Despre stramtorile Mării Negre

La 14 septembrie 2016 s-a desfăşurat, în organizarea Fundaţiei Europene Titulescu şi a Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, masa rotundă cu titlul „80 de ani de la adoptarea Convenţiei de la Montreux. Perspective istorice, implicaţii contemporane”.

Evenimentul a beneficiat de prezenţa unor cadre didactice universitare, cercetători şi experţi din Administraţia Prezidenţială, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Institutul Diplomatic Român, Universitatea Bucureşti, Fundaţia Europeană Titulescu, Universitatea “Dimitrie Cantemir”, Universitatea “Hyperion” etc.

Elementul central al dezbaterilor – desfăsurate pe baza regulilor Chatham House – a fost reprezentat de analiza, dintr-o perspectivă istorică, a contextului care a condus la adoptarea Convenţiei de la Montreux în 1936 şi, deopotrivă, a evoluţiei problematicii Strâmtorilor în ultimele decenii, dintr-o perspectivă analitică, istorică şi juridică.

 

61 de gânduri despre “Despre stramtorile Mării Negre

 1. Istoria URSS , editia 1950 , tradusa in ” romina ” si obligatorie in ” Scolile Medii Mixte ” din ” Republica Populara Romina ” – citez din memorie : ” din pacate , stramtorile Bosfor si Dardanele sunt in stapanirea unor stapanitori ( ?! ) care sunt dusmani ai pacii si ai socialismului ” .
  Aceeasi lucrare , impusa nefericitilor copii romani de 14-16 ani supravietuitori ai razboiului si care mancau marmelada la internat in fiecare zi , inchisi in internat in 24 decembrie sa nu poata sarbatori Craciunul in satele lor :
  ” RSS Moldoveneasca este o republica sovietica tanara . Cea mai mare parte a teritoriului ei a suferit indelungat ocupatia burgheziei si a mosierimii romanesti , fapt ce a ingreunat dezvoltarea eeconomica … regiunea centrala se numeste Codru , fiind ocupata inainte de paduri . Azi padurile sunt rare , ca oaze de verdeata , fiind taiate de burghezia si mosierimea romana in timpul cat a stat sub ocupatia burgheziei si mosierimii romanesti ” .
  O fotografie arata copiilor din URSS si din intreaga puscarie comunista ” RSS Moldoveneasca – vanturarea graului ” – patru fete brunete , brunete , razand cu dintii lor albi , foarte probabil tiganci , ochi negri scanteietori , baticuri si lopeti in mana , langa o movila de grau .

  Apreciază

 2. Dacă am văzut eu că Liviu Bejan, colegul nostru, a intrat pe pagina de Facebook a Monicăi Macovei și nu i s-a întâmplat nimic, respectiv că a scăpat cu viață din această grea încercare, am zis că să risc și eu, și am deschis un pic ușa …Să vă povestesc ce am găsit…În stânga, portretul revoluționarei madame Macovei: privire limpede, zâmbet – ca de obicei- cu caninii la vedere, deoarece pentru personajul nostru dentiția permanentă, de maturitate, cu colți de vampir, are un rol esențial, fiind pregătită mai ales pentru apucat și smuls …riduri de expresie menținute numai în jurul ochilor, restul, operate estetic și viguros cu PHOTOSHOP-ul…fond maron… privire semeață ațintită spre viitor, dar ațintită aiurea, adică afară din pagină…
  ………………………………………………………………………………………………………
  Dar ceea ce mi-a plăcut mie cel mai mult pe pagina de FB a cucoanei nu este „fotografia de profil” ci „fotografia de copertă”…aceea, mi se pare mie că vorbește cu mai multă coerență despre ceea ce GÂNDEȘTE Macovei Monica. Un modul de tablă-de-șah, cu toate căsuțele negre libere și cu toate căsuțele albe ocupate de omuleți aidoma, având diferențele de vârstă sau de sex abia schițate, uniformitatea fiind clar urmărită de artistul–creator de copertă, toți cu MÂINILE SUS, într-un gest de predare totală … Imaginea de copertă a Monicăi Macovei are un izbitor parfum nord-coreean –celule minuscule identice, omuleți identici, cu mâinile ridicate identic, cu expresia fețelor identică…un mușuroi… o colonie… un lagăr populat de isoptere multiplicate la nesfârșit, sub sloganul „șanse pentru fiecare, privilegii pentru nimeni”.
  ……………………………………………………………………………………………………………………
  Până la urmă, nu mi-a părut rău, totuși, că am „vizitat-o” pe Monica Luisa, pentru că iată ce am aflat despre începuturile educației sale, educație care a dat, nu-i așa? până la urmă, niște rezultate atât de neașteptate:
  …………………………………………………………………………………………………………………
  „Prima mea zi de școală a fost o bucurie. Abia așteptam să merg la școală și să învăț. M-am așezat în prima bancă și știam că totdeauna voi sta în prima bancă, să ascult tot ce spune profesorul. Și tot timpul mi-am făcut lecțiile singură. Am avut învățători severi, dar înțelepți. Țin minte ce mi-a spus mama în prima zi de școală: «orice nu înțelegi ridică mâna și întreabă. Să nu-ți fie rușine că ceilalți o să râdă, mulți nu înțeleg, mai ales la început»…”
  ………………………………………………………………………………………………………………….
  Frumos, nu? Ei, acum putem înțelege de ce a ieșit dânsa așa de diformă, ca o cămilă bizară cu cocoașele pe frunte, și nu așezate, gospodărește, pe spate, acolo unde ar fi fost nevoie de ele…Monica Luiza, serioasă și setoasă de învățătură, infiletată definitiv în prima bancă, deci în relație permanentă cu AUTORITATEA iar nu cu colegii, îmi închipui că a fost pârâcioasa clasei, cea care nu contribuia la nici o ghidușie, dar dădea, DUPĂ, declarație completă la cancelarie cu numele și prenumele participanților, cea pe care n-au iubit-o colegii pentru că punea întrebări tot timpul , chiar și când suna de recreație, cea care n-a lăsat pe nimeni să copieze de la ea, punând opritor caietul pentru privirile indiscrete, cea care că n-a oferit nimănui o jumătate din sandvișiul ei cu unt și salam…
  …………………………………………………………………………………………………………….
  Din fericire, când a mai crescut, însă, și-a dat seama ce meschină a fost în copilărie, și, cu generozitate, a dat DNA la tot cartierul!

  Apreciază

 3. Cred ca Masterplanul de Transport al Romaniei este o imensa magarie .
  De ce ?
  Pentru ca IERARHIZEAZA santiere virtuale , pe categorii : porturi dunarene , aeroporturi , cale ferata , autostrazi , centuri ocolitoare , ” drumuri expres ” ( nimeni nu stie cum arata , nu exista in Romania) , drumuri nationale , module integrate aeroport – cale ferata – sosea .
  Ce inseamna asta ?
  Ca birocratii de la Transporturi si CNADR , aceeasi ca si cei de astazi , numai ca pastoriti de Rus – Ponta , au facut o lista cu : numarul 1 ; numarul 2 , numarul 3 , numarul 4 … numarul 10 .
  De exemplu , la autostrazi pe primul loc in mandatul Rus birocratii au inventat ” Pascani – Bacau ” , apoi au intors-o cu ” Sibiu – Pitesti ” , ” Pascani Bacau ” este a doua , a treia este ” Targu Mures – Iasi ” , parca a sasea Pitesti Craiova si a saptea autostrada din sudul Bucurestiului – asta inseamna ca atentia s-ar concentra pe numarul 1 si ca numarul 4 sau 5 ar avea de asteptat secole pe lista de asteptare !
  La centuri ocolitoare primul loc este ” centura Vaslui ” , apoi ” Giurgiu” , Zalau a patra , Vatra Dornei a opta – absolut delirant , inseamna ca cei de pe pozitia 7-9 nu au nici o sansa si ca li spune asta !
  Ce sa mai vorbim de lista dementa a Masterplanului , Iasiul nici nu apare cu centura sa de Sud – nu e o enormitate ?
  Nu era normal , ca orice persoana ce creier , sa ne concentram pe ce se construieste si pe prelungirea segmentelor in lucru , ceea ce nu este usor – de la Sibiu spre Pitesti , de la Ploiesti spre Brasov , de la Targu Mures spre Brasov ?
  Am fi terminat bucla legand Bucurestiul – Constanta de Arad si Oradea , apoi legatura spre Moldova plecand de la Ploiesti – Buzau – Focsani – Marasesti …
  Cum va aloca guvernul Romaniei fonduri pentru portul Oltenita sau Braila cand ambele apar unul in pozitia a sasea , altul a patra ?
  Care individ normal vede Romania capabila sa atace Carpatii in trei locuri pentru autostrazi – Cainenii – Campulung Muscel , Sinaia – Predeal sau Sovata – Targu Neamt , simultan ?
  Este o minciuna si o scuza pentru a nu face nici unul din cele trei santiere …

  Apreciază

 4. Ambasadorul SUA nu pierde timpul cu propaganda. El ordonă. De data asta, ordinul dat în orașul Sfântu Gheorghe este „România se împarte!”. Cine înțelege altfel, greșește!
  Legat de cele de mai sus, două întrebări:
  1. Câți oameni politici importanți, cu legături în Transilvania, au fost condamnați pentru corupție?
  2. Unde s-a născut Laura Codruța Kovesi?

