Plec mâine, pentru o saptamână, in Cuba.

Sper să nu spuneti că urmez exemplul presedintelui Johannis. Familia a decis că este tentant pachetul turistic de la Paralela 45, mai ales ca nu am fost niciodată acolo. Când eram invitat, ca ministru de externe, Cuba era sub embargou american.

Sper să nu vă certati cât lipsesc. Nu stiu cum e situatia cu net-ul pe acolo, asa incât nu vreau să promit nimic.

Mă bucur că lucrurile sunt linistite aici, ca guvernarea si politica merg bine, că avem prieteni la Bruxelles si la Strasbourg.

Am luat si bilet de intoarcere…

75 de gânduri despre “Plec mâine, pentru o saptamână, in Cuba.

  1. ”Când eram invitat, ca ministru de externe, Cuba era sub embargou american….Am luat si bilet de intoarcere…”

    Păi, Cuba-i la doar 90 de mile de Key West. V-aș trimite fotografia cu ”piatra de hotar”, dar nu știu cum s-o atașez în spațiul oferit pentru comentariu.

    Nu a golit Castro pușcăriile cubaneze (vezi Scarface-Al Pacino) pentru a ”exporta” în America câteva mii de locatari pe colace de cauciuc pentru ”a-i ajuta să facă carieră și pentru a ajuta economia americană”?
    Cam așa cum se petrec lucrurile în Europa de astăzi. În America au intrat fără invitație, în UE la cerere și cu brațele deschise 🙁

    Drum bun și vreme frumoasă pe la noi prin bătătură!

  2. Superb!!! Cuba este tara in care imi doresc sa merg cel mai mult! Si tocmai pentru ca este (si acum) sub criminalul embargou american. Masinile americane de epoca, incremenirea politica si sociala, totul e ca o calatorie in timp. Nu mai spun ca e tara legendarei revolutii conduse de Fidel Castro (un erou autentic)!

    Imi permit o mica sugestie: sa faceti nu poze, ci filme cu strazile, cu masinile etc… Cat mai exista… Sunt multe asemenea filme pe Youtube, unele de la sfarsitul anilor 1970, altele noi de tot si toate sunt splendide!

  3. Va aduc aminte ca prin anii ’70 se pleca studenteste in Cuba pentru a ajuta la strangerea trestiei dd zahar/dupa ce terminam la noi la Cobadin cu porumbul.

  4. 🙂 Petrecere frumoasa!
    Daca ati luat bilet de intoarcere nu inseamna ca trebuie sa il si folositi 🙂
    Vom fi cumini si nu ne vom parui LOL.

  5. Nu va suparati, chiar asa se cheama agentia, „Parcela 45”? Sau ati vrut sa spuneti „Paralela”? Nu de alta, dar chiar ma intereseaza, poate merg si eu in Cuba. Nu glumesc.

  6. Să zburați cu bine! Sa faceti multe fotografii cu nepoțelul şi să vă odihniți!
    Chit ca am vrut să spun şî eu ceva interesant fix acum, când plecați în vacanță – nimic urgent! Avem timp! Sau, poate au wi-fi pe-acolo…
    Apropo!!! Mi-am tras şi eu în gaura asta de lume internet prin cablu, dar numai după ce i-am amenințat că le tai stâlpul cu Drujba, fiindcă e de 40 de ani la mine în grădină!!!

  7. Domnu’ d’Artagnan, ati vazut, d-le, ce atac murdar au dat hotii in Parlamentul European, la justitia independenta? Ce ne facem, domn’e?! Murim aici!!!!

  8. Ar trebui as aveti WIFI in camera de hotel….dar nu ma astept sa ne vedem comentariile o saptamina,

    Macovei:”Ce vor să facă prin modificările codurile penale? Este foarte important, pentru că va fi afectată cooperarea judiciară. Spre exemplu, vor ca o persoană să fie investigată numai după ce persoana a fost înștiințata că este anchetată.”

    Daca e adevarat, e o problema. Daca minte, e alta problema…

  9. Parcela sau Paralela 45 ? Anyway , destinatia e foarte tare ; unii ( Fodor’s Guide ) spun ca e printre primele 3 din lume alaturi de Maldive si Sri Lanka . Si eu imi doresc de mult timp sa vizitez aceasta tara . Am auzit de cativa romani care dupa ce-au vizitat-o au si ramas pe acolo : unii s-au indragostit de bastinoase ( cica sunt de toate felurile : cafea cu lapte , cafea neagra , cacao si lapte caldut ) , altii de frumusetea locurilor paradisiace .
    Va dorim vacanta placuta !

    P.S. Apropo , va recomand un documentar extraordinar despre acesta tara …

    cuba-and-the-cameraman-2017- ( pe site-ul filmehd.net )

    P.S.2 . Cu tot embargoul instituit de SUA , americanii vizitau la greu Cuba via Canada – Toronto de unde plecau si vamesii cubanezi nu le puneau viza pe pasapoarte .

  10. Parcela sau Paralela 45 ? Anyway , destinatia e foarte tare ; unii ( Fodor’s Guide ) spun ca e printre primele 3 din lume alaturi de Maldive si Sri Lanka . Si eu imi doresc de mult timp sa vizitez aceasta tara . Am auzit de cativa romani care dupa ce-au vizitat-o au si ramas pe acolo : unii s-au indragostit de bastinoase ( cica sunt de toate felurile : cafea cu lapte , cafea neagra , cacao si lapte caldut ) , altii de frumusetea locurilor paradisiace .
    Va dorim vacanta placuta !

    P.S. Apropo , va recomand un documentar extraordinar despre acesta tara …

    cuba-and-the-cameraman-2017-

    P.S.2 . Cu tot embargoul instituit de SUA , americanii vizitau la greu Cuba via Canada – Toronto de unde plecau si vamesii cubanezi nu le puneau viza pe pasapoarte .

