Sabia lui Stefan cel Mare

Sabia lui Stefan cel Mare este in continuare in Colectia de arme de la Palatul Topkapi din Istanbul. Am mers sa vad daca este inca expusa. Prima data, am descoperit-o la inceputul anilor ’90. O perioada nu fusesese expusa. Nu am reusit sa-i conving pe liderii de atunci ai Turciei sa facem un schimb. Legea lor nu le permite. Asa incat l-am convins pe premierul Demirel sa ne-o imprumute doua saptamani. Am mai scris despre asta.

Cand am devenit premier, am reluat solicitarea. Aceleasi reguli au impiedicat recuperarea sabiei. Cu toate astea, premierul Erdogan mi-a trimis o copie/replica a sabiei, pe care am daruit-o Muzeului de la Putna.

28 de gânduri despre “Sabia lui Stefan cel Mare

 1. pai adica cum sa renunte turcii la sabia lui Stefan?!!!

  Ii cunosc f bine valoarea!!!!
  Adica ceva in genul „unul dintre putinii care s-au putut lauda cu victorii impotriva noastra in sec XV… dar pana la urma tot ne-am inteles cu el! Valoros print, barbat de onoare .. ce oameni,, ce vremuri !!!” …
  Sau cum odata imi zicea un turc (din Turcia, intalnit intamplator) „Domnule ne putem mandri ca suntem urmasii unor oameni de valoare!” ….

  Adica pe sleau – recunoscand valoarea lui Stefan isi lustruiesc propria valoare

  Apreciază

 2. DOMNULE PRIM MINISTRU , MERITELE DUMNEAVOASTRA DE A MENTINE VIZOAL TRECUTUL …ESTE SI VA RAMANE DE NECOMBATUT .

  REFERITOR LA SABIE, IN OPINIA MEA ,UNEORI LEGILE…SUNT NEDREPTE TINAND CONT, MAI ALES , DE SEMNIFICATIA SI VALOAREA ISTORICA .

  DIN PACATE CA SI IN ALTE SITOATI, EXEMPLU , MONA LISA, (GIOCONDA…) TABLOUL PICTAT DE LEONARDO DA VINCI, DE DREPT APARTINEA ITALIEI , ACOLO UNDE ARTISTUL SA NASCUT. (INCERCARILE AU FOST ZADARNICE )

  REPET, UN ASPECT NECONVENABIL
  PENTRU TARILE CARE DETIN ASEMENEA VALORI , VALORI ISTORICE! ( NU CREDETI CA SUNTETI IN MASURA DE A INITIA , DE A VA IMPLICA IN ASA FEL IN CAT SA SE CONTUREZE O LEGE , IN CARE SA EXISTE POSIBILITATEA DE SCHIMBURI , SCHIMBURI CE SE REFERA LA RESPECTIVELE VALORI?)

  POATE PE UNII , I -AR DERANJA , DAR TOTUSI CRED CA TREBUIE REZOLVATA SI ACEASTA PROBLEMA, IN CARE EXISTA DEZAVANTAJE RECIPROCE!

  PENTRU DUMNEAVOASTRA CU SINCERITATE…

  Apreciază

 3. AM OMIS UN ASPECT, DUPA CUM EREAU REALIZATE SABIILE… INTOARSE CU VIRFUL CATRE PAMANT , REIESE CLAR, SEMNUL CRUCII!

  MISCAREA BRATULUI SI A DEGETULUI ARATATOR, CE VA APARTINE…ESTE O MISCARE PUTIN… ASEMANATOARE CU CEA A PERSONAJULUI, PICTAT DE LEONARDO DA VINCI , REPREZENTANDU-L PE SFANTUL IOAN BOTEZATORUL CU CRUCEA .

  NU DORESC A FI INTELES GRESIT , DAR TOT IN OPINIA MEA , CAND DETINEATI FUNCTI IMPORTANTE , FATA DE ALTII , IN STAT , AR FI FOST ESENTIAL , LA VREMEA RESPECTIVA, SA FI INDEPLINIT PE LANGA FUNCTIILE RESPECTIVE , SI FUNCTIA DE ” BOTEZATOR”!