  Apreciază

  • S-ar părea că nu numai ambasadorii americani la București și Chișinău își bagă nasul unde nu le fierbe oala. Ambasadorul american la Roma a făcut considerații despre apropiatul referendum italian asupra Constituției, făcându-i pe unii politicieni să se zburlească.
   Deci tupeul ăstora e fără margini.

   Apreciază

 5. @Luminita Arhire – eu i-am trimis un mesaj despre enormitatea cu ” migrantii sirieni in tabere vor crea locuri de munca si aduce bani din afara . Daca sunt printre ei islamisti , servicille sa-si faca treaba ” .
  Femeia e absolut i… a , repeta ca o i…a ce aude pe coridoarele de la Strasbourg de la militantii de profesie ai lui ” la gauche caviar ” .

  Apreciază

  • @centru, și eu am observat că este i…ă , și cred că prin „puncte…puncte” subînțelegeți exact aceleași litere pe care le subînțeleg și eu. Cu alte cuvinte, eu cred că nu la „IREZISTIBILĂ” v-ați gândit…Textele cucoanei sunt sterile, infantile, ea nu-și dă seama de erodarea bolnăvicioasă a mesajului și se adresează, neobosit, mereu aceluiași public rudimentar, pentru că doar un public rudimentar poate înghiți o ciorbă rece, invariabil, timp de 12 ani, fără să se sastisească… Pagina ei de FB este una dintre cele mai cloroformice ( licență poetică) pagini pe care am intrat. Îți cade capul în piept de plictiseală… Dar la ce te poți aștepta de la o persoană care alege să meargă în concediu, la mare, cu Guseth și să doarmă cu Guseth în cort? Dacă nici imaginea asta, cu cele două grații ieșind din văgăună nu e sodă caustică, atunci înseamnă că mi-am pierdut eu sensibilitatea la puterea imaginii!

   Apreciază

 6. Sunt absolut convins ca prim ministrul care l-a lasat – incurajat pe Rus sa se joace de-a Masterplanul , Victor Ponta , nu este capabil sa indice pe harta unde se afla Sighisoara si Fagarasul .
  Sa abandonezi fluierand proiectul initial al guvenului Nastase , terminandu-l la Targu Mures , este un non sens .
  Adica am cheltuit pana acum doua miliarde de dolari pentru Autostrada Transilvania , vom cheltui inca un miliard cel putin , ca sa ne trezim ca am construit o autostrada care incepe la frontiera ungara si se termina la limita de vest a secuimii ?
  Un copil va continua cu degetul pe harta aceasta autostrada spre Bucuresti , trecand prin orasele medievale Sighisoara , Fagaras si Brasov , bunul simt sare in ochi !
  In Masterplanul finului stilist Rus ( ” sotia imigrantului se face curva , copii ajung golani ” – Doamne … ) aceasta portiune vitala , evidenta , dispare si e inlocuita cu delirul Targu Mures Iasi ( numarand mai bine muntii , de la Vest la Est , avem Muntii Gurghiului , Hasmasului , Giurgeului , Stanisoarei , Ceahlaul nu e departe , aproximativ 40 de km cel putin in plin munte cu roca cristalina ) .
  Nu !
  De la Targu Mures trebuie continuat lucrul spre Sighisoara !
  Iar de la Ploiesti autostrada terminata acum 4 ani trebuie continuata spre Comarnic – Brasov , este o evidenta .
  Numai ca Victor Viorel s-a jucat cu ” Brasov Comarnic , Brasov Comarnic ” fara sa vrea sa o finanteze , ne-o fac strainii gratis , cand ” Brasov Comarnic ” nu e legata la nimic la nici un capat .
  Doar acest proiect , Ploiestiul spre Brasov si Targu Mures spre Sighisoara – Fagaras , asigura Romaniei un front de lucru in infrastructura enorm , fara sa fim nevoiti sa ne jucam pe harta cu creioanele pentru ” drum expres Siret-Suceava ” , ” autostrada Pascani – Bacau ” , ” drum expres Halmeu – Turda ” ( !! ) samd …

  Apreciază

 7. Iar îl supărați pe Liviu (Liviu! Liviu! Liviu!, nu Doru) Antonesei cu vechiturile dumneavoastră, cu prostiile astea scoase de la naftalină care nu interesează pe nimeni nici înăuntru, nici afară.

  Apreciază

 8. Noul “Doctor Doom”: Moneda euro este cauza PROBLEMELOR în Europa! / Modelul economic european nu se bazeaza pe nicio TEORIE economica! / Dar daca, reproducand o teorie, provocam practic ciclicitatea CRIZELOR? Economistul american Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie, pare sa concureaze titlul de “Doctor Doom”, pe care un coleg de breasla, Nouriel Roubini, si l-a atras dupa ce profetia sa privind criza din 2007 s-a implinit. Autor al unei lucrări intitulate “Euro: cum moneda unică ameninţă viitorul Europei”, care a apărut miercuri în Franţa, Stiglitz a apreciat, intr-un interviu acordat AFP, ca moneda unica, care ar fi fost prost conceputa si sub influenta ideologiei neoliberale, ar fi cauza multor probleme ale zonei euro, cum ar fi stagnarea economiei, somajul ridicat si avansul extremei drepte. Fostul economist şef al Băncii Mondiale a criticat politica economică europeană. “Cu modele economice eronate, aveţi un diagnostic greşit şi reţete greşite”, a afirmt Stiglitz. El a criticat în special regula deficitului bugetar de maxim 3% din PIB, despre care spune ca nu se bazează pe nicio teorie economică. “Dumnezeu este cel care a transmis cele 10 porunci, însă regulile monedei euro au fost concepute de fiinţe umane” şi în consecinţă trebuie revizuite, a recomandat Stiglitz. După Stiglitz, ar exista erori încă la originea monedei euro. Europenii „au pus căruţa înaintea boilor” prin lansarea monedei unice fără a avea instituţiile necesare care să gestioneze moneda unică. Mai grav, „moneda unică privează statele de două din cele mai importante instrumente de ajustare: rata de schimb şi rata dobânzii. Ţările au mâinile şi picioarele legate şi nu dispun de marjă de manevră decât cu privire la politica bugetară. La fel pentru BCE care trebuie să se concentreze numai pe inflaţie”, a susţinut Stiglitz. In privinta problemelor economice, formulate de Stiglitz, daca mentinand aceleasi vechi instrumente si marje speculative, aceleasi vechi teorii capitaliste, care nici ele nu vin de la Dumnezeu, nu facem decat sa reproducem ciclicitatea devastatoare a crizelor? Cat despre avansul extremei drepte, ma indoiesc ca imigrantii si refugiatii, care au determinat contractia Brexit, nu ar avea niciun impact si pentru europeni. La fel cel putin ca in cazul britanicilor. http://www.capital.ro/moneda-euro-este-cauza-problemelor-in-europa.html

  Apreciază

 9. SUA a avut dreptate sa nu ratifice nici pana in ziua de azi aceasta conventie, hegemonia rusa plus cea turca scot din circuitul firesc, natural, o mare intreaga faca ca cele doua tari sa fi facut ceva pt aceasta mana cereasca…
  Romania, ca deobicei, a acceptat comisii de supraveghere ale Dunarii, apoi conytrol asupra stramtorilor marine. Nu stiu cu ce se ocupa diplomatia noastra, caci rezultate ioc! Acum apar problemele legate de gazoducturi si iarasi pierdem controlul, parca suntem retardati, nu intelegem nimic si evident, nu ne iese nimic, nu reusim nimic!
  Titulescu a acceptat conventia dar totusi a reusit sa elimine comisia Dunarii de jos, astia de azi de ce nu cer revizuirea conventiei in virtutea ultimelor aliante? Stramtorile arhipelagice sunt scutite de control militar, de ce Bosforul nu este? Il intretine Turcia? Sa fim seriosi, nu este canal ca sa trebuiasca intretinut…
  O tampenie europeana, m-am saturat! Navele rusesti, de orice fel, pot trece si prin arhipelagul suedez, si printre Anglia si Irlanda fara probleme, sunt monitorizate dar nu limitate in vreun fel, nenorocitii astia de turci sunt mai cu motz, sa controleze ei tonajul… Oricum nu se plateste, atunci? Le e frica de aliati?

