Din nou despre Dughin si prietenii lui din Romania

Scriam, cu un alt prilej, că există diversi idioti in spatiul public care incearcă să construiască anumite legende in legătură cu ce inseamnă patriotismul. Unii dintre ei consideră, spre exemplu, că a fi patriot inseamnă să fii exclusiv pro-american (eventual pro-„licurici”). Eu am preferat să fiu pro-român (poate nu am reusit intotdeauna) si, se pare, că am plătit pentru asta.

In ceea ce priveste relatia cu Rusia, consider că, după ce am intrat in NATO, prin efortul guvernului pe care l-am condus, această relatie trebuie să presupună un dialog civilizat, bazat pe vecinătatea noastră geografică si pe interesele românesti.

Si pentru că a fost mentionat, din nou, Dughin,  (pe bază de hackeri), iată, din nou,  notele transmise de directoarea executivă a Fundatiei Titulescu, care a participat la  intâlnirea de acum sapte ani:

„Întâlnirea cu Aleksandr Dughin – 16 septembrie 2013, Fundația Europeană Titulescu

 –     organizată la solicitarea lui Dughin;

–       postarea de pe blog, de la momentul respectiv, este corectă: ”Pasionat de Lucian Blaga şi prieten cu Jean Parvulesco, el mi-a mărturisit admiraţia sa pentru cultura românească şi mi-a împărtăşit câteva dintre ideile care, în viziunea sa, constituie punţi de legătură cu spaţiul eurasiatic, cea mai importantă dintre acestea fiind filonul ortodox profund al identităţii şi spiritualităţii româneşti. Desigur, discuţia a fost mult mai amplă, fiind abordate atât evoluţiile actuale în plan internaţional, cât şi posibile scenarii legate de viitoarea configuraţie geo-strategică a lumii.”

–       a fost o conversație mai mult filosofică despre situația internațională, în care Dughin și-a expus viziunea (și preferințele) privind echilibrul puterilor globale;

–       ați subliniat că România se află într-o situație particulară –identitatea creștin-ortodoxă nu constituie un criteriu pentru o aliniere automată la Mișcarea Eurasia; mai mult, prin istorie și tradiții, legăturile cu spațiul european sunt mult mai profunde decât cele cu spațiul slav;

–       nu a fost o discuție punctuală privind strategii/planuri concrete de acțiune și au existat divergențe de opinie în anumite chestiuni – cum ați scris și pe blog, lucrurile sunt privite diferit de la București și de la Moscova, ”depinde în care parte a lumii te afli”.

 

O discutie civilizată nu inseamnă prietenie. Inseamnă doar intelepciunea de a mentine un dialog de bună-vecinătate. Un idiot nu poate pricepe insă lucrul ăsta.

 

 

 

31 de gânduri despre “Din nou despre Dughin si prietenii lui din Romania

 1. Foarte corect. Interesele romanesti primeza si ar trebui sa fie cele care ne ghideaza in raport cu alte state, fie ele mari puteri sau nu.
  Dupa cum se vede nici cu americanii nu avem o relatie prea dulce, nici cu birocratia de la Bruxelles. Cu Rusia relatia e inghetata pentru ca ei nu vor sa discute din start cu un stat pe care il discrediteaza (considerindu-l colonie americana). Toti au interesele lor.
  Acolo unde exista convergenta de interese se poate colabora.
  In conditiile astea, ce poti sa faci? Sa imbunatatesti relatiile cu vecinii si sa te focalizezi in interior pe dezvoltare armonioasa, cu beneficii pentru toti romanii.

  Apreciat de 3 persoane

 2. Dialogul este intodeauna de dorit. Citeodata, vezi dialogul dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, el nu duce nicaieri, ba lipsa lui este considerat un pericol de securitate. Deci, e bine sa ai dialog, daca reusesti sa il permanentizezi si daca dialogul duce la mai multa incredere intre parti.

  Ca sa ridici gradul de incredere, trebuie sa ai o agenda de discutie dorita de ambele parti, si care prezinta oportunitati de progres pe subiectele alese. Care ar fi agenda de discutie cu Rusia? Cooperarea economica (gen Lukoil) nu a dus la apropiere politica. Mai mult, modelul lor politic nu este nicidecum atractiv pentru romani, care vor democratie parlamentara.

  Ce alte instrumente de colaborare ar exista? Turismul, care tinde spre zero cu pandemia, si schimburile culturale. De exemplu, dansurile noastre folclorice le-ar arata rusilor ca sunt la fel ca cele „moldovenesti”. Colocvii impreuna cu intelectuali din Republica Moldova in Rusia ar arata ca vorbim aceiasi limba. Lucruri mici, dar importante.

