Guest post: Mihnea Nastase (fb)

„Zilele acestea, la Strasbourg, se discuta strategia pentru viitorul Europei. Acest lucru va fi adresat chiar de Presedintele Juncker in Starea Uniunii, maine, in plenul Parlamentului European. Nu este clar cate viteze se doreste sa aiba Europa. Discutia pare sa fie indreptata spre solidaritate, insa, cu siguranta, se vor evidentia si cativa tapi ispasitori. Deocamdata se discuta in mare parte doar de Marea Britanie, Polonia si Ungaria. In conditiile acestea, nu stiu cum se va putea concretiza dezbaterea doar pe baza solidaritatii.

Intrebarile incep sa apara: oare masina performanta a Uniunii se dezmembreaza? Cu piesele ramase se va construi mai degraba o motocicleta?

In tot acest timp, nu auzim nimic concret despre alegerile din Germania. Probabil pentru ca nu este o cursa serioasa. Merkel conduce cu peste 20 de procente. Pare mai degraba o formalitate. Astfel, cu un Macron care isi doreste o iesire din izolationismul mostenit de la Hollande, probabil se va consolida binomul Franco-German.

Romania are o oportunitate buna in acest moment. Cu siguranta, germanii si francezii zambesc larg, dar cine are de pierdut?”

30 de gânduri despre “Guest post: Mihnea Nastase (fb)

 1. Cu multa dragoste, îndrăznesc sa va spun:
  După ce în articolul anterior ați făcut reclama „României libere”, iata-l aici pe însuși președintele meditator, mare iubitor de copii. Copiii altora, pentru ca pe ai lui i-a înlocuit cu case, după cum spune chiar el. Sau Mihnea este admirator al minijupatelor soții? În cazul asta, nu are gusturi bune la femei!

  Apreciază

 2. Lansarea albumului «Descriptio Bessarabiae – Basarabia în cinci secole de cartografie » din seara aceasta de la Fundaţia Europeană Titulescu îndeamnă la reflexie : de pe ce palier trebuie abordată problema Basarabiei, istoric, emoţional sau politic ?

  Cartografia se înscrie în varianta istorico-geografică : deşi denumirea şi întinderea ei au variat considerabil de-a lungul perioadelor istorice, Basarabia rămâne preponderent o parte constitutivă, cea de est, a Moldovei istorice, unul dintre cele trei principate medievale europene cu populaţie majoritar românofonă, alături de Transilvania şi Ţara Românească. Desigur, inima Moldovei se afla – ca în cazul multor state medievale – în zona montană şi submontană de dealuri, motiv ce explică de ce unele hărţi înfăţişază Basarabia ca pe o regiune aparte, separată de Moldova ; însă şi ţinutul de şes în care se înscrie Basarabia era apărat de cetăţi, atât în dreptul vadurilor de pe Nistru ( Hotin, Soroca, Tighina, Cetatea Albă ), cât şi în interior, inclusiv de mănăstiri fortificate. Tot hărţile ne arată că odată cu ascensiunea Imperiului Ţarist şi decadenţa celui Otoman, Basarabia devine teritoriu disputat între cele două puteri, pentru ca astăzi Moldova istorică să fie împărţită între trei state moderne, România, Republica Moldova şi Ukraina.

  Iată motivul pentru care există şi o abordare emoţională, sentimentală, ce ne face să ne dorim, în mod cu totul firesc, că într-o zi fraţii noştri de peste Prut vor considera că este în avantajul lor să facă din nou parte din România.

