Un referendum inutil

images.jpeg

Constitutia se bazează pe o prezumtie de bună credintă in interpretarea si aplicarea dispozitiilor sale. Articolul 90, spre exemplu, permite presedintelui să poată cere poporului să-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national. Sigur, Constitutia nu putea face o listă cu ceea ce inseamnă ” probleme de interes national”, lăsând presedintelui să decidă asupra incadrării anumitor teme in acest cadru. Din acest motiv, astfel de referendumuri vor purta amprenta intelepciunii fiecărui presedinte. Unii vor supune referendumului popular teme importante pentru tară, altii vor supune referendumului teme importante pentru viitorul lor politic, incercând să marcheze un anumit „teritoriu” tematic pentru, spre exemplu, o pozitionare in perspectiva unui nou mandat.

Tema coruptiei, respectiv a luptei anti-coruptie, a fost extrem de suculentă, politic, in ultimii 15 ani. Alimentată si din exterior, ea a permis „fezandarea” politicienilor si a oamenilor de afaceri români, in timp ce – ce să vezi? -, lupta asta a dus la ocuparea  spatiului economic national, aproape complet, de către capitalul străin.  Tratamentul indicat de MCV-uri a reusit, din pacate, pacientul e in sala de renimare, fără prea mari sanse de supravietuire.

Sigur, „coruptia” poate avea diferite semnificatii, lupta impotriva ei căpătând diverse forme.

Primul Plan national de prevenire a coruptiei a fost adoptat de guvernul pe care l-am condus in 2001. Au urmat Măsuri de accelerare a aplicării  acestui Plan, in 2002. In anul următor, a fost adoptată Legea nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Tot in 2003, a vut loc revizuirea Constitutiei, fiind eliminată, spre exemplu, imunitatea parlamentarilor pentru fapte penale. 

In anii următori, au fost adoptate Planuri nationale anti-coruptie de către toate guvernele care au urmat. Pentru perioada 2005-2007, pentru perioada 2008-2010, 2010-2012, 2012-2015.

Ultimul Plan national anticoruptie a fost adotat, prin HG nr 583/2016, in august anul trecut, de către guvernul Ciolos si vizează perioada 2016-2020. Si nimeni nu a cerut anularea acestui act normativ. Ceea ce arată că nimeni nu este, de principiu, impotriva luptei anti-coruptie.

Si atunci care ar fi rostul referendumului lansat de presedintele Iohannis?

 

36 de gânduri despre “Un referendum inutil

 1. Cu tot respectul, Constituția ii lasa președintelui dreptul de a decide ce e de interes național. Însă legea referendumului in ART 12 ii spune cu exactitate ce teme sunt considerate de interes național in vederea organizării unui referendum …. Iar dorințele domniei sale nu sunt in concordanța cu prevederile legale

  Apreciază

 2. In amplul concert al celor care se exprima (inca) liber pe acest blog (inca) liber, lipseste, surprinzator pentru mine, analistul literar (sau analizorul – suna mai inginereste), recte, prietenul George Ban.
  Imi este dor de entuziasmul si determinarea colegului nostru, care este (probabil) si acum convins ca ceea ce intreprinde Liviu Dragnea in temeiul ,,cecului in alb” este in proximitatea perfectiunii.
  Chiar asa, prietene, astept un punct de vedere referitor la necesitatea ,oportunitatea si modalitatea de dezbatere publica a ordonantelor, la inceput de an, in plina iarna, inainte de legea bugetului si in perspectiva apropiata a unui MCV dedicat (adica ostil PSD), elaborat (ca intodeauna) in Romania si transmis mai apoi la Bruxelles. Nici nu este nevoie sa citim maculatura birocratilor politici, ne putem/puteam usor imagina cum arata emanatia pepeistilor comunitari, chiar inainte de a fi facuta publica.
  Apropo, candidatul ALDE la presedintia Parlamentului European s-a retras, nu in favoarea unui candidat socialist, ci a reprezentantului PPE, asa cum in Romania, la fel de usor si inexplicabil (aparent), un partid liberal ,,istoric” a migrat peste noapte sub umbrela marelui partid european far’de ideologie. Adica, un fel de FSN romanesc la scara europeana. Domnul Ion Iliescu n-ar trebui sa fie suparat, din moment ce viziunea domniei sale a fost transpusa la un nivel superior, multinational. (Z)
  Este foarte semnificativ, dupa parerea mea, ceea ce se intampla in Europa:
  Dictatura politico-securisto-juridica a PPE strange randurile, in perspectiva confruntarii cu Donald Trump si cu propriie popoare. Dupa cum se vede, in aceste zile, se vorbeste foarte putin despre ,,parteneriatul strategic”, dar se reincazeste ciorba anticoruptiei politice de tip macovist, de parca ne-am fi intors in timp in anii de restriste 2005-2011. Boom-ul din 2007 si 2008, a fost doar un balon de sapun, urmare a increderii exagerate a investitorilor, bancilor si cetatenilor ca aderarea la UE va face sa curga in Romania ,,lapte si miere” (asa cum le place dreptacilor cinici sa spuna, pentru a-si camufla propriile neputinte si incapacitati native).
  De aceea vin si te intreb, George Ban: Actuala majoritate chiar detine puterea, sau sashul are dreptate cand spune ca ,,doar are impresia ” ?
  …Si inca ceva: Unde este ,,poporul pesedist”, presupunand ca el chiar exista ? Cine apara institutiile democratice ? Cine apara presa libera ?
  In acest context tulbure (usor previzibil), Liviu Dragnea s-a comportat responsabil, dupa castigarea alegerilor, sau a fost contaminat de betia succesului facil, intemeiat pe o majoritate relativa si prin excelentza pasiva ?
  Ei ? Ce spui, George Ban ? Mai fa o pauza (ca mine) de la munci si onoreaza-ne cu parerea ta pe care o astept cu nerabdare.
  Sa te auzim, prietene…..oare ,,ministrulcaretacesinuexplica”, recte, Ministrul Justitiei, va merge pana la capat ? Ar fi pentru mine o surpriza extrem de placuta.
  ps
  Ce crezi ca va spune Victor Ponta, daca si cand va fi chemat la Comisia SRI si, daca are ceva de spus, de ce nu a spus pana acum ? Ce l-a motivat sa intre in cardasie cu Ghita, Coldea, Udrea, Kovesi, etc, dupa care sa abandoneze cu atata usurinta responsabilitatea de premier ? Scoate-ma din eventuala confuzie, pentru ca, sincer, eu nu mai inteleg nimic.

