Serbare de sfârsit de an la Fundatia Europeană Titulescu

Aseară, impreună cu invitatii si cu membrii Fundatiei, am organizat o Serbare de sfârsit de an, la sediul FET. A fost un minunat prilej de a schimba opinii si de a face planuri de viitor. Am ascultat cu admiratie si evlavie un cor bărbătesc, de la Universitatea teologică din Bucuresti, interpretând melodii  de Crăciun si colinde.

Iată si o scurtă recapitulare a activitătilor Fundatiei din acest an:

În 2019, Fundația a organizat 13 dezbateri pe teme de actualitate internațională – situția din Turcia și din Orientul Mijlociu, rolul Chinei în politica mondială, efectele geopolitice ale migrației, Brexitul, criza din Venezuela, revolta ”vestelor galbene”, fenomenul fake news, politica externă americană la mijlocul mandatului administrației Trump, Tratatul de la Aachen, lecțiile neînvățate ale războiului din Vietnam.

A continuat seria de conferințe organizate în parteneriat cu Fondul Alexander Gorchakov pentru diplomație publică din Moscova, cu o manifestare în Federația Rusă (cu tema ”Statul și Biserica în tradițiile română și rusă”) și una la București (”Cea de-a 85 aniversare a semnării tratatului din 1934 privind reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Uniunea Sovietică”).

A debutat proiectul ”Conferințele Fundației Europene Titulescu”, în cadrul căruia au avut loc manifestări la Craiova, Iași și Buzău.

Au avut loc 6 vernisaje ale unor expoziții – Marcel Olinscu, Bijin-Ga, Dimitrie Berea, Constantin Jiquidi, George Tzipoia, Ādolfs Zārdiņš.

Delegații și ambasadori străini acreditați la București au efectuat vizite la sediul Fundației – China, Mexic, Marea Britanie, Liban, Egipt, Armenia, Noua Zeelandă, etc.

Au avut loc 21 lansări de carte, unele subsumate programului Centenar, altele privind istoria diplomației românești. Fundația a continuat editarea seriei ”România – supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii Războiului Rece”, prin lansarea celui de-al 12-lea volum care prezintă activitatea țării noastre la Adunarea Generală a ONU.

Volumul care s-a bucurat de cel mai mare succes în acest an a fost cel semnat de istoricul Florian Banu. El conține o serie de interviuri realizate de autor cu generalul Mihai Caramen, fost șef al Serviciului de Informații Externe. Acesta a fost motivul pentru care i-am acordat autorului – Florian Banu – Premiul „Nicolae Titulescu”, pe anul 2019.

 

11 gânduri despre “Serbare de sfârsit de an la Fundatia Europeană Titulescu

  1. https://brexitcompliance.wordpress.com/2019/12/19/blog-hollowing-out-the-state-the-return-of-corporatism-to-european-politics/

    Unul dintre rezultatele recentei transformări iliberale în politica europeană a fost captarea în creștere a statului care duce la defalcarea instituțiilor de supraveghere a democrației.
    Roch Dunin-Wąsowicz (LSE) susține că unii dintre popularii autoritari ai Europei au reușit sau intenționează să preia controlul atât asupra mediilor publice și private, cât și a societății civile, a sectoarelor academice și a celor adiacente ale economiei. . Această revenire a corporatismului la politica europeană este unul dintre simptomele descompunerii democrației de fond pe continent.
    … Această slăbire a democrației de fond este exemplificată de eroziunea a ceea ce Keane numește democrația de monitorizare. În primul rând, aceasta implică deconstrucția sau preluarea instituțiilor de control public, care au fost concepute pentru a castiga și controla puterea executivă. Alegerile periodice au încă loc, dar aparatul de stat a devenit ostatic al guvernării politice majoritare – sistemul judiciar și serviciul public sunt subminate în numele suveranității „poporului”. Prin deconstruirea instituțiilor de monitorizare a democrației, guvernele iliberale scapă astfel statul. Și, în timp ce guvernanța tehnocratică excesivă a fost invocată ca exemplu de post-democrație, forța instituțiilor existente pentru binele public a fost construită în mare parte pe expertiza și profesionalismul unei structuri birocratice oarecum protejate de politică.
    … A doua caracteristică a eroziunii democrației de monitorizare este coopțiunea mass-media, mai întâi publică și apoi privată, care în opinia lui Keane fac parte din „mecanismele de control al puterii” între executiv și societate în general (2011).
    Cea de-a treia componentă nou-apărută a eroziunii democrației de monitorizare este încercarea din ce în ce mai explicită de a crea noi elite în societatea civilă, în mediul academic și în economie loială unei anumite caste politice. Această justificare pentru slăbirea democrației este construită pe un discurs distinct populist. Cei care sunt văzuți drept adevărații reprezentanți ai poporului sunt răsplătiți pentru convingerea lor ideologică, mai degrabă decât meritul. În locurile în care sunt instalate astfel de cadre noi, politica bazată pe dovezi este înlocuită de dovezi bazate pe politici, deseori cu consecințe dezastruoase pentru sectorul neguvernamental, învățământul superior și întreprinderea privată.