  Politicul însă trebuie să ţină seama nu numai de subiectiv, ci şi de numeroasele conjuncturi obiective. Iar una dintre cele mai importante este situaţia minorităţilor rusofone din Basarabia, ce a generat în ultimă instanţă secesiunea Transnistriei, devenită subiect de dispută nu numai între Rep. Moldova şi Federaţia Rusă, ci şi între România şi Federaţia Rusă, ambele state sprijinind una dintre părţi şi plasându-se astfel pe poziţii diametral opuse. Totuşi, războiul din 1992 dintre Moldova şi separatiştii transnistrieni s-a datorat mai degrabă unor resentimente etnice alimentate de realităţi concrete ce afectau viaţa de zi cu zi a oamenilor : limba de stat, alfabetul, calendarul şi organizarea religioasă, auto-administrarea zonelor dens locuite de minorităţi. Şi deşi războiul s-a încheiat, de altfel fără un rezultat clar, toate contradicţiile existente dinaintea izbucnirii lui rămase nerezolvate s-au permanentizat în urma actualei stări de status quo ce transformă Basarabia/ Rep. Moldova practic într-o miză geo-politică între Occident şi Rusia. Urmarea este un stat care acum vorbeşte pe două voci, una a preşedintelui, alta a guvernului. Or, o asemenea instabilitate internă nu îi poate conferi decât slăbiciune în cadrul negocierilor cu autorităţile de la Tiraspol şi cu Federaţia Rusă.

  Care este rolul României în acest context ? Cu certitudine, nu acela de a adânci diviziunile din cadrul societăţii moldovene, ci de a contribui – în măsura posibilului – la normalizarea relaţiilor dintre aceasta şi Federaţia Rusă. România, Republica Moldova şi Federaţia Rusă fac parte toate trei din continentul european, au prin urmare datoria de a reprezenta un factor de pace şi stabilitate, o responsabilitate uriaşă pe care inclusiv Federaţia Rusă trebuie să şi-o asume. Pentru că atunci când minoritatea rusă din Rep. Moldova va renunţa la nostalgiile imperiale şi va privi spre viitor, va realiza că datorită României poate avea acces şi la civilizaţia vest-europeană, nu numai la piaţa muncii din Rusia. Şi în acel moment, vor avea de câştigat atât Moldova cât şi România, dar şi Federaţia Rusă pentru care această minoritate de dincolo de graniţe va constitui încă o punte, încă un pod spre Europa, a cărei parte compenentă Rusia este cel puţin de vremea lui Petru Cel Mare – „mare”, evident, nu numai ca statură fizică.

  P.S. Dacă se dezagregă, din Europa va rămâne cu certitudine nucleul forte, zona euro. Însă pentru moment, nu este vorba decât de mişcări divergente, nimic altceva. Să nu ne alarmăm inutil !

  Apreciat de 2 persoane

  • Credeți, stimată doamnă, că civilizația rusă este inferioară celei vest-europene? Piața de muncă rusă pentru rușii moldoveni este mai atrăgătoare pentru ei, decât cea vest-europeană, unde sunt tratați cu superioritate. Atâta timp cât rușii le asigură traiul, îi lasă să facă comerț prin federație, fără să le ceară impozite, rușii din Moldova nu vor avea niciun interes să privească cu jiind spre măreață civilizație vest-europeană.Poate elitele lor visează la refacerea uniunii. Pe rusul de rând din Moldova îl interesează votca, plăcintele, mâncarea bună, o femeie pe umărul căreia să plângă, când acordeonistul îi cântă la ureche.
   Nu am înțeles la care parte componentă vă referiți. Dacă vă referiți la Rusia, aceasta a fost dintotdeauna parte componentă a Europei.Rușii sunt europeni, nu au venit din alte părți, ca fino-ungricii sau ca turcii. Petru cel Mare a lărgit frontierele Rusiei spre nord și sud, iar Ecaterina cea Mare i-a lărgit frontierele spre est, făcând-o și asiatică.