  Recunosc, cam multe intrebari, dar daca este asa, ia-le pe rand (sau in orice ordine) si esalonat, avand in vedere ca, de regula, nu scrii mai mult de cateva randuri, desigur, din lipsa de timp. (Z)

  Apreciază

  • Nici eu nu prea eram de acord cu ieşirea în stradă, în contrapartidă, a unui milion de oameni, cum sugera cineva de la PSD, ca răspuns la johaniada recentă !
   Numai că auzindu-l pe Mihai Rusu corespondentul din Germania al REAlităţii tv, mi-am cam schimbat părerea !
   Herrul acesta spune că nemţii, în general, observatori atenţi , dar în special politicienii şi decidenţii politici ce urmăresc cu mare atenţie, spun ei ,ce se întâmplă pe la periferia imperiului de ei condus, au fost impresionaţi de numărul mare de români ieşiţi în stradă pe frigul ăsta !
   Şi după o judecată la rece, nemţească, au ajuns la concluzia că oamenii aceia n-au ieşit degeaba în stradă ( mă rog, ei n-au aflat că pe aici se mai dau şi bani, sau ordine pentru asta 😉 ). au motive serioase s-o facă, mai ales că primul om în stat le-a oferit preţioasa lui companie !
   N-ar fi cazul ca actuala putere ( sanchi, cum zice sasul 😉 ), să încerce a demonstra şi ei cam ce pot, schimbând cu siguranţă părerea nemţilor, de sus până jos ( că altfel tot n-au şanse a o schimba după cît de vândută este massmedia românească ) ?
   , Dacă 25.000 de oameni cer ceva şi alţi 1.000.000 cer altceva, cu siguranţă, după logica nemţească cei mai mulţi au dreptate de vreo 40 de ori mai mult !
   Şi uite aşa scapă Dragnea de semnarea vreunui pact cu Johannis şi România de MCV -ul atât de dorit de el ! 😉
   P.S.
   Dacă graţierea este făcută cu dedicaţie, pentru Dragnea, aşa cum spune preşedintele, aş spune că şi pentru el s-a făcut o lege specială ( sau, mă rog, s-a încălcat una, ceea ce-i şi mai grav) pentru a-l scoate basma curată într-o cauză unde pe o speţă identică, de incompatibilitate, alţi 60 de oameni, e drept că români, au fost definitiv condamnaţi !
   Mai mult, şi o hotărâre de condamnare definitivă şi irevocabilă ce-l priveşte pe el şi pe prima doamnă este atacată pe o procedură la care un muritor de rând n-ar putea ajunge !
   Aşa că, mai uşor cu penalii pe treptele Cotrocenilor, că se fac stricăciuni care l-ar putea băga în reparaţii capitale ! Şi pe Palat şi pe ocupant ! 😉

   Apreciat de 2 persoane

 3. Scopul este unul singur. Sa dea aparenta ca milioane de oameni o sustin pe zeita dreptatii, Kovesi – coada de topor a binomului. Ciolanis e atat de jos … ca nu mai are cum sa se ridice oricum, deci nu pentru el este organizat referendum si nu el a fost cel care la comandat … nu este evident ?