  2. 💎 „RUGĂCIUNEA UNUI JUDECĂTOR” 💎

    Există o culegere a tuturor legilor romane și a opiniilor juriștilor asupra principalelor probleme de drept. Ea este intitulată PANDECTE și a fost alcătuită în vremea împăratului bizantin Iustinian cel Mare (483-565). În timp, această culegere a fost completată și adaptată nevoilor noilor instituții, dar esența dreptului a rămas neschimbată.

    Printre nenumăratele opinii și legi romane, există, în interiorul acestei culegeri, și un text tulburător, intitulat „Rugăciunea unui judecător”. Nu știu dacă această rugăciune este predată la facultățile de drept (după felul în care se dau astăzi sentințele, s-ar părea că nu), dar n-ar fi rău dacă ar deveni text obligatoriu de învățat pe de rost și subiect permanent de examen.

    „Doamne, eu sunt unica fiinţă pe lume căreia Tu i-ai dat o părticică din atotputernicia Ta; putere de a condamna sau a achita pe semenii mei”.

    „În faţa mea, persoanele se înclină; la cuvântul meu, ele aleargă; la vorbele mele, ele ascultă; poruncilor mele, ele se supun; la sfaturile mele, ele se împacă, se despart sau îşi părăsesc bunurile lor”.

    „La semnul meu, uşile închisorilor se închid, în urma condamnatului, sau se deschid, pentru libertate”.

    „Sentinţa mea poate schimba sărăcia în belşug, iar bogăţia în mizerie”.

    „De hotărârea mea depinde destinul multor vieţi. Înţelepţi sau ignoranţi, bogaţi sau săraci, bărbaţi sau femei, cei care se vor naşte, copiii, tinerii, nebunii şi muribunzii, toţi sunt supuşi, de la naştere şi până la moarte, legii pe care eu o reprezint şi justiţiei pe care eu o simbolizez”.

    „Ce grea şi teribilă povară ai pus, Doamne, pe umerii mei!”

    „Ajută-mă, Doamne, ca să fiu vrednic de această înaltă misiune! Măreţia acestui oficiu să nu mă ispitească. Orgoliul sau mândria să nu mă încânte şi măririle deşarte să nu mă încurajeze. Unge, Doamne, mâinile mele; încurajează fruntea mea, o Duh al meu, pentru ca să fiu ministrul dreptăţii, pe care Tu ai creat-o, pentru societatea oamenilor”.

    „Fă din toga mea o manta incoruptibilă! Pana mea să nu fie un pumnal care răneşte, ci să fie săgeata care indică traiectoria Legii, pe drumul justiţiei.
    Ajuta-mă, Doamne!”

    „Fă-mă să fiu drept şi hotărât, cinstit şi curat, moderat şi blând, deschis şi umilit.
    Să fiu necruţător faţă de greşeli, dar înţelegător cu cei care greşesc”.

    „Prieten al Adevărului şi ghid pentru cei ce-l caută”.
    „Să fiu cel ce aplică legea, dar, înainte de toate, acela care o împlineşte”.

    „Nu-mi permite niciodată să-mi spăl mâinile, ca Pilat în faţa nevinovăţiei şi nici să arunc, ca Irod, pe umerii celui batjocorit, haina de ruşine”.

    „Să nu mă tem de Cezar, de împărat, şi nici de frica lui să întreb poporul: Baraba sau Iisus?”