  Problema fundamentala este ca Rusia are ambitii geostrategice in Est care intra in conflict cu ale Romaniei si ale altor state. Mai intra in conflict si cu interesele UE si NATO, unde Romania e membra. Dl. Kuzmin ne ameteste ca NATO nu mai are valoare (declaratie „fresh” din 2019), si ar trebui desfiintat, dar NATO nu a avut niciodata o importanta mai mare pentru state ca Romania, ce se simt amenintate de aceste ambitii imperiale istorice rusesti de a domina estul Europei. Cu SUA nu avem nimic de impartit teritorial. Ba din contra, ei ne-au sprijinit intotdeauna independenta ca stat national in momente critice. Desigur, au si americanii interesele lor, care coincid aici cu ale noastre.

  Proiectul lui Putin este unul pe care Rusia il incearca in mod ciclic. De ceva timp, Putin are ambitia sa re-invie un fel de URSS, doar ca a pierdut toti fostii sai sateliti estici, ne-membri ai URSS. Nemaiavind „buffer” cu Occidentul, Rusia trebuie sa isi arate muschii in vecinatate, pentru a isi marca spatiul de influenta. Chiar si cu un acord semnat, rusii il incalca de ani de zile (Acordul de la Minsk). Politica Occidentului „carrot and stick” nu functioneaza cu rusii decit pe partea cu morcovul. Cind i se arata facaletzul, Rusia scoate manusile de box.

  Romania are si ea vulnerabilitati. De exemplu, fiind parte din proiectul european ii este greu sa afiseze puncte de politica externa care intra in contradictie cu cele europene (enuntate de primul cuplu franco-german). Se vede asta din „sfioshenia” prezidentiala.

  Romania este atit de puternica militar precum este NATO, si mai ales SUA, ca cel mai puternic aliat. Orice vulnerabilitate a NATO sau SUA devine si una a Romaniei. Orice slabiciune a NATO sau a SUA este si o problema a Romaniei. Iata cit de importante sunt aceste interdependente. Deci, cine ne sunt „prietenii” care lucreaza la erodarea securitatii Romaniei cind vorbesc de desfiintarea NATO? Acesti „prieteni” nu ne spun insa ce punem in loc, si cine va impune pacea in „noua ordine”.

  https://www.mediafax.ro/externe/interviu-ambasadorul-rusiei-in-romania-despre-sua-stiti-cum-citesc-abrevierea-statele-unite-ale-amneziei-18671256

  Apreciat de 1 persoană

  • @trexsr punctează bine.
   Știut este că Dughin, în teoria lui euroasiatică, folosește pentru români nada valorilor comune conservatoare: familie tradițională, naționalism și religia ortodoxă. Mai ales sub Putin.

   Dar, dacă analizăm lucrurile, constatăm că tocmai trăsătura caracteristică a rușilor este trecută sub tăcere.
   Și asta este imperialismul care străbate istoria lor ca un fir roșu.

   Extinderea și hagemonia definesc gena slavilor și se observă absolut în toate acțiunile lor, chiar dacă le îmbracă dibaci în diferite forme de a întinde mâna prietenos mai ales celor care stau în calea expansiunii rusești.

   Exemplul, în ce ne privește, este destrămarea României prin invadare și apoi întărirea stăpânirii fie prin guvernatori cum a fost Kiseleff care a condus trupele ruse de ocupație din Principate, fie prin impunerea unui regim comunist obedient Moscovei prin conducători trimiși la București să vegheze respectarea acestei obediențe.
   Ca să nu mai vorbesc de modificări demografice ale teritoriilor invadate prin transmutări de populație românească și genocid, respectiv în Bucovina și Basarabia.

   Biserica Ortodoxă a Moscovei și Tuturor Rusiilor, (atenție, „a tuturor Rusiilor”) este și ea o biserică imperialistă, deci nu o biserică soră sau frățească.
   În Basarabia s-a opus revenirii Mitropoliei Basarabiei la drepturile ei legitime din perioada interbelică și doar un proces la CEDO i-a restabilit dreptul.

   În Ucraina s-a opus independenței Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, ajungând să considere ruperea legăturilor cu Patriarhia Constantinopolului și a celorlalte Biserici naționale care recunosc „pretențiile” ucrainenilor.

   Deci, naționalismul rusesc este un naționalism imperialist prin care se dorește extinderea și dominația Rusiei.

   Dughin este dibaci, argumentând mieros și apelând la lipsa de cultură a multor români
   Pe de altă parte, ambasadorul Kuzmin devine pe zi ce trece mai obraznic și mai dur în declarații, insinuând că România ar trebui să plătească daune Rusiei.