   Apreciat de 2 persoane

 3. ÎN ACESTE CLIPE GRELE…

  În aceste clipe grele, când Tudorel Toader, nemilos , a pus pe site propunerile lui pentru modificarea Legilor Justiției … acum, când Daniel Dragomir, necruțător și nepăsător la suferința pe care o produce, a povestit, cu lux de amănunte scabroase, despre relația, erotică și împotriva firii, între balaurul SRI și iguana solzoasă DNA, relație din care s-a născut un minotaur pitic – curier rapid pentru bilețele pe la Înalta Curte , pe care se aflau înscriși anii de pârnaie din procese nejudecate încă … acum, când procurorul Portocală a slăbit cam cât procurorul Eva și procurorul Papici la un loc, într-un timp de două ori mai scurt… acum, când Camelia Bogdan, eliminată cu cruzime maximă din magistratură nu poate înțelege de ce dracului nu poate AMBASADA pe pajiștea căreia și-a expus dânsa pentru prima oară rochița albă, deloc scumpă dar de un bun-gust remarcabil, s-o vâre la loc de unde a scos-o CSM-ul… acum când Inspecția Judiciară a elaborat , cu o răceală de nedescris, un raport despre unele întâmplări stradale , de pe la începutul anului , legate de Ordonanța 13, găsindu-i, pentru cele petrecute atunci, mai instigatori pe Codruța și pe Augustin , decât pe Mihai Bădiță și pe Cosette Chichirău, acum, când toate acestea se întâmplă, să fim solidari, zic , cu cei care suferă și bocesc la catafalcul STATULUI DE DREPT… Să ne gândim: lor ce le-a mai rămas de făcut? Cum se mai pot lupta ei , săracii, cu slabele lor puteri, cu sondajul de opinie marca Pieleanu Marius , care zice că vreo două treimi din populație nu mai crede în supremația rasială a procurorilor și că poporul a început să se prindă că PROCURORII NU E INDEPENDENȚA JUSTIȚIEI ȘI NU E FUNDAMENTELE LUʹ STATUʹ DE DREPT ci e oameni și ei…

  Să le respectăm suferința atroce… uite, bunăoară Macovei Monica… mă refer în primul rând la ea pentru că este cea mai sensibilă, cea mai fragilă dintre toți… a dovedit-o în nenumărate rânduri. Iată:

  „Și Toader, noaptea, ca hoții, încearcă să distrugă justiția independentă. TREBUIE OPRIT !
  Propunerile de modificare a legilor justiției sunt cea mai puternică încercare de subjugare a justiției, procurorilor și judecătorilor. Reiese clar din modificări că PSD, prin alunecosul util Toader, vrea să controleze politic justiția. Modelul Stănoiu-Năstase, când dosarele de corupție se decideau la sediul de partid, este respectat întocmai și chiar depășit.
  Toader a publicat aseară, noaptea, ca hoții, proiectele de modificare a legilor justiției fără să renunțe la nicio propunere din cele care distrug justiția din România.
  De ce vor Toader și PSD să încalece politic justiția independentă? De ce vor Toader și PSD să izoleze România pe plan extern? Ca singura alternativă pentru România să fie gubernie rusească?” ( pe pagina de FACEBOOK, 31 august 2017)

  N-a băgat ea frumos „shaorma-cu-de-toate” ? Ba, cum să nu: …„noaptea ca hoții… subjugarea justiției… modelul Stănoiu- Năstase… izolarea României… gubernie rusească”… ( bine, „gubernie elvețiană ” ar fi fost un pic hazardat, n.n.) … s-a străduit, micuța…

  Dar nu numai femeile blânde ca Macovei sunt simțitoare și gingașe… și băieții plâng, câteodată . Bunăoară, Stelian Tănase…

  „De cînd binomul PSD-ALDE a venit la putere în decembrie 2016 nu a fost zi să nu atace justiția – începînd cu OUG 13 (…) Noutatea constă că atacul este mult mai larg și vine dinspre ministrul justitiei, Tudorel Toader. Îl credeam un moldovean hîtru și cumsecade și cînd colo, iată ce e în stare. Cînd nu se ocupă de plasarea fiului său la Iași în diverse poziții unde e un os de ros, ministrul își ascute colții imitînd lupul din poveste. A ieșit acum ca ăla din baie să zică prostii. Ce vrea Toader este simplu – îngenuncherea justiției și aducerea ei la cheremul cîtorva, care – întîmplător – fac politică împreună cu domnia sa. Își plătește datoria față de șefii care l-au pus ministru. AR TREBUI DEMIS , dar nu cred că Tudose are destul sînge în instalație pentru asta…” ( COTIDIANUL.ro , 28 august 207; am respectat ” stilul” autorului, n-am corectat textul, de aia arată într-așa un hal…)

