Prelegere despre importanta aderarii Romaniei la Uniunea Europeana

Joi, 28 martie, am participat la deschiderea Coferintei 2Day Ambassador si am tinut o prelegere despre „Importanta aderarii Romaniei la Uniunea Europeana – cum s-a realizat”, in fata a peste 270 de elevi din 20 de scoli din Bucuresti si din strainatate. Conferinta a fost organizata, la Palatul Parlamentului,  de The Laude-Reut Educational Complex si The Magna Cum Laude-Reut Foundation.

17 gânduri despre “Prelegere despre importanta aderarii Romaniei la Uniunea Europeana

  1. Cum am intrat pe site, m-a izbit poza Dvs in chenar negru! M-am speriat! E o gluma de prost gust, sau pur si simplu prost gust?
    De ce e steagul Israelului langa Dvs?

  2. După 15 ani…

    În spatele manifestărilor festive de acum 15 ani, aderarea României la Alianţa militară Nord-Atlantică a reprezentat un act vital pentru existenţa României : odată cu destrămarea Pactului de la Varşovia, ajunsesem într-o zonă gri, în afara oricărui sistem de securitate care să ne garanteze inviolabilitatea graniţelor. Neutralitatea noastră trebuia acceptată şi de cei din jur.

    Conducerea politică a ţării din perioada respectivă a evaluat corect poziţia internatională a României şi a făcut toate demersurile necesare – de loc facile – în vederea aderării la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. S-au acceptat sacrificii dureroase, dar indispensabile, cu atât mai mult cu cât intrarea în NATO constituia şi o condiţie implicită a aderării la Uniunea Europeană: s-a semnat tratatul cu Ukraina care a consfiinţit cedarea Insulei Şerpilor ; s-a renunţat şi la alte revendicări, cum ar fi patrimoniul Fundaţiei Gojdu (complexul arhitectonic din centrul Budapestei, valori bancare şi obiecte de valoare). O ofrandă pe altarul aderării la NATO a fost închiderea spaţiului aerian roman pentru avioanele ruseşti în timpul războiului din Serbia, ceea ce a contribuit la înfrângerea ţării vecine şi prietene; altminteri, Federaţia Rusă ar fi putut ajuta Serbia mai ales cu armament defensiv anti-aerian de ultimă generaţie, extrem de efficient.

    Astăzi, după 15 ani, constatăm că NATO s-a transformat dintr-un pact defensiv într-o alianţă politico-militară cu veleităţi de a controla întreaga lume (vezi Siria, Afganistan, chiar şi în Europa – intervenţia din fosta Iugoslavie), iar entuziasmul atlantist a scăzut semnificativ în rândul europenilor.

    Diminuarea interesului pentru Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord are cauze profunde. De la începutul său, NATO a fost dominat de SUA datorită forţei sale militare uriaşe ; după venirea la putere a lui Donald Trump, această dominaţie s-a accentuat prin impunerea de către SUA celorlalte ţări membre o creştere importantă a cheltuielilor militare – ceea ce poate fi considerat o ingerinţă în afacerile interne ale respectivelor ţări. Dacă marile puteri europene întârzie respectiva creştere a cheltuielilor militare pentru a nu-şi periclita dezvoltarea economică şi chiar au început să dezbată problema constituirii unei forţe militare europene fără participarea SUA, ţările mai mici – printre care şi România – rămân în continuare angajate pe deplin sub dominaţia SUA.

    Deşi actualele pretenţii ale NATO (expansionism şi cheltuieli militare sporite) depăşesc în mod clar capacitatea şi interesele României, acestea sunt în continuare preţul ce trebuie plătit pentru garantarea integrităţii teritoriale a ţării noastre.

