Marius Ghilezan, „Societatea in civil si agentii sai de putere”

„Activiștii zburdă în structurile de putere. Fel de fel de agenți ai unor puteri străine fac politici publice în România. Asta pentru că niciun guvern de după 1990 nu a avut curajul să propună o lege a transparenței organizațiilor, batjocoritor numite, “nonguvernamentale.”

Pe ce mă bazez când susțin că societatea civilă, în forma sa actuală, e o perdea de fum care ascunde Intelligence-ul altor state?

Când George Soros, împreună cu Silviu Brucan, deschidea la București ”Grupul pentru Dialog Social” și apoi Fundația pentru o Societate Deschisă, Jakie Ionescu, marele antrenor al echipei de fotbal Poli Timișoara, mi-a spus sec: “agenți străini.” Tot în acea vreme, l-am întreabat pe Neagu Djuvara, într-un interviu acordat ziarului “România liberă,” cum a ajuns consilier al unui președinte african. Mi-a replicat: “Eram agent CIA.” Rămâne singurul intelectual român care nu și-a ascuns apartenența, recunoscând ulterior că a dezertat. Acest paragraf l-am tăiat, atunci. Erau zorii noii democrații. Îi așțeptam pe americani, mai dihai ca bunicii noștri.

Obișnuiam seara să cinez cu Radu Anton Roman. Venisem din SUA. Citisem în avion că marele “Greenpeace” spionase în perioada comunistă în interesul KGB.

Salvarea cimpanzeilor cu dinți pătați și pregătirea loviturilor de stat

După un curs la Pentagon, unul dintre ofițeri m-a întrebat cum cred eu că va fi cucerită Africa, în momentul când anumite resurse naturale vor dispărea de pe planetă, America având deja un eșec groaznic în Vietnam. Nu am știut să-i răspund. Mi-a explicat că strategia s-a schimbat după înfrângerile din Saigon. SUA au pregătit din timp fel de fel de asociații de protejare a leilor, de apărare a arborelui de cauciuc sau organizații umanitare. În momentul unei viitoare crize provocate, liderii acestor ONG-uri vor fi sprijiniți logistic și militar să ia puterea în stat. Zis și făcut. Deja modelul s-a experimentat, după treizeci de ani, în unele state de pe planetă.

Cum și-a dat seama Radu Anton Roman că Jacques-Yves Cousteau nu e chiar civil?

Dar să revenim la discuția de la masa de seară cu celebrul scriitor Radu Anton Roman. Era fericit că va fi translatorul lui  Jacques-Yves Cousteau, în prima croazieră a celebrului său vas Calypso în Marea Neagră. După o masa copioasă, bine stropită și îndelung cinstită cu alți doi comeseni, l-am îndemnat pe amfitrion să fie atent cu ce se întâmplă pe nava amiral a descoperirilor subacvatice. Păi, ce să fie? Se întreba el, fără a avea stofă de jurnalist de investigație. I-am cerut doar să fie vigilent. M-a întrebat ce cred. I-am răspuns ce știu: “afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardu’.” Și am zâmbit, totuși, punându-l în gardă că echipajul civil e unul și cel militar e altul. Era în dilemă. După două luni de croazieră în jurul Insulei Șerpilor, mi-a confirmat că exista în cală un sistem ultraperformant de observație, loc unde nu avea voie nimeni. I-am replicat tăios: doar un  prost poate crede că cercetările oceanografice sunt mega finanțate doar de dragul studierii modului în care se împerechează delfinii. Deși bucuros că a încasat leafa unui profesor francez pe doi ani, a rămas cu o serie de îndoieli. I se confirmase ce am prevăzut. “Afară era vopsit gardul, în cală era ascuns leopardu’.”

Societatea deschisă și acoliții ei

Anii au trecut și societatea civilă s-a extins. S-au creat noduri de rețea în diferite mari orașe. Mulți intelectuali publici au fost atunci recrutați. Colegi de-ai lor încă se mai miră ce cariere spectaculoase au și acum. Precum și despre modul în care copiii lor au ajuns miniștri.

Totul era pregătit de cei care știu să-nvârtă a lumii mare roată.