  …dar și Cristian Câmpeanu ( „mai prost ca Liiceanu și mai canalie ca Andrei Cornea”… sau, cam așa ceva… nu mai știu exact cum a spus Caragiale…) , un alt renumit sensibil :

  „Pentru că nu trebuie să ne facem nici o iluzie: vorbim de o restaurație săvârșită cu rea voință care aruncă România direct în întunericul comunist al arbitrariului și corupției la vârf. Prin comparație cu ceea ce face acum Tudorel Toader la comanda lui Dragnea, perioada Năstase-Stănoiu ne va părea o epocă luminoasă cu mici pete de umbră. În comparație cu Dragnea, Năstase face figură de european renascentist (…) Visul de aur al asociaților de magistrați, al UNJR și AMR, al tuturor Costiniielor, Pivnicerelor și Gârbovanelor va fi împlinit de Dragnea și Toader: magistrații nu vor mai da socoteală decât politicienilor care îi manevrează. Dacă LE PERMITEM să dea această lovitură de moarte tuturor libertăților și drepturilor fundamentale, România va ieși nu numai din Europa dar și din lumea civilizată și se va întoarce în întunericul din care a ieșit în urmă cu aproape 30 de ani.” ( REVISTA 22 . ro , 23 august 2017)

  E jale mare… au băgat APOCALIPSA la înaintare și, cu toate astea, „tinerii frumoși și liberi” prezintă o inapetență ciudată pentru ieșirile cu copii și cu căței în Piața Victoriei. Poate nu mai vor cățeii… poate le e teamă că se fac de râs…

  Toate acestea vor trece într-o zi. Chipul hidos al „epocii” Kovesi-Coldea –Băsescu și post-Băsescu, va rămâne, până la urmă, fără mască. Eu cred că Macovei va încerca și atunci să ne vândă inelul coclit ca fiind din aur… dar ceilalți? Căci scrisul rămâne. Iar „reevaluările ” ulterioare s-ar putea să-i pună într-o situație interesantă pe acești oameni sensibili și intelectuali la maximum.

  P.S. Andrei Pleșu se retrage … nu mai vrea să fie editorialist. Nu mai vrea să fie „implicat” . Dar el a fost întotdeauna mai inteligent decât „gașca” de la GDS.

  Apreciat de 5 persoane

  • Nu mă miră deloc atitudinile celor 3. La Monicuța, am identificat 16 din cele 20 de criterii prin care Robert D. Hare în anii ’70,determina cazurile de psihopatie. Aceleași criterii le-am identificat și la discipola sa. Stelian Tănase e absolvent de filosofie,prin urmare, ar trebui să știe ce este democrația și statul de drept, să fie imparțial, dar el are alte interese. Cât despre Cristian Câmpeanu pot să spun că mai bine rămânea reporter de război. Poate groaza oamenilor din țările unde nu mai încetează conflictele l-ar ancora în realitate și nu ar mai bate câmpii cu grație!
   Norocul acestei nații este că cei trei lătrători au doar câțiva adepți, de formație mitingiști, cu gură mare. Ghinionul acestei nații este că peste 100 de ani se vor găsi istorici superficiali, care vor folosi scriiturile lor, drept documente istorice credibile.

   Apreciat de 3 persoane

 4. Viata ne arata ca oamenii se plictisesc si ca vor tot timpul ceva nou. Asa si cu UE, noi est europenii am fost super excitati de idea UE in anii 1990, ca acum sa devenim blazati si sa speram ca vom face din ea doar o motocicleta.

  Eu zic sa nu uitam ca de acolo luam mierea in urmatorii ani, Sigur, intre timp mai polenizam si cactusii americani…

  Apreciază

 5. Spusele col Dragomir ne rata inca o data ca in Romnaia maimuta are briciul in mana (maimuta cu briciul este din EA Poe)….

