Câteva gânduri despre evenimentele recente

Suntem în Anul Centenarului, iar nevoia de unitate şi solidaritate a societăţii româneşti este profund disturbată de escaladarea violenţei, de la formele simbolice/verbale la cele fizice.

Cred că avem nevoie de o evaluare serioasă a ceea ce se întâmplă, pentru  regăsirea unei stări de echilibru şi normalitate.

Dorim o guvernare prin „maidane” sau revoluţii colorate? Chestiunea esenţială la care trebuie să găsim răspuns este dacă modelul democraţiei reprezentative, bazat pe alegeri periodice din patru în patru ani mai este viabil? Ma intreb acest lucru deoarece, în ultimii ani, guvernele sunt puternic contestate şi se încearcă dărâmarea lor nu prin instrumentele luptei parlamentare, ci prin presiunea străzii. Îmi aduc aminte cum, în 2004, alegerile prezidenţiale au fost masiv influenţate de ameninţarea cu organizarea unui „maidan” la Bucureşti, după modelul celui de la Kiev. Atunci, omul în geacă portocalie a cucerit puterea şi a creat Sistemul.

După tragicul incendiu de la Clubul Colectiv, sub presiunea străzii, guvernul Ponta a fost înlocuit cu „guvernul meu”. Imediat după alegerile din 2016, a apărut „omul în geacă roşie” care a legitimat protestele de stradă. Nu pot să nu observ că Dreapta politică din România utilizează pentru cucerirea puterii instrumentele folosite în trecut de stânga insurecţională sau de cele mai recente ale „revoluţiilor colorate”, sprijinite de peste Atlantic, începând cu „revoluţia trandafirilor” din Georgia.

Este România în criză economică, socială sau politică? Care sunt raţiunile unor proteste de stradă? În 2012 au existat masive proteste de stradă, însă atunci România era în criză socială, ca urmare a acumulării consecinţelor tăierilor de salarii şi a celorlalte măsuri de austeritate. Guvernele Boc şi Ungureanu aveau o susţinere parlamentară firavă, creată oricum prin traseim politic (o nouă „soluţie imorală” a lui Băsescu!). Acum, şomajul este la cote reduse, salariile au crescut, nu au fost tăiate, iar guvernul PSD-ALDE are o majoritate parlamentară solidă. În lipsa unor crize sociale ori economice reale cauzele protestelor trebuie căutată în altă parte. Este destul de clar faptul că stilul guvernării din ultimii doi ani a creat o stare de nervozitate sau de frustrare socială, iar unele persoane au dorit să-şi manifeste neîncrederea faţă de coaliţia de guvernământ prin participarea la proteste politice, în principalele oraşe din România şi, uneori, în alte oraşe din Uniunea Europeană. Tot la fel de adevărat este că Dreapta politică încearcă să compenseze debilitatea forţei lor parlamentare prin stimularea protestelor de stradă, pentru a crea impresia că este mai puternică decât este în realitate. Întotdeauna însă formele de protest ale unei minorităţi hiperactive şi stigmatizarea unei comunităţi, precum cea a votanţilor, simpatizanţilor ori membrilor PSD, determină o „spirală a tăcerii” şi creşterea coeziunii interne. Acest lucru s-a observat prin participarea la mitingul organizat de PSD recent în Piaţa Victoriei.

Dacă evaluăm mitingul de ieri, observăm că este lipsit de o miză concretă care sa fie uşor de identificat. Legislaţia penală nu s-a schimbat peste noapte. Nu a fost dată nicio amnistie sau graţiere. Instituţiile publice nu şi-au degradat funcţionarea într-un ritm atât de rapid încât să fie nevoie de o intervenţie publică pentru salvarea lor miraculoasă de către populaţie. Dacă nimic din toate acestea nu s-a întâmplat atunci explicaţia mitingului trebuie căutată în faptul că urmează doi ani electorali şi se încearcă, prin orice mijloace, atragerea de voturi. Si eventual schimbarea guvernului pentru a obține, precum Băsescu în 2009, modalitățile instituționale de a „număra” voturile.  Banal, dar trist! Şi-a descoperit, în sfârșit, Preşedintele Republicii fișa postului?

Desfăşurarea evenimentelor politice din ultimii doi ani ne indică faptul că dl. Iohannis încă nu a terminat de citit „manualul de utilizare” a funcţiei prezidenţiale. Anunţarea (posibil prematură) a candidaturii pentru al doilea mandat prezidenţial îi slăbeşte  poziţia de factor de echilibru în stat şi creează impresia că toate acţiunile sale sunt orientate spre recâştigarea alegerilor. Dl. Iohannis, nu a descoperit, de exemplu, instituţia consultărilor cu toate partidele parlamentare şi cu alte instituţii, pentru a căuta să genereze consens în societate. De ce, de exemplu, dl. Iohannis nu a invitat partidele parlamentare la consultări pe tema deţinerii preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene? De ce tema „Diasporei” nu a fost dezbătută cu partidele parlamentare, asociaţiile din diaspora şi alţi actori relevanţi, în contextul înrăutăţirii percepţiei faţă de imigranţii din Est în Vestul Europei?

Cine are, până la urmă, „monopolul violenţei legitime”? În teorie, statul. Acceptarea drept legitime a unor proteste politice aparent spontane a creat confuzie în rândul instituţiilor care trebuie să menţină ordinea publică. Permisiunea de a fi organizate proteste publice prin încălcarea sistematică a legii a creat un precedent care este mereu invocat. Atunci când Jandarmeria a reacţionat în faţa provocărilor unor persoane violente, au devenit vizibile consecinţele ambiguităţii în care forţele de ordine se află: prin lege le este cerută o reacţie fermă, dar cutuma politică a fost de acceptare a încălcării legii. Prinşi la mijloc şi dezorientaţi, unii jandarmi este posibil să fi reacţionat disproporţionat, din instinct de apărare. Prin comparaţie cu intervenţiile forţelor de ordine în cazul unor proteste din Statele Unite, Franţa, Spania ş.a., acţiunea jandamilor nu mai pare  „diproporţionată”, chiar dacă orice violenţă şi suferinţă sunt regretabile. Pe când o lozincă, la proteste, „Vrem jandarmi ca afară”?

Cu toate că ne aflăm într-o situaţie de „criză fără crize”, am speranţa că România îşi va regăsi echilibrul intern şi nu va intra într-un ciclu al violenţelor, pentru a celebra cu demnitate un secol de la Marea Unire. Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene ar trebui să fie un alt argument pentru maturitate, responsabilitate şi patriotism.

79 de gânduri despre “Câteva gânduri despre evenimentele recente

  • E chiar greu de înțeles că de 20 de ani nu avem drumuri ( măcar 2 mari si late de la E spre V si N/S ),copiii fac in școală lucruri pe care nu le înțeleg iar sistemul sanitar nu te cheamă nici măcar o dată pe an la analize.
   Asta e miza : o viață normală aici, nu afară.
   Dar toate astea sunt peste politic și ce nu e politic ,nu ne interesează, nu ?

   Apreciază

   • Cel puţin odată pe an se fac analize gratuite ! E drept că se pune problema fondurilor alocate diferitelor centre medicale ce fac aceste analize sume care se cam epuizează din primele zile ! Mai grav este că pentru o tomografie cu programare se aşteaptă câte &-8 luni, dar dacă suporţi costurile, în jur de 600 lei, o faci în aceeaşi zi !
    Mai grav e că nici în caz de accident vascular, deci urgenţă majoră , se procedează identic : Am comentat pentru că în aceste zile un bun prieten de familie, se află în această nedorită situaţie ! Vorba soţiei sale : În 45 de ani de serviciu n-a fost internat măcar o zi în spital şi acum , când a ajuns să aibă nevoie de asistenâă medicală plăteşte totul ca şi cum ar fi un străin, nu român, bun plătitor de taxe şi impozite !plăteşte totul din banii lui !

    Apreciază

  • Bineinteles ca modelul democratiei reprezentative este inca viabil. Ce fel de intrebare e asta?
   Ratiunile protestelor nu cred ca sunt chiar atat de obscure sa nu poata fi macar intuite daca ochelarii de cal sun un pic cam mari…
   Nu stiu, poate alegeri din patru in patru ani este prea mult. Sau poate scaunul ocupat nu ar trebui sa fie asigurat pentru cei 4 ani iar in cazul performatelor slabe, cand nu se considera corect reprezentati, alegatorii, sa-si poata schimba alesul aproape oricand. Dar fie, o schimbare ca aceasta necesita dezbateri si testari consistente. Am zis ca nu stiu, nici eu nu sunt intru totul sigur ca este posibil fara sa creeze mai multe probleme decat rezolvari.
   Un lucru stiu sigur. Din `90 si pana azi PSD a fost un bun reprezentant din opozitie. Acelas lucru il pot spune si despre alte partide. Mai pot spune ca sub dirijarea PSD in special, legislatia privind infiintarea si mentinerea statutului de partid politic a fost ajustata astfel incat partidele noi si partidele cu putini sustinatori, adica micile comunitati sau grupuri de persoane, sa fie foarte greu de creat. Lucru care au ajutat foarte mult partidele mari cu istorie. Democratie inseamna multe idei in contradictoriu, haos si amalgam de pareri si dorinte. Iar ca toata lumea sa traiasca in armonie si siguranta, nenumarate institutii care ingreuneaza lactivitatea si creaza de fapt birocratia sunt necesare. Un rau necesar sa zicem. Avem nevoie de multe partide, cam tot atatea cate puncte de vedere avem, fiecare grup de cetateni in parte cu idei comune. Reprezentantii trebuie sa isi desfasoare activitatea in concordanta cu acele puncte de vedere ale celor care i-au ales si nu in concordanta cu partidul. Partidele, aliantele nu au ce cauta in actul de guvernare al Statului. Vointa cetatenilor distilata in reprezentantii lor este cea care guverneaza.
   Stii cum, eu te votez. Tu odata ajuns acolo nu faci ce vrei tu fara sa-ti mai pese ce iti cer eu sa faci. Deci ratiunile protestelor nu is prea greu de vazut!

   Apreciază

 1. […] Dorim o guvernare prin „maidane” sau revoluţii colorate? Chestiunea esenţială la care trebuie să găsim răspuns este dacă modelul democraţiei reprezentative, bazat pe alegeri periodice din patru în patru ani mai este viabil? Ma intreb acest lucru deoarece, în ultimii ani, guvernele sunt puternic contestate şi se încearcă dărâmarea lor nu prin instrumentele luptei parlamentare, ci prin presiunea străzii. Îmi aduc aminte cum, în 2004, alegerile prezidenţiale au fost masiv influenţate de ameninţarea cu organizarea unui „maidan” la Bucureşti, după modelul celui de la Kiev. Atunci, omul în geacă portocalie a cucerit puterea şi a creat Sistemul.”, au spus antena3. Continuarea, pe blog-ul lui Adrian Năstase. […]

  Apreciază

 2. Nu s-a dat INCA amnistia, e drept, s-au eliberat însă toti borfasii si violatori care recidiveaza! Asta va place dle Nastase? Referitor la creșterile salariale, ma mir ca nu aveti decență sa spuneti si cat au crescut prețurile in paralel!!! De ce oare sunt presiuni sa nu se poată dovedi cum si-a construit Dragnea palatul din venituri de bugetar? Asta nu o comentați? Sau prestația inimaginabilă a primului ministru in functie! Omul cu geaca v-a învins si pentru nesimțirea cu care le-ați propus sa va numere ouale chiar dacă apoi nu s-a ridicat la pretențiile așteptate! Oricum libertatea de exprimare ( punând la socoteala si media ) e totdeauna mai mare când nu e PSD la guvernare iar forțele de ordine/ represiune raspund mai mult la comenzi politice cu ministru de interne PSD!