Marile mitinguri de protest au dus la sărăcire și la pierderea suveranităților

După douăzeci de ani de la dărâmarea zidului Berlinului, mari evenimente au cutremurat lumea: Primăvara arabă, protestele din România contra cianurilor, Euromaidan-ul de la Kiev, toate susținute și organizate de rețelele deja înnodate ale societății în civil.

După alți zece ani, putem să tragem linie: România are agenți ai societății civile la președinție și la guvern, Ucraina e cumpărată de SUA, se vinde pe bucăți (nimeni nu vrea să o cumpere), țările arabe au intrat în conflicte sângeroase, oamenii au sărăcit.

De aproape 20 de ani, Autostrada Sibiu-Pitești e permanent refuzată de la implementare. La început n-a fost bun studiul geodezic, apoi a venit necesitatea acordului de mediu. Pentru că cineva dicta “încurcă-i, Drace!,” s-au cerut studii alternative de traseu. Când toate licitaţiile de proiectare erau gata să fie urcate în SEAP, întârzierile programate au dus la ieşirile din termen ale avizelor. Şi iar s-au reluat toate de la capăt. Studiu de prefezabilitate, de fezabilitate nu erau conforme pentru că Raportul HALCROW – JASPERS a stabilit că nimic nu era bine. Jaspers? Who knows? O altă societate în civil europeană. La Bruxelles a fost mai puternic lobby-ul celor care nu vor ca munţii să fie tăiaţi de autostrăzi. Aşa a apărut şi povestea croitoraşului cenuşiu, de fapt o rădașcă pe care o aveam și noi la insectar în vremea copilăriei.

În timpul unui reportaj în Parâng, un director de la Mina Lonea m-a întrebat cine e Mining Watch, organizația care se opune mineritului?  Am deschis site-ul și i-am arătat finanțatorii. Printre aceștia era și Ministerul Mediului din Germania. Cine e cel mai mare producător de lignit din lume? Mai are rost să întrebăm de ce noi închidem minele, iar nemții, nu?

Societatea civilă a făcut și lucruri bune. A participat la pregătirea unor cadre, a venit cu idei de democratizare, s-a alăturat Convenției Democratice din România, atunci când criptocomunismul nu se dădea dus din România. Aici mă gândesc la Alianța Civică, organizație nepartizană politic, fondată de Ana Blandiana. AC rămâne, probabil, singura existență civilă în spațiul public românesc al civismului de operetă.

Alina Mungiu Pippidi, matroana societății civile

O altă ispravă, poate și ultima, a fost propunerea Alinei Mungiu-Pippidi pentru cota unică, valabilă și astăzi. Fosta oengistă, astăzi profesor pe la facultăți din occident, nu spune decât 5% despre cum imberbii săi salariați au ajuns miniștri. Nu mă gândesc doar la Cristian Ghinea ci și la alții cărora acum le explodează gradele de pe umăr.

După succesul protestelor din țară împotriva proiectului de la Roșia Montană, umbrele pădurilor și-au dat seama cât de importante sunt organizările civice în viitoarea confrerie politică. Nu Ana Blandiana l-a inspirat pe Florian Coldea, pe George Maior & comp, trendul occidental era previzibil.

Procurorii DNA au fost instruiți de o organizație americană

Să ne mai amintim că procurorii de la DNA s-au bucurat de reuniuni ample de pregătire în investigație pe granturile Freedom House, că Laura Codruța Kovesi și Monica Macovei, pilonii statului de drepți, nu de drept, s-au bucurat de o bună colaborare cu organizația americană? N-are rost. Obediența e vizibilă dincolo de zidurile care au adăpostit atâtea ceremonii de decorare, manifestări specifice de mulțumire a unui stat străin pentru serviciile aduse.

Binomul s-a născut prin împreunarea neconstituțională dintre DNA și serviciile secrete. Mulți dintre activiștii societății civile au primit roluri importante în stat, ca recompense, nu pentru merite.

Cum salvatorii de broaște au pus mâna pe lac

Simțind ce bine dospește aluatul societății civile în laboratoarele de manipulare, lui Florian Coldea i-a încolțit ideea transformării Asociației “Salvați Bucureștiul” în partidul Uniunea Salvați Bucureștiul. Cu Matei Păun, creierul, m-am întâlnit de câteva ori. Nu eram interesat dacă Nicușor Dan era “algebrist sau geometrician.” M-am prins repede cine comandă și cine aduce pizza la partidul nou înființat, așa din spuma mării.