  3. Trebuie sa recunosc ca si „dezbaterea” din Romania ma descurajeaza, Aud pina la saturatie cum PSD-ALDE vrea sa scoata Romania din UE si sa ne plaseze sub buricul Moscovei, al Istambulului, sau sub degetul Chinei. „Politologi” ca Stelian Tanase, spun prostii mai mari decit spun eu. Azi la B1TV, Tanase afirma ca in Rusia ar fi un sistem comunist! Eu nu stiu ce fel de scoli fac aceste prea-luminate fete ale #rezistentei, dar nivelul dezbaterilor despre Romania ca stat membru UE e foarte scazut. Mai mult, politicienii fac niste jocuri personale penibile, cum face dl. Iohannis cu referendumul, pentru a decreta daca romanii sunt un stat european, sau unul barbar, pentru care trebuie imediat actionat infamul articol 7 (mai bine ii spuneau „articolul 666”).

    Ce vrea totusi Romania de la UE? Cum se vede de la Bucuresti „reforma” promisa a acestei uniuni grav bolnave? Ce propunem precis, si cine ne sunt aliatii in promovarea acelor deziderate?

    • Stelian Tanase este un fripturist gretos , pion de baza in aparatul de propaganda al basistilor . Tot ce spune el = ZERO ! PSD-ul ar trebui sa-i evidentieze si ridiculizeze zilnic in mass media pe cei din aparatul de propaganda basist .

  4. Scoli, licee, universitati si/sau fundatii neromanesti… In Romania!… Cum vine asta?! N-am auzit de sorosism si gulenism?! Inca n-am priceput ca educatia si cultura nationale sunt tinte ale globalismului? Ca atacurile insidioase ale globalistilor asupra educatiei si culturii oricarei natiuni urmaresc sa le imbolnaveasca, ca pe niste fructe pe care din sanatoase le fac viermanoase? Am uitat de proverbul popular ca e suficient un mar stricat pentru a strica un intreg paner cu mere? Repetam cu educatia si cultura aceeasi greseala facuta cu religia, care a fost sectarizata ostil, de catre triburi straine? Guvernele romanesti nu cunosc regulile reciprocitatii? Reciprocitatea e simpla ca buna ziua, mai simplu nici nu se poate: Daca tu faci institutie la mine, fac si eu aceeasi institutie la tine.

    • @fragmentarium: ”Ca atacurile insidioase ale globalistilor asupra educatiei si culturii oricarei natiuni urmaresc sa le imbolnaveasca, ca pe niste fructe pe care din sanatoase le fac viermanoase?”
      ========================
      În August voi ajunge la București unde, în cadrul repezentanței CMR-România, vom pregăti Conferința Anuală a CMR din Septembrie.
      Unul dintre punctele pe care le avem în vedere este organizarea sub egida CMR împreună cu diverși parteneri, de cursuri pentru educația națională și, eventual, civică, a tineretului școlar.
      Vom contacta diverse școli din țară dispuse să se implice.
      Am constatat la noile generații (și nu numai) o totală lipsă de cultură național-patriotică și civică.
      Sigur, sunt pași mici, dar considerăm că sunt necesari pentru a evita, sau cel puțin întârzia, pierderea conștiinței naționale.
      Sunt bineveniți toți cei dispuși să contribuie sub diferite forme la demararea și menținerea acestui proces, mai ales că, suntem siguri că în condițiile impunerii de noi valori culturale și morale, ne vom izbi de multe obstacole.
      Dacă acest experiment, bazat pe voluntariat, reușește, sperăm să-l putem sextinde și în Basarabia.

  5. Probabil ca este o greseala sau un exces de aplicare a protocolului de stat unei activitati de fundatie sau organizatie neguvernamentala (ong). Este normal si obligatoriu ca Drapelul Romaniei sa fie in orice sala de conferinte din Romania. El este pentru cetatenii romani si opinia publica internationala indiciul simbolic al teritorialitatii Romaniei, Al faptului ca evenimentul cultural in care apare Drapelul Romaniei are loc in Romania. Cand evenimentul are rangul unei manifestari oficiale interstatale, marcarea sa se face prin stegurile tuturor tarilor participante. Acestea din urma sunt indicii de prezenta, de participare internationala. Cred ca simbolurile fundatiilor participante ar fi fost suficiente, ori, daca evenimentul a avut rang care sa implice protocolul de stat, ar fi fost indreptatita prezenta tuturor steagurile nationale ale reprezentantilor tarilor participante.