    „Verdictul mea să nu fie o anatemă dureroasă, ci un mesaj care regenerează, un cuvânt care reconfortează, lumina care clarifică, apa care spală, sămânţa care încolţeşte, floarea care trăsneşte din amărăciunea unei inimi umane.

    Sentinţa mea să poată aduce uşurare celui mâhnit şi curaj celui persecutat”.

    „Ea să sece lacrimile văduvei şi să înceteze plânsul orfanilor. Iar când vor trece prin faţa scaunului de judecată, pe care eu şed, zdrenţăroşii, mizerabilii, dezmoşteniţii, fără credinţă şi fără nici o speranţă în oameni, călcaţii în picioare, alungaţii, chinuiţii, a căror gură salivează, fără a avea pâine ca să mănânce, a căror faţă se spală cu lacrimi de durere, de umilinţă şi de dispreţ, ajută-mă, Doamne, să alin foamea şi să astâmpăr setea lor după dreptate”.
    „Ajută-mă, Doamne!”

    „Când momente din viaţa mea vor fi umbrite, când spini şi palamidă îmi vor răni picioarele, când răutatea oamenilor va fi mare, când flăcările urii se vor aprinde şi pumnul se va ridica să lovească; când machiavelismul şi înşelăciunea se vor întroduce în locul Binelui şi vor răsturna legile raţiunii; când ispita va întuneca gândirea mea şi va tulburaxsimţurile mele, ajută-mă, Doamne!”

    „Când mă voi frământa în nesiguranţă, luminează-mi mintea; când voi ezita să iau o hotărâre,xînsufleţeşte-mă; când voi cădea, ridică-mă!”

    „Şi, în sfârşit, când, într-o zi, voi muri, va trebui să apar în faţă Ta, pentru ultima judecată, priveşte cu milă spre mine, Pronunţă, Doamne, Sentinţa Ta!”
    „Judecă-mă ca Dumnezeu. Eu am judecat ca om”.

    Sursa : http://www.certitudinea.ro

    Sursa de informare: Internet

    pagină – Carolina Orza : 9 decembrie la 11:08 – (primit pe e-mail)
    https://www.facebook.com/demercy.nina/posts/3140179619331776

    • SFARSITUL ANILOR , ANULUI RESPECTIV , A ADUS SI ADUCE INTODEAUNA , DATORITA SARBATORILOR CRESTINESTI , MEDIUL IN CARE OMUL, INDIFERENT DE ACTIVITATEA CE – O PRESTEAZA FIE PENTRU POPOR FIE PENTRU SOCIETATE , SE REGASESTE, ASA CUM AR TREBUI …, PE EL INSA- SI CA FIINTA UMANA …CONSOLIDIND PENTRU PREZENT SI VIITOR , O UNITATE MASIVA ,BENEFICA EXZISTENTEI UMANE. SCURTA RECAPITULARE, A ACTIVITATILOR , FUNDATIEI EUROPEANA TITULESCU , NE DOVEDESTE , CAT DE BENEFICA ESETE EXZISTENTA ACESTEI FUNDATII PENTRU UN SISTEM POLITIC ROMANESC , REAL SI NU CEL ACTOAL IN CARE SE REGASESTE DIPLOMATIA CONSTRUCTIVA INTRE VECINI SI NU NUMAI . DEZBATERILE, CONFERINTELE SI CELE ULTERIOARE IN OPINIA MEA, RAMAN PIATRA DE TEMELIE IN CARE SE CONSTRUIESTE VIITORUL UNEI TARI SI A UNUI POPOR SI NU NUMAI ,LASAND LA OPARTE , AROGANTA AN CARE ANUMITE PERSONAJE CU FUNCTII DE RASPUNDERE SE CONSIDERA DE NEANLOCUIT SI AROGANTA NEJUSTIFICATA, A UNOR „SEFI”… CARE DATORITA UNUI SISTEM POLITIC, BENEFIC LOR , AU DEVENIT IN PREZENT , DICTATORI. DIN 90 SI IN PREZRNT , AM AVUT ALEGERI IN CARE VOTUL MAJORITAR …AL ROMANILOR IN ANUMITE PERIOADE , AU ALES SCHIMBARI DE PERSOANE FIIND INFLUENTATI, FARA A CONSTENTIZA , DACA CEI ALESI LE VA OFERI UN SISTEM POLITIC, BENEFIC PENTRU REALIZAREA IN TIMP, A UNUI MEDIU IN CARE DREPTIRILE LOR SUNT RESPECTATE . INVIDIA , TRADAREA IN PARTIDE , MAI ALES IN CEL MAI INPORTANT PARTID , PSD, AU INLATURAT ( DE MOMENT , ZIC EU )IN PRIMUL RAND, OAMENII , POLITIVIENII AUTENTICI , CE URMAU SA CONSOLIDEZE PENTRU VIITOR UN SISTEM POLITIC ,CONVENABIL PEMTRU TARA SI POPOR . SA SPERAM CA ANUL ,ANII, CE URMEAZA VOR FI ,DATORITA UNEI GADIRI UMANE CARE SA APARTINA ROMANILOR, FIIND BENEFICA PENTRU EXZISTENTA LOR IN VIITOR , O EXZISTENTA CU AL SAU TRI , POZITIV.( CU RESPECT , PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN MASTASE)