Vedeți care sunt resursele și de unde izvorăște puterea lui Dacian Cioloș? Recent a spus că partidul său își va asuma principalul rol de transformare a României. De la un model capitalist, spre unui progresist, întrebam retoric. Nimic nu va mai fi ca înainte, asta în primul rând că „agenții ocrotitori” zburdă nu doar pe câmpii, ci și în întreaga administrație. 
Mai are rost să ne îndoim de ce Agent Green are reprezentant în guvern? De ce s-a întors din Australia activistul Gabriel Păun (un alt Păun) și ce l-a recomandat pentru postul de consilier onorific al primului ministru?

Agenda e clară. România trebuie să fie o rezervație de urși, mai nou s-au născut în libertate și câțiva zimbri. N-am auzit încă despre agenții de protecție ai castorilor sau ai șacalilor, apăruți așa din senin pe teritoriul României.

Apropos de agenda de securitate. Știe cineva de vreun salvaționist al Deltei Dunării care să investigheze de unde au apărut somnii africani, mare devoratori de icre?

Societatea în civil nu are numai misiuni politice. Ci în primul rând economice. Cel mai mare succes reputat de activiștii de mediu s-a concretizat cu înscrierea Roșiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO, având un singur scop să îngroape orice șansă de exploatare a aurului din zonă. Au muncit și au înfrânt. Nu vom trăi vremurile când societatea în civil va aduce mierea și laptele în zonele pe care le-au salvat.

Zidurile nu vindecă, doar îngroapă

Corporatiștii au donat o sumedenie de bani pentru proiectul de construcție a noului spital pentru oncologie pediatrică, în urma unei campanii de succes a fetelor din spatele lui Vlad Voiculescu, scula de sistem, căzută din guvern.  Nimeni dintre participanții la acțiunea de masă nu s-a întrebat dar cine va organiza serviciile de sănătăte, cine va plăti personalul medical, pentru că – nu-i așa? – zidurile nu vindecă, doar îngroapă.

Multe entități civile sunt create doar pentru a bloca o serie de investiții publice, având două scopuri: să facă pârtie pentru o firmă străină la licitații sau să blocheze dezvoltarea.

Pe vremea Administrației lui Lindon Johnson, un consilier de securitate i-a recomandat să schimbe numele CIA (înainte de 1968, existau prăvălii ale Agenției de Intelligence prin Europa). Și cum să-i spunem? “Societatea civilă”, a răspuns ferm consilierul. Și așa a rămas. După ceva vreme,  François Mitterand, ajuns președinte al Franței și aflând de vicleșug a întrebat: “dacă ei sunt societatea civilă, noi suntem cea militară?”

15 gânduri despre “Marius Ghilezan, „Societatea in civil si agentii sai de putere”

 1. A venit, in sfarsit, vremea sa spunem lucrurilor pe nume, renuntand la inhibitia prosteasca ce-a incovoiat romanii de decenii. Avem exemple la unguri, polonezi, cehi de reprezentare a interesului national cu competenta si pasiune – noua forma a patriotismului. Mare parte din aparatul de conducere a tarii este iremediabil corupt si incompetent. A fost mai usor pentru servicii sa aleaga fripturisti penibili/yesmani, in functii inalte pentru a-i controla in intregime; pretul il plateste tara pentru cateva generatii de acum incolo.