  Apreciază

   • OK, la acea ora nu-i interesa insa acum au interese strategice in zona si odata deschisa tema, s-ar putea sa-i intereseze! Stiu ca e o problema europeana, dar pusa in contextul supravegherii granitei de est a Uniunii vis-a-vis de problema tonajului, ei i-ar putea focusa pe liderii europeni. Turcia ar accepta orice in baza eliminarii vizelor, si daca tot e sa le-o acorde, barem sa ne alegem si noi cu ceva… Sau cel putin agitam si noi apa marii asa, pt emotia tuturor riveranilor…

    Apreciază

 10. Trump este „scula” folosita de cercurile de putere din SUA pentru a isi continua dominionul. Daca doamna Clinton reprezinta „establishmentul”, dl Trump este progenitura acestuia. Bernie Sanders, care era singura sansa pentru ca SUA sa tranzitioneze spre un sistem politic mai progresist, ca in Canada, a fost scos din scena. America se va realege singura, cu acesti doi candidati. Se pare ca „poporul american” nu va cistiga nici de data aceasta.

  Europa insa pare ca s-a saturat de acest dominion al SUA. UE a spus „nu” TTIP, insa se pare ca va merge inainte cu CETA (acordul de liber schimb cu Canada). Dupa venirea liberalilor lui Trudeau la putere, Canada a renuntat la „tribunalele” speciale care sunt si in textul TTIP, si de care tin cu dintii americanii. Americanii si europenii mai mult se razboiesc economic astazi: vezi cazurile Deutsche Bank, VW, Apple, Mc Donalds, Fiat-Chrysler etc.

  Situatia e fluida si complicata pentru UE insa. UE e macinata din interior de mult prea multe probleme. Una a identificat-o si dl. Iohannis, parca mai mult ca o descoperire personala – anume ca liderii populisti una spun la Bruxelles, si alta fac cind se intorc acasa. Nu a nominalizat cine. Efortul tarile Visegrad de a schimba UE in sensul dorit de ele poate fi si el fatal.

  Cam asta se vede din sala de spectacol. Cei care scriu scenariul nu cred ca isi fac probleme. Pentru ca daca se sparge UE, se vor reconfigura rapid alte aliante, din care sa continue sa beneficieze cine a beneficiat pina acum. The winner takes it all.

  Apreciază

 11. Faptul ca numele basarabenilor sunt slavizate – rusificate nu inseamna nimic .
  Vad numele eroilor liceeni de la Orhei , din 1940 , asasinati miseleste de ocupant la Odessa la 27 iunie 1941 – Vsevolod Ciobanu , Anatol Guma , Vlad Alexeev , Onisim Cozma , Veaceslav Asvitz , Vlad Dodon ( auzi , Dodon de astazi , tradatorule , strigatul sangelui inaintasului tau ucis de monstru ?) si inca multi altii .
  Prenume slave , date de parintii lor in anul nasterii lor – 1921 -1922 , cand erau deja cetateni ai Romaniei , nume de familie rusificate – Eprov ( Iepure ? ) , Alexeev …
  Asta nu a impiedicat acesti EROI sa creeze sub nasul monstrului stalinist o rganizatie care isi propunea eliberarea provinciei , cu un juramant ( ” eu , cetatean al Romaniei , din provincia Basarabia … ) si actiuni nebunesti ca punerea steagului Romaniei pe cladirea NKVD Orhei , manifeste , scrieri pe ziduri ( ” Acasa , barbarilor ! ” ) .
  Numele nu inseamna nimic ,
  Aveam noi un transfug , Marinescu , rebel comunist pe flota Dunarii in 1917 , dezertor la Soviete , ajuns comandant de submarin sovietic si erou care torpila un vas civil plin ochi cu mii de copii si femei germane fugind din Prusia Orientala in Germania in 1945 , nici un supravietuitor , nenorocitul era facut de Stalin ” Erou al Uniunii Sovietice ” …

  Apreciază

  • Nu știu cum se face, stimate domn, dar am impresia că ne cunoaștem, sau ați aflat de undeva de problema mea cu litera. De fapt e problema mea, dar litera este a altui membru de familie. Umblu bezmetică prin instituții din Moldova și România ca să demonstrez că mama e mama. Nu știu dacă am sorți de izbândă. Toți funcționarii înțeleg ce-i cu „a”-ul acela, dar singura soluție a fost din partea unui minister cu nume ciudat din Moldova, să ne schimbăm tot neamul actele. Nu știu ce vom face.

   Dar acesta e motivul pentru care nu pot participa la discuție și nu pot să-i răspund mai detaliat lui @Mircea Popescu, cel care m-a făcut în toate felurile posibile, cum ar fi parvenită, nepatrioată, nasoale din astea și-i promovează tare de tot pe americani. Nu știu cum se pupă, din punctul său de vedere, niște lucruri: declarația ambasadorului american de la Chișinău, poza în care apare Angela Merkel cu un Iurie Leancă (parcă el era), fotografia ambasadorului american de pe la noi aproape învălătucit în steagul secuiesc, acordul oficial la care a ajuns Rusia cu SUA? Asta îmi pute a scandal! Mă întreb cine își va lua jucăriile și va pleca supărat acasă? Iar acum unchiul Sam vâră bățul și prin gardurile altora, pe la italieni, aud. Și cine va pleca, parcă văd că rămâne și cu păpușile decapitate și cu mâinile smulse! Pe la mine pe acasă, pe acolo pe unde m-am născut, prin țară de care nu mă dezic, asemenea indivizi erau numiți „strică-joacă” și copiii le trăgeau pantalonii în jos prin surprindere, ca să le vadă toată lumea „rușinica”. Mă îndoiesc tare de tot că vom vedea „rușinica” unchiului Sam.

   Apreciază

   • E o simpla coincidenta .
    Eram foarte mirat sa vad nepotrivirea aparenta intre numele liceenilor orheieni si patriotismul lor emotionant .
    Pe situl Istoria.md aveti chiar fotografiile lor din arestul NKVD , Ion Bacalu , Vsevolod Ciobanu si Arcadie Telea sunt fotografiati batuti , cu hematoame si echimoze faciale ..

    Apreciază

 12. @Centru, inteleg modul pasional in care scrieti despre romanii basarabeni cazuti victima. Obiectiv insa, si romanii au ucis mii de evrei si tigani, cind au ocupat Odessa in 1941, de exemplu. Adevarat ca pare ca nu au tintit rusi sau ucraenieni.

  Si romanii au romanizat nume, si ungurii au maghiarizat nume, si nord-americanii au schimbat numele imigrantilor mai demult, sa sune mai…americaneshte.

  Nu cred ca suferinta are un trademark, si ca este al rusilor. Ginditi-va doar citi rusi au murit la Leningrad sub asediul nazist.