  Apreciază

 3. Total de acord cu opiniile dumneavoastra, domnule Nastase. Ceea ce ma intriga si ma face sa scriu acest mesaj cu lacrimi in ochi este lipsa de reactie si compasiune a tuturor fata de brutalitatea cu care a fost agresata tanara jandarmerita. Trecand peste existenta sau nu a unor argumente politice, sociale sau economice care sa justifice protestele, ma intreb cat de mici au ajuns unii mari oameni politici, si nu numai, incat acele oribile lovituri aplicate de zeci de haidamale unei tinere FEMEI sa fie trecute cu vederea. Sunt oripilat de cele intamplate si profund dezamagit de lipsa de reactie si condamnare din partea tututor: presedinte, autoritati, asociatii de protectia femeilor, sindicatul poltistilor (chiar, unde sunt in aceste momente dramatice pentru tanara?).

  Apreciat de 1 persoană

  • Și dacă era un jandarm-bărbat, m-ar fi revoltat în aceeași măsură. Nu fac diferență, pentru că sunt convinsă că tânăra, când s-a înrolat în Jandarmerie, nu a vrut tratamente speciale. Dealtfel, chiar dacă ar fi cerut, nu cred că ar fi primit. La drepturi egale, îndatoriri egale.

   Apreciază

 4. O analiză inteligentă şi obiectivă, dar mult prea blândă a maidanului-mahala ce se desfăşoară de ieri, 10 august ( dată cu schepsis aleasă de şacalii din umbră :mrgreen: ) sub patronajul diasporei româneşti , alt termen ce vrea să ascundă într-un fel contribuţia majoră, antistatală şi criminală a unor forţe din afara Ţării, la haosul provocat tocmai în România, ţara care-şi serbează Centenarul, încă în actualele ei graniţe !
  Folosindu-se de nişte derbedei penali, autohtoni ca domiciii, dar complet străini de neam şi ţară, de teapa unora ca Dide, Matei, de ceafa unora din galeriile sportive ale unor echipe româneşti, câţiva dintre ei pretins sportivi, că adevăraţii sportivi activează în terenuri de luptă, nu în teatre de război civil, precum cel declanşat ieri , susţinuţi cu disperare de nişte marionete de presă ce-şi apără nu ţara, ci insolvenţa penală avându-i ca vârf de lance pe nişte dezaxaţi ca cei de la Realitatea TV, i-am numit în ordinea nebuniei paranoice pe Oreste, Bogdan,Orcan, Guşă, dar din păcate şi pe Diaconescu, ce girează prin competenţa lui, acum atât de alterată politic, toată nebunia din platou ce se propagă însutit, chiar înmiit în stradă !
  Nu mai e loc de dubii : Se încearcă preluarea puterii de organizaţii din afara Ţării, care dându-şi seama că au pariat în alegerile democratice pe nişte mârţoage, folosesc toate mijloacele specifice unor lovituri de stat, de succes mai ales în ţările din Lumea a III-a, pentru a ne arăta nouă românilor cine-i şeful ! Deocamdată a lor, a unora ca Johanis, Orban, Stolojan, Băsescu, Kovesi, Maior, cu toată şleahta lor de lichele politice aservite unor cauze şi interese străine, precum Vijulie, Chichirău şi tot ce-i mai rău din „tinerii ce la Paris ( NY, Br., London, Berlin, ş.a.) învaţă… nici măcar „la gât cravata cum se face nodul”, vorba Poetului, ci cum poţi câştiga nişte bani vânzându-ţi Ţara, dar şi propria conştiinţă ! ! :mrgreen:
  Ce-ar putea face, alde Soroş fără aceste cozi de topor autohtone, fără aceşti apatrizi unşi cu toate alifiile LGBT, dar şi cu cele politice şi mediatice internaţionaliste care anulează naţionalismul şi patriotismul doar cu costul unor studii ce 4-5 ani, sau chiar de 2-3 luni !
  O afacere deosebitt de rentabilă dacă ne gândim la cît valorează o Ţară, ce le este pusă la picioare , sau oferită pe tavă, odată ajunşi la putere, de cei pe care i-au cumpărat în vrac pe nişte arginţi blestemaţi !
  P.S. Eu unul îi declar eroi pe cei de la PSD, care obstrucţionaţi mizerabil, inj(f)ectaţi ştiinţific cu tot felul de microbi paraziţi, cu stagii prin servicii secrete interne şi străine, sabotaţi pe faţă de principalele instituţii ale Statului, dar mai ales de penalii actual şi fost preşedinte, cu toate reţelele lor de forţă şi sprijin din afara , au reuşit, cel puţin până acum să nu arunce Ţara în haos generalizat, ba chiar să păstreze la cote mai mult decât acceptabile principalii indicatori economici şi finaciar !
  Să nu-l uităm nici pe matusalemicul de la BNR, care se joacă cu cursul valutar precum băieţeii de odinioară cu puţa, în lipsa altor jucării ! ;oops:
  În ciuda miştoului exacerbat făcut pe seama unor gafe, uneori penibile, alteori inevitabile datorită presiunii extraordinare resimţite în căutarea cu lumănarea a tuturor bâlbelor, cred că doar Zaroni s-a mai bucurat de atâta atenţie, dar înclin să cred că tot nemeritat, PSDragnea, aşa cum disperaţi şi neputincioşi l-au numit fariseii , merită nu numai toate aprecierile actuale, dar şi viitoare ! Imaginaţi-vă ce s-ar fi ales de Ţara asta cu alde Sică, combinat cu Iulică, Maior, Coiloş, Barna şi alde Codruţa, Ţurcănuţa, Bogdănuţa şi alte frumuseţi ale globalismului atât de pe nedrept lăudat şi căutat cu lumănarea lui Marx !? 😉

  Apreciat de 1 persoană

 5. Mai vinovați decât cei care dau cu piatra și cu pumnul în jandarmi sunt cei care îi incită, instigă, legitimează, cei care stau acasă sau la marginea mitingului ca să nu-și murdărească mâinile, și asmut derbedeii să-i zdrobească pe jandarmi și să-i dezarmeze pentru a putea apoi să ocupe instituțiile de stat. Oribil! Aceștia au pe conștiință victimele din rândurile apărătorilor îndrituiți de lege.

  Apreciază

 6. Asistam la Centenarul Marii Dezbinari 2018 ,

  Ctitor : Klaus Iohannis ( roman neaos )
  Ajutat de alti romani neaosi ca : Ludovic Orban , Barna , Hellvig , Kovesi , etc.

  Ceea ce s-a intamplat aseara a fost o INCERCARE DE LOVITURA DE STAT ESUATA organizata de cei enumerati mai sus .

  Daca PSD si Dragnea vor continua sa fie LASI , cred ca acestia isi vor atinge scopurile si mai cred si ca – incaputa pe mana acestor indivizi alogeni – tara se va faramita !
  Imi pare rau sa spun asta pentru ca sunt roman si imi iubesc tara !
  Dar cu lasitatea psd-ului si frica lor de a lua decizii ferme , lucrurile se vor degrada incontinuu si se va ajunge ca in Ucraina .

  PSD trebuie sa-l SUSPENDE de indata pe acest iresponsabil numit Klaus Iohannis si sa-i acuze de tradare , complot si de incercare de rasturnare a ordinii constitutionale pe toti cei care au participat la regia de aseara : Iohannis , Orban , Barna , Burduja , Rares Bogdan , Malin Bot , etc.
  Sa schimbe sefii de servicii care actioneaza pe fata impotriva acestei tari si sa puna PATRIOTI ROMANI !

  Este RUSINOS pentru aceasta tara sa fie condusa in an centenar de alogeni tradatori de tara care actioneaza pe fata pentru dezmembrarea acestei tari sau pentru interesele altor tari !

  Apreciază

  • Zau draga Adrian B? Trebuie suspendat Iohannis …si taman de PSD, tartorul de drept si de facto al celor mai mari dezastre economice de la 1990 incoace ? (nu le enumar pe toate,doar pomenesc in treacat de cele dovedite: Banca Albina,Banca Religiilor,Dacia Felix, Bancorex…ori alte zeci sau sute de intreprinderi industriale)
   Si dupa spusele dvs tara se va faramita daca nu beneficiaza de supremul aport al lui….Dragnea ?!?
   Sa intelegem ca d-l Dragnea se numara printre…. MARII PATRIOTI ROMANI ?!?
   Sfanta naivitate si/sau curvasareala de nedescris !!

   Din mare delicatete ma voi margini sa-ti raspund doar parafrazandu-l pe d-nul Nastase:
   -Avem pareri diferite ….

   Apreciat de 1 persoană

 7. Domnule prim-ministru, singurii vinovati pentru ceea ce s-a intamplat sunt ministrul de Interne si Jandarmeria Romana. Mitingul acesta de protest a fost unul pasnic in sensul ca cei care manifestau s-au comportat pasnic. Eu am fost acolo si va pot spune ca n-a avut nicio legatura cu „maidanele” sau „revolutiile colorate”. Intr-o democratie drepturile civice ale cetatenilor trebuie respectate. Ieri seara, din pacate, autoritatile Statului Roman nu au mai dat dovada de respect fata de aceste drepturi.
  Daca vorbim in termeni de dezbinare a romanilor, atunci acest miting a demonstrat cu prisosinta ca cel care ii dezbina pe romani e chiar propriul lor Stat, dominat, la ora actuala, sun actuala guvernare, de rea vointa si incompetenta. Lucrurile s-au vazut la televizor de catre toata lumea. Iar cei care au fost acolo au vazut, au putut sa constate pe viu caracterul pasnic al manifestantilor, dar si, la final, brutalitatea anormala si total nejustificata a Jandarmeriei.
  Bineinteles – asa si trebuie! – putem sa ne aplecam asupra cauzelor, revendicarilor manifestantlor numai ca, din pacate, sa nu zic chiar din nenorocire, problema a ajuns sa fie alta: sub guvernarea PSD-ALDE, in Romania nu se mai respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului!!!

  Apreciază

   • Eu am fost acolo si am vazut… Mitingul a fost pasnic, atat pe data de 10 cat si pe 11 august. Departe de a se juca o „varianta ucraineana”. De exemplu, pe 11 seara ce poate fi mai pasnic decat faptul ca oamenii, la un moment dat, se asezasera pe caldaram. Am sesizat mai multi tineri pe 11 decat pe data de 10. Era, intr-adevar, o galagie foarte puternica data de trompetele din plastic, toba, dar nu actiuni agresive din partea manifestantilor. Pe data de 10 eu am plecat din Piata pe la 21.30 (hai sa fi fost 21.45) – am ajuns bine mersi acasa. In afara de spray-urile piper si gazele lacrimogene date de fortele de jandarmi n-a existat vreo actiune agresiva, in orice caz nimic semnificativ. De asta si spun ca actiunea ulterioara, atat de brutala, a Jandarmeriei nu-si avea rostul, a fost reprobabila si, pe buna dreptate, a socat!!

    La aceste mitinguri e cu totul altfel decat, spre exemplu, la mitingul organizat de PSD. La mitingul PSD cei veniti in Piata au lasat o mizerie de nedescris – am fost si la mitingul PSD si am putut constata ca toata Piata era plina de peturi de plastic, hartii si tot felul de astfel de obiecte. La mitingul acesta n-am vazut asa ceva: erau multi oameni, dar Piata era curata. Pe de alta parte, pe langa protestul propriu-zis, la acest miting al Diasporei, cum i se spune, dar si la celelalte mitinguri din categoria, sa-i spun asa, #Rezist, oamenii stau in Piata, socializeaza, unii, si nu putini, vin in plimbare acolo, sunt multi tineri, NU sunt violenti – comportarea lor e decenta. Pe mine nu m-a agresat vreun manifestant, nici macar sa-mi zica ceva rau. Astfel de lucruri nu se intampla. Si ganditi-va, la astfel de mitinguri nu exista organizare de partid. Am plecat destul de tarziu pe data de 11 de la miting si m-am asezat, sa ma odihnesc, pe o banca, langa Statuia Aviatorilor. Oamenii incepusera sa se retraga si-i vedeam venind, treceau pe langa mine. Nu m-a agresat cineva. Numai sa-i fi privit, erau oameni seriosi, isi vedeau de treaba lor. Nu doar tineri. Erau destui oameni intre doua varste. Batrani mai putini, din ce am vazut. Nu am sesizat, la acesti oameni, germenul violentei, fizice sau verbale. In rest, protestul e protest.