  Apreciază

 2. Bun, multe afirmatii in acest articol, dar fara suport probator. Asa, pot si eu spune ca Romania a fost „predata la cheie” de fosta Securitate copiilor sai „capitalisti si democrati”.
  Pare cumva ca nu de noi depinde ce hotarim la noi in tara, si ca toate incercarile de dezvoltare au fost blocate sau intirziate de straini. Poate undeva exista un simbure de adevar, dar cred ca sunt alti simburi care arata la noi in ograda, si la incapacitatea noastra sa ne conducem sau sa executam lucrari de interes national, pentru noi, penturi romani. Pare ca ne-am predat inamicului cu tot cu arme. Pardon, ne-am predat amicului.
  Dar, hai sa fim totusi si un pic mai rigurosi. Nimeni nu ne-a oprit sa refacem Bucurestiul in ultimii 30 ani, cel vechi si care sta sa cada la primul cutremur. Nimeni nu ne-a oprit sa consolidam cladirile, miile de cladiri care vor bloca parti importante din oras cind va fi un cutremur mare si vor cadea. Nu strainii sunt de vina. Noi suntem incapabilii. Se simte vreun roman cu putere in administratie sa miste lucrurile mai repede si sa nu moara mii de oameni la cutremur?
  Nimeni nu ne-a oprit sa refacem CFRul. Am continuat sa inchidem ochii si sa punem in functii manageri incapabili, sau sa subfinantam sectoare de interes national, ca transporturile.
  Cu putine exceptii (unul e gazda), mai toti s-au gindit la ei mai intai, si la ce avantaje isi pot trage din functie. Au uitat ca sunt acolo pentru popor. Uitati-va la actualii „experti” care spun ca-s de dreapta: critica pensiile „speciale”, nu vor „sectie speciala” de investigare a abuzurilor in justitie, desi ea ar fi utila, dar nu se dau inapoi sa isi creasca ei salariile lor.

  Apreciază

 3. Incepe să mi se aplece de atâta telenovelă cu Florin Câțu, acuzat de adversarii săi din PNL că a comis-o în SUA.
  Vă propun o perspectivă diferită, așa, de dragul diversității.
  Am aflat că în statul Ohio, limita alcoolemiei penale este 0,08mg/l alcool pur în sânge, iar actualul premier a fost depistat cu 0,161.
  Prin comparație, în România ești doar cobtravenient până la 0,4 mg/l și abia de la o,8 te paște închisoarea de la 1 la 5 ani.
  Deci, despre ce vorbim, stimați colegi ? Florin Câțu NU este și nici NU candidează la funcția de guvernator al statului Ohio !
  Chiar ne lăsăm păcăliți de o presă de tot râsul implicată politic, eventual să mai uităm de agresiunea LGBTQ+ asupra valorilor normalității naturale, în pragul unei mari sărbători creștine ?
  Îi cerem în schimb lui Câțu să fie mai catolic decât Papa ! De ce ? Să înlocuim o marionetă a intereselor străine, cu altă marionetă, și mai docilă, și mai incompetentă ?
  Parcă ceva sau cineva ne dizolvă neuronii în masă, zău așa…
  În altă ordine de idei, hai PSD, ieși, măi partidule, din starea de….ebrietate!
  (Z)

  Apreciază

 4. In tot si toate cele expuse, aceleasi dileme, semne de intrebare sau comentarii despre ong-uri si nu numai, iar tot ce a expus cu multa intelepciune dl. Ghilezan le-am adus in actualitate si eu cu ceva timp in urma. In ceea ce-l priveste pe legendarul comandant Cousteau, amiralul adancurilor Jacques-Yves Cousteau si a „bijuteriei” oceanografice, nava Calilypso, trebuie sa fim onorati ca Romania si Delta Dunarii l-a avut oaspete. Pana la urma totul este „militar” in slujba tarii, numai la noi nu, mai in aceste vremuri „cetoase”.

  Apreciază

 5. CU RADU TUDOR DESPRE IPOCRIZIE ȘI DUBLU STANDARD

  MOTTO: „Cîțu a condus băut acum 20 de ani și decontează totul zilele acestea. Inevitabil, pentru funcția de prim ministru. Nu cred ca poate fi evitata sau ascunsa dezbaterea pe acest subiect. România, însă, a avut un președinte care a băut non stop 10 ani, în ambele mandate. Mergea și la televizor, să-i învețe pe români cum trebuie sa bea alcool. A fost ales, reales, acum are toate privilegiile din lume. S-a confirmat și faptul că a turnat la Securitate de la 18 ani. O bună parte dintre cei care sunt azi foarte exigenți cu Florin Cîțu l-au slujit pe bețivan in cele mai sinistre operațiuni împotriva democrației românești. Ipocrizia si dublul standard fac parte din caracteristicile definitorii ale dezbaterii publice românești. Dintotdeauna.” (Radu Tudor, 12 august 2021, pe pagina lui de FACEBOOK)
  ……………………………………………………………………………..
  Maestre… maestre… nț…nț… nț… Hai să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și Partenerului Strategic ce-i al Partenerului Strategic…

