In Liban (II)

Suntem obisnuiti sa spunem despre tara noastra ca e o tara complicata. Sunt alte tari si mai complicate. Libanul este una dintre ele. In primul rand pentru ca e organizata pe o baza confesionala. Toate functiile, inclusiv cele de ambasador, sunt impartite in trei, intre maroniti (crestini), suniti si shiiti. Ar trebui adaugati si druzii. Maronitii au avut un rol important in crearea Libanului dupa primul razboi mondial, cand reprezentau cam doua treimi din populatie. Intre timp, au avut loc razboaie, au venit refugiati palestinieni, in ultimii ani au venit si refugiatii sirieni – cam un milion si jumatate. Asa incat proportiile s-au schimbat. Acum vezi mult mai multe femei cu chador. Unii dintre vecini au purtat razboaie pe teritoriul Libanului. Intre Siria, Israel, Iordania, Egipt, Iran, Arabia Saudita, purtand inca cicatricile Imperiului Otoman, Libanul a oscilat intre o identitate feniciana, una araba sau una occidentala. Cu semne de intrebare privind rolul Hezbollahului. Pentru maroniti, situatia a fost agravata de deciziile luate de unii lideri in privinta unor aliante conjuncturale. Dupa razboiul de la sfarsitul anilor ’80, tara era complet distrusa. A fost nevoie de un efort extraordinar de reconstruire. Cu toate acestea, numarul libanezilor din strainatate este mai mare decat al celor ramasi in tara.

Asa incat econnomia stagneaza. De fapt, perioada de glorie in toate tarile arabe pare ca a apus. O criza mai larga in zona afecteaza si Libanul. Plus presiunile americane in chestiunea secretului bancar sau evolutiile din Arabia Saudita. Sau …

16 gânduri despre “In Liban (II)

 1. Nu va sta rau cu narghileaua si feliile cu rahat de trandafiri (banuiesc). Pe semne ca sunteti intr-o zona a tarii cedrilor cu profunde influente orientale. Cum aminteati, este o tara complicata, iar daca diplomatie nu este, nimic nu e. Numeroasele razboaie care au macinat-o si „Primavara araba” au avut o influenta nefasta in tara care a fost odata Elvetia Orientului (Mijlociu). Va asteptam cu drag acasa, unde cu certitudine nu este chiar rau si avem ceva nepretuit, pacea.

  Apreciat de 1 persoană

  • „profunde influente orientale”. Stii pe unde este Libanul ?
   Deci in Liban ocidentalizat sau nu … nargileau si araku sunt .. traditionale si de bon ton

   Apreciază

 2. Oarecum off-topic, dar totuși vorbind despre ”complicațiile” autohtone, poate ar fi interesant ca măcar odată să participați la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului, unde veți putea constata cum ”fierb” comunitățile românești din inima României supuse unei discriminări strigătoare la cer. Sau cum comunitățile românești din jurul României sunt lăsate din mână de administrația României.

  La Izvorul Mureșului, în cele două zile în care am participat și luat cuvântul (https://mipopescu.wordpress.com/03-documente-cmr/wrc-cmr-2017/discriminare-si-unire/) am avut contacte cu mulți români din jurul granițelor, cu deputați, cu membri ai guvernului, cu reprezentanta președintelui Iohannis, Sandra Pralong, cu ziariști și cu alți români din țară. Și nu numai simple contacte, dar și avansări oficiale de propuneri concrete, pe care vom continua să le aprofundăm prin dialog cu factori responsabili începând de săptămâna viitoare. Mai ales propuneri legate de Basarabia și Ucraina sau teritoriile de la Sud de Dunăre, precum și cele din inima României în care situația românilor aflați în minoritate este total inacceptabilă.
  Mulți dintre aceștia vor veni la Conferința CMR, din 7-8 Septembrie, ocazie cu care, din dezbaterile ce vor avea loc, nu neapărat în consens, vor apare rezultate concrete și chiar, se speră, schimbări de optică în sensul coagulării unor entități cu caracter de unitate românească civică și politică în regiunile din jurul României.
  Aceste forme asociative, de tip confederativ, având personalitate juridică, pot deveni parteneri calificați de acțiune și dialog cu instituțiile statului român, cu instituțiile specializate ale UE sau cu alte organizații internaționale.
  Și mulți din cei care vor veni și-au arătat disponibilitatea de a deveni membri CMR și de a întări astfel organizația pe toate palierele: comunități românești, parlament, partide, administrație și chiar guvern.