   Apreciază

  • @ trexsr
   Ziceți despre ruși „Mai mult, modelul lor politic nu este nicidecum atractiv pentru români care vor democrație parlamentară.”
   Dacă ar fi să reînnodăm relațiile economice, ce treabă are modelul lor politic? Trebuie să le urmăm modelul politic? Nu înțeleg.
   Românii vor democrație parlamentară? Haida-de! Vreau EU democrație parlamentară, republică net parlamentară, ăilalți vor în majoritate republică prezidențială. Să n-audă de Parlament și parlamentari. Toate activitățile, acțiunile lor, ale românilor, toată viața lor e reglementată de Parlament, de legi, dar ei nu vor să audă de parlamentari.
   E o „educație democratică” p-aciia…te doare capul…

   Apreciază

 3. ZEFLEMEAUA, de CAMIL PETRESCU
  { Motto: „Românii e deştepţi!“}

  Cînd va veni sfârşitul lumii
  Românii nu vor fi atenţi
  Isus a spus: „Talita kumi“
  Dar nu pentru inconştienţi.
  Iar Ziua Domnului, ca hoţul
  În miez de noapte va sosi
  Femeia va dormi, iar soţul
  Reviste porno va citi.
  N-avem conştiinţa tragediei
  Şi totul luăm „à la légere“
  Noi, campionii băşcăliei
  Am compromis orice mister.
  Avem o scuză de faţadă:
  „Lasă, că merge şi aşa!“
  Trădăm la primul colţ de stradă
  Şi-apoi încălecăm pe-o şa.
  Senzaţia e de plutire
  De infinit paraşutism
  Noi am făcut mişto subţire
  Şi de marxism, şi de fascism.
  Ce Decebal şi Burebista?
  Ce patriotul cărturar?
  Trăiască Miţa Biciclista
  Şi berea rece la pahar!
  Mitică veşnic să trăiască
  Şi noi pe lîngă el, noroc!
  Filozofia chelnărească
  E tot pe loc, pe loc, pe loc!
  Întreaga drojdie se scurse
  Din mahalale de Fanar
  Şi-n loc să fim un roib de curse
  Noi am ajuns din cal – măgar.
  Pe primul loc e-njurătura
  Ea pentru toate e un leac
  Simţi cum îţi umple toată gura
  O moştenim din veac în veac.
  Noi „facem“ şi „băgăm“ de-a valma
  Noi suduim neîncetat
  Iar la acest popor, sudalma
  E o religie de stat.
  La treburile serioase
  Noi nu ne concentrăm destul
  Avem o somnolenţă-n oase
  Şi-o zeflemea de prost fudul.
  Si doar la reluări de faze
  Parcă ne mai trezim puţin
  N-avem profil de kamikaze
  Tiparul nostru-i byzantin.
  Apocalipsa furtunoasă
  Îi sperie pe pămînteni…
  Pe noi nu ne-o găsi acasă –
  Vom fi la meci, sau la pomeni.
  Aceasta, poate, ne e soarta
  S-o tragem şi pe asta-n piepţi
  N-aveţi decît să-nchideţi poarta
  Dacă tot face ea pe moarta…
  Hai, că românii e deştepţi!

  Apreciat de 2 persoane

  • Amuzant, dar nu cred ca este emblematic pentru romani. Un fel de auto-critica dusa in extrem. Sunt culturi si subculturi si in alte natii, unde o sa gasesti aceleasi trasaturi: indiferenta fata de orice in afara de placere. Sau subculturi unde violenta si degradarea umana e pe post de valoare (multe comunitati de negri „asupriti”). Azi vedem cum istoria nu mai e pe placul unor nebuni, si dai si darima statui, vopseste pe unde apuci cu slogane timpe. Exista politicieni care sprijina pe acesti idioti. Exista institutii, chiar state, de la buget, care le finanteaza.
   Eu zic ca Romania s-a ridicat ceva in ultimul timp, desi sunt condusi inca deficitar. A ajutat enorm aderarea la UE, si faptul ca oamenii au plecat si au invatat ce inseamna stat de drept, ce inseamna respectul intre oameni si intre autoritati si cetateni. Sunt progrese evidente in Romania.

   Apreciază

   • Inca un exemplu din subcultura negrilor: si ei, ca si tiganii la noi iubesc sa isi afiseze bogatia si sa isi arate valizele cu bani la TV. Daca i-au cistigat usor, fara prea multa munca, sau decloc, ce valoare au banii? Si ce talent, si ce valoare pentru umanitate…

    Apreciază

 4. ZIUA DRAPELULUI CU PANDEMIE ȘI FĂRĂ MÂNDRIE

  MOTTO: „Ziua Drapelului Naţional a fost instituită prin Legea 96/1998 și este marcată, în fiecare an, la 26 iunie.”
  ………………………………………………………………………….
  Și uite-așa, într-o bună dimineață, când s-a uitat România mai atentă pe platoul cu lucruri de care se poate dispensa, a găsit acolo, mototolită ca vai de ea, MÂNDRIA NAȚIONALĂ. Numai bună… adică bună de aruncat. Ce să mai faci cu gloaba asta de mândrie, fără dinți și mergând pe stradă șontâc-șontâc? La tomberon cu ea! Lângă slăbănogul ăla de PATRIOTISM și sfrijita aia de SUVERANITATE, căreia i se văd ciolanele prin pielea îngălbenită de-atâta democrație! Și, de când a scăpat România de astea trei belele, MARELE LICURICI îi poate pune olița de noapte-n cap, iar ea râde cu subînțeles și se fudulește privind de sus la celelalte popoare din estul Europei care au primit viză-de-la-Marele-Licurici în toamna anului trecut: „Ei, vize… cui îi trebuie? Mai bine uitați-vă cu ce șepcuță șic m-am ales eu de la Partenerul Strategic!” Că doar a zis și marele analist militar Radu Tudor că anul ăsta se poartă țucalul cu cozoroc cu condiția, desigur, să provină de la cine trebuie!