  Apreciază

 4. Buna credinta?
  Orice lege de pe planeta aceasta (mai ales contitutiile tarilor) se pune in aplicare prin institutiile de forta de la varful statului. Tocmai de accea tre’ sa ai parghiile necesare ca in cazul in ca apare cineva care ,,interpreteaza” dupa bunul plac sa fie repede readus pe fagasul normal.
  Spuneti ca nu putea Constitutia sa enumere ce e de ,,interes national” dar, zic, mai ales, dupa ,,experimentul” base era necesar/ posibil/ obligatoriu sa apara o lege care sa FACA o listă cu ceea ce inseamnă ” probleme de interes national”.
  Pe Constitutia actuala s-a putut si se poate crea o legislatie care sa-i traseze clar presului de la Cotroceni atributiile. O ,,fisa a postului” care sa nu-i permita sa poata decide ce e sau nu e de ,,interes national” (expresie facuta praf, din nefericire, de oprea).
  Corecta observatia cu capitalul strain care a invadat meleagurile acestea. Eronata este, insa, afirmatia cu privire la pacient. Nu-i la reanimare! Este adevarat ca nu o duce cum si-ar dori dar o duce cu mult mai bine fata de perioada anilor ’90 ( de ex ). Este iarasi adevarat ca nu mai poate sa se gospodareasca singur aparand in cei 15 ani trecuti ,,ajutorul” nesolicitat (cel putin public) marelui aliat ,,strategic” care i-a luat parghiile preluand astfel conducerea. Tot la fel de adevarat este ca nu la deranjat si nu-l deranjeaza pe ,,pacientul dvs” D-le Nastase ca nu mai conduce. Se pare ca-i chiar place. A inceput sa se obisnuiasca. E linisitit saracu’ pacient stiind ca nu mai tre’ sa-si bata capul sa-si aleaga cu chibzuinta ,,oameni” care sa-l conduca.
  Deaia zic ca expresii de genul ,,mai bine sluga la …” sau cea recenta ,,cei care au acuma impresia ca ei conduc lucrurile’’ sunt spuse de proful de fizica cu rostul de a arata si celui fara scoala cum sta treaba pe aceste melaguri. Ca cel cu putina scoala s-a prins, (spera si noua putere) inca din 2012 de la referendulul minune, ca se conduce cum ,,trebuie” pe aceste melaguri si nu cum vrea majoritatea.
  Toata lume-i de acord ca cele mai importante institutii ale statului sunt preluate. Sunt NUMITI acolo ,,sefi” care nu mai rezoneaza cu ,,vointa poporului”. Astfel, de ex. NU te poti astepta la o interpretare obiectiva din partea csm, iccj, ccr, dna, pg a situatiei existente in ceea ce priveste gratierea stiind cine a ajuns la varful acestor institutii. Rezultatul? Mesajul unitar transmis de acestia prostimii a fost ca ei sunt specialistii care stiu care-i treaba si chiar daca ar fi necesara o gratiere (pe pici pe colo) nu-i oportuna. Adica mai pe intelesul prostului, nu-i momentul. O sa dea ei semnalul cand va veni momentul. Tupeu de haita conducatoare nu?
  Si ca sa arate prostimii cine conduce, SISTEMUL o numeste ca secretar de stat la Ministerul de Justitie pe Haineala (sperietoarea de la varful csm din 2012). Cu ,,ajutorul”, bineinteles, a celor doi magnifici (iordache & grindeanu). Zic SISTEMUL, ca doar nu suntem idioti sa credem ca lui Dragnea & Tariceanu li s-a facut dor de sperietoare si au pus-o in minister pe post de sula-n costele ,,sefilor” iordache & grindeanu.
  Ce le-a ramas lui Dragnea & Tariceanu sa faca?
  Circ. Ca de condus nu tre’ sa-si bata capul. Are cine, asa cum i-a instiintat public in mai multe randuri SISTEMUL. Ca-n particular stiau si stiu ambii cum sta treaba. Fiecare cu rolul lui. Daca-si vor juca cel putin la fel de bine rolurile trasate Dragnea & Tariceanu vor mai fi folositi o vreme. Dupa care, la vremuri noi, oameni noi ….
  Pe ,,surse” cica se ,,lucreaza” la planul de informare a prostimii prin care va fi anuntat cine a fost adevaratul fauritor al ,,marelui” proiect economic cu care ,,a castigat” Dragnea & Tariceanu. Zic ca va fi informata prostimea pt. ca cei cu cateva clase la bord sper ca s-au prins cine poate fi …
  Astfel ,,pacientul” dvs D-le Nastase o sa ajunga ca in scurt timp sa-si si indrageasca stapanul.

  Apreciază

 5. Rostul este discreditarea actualei alianţe guvernamentale. Mai există însă o motivaţie : până la mijlocul anului, când guvernul va mări semnificativ veniturile unor largi categorii de populaţie sporindu-şi în felul acesta atractivitatea politică, Iohannis va şicana în toate felurile pentru a forţa suspendarea sa. Mizează pe un absenteism masiv la referendumul de suspendare din partea diasporei (3 milioane de oameni !) şi a electoratului de dreapta, ceea ce i-ar permite să dizolve Parlamentul şi să provoace alegeri anticipate, pe care va avea grijă să nu le piardă din nou.

  Apreciază

 6. ”Ceea ce arată că nimeni nu este, de principiu, impotriva luptei anti-coruptie.”

  Nici împotriva unei alimentații raționale nu este, de principiu, nimeni împotrivă, dar avem o grămadă de grași în societate.

  Domnule Năstase, de data asta ați pus d-stră întrebarea. Păreți nedumerit. Păi hai să găsim împreună răspunsul.
  Dacă ați fi citit mai atent Ordonanțele (că-mi închipui că doar le-ați frunzărit, având încredere oarbă în Marele Jurist Iordache) ați fi observat că sunt cu dedicație. Lăsați înfloriturile de acolo, lăsați supraaglomerarea ( știu de exemplu cazarmile de ofiteri in rezervă de la Lipova, unde am făcut eu Armata, pot fi folosite), priviți esența, aplicați-o la marii corupți din închisoare și marii corupți din (încă) libertate și veți vedea câți scapă de mâna legii, și ei, și averile lor. Ordonanțele alea sunt un fel de comunism: fiecăruia după nevoi. Adică au luat omul, sau funcția, după caz, și au pus articolul necesar. Iar primul beneficiar este chiar domnul Prim-ministru Dragnea.
  Vă dați acum seama că, pe lângă mizeria în sine de a-ți da servite ( ca la examen), ca om de drept ce sunteți, pericolul cel mai mare este introducerea arbitrariului în actul de guvernare, respectiv în democrație. Haos.
  Iar o să devenim nefrecventabili după această Mineriadă juridică a lui Dragnea, exact ca după aceea a lui Iliescu.
  Ce-i oprește pe acești domni să dezbată grațierea și amnistia în Parlament, o să vă întrebați… Ba nu o să vă întrebați pentru că o știți foarte bine: este faptul că dacă OUG ajunge la Monitor chiar și un minut, pa!, își face efectele indiferent de cât de anticonstituțională o să fie declarată. Asta-i de fapt marea mârșăvie și șmecherie.
  De ce vrea Președintele Referendum?
  Pentru că nu prea are alte căi de contracarare.
  De ce manifestăm? De ce vrem să mergem la vot la Referendum?
  Pentru că vrem să dăm un semnal că vrem să trăim în România, nu în Românica.