    Apreciază

  • Din care copac ai urmărit tu filmul ăsta ?!
   Ocuparea clădirii Guvernului unui Stat democratic de către nişte derbedei,de fapt nişte băieţi foarte bine pregătiţi pentru astfel de lupte,împinşi de la spate de nişte ” nevinovaţi” şi ” paşnici” ca tine şi din spate de nişte servicii, care mai de care mai străine, dacă nu de Stat, cel puţin de propria Ţară ţi se pare „caracter paşnic al manifestanţilor” ?! Dacă reuşeaţi să intraţi, acum pe ce fotoliu torceai ?!

   Apreciat de 1 persoană

   • Radu Humor, cu parere de rau dar n-a ocupat nimeni cladirea Guvernului si nici nu a existat o astfel de intentie. Eu am fost acolo si in data de 10 si pe 11 seara. Nu a existat intentia de a ocupa cladirea Guvernului. Ca daca ar fi existat o astfel de intentie s-ar fi vazut, ca n-are cum altfel…

    Apreciază

 8. Felicitări domnule Adrian Năstase! Ați pus punctul pe i! Da, s-a legitimat violența fizică de către președintele României, care azi noapte cerea anchetarea Jandarmeriei, nu a huliganilor! M-a scârbit și am dat o replică unei individe de pe Facebook care a scris că femeia jandarm a primit ce merită! E groaznic, iar Orban și cel de la USR, nu au spus nimic despre jandarmii răniți, ci doar că Jandarmeria trebuie arestată! Sper că la viitoarele alegeri astfel de indivizi nu vor mai fi aleși!

  Apreciază

 9. Nimic despre cauzele mitingurilor, modificarile legislatiei penale, câteva articole, cele care îl ajută pe tovarasul Dragnea și pe cei care au furat din banii publici. Omisiune intenționată, desigur, în rest, să auzim de bine, gospodin

  Apreciat de 1 persoană

  • Asta cu legile Justiției e fumată demult, kapo. Modificările sunt în consonanță cu deciziile Curții Constituționale și cu principiile de Drept din Europa civilizată, nu cu cele al Inchiziției care condamna la ardere pe simple acuzații și nu le dădea dreptul acuzaților să se apere. Lasă-l pe Dragnea, că nu despre el e vorba! E foarte probabil ca el să fie condamnat oricum. E vorba despre oamenii, nu știu câți or fi, că acum nu mai știu cine a fost condamnat pe drept și cine – pe nedrept, care n-au știut de probe secrete din dosar, cărora nu li s-a dat voie să se apere, care au fost crucificați pe simple mărturii schimbate apoi, e vorba despre procurorii care s-au comportat ca niște kapo, colegi de-ai tăi, despre câmpul tactic și culoarele Justiției despre care a vorbit generalul SRI Dumbravă, despre judecătorii timorați de procurorii DNA-iști…
   Dovadă că, nici nu au intrat în vigoare legile modificate, că atitudinea procurorilor și a judecătorilor s-a schimbat: nu se mai fac dosare aiurea, pe simple denunțuri, acuzații, nu mai sunt terorizați de procurori, judecătorii nu se mai tem de câmpul tactic, SRI s-a retras rușinat…
   Așa e că s-a schimbat situația, stimabile? Ce-ți spun camioanele de clasări și achitări trecute? Ce-ți spun vagoanele de hotărâri CEDO? Să le plătești TU daune celor care au câștigat pe motiv că n-au avut parte de un proces echitabil din cauza mentalității inchizitoriale a pionilor ușor manevrabili! Din păcate va trebui să dau și eu din buzunar, lua-v-ar gaia!

   Apreciază

  • vai di mini si de mini!
   Au furat bani?
   Si Codruta ce pazea? Stii ptr ce fu7 condamnat Dragnea?

   Si cauza mitingului este ca se vrea alt guvern al „LUI” care sa dea salarii mai mici si taxe mai mari …

   Apreciază

 10. Cine a fost organziatorul demonstratiei, dupa ce organizatia romanilor condusa de un fost PSDist s-a retras? CIne pe cine reprezinta si care este tema, mesajul? Eu vad mesajul doar vulgaritati si violente, si un mesaj politic anti-PSD al simpatizantilor PNL si USR.

  Mesajul Presedintelui a venit foarte tirziu. Mai mult, e unul de divizare, pentru ca daca spune de violentele jandarmilor, uita de violentele asupra jandarmilor, ostasi ai tarii in final, peste care el e mare comandant. Mare rusine pentru tara sa aiba in Presedinte care isi injoseste oamenii de ordine. In buna traditie basista.

  Apreciat de 1 persoană

 11. Trebuie terminat cu termenul „Mitingul Diasporei”. E clar ca au fost unii care au vut sa bage „diaspora” la inaintare sa-l „salveze” pe Iohannis de la catastrofala sa cadere electorala. Nu are stofa de Presedinte. O demonstreaza in fiecare zi, cind mai baga cite un sul in coasta pacii intre cetateni. Nu neaparat verbal, dar prin tacere, pentru ca tace cind ii convine violenta.

  Sper ca devaratii diasporeni sa cugete cu mintea lor. Nu cred ca sunt multi dusi cu pluta sa vina la Bucuresti sa bata femei pe strada pina le bga in spital. La barbarisme avem multi „specialisti”. Oare chiar suntem un popor inca barbar? Unde e faimoasa noastra toleranta de care vorbim peste tot?

  Oricum, se vede insa ca inca nu prea stim ce inseamna democratia. Unii. Unii incearca tot ce se poate face sa nu se ajunga la alegeri, unde dreapta cred ca nu sta prea bine. Sa faci tu plingere penala pentru „tradare de tara” PMului ca s-a dus in Israel?! Cine a mai auzit asa ceva? Ne facem naibii de risu lumii. De fapt stirea nu a aparut in presa internationala, semn ca ne considera ca avem in fruntea tarii niste copii care nu stim regulile jocului. Dar inteleg ca Iohannis tot citeste, si nu termina de citit….Pina la sfirsitul mandatului mai are timp sa invete ce inseamna sa fii Presedintele unei tari. Azi citeste capitolul „Interesul National”.

  Apreciat de 1 persoană

   • Cine e diaspora aia care „sa se disocieze”? Eu sunt din diaspora si m-am disociat aici pe blog. Sa vina citeva milioane sa se disocieze unde? Exista un Minister al Disocierii, un birou ceva?

    Diaspora nu este bine organizata si nu arfe cum sa vorbeasca cu reprezentativitate. Toate organizatiile existente sunt politice, si raspound la comenzi politice. Cum multe au fost basiste, azi sunt iohaniste si anti-pesediste. Dar citi membri au?

    Apreciază

   • Păi, când s-a cerut autorizaţie a fost Diasporă şi când s-a fâsăit prezenţa celor din străinătate, a dispărut Diaspora ?!
    Sunteţi şi voi manipulaţi, majoritatea dintre voi, nu toţi !

    Apreciază

 12. https://www.cotidianul.ro/singura-solutie-inc-o-involutie/#comment-111367
  Da ! Se pare că s-a sărit calul, în dorinţa de a-l încăleca ! Nici un om de bun simţ nu poate plânge de mila agresorului, acuzând victima că cerea palme !
  Din păcate Johanis şi Orban devin caraghioşi, nu doar penibili, ba chiar proşti, în imposibilitate de a citi şi înţelege , nu doar o lege, ci şi urmările ei !
  A-i căina pe cei câţiva protestatari juliţi la cot şi cu nasul unflat de la piperul inhalat, dar a acuza Jandarmeria că şi-a făcut datoria mi se pare o imbecilitate soră cu nesimţirea . e ca şi cum a-i plânge pe umărul violatorului şi a scuipa pe chiloţii rupţi ai victimei !
  Incredibil !
  Şi ăştia vor să ne facă să-i iubim ?! Poate cu forţa !
  P.S.
  Respect, doamnă ! După mulţi ani în care nu-l prea găseam îndreptăţit şi meritat a vi-l acorda !

  Apreciat de 1 persoană

  • Manipulatorii pun filmul de la jumătate: un protestac pașnic a fost bătut sărmanul de jandarmi. Din fericire jandarmii au filmat și fotografiat din greu, așa că, dacă pui filmul de la începutul începutului, vezi cu „pașnicul” îi trăgea picioare jandarmului și-l scuipa, și atunci înțelegi de ce jandarmul i-a tras-o.
   „Am fost gazați”. Ce vorbești Franz? De ce ai stat lângă huligani? credeai că gazul o să se organizeze într-o bulă în zona lor și n-o să se disperseze și în jur? nu scrie asta pe Google? că de învățat nu cred că ai avut timp să înveți, fiindcă ești ocupat cu frecatul telefonului.
   Dar de ce să nu-i manipulăm pe proști dacă se poate? Că doar cu ei ne facem treaba.

   Apreciază

 13. Domnule Adrian Nastase aveti mare dreptate in comentariul dumneavoastra. Mie,personal imi place atitudinea corecta pe care o luati in cazul protestelor a unor oameni pasnici marsaluind in P-ta Victoriei. Dar ce ne facem cu huliganismul dirijat de catre anumite forte oculte care,cu orice pret vor puterea in Romania? Pe ei nu-i intereseaza democratia votului,ci maciuca ciobanului,sa nu se supere ciobanii, pentru preluarea puterii cu orice chip! Dumneavoastra,Domnule Adrian Nastase, om cu atata carte, va pun o intrebare; ce cauta in mitingul din Bucuresti si in orasele mai mari ale Romaniei Steaguri ale unor Tari care nu au nici-o treaba? Spre exemplu;steagul Italiei,Frantei,Angliei, Belgiei ,Germaniei. Aceasta reprezinta o mare jignire adusa Romaniei si poporului roman!!!Bine ar fi daca Romania ar iesi din Uniunea Europeana,care numai necazuri ne-a adus! Sa ramanem doar numai in NATO, ca Turcii! Ceea ce vad la televizor ma ingrozeste si imi tulbura mintea.O fi Viorica Dancila cum o fi,nu prea elevata,dar aceasta neelevata mi-a scazut ipozitul la pensie, aceasta neelevata mi-a crescut pensia, aceasta neelevata a marit salariile la aproximativ la toate categoriile socio-profesionale, aceasta neelevata a marit salariul minim pe economie si acest Guvern face ca medicii sa nu mai plece din tara, pentru ca salariile acestora echivaleaza pe acelea din afara tarii! In orice caz ce vad la televizor ma nemultumeste si imi tulbura dramul de liniste pe care il traiesc la varsta de 77 de ani! Rog pe toti conducatorii Tarii sa puna ordine in Tara, iar acele persoane violente sa fie deferite justitiei si aceasta sa ia masuri fara mila! Asa nu se mai poate trai. Cum aniversam Centenarul Romaniei de la 1918?prin violenta ?

  Apreciat de 1 persoană

 14. ,,Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene ar trebui să fie un alt argument pentru maturitate, responsabilitate şi patriotism.”