  6. Reiwa: Armonia e in Ordine

    Japonia a anunțat, luni, 1 aprilie, că Reiwa va fi numele noii ere imperiale, denumită și „gengo”, care va începe pe 1 mai, când prințul Naruhito îl va înlocui pe tatăl său, imparatul Akihito, care va abdica pe 30 aprilie, dupa 31 de ani ai erei Heisei. Cele doua caractere, “rei” si “wa”, care compun Reiwa, înseamnă „ordine” sau „comandă” si „pace” sau „armonie”. Nikkei Asian Review spune că „rei” se poate traduce, pe lângă „comandă”, ca „de bun augur”, iar „wa”, ca „pace” sau „armonie”. In opinia mea, alegerea Reiwa ca patronimic de auspiciu pentru noua era imperiala japoneza exprima o intelepciune aparte, ezoterica daca vrem. Prin Reiwa iese la suprafata o filosofie activa si productiva a esentei mentalului colectiv japonez, care explica miracolul renasterii Japoniei din cenusa celui de-al doilea razboi mondial. Reiwa deschide intelegerea subtila a faptului ca Ordinea si Armonia pot foarte bine nu numai sa stea alaturi si sa mearga impreuna, dar si ca Armonia este in Ordine.

  7. Societatea americana de drept international, disociere iminenta de Casa Alba: Statul de drept american trebuie sa raspunda chemarii internationale ca SUA să adere la CPI

    Separatia puterilor si statul de drept ar putea inregistra o confirmare sau un progres major in Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta asteptare s-ar putea indeplini in urma aderarii statului de drept american la Curtea Penala Internationala (CPI, cu sediul la Haga). De asemenea, separatia puterilor statului din SUA s-ar putea operationaliza prin disocierea Societăţii americane de drept internaţional (American Society of International Law) de refuzul Casei Albe de a adera la CPI.

    Denuntand anomalia de neaderare, in spatele careia se pot ascunde abuzuri sau incalcari trecute, actuale sau viitoare ale legii internationale, preşedintele CPI, judecătorul Chile Eboe-Osuji, care a fost vizat de un atac politic neobişnuit de virulent al Washingtonului, a chemat SUA să susţine Curtea şi să adere la tratatul fondator al acesteia, Statutul de la Roma (2002). Refuzul neaderarii poate fi sinonim cu acceptarea tacita a prezumtiei de vinovatie.

    “Victimele trecute, prezente şi viitoare ale genocidului, crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război au nevoie de aceasta. Cu deplin simţ al responsabilităţii, îi chem în mod direct pe conducătorii Statelor Unite să aducă acest sprijin CPI”, a declarat preşedintele Curţii, într-un comunicat care a fost dat publicităţii luni.

    Chile Eboe-Osuji a chemat SUA să “se alăture celor mai apropiaţi aliaţi şi prieteni la masa Statutului de la Roma”, şi să susţină Curtea, “ale cărei valori şi obiective sunt întru totul compatibile cu cele mai bune instincte ale Americii şi cu valorile sale”, a mai declarat presedintele CPI. El a fost vineri la Washington, la reuniunea Societăţii americane de drept internaţional.

    Amenintarile SUA la adresa CPI au inceput dupa ce un procuror al acestei instante, Fatou Bensouda a anunţat în 2017 că le va cere judecătorilor autorizaţia de a deschide o anchetă privind presupuse crime de război comise în războiul afgan, mai ales de către armata americană.

    In martie, SUA au anunţat restricţii de viză pentru CPI, pentru a împiedica orice anchetă a acestei instante internationale – la care Statele Unite refuza sa adere – împotriva actelor de razboi ale militarilor americani, în special a celor din Afganistan.