  Cine naiba l-a ținut pe ăla cu nasul roșu în geamul Cotrocenilor atâția ani? Ia ziceți, cine? A fost ăla reales? Haida-de! Cine l-a reales? Cetățeanul român? Sau Licuriciul Dolofan&Coana Europa cărora președintele-pe-șapte-cărări-al-României le-a promis și le-a asigurat, timp de 10 ani, o prestație catifelată, umblându-le, oral, celui dintâi la șliț iar celei din urmă la chiloțeii roz? De Philip Gordon ați auzit, maestre? De Victoria Nuland? De ambasadorii Marelui Licurici, hm, ceva? N-ați auzit, cred… și cred că-i IM-PO-SI-BIL ca toți ăștia să-l fi susținut, bilateral, pe ăla să nu carecumva să cadă după ce se magnetiza bine cu licori aurii cu patru cuburi deasupra!

  Altfel, sigur… „ipocrizia si dublul standard”… ei, cu asta sunt perfect de acord, că vă urmăresc demult baletul… aici ați zis-o înțelept…

  Cred că rușii, conspiraționiștii și antivacciniștii mondiali l-au ținut pe Băse-n brațe. A! și chinezii, am uitat de ei… Că, altfel… IM-PO-SI-BIL, cum am mai spus…

  Apreciază

  • Decaderea morala a societatii romanesti a inceput si s-a accentuat de la an la an odata cu venirea la „butoanele” Romaniei a lui Basescu-Petrov si in continuare se deruleaza tot intr-un ritm accentuat si-n vremea guvernarii Citu, cu acceptul nemijlocit a celui care l-a sprijinit. „Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”, nu-si mai aduce aminte de episodul IOWA sau „Câinii latra, ursul merge (trece)”. Normal ca nu-si da demisia, are un „to do list” care trebuie dusa la capat, adica desfiintarea pas cu pas a Romaniei.

   Apreciază

 6. Am recitit pe îndelete articolul domnului Ghilezan și parcă tot acest circ, aparent pueril, asociat ,, dezvăluirii” trecutului domnului Câțu, se limpezește.
  Aș îndrăzni să pariez că echipa domnului Orban nu are niciun amestec, din simplul motiv că PNL, în ansamblu, are doar de pierdut.
  Și atunci cine câștigă din tot acest balamuc amplificat paroxistic de o presă exasperant de imatură ?
  După părerea mea, scenariul este gândit la Washington, iar beneficiarul dorit de unchi este Dacian Ciolos.
  Mie mi se pare destul de clar că se forțează și pe această cale impunerea unui guvern cu adevărat progresist în România. Globalismul se can clatină în Polonia și, probabil, gânditorii din Comunitatea de Informații a partenerului strategic au concluzionat că România, fezandată sistematic după aderarea la euroatlantism, este pregătită să facă ,,saltul”. Ce vom deveni ? Greu de spus, dar sigur un pion important (adică de sacrificiu la nevoie) pe eșichierul geopolitic.

  Apreciază

 7. Cazul Câțu aflat în dezbaterea publică are o importanță enormă pentru începerea asanării vieții publice și politice din România.

  O sancțiune trebuie să fie luată ca să constituie un exemplu pentru viitor.

  Sancțiunea se ia prin aplicarea, fără excepție, chiar a legii votate și de actuala coaliție de guvernământ, „fără penali în funcții publice”.

  „Calitatea” de penal nu depinde de locul sau momentul în care a fost obținută.

  Dacă nu se aplică în cazul primului ministru, arunci legea nu mai are nicio rațiune de a exista în România și nu se mai poate vorbi de un stat de drept.

  Deci, dincolo de patimile politice, acest caz are o semnificație cu mult mai mare.

  Apreciază

 8. Prea multa energie in Romania risipita in cancanurile politice. Nici media nu ajuta.
  Mi-as fi dorit sa vad in orice noua guvernare o abordare noua, bazata pe planuri bine facute de specialisti si executate la termen. Focalizare pe eficienta si lucrul in echipa.
  Cred ca ar fi foarte util si respectabil fata de contributorii la buget, ca Guvernul Citu – so orice alt guvern viitor – sa dea raport in mod frecvent (lunar, trimestrial, anual) cu ce s-a realizat din planurile sale, ce nu s-a realizat si de ce, si noile termene.
  Pe mine nu ma intereseaza ca acum 20 ani Citu a fost prins beat la volan. A fost un idiot atunci si a platit pentru asta. Am inteles ca s-a lasat de alcool, deci haideti sa inchidem dosarul asta penibil.
  Pe o alta gama muzicala: i-am criticat pe canadieni ceva vreme in urma ca nu s-au gindit sa aiba o unitate strategica de produs vaccinuri. Uite ca s-au trezit pina la urma si au incheiat o intelegere cu Moderna sa construiasca o fabrica de vaccinuri in Canada. Asta e progres!