  11. fragmentariumpolitic spune:
    FEBRUARIE 7, 2018 LA 6:52 PM

    Moartea vechilor ideologii ? Poate moartea ideologiei.
    Pana la urma, avem modelul chinezesc, pe care il asociez, tot mai mult, ce asanumita ,,cea de de-a treia cale”.
    Se pare ca bi/multi-partidismul este complet depasit de realitate, din simplul motiv ca ideologia, in sine, isi creeaza propriile limite si restrictii, libertatea cvasiabsoluta avand-o exclusiv grupurile politice emanate de ideologie. Desi, aparent, partidul genereaza ideologie, mi se pare acum mai credibila asertiunea ca ideologia insasi materializeaza grupurile de interese numite partide, adevarate caste agregate doar de interese subiectiv-pragmatice. Se prea poate ca la originea ideologiei sa fie grupuri de idealisti, dar acestia nu au nicio legatura cu partidele politice.
    Ideile (teoretic nobile si generoase) ale filosofilor umanisti, cei care au crezut cu sfintenie in absolutul omenesc, au revereberat, in timp, in sfera politica. Ce a iesit, se vede, astazi, aproape oriunde in lume.
    Sistemele care pun in centrul atentiei individualitatea, au produs conceptul de dezbatere formala. Ce este dezbaterea formala, pana la urma ? O cearta interminabila intre surzi, oricat de educati ar fi acestia, care nu construieste, ci doar demoleaza si distruge.
    Solutii ? Intoarcerea la traditie, la natura si mai ales la SMERENIE, in sensul cel mai larg cu putinta. Nu ne trebuie dictatori providentiali, laici si/ sau religiosi (s-a vazut, in istorie, ce au facut ,,iluminatii”), ci revenire la DumnezeuL care ne iubeste (nu cel impersonal al iluministilor) si ne-a creat din si pentru iubire. Altfel, praful se va alege de singurul loc din Univers in care, dupa toate informatiile stiintifice, exista conditii necesare si suficiente pentru viata si evolutie.
    Cei care vorbesc de colonizarea pietrei moarte si ostile numita Marte, bat campii, malformati de atatea filme SF hollywood-iene.
    Cu ce incepem ? Sa spunem, cu reducerea drastica a cheltuielilor destinate inarmarii si, mai ales, anihilarea armelor de nimicire in masa. Este greu, fara o revolutie majora si ireversibila in SUA (factorul care a promovat consistent si decisiv stiinta si tehnologia, dar si factorul care distruge omenescul din fiinta umana).
    Cu ce continuam ? Cu speranta, incredere, respect reciproc si dialog. Ce inseamna dialog (dupa parerea mea) ? Cand unul vorbeste interlocutorul asculta si viceversa. Pare simplu…dar infinit de complicat in ziua de azi. Daca nu ne imbracam ideile, uneori putine si firave, in tone de zorzoane lingvistice sterile, unele cu valente estetice, altele contondente, nu ne simtim impliniti de nicio culoare. Mereu uitam ca Adam si Eva au fost – la inceputurile Omenirii – goi/goale (dublez pentru corectitudine politica). Nu existau diferente intre a rosti cuvantul si a face.

  12. Mama colegei mele cubaneze s-a imbolnavit grav in Cuba pentru ca nu putea sa cumpere carne ( e ceva destul de recent ).
    Colega cubaneza imi povesteste despre un spaniol cu discoteca la Havana expulzat in 48 de ore pentru ca o frumusete locala il frecventa iar frumusetea era in vederile unui potentat de partid local .
    Altfel au medici foarte buni si investitii in sanatate impresionante , cu medicamente-vaccinuri descoperite de ei si aparatura de ultim tip in spitale .
    Trabucurile cubaneze de lux sunt ” sampania ” tarii , bogatia lor cea mai mare .
    Turismul de masa este speranta lor .
    Exista insa cozi la urcarea in autobuze – se urca cu bonuri de ordine ! – si tara are o economie foarte suferinda .
    Se pare ca ajutorul Cubei tine inca in viata Venezuela ( condusa de ” revolutionari bolivarieni ” , un conductor de autobuz – Maduro – si un ofiter de armata – Chavez ) care era in 1945 a patra natiune mondiala ca bogatie si astazi are profesori platiti cu doi euro salariu de la 1200 in 1998 .

  13. https://www.realitatea.net/victor-ponta-dezvaluiri-incredibile-pe-facebook-dragnea-ne-a-presat-sa-o-punem-pe-kovesi_2135541.html

    Coabitacu’ asta de Ponta nu o sa se mai maturizeze niciodata . Cand ma gandesc ca infantilul asta era sa ajunga presedinte , ma ia cu ameteli … Incerc sa-mi inchipui cum arata astazi Romania cu imaturul de Ponta presedinte : cred ca ne-ar fi ranjit in bot toti securistii aia odiosi cu care s-a incuscrit de-a lungul timpului ( Rus , Maior , Oprea , Sirbu ,Ghita , etc. )
    Mai bine cu lalaul asta de Iohannis care-i in lumea lui !

  14. Embargoul american avea caracter executoriu, sau luam noi decizii preemptive?
    Sau de fapt ambasadorii…chiar și atunci?

  15. Sper ca cineva din masmedia cubaneză să nu rateze un interviu cu o personalitate ca Adrian Năstase ! Vă daţi seama ce regal ar ieşi pe o temă privind studiul comparativ al câştigurilor economico-financiare şi sociale obţinute în urma trecerii României de la socialism la caputalism, comparativ cu linia politico-economică aleasă de conducătorii Cubei !
    P.S. Am vrut să corectez acel „caputalism” , dar prima intenţie a fost doar să fac din „c”, „k” şi să nu mai adaug nimic după „kaput……”

  16. […] De asemenea trebuie sa facem mult mai mult pentru a intari Parteneriatul Strategic cu SUA, principalul nostru aliat. Ma refer la o consolidare in continuare a relatiei dintre tarile noastre si sub aspect economic, dar nu numai. Ci si sub aspect diplomatic, cultural. Ar trebui sa incepem sa ne cunoastem mai bine, spun asa pentru ca, spre exemplu, Romania e in NATO din 2004. S-a scurs putina vreme si evident ca e nevoie de mai mult timp pentru o aprofundare a relatiilor dintre tarile noastre. Nici romanii nu cunosc bine SUA si nici americanii nu cunosc bine Romania. Deci ar trebui sa ne cunoastem mai bine pentru ca sa avem o cat mai buna, o cat mai fluenta comunicare. Pentru asta nu e suficient doar sa stii foarte bine limba engleza sau sa cunosti foarte bine limba romana. […]

  17. Soarele Cubei sa va bronzeze, briza golfului sa va oxigeneze, muzica cubaneza, salsa, sa va incarce bateriile si sa va intoarceti cu totii sanatosi, ca tara e pe maini bune, „lucrurile sunt linistite aici, ca guvernarea si politica merg bine, că avem prieteni la Bruxelles si la Strasbourg”.