  Apreciază

  • d’Artagnan,
   să spunem că ar fi asa. Trebuie deci ca 3000 de persoane să rămână in inchisori pentru că ar exista riscul ca Dragnea să scape de condamnarea pentru referendum? Si de aceea ar trebui un referendum de 20 de milioane de euro ca să se dea un semnal ? Nu ar fi mai simplu si mai ieftin să vorbiti direct cu ambasada americană?

   Apreciat de 2 persoane

   • @Adrian Năstase , ianuarie 26,2017 la 7:17 pm

    Ei ar fi încercat, dragii de ei , și cu Ambasada, dar astăzi dimineață Bogdan Chireac spunea- și nu era singurul- că e puțin deranj pe-acolo, și că , după ce ne-a anunțat domnul Klemm că să stăm liniștiți, vorba lui Băsescu Traian , că „avem lucrurile sub control” , cică au venit niște „LĂCĂTUȘI” care se scărpinau în cap și, aparent, se pregăteau de schimbatul „clanțelor”. Na, problema! Că nici la Ambasadă nu mai știe omul cui și cât de profund să-i introducă limba în ureche…

    Apreciat de 1 persoană

   • Mai demult, v-ați exprimat îngrijorarea în legătură cu viitoarea societate pe care o lăsăm copiilor noștri, iar eu am spus că ei percep lucrurile altfel și că se vor descurca, așa cum am încercat și noi s-o facem. Nu știu dacă mai cred asta. Tinerii aceștia merită toate relele pe care le doresc atât de „creștinește” altora…

    Apreciază

   • Cele 20 de milioane trebuie decontate de Dragnea și cu cine a mai gândit mineriada asta.
    În ce privește cele 3000 de persoane și OUG băgat pe șest…
    Știți bancul cu calul lui Vasile?
    Într-o zi, prospat intors de la gradina zoologica, Ion trece pe la Petre.
    – Petre, tu stii cum arata zebra?
    – Nu ma!
    – Stii calul lui vasile?
    – Da ma!
    – Asa arata si zebra, numai ca are o dunga neagra una alba. Dar stii cum arata girafa?
    – Nu ma!
    – Stii calul lui Vasile?
    – Da ma!
    – Asa arata si girafa, numai ca are picioarele de vreo 5m si gatul de 4m. Dar stii cum arata un hipopotam?
    – Nu ma!
    – Stii calul lui Vasile?
    – Da ma!
    – N-are nicio legătură!

    Oricum, de dragul discutiei, la câte mii de km de autostradă și zeci de spitale a promis PSD în 4 ani, ce mare problemă este să facă două- trei închisori civilizate într-un an?! Promit că dau și eu bani. Dar nu numai eu… Dacă se renunță la ordonanțele alea care-l fac, de exemplu, pe Voiculescu liber și cu banii neconfiscați, nu știu ,cam 60 milioane, și statul recuperează de la el banii, promit că fac lobby ca 20% să se ducă la deținuți. Și dacă același lucru se va întâmpla și cu ceilalți vizați de OUG, adică să nu scape cu banii furați cum se dorește acum, suma probabil ajunge la câteva sute de milioane de EURO, considerabil mai mare decât costă un Referendum. Și din banii ăștia s-ar putea face școli, spitale și pușcării civilizate.

    Dar mai sunt atâtea soluții să le îmbunătățești traiul la deținuți…dar atenție, să nu ajungă să le fie mai bine decât bolnavii de prin spitale că n-ar fi fair.