  Este de=a dreptul ciudata ca suntem in aceasta situatie noi care dupa 89 …
  Mai rau se pare ca ce a facut Securi [ardon SRI ul democratic a lu Coldea, Maio si sa nu uitam Ba’Secu tat’a’lor depaseste ce facea Securitea dupa 1968-70.
  Findca trebe sa va zic ca cearta ptr brici e mai veche. A iknceput in URSS cand se pare ca dupa moartea lu Stalin Beria a cam incput sa aibe idei. Asa ca Beria a fpts impuscat.
  Si la noi in tara se pare ca Alexandru Dragighici si altii s-ua jucat cam muolt cu briciul. Asa ca pana la urma NC l=-a trimis la munca de jos pe emulul local a lui Beria si pe restu a pus saua, adica I-a trecut sub control politic.
  Imefdita dupa 90 sopcietaea romaneaasca era extrem de suspicoasa fata de serviciile de informatii si unele voci mai “pasionale” zbierau ca nu mai am avea nevoie de asa ceva .. Intelctuali de vaza doreau sa stie cate manmdate de ascultar4e au fots emise, cate dosare s=au facut si CINE a fost ascultat.

  Azi suntem toti ascultati. Si se pare ca e normal “ca ce am eu sa ma tem ca sunt ascultat?” (mda asta pana cand nu I se sopteste nevestei tale adresa amantei si orarul tau! Sauj I se sugereaza lu’ Spiridon sa se invoiasca si sa vina acasa .. ca sa ca sa vaza cin este prietena cea mai buna a nevesti… )

  Se pare ca si “campul tactic” din justitie este normal …. nicvi un mare intelctual nu a tresarit. Nici media cu exceptia “antenelor” care ptr scoiretatea civila sunt descalificate si descalificante. Ca e normal ca procruroii sa contrasemneze rechiztoriile scrise de Secu.. pardon ! SRI!!! Ca DSS nu avea dezlegare sa scrie rechiztorii ci doar sa arate/depuna probele!!

  Maimuta are biricul dar ce citim ? Liviu Avram Circulă pe net un filmuleţ în care nişte rebeli africani, beţi turtă, pun un Kalaşnikov în mâna unui cimpanzeu. Animalul începe să tragă împrăştiat – şi vă las să vedeţi singuri finalul. În Parlamentul României, nişte cimpanzei tocmai întind mâna după un Kalaşnikov.( adev.ro/ovv3i1)

  Asa am ajun sca “ei” sa fie ce au fost si mai mult decat atat!

  Prin demonizarea politicului , degradara imaginii Parlamentului, b atjocorirea partizana a procesului electoral.

  Apreciază

 6. Motanul Incaltat spune:
  Septembrie 12, 2017 la 2:13 pm

  Domnule Motan, vad ca va irita orice asociere a leadersheep-ului occidental cu fenomenul de mare coruptie si insistati ca doar Estul (inclusiv Estul European) ar fi descoperit ,,roata” interesului de grup mafiot si traficului de influenta la nivel inalt.
  Prin urmare, va pun o singura intrebare, sper sa nu va suparati: Daca, de exemplu, domnul Yohannis ar investi, discretionar, in posturi de consilieri la Cotroceni persoane din propria familie (sotie, fiu, fiica, etc), sau, si-ar numi fratele in functia de Procuror General al Romaniei, aceste actiuni ar fi, dupa parerea dvs, asimilabile unor fapte de mare coruptie, sau nu ?
  ….Probabil ca veti spune (poate ca nu, dar asa – cred eu – veti gandi): ,,Daca legea (ar) permite……de ce nu ? Bine ca nu este Ponta prezident ” (Z)
  …Ia sa propuna un pesedist o astfel de lege…moaama, nici nu vrea sa ma gandesc ce efecte ar avea o atare initiativa prin ambasade si oengeurile stradale… (Z)
  ps
  In alta ordine de idei (sau poate in aceeasi), ar trebui, motane, sa admiti (macar inlauntrul fiintei tale astrale)ca domnul Tudorel Toader a dat o lectie de profesionalism si civism TUTUROR partidelor politice din Romania si a reabilitat ideea, nobila (in esenta) de tehnocratie in politica mare. Tot este ceva, chiar daca, pe moment, nu va izbandi, probabil, in demersul sau revolutionar si cu adevarat in interesul Romaniei.
  POLITICA, INDIFERENT DE CULOARE, IN ABSENTA COMPETENTEI SI SPIRITULUI RESPONSABIL ESTE PRIN DEFINITIE TOXICA PENTRU O TARA SI PENTRU UN POPOR.
  ..Veiz cazurile domnilor Dragnea si Orban: Primul se (auto) victimizeaza non stop, de parca ar fi ingerasul nevinovat si pazitor dezinteresat al Romaniei, al doilea bate campii in calitate de advocat…al propriului sau calau. Nu e amuzant?
  De aceea spun mereu: Haideti pe gard sa ne distram pe seama tuturor. Macar ne mentinem mintile limpezi. (Z)