  Inca odata, realist vorbind, eu nu cred ca un act de unire cu Republica Moldova se poate face fara acordul rusilor, mai ales cind Republica Moldova de azi contine acel teritoriu, Transnistria – draconic atasat ei, de parca prevazute Stalin situatia de azi. Chiar si fara Transnistria sunt o gramada de rusi care inca traiesc in pardea de Vest a Nistrului. Ei, aici vine partea aia de discutie despre multi-culturalism cu dl Popescu. Daca Roamania si Republica Moldova ar reusi sa implementeze politici care sa linisteasca minoritatile si sa promoveze diversitatea, poate ar fi o sansa. Dar asta este science fiction in ziua de azi.

  https://en.wikipedia.org/wiki/1941_Odessa_massacre

  Apreciază

  • Rusii au ucis la Odessa , printr-un act terorist , ofiterii superiori romani , cu bomba din cladire pusa de serviciile lor speciale – 129 de morti .
   Tot rusii au mentinut in Odessa unitati ilegale de partizani ( militari in civil ) care atacau si ucideau soldatii romani dupa cucerirea orasului .
   Antonescu demonstreaza fabulatiile sursei principale privind ” masacrul ” de la Odessa , seful regiunii de partizani Odessa , atasat direct lui Beria , prin imposibilitatea fizica de a intra mii de persoane in magaziile descrise de NKVD-istul ” partizan ” .
   Rusii din Basarabia sunt bineveniti in Romania . Compatriotii lor din Delta sau ucrainienii din Maramures nu par multumiti ?
   Radio Basarabia , postul local de radio din 1939 de la Chisinau , nu emitea si in limba rusa ?

   Apreciază

 13. Ghita Bizonu’ September 16, 2016 at 6:04 am

  Eu nu-l urmaresc pe Victor Ponta pe televiziuni, din simplul motiv ca, orice ar spune, este tardiv.
  Nu cred ca Victor Ponta ar fi putut sa refuze acordul de coabitare, dar, daca ar fi sa-i reprosez ceva, este faptul ca a demisionat sub presiunea oengerurilor. Dar nu numai lui, reprosul meu se adreseaza si PSD-ului care l-a lasat singur. Un PSD care a sustinut , la investire, guvernul Ciolos si, mai mult, refuza sa desemneze un nume de candidat de premier. Asta denota lasitate, sau, mai rau, ,,coabitare”, domnule coleg – debordant de destept (crede el) . (Z)
  Deci, daca tot esti desteptaciunea universului, spune-mi si mie cu cine votez pe data de 11 dec. 2016. (Z)
  Referitor la Franta, pot spune ca admir castelele din valea Loarei (Loirei) si degust cu placere vinul francez si mancarea traditionala franceza, in zonele din provincie inca necucerite pe-de-antregul de imigranti.

  Apreciază

 14. Missionario Tribunus. La un an de la moartea lui Corneliu Vadim Tudor, unii continua sa scuipe pe mormantul controversatului poet si politician, ignorand ca nationalismul pentru care a fost acuzat inchizitorial s-a intins, la semnalul Brexit, in SUA, in Europa, in Lume, in ultimele doua cazuri fiind vorba de un nationalism nou, de tip suveranist. Intre timp, de cand cu campania pentru alegerile prezidentiale din SUA, o concluzie privind ipocrizia criticilor la adresa nationalismului din secolul nostru pare sa se instapaneasca, majoritar: inainte de a vedea paiul nationalist din ochiul altuia, vezi-ti barna nationalista din propriul ochi! Comparandu-le pozele si declaratiile care le insotesc in/din media, ti se induce ca foarte probabila ideea ca Vadim Tudor, daca ar mai fi trait, s-ar fi inteles foarte bine cu Donald Trump. Doua temperamente la fel de vulcanice, imbibate de un acelasi nationalism de missionario tribunus, unul sa faca Romania mare, celallat sa faca America din nou mare.

  Apreciază

  • Te contrazic, Trump nu este nationalist dpdv politic, ci este nationalist dpdv economic, atat! Nu vine calare pe un partid cu doctrina nationalista… Si cred ca are dreptul asta! America munceste prea mult ca sa imparta cu toti bunastarea, acolo se munceste pe rupte, sa stii! Dealtfel, o omenire fara o America puternica, crede-ma, inseamna razboi general, sau mondial, cum vrei sa-i spui. Este interesul tuturor, adica si al nostru. In prezent, la cum stau lucrurile, cu Hilary si cu impotentii nostri, ne divizam din primul an de mandat! Sau ne trivizam, daca-l punem si Putin la ambitie cu prostia noastra neaosa…
   PROBLEMA TUTUROR este ca vine o mare criza de sistem, nu se poate ocoli in niciun fel, iar marile puteri nu se mai pot nici juca si nici face risipa de ingaduinta, toti liderii importanti sunt datori popoarelor lor si vor fi intransigenti, planeta va fi fara mila iar bengosi ca noi suntem victime sigure…

   Apreciază

 15. Uneori lipsa diacriticelor nu e chiar așa de supărătoare când adaugă o nuanță fină la sensul cuvântului.
  Iată! D-l Coarnă scrie „Nu stiu cu ce se ocupa diplomatia noastra caci rezultate ioc!”
  D-l Coarnă a și-a rezolvat pe loc nedumerirea.

  (Apropo de diacritice: ce înțelegeți din grupul de cuvinte fără diacritice „uite ce tate!”)

  Apreciază

 16. @Mircea Popescu scrie:
  September 13, 2016 at 2:32 pm
  „Poate dl. Prim Ministru, Adrian Nastase, proprietarul acestui blog format din “lumea PSD”, cum vad ca le place unora sa se izoleze de restul “lumii romanesti”, ar putea grupa toate comentariile astea cu iz “patriotic” anti-american, sub titlul “PSD intesat de radicalizati””

  Poate. Poate nu. Daca nu cumva, poate, dl Popescu e insusi manipulat de altfel de grupuri, sau doar poate a cazut prada gindurilor negre. Speram intr-o imbunatatire a depresiei, cu ceva shades of gray. Dle Popescu ce scrieti dvs. mai sus il vad ca un pasaj pur propagandistic, as spune chiar basist, prin generalizari care nu necesita mult efort intelectual. „Toate comentariile astea”, „iz patriotic anti-american”. Domnule Popescu, nu e nevoie sa fii „anti-american” ca sa fii patriot. Eu citesc zilnic articole „anti-americane”, care sunt scrise de americani, in ziare americane, pe siteuri americane, pe care le gasesti pe motaore de cautare americane. Ba as spune ca articolele alea sunt ale patriotilor americani. De aia inca am speranta pentru SUA, pentru ca oricind cineva poate sa provoace status-quo-ul, cum a facut-o Bernie Sanders. Asta cred ca face si dl. Nastase, si bine face! Ca va place Trump si simpatizati cu establishmentul Republican, tot respectul, alegerea sper sa fie a dvs.

  Apreciază

  • Hm, deci eu generalizez asa fara baza, fara argumente si mai ales fara sa folosesc materia cenusie, pe care se pare ca n-o prea vedeti. Probabil ar fi fost mai usor pentru cei cu mai mult intelect, ca despre asta-i vorba ;-), sa „lipesc” aici articolele pe care le-am scris in alta parte in loc sa trimit la ele facandu-mi reclama, cum bine a zis o colega ultragiata de lipsa mea de modestie.

   Poate v-a scapat micul amanunt ca Bernie Sanders s-a declarat el singur socialist? Oare chiar i-ati urmarit campania electorala? Sloganuri exact ca in timpul luptei de clasa prin care nu folosea cuvantul, dar tot „moarte capitalistilor” dorea sa teransmita unor tineri exaltati gen tinerii frumosi si liberi ai Romaniei. Bernie Sanders a promis impartirea veniturilor Americii „in mod egal” pentru toti americanii? Ati trait cumva in comunism ca sa intelegeti aceasta „distributie” a averii nationale pentru nivelarea in jos a veniturilor populatiei? Adica toti sa traiasca la fel … de prost. Stiu ca sunt multi care plang si astazi dupa vremurile din timpul comunismului si mai cu seama din „Iepoca de Aur” a lui … nu spun cine.
   Cat despre politica externa promovata de Bernie, era magnifica, dar lipsea in totalitate. Si cam asta v-ar interesa mai mult pentru Romania, nu-i asa? Nu cred ca ce se intampla in interiorul Americii va afecteaza prea mult. Poate doar niscaiva aspecte pentru sustinerea retoricii anti-americane.
   Nu stiu ce ziare „patriotice” americane cititi, dar sa va vand un pont: exista CNN care este dedicat cu trup si suflet stangii americane si face o campanie, practic pe fata, dnei, Hillary Clinton. Mai sunt pe aceasta parte NBC, CBS sau ABC, iar pe partea cealalta, de dreapta, se afla FOX News. Cam singuratic, ce-i drept.
   Washington Post, New York Times, Los Angeles Times sunt cu inclinatii de stanga. La fel The Huffington Post si Politico.
   Dupa cum vedeti, sunt dragut si va ofer pe gratis o intreaga lista de publicatii si posturi TV americane cu sageata aratand directia „stanga”. Sfatul meu, nu urmariti FOX News deoarece va va strica ziua, fiind de dreapta si anti Clinton 🙂
   A propos, sunt inregistrat republican american desi ca roman sunt … monarhist. D’ale carnavalului …politic 🙂 Si se pare ca tot circul asta prezidential romanesc vrea sa demonstreze ca ma aflu pe partea corecta.