    Apreciază

   • Ma Jagardele

    ca cum sa iti zic ma inteligenta artificiala ma .. zisului Varanu’ ca urmare a sentinţei definitive, Statul Român prin Ministerul Finanţelor i-a confiscat (trecut în proprietatea statului) blocul turn Grivco, sediul Antenelor 3 din Băneasa dosta caldire a ICA şi terenurile aferente.
    Adica a recuperat terenul in intregime, plus constructii , plus un apartament de lux de pe Şoseaua Kiseleff, plus cateva vile si sume de bani. Acum nu mai este vorba de vina lu Vociulescu in nerecuperarea prejudiciului .. ci de a organelior abilitate ale lu Statu-n cur degeaba . v si http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/exclusiv-s-a-vandut-apartamentul-dan-voiculescu-adjudecatara-virat-banii-zi-reluarea-primei-licitatii-1_55816833cfbe376e3560afc5/index.html
    Asat dupa ce domnu Stasu a rams dator la intretinere ..
    Sau na lata. Cica ptr paza fostului sediu A3 se plateste astronimica suma de 26.000 euro lunar!! http://www.capital.ro/exclusiv-anaf-plateste-26-de-mii-de-euro-pe-luna-paza-pentru-cele-trei-cladiri-in-care-au-avut-sediul-antenele-lui-voiculescu.html
    Paza unor cladiri goale. Acum te rog frumos explic-mi de ce au fots evacuate Antenele? Ca erau un chirias care avea bani … si ar fi platit si paznicii!!!
    Mie personl;a suma aia fabuloasa imi pute a coruptie (26.000 euro pe luna? Cati paznici?! Cu ce salariu?!
    Insa zicem de evacuarea A3 .. ca cum sa zic ca sa fie pe masura capacitaii tale de intelegere … valarea caldirii A3 este cam .. relativa … Insa cu un chirias ca A3 era o interesanta.. Crez ca de la A3 se putea lua cca 1 milion euroi pe an (sau mai bine). Deci Statu’-n … degeaba a refuzat sa castige cca 2 milioane .
    Apoi bine cestia ce amai interesanta Magistrații au mai dispus confiscarea, de la Camelia și Corina Voiculescu, fiicele omului de afaceri, pentru fiecare dintre acestea, a aproximativ 3 milioane de lei reprezentând contravaloarea a aproape 10 milioane de acțiuni deținute la SC Compania de Cercetări Aplicative și Investiții SA (fostă SC ICA SA), donate de Dan Voiculescu fiecăreia. http://www.desteptarea.ro/sentinta-finala-ica-dan-voiculescu-condamnat-la-10-de-inchisoare-cu-executare/
    Adica de fapta au confiscat totul – cu exceptia .. ICA!!!!. Provatiozarea dubioasa insa Statu-n … degreaba si de nedrept basinaresc nu a dorit sa recupereze excact ICA cea fraidulos provatizata care isi continua activitatea.
    Iar prehudiciul ala e iar cu cantec .. s-a condiderat un prejudiciu de 60 mil lei plecandu-se de la pretul maxim al peitei din 2008 . ori provatizarea s-a facut in anul 2003 cand erau alte preturi, Adica boi a zice ca ninemi nu imi poate garanta ca Statul ar fi asteptat pana in 2008 sa vanda terenul aferent … In fine pretul unui teren se stbileste nu numai in functie de dimensiunuile si pozitia sa. OPri se pare ca zisul teren este cam improriu contructiilor – cam milae cu muta apa. Deci un pret mai mic – ca nu poti sa ridici caldiri prea grele sau daca te incapatanezi te costa enorm fundatia

    Asa ca vezi tu jagardeliene tu scrii fara sa stii despre ce scrii

    Apreciat de 1 persoană

  • Dacă graţierea este făcută cu dedicaţie, pentru Dragnea, aşa cum spune preşedintele ( în ajutorul căruia vine cu sabia scoasă şi capsa pusă un fost pupător de moaşte băsiste, acum johaniste, gelos probabil de cum îi stă de bine lui Dragnea cu mustaţă şi lui de rău ca pupincurist la patru fese :mrgreen: ) aş spune că şi pentru el, pentru Klaus Werner Johannis s-a făcut o lege specială ( sau, mă rog, s-a încălcat una, ceea ce-i şi mai grav) pentru a-l scoate basma curată într-o cauză unde pe o speţă identică, de incompatibilitate, alţi 60 de oameni, e drept că români, au fost definitiv condamnaţi !
   Mai mult, şi o hotărâre de condamnare definitivă şi irevocabilă ce-l priveşte pe el şi pe prima doamnă este atacată pe o procedură la care un muritor de rând n-ar putea ajunge !
   Aşa că, mai uşor cu penalii pe treptele Cotrocenilor, că se fac stricăciuni care l-ar putea băga în reparaţii capitale ! Şi pe Palat şi pe ocupant ! 😉
   P.S.
   De speriat puterea unora de a trece de la un fund la altul cu uşurinţa cu care elefanţii trec de la un stăpân la altul, lăsând, şi unii şi alţii, prăpăd în urma lor !
   Cam aşa a ajuns locul de unde vine muşchetarul nostru ! Dar nu ca musca-n vânt, ci ca ea în fundul calului ! 😉

   Apreciat de 1 persoană

  • D”Artagnan,
   Spuneți că vreți să dați bani pentru închisori. Înseamnă că până acum n-ați dat niciun ban la Bugetul de Stat și acum v-ați hotărât să dați.
   Voiculescu iese legal peste câteva luni, cu sau fără ordonanță, iar averea i-a fost deja confiscată, lui, fiicelor și soției…Cu ordonanță sau fără, ea n-o să-i fie dată înapoi.
   În privința celor 60 de milioane de euro, să evalueze un teren tocmai cel care te acuză…De ce să nu-l evalueze cel care te apără?

   Apreciat de 1 persoană

 7. Nu nu este inutil
  Este ca sa se coaguleze „protestu” si sa iasa Ioh in evidenta,

  A .. si mie imi plac unele reactii din alea neofociale ale unor unus nereprezentativi.
  Acum vreo saptamana , unante sa se iasa la protest contra cica a gartierii si albirii lu Drganea am gasot un post interesant 9pacat ca nu l-am salvat .. adica sa stiu uinde naibii l-am citit). Zicea ala ca ce mare lucru alegerile cadn la Bucresti 14.000 de insi hotarati pot schumba guvernul .. asa ca cum cazu Ponta dupa Colectiv.

  Acu sa nu credeti ca umblu duoa „nereprzentativi” doar asa de prost. Ntz.
  Acum cateva decenii in urma am gasit niste referinte (si de la regertatul Jean Cau) despre „tacticile” stangiste (in gnl anarho-trotzchiste). Exact cam asta sustineau si aia …

  Apreciază

 8. Domnule Nastase! Un referendum nu este NICIODATA inutil! „Vox populi”, este mai presus de ce gindeste o persoana, sau un mic grup de persoane! „Vox populi, vox Dei”! Ce rezultat credeti ca ar iesi daca am supune unui referendum soarta d-voastra?!