  Apreciază

 7. Masificarea si demasificarea politica, cel putin in cele doua cele mai reprezentative formate, partidele si imperiile, se manifesta ca cicluri istorice alternative. Dupa demasificarea din Est, prin disparitia imperiului sovietic, cred ca si Vestul va trece prin acest proces. Asupra UE s-au exercitat concentric prea multe forte constrictive – dislocarea Brexit din constructia eurocomunitara, noul barbarism migrator, terorismul geopolitic, vectorizarea anticomunitara a trumpismului nationalist si protectionist etc – pentru ca uniunea sa nu aiba un raspuns, organizatoric si de directie. Indiferent de ce forma va lua, liantul caramizilor noii reforme va trebui sa ramana tot solidaritatea europeana. Cred insa ca solidaritatii europene clasice, sub aspectele coordonarii europolitice si eurocoeziunii, i se va adauga un ingredient de consolidare, de natura securitatii si apararii. Decuplarea de conceptul economic potrivit caruia toate statele comunitare trebuie sa mearga in acelasi ritm este corecta si necesara, din punctul de vedere al situarii Europei in competitia globala. Cei care au resurse care sa le permita desprinderea economica de plutonul comunitar, trebuie sa o faca. Nu putem merge toti monolit cu acelasi ritm. Este o chestiune de flexibilitate si adaptare competitiva, din care toti avem de castigat. Premiul si locul pe podium vor fi ale Europei. Existenta intr-o competitie a natiunilor fanion si a natiunilor lanterna este o permanenta istorica. Esential este insa ca aceste pozitii sa nu fie inghetate formal sau mental. Ca intr-un lot atletic national, pozitiile din timpul cursei se pot schimba tactic intre ele, din necesitati de oboseala, odihna si reincarcarii energetice pentru noi sprinturi. Cred, de asemenea, ca trebuie sa regandim problema si nevoia ca Europe sa respire in mod echilibrat prin cei doi plamani, Vestul si Estul. Nu putem accepta ca plamanul Est sa se atrofieze prin neutilizare sau sa fie atrofiat prin aiuritoarele lovituri ale sanctiunilor. Poate ca o parte din actuala suprasarcina a Vestului Europei ar trebui trecuta asupra Estului Europei. Nu intamplator folosesc denumirile de „Vestul Europei” si „Estul Europei”. Denumirile de „Europa de Vest” si „Europa de Est” sunt geopolitice, Ele intra in coliziune cu unicitatea si unitatea Europei. Aceste denumiri geopolitice pot trece din mentalul geopolitic in actiunea geopolitica, prin provocarea de brese in unicitatea si unitatea Europei. Prin scindarea geopolitica mentala si actionala a Europei pot patrunde forte geopolitice ostile extraeuropene, care pot sa colonizeze o parte sau alta. De remarcat ca prin negocierea NAFTA, SUA intentioneaza sa-si continue marsul masificarii imperiului. Nu cred ca cine va analiza lucid ce au lasat in urma americanii pe unde au trecut va dori sa fie mexican sau canadian. Dar asta este o alta problema.

  Apreciat de 1 persoană

 8. Ca tot vorbim de Evropa :), iata o poveste: cica un roman din Germania, luminat de masele feisbucishti, l-a intreba pe Martin Schultz ce crede el. Confirm feisbucistului roman din Germania, Schultz s-a declarat oripilat de proiectul propus de PSD_ALDE, adica de ce au propus colegii din Internationala Ciumata :). Cica „coruptia trebuie smulsa din radacini”. Lasind la o parte ca Schultz insusi e investigat de fapte de coruptie, DACA E ADEVARAT ce a preluat media romaneasca – desi am ceva dubii ca e o facatura, necontestata de Schultz insa – se adevereste ca liberal-socialistii internaionalisti sunt mai dezbinati ca niciodata, aruncind cind e nevoie cu frisca liberala in fata fratilor lor, pentru citeva voturi.