   Apreciază

 17. Am reusit sa prind in direct sedinta de presa pe care a oferit-o dl Iohannis la Bratislava reprezentantilor media din Romania. In primul rind, cred ca s-a exprimat foarte bine, fara smecherii basiste si insinuari cu blonde si ce se poate face cu ele pe masa. Mi s-a parut OK ce si cum a prezentat si in forma si in continut.

  Am inteles ca nu s-a discutat despre proiectul despre aramata europeana, ceea ce m-a mirat, pentru ca subiectul a fost foarte intens prezentat in media internationala pre-Bratislava. Sigur, a trebuit sa reafirme ca NATO reprezinta singura alianta militara in Europa. Dl. Klemm a auzit bine, asa ca asteptam sa ne punem intrebari despre cum sa mai oprim din investitiile americane ce ne vor inunda.

  Dl. Iohannis a prezentat lucrurile cu tenta pozitiva, desi doamna Merkel spunea ca UE este intr-o „situatie critica”. Orban nu a fost multumit de summit. Exista acum un road-map pentru intilniri ce vor culmina cu un nou aranjament peste un an, la Roma, unde se vor sarbatori 60 ani de la infiintarea UE.

  De amintit ca atit Hollande cit si Merkel se vor confrunta cu alegeri la anul, asa ca ce planuiesc ei azi, peste un an s-ar putea rediscuta, daca noi forte politice isi aleg liderii in cele doua tari importante ale UE.

  http://www.dw.com/en/after-summit-merkel-hollande-vow-eu-success/a-19558022

  Apreciază

 18. Centrule

  Aleksandr Marinesko s-a nascut la Odesa in 1913.
  Si tatal sau nu era rebel comunist cu un prapadit de dezeror care intr-o proasta zi nu a mai suprotat brutalitatea unui superior ,., i-a dat vreo 2 si apoi a sarit in Dunare … stioa sa inoate.

  Fiindca ma baiete cam asa stateau lucrurile in armia Romana in vremea lu Carol I ul …. Ca si in armata lu Nikolasha Finalu (azi cica sfant!)
  Si daca o sa geseti pe undeva cartea lui Stere „in preajma revolutiei” si nu o sate doara destu de la citit poa o sa dai si peste [pagina aia in care e scris ca in fiecare sata basaraben era un dezertor din armia romana ….

  Da sa ne intoarcem la Marinescu .. el a reusit performata sa il faca pe Adof sa ii cera capul …
  Ibsa Guistlof (5550 ? 8000 morti?) nu a fots singrul sau suuces sangeros – a mai fost si General von Steuben cu „doar” cca 3.600.
  Dar sa ne intelegm – orice subm,arin din lume ar fi procedat la fel ..
  Insa cel mai amre dezastru amritim se pare ca a fots cel al lui Cap Arcona .. p;in nu cu germnai ci du prozpnieri ai nemtilor unii dintre ei care fisesra bnagato in unele lagare ! Scufuncata in port de RAF./ Nu cu combe de la 7.000 metri inaltime ci cu rachete trase de avioane Typhoon

  Apreciază

 19. Partidul eurofob si antiimigratie britanic Ukip se “indulceste” alegand-o pe Diane James ca succesoare a lui Nigel Farage. Ea a fost desemnată lidera formațiunii în cadrul congresului anual. Nigel Farage, cofondator al Ukip în 1993, și-a anunțat demisia la câteva zile după votul britanicilor în favoarea Brexit, motivand că ”și-a îndeplinit misiunea”. Alegerea unei femei in fruntea Ukip este un semnal net de indulcire, poate si de flexibilitate, a leadershipului si a partidului, care vine dupa acreala si intoleranta lui Farage. Aducerea lui Diane James in fruntea ukipistilor ar putea sa se inscrie in aceeasi strategie „compensativa” (cu tot ce inseamna acest cuvant), care a determinat propulsarea Theresei May la carma conservatorilor, in locul lui David Cameron.

  Apreciază

 20. Martin Schulz agita o sperietoare ca iesita din camasa de forta: O victorie a “iresponsabilului” Donald Trump va fi o problemă pentru toti. Din dorinta ca Hillary Clinton sa castige alegerile prezidentiale americane, Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a facut o gafa de proportii, din categoria celor care se vor sa fie fara frontiere, agitand o sperietoare demna de camasa de forta. Schulz a afirmat ca o eventuală victorie a candidatului republican, Donald Trump, în scrutinul prezidenţial din SUA, va fi o problemă „pentru întreaga lume”, catalogându-l drept „iresponsabil” pe magnatul american. „Donald Trump nu este o problemă doar pentru Uniunea Europeană, ci pentru întreaga lume”, a declarat Martin Schulz într-un interviu acordat revistei Der Spiegel. „Dacă va ajunge la Casa Albă un om care nu are nicio idee şi care nu acordă nicio valoare ideilor elitiste, se ajunge la un punct critic: un om iresponsabil ajunge într-o poziţie care necesită responsabilitate maximă”, a sustinut Schulz. Preşedintele PE a exprimat preocuparea că eventualitatea unei victorii a lui Donald Trump în SUA riscă să conducă la ascensiunea populismului în Europa. „De aceea, sper să câştige Hillary Clinton”, candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA, a încheiat Schulz. Este adevarat, cu ceva timp in urma, oficiali europeni l-au avertizat pe Donald Trump sa nu se mai folosesca in campania electorala de politica fricii, prin care candidatul republican a incercat sa-si compuna o imagine-sperietoare, care sa inspire frica. Este o nuanta pe care Schulz nu a priceput-o, pentru ca, agitand, acum, o sperietoare ca scapata dintr-un izolator psihiatric, a practicat exact politica fricii, un fapt regretabil, pentru ca din partea presedintelui PE sunt cu totul alte pretentii. Oricum, Martin Schulz va pleca in ianuarie din fruntea PE, functie pe care in mod exceptional a ocupat-o doua mandate consecutive ( aproape 5 ani). Poate de aceea isi si da in petec.

  http://www.mediafax.ro/externe/presedintele-parlamentului-european-o-victorie-a-lui-donald-trump-un-iresponsabil-va-fi-o-problema-pentru-intreaga-lume-15710610