  Nu am făcut invitații speciale. cine dorește să vină, este bine venit deoarece niciun român nu este respins pe criterii politice. Și poate că mulți dintre cei care citesc sau comentează pe blogul domnului Adrian Năstase pot fi tentați să participe ”pe viu” la dezbaterile Consiliului Mondial Român care vor avea loc în zilele de 7-8 Septembrie în clădirea Parlamentului. Sunt bine veniți și vă puteți înscrie și on-line – motive de protocol, la intrare – : (https://mipopescu.wordpress.com/03-documente-cmr/conferinta-cmr-2019/). Inclusiv ziariști 🙂

  În CMR dezbatem strict probleme de interes național și mai ales încercăm să fim un catalizator pentru a reclădi, pas cu pas, unitatea națiunii. De aceea, schimbul de opinii nu poate să fie decât o cale spre succes, chiar dacă vor exista sincope temporare.

  Apreciat de 1 persoană

   • Aoleooo! Nu mă băgați în bucătărie, că m-ați pierdut! Nu știu să fac nimic și nici nu vreau să învăț. Are cine să facă. S-a specializat. Cea mai bună și simplă mâncare e carnea de porc/pui/pește la cuptor sau grătar, cu legume.
    Apoi, timp suficient să citești, să scrii, să asculți piese de teatru și muzică, și să te plimbi.
    Nu mai vorbim de greutatea corporală optimă…

    Apreciază

 3. Liban, eterna poveste a locului dificil dat de istorie urmasilor fenicienilor, parte a creuzetului civilizatiei umane.Jumatate dintre libanezi au plecat de nevoie peste hotare. Ne intrebam asadar cati romani sunt plecati peste hotare si de ce, cum afecteaza asta capacitatea de reconstructie nationala.Libanezii, se pare ca au intrat pe un drum ascendent. Suntem totusi padure aparent decimata dar plina de muguri.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Foarte buna prezentarea dlui profesor AN. Ma tem ca, asemenea libanezilor, numarul romanilor aflati in afara tarii va fi mai mare decat al celor din Romania. Si asta destul de curand…
  Un alt aspect care mi se pare interesant in sistemul politic libanez este faptul ca nimeni nu este practic „in opozitie”, comunitatile reprezentate in Parlament avand (proportional) si ministri in executiv. Aceasta ingreuneaza teribil procesul decizional, dar da tuturor sentimentul ca sunt implicati, ca sunt parte a natiunii, si ca nimeni nu este lasat pe dinafara.
  Nu stiu cum ar functiona la noi un guvern de uniune nationala, dar in Romania de azi, in care de 15 ani romanii sunt impartiti in buni si rai, corupti si anticorupti, bugetari si corporatisti, poate daca romanii ar vedea ca liderii lor politici pot sta la masa si pot discuta, vor deveni si ei mai toleranti si vor realiza ca „trag la aceeasi caruta”. E insa mai mult o speranta…

  Apreciat de 1 persoană

  • Și eu sunt pentru implicarea tuturor partidelor în guvernare, pentru ca nimeni să n-o mai facă pe deșteptul de pe tușă.
   E drept că ele au păreri diverse, dar hotărârile pot fi luate, atât în Parlament cât și în guvern, prin vot liber, nu vot pe grup parlamentar, adică fiecare parlamentar să voteze așa cum crede el de cuviință, cum îi „poruncesc” alegătorii lui.