  3. Fundatia Europeana Titulescu (FET), care prin denumire celebreaza personalitatea de talie globala a diplomatului roman Nicolae Titulescu (1882-1941), ales de doua ori Presedinte al Ligii Natiunilor (1930 si 1931), este unul dintre cele mai laborioase ONG-uri si think tank-uri (bazin de gandire, de spiritualitate) ale Estului.

    Acest mirabil fapt se datoreaza omului politic si de stat Adrian Nastase, fost premier al Romaniei, fost ministru de externe si fost lider social-democrat , care a dat viata proiectului “Fundatia Europeana Titulescu” si careia ii anima activitatea de excelenta in calitate de presedinte al acestei Fundatii.

    In opinia mea, dar nu numai, Adrian Nastase face deja parte din panteonul marilor ganditori politici si personalitati culturale care au luptat pentru libertatea si demnitatea Estului, pentru ridicarea intregului Orient, din care Romania face parte, la nivelul pe care Orientul il merita, prin superioritatea demografica, cultura civilizatoare si istoria multi-milenara. Invitarea lui Adrian Nastase la conferinte si reuniuni ale unor proeminente institutii de cercetare stiintifica si relatii internationale, cum sunt cele de la Moscova si Shanghai, cu mare influenta si prestigiu in Est, confera Romaniei o vizibilitate pe masura.

    Tocmai aceasta luminoasa statura politica si culturala a lui Adrian Nastase este cea care literalmente a umplut Palatul Cotroceni, la Receptia de Ziua Nationala a Romaniei. Ea i-a alertat pe pigmeii politicii, in frunte cu Klaus Iohannis, care intr-o zi de noapte a mintii iohanniste a decis sa-i retraga lui Adrian Nastase decoratia “Steaua Romaniei”.

    Klaus Iohannis, contradictoriu ca un bipolar, care l-a invitat la Receptie pe Adrian Nastase, ca apoi sa-i retraga Decoratia, aminteste de inmormantarea simulata a lui Carol Quintul si de panzele nebuniei lui Goya. De absurditatea machiavellismului prezidential impotriva angellismului politic, ca intr-o scena din Bunuel intr-un décor de Tinguely. In sertarul de nepublicate, aceasta poveste am intitulat-o “Decoratia luata si altuia data”. “Altuia” e o de curand expirata eminenta cenusie a statului de nedrept si justitiei politice.

    Gestul incalificabil al presedintelui Klaus Iohannis fata de un om ca Adrian Nastase, care de 15 ani nu mai este in politica, e comparabil cu un tablou al instabilitatii psihopolitice in care se trece de la admiratie la macabru. Daca si dupa atatia ani Klaus Iohannis vrea sa-l mai execute politic inca o data pe Adrian Nastase, prin retragerea Decoratiei, dupa ce justitia politica a lui Traian Basescu l-a condamnat penal pe nedrept si l-a privat abuziv de drepturi politice si electorale, inseamna ca spaima dreptei neo/liberale este la fel de mare.