  Pai exact aici e cheia evenimentelor recente, domnule prim minstru. Presedintele Iohannis digera foarte greu ideea ca PSD prin guvernul sau va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.
  Eu mai intreb ce fel de demon a ajuns pe scaunul de la Cotroceni, cine l-a creat, sau cine i-a spalat creierul. Nu-mi pot explica altfel comportamentul anticonstitutional si antiromanesc al fostului primar de la Sibiu, decat printr-o influenta malformatoare puternica din exterior care l-a facut practic inapt pentru aceasta functie.
  De aceea eu imi doresc ca PSD sa prinda curaj si sa treaca la singurul pas logic de iesire din aceasta falsa criza: SUSPENDAREA PRESEDINTELUI ROMANIEI.
  Niciodata nu am fost mai convins ca acum ca nu exista alta cale de rezolvare a acestei stari critice pentru Romania.
  Daca va fi ca PSD sa cada de la putere, macar sa se intample asta prin lupta demna si pana la capat. EVIDENT, PRIN LUPTA LEGALA, IN LIMITELE CONSTITUTIEI ! Sa vada ambasadele subversiunii colonialiste ca si in Romania se respecta si se aplica legea, asa cum se intampla in orice tara ce se pretinde civilizata !

  ps
  Felicit Jandarmeria Romana si sper ca aceasta exemplara institutie a statului de drept roman sa nu se lase intimidata de liderul rebeliunii, recte, Klaus Werner Iohannis.

  Apreciat de 1 persoană

 15. Va asigur ca nu iesea nimeni in strada daca facea psd autostrazi,daca bmw avea fabrica aici,daca premierul era in stare sa lege doua vorbe.

  Somajul e scazut pt ca au plecat 5 mil afara nu pentru ca a atras psd fonduri europene.

  Iohanis e foarte slab ca presedinte – si l.am votat – dar nu el da legile. Nu el face sau nu spitale.

  Stiu, fostii dvs colegi ar vrea sa fim multumiti ca nu murim de foame cate de cat,nu?

  Dvs ati vrut mai mult de la viata,nu sa stati in Titan. Ati vrut la Primaverii. Puteati sa va multumiti cu o icoana dar ati vrut galerie de arta.

  E,nu mai e indeajuns ca nu murim de foame cand privim la ce conducatori slabi avem ,inclusiv tacutul si ingrijoratul Klaus.

  Apreciat de 1 persoană

 16. Domnule Prim Ministru,

  Va multumesc pentru comentariu. Cam asa am perceput si eu cele intamplate in Piata Victoriei, fara sa ma uit la televizor sau sa ascult stiri la radio, doar vazand cateva postari pe Facebook ieri noapte. Sa stiti ca va citesc mereu comentariile cu mult interes, dar uneori din lipsa de timp, ori gandind ca nu sunt destul de importanta ca sa comentez mereu pe blogul dumneavoastra, nu le comentez. Dar trebuie sa va mai spun ceva: Mama mea, Dumnezeu sa le odihneasca in pace pe mamele noastre, va urmarea cu mult interes si imi spunea „Nastase este special si merita sa asculti ce spune”. Asta se intampla cand eu eram sufocata de probleme si mama imi facea o recenzie in legatura cu tot ce se intampla in Romania si in lume, in fiecare seara. Este motivul pentru care m-am inscris la newsletter-ul dumneavoastra. Acum, ca sa va fac sa zambiti: V-am intalnit acum cativa ani la un eveniment organizat de Ambasada Iranului si am facut o gafa incomensurabila. V-am imbratisat si v-am spus ca va iubim, cu toata sinceritatea, mama, eu si imens de multi oameni din Romania. Aveam in acea perioada niste proiecte interesante cu doi oameni de afaceri iranieni si citisem despre obiceiurile lor. Asta mi-a scapat, ca barbatii si femeile nu au voie sa se imbratiseze in public. Ultimul gand, dar nu in cele din urma, ani multi cu sanatate, iubire si imens de multe impliniri pentru aniversarea casatoriei.

  Weekend frumos! Cu aleasa consideratie, Ana Zdravcu

  Apreciază

 17. Buna ziua,
  Domnule Nastase in legătura cu articolul publicat de dvs. In care faceți referire la maidane prin care apărați PSD vreau sa va spun punctul meu de vedere:
  -romanii doresc ca guvernanții sa facă ceea ce au promis in campania electorală nu altceva
  – romanii doresc sa fie reprezentați de oameni integri
  Autoritatea guvernului este pana la (piciorul broaștei) in fata oamenilor care protestează .
  Nu putem compara PSD din perioada 2000-2004 cu cel de astăzi cu atât mai mult guvernul .
  Șefa guvernului de astăzi nici măcar nu o pot compara cu Dvs .
  RESPECTUL romanilor fata de guvern și PSD se câștiga .
  Va înțeleg este partidul dvs de suflet dar trebuie sa câștige acel respect al romanilor.
  Dacă guvernul pe care l-ați condus Dvs era acum la guvernare nu erau romani in strada .
  Cred ca cel puțin parțial sunteți de acord cu mine.
  Va doresc o zi buna

  Apreciat de 1 persoană

 18. Domnule Nastase,

  as dori sa separati graul de neghina si puterile in stat (in cazul in care nu exista o atomizare voita a acestora). Cum este posibil ca oamenii de buna credinta (fie, si naivi) sa nu creada ca Romania este la cheremul mahalelei sudice condusa cu stil paramilitar de Dragnea@Co? Tot ceea ce intreprinde al treilea cabinet PSD este voia unui ayatolah caruia ma mir ca ii gasiti calitati in actul conducerii unui partid si al unui stat. Este provincialism politic romanesc pur!
  Este posibil ca dumneavoastra, care ati fost prim-ministru al unei tari care dialogia si negocia la varfscu, in Europa, responsabilitati ale sale, sa creditati, fie si pentru ca sunteti vechi membru PSD, un guvern condus de o amatoare si populat de atrabilari, gushati si fonfi? Daca guvernul Romaniei este pasalacul pohtei lui Dragnea, cu popularea in ritm veritiginos a institutiilor statului de catre cumatrii si cimotii dubioase, cum sa functioneze bine aceasta tara care cere educatie, responsabiltate civica si, y compris, performanta? Paul Stanescu? Caracal? A se scuti (tocmai pentru ca sunt din Caracal))!
  Cred ca va uitati doar cu un ochi la Tara si sunteti prea mult preocupat de ceea ce (nu) face un partid care este palida umbra a celui din care ati fost izgonit. Adam cazut in digraţie, aveti nostalgia originarului, a numarului prim, pe care o vedeti prelungita insa in fantoase ale Gradinii Raiului (ca tot v-ati facut una pe masura). Parasit de cei care va adorau candva, continuati sa sperati ca veti fi reprimit de o haita care nu are de-a face nimic cu gandirea politica elevata, caci atunci cand „cujeta”, urla, iar atunci cand vorbeşte, „baleste”.
  Atitudinea de azi a lui V. Ponta, demisionar in urma unui eveniment tragic, sa nu va spuna chiar nimic? Sa fie doar o rivalitate de tip mimetic intre Ponta si Dragnea, sau intre Dragnea si Johannis, in vreme ce tara cade in anarhie si cineva este scos Tap ispasitor? Nu exista suficiente cauze politice si economice pentru a defini slaba prestatie a unor guverne in ultimii doi ani? Eu cred ca lupta subterana (pentru cea vizibila, toata stima) care se poarta acum intre palate, cu actori ai societatii civile in piata, este avangarda luptei pentru Cotroceni pe care un partid totalitar cum este PSD, o duce in vederea „linistirii” poporului care a mai ramas in tara.
  Nu poti conduce o tara de somnolenti si de anesteziati cu pensii minime, dle Nastase. Nu-ti faci o viata decenta din pensia pesedista sau a altora, stiti prea bine asta. „Istoria luptă cu instanţe de adevăr doborât de persecuţie. Dacă adevărul nu poate fi suprimat pentru totdeauna, el poate fi ascuns secesteole de-a rândul… Avantajul real pe care îl are adevărul este următorul – când o părere este adevărată, ea poate fi exprimată o dată, de două sau de mai multe ori, iar în cursul vremii vor fi persoane care să-l redescopere. Va este desigur cunoscut acest pasaj din gandirea lui John Stuart Mill.
  Nu va iluzionati – numele PSD, ca si al dvs., din pacate, intr-o anumita masura – vor ramane in istorie sinonime cu cele care au provocat Exodul romanilor in ultimii 30 de ani.
  Realpolitik-ul analizelor dvs. nu se regaseste, din pacate, in actiunea dusa pe teren a unui partid care, repet, v-a izolat si v-a transformat in apologetul pretins sapiential al puterii discretionare.
  Nu jandarmi, ci oameni liberi, nu politruci ci politicieni pentru oameni!

  Apreciază

  • neatent

   vezi ca pe aici mai bantui si eu.
   Asa ca fa bine si dinati inata ce dracu e aia „totalitar”. Cauta discursurile lu Maledetto Maimuzzolini ca termenul este a lui.

   In rest intrelpeg – doreai si tu sa te simti belita teleptuala. Dar nu trebuie sa iti strofroci neuronii – ajnunge si sa pronunti de 3 ori m##e. Nu incercva mai mulot ca d’ade tgine niciu la injuraturi nu va pricepeti!~

   Apreciat de 1 persoană

  • Acelasi mesaj fad, cu metafore puturoase, al celor care vor sa darame guvernul cu vorbe goale. Guvern care vorbeste prin FAPTE. Sunteti, toti cei care protesteaza, intr-adevar din diaspora, habar nu aveti cei sa intampla de fapt in tara! Dar sunteti putini si nu prea destepti. Si nu sunteti deloc LIBERI! Vreti alegeri anticipate? Inseamna care vreti sa dispareti definitiv. Ambasada mai ajuta, dar daca ai 1% voturi, ce mai poate face? Revino la realitate, cetatene!

   Apreciază

 19. Partide și tendințe

  Aș dori să aduc în atenție un aspect care pare să scape percepției generale și care cred că ar trebui să dea de gândit liderilor politici români.

  În România se duce o luptă între Europa progresistă și America devenită conservator-naționalistă sub Administrația Trump. Nu mai este un secret că progresismul este curentul promovat de Soroș și îmbrățișat, în România, de președinție, USR și PNL.
  PMP, aflat în cădere liberă, cu mari șanse de a rata întrarea în Parlament, dintr-un partid care putea acoperi vidul conservator, chiar naționalist, cade în capcana așa zisei ”solidarități a opoziției” și mai ales a opoziției tradiționale contra PSD, pentru a intra sub aripa protectoare a progresismului, curent ce ar trebui să-i fie străin din punct de vedere ideologic.

  Paradoxal, cel mai conservator cu nuanțe naționale și cu mai multă ”aplecare” spre Administrația Trump este PSD și tocmai de aceea este văzut ca un corp străin pe eșicherul politicii progresiste a UE, deci care trebuie înlăturat pentru sănătatea Uniunii Europene.
  Partenerul la guvernare, ALDE, în așteptarea creșterii prin recuperarea membrilor nemulțumiți din PNL, este momentan nevoit, să se lase ”altoit” pe trunchiul PSD, deși are, în mod natural, mai multe înclinații spre ideile liberale care stau la baza progresismului.
  O scindare a coaliției poate fi posibilă, fie ca urmare a unei situații de confuzie la nivelul conducerii PSD printr-o decizie judecătorească definitivă nefavorabilă lui Dragnea, fie cu ocazia desemnării candidatului la președinție, fie a alegerilor parlamentare,

  Cum masa electorală a partidelor de guvernare este mare, iar conglomeratul opoziției, fără programe de guvernare coerente și fără lideri de forță se află în scădere accentuată de popularitate, se apelează la violența străzii pentru câștigarea alegerilor care se apropie, implicit la emoția generată de victimele acestor violențe, emoție bine gestionată de opoziție pentru ruperea unei bune părți din electoratul tăcut de care se bucură în prezent PSD-ALDE.