   Apreciază

 5. Brexit: Între “nucleară” şi cacealma

  Ce joc face Londra cu Brexitul si de ce l-a tergiversat timp de 3 ani? Care este misterul supravietuirii Partidului Conservator la Guvernare? In orice tara democrata, un partid de guvernamant cu un istoric atat de dezastruos ca al conservatorilor britanici ar fi fost trimis de mult in opozitie. Motiunea de cenzura, alegerile anticipate sau interventia monarhului, dupa modelul japonez din 1945, par sa fie niste mijloace decorative, ineficiente pentru a opri prabusirea UK. De ce se mai joaca inca un act al tragicomediei “renegocierii” Brexit, devenita deja penibila si plictisitoare, cu Boris Johnson in rolul principal, cand cel mai bun acord posibil, al premierului predecesor Theresa May, a fost incheiat intre Londra si Bruxelles? Este o utopie sa se creada ca multilateralismul UE va afecta interesele celor 27 de membri ai sai, facand cadou unilateralismului UK avantaje care i se vor intoarce impotriva, dupa Brexit, cand insularii vor deveni concurenti acerbi ai continentalilor. O concesie unilaterala facuta de europeni brexiterilor va submina acordul win-win May, dar indirect va fi si un avantaj unilateral oferit Statelor Unite, un competitor care devine tot mai controversat, prin iesirile neortodoxe din cutumele traditionale ale aliantei euroatlantice. Brexit se afla intre o “nucleara” si o cacealma. Un Brexit, cu sau fara acord, va avea efectul unei nucleare asupra UK. Prin presiunile facute de Washington asupra Londrei de a iesi pe 31 octombrie din UE, cu sau fara acord, si promisiunile utopice ca primul o va compensa pentru acest act pe cea de-a doua, cu un acord de liber schimb, SUA vor fi lansatoare ale “nuclearei” economice asupra UK. SUA se afla ele insele intr-o situatie economica si comerciala dificila, din care incearca sa iasa pe seama tuturor tarilor, din ale caror PIB-uri “ciugulesc” prin suprataxe jecmanitoare si renegocieri inrobitoare. Perspectivele pentru SUA sunt si mai sumbre, daca vor iesi din Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), cum ameninta Trump. Acest primejdios act unilateral ar putea face ca toate acordurile bilaterale si multilaterale ale SUA sa fie lovite de nulitate, nemaiavand garantiile si bazele juridice si economice ale OMC. In astfel de conditii, de potentiala marginalizare pe pietele comerciale internationale, de unde sa mai ofere SUA “compensatii” pentru UK post-Brexit?! SUA au vanturat deja doua momeli pentru iesirea UK din UE, una cu acordul comercial americano-britanic, evocat de John Bolton, luni, la Londra, a doua cu declaratia aceluiasi oficial american, facuta marti, ca acordul respectiv ar putea intra în vigoare pe 1 noiembrie, a doua zi dupa Brexit, daca acesta va avea loc cand a fost planificat. In privinta rezultatului jocului politicianist dintre Guvern si Parlament, privind Brexit, nu se intrevede nimic cert. Ideile care se vehiculeaza sunt destul de nesigure, in momentul de fata. De o parte, exista posibilitatea de suspendare a Parlamentului, pentru a-l impiedica sa dea o lege impotriva unui Brexit fara acord, cerand amanarea intrarii in vigoare a Articolului 50. De cealalta parte, se discuta despre o motiune anticipata de neincredere in premier si trimiterea conservatorilor in opozitie. In mod cert, doar Regina ar putea sa previna “pustiirea” Regatului de catre “nucleara” Brexitului. Parerea mea este ca Brexit este mai degraba o cacealma. In acest caz, ar putea sa fie doua mize. Una ar putea sa fie revigorarea si probarea capacitatii de manipulare globala a premierului conservator Boris Johnson si a Guvernului sau si, astfel, sa se produca o relansare a puterii de modelare a UK. In acest sens, ar putea sa fie vorba chiar de un pariu cu timpul, presupus castigat, ca UK va obtine o noua renegociere, prin care sa obtina avantajul unilateral pe care si-l doreste, potrivit principiului ca rata succesului este in functie de numarul incercarilor. N-ar fi pentru prima data cand unilateralisme si falsuri impuse ca “adevaruri” au facut istorie, modeland Multilateralismul si Lumea Globala. A doua miza ar putea sa fie reabilitarea sau rebranduirea aparentelor privind democratia, care a fost supusa la multe suferinte si goliri de continut, din partea globalistilor. Pe scurt, vorba despre cainele care nu pleaca din usa macelariei este valabila si in cazul „Brexit”.

  Apreciat de 1 persoană

  • #fragmențel, cam multă disperare în articolașul tău, dacă ai început să deplângi soarta Americii și Angliei care se vor prăbuși, vezi Doamne, fără multilateralismul și democrația UE.
   Stai liniștit, că America merge bine înainte sub Trump și nici că-i pasă de bocitoare năimite de Kremlin.