    Oricum, de ceea ce iti este frica nu scapi. Si, oricum, se confirma inca o data ca spre deosebire de moartea din razboi, in politica dusmanii te pot aneantiza de mai multe ori. Exista insa o lege cosmica a compensatiei, pe care oamenii nevolnici nu o pot controla.

  4. Dupa 30 de ani de la Revolutie, unica certitudine este Democratia. Marea problema ramane Economia

    Orice Revolutie implica marturii si probe contradictorii. Aceste incertitudini tin de subiectivitatea umana, mai ales cand ea apartine unor tabere opuse. Sa nu uitam un fapt esential, ca PCR a fost un partid de masa, cu peste 4 milioane de membri, care la randul lor aveau propriile familii sau faceau parte din familiile parintilor. Masivitatea si indoctrinarea explica si rezistenta timp de trei decenii, mai ales in randurile celor vulnerabili social, a unor nostalgii populare dupa “paternalismul” vechiului regim (case moca, serviciu obligatoriu, educatie si sanatate gratuite etc.). Interpretarile pot fi hazardante, dar atata timp cat ele sunt impartasite de grupuri mari de oameni, trebuie ascultate cu toleranta si luate ca atare, fara a te lua dupa niciun index, care poate arata catre unii sau altii. Altfel, pentru oricare din tabere ar trebui, intr-o logica vindicativa, mai multe Canale, Lagare sau Siberii. Mi se pare o chestiune de bun simt, care poate fi extinsa, ceea ce a spus Putin despre Lenin, de a nu fi scos din Mausoleul din Piata Rosie, atata timp cat exista mase mari de oameni care si-au legat aspiratiile si idealurile de acest revolutionar de profesie, dar si mase mari de oameni care, dupa 1989-1991, il contesta. Un adevarat om de stat nu este un ravasitor al societatii, cum e un revolutionar, ci un stabilizator, fara a se lasa antrenat de niciun curent social opozabil sau antagonist, cu potential stihinic. Judecatile impartiale vor fi peste cateva generatii. Timpul lucreaza deja in aceasta directive, si el nu poate fi de nimeni oprit. Acum, unica certitudine e democratia. http://www.contributors.ro/cultura/%e2%80%9drevolutia-nici-n-a-existat-a-fost-o-lovilutie-%e2%80%9d-fragment-din-%e2%80%9dtragatori-%c8%99i-mistificatori-contrarevolu%c8%9bia-securita%c8%9bii-in-decembrie-1989%e2%80%9d/#comment-396963

  5. Măsurile de netolerat într-o colonie ca România:

    a) creșterile de salarii și pensii;
    b) măsurile împotriva abuzurilor de monopol din energie, bănci și telecom;
    c) taxarea veniturilor din viitoarea potențială exploatare a gazelor off shore din Marea Neagră.
    Ca atare, nu trebuiau doar anulate, dar era de dat și un semnal fără echivoc că asemenea măsuri nu pot fi trecute cu vederea fără a pedepsi pe cei ce au cutezat să le inițieze și promoveze.

    Iata ce putem citi in Romania Libera la Ilie Serbanescu – Manevra liberal-bruxelleză cu deficitul bugetar de 4% din PIB:

    Dincolo de sloganurile propagandistice despre „ciuma roșie” pe care le-a ordonat menestrelilor proprii și strigătorilor stradali să le vehiculeze cu osârdie, capitalul străin a devenit interesat țintit în înlăturarea guvernării pesediste din momentul în care aceasta și-a epuizat resursele de cadouri (constând în așa numitele „relaxări fiscale”) cu care a încercat să facă pe cât mai comestibile pentru stăpân măsurile urmărind să se aleagă și țara cu ceva din expansiunea capitalului străin pe teritoriul ei. A fost deranjat îndeosebi de: a) creșterile de salarii și pensii; b) măsurile împotriva abuzurilor de monopol din energie, bănci și telecom; c) taxarea veniturilor din viitoarea potențială exploatare a gazelor off shore din Marea Neagră. Erau măsuri de netolerat într-o colonie ca România și, ca atare, nu trebuiau doar anulate, dar era de dat și un semnal fără echivoc că asemenea măsuri nu pot fi trecute cu vederea fără a pedepsi pe cei ce au cutezat să le inițieze și promoveze.