    O alta neconformitate incriminatoare este ca SUA duc tratative separate cu talibanii din Afganistan, fara acordul si participarea guvernului legitim al acestei tari. Speculatiile sunt ca SUA vor incerca sa-i aduca pe talibani la guvernare, in schimbul neformularii de acuzatii de catre noile autoritati afgane si exonerarii de anchete din partea CPI. O consecinta a neaderarii SUA la CPI ar putea fi decaderea din legitimitate a negocierilor americane cu talibanii. Astfel, trimisul special american, care a revenit la Kabul înaintea unor noi discuţii cu talibanii, s-ar putea intoarce la Washington la fel cum a plecat.

    • @ fragment: ”Curtea Penala Internationala (CPI, cu sediul la Haga)”

      Se mai creează o Procuratură a Europei, la care funcțiile sunt .”dictate” politic după tranzacții murdare între forțele politice. Vezi cazul Kovesi.
      Să nu mai vorbesc de conducătorii UE la fel de ”democratic” … numiți.
      Deci, cine să aibă încredere într-o CPI aleasă pe principii de tranzacții politice?

      America își vede de treburile ei și își judecă cetățenii după legile din statul de drept american, nu-i lasă pe mâna interpretărilor ”statului de drept internațional”. Care vedem cât de ”drept” este din punctul de vedere al marilor puteri europene care dictează României, de exemplu, să se oprească procesul preferatului lor pentru funcția de procuror general european.

  8. Rodica Dumitrescu,

    200.000 de pensii micșorate printr-o OUG a Guvernului Boc declarată neconstituțională au fost recalculate acordându-se coeficientul care trebuia aplicat în 2011-2013.

  9. E importantă aderarea României la UE, nu trebuie să ieșim din UE, dar trebuie să impunem respect, să nu executăm fără crâcnire tot ce se hotărăște acolo.
    Marea Britanie a ieșit pentru că i se știrbise prea mult suveranitatea și avea mai multe dezavantaje decât avantaje. Din același motiv s-au răzvrătit Ungaria și Polonia.
    Țările UE nu trebuie să aibă statut de unități teritorial-administrative ale unei țări enorme.

  10. Nu poate decit sa te intristeze sa vezi cum fosta Securitate isi scoate botul gros chiar pe usa lui Iohannis, cel care maninca de 3 ori pe zi stat de drept intins pe o felie de democratie. Nu stiu cit de tortionar a fost Lazar in comunism, dar ajunge chiar si faptul ca a aparut pe o hirtie a Securitatii, ca fiind procuror la infama temnita de la Aiud. Unde sunt celebri anticomunisti Dide si Dodo, unde e milioanul de lapashe sa strige imptriva comunismului si a Securitatii instalate chiar la virful statului cu parafa Presedintelui?

    Oare Romania e blestemata sa ramina un stat totalitar, cel putin in domeniul libertatilor fundamentale, a justitiei? Si asta cu blagoslovirea Germaniei, Frantei, Olandei si Ambasadei SUA la Bucuresti? Asa ne ajuta „pretinii” sustinind niste tortiionari, fie fosti securisti, fie cu mentalitate totalitara? Daca ne uitam bine in jur, nu prea avem prieteni pe tema asta, sau mai bine spus avem falsi prieteni. Statul e deja intesat de securisti pe rit noi, iar capii serviciilor nu au reusit sa convinga ca au facut vreo „reforma”, sau e prea palida. Statul roman e intesat de aceste personaje cu vederi toatlitare, nkvd-iste si securiste.

    Romanii trebuie sa se bata in continuare pentru libertate, dar nu manipulati de aceste forte tenebroase, cu jachete rosii si gesturi „cool”.

  11. Incredibil, dar adevărat. Oameni de la UE care până acum ne predicau neamestecul în Justiție, azi le cer procurorilor aleși și numiți de CSM să închidă dosarele Codruței. Cum să mai crezi în integritatea lor și în principiile lor afișate până mai ieri?

Lasă un răspuns