   De economia magnifică a Rusiei nu îndrăznești să vorbești, nu-i așa, că n-o vezi nici cu microscopul.
   Așa că spune-ne ceva povești despre puterea militară a țării tale iubite în care rachetele extraordinare ale lui Putin, mentorul tău, sunt atât de invizibile încât nici nu apucă să se înalțe ca să explodeze la înălțime în uralele mujicilor.
   În schimb fac ”poc” chiar pe teritoriul propriu omorându-și propria populației. Asta da ”nucleară”, nu ca ”nucleara” Brexitului.
   Vorba țarului tău iubit: ”Accidente se mai întâmplă”.

   Apreciază

 6. Din nefericire in zona respectiva, datorita unei organizari ce pare inca tribale, nu sunt sanse de dezvoltare durabila.Religiile si aprtenenta etnica diferita sunt foarte usor de exploatat de doritori.Daca s-a putut crea un razboi in Europa, in Iugoslavia, o tara cu civilizatie totusi, cu atat mai usor se poate acolo.Pana la urma interesul marilor puteri din zona nu cred ca este de pacificare.Daca asta s-ar dori sunt sigur ca s-ar si obtine.Influxul de migranti sigur nu ajuta, genereaza probabil un stres suplimentar.

  Off-topic:

  Cazul de la Caracal deschide niste intrebari si niste piste pe care presa nu le urmareste aparent.Mie mi se pare ca stau blocati in cazul Caracal si prezinta intr-un loop/bucla aceleasi informatii.Bun, cazul poate fi exploatat si electoral, dar asta nu va duce la rezolvarea problemei ca si fenomen.Caracalul aici pare doar o mica parte dintr-un fenomen ce pare foarte extins, pentru ca pana la urma saracia afecteaza toata Romania.Daca pentru Europa se pare ca Romania a devenit „furnizor”, asta nu poate fi doar datorita a ceea ce se intampla la Caracal.
  Eu personal desfac cazul Caracal in doua, o parte priveste crimele in sine si o alta, reteaua de trafic despre care se vorbeste.Componenta de trafic din Caracal reprezinta o particica mica probabil din ceea ce avem in Romania.

  Exista si niste intrebari care trebuie puse:

  1.Exista si in alte orase/judete, din vest, est, nord, sud, aceste retele de trafic carne vie ?
  Sa nu aiba presa locala de peste tot informatii despre astfel de retele, pe care sa le scoata in fata, dar nu din interes politic sau electoral, ci pur civil si social ?
  2.Conform informatiilor de la nivel european destinatiile sunt Anglia, Italia, Spania, Germania (unde am inteles ca lucreaza in „industrie” sute de mii in mod legal), dar pot fi si SUA (via Mexic) sau state arabe ( poate ca filmul „Taken” (2008) nu e o pura fictiune) ? Analizeaza cineva din presa si pe aceste directii problema, care pare sa fie globala ?
  3.Va incuraja statul sau chiar presa, printr-o linie telefonica speciala sau reclame pe social media (foarte virale la alegeri doar s-ar parea), aceste fete exploatate fizic, dar mai ales emotional, sa iasa in fata sa vorbeasca, pentru ca aceste retele sa fie destructurate indiferent de componenta ?
  4.Se vor ajusta pedepsele din codurile penale pentru pedepsirea traficului (si de droguri si carne vie pentru ca par strans legate) ,in sensul aplicarii pedepselor pe viata, macar la recidiva ?

  Sa nu uitam nici de cazul Jeffrey Epstein din SUA, in legatura cu care se vorbeste rar in Romania, care e tot despre exploatarea de MINORE, aduse din diverse tari.Si in acest caz se pot pune intrebari, desi pare ceva de peste ocean.Or fi existat si conexiuni romanesti in legatura cu acest om si ce facea ? Conform wikipedia era implicat in mai multe domenii.
  Stiri despre aceste retele de proxenetism cu minore apar zilele astea si in presa din Polonia, SUA sau Mexic.

  Problema traficului de carne vie pare sa fie o problema globala care atinge cam toate tarile si zonele de putere, fie politica sau de alta natura.Se pare ca omenirea este intr-o criza de moralitate, iar asta e generata de slabirea statelor in general, dar si de saracie.
  Fetele astea exploatate sunt de fapt viitorul pe care nu-l vom mai avea, probabil multe nu vor mai ajunge mame.