  18. Jocurile Olimpice de Iarna de la PyeongChang: Nu-i loc de aroganta americana pe pamant coreean

    In comertul “liber”, manipularea prin metoda usii in nas este larg folosita. Proprie unei pozitii de mare putere, tehnica usii in nas consta intr-o cerere imposibila, facuta intentionat pentru a fi respinsa, dupa care urmeaza o alta mai accesibila, care da iluzia unei alegeri. Usa trantita in nasul adversarilor este uzitata si de duplicitarul presedinte american Donald Trump, al carui interventionism economic este deja de notorietate. Politica internationala este si mai putin libera decat comertul mondial. Exista indicii sa se presupuna ca exacerbarea din prima faza a usii in nas a fost avuta in vedere si de Trump, cand a decis sa-si trimita vicepresedintele sa-i insoteasca pe sportivii SUA la Jocurile Olimplice de la PyeongChang, din Coreea de Sud, care incep vineri, pe 9 februarie.

    Casa Alba l-a trimis pe vicepresedintele Pence “inarmat” cu anuntul, pe care acesta l-a facut cunoscut miercuri, din Japonia, că Washingtonul se pregăteşte să facă publice „cele mai dure” sancţiuni economice de până acum împotriva Coreei de Nord. Se pare ca miza americana a acestui joc, de supralicitare a sanctiunilor anti-nord-coreene, se sconteaza sa fie atinsa intr-o a doua faza, de intalnire intre Pence si inalti oficiali de la Phenian, care vin la Olimpiada impreuna cu lotul sportiv al Coreei de Nord. Miza pe care SUA o vor testa prin Pence la PyeongChang este usor de inteles: obtinerea unei slabiri a politicii nucleare si balistice nord-coreene in contrapartida cu diminuarea sanctiunilor economice americane.

    Insa metoda usa in nas ii este cunoscuta si liderului Coreei de Nord, Kim Jung-Un, pe care acesta a aplicat-o cu anticipatie si intr-o maniera adaptata. Coreea de Nord a raspuns amenintarilor SUA prin desfasurarea, joi, la Phenian, a unei parade militare, destinate celebrarii a 70 de ani de la infiintarea fortelor sale armate. Manifestatia de forta a Coreei de Nord a fost special mutata, din 25 aprilie, ziua sarbatorii, in ajunul deschiderii J. O. de Iarna din Coreea de Sud, pentru a-si etala rachetele intercontinentale si, o data cu ele, mesajul de demnitate si de neintimidare si statutul de “putere nucleara de facto”. “Am devenit capabili să demonstrăm în faţa planetei statutul nostru de putere militară de nivel mondial”, a declarat Kim Jung-Un. “Armata trebuie să fie pregătită să împiedice invadatorii să încalce suveranitatea Nordului, “chiar şi cu 0,001 mm”, a adăugat el.

    Privind ideea unei intalniri directe SUA – Coreea de Nord, care a fost speculata in ultimul timp in mediile politice si diplomatice americane, un înalt responsabil al Ministerului de Externe nord-coreean, Cho Yong-Sam, a exclus orice întâlnire cu autorităţile americane cu prilejul Jocurilor Olimpice de Iarna de la PyeongChang. “Nu avem nici cea mai mică intenţie de a ne întâlni cu responsabili americani în timpul vizitei noastre în Sud’, a declarat el. “Nu am cerşit niciodată un dialog cu SUA şi nici nu o vom face vreodată”, a insistat diplomatul nord-coreean. Mai mult, din punct de vedere al protocolului, vicepremierul american Pence a fost pus in inferioritate de catre nord-coreeni, care l-au desemnat in functia onorifica de sef de stat pe Kim Yong-Nam, care conduce delegaţia olimpica a Coreei de Nord. La ceremonia de deschidere va participa şi sora liderului nord-coreean, Kim Yo-Jong, o personalitate cu o influentă in crestere la vârful puterii de la Phenian.

    Nu va avea mai mult succes nici strategia americana de culpabilizare simbolica a nord-coreenilor, prin luarea de catre Pence, alaturi de el, in tribuna J. O., a tatalui unui tanar american care s-a aflat in detentie in Coreea de Nord, dar care, suferind de o boala grava, a fost eliberat din motive umanitare anul trecut, acesta decedand in cele din urma in SUA, ceea ce a provocat acuzatii, nedovedite, de rele tratamente. Phenianul va aduce la Jocurile Olimpice de la PyeongChang o atmosfera de exuberanta, o “ofensivă de şarm”, prin intermediul grupurilor de artişti si sutelor de majorete, trimise in Sud. Dupa toate probabilitatile, lupta psihologica, informationala si de imagine dintre Phenian si Washington pare sa aiba un castigator inca inainte de inceperea Jocurilor Olimpice 2018. Dupa trantirea usii de la Ramallah in nas lui Pence de catre palestinieni, care au refuzat sa mai accepte SUA in negocierile de pace cu israelienii, in urma declararii de catre Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului, scena se repeta la PyeongChang. Intr-un alt context si cu o alta intriga, dar cu o semnificatie politica asemanatoare. Nu-i loc de aroganta americana nici pe pamant coreean.

    • Am urmărit festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea şi mi s-a părut încurajatoare şi de bun augur licărul de speranţă ce răzbătea firav din cele întâmplate acolo, lăsând după mulţi ani impresia că cele două Ţării vor înţelege de unde li se trage criminala despărţire, cui foloseşte ea şi mai ales faptul că a sosit vremea ca fraţii să se regăsească sum acelaşi acoperământ istoric !
      P.S.
      Cea mai criminală hotărâre a celor care câştigă, prin mijloace parşive un război, este hotărârea de a împărţi popoare după placul şi voia lor, a câştigătorilor !
      Acest criminal act istoric ar trebui interzis prin tratate internaţionale !