  PATRIOTISMUL a fost cel mai ușor de azvârlit, că părea, așa… o reminiscență comunistă. L-am și uitat.

  Cu amărâta aia de SUVERANITATE rezolvase deja președintele Băse-Petrov, un mare bărbat de stat, așa cum ne-a zis Rareș Bogdan că sunt, de obicei, oamenii mici de statură. Întâi Băse ne-a spus în 2011, pe când nu se știa că e Petrov, să ne-o scoatem din cap:

  „Numai prin cedarea masivă de SUVERANITATE Europa mai poate rămâne o putere economică și militară. (…) Altfel, Europa va rămâne o carte de istorie a lumii, în care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi.” (declarație Băsescu Traian, 18 august 2011, la Sulina)

  După doi ani, președintele Băsescu, crezând că, poate, am uitat ce-a zis în 2011, a revenit asupra ideii:

  „E necesară realizarea cât mai curând posibil a uniunii politice (la nivelul Uniunii Europene, n.n.) chiar dacă acest lucru presupune un transfer suplimentar de SUVERANITATE națională“. (Băsescu Traian, declarație cu prilejul Zilei Europei, 9 mai 2013)

  În 2017, știind el ceva despre memoria colectivă deficitară a cetățenilor, căci de multe ori, cu maximă nesimțire, se folosise de ea ca de-o trambulină, Băsescu Traian iar le-a amintit:

  „Când am intrat în UE am cedat din SUVERANITATE. Avem capitolul trei din Tratat care dă o listă întreagă de domenii în care Bruxelles-ul este suveran şi nu statul naţional. Încurajarea naţionalismului este distrugerea Uniunii Europene. NU MAI SUNTEM SUVERANI în sensul clasic al cuvântului de când am intrat în UE. Asta vreau să vă fie clar la toţi!” (AGERPRES, reluând declarațiile din Parlamentul României, ale lui Băsescu Traian, senator și fost președinte ales de două ori de o Românie care credea și ea că nu ne trebuie suveranitate, 21 decembrie 2017)

  Și poporul a fost de acord. Doar, vorba lui Mihai Răzvan Ungureanu, îmbrăcat în cămășuță albă și pufnind pe scena de la Iași, în campania de suspendare a lui Băse, din 2012:

  „Traian Băsescu a spus întotdeauna adevărul ( oooo!!! n.n.), și atunci când a fost dureros. V-a mințit vreodată Traian Băsescu??” Nuuuu… niciodată, a fost răspunsul unui mare număr de cetățeni, care erau convinși că România n-are nevoie de autostrăzi, nici de flotă, nici de medici, nici de parlament, că doar Băse-al lor a spus întotdeauna adevărul!

  De aceea nu-i nici o mirare pentru nimeni că a venit și rândul MÂNDRIEI NAȚIONALE… În acest context istoric, mult-așteptatul ambasador al Licuriciului Dolofan, Adrian Zuckerman, obișnuiește să o certe, pe la diferite întâlniri oficiale, pe România-cea-ușurată de mândrii, suveranități și patriotisme, pe unde-o prinde… Ultima oară a certat-o, chiar de ziua Drapelului Național, pentru „traficul de persoane”:

  „Din păcate, România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul doi pentru al doilea an consecutiv, ceea ce înseamnă că Guvernul nu şi-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane. Raportul a constatat că anul trecut, sub FOSTUL GUVERN, eforturile de combatere a traficului de persoane s-au diminuat, numărul de urmăriri penale şi condamnări pentru trafic de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară… dar am încredere în angajamentul ACESTUI GUVERN de a eradica acest flagel. (…) Bandele de crimă organizată au traficat oameni, ȘTIIND PROBABIL CĂ VOR RĂMÂNE NEPEDEPSIȚI, aşa cum s-a întâmplat de multe ori ÎN TRECUT.” (ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, 26 iunie 2020, în conferință de presă comună susținută alături de ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și procurorul general Gabriela Scutea)

  Vă gândeați, cetățeni, că PESEDEII s-or fi deșteptat, ieșind la declarații, cel puțin la fel de inflamate ca acelea ale Predoiului, cel care a glorificat Raportul Departamentului de Stat, cu același prilej? Aș, nici gând… titanul Marcel Ciolacu a dat o replică moale ca o cârpă de bucătărie, pe FACEBOOK, apoi a bifat răspunsul în agenda de partid și s-a dus să se culce. Căci la vârful PESEDEULUI, cu o asemenea conducere, somnicul pufos pare să fie aspirația către absolut!

