 8 decembrie 2007, la lansarea la Tg. Jiu (la teatrul Elvira Godeanu), a cartii ,,Romania Europeana”, inegalata fresca politica, economica si sociala a Romaniei postdecmbriste.In finalul prefatei lucrarii, Dr. Christoph Zopel isi exprima speranta ca peste un deceniu, ,,Adrian Nastase va scrie o carte de istorie pe care ar putea-o denumi ,,Memorii.Cum am realizat Romania Europeana”!Sint convins ca Adrian Nastase va contribui la traducerea acestui proiect in realitate!”
    2.In aceeasi ,,Prefata”, Dr. Zopel constata ca ,,Stinga nu are inca o baza programatica… care sa fie orientata catre Securitatea Sociala”.
    O astfel de ,,baza programatica” nu exista nici azi, fundamentele sale fiind o dezvoltare economica-industriala rapida, in vederea careia cercetarea economica n-a reusit sa construiasca proiectul (de tara) necesar.
    Resursele nationale de dezvoltare economica rapida sint inexistente, iar actualul model economic (pasiv) ,,bugetar-intre doua legislaturi” nu detine tehnicile si instrumentele necesare de a le asigura.
    In aceasta situatie, dezvoltarea este posibila numai prin atragerea si utilizarea masiva a resurselor straine de dezvoltare, care necesita un proiect de tara capabil sa ridice Competitivitatea/functionalitatea Economica/institutionala, catre indicii tarilor dezvoltate de la actualul indice negativ 74, cit si ,,organizarea” procesului de dezvoltare (cu componentele respective).
    3.Urmare a aprofundarii studiilor (nationale) incipiente asupra dezvoltarii, am construit un ,,proiect de dezvoltare economica-industriala rapida”, care ar asigura reindustrializarea Romaniei intr-o generatie (ca in zona ,,tigrilor asiatici”), cerinta afirmata de dvs. la pag. 229 (,,Elementul esential al restructurarii trebuie sa fie reindustrializarea Romaniei….”).
    Salut cu bucurie posibilitatea de a reveni in viata politica, astfel ca experienta dvs. economica si proiectul in discutie sa asigure realizarea lucrarii ,,profetite” de Dr. Zopel!
    Actualmente lipsa unui proiect de tara a devenit critica, Romania evoluind financiar spre starea Greciei de acum citiva ani, iar clasa politica (aflata la guvernare) nu dispune de viziunea si proiectul unei actiuni politice-economice ACTIVE, care sa constringa intreaga ,,societate economica nationala” la un decolaj economic-industrial rapid.In speranta disponibilitatii dvs. pentru evaluarea proiectului de tara, va asigur de intreg respectul.

    prof. Caliman I. Eugen Tg. Jiu 7 Decembrie 2021
    constructor ,,proiect de tara”. tel 0721 316019

  7. Post-summitul virtual Putin-Biden: Primele semnale (reactie rapida)

    – Summitul virtual dintre presedintii american si rus, Joe Biden si Vladimir Putin, a durat fix doua ore, o durata putin spus modesta, comparativ cu summitul fluviu dintre Biden si presedintele chinez Xi Jinping, dar si un posibil indicator sa-i spunem de “ne-negociere” a problemelor bilaterale in disputa despre criza geopolitica privind Ucraina.

    – Din informarile imediate, din cursul zilei de marti, anuntate de presedintele Joe Biden, privind rezultatele discutiilor sale cu presedintele Vladimir Putin, lipsesc, inexplicabil, chiar nemotivat, seful NATO Jens Stoltenberg si presedintele Ucrainei Volodimir Zelensky. Sa fie o lipsa de consideratie (!) fata de cei doi vectori, direct implicati in criza?

    – O diferenta ca de la cer la pamant intre cadrele din care au discutat virtual cei doi presedinti, cat si in privinta stilurilor de comunicare. Biden a vorbit din “Situation Room” de la Casa Alba si pe un ton grandilocvent, presarat cu avertizari umorale si crispate, care sigur nu-i vor face bine la sanatate. Putin a vorbit relaxat, din resedinta sa din statiunea Soci, cu o fata luminata uneori de zambet, poate ironic-sanctionatoriu sau ca al unui intelept, care prin definitie este de buna credinta, pentru a indemna la detensionare.

    – Dupa summit, Washingtonul a si azvarlit rapid fake news-uri in mass-media americane (CNN) despre evacuarea cetatenilor americani din Ucraina, pe care purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse Maria Zaharova le-a denuntat foarte plastic drept “gunoi informational”. Indiferent daca informatiile sunt sau nu reale, este limpede ca lansarea lor de catre partea americana este o oglinda a scufundarii SUA si mai adanci in atitudinea ostila, de razboi rece fata de Rusia.

    – Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin ca Rusia va suferi “sanctiuni severe”, in special economice, in cazul unei escaladari militare ruse in Ucraina. El a evitat sa evoce si situatia inversa, de escaladare militara de catre Kiev in regiunea pro-rusa Donbas, din Ucraina de Est. A convoca un summit online la care sa-ti deserti la masa discutiilor sacul plin doar cu amenintari, fara sa ai si solutii amiabile, constructive, care sa tina cont de garantiile legitime de securitate cerute de cealalta parte, este fara indoiala o abordare total gresita.