      • Istoria le tot spune nord-coreenilor si sud-coreenilor ca sunt frati, dar/doar americanii sunt cei care le spun ca sunt “dusmani”. S-a vazut ca prezenta nord-coreenilor la Olimpiada a fost un cosmar pentru vicepresedintele american Pence, care nu le-a adresat niciun cuvant – ba a fugit sau ascuns de ei, ba s-a facut ca nu-i vede -, desi a fost fata in fata cu ei. Desi, culmea ipocriziei si cinismului, in avionul de intoarcere acelasi Pence a declarat ca Washingtonul vrea sa discute cu Phenianul. Nici secretarului Apararii, Jim Mattis, nu i-au placut Olimpiada, sportivii si prietenia de la PyeongChang. Evident, lui ii plac doar razboinicii si razboaiele, asa se face ca in avionul spre Roma a retrasat si ingrosat liniile belicoase intre cele doua Coreei, declarandu-si ostilitatea fata de “ofensiva de sarm” a Coreei de Nord si dand asigurari ca intre Washington si Seul nu sunt si nu vor aparea divergente…

      • @Radu Humor: ”Cea mai criminală hotărâre a celor care câştigă, prin mijloace parşive un război, este hotărârea de a împărţi popoare după placul şi voia lor, a câştigătorilor !
        Acest criminal act istoric ar trebui interzis prin tratate internaţionale !”

        D’aia, în ”Declarația România-100” (https://mipopescu.wordpress.com/03-documente-cmr/wrc-cmr-2017/romania-100/), varianta adresată Parlamentelor și Guvernelor de la București și Chișinău, se spune, printre altele:

        ”Semnatarii acestei Declarații,
        – Considerînd că Pactul Hitler-Stalin a dus la ocuparea și destrămarea teritoriului Regatului României;
        – Considerând că populația românească din teritoriile ocupate a fost supusă unei politici de prigoană, deportare, înstrăinare și genocid,

        solicită GUVERNELOR de la București și Chișinău să întreprindă măsurile politice și diplomatice necesare pentru a determina Germania și Rusia să-și asume nu numai vina pentru urmările pactului lor secret, dar și să contribuie efectiv pentru revenirea la starea de drept dinainte invadării și ocupării României, ca măsură reparatorie și semn al dorinței celor două state de a stabili relații de colaborare și respect reciproc, conforme dreptului internațional.”

  19. POVESTE CONTEMPORANĂ DIN DOUĂ LUMI PARALELE

    Acum niște ani, înainte de moartea lui Fidel, am văzut un film documentar despre Cuba. Era făcut de o echipă de francezi care, fără îndoială, n-aveau nici o treabă cu politica sau „corectitudinea…”. Căci subiectul documentarului era „intrarea în lume”, „debutul ” social, să spunem, al unei adolescente de 15 ani, vârstă la care , frumos îmbrăcată ( „ ca o regină”) , domnișoara pășește pragul spre marile promisiuni ale vieții… Afacerea asta a debutului în lume cere însă niște bani… iar banii sunt atât de puțini în lumea despre care vă vorbesc…

    Există , totdeauna însă băieți buni dispuși să dea o mână de ajutor , pentru niște mărunțiș… porcul pentru petrecere trebuia adus dintr-un sat, de la mare distanță… Băieții aveau o mașină veche … automobilele din Cuba , la drum mai lung, se strică… dar ce mare lucru e să repari un automobil? Toată lumea știe…

    Filmul urmărește, în paralel, pregătirile de acasă… rochia, diadema… fotograful… căci se face un album care să imortalizeze frumusețea fetei din ziua în care împlinește 15 ani, adică secvența desăvârșită a „istoriei personale”, prinsă ca un fluture în insectar … Când mama fetei desface mâna, o face cu precauție, împărțind bănuții cu parcimonie … cum v-am spus, banii sunt foarte puțini…

    Între timp, băieții au reparat motorul, pleacă mai departe… e o veselie cum n-ați mai văzut… Peste tot, pe unde trec, e plin de oameni pe străzi… rău îmbrăcați, cu papuci de plastic în picioare… femeile au cercei rotunzi, mari … gablonzuri… toată lumea e senină. Nimeni nu se grăbește… dacă vor să circule pe mijlocul străzii , pe-acolo circulă, căci automobile sunt puține…

    La fotograf se negociază bine , cu simțul răspunderii, PREȚUL NEPREȚUITEI suite de imagini în care domnișoara privește lumea cea mare în ochi, cu mândria și aroganța ingenuă a inocenței. Mama desface portofelul micuț… cu toată negocierea, operațiunea aceasta e mai scumpă, și asta e îngrijorător … pentru că, nu știu dacă v-am spus, dar banii sunt foarte puțini…

    În fine, până la urmă totul se termină cu bine, porcul ajunge la timp și femeile se pun pe gătit… fotograful o așază pe frumoasa adolescentă, purtătoare de diademă, în poziții cât mai distinse și cuceritoare, rochia strălucește, albă, iar cerceii din strasuri aruncă scântei în aparatul de fotografiat antediluvian. Oaspeții sosesc, cu daruri… nu cine știe ce… deoarece, cred că v-am mai spus, banii sunt foarte puțini…

    Băiații care au adus porcul nu s-au ales cu nimic… doar cu aventura. Au cheltuit mica lor comoară pe drum, dar râd de se-ndoaie . Lumea dansează fără oprire în lumina chioară a unui bec cu abajur aproximativ… muzica e splendidă… muzicanții nu prea au dinți, dar sunt numai suflet… ultima plată către ei va merge… pentru că, așa cum știți deja , banii sunt foarte puțini…

    ………………………………………………………………………………………….
    Am coborât de la birou la ora nouă seara. Vreme plăcută, 7 grade cu plus, ploaia a stat demult, stelele, nu prea multe, se văd printre copaci. Vreme de plimbare… pentru adolescenți, vreme de pupat pe sub copaci… În stație, un singur taxi… îl cunosc pe taximetrist, e pasionat, ca și mine , de cuvinte încrucișate. Mai demult, l-am încurajat să treacă de la începători , la avansați… până la nivelul EXPERT mai are … atât cât stă în stație se ocupă cu dezlegatul și se scarpină în cap cu capătul creionului … nu are curaj să scrie cu pixul, încă… Ne salutăm politicos, îl întreb cum stă cu rebusul, nu trebuie să-i spun unde stau, că știe . Trei kilometri și jumătate avem să ne ținem de urât până la mine acasă… Privesc pe geam… un oraș pustiu… sunt foarte atentă, în cei trei kilometri și jumătate, o parte dintre ei străbătuți pe străzi din centru, văd UN SINGUR OM, ieșind dintr-un market. Nimeni pe la crâșme… nimeni pe trotuare… nici un cuplu de îndrăgostiți pe sub copaci…