  Și iată-ne aici… adică, vreau să spun că acum chiar că nu mai avem alternativă. Și că, încet-încet, va trebui să ne obișnuim cu asta. Căci o parte din popor deja poartă oala de noapte îndesată până la urechi, ca pe-un semn de noblețe, în timp ce guvernanții, în care Adrian Zuckerman are ATÂT DE MULTĂ ÎNCREDERE, frumos aliniați, pupă cu evlavie drapelul național, purtând măștile pe mufe și protejându-și astfel, cu botnițe verzui, prețioasele făpturi de COVIZII 19, adormiți la căldură, pe steag…

  Apreciat de 3 persoane

  • Extrem de interesanta postarea ocazionata de Ziua Drapelului Naţional, foarte adevarata si foarte dureros in acelasi timp.
   Considerati va rog ca si acesta este un „Apreciaza”.

   Apreciază

 5. Eu nu-i inteleg pe rusii astia .
  Au pamant cat nu pot sa-l masoare cu ochii , Vladivostok , insulele Sahalin , Kamceatka , litoralul Marii de Azov si al tarmului de nord al Marii Negre , Irkustsk , fluviile Emisei si Lena , apoi Rusia europeana cu Moscova si Novgorodul , tarmul Balticii cu St Petersburg … sunt o mare cultura si un mare popor , uneori regret ca nu stiu rusa sa pot citi in original frumoasele lor carti in editii de lux , asa cum le vedeam in librariile din marile orase inainte de 1989 .
  De ce atunci nu vor sa inteleaga ca Basarabia , cel putin cele sase judete basarabene care formeaza astazi Republica Moldova , fara iesirea la Mare si fara acces la Dunare , sunt pamant romanesc ?
  Nu inteleg ca opunandu-se idealului national romanesc pentru sase judete moldovenesti isi fac din Romania un dusman cand Romania le-ar putea fi prieten daca ar intelege aceasta realitate elementara , Baltii , Soroca , Orheiul , Cahulul , Chisinaul , Cimislia , Nisporeniul sunt pamanturi romanesti , Romania le-ar fi prieten aproape ca Serbia , Bulgaria si Grecia ?

  Apreciat de 1 persoană

  • @ dar daca…
   Hei, hei! Mai încet vă rog cu „șase județe = idealul românesc”, că nu toți românii au idealul ăsta. De exemplu, idealul meu nu e preluarea Basarabiei. Să stea acolo, că stă bine!
   Granițele stabilite după al doile război trebuie să rămână așa cum sunt. Altfel, e suficient să i se îndeplinească unuia dorința, că or să vrea și ăilalți să le mute, fiecare cum îi convine.

   Apreciază

 6. Nu vreau , bineinteles , sa supar pe nimeni dar nu pot sa nu remarc o evidenta celeritate a administratiei si birocratiei romanesti in ultimele patru luni .
  Castigatori numiti pe loturile 3 si 4 ale drumului expres Craiova – Pitesti , la cinci luni de la deschiderea licitatiilor .
  Contract semnat pe lotul Zimbor – Poarta Salajului al autostrazii Transilvania , la sase luni de la lansarea licitatiei .
  Exproprieri pe traseele tronsoanelor 3 si 4 ale drumului expres Craiova – Pitesti , exproprieri in Ilfov pentru autostrada de centura Sud .
  Exproprieri chiar pentru centura Craiova Sud .
  Chiar ca mi-ar pare rau sa plece prematur Bode , printr-o motiune de cenzura pripita care nu va clarifica si ajuta nimic , prin august – septembrie , eu as astepta alegerile ..

  Apreciat de 1 persoană

  • @ dar daca…
   Asta cu hârtiile se rezolvă, dar începerea lucrărilor, continuarea lor în ritm susținut, finalizarea și calitatea ne omoară.
   Punctul 2: nu Bode sau Cuc sau alt ministru dintre cei 60 câți au fost în 30 de ani semnează și pun la punct formalitățile, ci CNAIR.
   Asta nu înseamnă că îl subapreciez pe Bode.

   Apreciază

 7. Vad multa confuzie la Antena 3 la discutia despre impozitarea progresiva. Se afirma ca este o prostie pentru ca investitorii nu ar mai veni in Romania. Ori profiturile nu se impoziteaza progresiv nicaieri. Nimeni nu a inteles la Antena 3 ca e vorba despre impozitarea progresiva a veniturilor individuale, nu ale corporatiilor/firmelor. Impozitarea progresiva este si un semn de maturizare a unei democratii si a unei economii. Este o metoda de colectare mai echitabila unde cetatenii care au venituri mai mari platesc mai mult la buget prin taxe mai mari. Cei care cistiga foarte putin sunt fie scutiti sa plateasca taxe (sub o limita stabilita), fie nivelul de taxare este foarte mic, si posibil mai mic decit acum, cu o cota unica.