  Pana la urma cazul Caracal dezvolta mai multe dimenisiuni.
  Ne arata capcacitatea statului de a lupta cu aceste grupari, ne arata eficienta sistemelor si viteza de reactie in situatii de urgenta, dar ne arata si deficientele in cadrul legislativ, deficiente care permit, datorita modului in care a fost modelat, exacerbarea fenomenului.In cazul crimei in sine exista iar niste elemente
  care dau senzatia de deprofesionalizare.

  La aceasta industrie participa si mijloacele moderne de comunicare de tip social media, pentru care de asemenea nu exista un control local, statal, ele fiind cumva deasupra legii, nu-s taxate sau cenzurate local si folosesc si criptare..

  Dar daca in Europa proxenetii se descurca binisor, in majoritatea statelor, ce ne putem imagina despre sistemele de acolo? Functioneaza legea acolo sau si acele state au esuat si deci nu mai pot fi privite ca modele?

  Apreciat de 1 persoană

  • Cazul Caracal a ajuns sa ma exaspereze. Scopul acestor discutii fluviu este sa acapareze zona electorala cu o emotie colectiva anti-Guvern. Vad ca Dvs ati si „plecat dupa fenta”!
   In loc de Caracal, atentie la exoerimentele din Hong Kong! Ocuparea aeroportului, iata o idee noua, pe care cred ca o vom aplica in curand si la noi…

   Apreciat de 1 persoană

   • Exact. Nu ascult, nu văd, evit cu abilitate orice emisiune pe tema asta. E o isterie națională, în care toți, redactori, invitați, telespectatori sunt polițiști, detectivi, comisari, experți, criminaliști, IT-iști, procurori, judecători…
    Când îi auzi, te umflă râsul.
    Singurul zdravăn la cap a fost un fost șef de la Omoruri care a spus: domnule, eu nu am dosarul în față, nu știu detaliile și informațiile, deci nu pot să mă pronunț, cu toată experiența mea.

    Apreciază

  • @ Ioda
   Cred ca nu trebuie să aveți grija activității Poliției Judiciare care e bine organizată în toată țara, și urmărește fenomenele infracționale. Să nu credeți că toți criminaliștii au fost detașați la Caracal. Asta vă face o parte a mediei să credeți pentru că nu se ocupă de altceva de trei săptămâni. Oamenii din MAI și Parchet își văd de treabă conform legilor și normelor lor.
   În ceea ce privește prinderea acestor traficanți, poate că lumea îi știe, dar trebuie probe solide ca să-i reții și să-i anchetezi. Nu poți să acuzi un om pe articole de presă. Dacă populația are dovezi, să meargă la Poliție și să le dea! Cine o ține? Pe de altă parte, tipele astea care se bagă singure în gura lupului și apoi țipă că nu le scoate Poliția nu au nicio răspundere? Părinții copiilor ăstora care umblă brambura singuri nu au nicio răspundere? În țările scandinave, unor asemenea părinți li se iau copiii, pe bună dreptate.
   În privința „cârdășiei” interlopilor cu Poliția, și asta trebuie dovedită. Până acum n-am auzit decât vorbe. Exista Direcția de Protecție Internă DGIPI din MAI, există Parchet. Cine îi împiedică pe cei care au dovezi certe să le depună?
   Istericul ăla de Cumpănașu zice că a depus plângere cu „mărturii”… De ce ăia care zic pe gură că știu ei de cârdășie, nu se duc la organele în drept să depună mărturie? De ce îi „mărturisesc” lui Cumpănașu? Ce e Cumpănașu? Polițist judiciarist? Procuror?
   Aveți grijă la manipulare! Urmarind doar cateva media, veți fi manipulat. Vă vor intra în cap doar informațiile pe care vor cei din respectiva media să vi le bage.
   Deviza mea e: bine, domn’e, zici că așa e, dar niscai PROBE ai?

   Apreciază

 7. Schimbarea climei este si va continua sa fie un alt factor de instabilitate in acele zone. Nu am date la indemina dar cred ca sunt studii care arata ca in viitor in acele regiuni practic nu se va mai putea trai. Deci, exodul acestor populatii spre tarile cu clima mai rece va continua…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.