  Referindu-ne la liderii opoziției se pot remarca doar două personalități.
  Pe de o parte un Iohannis progresist și rupt de interesele naționale, dar susținut puternic de Germania, iar pe de altă parte Cioloș, alt produs al progresismului european, dar susținut de Franța. Deci, între cei doi va interveni o ciocnire frontală, cu atât mai violentă cu cât se vor apropia alegerile prezidențiale.
  Înclin să cred că Cioloș care pare mai versat, mai subtil și cu mai multe relații obținute la Bruxelles, are șanse mai mari de a câștiga această luptă pentru obținerea supemației în tabăra opoziției.

  Între cele două curente, progresist și conservator-național, în lipsa unei renașteri a politicilor naționale, tendințele progresiste, foarte atrăgătoare pentru tineret, vor putea înclina balanța electorală spre opoziție. Iar aici, din nou Cioloș va avea câștig de cauză în fața lui Iohannis.

  Ideea națională, care ar fi trebuit să fie promovată la maximum în acest an al Centenarului, este complet ignorată și tocmai de aceea, în loc de manifestații ample în favoarea Unirii, manifestații naționale unificatoare ale poporului și poziții ferme și explicite ale liderilor politici în favoarea Unirii, au loc manifestații contestatoare, care produc o puternică divizare națională.

  Poate că întrebările care trebuie să ne frământe ca români sunt:
  Politicul sau naționalul trebuie să ne ghideze pentru a recâștiga, treptat, treptat sentimentul de națiune unită, deci capabilă să reziste presiunilor externe?
  Să fie politicul atât de puternic încât să ne distrugă cele mai intime resorturi ale coeziunii naționale?
  Să fie politicienii atât de rupți de interesele naționale încât să provoace dezbinare între români?

  Apreciază

  • Foarte bun si comentariul si intrebarile din final. Eu cred ca da, politicul bate nationalul pe propriul teren. PSD – ALDE incearca un tip de nationalism care sa nu supere la Bruelles. Incearca sa promoveze interesul national, daor ca Romania e rupta in doua, cum ati remarcat bine. Din pacate cele doua tabere incep sa para ireconciliabile si asta va fi destul de problematic pentru Romania, care este geografic si cultural o tara europeana, cu specificul ei balcanic si est european, dar in aspiratie foarte pro-americana. Si zic eu e bine sa fie asa, sa aibe aceste doua valente.

   Problema cea mai mare est mostenirea basisto-merkeliana, pentru ca sunt multi, multi politicieni plus USR (un partid cu metode si discurs extremist, neo-comunist) si PNL (fost PDL, azi in PPE) plus trimisul lui Merkel in Romania, Herr Yohannis. Apoi mai e „sistemul”, adica o parte a securitatii lui Basescu (cit o sa-l mai tina pe Maior la post, Coldea preda stafeta celor tineri, e in invatamint), media puternic pro-germana (incepind cu Deutche Welle in limba romana, si „partenerii” lor media din Romania: Digi24, Hotnews, Ziare.com, Adevarul si televiziunile Realitatea, Digi24). RAzboiul mediatic e foarte nociv, si e cu adevarat o sursa de dezinformare, de fake newsuri pornite de Deutsche Wele in limba romana, de unii jurnalisti cu discurs extremist care chiama la nesupunere civica, la Revolutie, la singe etc etc. De acolo pleaca o parte din ura romanilor fata de putere si ce spun ei e diseminat in Romania prin aparatele de media „partenere”. Agerpres si mai nou Mediafax sunt mai neutre si prezinta lucrurile mai echilibrat.

   Apreciază

 20. Ha!
  Nu trebuie criza cand vrei REVOLUTIE!

  Vladimir Tismaneanu :
  Doar o etică a revoltei ne poate întări și inspiră în aceste momente de confruntare cu un regim de o abjecție greu de întrecut. Dictaturile comuniste erau oribile, iar noi știam că sunt infecte. Ceea ce-au reușit succesorii întru Rău ai totalitarismului bolșevic este anestezierea morală a milioane de oameni. O performanță de un infinit cinism având ca efect disoluția conștiinței civice.~~~~~~~
  Sintagma “Muie PSD”, devenita slogan national, este deopotriva rezultatul si catalizatorul acestei desteptari civice. Prin ea, se aude vocea vulgului, adica a acelor oameni care nu mai vor sa dezbata la nesfarsit ce si cum. A trecut momentul ambiguitatilor sofisticate. Revolutiile dau glas asteptarilor vulgului. Sunt, ne place sau nu, vulgare. Estetica lor este una diferita de aceea a vremurilor calme. Vulgaritatea lor este, in adancimi, una de un maxim, superb rafinament. Depinde de noi sa-l pretuim cum se cuvine!

  Si concluzioneaza:
  Leprele au actionat concertat, dupa un plan infernal. Scopul a fost si este sa creeze o stare de panica generalizata, sa injecteze spaima in sufletele protestatarilor, sa delegitimeze demonstratiile civice, sa descurajeze diaspora, sa distruga societatea civila, sa emasculeze opozitia politica. Responsabilitatea pentru crimele impotriva umanitatii comise in seara zilei de 10 august 2018 o poarta intreg guvernul PSD-ALDE-UDMR. Discipolii lui Ion Ilici Iliescu au repetat ceea ce-a organizat acesta, impreuna cu Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Mihai Chitac si Virgil Magureanu in iunie 1990. Noaptea trecuta, Bucurestiul a fost din nou aruncat in barbarie. ~~~~~
  Am trait 13-15 iunie 1990 la Bucuresti. Il tin minte perfect pe presedintele fesenist al Televiziunii, Razvan Theodorescu, lansand aberatia ca protestatarii ar fi pus la cale o lovitura de stat “de tip legionar”. O minciuna sfruntata. In aceasta scoala a neadevarului s-au format grangurii pesedisti condusi la ora actuala de gangsterul Dragnea. Minciunii lor sa le raspundem cu adevarul nostru. Adevarul va invinge in pofida gazelor lacrimogene si a tunurilor cu apa!

  Asta este glasul Reviolutiei din 23 oct 1917 ……

  Alina Dobre : Dar de ce trebuie ca 80% dintre cetățenii țării să sufere pentru un procent de 20%? ….

  Mihai Maci : “Mai ‘68”-ul – cu tot ceea ce înseamnă el, are, în România, o ciudată posteritate ~~~~~Noi celebram – ca supremă deschidere – vizita Generalului de Gaulle, chiar în zilele când acesta era contestat mai vehement la el acasă. Pentru noi, Generalul era Occidentul; acel Occident eroic şi plin de prestanţă la care visasem în cele două decenii precedente. Cum să-l conteşti pe cel care întruchipa istoria şi cultura Franţei eterne?! Nici “tovarăşii” noştri nu priveau cu ochi buni evenimentele de la Paris: în ciuda faptului că (unii din) acei tineri îşi spuneau marxişti sau maoişti – troţkişti nu ştiam ce înseamnă – Partidul avea o altă viziune, mai sobră, cu privire la “lupta de clasă”. A

  Gabriel Liiceanu Și-atunci, acestea fiind datele realităților politice, ce-ar putea fi mai în ton cu ele decât revoluția născută în jurul unei înjurături? Mesajul ei s-ar transmite printr-o complicitate născută spontan, care ar cuprinde, ca o trezire din somn, toată România. O revoluție cu un mesaj de o simplitate desăvârșită, pe înțelesul tuturor, născută într-un hohot de râs și de exasperare. O revoluție fără dube, trupe de intervenție și gaze lacrimogene, în care n-ai avea în cine să tragi. O revoluție bazată pe un mesaj-cod, pe o siglă care mătură totul în calea ei, o revoluție în care nimeni nu ridică pumnul în aer, nu amenință, nu urlă cu ochii scoși din cap. O revoluție bazată pe șapte litere care se-ntind – ca pârjolul, ca apa ieșită din matcă, ca norul de lăcuste – pe toate T-shirt-urile acestei veri, pe autobuze și tramvaie, pe coridoarele școlilor, tatuate pe brațele vânjoase ale băieților din Ferentari, pe pulpele fetelor și pe spatele lor dezgolit, în amfiteatrele universităților, pe banderolele manifestanților, pe uniformele jandarmilor și ale mascaților veniți să-i păzească, pe bâtele lor, pe căștile lor, pe carapacea lor de broască țestoasă. Apoi în grădini și în parcuri și în magazine, pe uniformele agenților de circulație, pe fațadele blocurilor, pe trotuare, în mall-uri, pretutindeni, cuprinzând în cele din urmă „uzinele și ogoarele patriei”

  Apreciază

  • Ei, n-ai ce le face , nici lui Liiceanu, nici lui Tismăneanu : le place muia şi s-au îndrăgostit de ea ! S-o ia ! Dar să nu ne implore pe noi să asistăm la ce le iese după aia, mai întâi din gură şi mai apoi din pix ! 😳
   De Dobre şi de Maci, mai că-ţi vine să te …faci că nu i-ai observat !
   De altfel nici nu se compară în abjecţie cu primii doi : ăştia şi-au câştigat pew merit dreptul la dispreţ şi repulsie din partea noastră pentru toate mizeriile în care se scaldă, şi nu doar politic ! De mai contează o MUIE la o gură ştirbă ? Cu atât mai bine, zic unii cunoscători !

   Apreciază

 21. Steagul fals „Diaspora”: Hoții de identitate colectivă

  Operațiunile sub steaguri false sunt actiuni sub acoperire. Ele pornesc de la un furt de identitate colectiva sau de la o creare de identitate falsa. Scopul este de a insela opinia publica, prin a o face sa creada ca operatiunile respective sunt efectuate de către altcineva, un fals autor. Efectele urmarite nu au legatura cu realitatea. Ele sunt exclusiv la nivelul perceptiilor, vizand a mari perceptiv „valoarea” si „legitimitatea” actiunilor proprii si a le „scadea” si „delegitima”, tot perceptiv, prin demonizare, pe cele ale adversarilor.

  Originea acestei diversiuni este militara, prin zboruri aviatice sub culori false, cu arborarea unui pavilion strain, altul decât al propriei țari. Ea este folosita atat la razboi, cat si la pace. O tentativa de inselare a opiniei publice printr-o operatiune „steag fals” nu a ocolit nici Romania. Foarte probabil, mitingul violent de vineri, 10 august 2018, din Piata Victoriei, din Bucuresti, organizat de Dreapta politica in scop de lovitura de stat, impotriva Guvernului Dancila (PSD-ALDE), va intra in istorie si manuale ca operatiunea sub steag fals „Diaspora”. Ca furt al unei prestigioase identitati colective internationale, a romanilor de pretutindeni, sub ale carei false auspicii s-a incercat sa se prezinte tentativa de lovitura de stat. Legat de furtul de identitate colectiva „Diaspora”, trebuie spus ca identitatea colectiva si drepturile colective care decurg din identitatea colectiva sunt detinute de un grup si nu individual de membrii grupului.

  Operatiunea „Diaspora” se va adauga, astfel, altor operatiuni straine sub steag fals celebre. Lista este lunga, enumar doar cateva: scufundarea vasului Lusitania (1915), incendierea Reichstag-ului (1933), Operațiunea Tannenberg (1939) – atacarea de catre nazisti in uniforme poloneze a unui post de radio german, pretext de atacare a Poloniei de catre Germania, operațiunea Ajax (1953) – demiterea premierului iranian printr-o lovitură de stat sub steag fals organizată de Occident, operațiunea Gladio (in anii, 70, Italia) – organizarea de forțe paramilitare clandestine de catre NATO, atentatele din SUA din 11 septembrie 2001 (atacarea Turnurilor Gemene). Mai adaug doar pe cea mai terifianta, care continua si azi, operatiunea de terorism geopolitic Statul Islamic, din Orientul Mijlociu.