  Apreciat de 1 persoană

  • @trexsr: „Este o metoda de colectare mai echitabila unde cetatenii care au venituri mai mari platesc mai mult la buget prin taxe mai mari”

   Da, se aplică cam peste tot, dar nu consider că taxarea progresivă este echitabilă.
   Din ce motiv, cel care muncește mai mult sau mai greu, sau are responsabilitate mai mare și, ca urmare, primește mai mult pentru munca prestată să plătească taxe mai mari?
   Îi încurajează pe cei care trăiesc din ajutor social și lucrează la negru.

   Sunt pe un forum în care, se pare, sunt mulți social-democrați.

   Poate cineva sa vină cu argumente credibile care să demonstreze că acest sistem de taxare încurajează munca și că este echitabil ca cel care câștigă mai mult din munca lui, să plătească mai mult pentru a susține cheltuielile sociale ale statului care, pe el îl afectează mai puțin, chiar spre zero?

   Apreciază

 8. Covid este o viroză respiratorie de risc mediu, cu mortalitate sub gripa sezonieră. Așa zice CDC-ul american și Ministerul Sănătății britanic :
  Mortalitatea Covid este conform CDC de 0.4 % la grupa de simptomatici. Dacă adaugi și asimptomaticii în calcul (in jur de 80%) obții că mortalitatea totală de Covid este sub 0.1% https://www.conservativereview.com/news/horowitz-cdc-confirms-remarkably-low-coronavirus-death-rate-media/
  De vreo lună Ministerul Sănătății din UK a retrogradat Covidul in clasificarea gravității bolilor, trecându-l in rândul cu gripa și altele asemenea: https://www.gov.uk/guidance/high-consequence-infectious-diseases-hcid#status-of-covid-19

  Virusologul șef din Ministerul Sănătății din Germania a făcut teste de acum 3 luni și a rezultat faptul că, deși rezista câteva zile pe diverse suprafețe, SARS-CoV-2 nu este infectant după câteva zeci de minute/ ore, pe aceste suprafețe.
  Asimptomaticii nu transmit boala decât in cazuri foarte, foarte rare, ei sunt asimptomatici tocmai datorită încărcăturii virale mici. Așa zice OMS.
  Atunci de ce să porți mască in magazine, muzee, biserici? La gripa din anii trecuți erați obligați la măști? Sau la carantine, izolarea oamenilor sănătoși și badigarzi de supermarket cu termometrul după tine? S-au decretat stări de alertă /urgență / război? Atunci? Vreți astfel de isterii de două ori pe ani pentru gripe?
  P.S. Comentariile aparţin unui medic specialist, e drept că nu-i nici străinul de România Cercel , nici de celălalt, Arafat, nici de cel de la .Huşiiiii !

  Apreciat de 1 persoană

 9. Buna vecinatate, relatiile economice solide cu vecinii Romaniei ar trebui sa primeze in relatiile noastre externe. Asa cum Premierul Ungariei V. Orban nu va uitat, iar cu prilejul aniversarii acelor multi ani ai Dumneavoastra v-a felicitat, cred c-ar fi de bun augur ca-n relatiile cu vecinii inclusiv cu Rusia, sa existe un dialog contructiv, civilizat, iar relatiile reciproc avantajoase sa primeze.

  Apreciat de 2 persoane

 10. Ambasadorul Kusmin, un diplomat fara cusur care nu are obiceiul altora de a da indicatii pretioase Parlamentului Romaniei, a fost convocat la MAE pentru a i se reprosa o declaratie a Federatiei Ruse, corecta, exprimata intr-un limbaj civilizat, dar incomoda pentru un regim totalitar, asa cum este cel cocotat si infipt in Romania de SUA, UE si NATO:
  ,,Purtătoarea de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat, într-o conferință de presă, că noua strategie de apărare a României prezintă Rusia „în secțiunea amenințări” și a reiterat una dintre tezele favorite ale Rusiei, și anume că Occidentalii aruncă vina în mod gratuit asupra Moscovei.
  Zaharova a afirmat că plasarea Rusiei în rândul surselor de probleme globale nu este un lucru nou pentru Moscova.
  „Vedem că Bucureștiul a început să plagieze și asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent”, a acuzat Zaharova, adăugând că în acest fel „România contribuie la creșterea tensiunilor și a instabilității în regiune” și este pregătită „să servească alte scheme de confruntare împotriva Rusiei pe seama propriilor lor interese”.

  …Ce ne spune si d-na Luminita….dar nu doar politicienii ,,romani” nu gandesc cu propriile capete, ci o multime de romani si-au pus in cap ,,olite de noapte”.
  Ei spera ca tarisoara noastra draga va fi salvata in orice situatie, chiar daca, in extremis, SUA vor ataca Rusia de pe teritoriul Romaniei.
  Slabe sperante, avand in vedere ca olitele utiliate pe post de casti de protectie sunt de unica folosinta….pana se sparg cu tot ce contin in interior. Ma rog, sa nu exageram continutul.
  ….Totusi, cred ca pericolul este inca departe, unchiul avand alte probleme, mult mai mari, in interior.
  In primul rand at trebui sa spuna lumii ce inseamna mai exact, in acest moment, Statele Unite ale Americii.
  Probabil (cel putin asa sper) vom afla pe 04 iulie 2020.