  MAI IN GLUMA , DAR MAI ALES IN SERIOS, AR FI FOST BENEFIC , DEOARECE ANUMITI ” POLITICENI” CE AU URMAT …SI AU DETINUT FUNCTII LA FEL DE IMPORTANTE, NU AR FI RECREONAT DESTINUL, POPORULUI ROMAN SI AL TARI, INCLUSIV…ADUCANDU-L LA O IMAGINE ACTOALA DE NEDESCRIS!

  NU CREDETI?..

  Apreciază

 4. Im aduc aminte ca in urma cu multi ani ati negociat aducerea in tara a celebrei sabii a lui Stefan cel Mare. La fel de bine imi aduc aminte ca premierul Erdogan v-a trimis o copie/replica a sabiei, insa stiam ca fusese depusa la Muzeul Cotroceni sau originalul a fost acolo ? Nu stim ca ati daruit-o Muzeului de la Putna. Sa umblati sanatos la Constantinopole-Istambul pe urmele marilor domni, voievozi ai Tarilor Romanesti, a marilor sultani si viziri ai Imperiului Otoman.

  Apreciat de 1 persoană

  • @Anonimul: „Nu stim ca ati daruit-o Muzeului de la Putna. ”

   Pe 2 Iulie 2004, la marea sărbătoare organizată la Sfânta Mănăstire Putna cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la moartea Domnitorului, când a avut loc canonizarea și declararea sa ca sfânt

   Apreciat de 1 persoană

   • Multumesc mult, nu stiam de ocazia sarbatoreasca, ocazie plina de insemnatate pentru daruirea replicii sabiei marelui domn al Moldovei, simbol al Romaniei si a Bisericii Ortodoxe Romane.

    Apreciat de 1 persoană

 5. Din păcate, în țara asta, nimeni din unele structuri nu se gândește să o recupereze printr-o intervenție neoficială ! Este un simbol pentru români ! O depui în tezaurul național și ridici din umeri la întrebările turcaleților. Oare evreii ar accepta ca un obiect sacru, simbol să-l dețină alții ? Nu cred ! Și chiar dacă recunoști, cu ce drept au turcii să dețină acea sabie ?

  Apreciază

  • Poate explicati mai pe romaneste ce ati dorit sa spuneti prin ” nimeni din unele structuri nu se gândește să o recupereze printr-o intervenție neoficială”. Raman la parerea ca prin negocieri sustinute poate, poate, insa v-a scapat afirmatia Premierului, ca in acest sens exista o lege in Turcia lui Erdogan.
   Pana una alta poate „unele structuri” ar avea grija ca Romania sa nu fie instrainata de tot si toate, ceea ce se intampla de multi ani.

   Apreciat de 1 persoană

  • @narcismihalache: „Este un simbol pentru români ! O depui în tezaurul național și ridici din umeri la întrebările turcaleților.”
   =======
   Păi, tezaurul se află la rusnaci, care ridică din umeri la întrebările românilor.

   Și ridică din umeri și la întrebările despre Basarabia, Bugeac, Bucovina, dând vina ba pe autodeterminarea basarabenilor, ba pe Ucraina căreia i-au trântit în brațe hălci din România pe care ei le-au furat prin jaf armat și acum strigă: „Prindeți hoții!”

   Și ca tacâmul să fie bogat, referindu-se la „autodeterminarea” basarabenilor, țarul Putin cere puterilor vestice să nu se amestece în alegerile de pe 11 Iulie, respectiv să nu cumva să le monitorizeze.

   Desigur, au rusnacii trupele lor în Transnistria pe teritoriul Republicii Moldova ca să „monitorizeze” pentru a ieși rezultatul corect, ăla care trebuie.