  Apreciază

 21. Vreți, prieteni, să jucăm un joc de societate , ca să ne „simtem” și noi bine în weekend? Jocul se numește: „CINE CREDEȚI CĂ O REFUZĂ PE DOAMNA GORGHIU ÎN URMĂTOAREA SĂPTĂMÂNĂ?” Ei, hai, nu vă gândiți că-i vreo chestie complicată, vă dau eu lista cu ăia care au refuzat-o deja, și o să vedeți singuri că nu vă mai rămân cine știe ce opțiuni…
  Pentru început, să ne amintim că era în campanie electorală, în fața unei uși închise și total insensibile la pliantele cu chipul ei luminat de-un zâmbat cald. Atunci a refuzat-o tranșant un copilaș, cu celebrele cuvinte: „Nu deschid , că sunt hoți! Îmi pare rău!” Alina Gorghiu a părut că nu înțelege mesajul și a insistat cu o voce prefăcută, de lup aflat la ușa Caprei-cu-trei-iezi: „Nu deschizi la hoți? Dar dacă-ți spun că sunt Alina Gorghiu, deschizi?” E inutil să vă povesteasc cât de închisă a rămas ușa, la o așa clarificare…
  Înaintea alegerilor locale, pe când sondajele descriau pe larg dezastrul care avea să urmeze în tabăra liberală, Alina s-a îmbrăcat frumos, s-a dat cu parfumul ăl bun, de duminică, și s-a dus la Cioloș, hotărâtă să nu plece din proximitatea premierului fără ordonanța cu alegerile în două tururi, semnată, ștampilată și vârâtă în poșetă…Ghinion, desigur! Cioloș, având nasul înfundat în ziua aceea , a rămas indiferent la efuviile de parfum și a zis:„NU”! Alina a trebuit să coafeze refuzul în așa fel încât cetățeanul mai neatent să creadă că Ponta e de vină…
  Dar eroina telenovelei noastre nu s-a descurajat… cu puțin timp înainte de alegerile locale, pe 4 aprilie 2016, când dânsa ni-l recomanda, cu însuflețire, pe Ludovic Orban ca fiind cel mai bun pentru București, după ce ni-i recomandase , până atunci, tot ca fiind cei mai buni, întâi pe Cătălin Bușoi și apoi pe Marian Munteanu, i-a propus lui Nicușor Dan să se unească, pe dreapta, sub steagul cu săgeata-n sus. Nicușor i-a răspuns așa: „…Alina Gorghiu îmi sugerează, într-o emisiune tv, să mă retrag din cursă în favoarea lui Ludovic Orban. Vreau să vă asigur că nu voi accepta să fac jocul niciunuia dintre partidele vechi. Alina Gorghiu greşeşte…” Refuz se numește, sau doar mi se pare mie? A mai făcut o tentativă pe 29 mai 2016, dată la care Cătălin Predoiu era cel mai bun pentru capitală, de astă dată mergând ea însăși la sediul lui Nicușor ( tocuri înalte, parfum de top, ochi languroși …) dar Nicușor Dan n-a dorit să salveze Bucureștiul împreună cu dânsa, a zis că poate și singur…
  Tot în aprilie 2016, nu știm exact când, jumătatea blondă a conducerii PNL, a scos artileria grea și i-a propus lui Cioloș să se înscrie în partid și să-l facă brătian. Răspunsul a venit prin august: „…Eu am mai spus în vreo două, trei rânduri, cu toate că văd că tot apar speculaţii, indiferent de ce spun eu. De asta mă întreb dacă mai are rost să spun vreun lucru, pentru că oricum speculaţiile vor continua şi dacă eu vă repet că nu mă înscriu într-un partid politic, nu îmi fac un partid şi nu candidez la alegerile din acest an…”
  După înghețul la sol al alegerilor locale, simțind în ceafă apropierea și mai fioroasă a alegerilor parlamentare, Gorghiu s-a uitat în listele de partid și a văzut că bate vântul… mai ales la București. „Ne trebuie un tip cu notorietate, pe care cetățeanul să-l voteze cu ochii închiși…”, a cugetat Alina, așa că l-a invitat în partid pe Gheorghe Piperea…în plicul cu invitația era și o cogeamite funcția în organizația de București, care umfla spectaculos pântecul plicului … Dar, bineînțeles, ca de obicei, n-a fost să fie… cu o aroganță specifică marilor bobârnace, avocatul a declinat oferta și a explicat calm: „…daca te duci la alegeri ca să arăți că s-a schimbat fața PNL, trebuie să vii cu fețe noi, nu cu aceleași fețe obosite, care sunt pe sticlă de ani de zile și pentru care oamenii nu au ieșit din casă…”
  Ei bine, așa cum, uneori , femeile părăsite mai fac totuși o disperată încercare de a-l aduce acasă pe zburdalnicul consort, Alina a făcut și ea, ieri, o ultimă tentativă de a-l îmbuna pe Nicușor Dan, de te și gândești, de câte ori trebuie acesta să-i dea flit, pentru ca Gorghiu să priceapă. Iată : „… Doamna Alina Gorghiu, co-președinte PNL, a început să ne facă oferte publice de colaborare, dorindu-și o susținere comună a unui viitor Guvern. Este, pe de o parte, un mod ușor neserios de a face politică după o serie lungă de atacuri politice împotriva USR și, pe de altă parte, o declarație prematură în absența unei voințe politice dovedite pentru reformă internă a PNL, pentru transparență și bună guvernare în administrația locală sau centrală…”
  Și-acum, bomboana pe colivă: astăzi, de ziua ei, Alina Gorghiu a primit o lovitură mai dureroasă decât toate celelalte: avocatul inculpatului Octavian Laurențiu Graure , fost director economic la CE Turceni, a cerut ca Alina-Ștefania Gorghiu să fie audiată…și, poate n-o să credeți, prieteni, dar , procurorul de caz, incapabil să înțeleagă ce este în sufletul unei femei care-a fost respinsă cu cruzime de-atâtea ori în ultimul an, pur și simplu A REFUZAT!

  Apreciază

 22. @Mircea Popescu

  Pentru ultima dată, despre „fostă basarabeancă”.
  Prin 1997-98, nu țin minte precis, treceam granița dinspre România înspre Moldova. Era coadă lungă la Leușeni (trecusem de vama românească) și poliția de frontieră, sau grănicerii, ce erau ei atunci în Moldova, întrebau pe toți cei cu pașaport românesc, dar născuți în Moldova, dacă au la ei ambele pașapoarte. După care îi puneau să aleagă unul singur și celălalt se confisca pe loc, fără procedură, fără dovadă, așa cum vă spun. Eu am spus că nu am pașaportul moldovenesc la mine (era adevărat), nu au mai insistat, dat fiind că eram și cu soțul și copilul – pe mulți studenți din autocarul din față i-au intimidat binișor. Probabil că au dat pierdute pașapoartele și au făcut altele. Un alt episod care m-a supărat rău, a fost înainte de acesta, când în Moldova li s-au distribuit cetățenilor un fel de acțiuni la averea statului și mamei mele i s-a spus la primărie că mie nu mi se cuvin, pentru că au ei informații că m-am căsătorit cu un român și, în consecință, dacă vreau acțiuni, să cer de la statul român. Nu eram cetățean român atunci încă și eram măritată de cinci minute.

  Nu știu dacă asemenea gesturi neoficiale, dar cu efecte concrete au fost politică (partizană) de stat, dar pe mine m-au jignit profund. V-am spus că nu prea uit, nu prea iert și mă răzbun și peste o sută de ani dacă se ivește oportunitatea. Asta nu are legătură cu românismul meu, ci cu niște entități administrative, cred că am mai spus. Și dacă eu doream să mă dezic, stimate @Mircea Popescu, de originile mele, nu pomeneam în veci despre ele, tăceam și mă ascundeam sub orice nume, pentru că blogul ne permite. Dar nu citiți printre rânduri deloc. Sunteți făcut dintr-o substanță uscată.

  Apreciază

  • Vedeti, doamna, „uscaciunea” de care vorbiti se poate interpreta ca tarie in convingeri sau in principii. Poate nu le intelegeti deoarece o mare parte a societatii romanesti nu le mai are, incepand cu lumea politica, aceea care-si schimba cameleonic culoarea dupa cum ii dicteaza interesele.
   Ori, lumea politica dicteaza viata societatii, relatiile dintre oameni, mentalitatile si chiar modifica interesele nationale.
   Spuneti ca nu va deziceti de basarabenism dar jignirile pe care le resimtiti sau vi le induceti ca sistem de aparare a unor argumente destul de subtiri, nu justifica afirmatiile ca Basarabia este o cauza pierduta. Experientele dumneavoastra personale, care sunt ale multor altor basarabeni, sau la nivelul Romaniei ale multor romani plecati, nu pot sa ne faca niste „fosti”.
   Motto-ul meu pe care-l expun si pe blogul „Diaspora si Reintregirea” este: „Sunt crestin si roman si apoi orice altceva”.
   Odinea cuvintelor si prioritatilor existentei mele din acest motto spun totul despre „uscaciunea” mea, respectiv intransigenta fata de cei care se bat cu pumnii in piept afirmandu-si romanismul, dar negandu-l faptic prin justificarea europenizarii, globalizarii, implementarii unui multiculturalism ciudat prin fortarea modificarilor demografice in spatiul national romanesc sau european.
   Legat de „propaganda” mea americana rezultata din spalarea creerului, as dori sa spun ca dupa un sfert de veac (luna asta am implinit 25 de ani de America) in care am TRAIT pe meleaguri straine indurand destule, integrandu-ma cu greu, incercand si reusind sa inteleg si stilul de viata, si mentalitatile, si relatiile interumane si interrasiale,consider ca pot sa ma exprim mai coerent decat cei care din afara sistemului fac judecati de valoare si-l condamna, mai ales in raport cu o Rusie care organic a fost si ne va fi neprietena.
   Si, in toata aceasta perioada de un sfert de veac, am ramas profund conectat la Romania, Patria mea careia i-am cunoscut framantarile si frustrarile, i-am apreciat progresele indiscutabile, deoarece le-am vazut esantionat, nu in crestere liniara imperceptibila pentru cel care traieste zi de zi in acelas mediu.
   Barbu Delavrancea in discursul „Patrie si patriotism” (24 ianuarie 1915) :
   „Copii, ce e patria, ce e patriotismul? Ce este acest sentiment care răscolește toate puterile din om și, în anumite clipe, îl ridică mai presus de existența lui și-l face să moară de bună voie pentru liniștea și mărirea unor urmași pe care nu-i cunoaște și nu-i vor cunoaște. (…) Patria este înlăuntrul nostru și o ducem cu noi peste țări și peste mări, și numai când suntem departe și în singurătate ne trec fiori amintindu-ne de unde ne-am rupt, și nu găsim mângâiere decât în restriște și în lacrimi. Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci numai pământul plămădit cu sângele și întărit cu oasele înaintașilor.”