  Deci in relatia cu Romania, acest Schultz habar nu are despre ce e vorba. Mai bine smulg anti-coruptia din radacina in Romania decit in Germania, unde el e acuzat de Der Spiegel de coruptie.

  https://www.romania-insider.com/martin-schulz-protests-romania/

  Apreciază

 9. Nu doar UE, dar si NATO e macinata si erodata de conflicte interne. Turcia, membru NATO a semnat un contract cu Rusia sa achizitioneze rachete S400 rusesti, ceea ce e o sfidare la adresa SUA si a aliatilor. Daca Turcia cumpara rachete de la rusi, ce o sa-i opreasca pe unguri, de exemplu, sa faca acelasi lucru?

  Si uite-asa ne dam cu stingu-n-dreptu, in timp ce atitea forte isi dau mina sa termine aceasta lume trans-atlantica, ca sa conduca ele, dupa alte reguli. Din pacate, asta este soarta tuturor imperiilor: cresc si apoi descresc pina la disparitie.

  http://www.dw.com/en/turkey-needles-nato-by-buying-russian-weapons/a-40475465

  Apreciază

 10. Ce are femeia asta??? La Ana Birchall mă refer. Ce valoare ascunsă este, ce … nu stiu cum să zic… rămâne după dânsa, dâra cărui parfum lasă americanca asta din Moldova???

  E un mister total! Unul deloc întâmplător, mi se pare.

  Apreciază

 11. Media romaneasca, ca si procuratura si Justitia, a fost bine cuplata la noua Securitate. Aflam ca nr 2 sub Coldea a recunoscut ca SRI facea dosarele si le dadea unuor judecatori, si ca era o intreaga matrice intre SRI, Procuratura si unii judecatori, alesi pe sprinceana, si Tapalaga ne vorbeste despre cum incearca Parlamentul sa saboteze Justitia. Nu il suspectez ca ar fi prost jurnalist, il suspectez insa ca fie isi vinde constiinta, fie executa ordine. Cu astfel de „jurnalisti”, statul de drept va inainta pe inalte culmi.

  Deci, pe de o parte vine acest super maher cu mega cohones in SRI, si confirma temerile multor oameni cu bun simt, anume ca se faceau dosare politice celor incomozi la comanda SRI, se gaseau procurori care se considerau „masini de distrus destine” (Negulescu), si judecatori cu ambitii pe cimpul tactic (Camelia Bogdan si altii).

  E extrem de oportun si corect domnule Tapalaga, ca Parlamentul sa investigheze, atunci cind Kovesi si Lazar nu isi fac datoria si incearca sa acopere maldarul de mizerie (pentru ca sunt implicati direct cu aruncatul la cos?). In Justitie, mai multa mizerie ca la o groapa de gunoi. Va dati seama daca impunge cineva buboiul cit puroi iese!

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21998727-atentie-anchetele-din-parlament-csm.htm

  Apreciază

 12. OK, deci mai e unul Pantazi la UM Hotnews, adica un nucleu operativ. PIna si fetzele alea afisate ma fac sa cred ca supt luptatori in primul rind, si in al doilea rind, jurnalisti la ordin.

  Nu-i stiu gradul dar „luptatorul”, Pantazi, se aseaza spate in spate cu Tapalaga, sa reziste atacurilor asupra Justitiei venite de la…toti politicienii care fura, „este” rai, criminali, mafioti, stim ordinul pe unitate. Amuzant insa este cum comenteaza el afirmatiile lui Junker despre Romania. Evident, pixelul violet, mesajul subliminal nu l-a inteles nimeni, decit cei doi Gladiatori ai Justitiei, Aflam ca, de fapt, Junker se refera la politicienii corupti din Romania.