   Apreciat de 1 persoană

   • Stim ca rusii ne-au inapoiat citeva piese din Tezaurul Romaniei. Eu sunt sigur ca au multe alte piese pe care nu vor sa ni le dea inapoi. Asa ca sunt foarte circumspect cind rusii fac declaratii care par pozitive, dar sunt siretlicuri cu care romanii s-au obisnuit. Am zero incredere in politica lor referitoare la Romania si minus incredere in ce priveste Basarabia si romanii basarabeni, si mai ales Biserica Romana, umilita decenii la rind in Basarabia.
    Nu mai e un secret ca statul rusesc de azi e un stat despotic, plin de creptocrati, care isi omoara cetatenii daca sunt in „opozitie” (Nemtsov, Magnitsky etc), ii baga la inchisoare, ii bat, ii tortureaza in diferite feluri. E un stat agresiv si mincinos, un adevarat Imperiu al Raului, cu Putin pe post de Darth Vader, un produs al serviciilor secrete rusesti, ajuns mare broker de putere in statul rus. Un adevarat Tzar. Aduceti-va aminte de Medvedev, si cit efort au facut din umbra ca Rusia sa para un stat cit de cit democratic. Minciuna a iesit la iveala. Putin nu vrea democratie in Rusia.
    Si ce bine ar fi fost daca exista un alt Zid al Berlinului mutat cumva sa ii izoleze. Dar nu, ei vor sa fie bagati in seama, laudati. In acelasi timp, lucreaza puternic la erodarea tarilor democratice, si instalarea unor politicieni pro-rusi, care sa serveasca interesele rusilor. Au incercat si in SUA, clar, cu un Trump care il lauda pe Putin la un moment dat, ca ar fi un bun exemplu de Presedinte pentru SUA. Ori, pare ca la inceput, cel putin, Trump a facut un joc pro-rusesc. Pe urma ceva s-a intimplat, si s-a domolit cu iubirea de Putin. Cred ca a realizat ca Putin il vrea sa il manuiasca, si odata cu el si SUA.
    Eu sunt multumit ca am trait sa vad Romania ca devine o tara democrata, parte a lumii europene, mult mai libera decit alte state, o tara frumoasa, cu oameni deosebit de frumosi si talentati, cu o istorie unica si folclor unic ( cu surcelele sale, ca orice alt popor). Tara are viitor! Daca ar fi sa ma mai nasc odata, tot roman as vrea sa fiu.
    Doamen Ajuta!

    Apreciază

   • trexsr

    matale nu prea stii …..

    Cand se zice despre tezaurul de la Moscova , referirea ar trebui sa vizeze in principal :
    a) tezaurul metalic la BNR , un total de 93,4 tone „impachertate” in 1738 casete on valoare (pe atunci) de 314.580.456,84 lei aur. aur, in gnl sub forma de monede

    b) tezaurul CEC , aur parca cca 7 tone

    c) bijuterii ale reginei Maria in vlaore „doar” de 7 milionaen lei (de pe vremea aia .. adica egal cu francii francezi … de aur. Bijuterii fabuloase nu atat prtr ca era nepoatea reginei Victoria pe cat era .. nepoata tarului!)

    Plus .. piese de muzeu (nu stiu cate restituite … ) plus acte de valoare , plus…

    Deiscutia azi ar fi doar ptr a-b … c ul ar trebui restitut urmaesilor reginei Maria.

    Apreciază

 6. La dracu-ați mai înapoiat-o dacă o-aveați în mâini? Sau vă tremurau mâinile pe ea că v-ați dat cuvântu și de aia ați cedat-o???

  Apreciază

 7. Pentru ca vorbim de Stefan cel Mare si Sfant, amintesc de contextul istoric in care fiica sa Elena a fost casatorita cu fiul unui cneaz moscovit, si care a sfirsit tragic, inchisa si legata in lanturi la rusi, fara sa isi mai vada tatal. Povestea e una de intrigi si aliante, carora destinele le cad prada. Dupa cum stim, Stefan a incercat mereu politici de aliante care sa respinga pericolul turcesc, dar a avut parte de multe conflicte si cu polonezii si cu lituanienii. El si-at fi dorit o alianta cu Cnezatul Rus in acel context istoric.