  Apreciază

 9. Afganii trebuie sa aibă voința de pacificare: Razboiul din Afganistan reprezinta una din cele mai dureroase rani mondiale, din secolul XXI, pe care Globalistii le-au facut Lumii. Insurgentii talibanii au preluat controlul asupra intregii provincii Logar, unde i-au arestat pe oficialii locali ai regimului Ghani. Ei sunt la doar 11 kilometri de capitala tarii. O data cu intrarea talibanilor in Kabul, care ar putea fi pasnica, in urma capitularii in schimbul pacii, insurgenta afgana se va transforma in revolutie nationala victorioasa. Preşedintele afgan Ashraf Ghani a afirmat, sâmbătă, că au loc “consultări rapide” pentru “o soluţie politica care să prevadă pacea şi stabilitatea pentru poporul afgan”. Solutia va fi anunţata “foarte repede”. Seful statului nu a spus nimic despre o posibilă demisie, care se vehiculeaza si i se cere. “Remobilizarea forţelor noastre de securitate şi apărare constituie prioritatea numărul unu”, a subliniat Ghani, adăugând că “se iau măsuri serioase în acest sens”. SUA au trimis trei batalioane în Kabul pentru evacuare, iar ambasadele ard documente sensibile. Este cat se poate de limpede, Afganistanul se afla in pragul schimbarii. Alternativa adusa de noua etapa este pacea. In acest scop, afganii trebuie sa aibă vointa de vindecare prin pacificare.

  Apreciază

 10. De ce Viktor Orban este un “George Soros” pentru Romania: Finantarile extrateritoriale ungare de universitati maghiare in Transilvania au scop politic, precum sorosista Universitate Central Europeana de la Budapesta

  Sunt profund ingrijorat si indignat de faptul ca autoritatile romane permit Ungariei sa investeasca in universitati extrateritoriale, in Transilvania. Acest modus operandi al Budapestei tinteste sa dezvolte la maghiarii romani o falsa si periculoasa constiinta politica, potrivit careia acestia ar apartine mai degraba Ungariei decat Romaniei. Este o subminare crasa si inacceptabila a suveranitatii educationale si culturale a Romaniei, fiind cunoscut ca cine controleaza educatia si cultura unei tari sau regiuni, stapaneste acea tara sau regiune. Nu putem sa ne facem ca nu vedem aceasta stratagema ungara sau sa ramanem pasivi in fata ei.

  Pur si simplu, intre scopurile politice ale universitatilor extrateritoriale ale miliardarului evreu american George Soros si finantarile extrateritoriale de universitati maghiare in Transilvania, de catre guvernul premierului ungar Viktor Orban, nu exista nicio diferenta. Daca premierul ungar a denuntat si a ingradit pe buna dreptate investitiile cu rol politic ale miliardarului globalist in Universitatea Central Europeana din Budapesta, exact acelasi lucru trebuie sa-l faca si guvernul roman cu investitiile ungare, proiectate in nu mai putin de sase universitati maghiare in Transilvania. In acest mod, premierul ungar Viktor Orban va fi ajutat sa nu cada in patima ipocriziei politice si a interferentei educationale, or, doamne fereste!, a sovinismului regional.