  Cu toata propaganda, manipularea si asalturile violente, operatiunea „Diaspora” a fost un esec total (NB1), in primul rand prin numarul redus al celor care s-au revendicat ca diasporeni (NB2). Esecul s-a datorat, in al doilea rand, numarului mare de persoane care au venit la miting cu intentii pasnice, care s-au vazut inselate de catre cei care i-au mobilizat, cand au inteles, cand au inceput violentele, in ce aventura antistatala si antiromaneasca au fost atrasi (NB3). La miting au lipsit semnele de identificare a protestatarilor din Diaspora, probabil ca nici nu s-a dorit acest lucru, datorita prezentei extrem de subtiri, avand in vedere ca cifrele care au fost avansate in preziua mitingului despre cei care au trecut frontiera indicau peste 221.700 de persoane. Ori, numarul total al protestatarilor, interni si externi, a fost intre 10.000-30.000 de persoane, larghissimo 50.000, cele din alte surse extrem de „generoase” nefiind credibile.

  Esecul de participare al „Diasporei”, cat si al loviturii de stat in sine, a facut ca la noul protest pentru sambata seara, la ora 18:00, in Piata Victoriei, referinta „Diaspora” sa dispara cu totul din anunturile de pe Facebook ale organizatorilor, locul acesteia fiind luat de ONG-ul „Coruptia Ucide”. Bruma de diasporeni romani s-a „evaporat”, ceea ce ar putea fi un indicator de distantare de jocurile occidentale de tip „razboi rece” si o intelegere a faptului ca numai jewsii, jewmericanii si jewritanicii s-au folosit si se folosesc de imigranti pentru denigrarea de catre acestia a patriilor lor natale sau strabune sau chiar pentru actiuni ostile impotriva acestora. Elocvente pentru aceste jocuri murdare si izolarea cosmopolitilor si a intrigilor lor, tendinte care se manifesta la scara mondiala, este si faptul ca pe site-uri de presa online au aparut, sambata, țâpurituri evreiesti de instigare a romanilor impotriva romanilor (v. Vladimir Tismaneanu).

  Apreciază

 22. Sunt indivizi care trăiesc tot timpul în lumea virtuală și afirmă că „protestatarii” au fost pașnici. Uau! Ne dau numai imegini cu jandarmii care dau cu gaze, dau cu bâta…dar nu vor să dea imaginile dinaintea acestora, în care se vede clar cum mitingiștii îi atacă pe jandarmi, forțează cordonul ca să intre în guvern, dau cu pietre, cu garduri, cu bețe, cu sticle, cu excremente în jandarmi, se duc la ei și îi scuipă, stau la un centimetru de ei ca să-i enerveze. Pe astea nu le dau trăitorii în virtual. Dau numai imaginile cu mitingiști loviți de jandarmi. Adică stăteau ei mititeii și protestau din gură, și odată s-a repezit jandarmul la ei, netam-nesam. Măi, ăștia care vreți să vină ai voștri la putere fără vot! Vedeți-vă lungul nasului, că v-a crescut mare, mare! Noroc că Jandarmeria are foto și filme berechet în care se vede tot, nu doar ce vă convine vouă.

  Apreciază

 23. Astazi la A3 am vazut foarte mult „damage control” , s-a dat mute celor ueiti si s-a facut loc , cu ajutorul catorva doamne onorabile , cum sunt Oana Stancu ( apropo tipa n-a zis nici pas la tentativa de omor asupra jandarmeritei – zero compasiune in live , o adevarata umanista), Nureldin si tipa grasuta de la emisiunea EU BEU.
  Tot felul de nimeni au fost prezenti in emisiuni sa stimuleze iesiri pe strazi pentru ca unora le-au aparut vanatai pe picioare , dupa ce bineinteles au fost la o seara dansanta in piata.
  Toata ziua si-au batut joc de realitatea de vineri si l-au difuzat chiar si pe domnul Morban care injura Jandarmeria si incita fanii.
  Tot la astia un individ cu ochelari spunea ca ce daca intra aia in cladirea Guvernului ,ca e doar o cladire. WTF ????? BAH sunteti sanatosi ??? Bah viata e reala bah , nu e pe facebook , nu te respawnezi sa mai incerci odata.
  Intre timp Gadea a fugit din tara.

  Insa problema principala este ca in Romania s-au format 2 partide de factura nazisto-legionara care prin discursul de tip fascist legionar vor forta oamenii de bun simt sa nu mai participe la viata civica , la vot , datorita lipsei de sens.
  Aceste partide trebuie scoase in afara legii ,conform legii , pentru diseminare de discurs al urii de rasa. Asa ceva este intolerabil.Vor putea astia sa construiasca autostrazi cand nu sunt in stare sa-si asume un kkt de miting.

  Intr-o tara democratica nu trebuie sa avem de ales intre o singura grupare de centru-stanga si un conglomerat de legionari nazisti.E inacceptabil.

  Romania nu mai are partide de dreapta adevarate ci niste partide cu extremisti cu nume neromanesti care au toata ziua gura plina cu lupta anticoruptie desi put de corupti ce sunt ei insisi

  Exista un om pe care l-am observat in mai multe ocazii si care are un rationament de om sanatos la minte si trup , cel putin pana acum.Nu pare sa fie adept al clubului „Golden Showers”.si nici nu injura cu gura pana la urechi.
  Cred ca acest om trebuie sa iasa in fata pentru ca este foarte posibil sa fie un om capabil sa atraga oamenii cu intentii bune ,care nu se regasesc in PSD sau ALDE din variate motive doctrinare istorice ,etc..

  Domnul Aurelian Pavelescu ar trebui sa formeze rapid o alternativa reala pe partea dreapta , mai ales ca s-ar parea ca din partea americana exista un sprijin pentru personalitatea lui Iuliu Maniu si PNTCD.
  Este nevoie de un partid de dreapta cu oameni sanatosi mintal.

  Am si eu o intrebare , sper ca nu retorica , televiziunile care instiga la violenta sau prezinta informatii malformate care pot genera/amplifica tensiuni sociale (fake-news) pot fi sanctionate de CNA cu intreruperea emisiei , CONFORM LEGII ?
  Daca da ce mai asteapta si de ce sunt astia platiti.

  Si cum dracu se face ca intotdeauna in perioada concediilor la stat (februarie si august) se strang insi pe strazi.Astia pasnici ce lucreaza ei cand lucreaza ?Daca nu le place la stat de ce mai ocupa locurile , sa lase tinerii absolventi in loc.

  O definiţie a nebuniei este să faci acelaşi lucru, zi de zi, aşteptând rezultate diferite.Suntem deja in al doilea an de nebunie.

  Apreciază

 24. Ptr Mircea Popescu, eventual si altii pribegi

  La acest miting al „diasporei” au cam lipsit diasporitanii ….. ca mde din Craiova nu vine diaspora (ala arestat ca a paradit-o pe jandarmertita).
  Si9 moiti9ngu este zis al „diasporei” fiindca nu mai stiu ciknhe, unde a [pr5omis ca pe 10 august se vor strange un milion de diasporitani ce vor sterge pe jos cu guvernul , in marele miting „m@@e”. Un milion nu s-au strans ……. si in rest e precum salata de boeuf falsa – adica fara vaca si in gnl fara nici un fel de carne ….

  Huliganii, da! erau autentici insa in gnl productie locala – „baieti de cartier” (din aia care berau multa bere, la 22 de ani au deja fular de osanza sub falci si discuta tare noaptea sub ferestrele altora si cuvintele m@@e si p@@a reprezinta cca 5% din comunicarea lor)

  Si totu era pregatit si anuntat – eu am atras de luni de zile ca se doreste violenta in Romania…..

  Inca ceva – ca Alina Mungiu a scris „lumpendiaspora”. Hai pe bune un lumpen nu devine brusc frecventabil daca se duce in Vest. Tot lumpen ramane si debedeul derbedeu destul să vezi cum arată o coadă de români la un low cost pe orice aeroport din Europa, ca să devii brusc culturalist- arată precum coada de turci sau ruși, nu ca elvețienii sau olandezii, orice am face. Eșecul e al familiei, al celor șapte ani de acasă, a unei culturi a îndreptățirii care a prins cu libertatea căpătată în 1989, fără a fi însoțită de o cultură a datoriei, a autocontrolului, a ceea ce face civilizația. Ca atare, am transferat în străinătate o considerabilă parte din mahalaua noastră , Ce nu este asa? Nu se pauca sa taie porcu in mijlocul „civilizatiei” de se trezesc dintai cu politia, pompierii si apooi la Stiri?
  Insa ptr acest pretext … „m@@e” a dvenit injuratura care uneste rafinatu teleptual cetitor de Arendt si ZaraTUTA cu soferu’ jmecher da’ cu scoala vietii …. in nobi;lu ascopa de a va „face” la portofelul electoral…..

  Si ceva despre „diaspora” .
  Acu nu trebe sa credeti povestile alea ca v-am ura ptr virtutzile voastre cam inexistrente (sau la fel de existente precum diaswpora la miting ei).
  Insa pe bune cam ne enervati …. sunteti precum ala care se mai intoarce la batatura de la tara odata la 3 ani insa are idei despre cum ala ramas trebe sa se gospodareasca.
  De exemplu este cestia cu votatu…. Eu, locuitor in Romania suport consecintele electorale , adica beneficiez de politica dusa … si nu imi place TVA de 24%! Mai ales la paine, branza, samd. Mai rau diaspârlitul voteaza aici cu aia care promit auteritate insa el, diaspârlitul se lauda cu nerusinare de modul in care profita (sau care chiar, abuzeaza, fraiereste, inseala) generosul program social canadian sau suedez. El care are o pensie de la Canada (fara sa fi cotizat) ma trateaza de asistaŢ ptr penisia mea la care am cotizat + 40 ani. El, care lucreaza 2 zile pe saptamana timp de 6 luni pe an si in rest ia pomana sociala austriaca de vine cu lunile la Felix (unde cheltuia m ai mult decat mine care scriam programe in Romania) voteaza cu aia care imi promit scaderea venitului ?!!! Si eu traiesc cu consecinta votului .. pe cand ei mamanca welfareul si rad de puturosu din Romania care munceste pe mai putin decat primesc ei pomana?!

  Cam despre asta este vorba ….

  Apreciază

  • A da ….

   Unii s-au dat loviti ca Maria Grapini a zis ca fara certificat de prost nu poti participa la mitingu; Diasporei.
   Dupa numarul de participanti se pare ca diasporitanii nu puteau prezenta acest certificat ….
   Mas rpg de acu diasporitanii au 2 posibilitati care se poate
   a) sa sustina ca nu indeplinesc conditiile cerute …..
   b) sa sustina ca nu au priceput cum pot obtine certificatul …

   Eu as alege varianta a) („”imi cer scuze ca nu sunt chiar atat de prost!”)

   Apreciază

 25. # MARIUS spune:
  AUGUST 11, 2018 LA 1:26 PM
  ,,Nu s-a dat INCA amnistia, e drept, s-au eliberat însă toti borfasii si violatori care recidiveaza! Asta va
  place dle Nastase?”

  Nimanui nu-i place si daca este sa reprosez ceva pesedeului, exact asta este motivul: A pus in libertate o târlă de derbedei si borfasi pe care o tara intreaga i-a vazut pe 10 august in actiunea lor de compromitere atat a imaginii Diasporei cat si a opozitiei de drepta. Imi pare rau, chiar imi doresc in Romania un partid NATIONAL liberal, in adevaratul sens al cuvantului.