   Sigur, m-am detasat de frecusurile politice in care lumea politica arivista si corupta a atras populatia in mod populist pentru castigarea puterii (temporare) prin alegeri. Singurul meu crez politic, de care nu ma dezic in pofida atacurilor liberal-progresiste, a ramas nationalismul asa cum l-am descris in cateva articole, cum ar fi „Nationalism si patriotism” (https://mipopescu.wordpress.com/11-national/nationalism-si-patriotism/).
   Sigur un Victor Ponta, o Angela Merkel, un Martin Schulz. o Monica Macovei sau Renate Weber si ONG-urile aferente ma pot cataloga prin prisma lor ingusta si partizana ca xenofob, fascist, sovin si sa ceara, asa cum sugera cancelarul german in buna traditie nazista, tararea mea si a altora care rezoneaza la aceleasi idei prin CNCD, „tribunalul adevarului multicultural”. Probabil si Delavrancea ar putea intra in acest „lot” pentru a fi judecat de noii iacobini romani.
   Ca Eminescu deja a fost trecut la index de iacobinul Patapievici: „Nu mai este poet national deoarece noi iesim din zona nationalului. Nu mai este poet profund deoarece nu mai este prizat de intelectualii progresisti”, si in cel mai pur spirit iacobin al dictarii sentintei: „Eminescu este suspect pentruca este politic incorect”.
   Sigur, cand scandalul s-a intetit, si Patapievici, asemenea altora, a incercat sa se dezica de cele scrise si sa se declare neinteles si calomniat.

   Apreciază

 23. Minciuni ” tehnocrate ” la sase saptamani inainte de alegeri .
  Homor , seful ” CNADR ” – ” pana pe 15 septembrie vom avea un constructor pentru lotul 5 – Rasnov – Cristian – al autostrazii Comarnic – Brasov ” .
  Suntem in 17 septembrie si , normal , Ciolos , mai fricos inca decat Ponta , nu se complica sa-si dea acordul pentru cel mai mic contract .
  Nu avem nimic , cum era de asteptat .
  In acest timp , pe pagina lui Facebook , Victor Viorel este in plina forma : ” tehnocratii pleaca distrugand totul in urma lor , ca armatele naziste in 1944 – 1945 ” ( serios , Viorel ? ce oras din Italia , Olanda , Franta sau Danemarca au ras nemtii la plecarea lor ? Milano ? Dijon ? Liège ? Marsilia ? Oradour si cei 600 de locuitori a fost o crima a nemtilor care plecau spre frontul din Normandia , nu se retrageau ) .
  Acelasi Victor , in plina verva liceeana : ” azi am fost la Belgrad unde m-am intalnit cu bunul meu prieten prim ministrul Serbiei . Iubesc nespus poporul sarb care a fost si este cel mai bun vecin al nostru ” samd –
  bravo Victore ! te citesc si bulgarii , si ungurii !
  Care om de stat face astfel de podiumuri ale bunatatii vecinilor ?
  Iar sarbii marii prieteni n-au zis ” pas ” in 1940 , cand vecinii ne hacuiau provinciile ( radio Belgrad chiar justifica Moscova ) iar in 1987 cantau si ei in hora iredentista maghiara cu celebra Istorie a Transilvaniei a lui Makkai … sa mai vorbim de cei 60000 de morti de la Revolutie , inventati de presa – serviciile iugoslave ( care subtratau pentru altii , normal ) ?
  Bine in schimb Victore ca termini autostrada Transilvania nu la Bucuresti , ca un roman , ci la Targu Mures , uitand de planul original spre Brasov , si ca te lansezi in fantezii mincinoase utopice cu ” autostrada Targu Mures – Iasi ” – spre scuza ta , sunt sigur ca nici nu stii cati munti inconjoara Targu Muresul si Piatra Neamt in acest sector ..

  Apreciază

 24. Da , l-am confundat pe nenorocitul de Marinescu tatal cu rasculatii comunisti de pe navele de pe Dunare in 1917 – Grecea era eroul popularizat de comunistul Henri Barbusse ?
  Marinescu fiul s-a nascut la Odessa in 1913 iar tatal lui dezertase pentru ca batuse un ofiter .
  Nava germana scufundata de Aleksandr Marinesko era parca initial un vas de croaziera pentru turisti , o nava de lux .
  Pentru ca aveau tunuri antiaeriene pe punte nemtii , respectand conventia internationala , nu au declarat-o nava spital , chiar daca pe langa cei 4000 de copii aveau si cateva sute de raniti si o scoala de infirmiere la bord .
  Se pare ca au fost disensiuni intre comandantii de bord – un sef de submarin evacuat si capitan , unul vroia navigare langa tarm , in apa putin adanca in timp ce capitanul a preferat marea profunda , stiind ca sectorul era curatat de mine .
  O oroare care paleste pe langa ce s-a intamplat dupa aceea cand mongolii au ocupat Prusia Orientala ( locuita de 1 million 900000 de germani ) cu violuri care au tinut saptamani intregi asupra femeilor si copiiilor in Königsberg plus crime de masa impotriva taranilor germani – intr-o scurta contraofensiva care a alungat rusii din provincie nemtii au facut un film – in centru satului sunt pancarte in rusa cu lozinci si semnul exclamarii , in case copii si bunici impuscati , morti … vocea crainicului german ” va aratam doar ce este inca suportabil ” ….
  Ca si atunci , si astazi , o impunitate TOTALA insoteste crimele rusesti – unul nu a fost condamnat – inchis pentru Katyn , Orhei , deportari , impuscarea in masa a prizonierilor ( o groapa comuna cu osemintele a catorva zeci de mii de prizonieri romani , italieni si germani a fost descoperita la Kirov de curand ) , violorurile din Ucraina , Romania , Ungaria … azi ucid calatori olandezi in avion ( sunt poze cu transportoarele de rachete venind – plecand in Rusia dupa atacarea avionului , o racheta lipseste la plecare ) , dizidenti la Londra , ziaristi care supara capitanul KGB … e ceva fara precedent in Istorie .

  Apreciază

 25. Luminita Arhire
  Scrieti:

  ,,…dânsa (Alina Gorghiu n.r.) ni-l recomanda, cu însuflețire, pe Ludovic Orban ca fiind cel mai bun pentru București, după ce ni-i recomandase , până atunci, tot ca fiind cei mai buni, întâi pe Cătălin Bușoi și apoi pe Marian Munteanu,”

  Ordinea este alta, Marian Munteanu a urmat, intr-un gest la misto al PNL, DUPA Ludovic Orban.
  CITEZ:
  ,,Predoiu este al patrulea candidat PNL pentru Primăria București, după Cristian Bușoi, Ludovic Orban și Marian Munteanu. ”

  Ca observatie personala, cred ca Marian Munteanu este un ,,iepure” al PNL menit sa preia din electoratul nationalist. Se pare ca si PSD s-a prins ca exista un astfel de electorat si a creat PRU.
  Astfel, avem un partid nationalist de dreapta si unul de stanga.
  Nicuspr Dan este al sashului, al GDS + 22.ro si al oenegeurilor straine. Sa vedem cati fraieri il vor vota. Totusi, din cate stiu si din fericire, cei mai multi fraieri s-au concentrat in Bucuresti. Dar si mai multi sunt bucurestenii lucizi care au votat-o pe doamna Firea. Poate spune cineva ca nu avem o capitala a diversitatii, in care si o amarata de frantuzoaica ratata, obraznica si far’ de viziune de orice fel, sa primeasca voturi ? Nu poate… (Z)
  ps
  Cred ca d-na Armand, in Franta, ar fi obtinut, cel mult, un post (temporar) de piccolo intr-un restaurant de provincie.
  In schimb, in tara tuturor posibilitatilor (Romania n.r.) are firma de consultantza. Sa tot traiesti in aceasta tzara frecand, astfel, menta, pe banii statului, sau ai fraierilor platitori de taxe si impozite.
  ps
  Stiti, cumva, cand se judeca dosarul lui Ludovic Orban ?