  Apreciat de 1 persoană

 11. Domnule Nastase, va rog sa nu discriminati categoria sociala de elita a globalismului modern numita ,,idioti utili”. Aceasta tinde sa devina noua majoritate, daca nu a intregii lumi, cel putin una definitorie a spatiului euro-atlantic.
  Cum poate supravitui un sistem aparent democratic (pe fond unul mai parsiv decat totalitarismul declatat) bazat pe fals multipartidism / bipolarism (asa cum bine explica colegul Fragmentarium), fara milioane de idioti utili carora li se insinueaza in fiecare zi ca libertatea in mediul virtual si in fata oglinzii este totuna cu libertatea, in general, si ca parerea lor conteaza doar pentru ca o pot citi si altii ca ei ?
  Cel putin pe timpul lui Nicolae Ceausescu aveam de ales intre doi activisti care ne spuneau acelasi lucru insipid, inodor si incolor….ma rog, cu secera si ciocan pe rosu.
  In prezent alegem intre doi politruci cu studii doar in cv-uri si la fel de oportunisti, care nu ne spun nimic, se balacaresc intre ei in public, iar seara servesc cate o bere impreuna, ambii cu mainile pe burti de ras – cu trimitere la idiotul universal care casca gura la televizor. Daca ii intrebati ce inseamna cuvantul ,,ideologie” vor raspune simultan ca ideologia este programul partidului, fie el si netiparit inca.
  Dar e bine, domnule Nastase, puteti sa va bucurati pe deplin, pentru ca demersul de integrare a reusit si a fost, practic, finalizat. Chestiile cu Schengenul si cu vizele sunt detalii nesemnificative, din moment ce partenerii sublimei civilizatii – bazata pe norme si drept international – ne incurajeaza si ne faciliteaza sa le vizitam fermele si abatoarele chiar si pe timp de criza sanitara…..evident in scop turistic si de relaxare.
  Ramane ca viitorimea sa decida daca Romania este entitatea care s-a integrat, sau NATO si UE au penetrat Romania pe invers.
  Partea plina a paharului este ca Romania este un potential portavion sigur nescufundabil.

  Apreciat de 2 persoane

 12. O stire calda ne transmite mesajul ca situatia somajului in SUA a devenit critica, aproape jumatate dintre adultii americani neavand de lucru.
  Haidade…de lucru au, chiar daca nu sunt platiti sa demoleze statui. Sau…sunt si nu stim noi ?
  In fine, de dragul parteneriatului strategic, ma gandesc ca Romania, care rezista cu succes la atacul virusului din China, ar putea sa le intinda o mana prietenilor de peste Ocean. Spun asta gandindu-ma la cei patru asimptomatici din vreo 4600 de bucuresteni testati sub patronajul Primariei Capitalei.
  De exemplu, cred ca ar putea fi benefica o propunere adresata Departamentului de Stat prin Ambasador sa se aduca la Pentagon noi recruti, ulterior dislocati la Kolgalniceanu, evident pe banii statului roman. La urma urmei, orice protex strategic costa parai, doar n-o sa platim pensii majorate nesimtit ale celor 5 milioane de albi autohtoni, cand putem avea si noi o baza militara adevarata, ca Germania, de exemplu.
  In plus exista sansa sa invatam a ne demola statuile reprezentand, conform nativilor si naivilor, personalitati dedicate interesului national (perimat_n.r.). Hai liberare (de trecut_n.m.) !

  Apreciază

 13. Procesul secolului: Justitia Globalista in dosarul politic si rasist „Floyd”: Achitarea infractionalitatii negre, condamnarea statului de drept!

  Nicicand societatea americana nu a fost mai divizata ca in cazul infractorului negru George Floyd, mort in timpul rezistentei pe care acesta a opus-o in timpul arestarii. Va fi o noua “afacere Dreyfus”, de condamnare injusta? In acest caz, a politistilor care au aparat legea penala de agresiunea infractionalitatii negre, o pacoste pe capul americanilor? Doar pentru ca sunt albi si crestini, impotriva carora suprematia evreiasca a declansat o vanatoare de vrajitoare?

  Asa s-ar parea, observand complicitatea Casei Albe si Congresului, controlate de globalistii evrei, care s-au grabit sa victimizeze eroizator un afroamerican infractor si sa condamne in corpore politia. Acestea sunt indicii clare de rasism anti-albi si de politizare crasa a reformei politiei si a justitiei pe caz. Miza procesului de judecata care va urma, privindu-i pe politistii care s-au aflat in misiune si l-au imobilizat pe Floyd, e de a salva suprematia evreilor in SUA.