    Am ajuns acasă, taxiul oprește, și scot portofelul, să plătesc cursa. Când extrag hârtia de zece lei și încă doi lei pe lângă ea, văd că am, din câte se pare, suficient de mulți bani în portofel…

  20. @ off topic

    Domnule Adrian Nastase
    Ati fost Prim Ministru al Guvernului ROMANIEI !!!
    Colegii dumneavoastra de partid nu-si dau seama cat de ” penibili ” sunt ?!?!?!.
    Acest guvern vrea sa introduca o taxa de 2 ron pe ambalajele reciclabile !!!
    Am sa ma duc la un mall cu 100 de pet-uri , 200 de doze de aluminiu , 100 borcane si in schimbul celor 800 roni am sa cumpar zahar , ulei , faina . suc , , carne , branzeturi , fructe etc . ii BINE ?!?!?!
    Acesti ” revanzatori ” cu ce o sa isi plateasca furnizorii … o sa-i plateasca in peturi , borcane sau doze ?!?!?!
    Olguta Vasilescu mi-a redus salariul cu 250 ron ( bani de benzina ).

    Va doresc un sejur placut in Cuba
    Cu respect si stima Emil

    • Ceva detalii despre salariu?

      Adica domeniul in care lucrezi, cat era contractul , cat promeai in 2017 lunar si cat ai promit ptr ianuarie?

      • @ Ghita Bizonu’
        Am „castigat” ca venit in bani 60 roni si am pierdut 21 tichete de masa in valoare de 315 roni.
        Cu stima Emil

  21. In special minutele 02:05 si 09:35! Se vorbeste acolo de sutele de cetateni arestati preventiv, tinuti luni sau chiar ani in inchisoare, apoi achitati. Despre interceptarile telefonice ilegale. Despre interventiile serviciilor in procesul penal, desi asta nu intra in atributiile lor. Despre marile companii straine care au dat mita-n Romania, iar DNA-ul baga dosarele sub pres. Despre arestarile de 16 ori mai numeroase decat cele operate de FBI in SUA. Despre miile de ascultari telefonice, sporite in preajma alegerilor, toate sub pretextul suspiciunilor de terorism, intr-o tara fara teroristi si fara atentate teroriste.

    Cine spune toate astea? Norica Nicolai (om politic de dreapta de cand exista in politica) si Mircea Diaconu (fost membru PNL). Se mai poate indoi cineva intreg la minte ca aceste persoane n-au venit la putere, ci la furat?! Ca tot ce-au spus in Parlamentul European au fost minciuni, menite sa le permita lor si bandei de hoti de la putere sa fure?! Astia vor sa sugrume justitia independenta ca sa-si umfle buzunarele! Alta explicatie logica chiar nu gasesc (chit ca risc sa fac figura de handicapat mintal, care ar trebui inchis pentru tot restul vietii, ca sa nu mai faca rau societatii)!

    P.S.: Observati, pe de alta parte, pertinenta si argumentele zdrobitoare ale iubitorilor de dreptate: poti avea incredere in PSD? Nu; a stabilit distinsul Traian Ungureanu. De ce nu poti? Pentru ca e ca si cum ai pune un hot sa stabileasca preturile intr-un magazin. De ce e PSD-ul hot? Ei, haideti, nu ma faceti sa rad!!! O tara-ntreaga stie ca PSD-ul fura, e nevoie sa spun mai mult?!

  22. Sane radem cu si de ziaristii nostri …

    Zilili astea a fptsd lansata cu succes o racheta rod constuita de un antreprenor privat. Care sub tasta ziairistilor noastri a devenmit cea mia amre, cea mia atre cea mai din istorie.
    Oare? O scurta cautare in Wiki :
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––-
    Minunea lu Musk arata cam asa :
    Falcon Heavy :
    Încărcătură pentru
    Orbita joasă a Pământului 63.800 kg
    Orbita de transfer geostaționară 22.200 kg
    Forță de propulsie 934 kN (180.000 lbf)
    Cifre marisoare…

    Insa ia sa vedem cum stam cu predecesorii :

    Energia (in alfabetu lu ma-sa : Энергия)
    Încărcătură pentru
    Orbita joasă a Pământului 100.000 kg kg
    Orbita de transfer geostaționară 20,000 kg (nu a lansat niciodata satelit geostaionar)
    Forță de propulsie 5,800 kN (1,300,000 lbf)

    si mia ales cu

    Saturn V,:
    Încărcătură pentru
    Orbita joasă a Pământului 118.000 kg
    Orbita lunară 47.000 kg
    Forță de propulsie 34.02 MN (7.648.000 lbf)
    ––––––––––––––––––––––––––––––––

    Hm .. ziaristi .. sau cum zicea prof Chalanger „porcis ex grege diaboli” (ex grege adica din turma)

  23. Motanul Incaltat

    ,,……sa facem mult mai mult pentru a intari Parteneriatul Strategic cu SUA, principalul nostru aliat” inseamna, pur sai simplu, sa devenim o noua ,,steluță” pe steagul american. In rest, Romania a facut absolut orice pentru a intra in gratiile Partenerului. Mai precis, si-a sacrificat tinerii in Irak si Afganistan si cumpara, fara licitatie, arme ,,made in SUA”, chiar daca am fi putut utiliza banii intr-un mod mult mai eficient. Ca sa nu mai spun ca si-a malformat singura sistemul de justitie pentru a-l anihila pe principalul adversar al lui Traian Basescu, adica, domnul Adrian Nastase. Deci, ce sa facem mai mult de atat ?
    America nu crede in competență la nivel înalt (în colonii) ci doar în obediență necondiționată. Deci, rezulta ca, in logica strategilor yankei, domnul Nastase nu ar fi servit optim intereselor americane in estul european.