  Apreciază

  • Bela,
   Întrebarea „doriți continuarea luptei anticorupție?” e retorică, iar, la un referendum, răspunsul trebuie să fie imprevizibil, altfel nu e nevoie de referendum (vezi Brexit sau referendumul italian!).
   În privința unui referendum privind „soarta” d-lui Năstase, ce întrebare propuneți? „Vreți ca Năstase să fie ucis?”, „Vreți ca Năstase să fie gonit din țară?”, „Vreți ca Năstase să fie încarcerat pe viață?” (Brejvik a luat 21 de ani pentru omorârea a 77 de oameni…).
   Dacă s-ar putea organiza un referendum pe o asemenea temă, deși cred că nu e constituțional, ați fi mirat de rezultat, vă sigur.

   Apreciat de 1 persoană

 9. Preşedintele trece printr-o gravă problemă de identitate! Nu mai ştie cine este şi ce trebuie să facă. Cred că această criză i s-a declanşat o dată cu scăderea în sondaje şi a intrat în derivă: a făcut tot posibilul să întârzie instalarea Guvernului, a ţinut discursuri contradictorii, a apărut ca oaspete la şedinţa Guvernului, şi-a făcut prezenţa la o manifestaţie neautorizată (îmbrăcat cu geacă roşie ca să fie văzut şi de la distanţă), a cerut Referendum, a trimis o scrisoare Guvernului arătându-şi nemulţumirea faţă de Buget, se indignează, jigneşte, ameninţă, rânjeşte. Aştept momentul lacrimilor! Dar e sas şi neamul acesta nu e simţitoriu.

  Apreciat de 2 persoane

 10. Punctul forte al acțiunii REFERENDUMUL, lansată cu surle, trâmbițe și 28 000 de mii de oameni măturând străzile patriei, este, așa cum ne dăm bine seama, tocmai ELEMENTUL SURPRIZĂ! Adică, faptul că nimeni nu știe ce dracului ne va întreba Klaus… aproape că mă înfiorez de-atâta enigmă și de-atât necunoscut… eu nu mai pot sta în balansul ăsta emoțional, că mi-e tot mai greu să mă concentrez…

  Vă dați seama prieteni, că pentru a pune întrebarea în mod corect , Klaus și-a făcut două liste : una cuprinde cuvinte „…care se poate la REFERENDUM” iar cealaltă cuvinte ”…care nu se poate la REFERENDUM” . Lucrul nesuferit pentru Klaus este că toate cuvintele pe care ar dori dânsul să le utilizeze se află pe Lista nr.1, iar toate cuvintele neinteresante, pe Lista nr.2.! Asta este deosebit de tulburător, deoarece cu toate cuvintele din Lista nr.2. , nu poate pune explicit întrebarea: „Nu-i așa , popor, că și tu dorești, așa cum doresc și eu, ca Dragnea Liviu să meargă la pușcărie pentru mulți ani? ”

  Acum, sigur că orice ar întreba, populația înțelege despre ce anume este vorba, și-atunci toată șarada asta a lui e un fel de „…Badea al meu când agrăiește/ Și zice că mă iubește/ Eu tot țin cu mâna tivul / Că-i cunosc eu laitmotivul !…” , dar președintele nostru, stimulat de ultimul elogiu al lui Cărtărescu Mircea, își imaginează că noi credem neabătut în pixelul albastru.

  Dar aș supune atenției dumneavoastră, dragi prieteni, următorul aspect: toți nervoșii ăștia care ies în stradă „contra” , sunt ABSOLUT SIGURI că fără „Ordonanța grațioasă” mult-demonizatul Dragnea Liviu va merge la închisoare. Nu este ideea lor, ci este o idee indusă. Pentru că așa crede Președintele… și Kovesi Codruța… și Procurorul General… și Onorata Instanță… și caricatura care-și spune OPOZIȚIE… nu ar avea, oare, această convingere nestrămutată, mugurii datelor de recunoaștere ale unei CONSPIRAȚII?

  Apreciat de 1 persoană

 11. Scrisoarea II, de Klaus Iohannis. Dupa Scrisoarea I, adresata Parlamentului, pentru declansarea procedurii de convocare a unui referendum pe tema legislatiei penale, si vrand probabil sa imite seria Scrisorilor poetului nepereche, presedintele Klaus Iohannis a scris, azi, Scrisoarea II, adresata premierului Grindeanu, in care critica dur Guvernul si ameninta cu veto in CSAT pentru scaderea bugetelor din domeniul securitatii nationale. De fapt, scaderea nu a vizat Ministerul Apararii, despre care Iohannis a spus ca ar avea alocat 1,5% din PIB, dar al carui buget a crescut efectiv fata de 2016, la care daca se aduga creditele de angajament, alocarea totala s-ar ridica la 2% din PIB. Desigur, exista angajamentul fata de NATO pentru a aloca 2% din PIB pentru Aparare, angajament si procent pe care Guvernul PSD le respecta, in formula cumulata totala, dar Iohannis se pare ca vrea 2% curat, necumulat cu creditele de angajament, care insa ar ridica suma totala la 2,5%, ceea ce, trebuie sa recunoastem, ar fi mult prea mult pentru posibilitatile actuale. Si, apoi, de unde aceasta nejustificata politica de transee, de cetate asediata, unii, care au pretentia ca gandesc sau ar trebui sa gandeasca pentru noi, sugerandu-ne, pentru a ne pune pe picior de razboi, ca am face parte din “statele din prima linie”? Cine ne ataca si cu cine suntem in razboi, frate, ca nu pricep? Nu avem o Alianta, un Articol 5, care ne scuteste sa platim altora “taxe de protectie”? Dar critica a fost facuta, nu conteaza ca e nefondata, sperandu-se, de catre autorul ei, ca perceptiv ar putea adauga ceva bile negre la imaginea “iresponsabililor” care ar comite “o grava eroare”, si ca, implicit, si-ar mai lustrui, cat de cat, efigia de presedinte, grav deteriorata. Singura institutie de forta pentru care s-a confirmat, ieri, de catre seful Comisiei de control SRI din Parlament, scaderea bugetului cu 9,4% fata de anul trecut, este SRI, si aici se pare ca bate supararea presedintelui. Totusi, Iohannis foloseste gresit sintagma “siguranta cetateanului” cand se refera la Armata, daca vom cauta in Constitutie, nu vom gasi niciun cuvant sau rand care sa stipuleze altceva decat Apararea Tarii, ca intreg, ca rotund, ca frontiere.