    Problemele create pentru capitalul străin de măsurile împotriva abuzurilor de monopol din energie, bănci și telecom – în esență adoptate prin OUG 114 – au fost practic rezolvate încă în timpul guvernării Dăncilă. Folosindu-și puterea, înăsprind presiunile și profitând de ezitările și jumătățile de măsură din OUG 114, capitalul străin a determinat o continuă coborâre a ștachetei în aplicarea acesteia făcând practic ca din prevederile ei inițiale să rămână un fâs!

    Cu politica „un pas înainte, doi înapoi”, PSD a devenit mereu mai vulnerabil. Mai ales că, încercând să dea mai mult la săraci fără să ia de la bogați, ba mai îmbuibându-i cu cadouri peste cadouri, era inevitabil să se împotmolească deoarece resurse din cer nu vin! Și a pierdut definitiv partida când, la europarlamentare, a fost abandonat de electoratul masiv al pensionarilor, care, năpădiți de propaganda anti „ciuma roșie”, s-au dat „moderni” și „europeni” nemaivotând cu PSD, deși acesta le mărise pensiile și vreun al partid care să facă la fel în continuare nu se zărea la orizont. Vârârea la pușcărie a lui Dragnea a pecetluit deznodământul. Cu mare rapiditate, capitalul străin a rezolvat și contenciosul gazelor din Marea Neagră. Concesionarii străini au blocat investițiile și au amenințat că pleacă fără a trece la exploatare. Trump l-a chemat pe Iohannis la Washington și, printr-o colaborare minunată a acestuia din urmă cu „ciuma roșie”, legea off shore a fost schimbată, taxarea peste redevență fiind suprimată, ceea ce reduce încasările potențiale ale statului român la mai nimic. Mai mult, marele Exxon – care se va retrage din exploatarea din Marea Neagră, dar nu din cauza taxării, ci pentru a se implica în exploatarea zăcămintelor de multe ori superioare descoperite între timp în Mediterana de Est – vrea să-și recupereze investițiile făcute în explorare și prospecțiuni și ce credeți că a inventat: vinde 20% din afacere Romgazului, companie de stat românească! Aceasta deja caută bani să împrumute pentru a cumpăra o parte dintr-o afacere care nu se va derula niciodată, căci altcineva decât Exxon dintre cei implicați nu are tehnologia necesară exploatării la mare adâncime. Astfel încât România nu numai că nu se va alege cu nimic din gazele pe care le-a lăsat Dumnezeu românilor, dar va plăti și rambursarea unor datorii care au fost făcute pentru nimic. Apocalips! Dar chestiune rezolvată din punctul de vedere al capitalului străin!

    Rămâne de rezolvat problema cea mai importantă – scăderea salariilor și pensiilor – dar și cel mai greu de soluționat pentru că implică milioane de oameni (cel puțin vreo 7-8). Si nu că ar fi oameni, căci ei sunt salahorii din România, dar sunt votanți! Și unde pui că mulți din ei – vreo două treimi din milioanele în discuție – au votat cu „Europa”, respectiv cu Iohannis, PNL, USR, PMP, și nu cu „ciuma roșie”. Cum să le reduci așa deodată salariile și pensiile – chiar dacă asta este comanda stăpânului și chiar dacă ai fi cât de cât acoperit pentru că, anterior din opoziție, ai spus că nu există bani – când vin două rânduri de alegeri și există pericolul ca fraierii să-și aducă aminte de „ciuma roșie” care le-a mărit salariile și pensiile?! Cum să faci așa ceva? Păi, simplu, cu ajutorul chiar al cerberului european, Comisia de la Bruxelles, care altfel nu face altceva tot timpul decât să te pună la zid! Dar, dacă te iubește – tu fiind Orban-ul cel bun, spre deosebire de Orban-ul cel rău, „iliberalistul” din Ungaria – se aranjează chestiunea, dacă nu chiar îți și sugerează cerberul cum să procedezi. Ca să nu pierzi electoratul, nu reduci imediat salariile și pensiile, ba chiar dai ceva mărunțiș să nu bată la ochi, și treci bugetul pe un deficit de peste 3% echivalent PIB. Aoleo! Nenorocire! Dacă ar fi făcut așa ceva un guvern PSD, era de adus lumea în stradă pentru că scotea „ciuma roșie” România din Europa! În cazul însă a unui guvern liberal „proeuropean” este altceva! Preia chiar Comisia de la Bruxelles problema în mână. Desigur, depășirea limitei de 3% echivalent PIB implică deschiderea procedurii de deficit bugetar excesiv, care va reclama, cu subiect și predicat, guvernului de la București adoptarea de măsuri urgențe, inclusiv reducerea salariilor și pensiilor, dacă nu altcum, prin impozitare. Liberalii de la București sunt salvați electoral că au ținut cu oamenii, dar reducerea salariilor și pensiilor va fi făcută după alegerile din anul viitor pentru că așa cere Dumnezeul de la Bruxelles și acesta o face din cauza grelei moșteniri PSD! Cine este de vină? Tot Dragnea, desigur! N-are importanță că omul este la pușcărie! Probabil însă că și Dăncilă! Oricum, „ciuma roșie”, PSD! Evident, în cazul unor anticipate în primăvară, declanșarea postelectorală a acțiunii de reducere a pensiilor și salariilor va fi întreprinsă și mai devreme!