    Mai spui: ,,….Ma refer la o consolidare in continuare a relatiei dintre tarile noastre si sub aspect economic, dar nu numai. Ci si sub aspect diplomatic, cultural….” (sic!).
    Romanii nu au cunostinta despre istoria si cultura americana ? Orice pusti feibucist din Romania iti va spune mai multe detalii despre Razboiul Civil american decat cu referire la Razboiul de Independenta din 1877.
    Cat despre ,,cultura americana”, sa fim seriosi. Tanarul de azi, fie roman, fie american, ar ridica din umeri intrebat fiind daca si ce a citit de F. Scott Fitzgerald, Mark Twain, Ernest Hemingway, sau William Faulkner. Dar este aproape o certitudine ca sunt uniti in spatiul ,,cultural” virtual american dominat de personajele din benzi desenate si filme SF si sau HORROR americane, adica, acel spatiu care conteaza in timpurile noastre.
    Ma rog, si noi, romanii, am putea promova mai mult cultura nationala, dar sunt slabe sperante in conditiile in care Muzeul Taranului Roman a fost transformat (nu inteleg de cine) in locatie de promovare a unor ,,valori” care nu prea au legatura cu spiritualitatea nativa a poporului roman.

    • ps
      Domnule coleg….deocamdata poporul american, cel adevarat (adica cel care munceste si se roaga, impreuna cu membrii familiei, in jurul mesei si nu numai de sarbatori), pare ca hiberneaza pe presul din fața cabinetului domnului George Soros. Dar daca ,,mamaliga” romaneasca a explodat in 1989, imi imaginez ce efecte ar putea produce o deflagratie imploziva americana….ma rog, sa spunem, o detonatie a ,,American Pie”. Ce-l mai tine (inca) suspendat este indicele Daw Jones. (Z)

  24. Amalia

    Doamna Amalia, dvs vi se pare normal ca un salariat care lucreaza part time 2 ore/zi sa plateasca contributii aferente salariului minim de 1900 lei ? Raspunsul dvs va fi, probabil, nu.
    Dar care va fi raspunsul dvs, daca v-as intreba cat de firesc este ca diferenta de contributie sa o achite angajatorul (evident, din profitul companiei) ? Este aceasta masura una constitutionala ? (intrebare bonus).
    ps
    Calculul facut de dvs privind trecerea contributiilor de la angajator la angajat sunt simpliste. Calcul matematic corect este mult mai complex si, daca doriti, vi-l voi prezenta cu alta ocazie (la solicitare). Dar va puteti informa, suficient de lamuritor, si de pe NET.
    Daca nu ar fi probleme generate de aceasta asazisa ,,revolutie fiscala” (pe care eu o definesc ca pe o culme a incompetentei si iresponsabilitatii dragnisto-pesediste), nu ar fi fost nevoie, de exemplu, de masuri compensatorii pentru domeniul IT. Pe fond, aceste masuri sunt, de asemeni, flagrant neconstitutionale si discriminatorii, se va vedea ulterior reactia (legitima si in lant a) celorlalti angajatori.

    • reiau:
      Calculul facut de dvs privind trecerea contributiilor de la angajator la angajat este simplist. Calculul matematic corect este mult mai complex….

  25. ..O sugestie binevenita domnule A. Nastase~..La intoarcere sau pe perioada sejurului respectiv faceti totusi o escala scurta si in Costa Rica~…Da ! Merita cred a fi vizitata ! Vedeti cu ochii dvs. ce si cum…Va intilniti cu vreun prieten daca aveti acolo pe cineva, sau…Intr-un cuvint cred ca merita sa faceti acesta escala scurta dar ne-programata initial la plecare_…_Macar va informati asa si direct de sursa si de la fata locului despre ce si cum stau treaburile acolo pe la EI~…….

  26. O MUSTRARE PE FACEBOOK, PENTRU DRAGOȘ… ȘI PENTRU MINE, CRED…

    „Dragă Dragoş nu te mai lăsa păcălit de mincinoşii de la tv/ faptul că nu au venit la referendum 50% nu este vina noastră, a celor care am votat…”( Victor Ponta , FACEBOOK, 7 februarie 2018)

    Deci, Victore dragă, ca să înțeleg și eu care nu sunt chiar atât de deșteaptă… au venit sau n-au venit la referendum 50% ( plus 1 , aș spune eu pentru mai multă rigoare) ? Că fără ERATĂ, mi se pare c-au venit… Dar CU ERATĂ, n-au venit… în schimb , ERATA – mata ești de acord cu Toni Neacșu- a fost o măgărie… și-atunci ai zis că a fost și ilegală, că era semnată de altcineva… și că nu s-a întrunit toată Curtea când s-au jucat pe sub scaunele cu cotiere aurite de-a JUNA ERATĂ VOIOASĂ TRECE / PE LÂNGĂ JUNII JUDECĂTORI … Întreb și eu ca ignoranta, deoarece uite ce ziceai altădată :

    „La finalul unei emisiuni la RTV în care a vorbit despre măsurile economice luate de guvern, premierul Ponta a fost întrebat despre afirmaţiile făcute de fostul judecător şi fost membru CSM, Toni Neacşu, la Antena3 în cadrul emisiunii Sinteza Zilei. Fostul judecător susţinuse că erata din 2012, cea privind cvorumul necesar pentru adoptarea referendumului, nu a fost realizată de judecătorii CCR, ci de Livia Stanciu – preşedinte Curţii Supreme, Oana Schmidt Hăineală – fosta şefă CSM, Daniel Morar, fost şef al DNA şi Alina Bica –fosta şefă DIICOT. «Am văzut şi eu ce a spus domnul Neacşu şi pot să vă spun că în mare parte are dreptate», a fost răspunsul premierului Ponta, fără a intra în alte detalii…Premierul a vorbit şi despre sentinţa în cazul Dragnea, afirmând că dacă pesedistul era achitat, judecătoarele ar fi fost arestate… «Vă daţi seama că judecătoarele de la Dragnea, dacă cumva îl achitau pe Dragnea, cred că erau şi arestate acum», a fost poziţia premierului la RTV…” (GÂNDUL 1 iunie 2015)

    Dar să citim mustrarea pentru Dragoș mai departe , ca să nu-i mai credem pe mincinoșii de la TV:

    „….faptul că Dragnea ne-a presat pe toţi să îl schimbăm pe Daniel Morar ( care îi făcuse dosarul cu Referendumul) cu LC Kovesi spunând ce este « prietena lui »şi îl ajută nu este doar vina noastră”

    Cum… cum ai zis? „…nu este doar vina noastră…” dar a cui mai este, puiule?