  Apreciat de 1 persoană

 12. Lupta pentru putere din România în presa străină:
  „AFP :
  Președintele României Klaus Iohannis
  25.01.2017 08:35 Miercuri
  Președintele statului Klaus Iohannis este un om reținut…”
  Ce mincinoşi ?! Cică : „Președintele statului Klaus Iohannis este un om reținut…” şi când colo, mai încolo, afli că de reţinut ar fi tocmai Dragnea cu ai lui, care cică, vorba lui Băsescu, dacă nu rămâne el, sau Sasul la putere, România cade-n braţele ruşilor, a chinezilor, a marţienilor, numai în cele drăgăstoase ale SUA şi UE, cum stă ea tolănită acu, nu şi nu ! Chiar nu vă e ruşine, băi străinilor să copiaţi întocmai ce vă pun sub nas alde Pârvulescu cu ai lui deont ologi, fără să adăugaţi nimic de la voi ?! Păi, degeaba vă dă Soroş atâta mărunţiş ?! 😉
  Unde-i aportul vostru ? Ruşine !
  Pardon, ruşii ne-nconjoară, rănile ne dor, voi ce faceţi ? presa n-aveţi viitor… şi tot aşa ! 😉

  Apreciat de 1 persoană

 13. Dacă până acum se presupune că cei din servicii, dar mai ales din SRI au avut bani la discreţie ( nu-i mai luăm în calcul pe cei din actvităţile proprii), noi românii cu ce ne-am ales ? Că în cei 25 de ani de când ne aflăm , cu căţel, cu purcel în grija lor, ne-am trezit că nici pe ăştia nu-i mai avem ai noştri ! Puteau ăia, în doi ani, până s-a înfiinţat tata vigilenţilor SRI să fure totul ? Să nu mai avem mai nimic al nostru, al românilor ? Dacă ei recunosc acum cu gura lor ce trebuiau(e) să facă şi n-au făcut, există şi tribunale militare, nu numai bani de la Buget !

  Apreciat de 1 persoană

 14. http://hungarianspectrum.org/2017/01/21/the-race-to-trumps-white-house-the-romanians-are-leading/

  La noi ulti au ras de vizita lui Dragnea. Autorul articolului dinlimk observa ionsa ca de juma de an Orban incearca sa ajunga la 2 metri de Trumo .. insa .. insa …

  A da. Si sa ne distram cu sosoristii :
  http://www.contributors.ro/editorial/mare%c8%9bia-americii-%e2%80%93-cel-pu%c8%9bin-pana-vinerea-trecuta-%e2%80%93-era-indiscutabila/
  Un articol scirs de un advrata „intelectual” . S erpare ca nu numa la noi unii concureaza la intyeluneta vitele din grajd.

  Apreciază

 15. Cetățeni, e tragedie! Dar tragedie antică, nu așa… O mai știți dumneavoastră pe Laura Codruța Kovesi? Ei, care Kovesi… cucuveaua mov… așa, v-ați amintit. Am senzația nedeslușită, că din seara alegerilor prezidențiale din Statele Unite, când Ambasada Licuriciului a suferit o crampă enormă, cu posibile pierderi de personal în curând, doamna Codruța scrutează depărtările, cu palma streașină peste ochi, și se întreabă de ce n-o mai vede la orizont pe doamna Victoria Nuland.

  Nici de Nuland nu vă mai aduceți aminte? Aia , dragii mei, care într-un interviu la HOT NEWS, cu Dan Tapalagă, of course! ne liniștea că suntem pe mâini bune, adică „…Ai dreptate, Dan, pe ansamblu suntem impresionați de munca pe care o face DNA. Susținem DNA INCLUSIV ÎN PREGĂTIRE ȘI SUPORTUL TEHNIC. Evident, în societățile democratice este cu adevărat importantă menținerea unui echilibru între SIGURANȚA CETĂȚENILOR si DREPTUL LA VIAȚĂ PRIVATĂ. Toți ne luptăm cu asta. Ceea este interesant este faptul că instrumentarea cazurilor a avansat la un asemenea nivel aici – îmi amintesc când veneam în urmă cu câțiva ani ți nemulțumirile erau că nici un caz nu a fost rezolvat – iar acum SOCIETATEA CIVILĂ VORBEȘTE DESPRE ACEST ECHILIBRU , CEEA CE ESTE FOARTE SĂNĂTOS…”.

  Vedeți, dragii mei, societatea civilă cu care s-a conversat Nuland- adică doamna Andreea Pora – vedea, în ianuarie 2016, când a fost luat interviul, un splendid echilibru „între siguranța cetățenilor și dreptul la viață privată”…adică, exact ca-n populară expresie: „Pe mal, o fată mulgea vaca. În apă se vedea invers”, de la doamna Pora se vedea într-un fel , iar de la noi se vedea fix pe dos.