  „…Juncker a inteles dupa Brexit ca UE are nevoie de unitate. El stie ca majoritatea politicienilor romani urasc regulile UE, urasc transparenta, urasc justitia libera, detesta libertatea de exprimare. Sint atit de corupti, ca ar face orice pentru ca Romania sa scape odata de chingile strinse ale regulilor europene ca sa poata fura ei in voie. Aliata UE in tari precum Romania e populatia. Si e esential ca o tara precum Romania sa primeasca atentie sporita, ajutor si sa fie inclusa in nucleur dur al UE. De aici vine atitudinea curtenitoare a sefului Executivului european fata de Romania…”

  Bun, deci chiar si atunci cind Junker are gaze, si le elibereaza, el de fapt le are pentru ca este balonat de problemele legate de Justitia din Romania, si politicieniii cei rai vs. procurorii cei buni si judecatorii incoruptibili.

  Bine, dom’le dar chiar si Shefu Suprem, Herr Johannis, Primul Politician al Tarii urashte justitia, detesta libertatea?

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-22000913-mesajul-ascuns-pentru-romania-din-discursul-sefului-comisiei-europene.htm

  Apreciază

 13. UE – o idee nobilă și umanistă. Rămâne de văzut dacă e o utopie sau nu.
  Părerea mea e că TREBUIA să fie experimentată, ca să nu se rămână cu impresia că s-a ratat o posibilitate generoasă. E o întreprindere îndrăzneață în condițiile în care națiunile europene sunt vechi și orgolioase, unele țări sunt în urma altora din punct de vedere economic și social, iar relațiile cu SUA sunt uneori mărul discordiei.
  Rămân la părerea că lumea, așa cum e ea, e cea mai bună dintre lumile posibile.
  Nu va muri însă aspirația noastră spre o lume mai bună și mai dreaptă.
  Personal, sunt pentru păstrarea UE, cu toate inconvenientele. Sper să devină o federație de unități administrative autonome.

  Apreciază

 14. Interesant cum au legat nemtii si austriecii problema zonei euro de alta problema, cea a Shengen cind au spus „Nein!” Romaniei si Buigariei. Plus olandezii, vesnici asprii cu Romania.

  Pare paradoxal, dar tarile care au cele mai multe avantaje economice din relatia cu Romania, Austria, Olanda, sunt si cele mai obtuze in ce priveste Shengen.

  Romania si altii afirma ca este pregatita pentru Shengen, nemtii si austriecii spun ca mai e mult pina sa indeplinim „conditiile”. Care sunt domle conditiile alea, sa le stie tot poporu?

  Si inca taie austriecii padurile noastre, si inca isi iau petrolul romanesc, iar noi intoarcem crestineste si celalat obraz, sa mia primim o palma de la „invatzatori”?

  Eu sunt uluit de lipsa de reactie a „organilor” blegite ale statului. Macar puteau sa iasa cu un comunicat sa spuna, „bre, noi suntem ca brazii, deci nu ne taiati de la radacina”. Si apoi as fi gasiut o cale sa-l scot pe Swartzenberger din tara, gata nene, ai luat destul, mai lasa-ne si noua. Vreti inapoi la miere? Bifati Shengen!

  Apreciat de 1 persoană

  • Crez ca as sti cum sa ii ard pe astia din nesfamta treime.

   Prima data un anunt ca date find conditiile intrarea in zona Euro se amanaq sine die .

   A doua ar fi ca intleg retinerile si problemele in ce priveste zona zost pardon Schengen si ca nu vreau sa ma scaprin. Asa ca renunt sa mai fac parte din zona. Si as baga control la granitra ptr cettaneii din tare UE care „prezinta risc sporit in exportul de terorism” . Olanda find PRIMA!! Daca intreaba le zic Mollembeck!
   (intr-u8n Stat in carew Guvernul chiar guverneaza… daca Olanda face gat imediat control sever la filialele locale ale institutiilor finaciare olandeze. Ca nu se stie .. ca ING a fost falita nu?!)

   (si una mica si perversa – „soptsc” ceva lu Benz ca ma gandesc la n ikste Lesu ca Toyoata e mai fiabila decat japita germana!!! Pam pam … ar arata propst ca l;a nivel de guvern sa se ren unte la benz nu?)

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.