    Mergem în arhivă ca să vedem a cui a fost vina:

    “Am constatat aseară – am avut la CSM o discuție civilizată și normală – dar aseară am constatat că Parchetul a devenit moșia domnului Morar și că dânsul spune pe cine nu numește, pe cine numește, cum numește și că, practic, noi constatăm un monopol in România. Monopolul asupra procurorilor aparține domnului Daniel Morar. În calitatea mea de ministru interimar al Justiției și de prim-ministru, nu pot sa asist pasiv la aceste lucruri. În baza legii, singura lege aflată în vigoare, pe baza căreia chiar și domnul Morar a fost numit în funcție, am făcut șase propuneri pentru funcțiile de conducere, iar CSM trebuie să se întrunească și, conform legii, să dea un aviz, pozitiv sau negativ, dar nu cred că putem accepta ca cineva, o singură persoană, să încalce sau să rescrie legea pentru a-și păstra un monopol asupra unei instituții, Parchetul, care trebuie să nu aparțină nici partidelor, dar nici unui singur om”, ( 3 aprilie 2013 , STIRILE PROTV)

    „Pentru mine a fost esențial ca printr-o singură mișcare, printr-o singură numire, a doamnei Kovesi, am închis într-o zi, într-o oră, un an de zile de propagandă politică …Antonescu nu mi-a propus pe nimeni”, a subliniat Ponta. ( 15 aprilie 2013 ZIARE.com)

    Deci Dragnea a numit-o pe Kovesi? Deci nu că „…am închis într-o zi, într-o oră, un an de zile de propagandă politică ”… și nu că „Parchetul a devenit moșia domnului Morar”? Dar mata ce erai la vremea aceea ? Premierul României… aha! și Dragnea Liviu? „Decât” vicepremier ? Mă confuzezi, Victore… mă confuzezi… cel mai tare mă confuzează acest „…nu este doar vina noastră…” căci simt în sufletul meu sensibil că e un pic și vina mea !

    Ia să vedem ce mai zici, dragă :

    „…faptul că am demisionat după «Colectiv» când Dragnea se înţelesese cu Iohannis să îmi retragă sprijinul politic că să îl pună pe Vasile Dâncu premier nu are rost să îmi reproşezi mie! ”

    Deci nu: „…Am putut să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății și dorința legitimă de a avea responsabili mai mari. Ar fi o greșeală să ignor acest lucru, nu cred că e corect să las responsabilitatea pe seama celor care au fost în teren, secretari de stat, miniștri…Sunt gata să fac eu acest gest și încep cu ziua de astăzi. Îmi depun mandatul de prim-ministru și al Guvernului. Fac asta pentru că am rezistat la orice bătălie cu adversarii politici, dar niciodată nu mă bat cu oamenii, am avea cu toții de suferit”… cum ai spus, dragă, pe 4 noiembrie 2015 …

    Victore, e o mică problemă în declarația dumitale…nu umbra luʹ Dragnea la Cozia putea să-ți retragă sprijinul politic, ci PSD-ul cel mare… că dacă PSD-ul cel mare te iubea, micul „conspirator ” Dragnea nu avea nici un succes…

    Citind explicațiile tale de mai sus am hotărât că e ceva , totuși , de reținut : să nu-i mai cred pe mincinoșii de la TV… Așa că m-am reorientat către mincinoșii de pe FACEBOOK.

    P.S. Și, dragă Victore, să nu uit… voiam demult să-ți spun:

    Adrian Năstase , mentorul dumitale sau „tatăl” dumitale politic, aș spune, a rostit la „mincinoșii de la TV” următoarele fraze care te privesc:

    ”Eu cred că Ponta are calități deosebite de om politic. Din păcate, nu știu dacă are calitățile necesare sub aspectul loialității. (…) Calitățile lui Victor Ponta au fost depășite de felul în care s-a poziționat, fără să știe să aștepte. Ar fi putut să știe să aștepte. Nerăbdarea l-a dus dintr-un loc într-altul, l-a făcut să piardă simpatia unora dintre prieteni. Am fost la Baia Mare, într-o organizație de acolo, îmi povestea cineva, că la o întâlnire cu organizația de pensionari, nu au vrut să intre în sediu până când nu au fost date jos fotografiile cu Ponta. …Nu știu dacă Ponta va reuși să treacă de lipsa de caracter. Nu-l mai recunosc în ultima vreme, poate că-l cunoșteam într-o vreme sau poate că nu l-am cunoscut suficient…. În anul 2013, eram între condamnarea din 2012 și a doua condamnare, după ieșirea de la Jilava, din ianuarie 2014. Eu constat că colegii mei de partid petreceau sărbătorilor cu reprezentanții statului paralel și că organizau viitoare structură a parchetelor independent de ceea ce eu credeam că-i afectează. Lucrul acesta mi se pare dureros. Ponta oricum pare că el era unul dintre participanți, era parte în acest proces. El nu are dreptate nici atunci când are. Eu nu cred că are atitudinea și abordarea morală necesară pentru a-l critica pe Dragnea. ”

    Să fiu în locul tău, Victore, din timpul emisiunii în care s-au rostit aceste fraze eu m-aș fi apucat să-mi fac bagajul, mi-aș fi pus periuța de dinți în etui și papuceii de casă în husa matlasată și aș fi tăiat-o definitiv, dar DEFINITIV, din politică.

  27. Ilegitimitate, oprobriu, sincronicitate

    A doua zi a Jocurilor Olimpice de Iarna de la PyeongChang, sambata, spiritul de fairplay, bucurie si pace al intrecerilor sportive – din care, la deschidere, vineri, numai vicepresedintele american Mike Pence s-a straduit in mod vizibil sa iasa, prin penibile strategii de evitare – a fost, din pacate, intinat de atacurile Israelului in Siria. Oprobriul a fost general. Toata lumea s-a asteptat ca macar in perioada Olimpiadei sa fie scutita de provocari militare, de teroare armata si de razboi.