  „…Un manuscris rusesc din secolul al XVI-lea cuprinde trei miniaturi, în care sunt înfăţişate scene din ultimii ani de viaţă ai Elenei: căderea în dizgraţie a domniţei şi fiului ei Dimitrie, proclamarea ca moştenitor a lui Vasile Ivanovici, arestarea Elenei şi a lui Dimitrie şi moartea Elenei. Dintr-un text explicativ, aflăm că ea a fost înmormântată în Mănăstirea Voznesenskaia, cu titlul de Mare Cneaghină, iar alteori cu numele de Elena „Voloşanca”, cum o numea socrul ei…..”

  Poate ca s-ar putea imprumuta de la rusi acest manuscris, asa cum s-a facut cu sabia lui Stefan?

  Rusii au multe documente si obiecte (unele din Tezaurul Romaniei) de interes pentru noi.

  Exista un muzeu „Stefan cel Mare” la Vaslui. Banui ca ar putea fi imbogatit cu asemenea documente istorice.

  https://www.timpul.md/articol/istorii-incomode–516-ani-in-urma-ruii-au-omorat-o-pe-fiica-lui-tefan-cel-mare–elena-voloeanca-132918.html

  Apreciază

 8. Dincolo de sabia , de pe internet vad ca pe 31 martie guvernul Citu a prezentat un acord militar de cooperare intre Romania si Ucraina si de ajutor militar in care directiile militare de informatii devin subordonate Ucrainei si continuarii ocupatiei ucrainiene in Buceac si in Bucovina de Nord. Am inteles ca acest acord trebuia sa fie votat si aprobat si de Parlamentul Romaniei. S-a votat asa ceva? A fost votat? Ce face CCR-ul? O sa ajungem carne de tun pentru armate straine cu ordine de mobilizare? O sa ne trezim cu orasele bombardate cum sunt orasele din Siria ?
  De ce spun asa ceva…. Acest acord incalca din start legile sigurantei nationale pentru ca ne introduc direct in razboaiele dintre rusi si ucrainieni pe post de carne de tun pentru armata ucrainiana pentru care Traian Basescu facea apel pentru mobilizarea diasporei romane ca sa ajunga carne de tun pentru armata ucrainiana. Domnule premier, dincolo de absurdul situatiei in care statul roman se angajeaza sa sprijine militar statul ucrainian sa continue ocupatia militara in Buceac si in Bucovina de Nord e o tradare de tara si o crima sa sacrifice o intreaga generatie cu ungurii in spate cu ochii pe Transilvania pentru interese straine! Eu unul cred ca asa ceva e o justificare pentru o motiune de cenzura pentru ca se incalca legile sigurantei nationale si e pusa in pericol o tara intreaga pentru intere straine pentru ca riscam sa ne dezintegram in caz de razboi mai rau ca la diktatul de la Viena si stiu bine de la tatal meu ce inseamna pericolul dezintegrarii si ideea de razboi pentru teritorii!

  Apreciază

 9. UNEORI NU RENUNT , A MA LASA INVINS DE ” JOCURILE”, A FI INCORECTE!..

  Ps cand voi renunta…voi fi impacat cu gandul ca am ” jucat, ” din punctul meu de vedere , CORECT!

  Apreciază

 10. Mă întreb care este limita ipocriziei românilor.
  Vrem obiecte de tezaur, opere de artă, documente și simboluri istorice recuperate, dar suntem dispuși să plătim, eventual, pentru returnarea lo ?
  Dacă ni s-ar propune un preț de 10.000.000 de euro pentru sabia lui Ștefan, prin subscripție publică, am contribui cu suma necesară ?
  Sau am trata problema cu… indiferență, așa cum am făcut cu lucrarea lui Brâncuși, Cumințenia Pământului ?
  Oare chiar mai cred românii în istoria și valorile lor ? Cele câteva excepții, și acelea trecute de prima tinerețe, nu schimba fundamental tristă realitate a unei națiuni în derivă..

  Apreciază

 11. Am citit articolul in care ati descris relatiile cu premierul si apoi presedintele Erdogan.M-a impresionat tenacitatea cu care si-a conturat destinul cu toate piedicile la care a fost supus si forta de a reveni mereu.Poate vom avea si noi bucuria de a va revedea in fruntea tarii.Ar fi nevoie.