  8. off topic
    Odihnitii din Parlament printre care si multi psd-isti, au hotarat ca repartitoarele de costuri de incalzire sa fie obligatorii, altfel ne paste amenda. Sunt unul din milioanele de romani locuitor la bloc. Blocul nu are montate in apartamente asemenea repartitoare + capete termostatice. Blocul fiind anvelopat termic temperatura in casa este acceptabila. Un prieten care locuieste la cateva blocuri distanta are montat in apartament, apartament identic cu cel in care locuiesc, o asemenea „masinarie” si trebuie sa subliniez ca acesta plateste o cota mult mai mare la incalzire ca mine care nu am montat aceasta „masinarie” de furat bani si sa nu mai amintesc ca amicul ingheata in casa.
    Poate acesti odihniti salasuitori in parlament nu va obliga populatia sa monteze asemenea „masinarii” de umplut buzunarele unora si sa lase la latitudinea locuitorilor modul in care isi incalzesc apartamentele, dand posibilitatea montarii de centrale de apartament sau odihnitii sa faciliteze montarea modernelor centrale de bloc si sa lase la o parte aceasta obedienta si servilism fata de U.E.. Daca UE tuseste, imediat trebuie sa tusim si noi.

    In legatura cu subiectul abordat de Bogdan Tiberiu Iacob, nu mai are rost sa amintesc de succesul acestui program mai ales pentru copii din mediile defavorizate.

  9. In Romania, stat care se defineste ca unitar, exista o „asociatie” care lucreaza intens la separare teritoriala de Romania, si e vorba de una mult mai vocala decit UDMR. Ori nu se vede nici o actiune a institutiilor statului roman, care sa anihileze aceste actiuni impotriva statului roman, actiuni clar sprijinite de la Budapesta.

    Poti sa ignori aceste actiuni, sau legea romana nu pedepseste aceste fapte evident ilegale?

    „Autonomie Ținut Secuiesc. Dezbatere pentru cartea de IDENTITATE (CI) secuiască, cu cod QR, pentru toți cei peste 18 ani

    Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) anunță introducerea cărții de identitate secuiască. Comitetul permanent al consiliului a supus luni dezbaterii publice proiectul de hotărâre, arată Hidago.hu.

    ”Potrivit proiectului, cartea de identitate secuiască poate fi obţinută de orice persoană de peste 18 ani care are domiciliul în Ţinutul Secuiesc sau locuieşte în afara acestuia, dar se declară secui şi este de acord cu autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, aşa cum se prevede în Statutul de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc.

    Cartea de identitate secuiască poate fi solicitată prin completarea unui formular, care trebuie să conţină numele şi prenumele solicitantului, data şi locul naşterii, domiciliul permanent şi sexul. Formularul va conţine în mod obligatoriu, în formă pretipărită, angajamentul solicitantului faţă de autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

    Documentul secuiesc ar conţine în mod lizibil doar numele şi secvenţa de cifre de identificare generate de sistem, celelalte date personale ar fi afişate într-un cod QR. Baza de date a cardurilor ar fi gestionată de o organizaţie sau instituţie desemnată de comitetul permanent al CNS.

    Potrivit proiectului, cartea de identitate secuiască poate fi retrasă celor care se opun în mod public valorilor specificate în cerere. Cardul trebuie retras în mod obligatoriu tuturor persoanelor care renunţă la el şi solicită ştergerea datelor personale din baza de date.

    Citește și: Sentință definitivă. Drapelele maghiare din clădirea primăriei din Odorheiu Secuiesc trebuie îndepărtate

    În preambulul proiectului de rezoluţie, CNS a reamintit: în cursul pregătirii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, a elaborat până acum Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, a trasat graniţele administrative externe şi interne ale Ţinutului Secuiesc şi a creat simbolurile acestuia: steagul, stema şi simbolul prescurtat al ţinutului. În plus, CNS a declarat că limba regiunii este maghiara, a desemnat sărbătorile oficiale ale Ţinutului Secuiesc (Ziua Libertăţii Secuieşti pe 10 martie şi Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc în ultima duminică din octombrie) şi a avansat propunerea în urma căreia Marea Adunare a Administraţiilor Locale Secuieşti a declarat “Imnul secuiesc” imnul Ţinutului Secuiesc.

    Introducerea cărţii de identitate secuiască a fost iniţiată de Comitetul Permanent al CNS pe motiv că “în orice ţară sau în oricare regiune autonomă a unei ţări, elementul constitutiv cel mai important este populaţia care locuieşte acolo, ai cărei membri acceptă Constituţia ţării, respectiv legea fundamentală a regiunii autonome”.” arată sursa citată. „

    https://www.dcnews.ro/autonomie-tinut-secuiesc-dezbatere-pentru-cartea-de-identitate-ci-secuiasca-cu-cod-qr-pentru-toti-cei-peste-18-ani_849122.html

Lasă un răspuns