    Cu adevărat important pentru capitalul străin este că, în împărțirea PIB-ului între muncă și capital – care, din poziția cea mai neagră din Europa, cunoscuse o anume ameliorare pe vremea lui Dragnea – se va reveni la absolut tragica distribuție de tip colonial: munca mai nimic, profitul mai tot!

  6. INSCRIPȚIE v/s APOCALIPSA

    La intrarea Univesității din Stellenbosch (Uniunea Sud Africana), e
    afișat următorul text:

    Distrugerea oricărei națiuni nu necesită bombe atomice sau rachete
    balistice intercontinentale. Trebuie doar scăderea calității
    învătământului și permisiunea fraudei la examenele studenților.

    ¨ Pacienții mor în mâinile unor asemenea medici.

    ¨ Clădirile se prăbușesc fiind construite de asemenea ingineri.

    ¨ Banii se pierd în mâinile unor asemenea economiști.

    ¨ Dreptatea se evaporă în mâinile unor asemenea juriști și judecători.

    Crahul învățământului este crahul națiunii!

    DIXIT!

  7. 19 Decembrie 2019
    Pâine și Umanitate

    „În Decembrie ne-am luat porția de libertatea” aud ca pe un leit-motiv.
    Mulți dintre cei care erau copii în acel Decembrie ’89, ca Vlad al meu, și care nu știau ce înseamnă viața sub teribila cizmă care strivește orice gând de libertate, orice încercare de a privi măcar la libertatea altora sunt astăzi cei mai feroci critici ai sistemului în care astăzi ai dreptul la toate acestea.
    Acum 30 de ani, cei ieșiți într-o dezlănțuire pentru libertate, fiind loviți și împușcați, nici nu știau cum să viseze un asemenea sistem în care poți să gândești cum vrei, poți să spui ce vrei, poți pleca unde vrei.
    Astăzi, nu forța de opresiune a statului îți pune pumnul în gură și încearcă să te strivească, ci prietenii sau vecinii care se consideră, exact ca înainte de ’89, singurii posesori al unui adevăr care trebuie implementat cu orice preț.

    Continuarea la: (https://mipopescu.wordpress.com/1-de-suflet/paine-si-umanitate/)

  8. Sa Traiti! Pe data de 19 dec dimineata v-am trimis un mesaj pe telefon, fiind in Bucuresti, Daca primeam un raspuns din partea dumneavoastra, fiti sigur, si eu eram prezent la marea sarbatoare organizata de fundatie cu ocazia sarbatorilor de iarna, Craciun si Anul Nou. Cred ca era singura data cand asi fi fost fericit ca sa va revad dupa 15 ani de zile. Poate cu alta ocazie sa am noroc! Fiind la sfarsit de an, dati-mi voie sa va felicit pentru intreaga activitate diplomatica desfasurata si pusa in slujba poporului roman si al Natiei romane. Va doresc Sarbatori Fericite alaturi de intreaga familie! Traiasca Natia Romana! Sus Natia Romana! Craciun Fericit! Anul Nou sa va aduca numai bucurii! La Multi Ani! Acelasi, Miroslav

Lasă un răspuns