  Apreciază

 12. Sigur ca eu nu vreau sa sparii sufletele neprihanite din stolul de porumbitze ale pacii care citesc acest blog. Si regret ca a fost nevoie sa ma cobor din piscuri si azimuturi la un anumit nivel de comunicare, dar este singurul inteles de vulturii pleshuvi ai Kremlinului. Forta, cizme lustruite care bat cadentat in Piata Rosie, privirile reci ale soldatilor atintiti asupra liderului in timp ce marshaluiesc, insiruire de tancuri si bombe pentru toate gusturile, si cu gust adevarat de bomba.
  In realitate eu sunt o fire destul de idealista si as fi preferat sa fac versuri, doar ca relatiile intre state nu prea rimeaza, sau daca rimeaza, versurile nu sunt destul de poetice. Ia sa vedem cit de lirice sunt aceste declaratii recente ale liderului Rusiei, autocraul luminat, dl. Putin. In primul rind, comunicatul reda o singura fraza, micutza si cu putine cuvinte, la la sfirsitul listei de tari (declaratia e cu prilejul depunerii scrisorilor de acreditare a unor noi ambasadori, inclusiv al Romaniei) :

  „We rely on the development of mutually beneficial relations with Romania. We are ready to work together on intensifying political, economic and humanitarian links. There is good cooperation potential with respect to the Black Sea region.”

  Ce „potential de cooperare” – „bun” ne spune dl Putin, poate Romania sa aibe cu Rusia in Marea Neagra? Sa le colectam deseurile de rachete si minele din Marea Neagra pentru fier vechi? Sa pescuim impreuna? Sa ne jucam cu galetushele si sa facem castele de nisip? Eu u vad cum am putea colabora cu ei, asa ca astept cu nerabdare sa aflu amanunte si planuri, sa le dezvoltam. Eu sunt pentru!

  In ce priveste Moldova, dl. Putin a avut o fraza mult mai lunga, si mult mai dragastoasa, noul Ambasador al Moldovei fiind mult mai pro-rus, si fiind trimis de Parlamentul Republicii Moldova, ca un contra-atac la Preseintele Maia Sandu:

  „Our approach to relations with the Republic of Moldova is based on traditions of friendship and common spiritual values, which our nations share. This year will mark the 20th anniversary of the fundamental bilateral Treaty of Friendship and Cooperation. We will continue to promote the search for a fair solution to the Transnistrian problem and an agreement on a special, reliably guaranteed status for Transnistria based on respect for the sovereignty and territorial integrity of Moldova.”

  Eu nu stiu ce „valori spirituale comune” are Republica Moldova cu Rusia, in afara de dragoste netarmuita a unor rusi de acolo si urmasilor lor pentru patria mama, Rusia. Si mai sunt unii nostalgici dupa comunism, pentru ca si-au pierdut favorurile. Iat despre Transnistria, ce cer ei, un statut special pentru Transnistria, poate fi cursa pentru noi, romanii.

  http://en.kremlin.ru/events/president/news/65601

  Apreciază

  • Ce stat lipsit de coloană vertebrală…
   În loc să declare război Rusiei, sau măcar să transfere tancuri în Ucraina, România se grăbește să trimită ambasador la Moscova (sic!). În alte ocazii, în relația cu parteneri mai mult sau mai puțin strategici, a tras de timp și nu s-a întâmplat nimic rău.
   Trist și jenant… asta se întâmplă
   pentru că intelighenția a părăsit demult România și s-a stabilit toocmai la nord și la sud de cascada Niagara, adică undeva pe la mama….
   (Z)
   Sper ca diaspora noastră dragă să contribuie la întocmirea agendei lui Biden la viitorul summit..