  Fostul politist Derek Chauvin, care i-a pus genunchiul pe gat lui Floyd pentru a-l imobiliza, va fi dat pe mana unor “judecatori” africani, vizibil umorali si avizi de putere pe pamant american. Acest fapt echivaleaza cu o antepronuntare de condamnare, impreuna cu alti trei fosti colegi politisti, care poate ajunge pana la 40 de ani de inchisoare. “Afacerea Chauvin” are deja mirosul puternic al unui proces politico-rasial al secolului: achitarea infractionalitatii negre, condamnarea statului de drept!

  Apreciază

  • PS/NB: La ce sa se „astepte” un infractor care opune rezistenta sau riposteaza cand este prins sau urmarit de oamenii legii? Arestarea cu violenta sau moartea, accidentala ori ca efect al legitimei aparari pentru impunerea suprematiei legii, nu fac parte din riscurile „meseriei” de infractor? In SUA, atacurile asupra proprietatii publice si private nu sunt infractiuni, fata de care statul de drept trebuie sa dovedeasca toleranta zero? Falsificarea banilor si utilizarea banilor falsi nu fac parte din crima organizata? Desigur, sunt retoric, dar o fac tocmai pentru a sublinia ipocrizia si neavenitul “lectiilor” lui Zuckerm despre statul de drept, crima organizata scl.

   Apreciază

 14. Globalistii, cei mai urati dintre pamanteni, urmariti in toata Lumea, ca pe Fascisti: Iranul a dat semnalul international pentru arestarea lui Donald Trump, acuzat de asasinat si act terorist

  Va veni vremea cand Globalistii vor fi vanati ca pe Fascisti, pretutindeni si intotdeauna, crimele lor impotriva Natiunilor fiind imprescriptibile. “Uite un Globalist!” sau “Este un Globalist!” vor fi cuvintele de suprema ocara la adresa celor mai urati dintre pamanteni. Aceste cuvinte vor fi suficiente sa porneasca legea si mania pe urmele Globalistilor, care au facut si fac mult rau Lumii. Semnalul l-a dat Natiunea Iraniana, impotriva careia Globalismul a savarsit cele mai atroce crime politice, militare si economice. Iranul a anunţat, luni, că a emis un mandat internaţional de arestare pe numele preşedintelui american Donald Trump şi a altor 35 de persoane pentru asasinarea, în ianuarie, la Bagdad, a generalului Qassem Soleimani. A fost notificat Interpolul, pentru urmarire internationala. Potrivit justitiei iraniene, cei 36 de ”responsabili politico-militari ai SUA şi de asemenea ai altor ţări au fost implicaţi în asasinarea generalului Soleimani”, ei fiind acuzaţi în Iran pentru ”asasinat” şi ”act terorist”. ”A fost emis un mandat de arestare şi s-a solicitat poliţiei internaţionale să pună o alertă roşie”. Reprezentantul SUA pentru Iran a incercat sa arunce in derizoriu mandatul de arestare si alerta rosie privindu-l pe numitul Donald Trump, calificandu-le drept “truc propagandistic”. El a sustinut ca Interpolul nu intervine pe “criterii politice”. Ca si cand liderii politici ai SUA ar avea “dreptul” sa ordone crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Dar oficialul american nu a negat comiterea crimei si ordonarea ei de catre Trump. Nici nu ar fi avut cum, faptele exista, ambele evidente si recunoscute. Indiferent de urmarile juridice, precedentul, care este inceputul regulii, a fost creat: presedintii Globalisti ai SUA, vinovati de crime impotriva Natiunilor, pot fi urmariti international, precum liderii Nazisti, pretutindeni si intotdeauna, prinsi vii sau morti.

  Apreciază

 15. Sunt cativa pe aici care uita/sau se fac, ca Rusia, prin Putin, recunoaste apartenenta Moldovei la Romania. Mai degraba anumite state mari vestice, nu Franta, nu vad cu ochi buni eforturile noastre de reintregire. Relatii bune, normale cu vecinii care ti i-a lasat Dumnezeu sunt o necesitate absoluta pentru dezvoltare. Numai cand va avea sansa unor lideri patrioti Romania va redescoperi Rusia si China – vesticii ne-ar putea indruma, caci ei stiu cel mai bine drumul.

  Apreciază

 16. Salut excelenta , aceasta gandire normala este pusa la indoiala de idioti votati de catre cei din iurul nostru oare cine poarta vina ?Pe 29 iun. 2020 13:38, ADRIAN NĂSTASE <comment-reply@wordpress.com> a scris:

  Adrian Năstase posted: "Scriam, cu un alt prilej, că există diversi idioti in spatiul public care incearcă să construiască anumite legende in legătură cu ce inseamnă patriotismul. Unii dintre ei consideră, spre exemplu, că a fi patriot inseamnă să fii exclusiv pro-american (even"

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.