    Totul a pornit de la acuzatia ca o drona “iraniana” ar fi zburat deasupra teritoriului “israelian”. Desi, imaginile ‘justificative”, surprinse din cockpit cu luarea in vizor si distrugerea unei drone si difuzate in aceeasi zi de armata israeliana, nu sunt ca o “amprenta” luata de pe cer, dupa care sa se identifice cui apartine. Cu toate acestea, Israelul nu s-a multumit cu doborarea dronei. Intr-o prima escaladare, a patruns pe teritoriul sirian si a efectuat o lovitura aeriana asupra unei instalatii de drone iraniene din Siria. Dupa ce un avion israelian F-16 a fost doborat de apararea antiaeriana siriana, Israelul a operat o a doua escaladare a agresiunii, trimitandu-si avioanele de lupta in Siria, unde au lovit cel putin 12 tinte siriene si iraniene.

    Nu este pentru prima data cand Israelul incearca, in mod inacceptabil, sa faca legea in Siria. Cand ii ataca Siriei integritatea teritoriala, care trebuie sa-i fie respectata neconditionat, si obiective militare, ale apararii siriene nationale. Chestiuni de care, in ceea ce-l priveste, Israelul face mare caz, si pe buna dreptate. Dar aceasta viziune a Israelului este unilaterala. Ea tine, se pare, de o anumita cultura egotica, extrem de ingusta, care o face incompatibila cu integrarea in comunitatea internationala. De aici, rolul acesteia din urma de a-si educa toti membrii in spiritul integrarii, respectului reciproc, cooperarii si standardelor unice de securitate si aparare.

    De ce de aceeasi masura de securitate si aparare, pe care o foloseste Israelul, sa nu beneficieze toate statele si natiunile? Auzim uneori afirmatii de genul: “Iranul trebuie impiedicat sa-si afirme influenta in regiune.” Dar Iranul este o tara regionala, iar afirmarea influentei ei in regiune este inevitabila. Iranul nu vine dintr-o alta regiune sa-si impuna influenta. Iranul este la el acasa, in casa regionala. O regiune este ca un sistem planetar, in care fortele de atractie si de respingere dintre planete sunt inevitabile si direct proportionale cu marimea fiecareia.

    Revenind la cele doua escaladari ale atacurilor israeliene in Siria, de aceasta data Israelul nu a mai fost invulnerabil, a pierdut un avion. Mitul “invincibilitatii” s-a clatinat. Ar putea insemna ca se incearca sa se traiasca dintr-o reputatie falsa, care nu mai este cea din trecut? Nu stiu. Poate da, poate nu. Observ insa dinamici geopolitice noi, ale multipolarismului, care sunt fara precedent.

    Ilegitimitatea atacurilor din Siria ale Israelului este cea a agresorului. Israelul nu are niciun punct de sprijin in dreptul international, asa cum nu are nici in opinia publica internationala. Mai mult, exista o sincronicitate, devenita deja cronica, intre atacurile israeliene si cele teroriste din Siria. Pot exista unele coincidente, insa atunci cand ele ies din legea mediilor, cand depasesc cu mult asteptarile matematice ale probabilitatilor, exista o interventie din exterior.

    O astfel de sincronicitate s-a constatat de mult intre atacurile din Siria ale Statului Islamic si ale Israelului. Chiar si sambata s-a inregistrat o sincronicitate intre atacurile militiilor kurde, in care turcii au pierdut un elicopter, si cele ale israelienilor, care au pierdut un avion. Inacceptabila, prin absurditatea ei, este si incercarea de inoculare in regiune a sindromului Stockholm, prin manipularea victimelor razboaielor preventive, civile si teroriste, in sensul redirectionarii criticile dinspre cei care i-au torturat terorist si le-au spalat creierele, spre cei care realmente vor si pot sa-i ajute, sa-i protejeze si sa-i aduca la normalitate.

  28. Cu profund regret anunț, pentru cei care îl cunoșteau, trecerea la cele veșnice săptămâna aceasta a celui care a comentat și pe acest blog sub numele de „Cârcotașu” , în viața de zi cu zi, Anton Florian. Astăzi ar fi împlinit 68 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!

  29. Se poate spune orice despre dezbaterea din PE despre reforma jusitiei din Romania, doar ca nu a fost despre reforma justieiei. A fost despre cum simteau unii si altii (mai indignati sau mai calmi), pe baza a ceea ce li s-a spus sau au auzit de la trompetele preferate. Nici unul dintre ciritici nu a venit cu articole din lege concrete pentru a isi sprijini in plen acuzatiile. Si nici cei care s-au aparat nu au prezentat articole din legea propusa, sa fie pregatiti sa raspunda concret si corect la acuzatii. A fost o dezbatere pur politicianista, un dialog al surzilor, din care nimeni nu a inteles nimic decit ca exista doua echipe de fotbal, doua clanuri care se urasc reciproc. PE a fost un loc unde s-au scuipat uni pe altii cit le-a permis arbitrul. PE nu a mai fost un loc al intelegerii al reconcilierii, ci unul al unui razboi urit al romanilor contra altor romani. Dezolant!

    Fiind o dezbatere politicianista s-au folosit de ea toti agentii securitatii pe rit nou din media noastra si externa, infectind inca odata publicul cu minciunele. Am remarcat articoulul „democratic” din DW a celui mai subiectiv observator si analist al vietii politice din Romania, dl. Peter Janku, pe nemtzeshte, sau in varianta sereista, Petre Iancu. A fost preluat imediat de Adevarul, si pus la loc de cinste, adica sa cinsteasca memoria Monicai Macovei si a celorlalti „eroi” ai mineriadei feisbiucist-useriste. Nu dau linkul pentur ca nu citez din el. Nimic memorabil so constructiv. DW confirma ca a ramas un butic de „fake news”, care este reflecta gradul de amicitie al Germaniei fata de Romania, si respectul „netzarmuit” fata de alegerile poporului roman. Vorbesc foarte mult in numele „poporului roman” care a iesit la demonstratii, doar ca nu amintesc de celalalt „popor roman’ care a votat schimbarea nui sistem strimb construit cu sirga si aparat indecent de „deep state”.

    Apropo, foarte multe similitudini intre situatia politica din SUA si Romania, unde Trump se lupta cu agentiile obamist clintoniste de „fake news”. Ieri parca Trump spunea cum sunt distruse destine cu simple acuzatii nedovdite in istanta. Vezi si „sistemul lor paralel”, care imping din urma o agenda straina poporului american, incercind sa elimine nu neaparat pe Trump, dar ideile lui contrare intereselor celor din spatele necazurilor oamenilor de rind din SUA.

Lasă un răspuns