  # Dan spune:
  AUGUST 11, 2018 LA 4:31 PM
  ,,Nimic despre cauzele mitingurilor, modificarile legislatiei penale…”

  Daca modificarea legislatiei penale, in sensul minimizarii riscului de abuz, este o cauza a mitingurilor minoritarilor de pretutindeni, inseamna ca PSD este pe drumul cel bun: Va ia din mainile voastre basisto-iresponsabile singura arma pe care o puteti folosi in lupta electorala spre a va demola adversarii politici alesi de romani : Justitia aservita serviciilor secrete, romane si/sau straine.
  Pacat ca o minoritate de intelectuali rasati (mult superiori alegatorilor pesedisti) nu are drept argument persuasiv decat cuvantul ,,#m…”. Probabil ati constatat ca romanii nu va prea inteleg si ati decis sa le vorbiti pre limbajul lor. Cred ca v-ati rupt complet de realitatea patriei….parintii si bunicii mei de la tara nu s-au exprimat niciodata in acesti termeni si nu ati reusit altceva decat sa-i faceti a va percepe ca pe fostii legionari (de care unii mai in varsta inca isi amintesc).
  Si legionarii isi dadeau aere de romani, dar nu erau de fapt decat biete slugi ale Germaniei naziste.
  ps
  Poate unul dintre colegii de mai sus doresc sa aduca lamuriri si sa ne spuna, mai concret, ce si/sau cat a furat ,,tovarasul Dragnea” …sau, sa ne explice ce acte de coruptie a comis domnul Adran Nastase, ca si domnia sa are condamnare penala.
  Nu va fie frica, aici, nefiind pe facebook, sunteti complet liberi, in timp ce noi ceilalti nu avem voie sa va injuram. Deh, asta tine de tipul de educatie primit de gazda noastra: Pentru musafiri si doar pentru ei, orice este permis. ATENTIE, insa, cum va folositi libertatea: Nu o faceti niciodata contra-vantului. (Z)

  Apreciază

 26. Mircea Popescu

  Eu inca mai astept ca organizatia dumitale de diasporeni americani sa se delimiteze printr-un comunicat oficial de rebeliunea maidanezo-nazista din 10 august 2018.
  In cel mai rau caz, fa-o macar d-ta, in nume propriu.
  Cat despre progresisti versus trumpisti, eu nu am vazut niciun mesaj de sustinere pentru PSD din partea Casei Albe, dupa decizia curajoasa a domnului Liviu Dragnea de a urma ad literam politica SUA in Orientul Mijlociu. Sper ca a meritat sa scuipam in capul ambasadorului palestinian, la sfatul vreunui consilier israelian de mana a treia. Domnul Dragnea n-ar trebui sa uite ca evreul nu crede, ca si rusul, in lacrimi. Evreul crede doar in stralucirea $ -ului si in forta militara. In rest…sau auzim numai de bine.

  Apreciază

 27. Protestatarul roman are mare noroc ca isi da in stamba prin pietele bucurestene. Daca ar incerca sa ia cu asalt, sa ne imaginam, Casa Alba , sau cladirea Capitoliului, probabil ca dupa tentativa nu ar mai fi in viata sa se victimizeze pe feisbuci. In America politistul trage fara somatie, iar daca s-ar implica Garda Nationala, asa cum a facut-o in timpul rebeliunii afroamericanilor de la Los Angeles, cadavrele ar acoperi carosabilul.
  Sa va fi clar, mai romanilor de peste tot: In Occident minoritarii NU au depturi, decat in masura in care folosesc propagandei albilor iudeo-sorosisti. Nu sunt altceva decat carne de tun in jocuri politice meschine.
  La fel si cu asazisa Diaspora, romanii din strainatate ar trebui sa inteleaga ca de numele lor sunt legate interesele unei clici fascistoide din tara, care, pe fond, dispretuieste toti romanii si nu le pasa de problemele lor reale. Se pare ca majoritatea de pretutindeni a inteles, din fericire, acest trist adevar.

  Apreciază

 28. Protestele violente din Piața Victoriei: Un film horror pentru democrație și statul de drept, interzis la Casa Albă: Guvernul SUA, sub protecția mandatului și a legii/ Influențatorii Vlad Zografi și Vladimir Tismaneanu, divergențe de metodă

  Propunerea de a oferi flori jandarmilor este induiosatoare. Ea izvoraste din bunele intentii, de buna seama. La acest capitol, v-ati distantat mult de Vladimir Tismaneanu, in topul influentatorilor in bine. Pe Vlad Zografi mi-l imaginez inconjurat de carti de literatura, care cuprind felii de viata, din care isi inspira mesajele. In contrast, Vladimir Tismaneanu pare sa aiba in jur numai sticlute cu otravuri politice, care contin doze de anti-viata. In sfarsit, poate fi vazuta o competitie intre influentatori, care se simte, chiar daca nu e asumata, si acest lucru e de salutat, mai rupe monotonia cliseelor propagandistice (ultimul cuvant nu este ceva de rau, chiar occidentalii, in special britanicii, au atentionat ca fara propaganda nu se poate, in sens de transmisie, de raspandire a realului, desigur, nu a fictionalului).

  Afirmati, cu multe sanse de a primi o nota buna din partea tuturor membrilor juriului marelui public (sa nu ne amagim, toti suntem jurizati in spatiul public, desi opozantul domniei voastre, mai sus numit, sustine ca nu-i pasa, fara sa-si dea seama ca de fapt se autoexclude), ca “Armele noastre sunt fermitatea, inteligența, umorul, imaginația, în nici un caz violența.” Dar sa nu faceti si sa nu facem greseala de a-i subestima pe responsabilii oficiali cu securitatea cetateanului si institutiilor. Sa nu le atribuiti si sa nu le atribuim acea cota de IQ care duce spre prostie, nu spre inteligenta. Suntem contrazisi de testele de psihometrie dupa care se face selectia, la noi si in interg Ocidentul, din care facem parte. Ei au un mandat legal si au activat proceduri legale pentru a proteja spatiul public si perimetrele de securitate ale institutiilor de violentele protestatarilor.

  Apropo de inteligenta pe care ati invocat-o, sa facem un mic efort de imaginatie si sa comparam mitingul violent de vineri din Piata Victoriei cu un ipotetic miting similar la Casa Alba. Cu certitudine, un protest violent, care sa “rupa” usile Casei Albe, este inimaginabil. Ar fi ca un film horror pentru democratie, care inseamna nonviolenta, proteste pasnice. In SUA, frate, exista un perimetru de securitate in jurul Casei Albe, unde Secret Service-ul nu permite sa patrunda nici macar musca. Daca cineva incearca, va fi fugarit, bastonat, arestat sau chiar impuscat (au fost cazuri si din astea). Iar pentru Secret Service-ul american exista un adevarat cult public. In sediul Guvernului SUA se afla reprezentantul suprem si legal al natiunii americane, votat de milioane de cetateni. Intrusul sau intrusii care patrund violent pe peluza de securitate a Casei Albe isi asuma riscul de a li se raspunde cu violenta institutionala, care este o functie a statului public (suna tautologic, dar traseaza o linie rosie). Nu cu flori. Nu este suficient sa ne comparam numai cu noi insine. Daca nu ne comparam si cu ce fac altii, in materie de securitatea cetateanului si institutiilor, suntem in afara timpului. Sau din cei de pe scala din zona de jos a IQ-ului, care habar nu au ca democratia inseamna domnia votului si/sau ca statul de drept inseamna domnia legii.

  http://www.contributors.ro/reactie-rapida/gazele-doamnei-carmen-dan/
  http://www.contributors.ro/reactie-rapida/nu-va-lasati-amagiti/

  Apreciază

 29. De ce a fost inlaturat Nicolae Ceausescu in ’89? Nu fusese (re)ales in mod democratic (conform legislatiei de atunci)? Mai mult facuse o baie de multime fiind complet abandonat de securisti (doar, doar s-o gasi un Gavrilo Pricip de Romania). Deci, de ce a fost inlaturat? Simplu! A pierdut increderea poporului. A te ascunde dupa voturi, dupa alegeri (o gluma pentru ca sunt cateva alegeri care s-au rezolvat altundeva, candidati chemati la ambasada si…felicitati ca au pierdut) e o dovada de cinism, de lipsa de responsabilitate. Ce e azi PSD? Nu cumva P(rea)S(fantul)D(ragnea) in care toti membrii de partid nu au alt scop descat sa ii faca voia tatucului? De la Confucius, Lao Zi pana la J.J Rousseau s-a tot argumentat ca un guvern care devine odios trebuie indepartat chiar violent. P.S.Dragnea a pierdut mandatul cerului. Are posibilitatea unei retrageri lipsita de griji in Brasilia, Astana, Antananarivo (langa Mazare) si sa lase PSD sa (re)devina partid ori sa-l tare dupa el. Din pacate singura voce lucida din PSD e o doamna, Ecaterina Andronescu. Daca mai exista barbati in PSD si mai si gandesc atunci o conducere in jurul d-nei Andronescu ar oferi PSD sa evite dezastrul care se prefigureaza la orizont. In acest moment nu vad alt lider in PSD, capabil sa scoata acest partid din conul de mediocritate dus de Dragnea,decat pe distinsa doamna Andronescu.
  In acest moment cu sau fara maidane,dar cu P.S Dragnea pe post de Mamai, adica facator de premieri, Romania este o tara neguvernabila si neadministrata, e undeva la nivelul evului mediu.
  Luati si faceti o analiza a tuturor cabinetelor de premieri propusi de Dragnea si comparati cu cabinetul pe care l-ati avut ori cu cabinetul in care ati fost ministru de externe. Sincer, ce vedeti? Cati oameni valorosi sunt in PSD care au fost ignorati, trecuti pe dreapta ori chiar inlaturati, oameni pe care ii cunoasteti? V-a cerut cineva din PSDragnea vreo expertiza, un sfat, o parere in problemele economice, in cele externe? Aici trebuie sa va focalizati dvs. daca vreti sa salvati partidul, nu oamenii pentru ca unii nu mai pot fi salvati iar altii nu merita.
  Guvernarea a fost compromisa cand Dragnea si-a daramat propriul guvern in Parlament. Episodul PS Dragnea trebuie uitat, un damnatio memoriae, o pata neagra care poate aparea in vremurile schimbatoare, si rezolvat urgent din interior, asta daca acest partid mai vrea ceva in viitor. Urgent pentru ca timpul nu e in avantajul PSD.

  Apreciază

 30. Nu sunt simpatizant PSD, din contra, am multe sa le protestez, dar votul se castiga la urna, nu in strada. Iar majorotatea este reprezentata de cei mai multi, de aia este denumita MAJORITATE. Manifestatia PSD a fost o minciuna, comparativ cu ce se va intampla daca se va schimba guvernul in strada. Am tacut la Ponta, dar acum e prea mult. L-am acceptat, zece ani, pe tradatorul absolut Traian Basescu, vezi doamne fusese ales prin vot. N-am votat PSD-ul, dar inclin sa-mi schimb optiunea politica daca acest homuncul subdezvoltat, Klaus, ar zari o noua sansa de a fi ales presedinte. Imi doresc ca romanii sa fie inteligenti, si asa cum nu accepta schimbati perverse in justitie, sa nu le accepte nici pe cele obtinute prin forta.
  God help us all!

  Apreciază

 31. Daca unii jandarmi au violentat demonstranti pasnici, si au provocat lovituri si rani, si ei trebuie anchetati. Corect. Dar ce ne facem cu paranoia si retorica dementa de la Deitsche Welle? Robert Schwartz afirma Guvernul a emis o „declaratie de razboi” impotriva propriului popor:

  „…This was an open declaration of war against the Romanian people.The responsibility for this undoubtedly lies with the government….”