  George Soros a anunţat, anul trecut, că urmează să doneze un miliard de dolari pentru a finanţa o nouă reţea de universităţi extrateritoriale, care ar promova asa-zisele “valori liberale”, in fapt, influenta si interesele globalismului progresist. Se pare ca folosirea intruziva de catre Soros a mijloacelor financiare pentru promovarea scopului si obiectivelor globalismului l-a inspirat pe Orban. Saptamana trecuta, guvernul ungar a anuntat ca va investi din nou in universităţile maghiare care oferă cursuri în tot Bazinul Carpatic în 2021, pentru a consolida influenta regionalista ungara, peste capul guvernelor nationale. Din cele zece universitati maghiare implicate in programul de investitii universitare ungare in regiune, sase vor fi in Romania: Miercurea Ciuc (Csikszereda), Oradea (Nagyvarad), Odorheiu Secuiesc (Szekelyudvarhely), Târgu Mureş (Marosvasarhely), Sfântu Gheorghe (Sepsiszentgyorgy), Ilieni (Illyefalva). Dupa cum se vede, toponomia utilizata este cea ungara, deci nu exista nicio indoiala in privinta ungarizarii teritoriului romanesc Transilvania. Aceasta ungarizare a pamantului romanesc, prin programe investitionale si educationale dirijate de Budapesta, trebuie de indata sa inceteze. Suveranitatea culturala si educationala a Romaniei trebuie sa opereze pe intregul teritoriu national si neconditionat, ca atribut fundamental si universal al statalitatii.

  Apreciază

 11. Nu sunt de acord cu acest punct de vedere, ca fiind sursa principala. Omiteti, intentionat probabil, incalificabilul esec al management-ului romanesc sau incapabilitatea de a executa orice proiect mare.

  Daca 2-3 organizatii creaza ceva obstacole statului roman, sa stiti ca asa se intampla si in Germania, Franta, UK, US etc – toate tarile trec prin acelasi parcurs, mai mult sau mai putin.
  Ati fost la guvernare pe una din cele mai inalte pozitii, pe langa dvs multi alti, cat si de la alte partide. Ce sa intelegem ca 2-3 ONG-uri au blocat tot guvernul roman ? Asta este atitudine specifica oamenilor care nu gasesc o cale sa reuseasca insa gasesc o mie sa justifice de ce nu au reusit.
  Chiar daca sunt piedici, marele esec al romaniei este datorat romanilor in sine + guvernantei de mana a5a a politicienilor romani. Noi nu avem un stat consolidat pentru ca legile sunt cum sunt, aplicabilitatea lasa de dorit, sistemul nu este legat ca o masinarie nemteasca, este mai degraba o peticeala romanaeasca care isi pune singura piedici. Si sigur cand esti fragil si sensibil, pana si un mini ONG iti creaza probleme serioase.

  Trebuie sa intelegem ca, noi romanii, nu suntem Germani, Francezi, Olandezi, Spanioli – suntem o natie extrem de pasnica *cu conflicte mici interne, care nu si-a depasit inca statutul de provincie a Est-ului.
  In Germania post WW2 interesele au fost mult mai mari, si uite ca nemtii s-au reunificat si au iesit din situatia in care se aflau, acolo nu erau ONG-uri care se impotriveau, erau puteri in sine. Deci se poate.

  Poate vreti sa spuneti urmatoarele:
  Nu luptam destul, nu ne invatam lectiile, nu suntem docili si ascultatori, nu stim sa colaboram, nu stim sa invatam in general sau de la altii, nu stim sa ne promovam, nu ne iubim aproapele, nu ne respectam reciproc, nu crestem unitar, nu simitim romaneste in sensul (nu anti EU) ca ne leaga o istorie de acest pamant, nu avem o idenitate nationala – plus multe altele. Romanii, istoric, sunt trumatizati emotionali si au trait in cea mai incapabilia societate care le-a reprezentat interelsele: Educatie, Polite, Armata, Sanatate, Pensii, Munca, Infrastructura etc toate acestea nu au performat si i-au facut sa sufere pe romani, ce va asteptati sa faca acum ? Sa-si iubeasca tara ? Care ii uita de fiecare data cand au nevoie de orice serviciu. Care permite cea mai mare rata de accidente, in care inc amai exista „clanuri de interlopi” ca in anii 60′.
  De aceea suntem unde suntem; daca incepeati astfel acest articol unde 2% reprezinta ONG-urile care ne pun piedici, v-as fi banuit pozitiv, ca ati inteles situatia tarii cat si a romanilor – insa cum nu pare ca ati inteles, din pacate nimic nu se va schimba.

  Mai vorbim cand o sa fim 10-12 mn, ca populatie, tinta usoara puterilor mari – sa ne intrebam atunci, cu ce ne-am ocupat timpul in ultimii 100 de ani ? cu ONG-uri mici….

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.