  Ce-ați face cetățeni, văzând că indigestia de la Ambasada Americană se prelungește nefiresc și cu un prognostic mai degrabă rezervat ? Vă spun eu ce-ați face : ați căuta o altă Ambasadă pe care să vă puteți baza. Așa a făcut și Kovesi.

  Și mi-a venit inima la loc citind astăzi, 26 ianuarie 2017, în STIRIPESURSE.ro următoarele:

  „Ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, s-a întâlnit joi cu procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, pentru a discuta despre rolul esenţial al DNA în promovarea statului de drept în România, context în care a afirmat că «românii merită integritate sporită din partea instituţiilor, a funcţionarilor publici şi din partea reprezentanţilor lor aleşi… În cadrul unei întâlniri foarte productive, am analizat modalităţile prin care Canada POATE SPRIJINI ACTIVITATEA DNA , INCLUSIV PRIN FURNIZAREA DE EXPERTIZĂ TEHNICĂ ȘI JURIDICĂ… În orice societate democratică, cetăţenii se bazează pe existenţa unor instituţii de încredere care protejează statul de drept şi care lucrează pentru a se asigura că persoanele publice care se angajează în practici corupte sunt trase la răspundere. În acest sens, DNA are un rol esenţial pentru România », a declarat ambasadorul Hamilton, citat într-un comunicat al misiunii diplomatice.”

  Vedeți, cetățeni? „FEMEIA CURAJOASĂ A LUMII” e totuși, doar o femeie fragilă, de 1,80 metri înălțime și purtând numărul 42 la pantofi, delicatețe ce trebuie să se pună mereu sub protecția virilă a unor ambasade, dacă vrea să nu fie strivită de această lume lipsită de suflet, care l-a scuipat , nemiloasă, la pensie, pe prietenul Coldea Florian, și el – nu-i așa? – tot un suflet gingaș și neînțeles de societate.

  Apreciat de 2 persoane

 16. Omul ca sa traiasca trebuie sa manance si sa bea apa in fiecare zi,,,,,, printrun referendum Presedintele vrea sa hotareasca ca trebuie sa mancam si sa bem APA . .Mare gandire . .izvor din strada.

  Apreciază

 17. @ZeV spune:

  „Unde este ,,poporul pesedist”, presupunand ca el chiar exista ? Cine apara institutiile democratice ? Cine apara presa libera ?”

  Poporul pesedist s-a exprimat legal, prin vot, nu ca ametitii de pe străzi.
  Care sunt instituțiile democratice, în afara de parlament?
  Unde pot citi/vedea presa libera în România?

  Deocamdată atât, cum își încheia Stalin cuvântările…

  Apreciat de 1 persoană

 18. Un referendum autodedicat. Neputand folosi motiunea parlamentara de cenzura, Klaus Iohannis vrea sa licentieze, de facto, un neconstitutional “referendum de demitere a guvernului”

  Se tot vorbeste despre gratieri ca ar fi cu “dedicatie”, dar presedintele Klaus Iohannis bate cutumele si politica, dedicandu-si un referendum. Din toata retorica despre asa-zisul caracter lamuritor sau decident al referendumul, initiat de Cotroceni, transpar fara dubii intentia si proiectia ca acesta sa aiba utilitatea unui eveniment electoral autodedicat. Valoarea utilitarista personala reprezinta unica explicatie pentru un referendum care este costisitor financiar si inutil juridic. Nici pomeneala ca ar fi “amenintata continuitatea luptei anticoruptie”. Combativitatea neintrerupta a partidelor, incepand cu PSD, a tuturor parlamentelor si guvernelor de dupa 2001 impotriva coruptiei este impresionanta. Exista o Lista Publica a Anticoruptiei, care este la zi, pe ani si cu masuri concrete. Ideea ca Guvernul ar urmari reversarea anticoruptiei este o diversiune, apartine unui partid de opozitie. Nu e prea clar cui face opozitie, coruptiei sau anticoruptiei. Dar mi se pare elocvent faptul ca din acest partid de opozitie fac parte politicieni si jurnalisti din afara, care in niciun caz nu presteaza pe gratis. Este o pozitionare partinica sa sustii, tu, ditamai Comisie Europeana, in raportul MCV 2017, ca anticoruptia inregistreaza succese spectaculare in Romania, dand-o chiar ca exemplu regional, dar sa nu ridici supravegherea si sa-ti intemeiezi, sa-ti limitezi evaluarea la o anumita culoare a spectrului politic, la un anumit partid si la liderii sai, cand, dupa 10 ani de UE, se poate concluziona fara gres ca semintele coruptiei sunt ascunse in interstitiile sistemului, nu in individualitati si formatiuni politice. Cand lauzi un sistem bolnav, ii acoperi si-i impartasesti excesele. Sfanta impartialitate nu exista. Doar demonica persecutie. Sistemul ti-l doresti reprodus cu fiecare ciclu electoral, eternizat daca se poate. De fapt, prin tot acest vuiet eroizant, cu lauri si smirna, din jurul capului sistemului, Iohannis isi pregateste (si i se pregateste) realegerea, cel de-al doilea mandat. Persecutarea judiciara a adversarilor ii curata calea. In orice program de decodare am pune recursul presedintelui la referendum, este limpede ca acesta, neputand folosi motiunea de cenzura, vrea sa licentieze “referendumul de demitere a guvernului”.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.