  Demonstratia a produs ce se cerea: demonizarea puterii si portretizarea Romaniei ca un stat nedemocratic, condus de cleptocrati (hoti adica) si prietenii lui Dragnea, care executa tot ce le spune acesta automat:

  …”It was an urgent call for democracy and normality in a country that risks suffocating under the stranglehold of kleptocrats and nationwide cronyism…”

  Cine e salvatorul? Evident, Iohannis, liberalul, omul care citeste si nu greseste:

  „…”Klaus Iohannis, the liberal head of state, has all constitutional instruments at his disposal to finally free his country from the clutches of kleptocrats. He has the support of the majority of Romanians at home and abroad. …”

  Da, i-a numarat Robert ca pe oi, unu , doi , trei, gata, sunt majortate.

  La ora asta e cel mai citit articol pe DW in engleza. Lupta pentru putere se gindeste si executa (si) din exterior.

  https://www.dw.com/en/opinion-what-is-happening-in-romania-is-not-democracy/a-45046129

  Apreciază

 32. M-am uitat la mai multe clipuri de interventie a politiei impotriva unor demonstratii ce au devenit violente, in SUA, Franta, si, da, Germania. Mama, mama ce bataie cu batoanele oriunde apuca dau politistii, ca ridica aia mainile in sus sau nu. Miting ilegal? Dai cu bastoane, gaze lactimogene si tunuri de apa. Si nimeni nu mai tipa la DW ca Guvernul SUA a inceput razboiul impotriva propriului popor. Bun, dar de remarcat cita parsivenie: ce a scris Robert a fost numita „Opinie”, special ca sa nu se poata cumva lovit in „impartialitatea” DW. Pai nu Merkel tocmai laudase DW de curind cit de nemaipomenit de obiectiv e si de important pentru Germania?

  Ati auzit voi pe Presedintele Germaniei ca o critica deschis pe Merkel ca au luat citiva anarhisti bataie de la politie?

  Apreciază

 33. Alzheimerul politic al lui Mihai Șora: Schimbarea Guvernului legitim prin presiunea strazii, cum sustine filosoful in varsta de 101 de ani, va arunca Romania in urma, in anii “mineriadelor”

  Sper ca doar varsta e de vina ca activistul cosmopolit Mihai Șora a uitat regresul pe care l-au adus mineriadele post-decembriste. Imi doresc ca filosoful sa nu creada cu adevarat ca “demnitate” ar insemna schimbarea Guvernului Dăncilă prin repetate si infernale presiuni de strada, care batjocoresc vointa majoritatii, votul si legea. Un asemenea act de falsa si straina demnitate ar lovi in inima democratia.

  Este timpul sa ne aducem aminte ca nu iese nimic bun din discursul agresiv si instigarea fanatica. Oriunde au existat, acestea au fost capcane, in care, o data cazute, popoarele au devenit ostatice ale jafului si distrugerii. Hitler (Rotschild) i-a narcotizat pe germani ca el ar iubi cel mai mult Germania si ca evreii ar fi cei mai mari dusmani!

  Este cazul sa luam act de similitudinea dintre dramele mondiale ale acelei perioade si tentativele unor grupuri minuscule de a reproduce o particica din ele in Romania de azi. A venit clipa sa aprindem lumina adevarului, la care sa vedem jocurile pe sub masa si pe deasupra noastra ale cosmopolitilor, care vor sa ne faca sa credem ca nu mai pot de binele Romanilor, in timp ce pun bocancul huliganiadei, noua formula de „mineriada”, pe grumazul Romaniei.

  Mihai Șora a postat duminică dimineață un mesaj video pe Facebook în care le mulțumește tuturor celor care au ieșit vineri și sâmbătă la proteste. ”Este cu neputință ca toată energia (pașnică, dar nu mai puțin intensă), toată stăruința aceasta plină de încredere și speranță să nu iște ceva bun, să nu ducă la o schimbare”, a scris Șora, supralicitand energia, intensitatea si escaladarea presiunilor strazii pentru caderea Guvernului de stanga. Pentru Șora, majoritatea nu exista!

  “Cuvântul esențial este cuvântul DEMNITATE. Eu, personal, voi continua să ies în stradă. Și vă îndemn și pe dumneavoastră, dragi prieteni, să ieșiți în stradă”, a insistat Mihai Șora. Este o manipulare clasica prin substitutie, prin care demnitatea marii majoritatii a unui popor este strivita si inlocuita cu vointa nelegitima de putere a unui grup de interese, a unei mini-minoritati. Zelul lui Șora poate fi de inteles si privit cu condescendenta, omul poate ca este captivul unui grup de interese sau poate vrea sa restituie stipendiile politice de alta data. Dar clasa politica nu trebuie sub nicio forma sa admita schimbarea unui guvern prin presiunea strazii, iar Iohannis nu trebuie sa devina un Hindenburg, care a acceptat venirea la putere a nazismului. Pentru duminică seară a fost anuntat un nou protest în Piața Victoriei, in regia mai multor organizații civice (Corupția Ucide, Insităm, One Vision: Rezist), cu un mesaj sfidător la adresa majoritatii tacute: ”Rămânem în stradă până la căderea Guvernului Dăncilă!”. Curat khazaro-trotkism-hitlerism!

  Apreciază

 34. Zicea Don Popescu ca unii din membri CMR afirmau da dl. Diaconu, MEP ar fi „gainar”. Evident, te intrebi,: „asta e nivelul”? Cit de repede etichetam, si cit de repede insultam oameni care chiar fac ceva pentru Romania. Il urmaresc acum pe Dl. Diaconu intr-o emisiune cu Razvan Dumitrescu. Vedem un „mare analist” democrat, vestic si foarte educat, de Cosmin Gusa e vorba, care afirma la Realitatea TV o vulgaritate despre Dragnea. Doamen, Dumnezeule, cit de retard sa fi sa spui asa ceva public, pe un post TV? Am inteles chiar ca si „marii” nostri filozofi, Liiceanu, Tismaneanu au legitimat insulta si ca e chiar „cool” sa spui niste cretinisme public. Asta e nivelul? Pai asta e, asta e opoitia, astia sunt telectualii, asta e liderul suprem, si astea sunt serviciile.

  Chiar nu a fost Presedintele informat ca urmeaza sa fie violente vineri seara? Sau el a fost cel care a informat „organili” despre ce urmeaza sa se intimple?

  Nu tin nici cu Dragnea nici cu Iohannis. Cine e criminal sa raspunda, dar cu drepturile respectate (Imuniattea vad ca i se respecta lui Iohannis!). Dar nivelul „dezbaterii” publice de la nivel de Presedinte in jos e pe fundul prapastiei.

  Apreciază

 35. Felicitari Simonei Halep pentru victoria de la Montreal, si felicitari pentru ca a avut mai mult curaj decit Iohannis si a pus la punct elegant pe neamurile noastre proaste care strigau obscenitati. Se spune ca nu exista paduri fara uscaturi. Padurea noastra are multe uscaturi, peste tot. Si tot cad in continuare ramurile uscate de se aude prin tot codrul.

  Ca sa fiu sincer eu nu am auzit canadian care sa strige ca descreieratul obscenitati si injurii adresate politicienilor canadieni la meciuri sportive unde participa sportivi canadieni. Nu asta e scopul sportului. Dar eu sunt de moda veche, inca las doamnele sa iasa si sa intre primele in lift, si inca nu am prins idea filozofica avangardista avansata de Liiceanu si Tismaneanu.

  Apreciat de 1 persoană

 36. Din nefericire pentru opozitie, exista o mare masa „linistita” de romani, carora nu le place violenta, acei votanti PSD pe care ii detesta.

  Anarhia nu este in final „anti PSD”. Ea este anti-democratie. Se vede clar cit deficit de educatie democratica au cei care actioneaza violent pentru darimarea prin forta a puterii aleasa in mod democratic. E un model tipic de stat bananier, nu de stat ce apartine UE. Si da, exista riscul ca un PSD foarte puternic la un moment dat sa devina el insusi o forta ne-democratica, asa cum si partidele ce il sustin pe Erdogan sau pe Putin isi vineaza opozantii politici.

  Deci „solutia” celor care au creat acest plan de manipulare, diversionist ii va lovi pe termen lung. Dar ei gindesc pe termen scurt, pina la alegeri. Problema este ca oameni cu mare putere in stat nu au aceasta viziune pe termen lung, si ca avem destui neprieteni care vor mulge aceasta instabilitate politica imprimata si sustinuta aparent din zone obscure. Din pacate serviciile nu dau semne ca sunt stapine pe situatie, si ele insele par slabe si divizate pe preferinte de grup politic.

  Apreciază

 37. Ptr orice eventualitate…

  Citind schelalielile Motanului imi zic ca ar fi cazul unor observatii
  Dintai mitingul Diasporei nu a fost al Diasporei .. Ca Ramona Strugariu este consilierul europarlamentarului Monica Macovei, ca Oana Bogdan a fost Secretar de Stat la Ministerul Culturii în mandatul Guvernului Cioloș, adica n u Dispora ci niste dsolicitante de ciolan politic.

  Apoi mitingul asta este o manarie de la primul anunt.
  Care prim anunt aparu in legatura cu soferu ala de avea masina incriptionata „MuiePSD”. Ada.. si ala trecea linistit prin tara DACA nu facea circ si circoteca nu ar fi fost intens mediatizata … Si la un moment dat nu maqi stiu pe unde aparu ideea ca „las cqa vedeti voi pe 10 august5!”? Ce vedem? Marele Miting al Diasporei care va alunga Ciuma Rosie!!!

  Dupa care scandal ca Firea nu da apobvare, ca Dragnea vrea sa puna pumnu in gura diaporei samd.
  In fine se apoba!

  Si ? Si ce? NI*MKENI nu isi asuma mitingul! Nici o organizatie!! Insa sunt |promoteri” care fac propaganda participati!
  Si sa nu uitam de luni de zile se face o propaganda intesa pentru violenta fizica! Cel mai josnic mesdaj fiind un comentariu in Adevarul care in demna inclisv la arderea de vioi a copiilor „lor” (hm.. caut nu gasesc. Bagasem si aici citatu’ insa .. nu cred ca a fots publicat)

  Deci .. ce a fots la mitingul in mod mincinos pretins al diasporei a urmat planificarea.
  Adica o multime de gura casca veniti cu catei si puradei la „revolutie” si niste insi violenti .
  Ca unii dintre violenti erau cu „sarcina”, ca altii erau cu gascva si ca mi8a erau si inevitabilii caftangii de mahala e altceva.
  Important este ca violentii actionau langa o multime dezorganizata, fara sistem de paza , in cadrul unui miting neasumat. NU mai zic ca zisa multime vcenise la „revolutie” sub sloganul „Muie PSD” decvi in pwerfecta consonanta cu cei violenti care doreau sa „dea muie” puterii…
  Ori in astfel de conditii , cand mulotimea ofera o acoperire, un adapost (precum arboretul lupului) este inevitabil ca „nevinovatii” sa nu sufere.
  Exortatiile plngacioase ale Motanului sunt minciuni sau marturia unui intelect neevoluat incaspabil sa faca legatura intre cauza si efect.
  De fapt el ar fi dorit ca grpul violent sa deschida calea catre cladirea guvernului care sa fie ocupata de „pasnicii” gura casca ca la 12 ianuarie 1990.

  Insa „revolutia” s-a amanat si acum urmeaza faza de vina e ceilati.
  Violentii ca nu au izbutit acum sunt repuduiati.
  Jandarmii ca nu au permis sunt „condamnati” .
  Guvernul trebe sa plece … ca nu e bun. Ca rprezinta „doar” 20% din populatie iar pisoii cica 80.

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.