   Apreciază

 13. Sunt convins că sabia lui Sinan Pașa se află pe teritoriul României …trebuie doar ”găsită” sau ”identificată” și oferită la schimb cu Sabia lui Ștefan cel Mare…le putem ofer un bonus și câteva din celebrele ”instrumente” făurite in vremea lui Vlad Țepeș pentru cei care au fost trași în țeapă! La fel se poate proceda si cu alte obiecte de artă sau obiecte istorice ori de cult care sunt expuse în colecțiile muzeale…E un trend internațional de retrocedare amiabilă sau prin diverse legi sau acorduri / reglementări bilaterale a obiectelor de artă sau istorice care au aparținut sau aparțin unor țări sau culturi europene sau africane ori colecționari privați…

  Apreciază

 14. Deresponsabilizare şi suprapoziţionare: Dacă vrea relaţii bilaterale mai bune, multilateralista Rusia să accepte unilateralismul SUA, sugerează Blinken

  Dupa discutiile din Islanda dintre ministrii de externe american Antony Blinken si rus Serghei Lavrov pe tema unui summit Biden-Putin, SUA emit tintit si tematic o multime de cuvinte manipulatoare. Scopul e de a face un munte de vorbarie, pe care sa-l cocoate pe Joe Biden ca sa-i vorbeasca cat mai de sus lui Vladimir Putin, la eventuala lor intalnire.

  Tehnica e veche si frecvent folosita de Globalism, in monologul cu Natiunile. Secretarul de stat american Antony Blinken a lansat deja duminica, la CNN, teza condamnabila a deresponsabilizarii si suprapozitionarii SUA in relatiile cu Rusia. Daca Moscova vrea sa aiba relatii bune cu Washington, trebuie sa-i accepte unilateralismul, a sugerat Blinken.

  “In cele din urma, depinde de Rusia”, a sustinut Antony Blinken despre posibilitatea unor relatii bune intre Rusia si SUA. El suprapozitioneaza partea americana si o derobeaza de responsabilitatea de a veni in intampinarea eforturilor repetate de normalizare intreprinse de Rusia. Blinken nu a dat niciun semn ca, in relatiile cu Rusia multilateralista, SUA vor abandona agenda absconsa si unilateralista si vor reveni la onestitate si buna credinta.

  Orice relatie bilaterala echitabila este o opera comuna, un rezultat etic al ambelor parti. A avea pretentii maximaliste si neintemeiate, lipsite de etica, de pe o pozitie suprapusa, de superioritate, care iti creaza imense avantaje unilaterale si celeilalte parti ii afecteaza grav interesele, este rasism pur. Vasalizarea si subordonarea geopolitice sunt racile coloniale.

  Derutanta e si afirmatia lui Blinken ca SUA vor sa coopereze cu Rusia in problema Afganistanului, care e obiectul unui lung razboi colonial american. SUA nu sunt sincere in anuntul de retragere? Supraliciteaza concesii de la terti, caz in care ar fi o revenire, daca au abandonat-o vreodata, la vestusta logica din razboiul rece? In culpabilizare, Blinken invoca actiuni ale Rusiei privind apararea drepturilor omului – a dreptului la viata, care in SUA nu are niciun pret – pentru rusii din Ukraina de Est, apararea statului de drept de destabilizare de catre opozanti care ii incalca regulile (v. cazul Aleksei Navalnîi etc) si, culmea cinismului Globalist, fake news-ul privind “ingerinta” electorala a Rusiei in SUA.

  Apreciază

 15. Azi am fost la Topkapi și din păcate nu am găsit locul în care este expusa sabia lui Ștefan cel Mare! Ma puteți îndruma spre locația exacta în palat ( știu ca e imens, dar măcar un indiciu…. :)… )? Merg și mâine sa mai caut, eventual am sa și întreb de ea, poate cineva știe!
  Mulțumesc anticipat!

  Apreciază

   • Da, acolo e expoziția de arme, am fost și nu am văzut-o! Ma gândeam ca e expusa in alta sala / locație din palat!
    Recomand tuturor celor care ajung la Istanbul sa treacă în cap de lista Palatul Topkapi!
    Mulțumesc domnule Năstase…. pentru tot ce ați făcut în folosul României! Cum spun americanii ” good job”!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.