  Apreciază

 26. Domnule T-Rex, NU cred ca este cazul ca dvs, sau oricine altcineva dintre romanii care posteaza aici, sa se justifice ca este pro-roman.
  Daca domnul ex-roman Mircea Popescu crede ca a fi pro-roman inseamna a fi anti-american, inseamna ca distinsul coleg de peste Oceanul Atlantic sesizeaza (chiar daca nu o spune explicit) ca exista o problema in macro-politica americana.
  In aceasta zona astept comentarii pertinente si credibile ale domnului ex-roman Mircea Popescu, daca doreste sa convinga pe cineva.
  As vrea sa-i spun domnului Mircea Popescu, ca noi, cei de pe acest blog, suntem imuni la manipulare, indiferent din care azimut ar proveni tentativa, sortita, prin definitie, esecului.
  Desigur, mai sunt cateva exceptii care intaresc regula, dar si domnii Centru, Doru Coarna si Adrian B. sunt colegii nostri si trebuie sa-i respectam in aceasta calitate. (Z)
  Totusi, mi-as dori, daca nu sunt prea fantezist, ca acest blog sa (in)duca la emularea unui sentiment national puternic care sa determine transformari in constiinte pe un trend ireversibil, capabile sa influenteze re-pozitionarea Romaniei in raport cu UE si NATO, strict in coniventa cu interesele nationale ale romanilor. Nu inseama ca nu ne vom mai respecta minoritatile de orice fel, dar acestea trebuie, la randul lor, sa respecte dreptul majoritatii de a-si decide destinul national, asa cum democratia reala ( nu cea mimata) o permite si o impune.

  Mi-as dori, de asemeni, extrem de mult, ca domnul DAN PURIC sa participe, alaturi de noi, la comentarii pe acest blog. M-am saturat de tot felul de indivizi obscuri care cred ca au dreptul sa ne dea lectii, din afara Romaniei, mai ales, daca au (si) blog personal.
  Sa ne astepte acolo, pe blogurile lor, pentru a le creste audientza. Vom veni, daca castiga Donald Trump si DACA noul prezident isi va putea aplica programul declarat in campanie. (Z)
  De fapt, pentru a redeveni pro-american (asa cum am fost pana prin 2003 – an in care americanii au facut-o lata in Irak), America trebuie sa implementeze doar doua initiative, consfintite prin lege:

  1. Sa renuntze la politica interventionista in lume si implicit sa invetze sa-si respecte partenerii si/sau statele suverane – in general;
  NOTA: Daca nu ar fi intervenit in Ucraina, Crimeea ar fi fost si acum in componentza teritoriala a Ucrainei; Daca nu ar fi intervenit in Siria, Europa nu s-ar fi confruntat cu valul incontrolabil de imigranti;
  2. Sa interzica, pe intreg teritoriul american, in numele DREPTULUI FUNDAMENTAL AL COPILULUI LA O MAMA SI UN TATA, adoptiile de copii de catre cuplurile de homosexuali;

  Pe moment, imi este suficient atat. Nici macar VIZE ANULATE nu-mi doresc, deoarece, eu, nu voi vizita NICIODATA SUA. Cel mult, Canada, sau Mexic. Pentru viitorul apropiat, am in plan sa revad superbul oras Sankt Petersburg si sa merg in locurile mirifice riverane la Marea Mediterana (leaganul civilizatiei) ale Spaniei, Italiei, Greciei si Turciei. Dupa aceea, voi mai vedea.

  Apreciază

  • ps

   Intr-o anumita privintza, interlocutorul dvs (Mircea Poesc n.r.) are dreptate, cand scrie (cu ceva malitie):
   ,,N-am inteles de ce un ambasador strain este blamat pentru incurajarea minoritatilor din Romania, in timp ce legislatia romana discrimineaza majoritatea fata de minoritate (vezi Legea Electorala si dreptul de reprezentare din oficiu exclusiva a minoritatilor prin organizatiile lor).”

   Asa este, avem vulnerabilitati in legislatie si inconsecvente in atitudine. Partial, chiar daca se supara, trebuie sa admit ca si domnul Adrian Nastase are vina de a fi fost prea credul in raport cu promisiunile ,,sirenelor” vestice, atunci cand Romania naviga pe apele agitate ale democratizarii, cu busola defecta. Trebuia ca si domnul Nastase sa procedeze precum Ulise (aflat in cautarea, cu indarjire, a propriei tari): SA SE LEGE DE CATARG. (Z)

   Apreciază

  • Ca si in Basarabia, cozile de topor ale Rusiei care dau certificat de nationalitate locuitorilor de acolo pe care nu-i mai socotesc romani, ci moldoveni, la fel si aici se gasesc aceste cozi de topor care sub „curajul” anonimatului decid cine este roman.
   In rest, acesti anonimi curajosi au comportamentul unui catel cu coada intre picioare care latra la trecatori din spatele gardului ocrotitor si se gudura pe langa stapan pentru a fi mangaiat intre urechi,
   Nestiind cu cine vorbesti nici nu mai poate fi vorba de dialog. O atitudine barbateasca nu se ascunde in spatele paravanului.

   Apreciază

 27. Am vizitat recent Timisoara. Un ora tern, fara o istorie romaneasca pregnanta. Fara a fi total subiectiv (cunoscand realitatea) , pot spune ca Iasul ar fi meritat, cu brio, sa fie candidatul Romaniei pentru titlul de capitala culturala a Europei.
  De mai multe zile, Iasul este si centrul de atractie pentru sute de basarabeni care vin, in valuri, sa viziteze (si sa admire) Palatul Culturii, Muzeu Unirii, Palatul Roznovanu (sediul Primariei), Catedrala Mitroplitana, Copoul, Teiul lui Eminescu, Bojdeuca lui Creanga, Universitatea Al. Ioan Cuza (cu Sala Pasilor Pierduti) si multe altele.
  Se pare ca Iasul are ,,marele handicap” de a fi prea aproape de spiritul romanesc, in timp ce cosmopolitul Timisoara este in Transilvania (ca si Sibiul), deci, au concluzionat diriguitorii, mai aproape de spiritul european.
  O fi, dar pana la Europa (mai) exista Serbia si Ungaria. In schimb, Basarabia este langa noi. Sa fi fost, acest fapt, un handicap insurmontabil, iar declaratiile ambasadorilor de la est si vest de Prut sa fi cantarit decisiv in luarea deciziei ? Orice este posibil, dar, pentru sufletul meu, Iasul, ESTE DEJA capitala culturala a Europei.

  Apreciază

  • Veti spune: Timisoara este in Banat, nu in Transilvania. Personal, eu nu vad vreo diferenta. Si Timisoara, si Sibiul, sunt la vest de Carpatii Orientali si sunt zone unde se voteaza , in mare masura, cu dreapta.
   Iasul, in schimb, (se) mai gandeste inca. (Z)

   Apreciază

 28. Interesant ce a firmat Presedintele Bulgariei:

  ”În primul rând, trebuie să înțelegem că situația cu Rusia s-a schimbat. În mod regretabil, ea este drastic diferită — Rusia nu este un inamic, dar este un oponent. Ideea nu este de a purta un război. Ideea este însă că asistăm la eforturi din partea Rusiei de a destabiliza UE. Aceste eforturi pot fi văzute din Bulgaria’, a mai explicat președintele Rosen Plevneliev în interviul pentru radio Darik.”

  Pai daca Rusia incearca sa te destabilizeze, cum nu e inamic? Este! Inamic este si SUA, care, fie voit, fie nu, par ca nu sunt fericite cu acest UE care nu vrea sa permita corporatiilor sale sa-si faca de cap precum doresc („EU. is a mess”, spunea Trump).

  UE trebuie sa fie puternica mai ales la periferie, acolo de unde vin pericolele directe la frontierele sale.

  http://www.agerpres.ro/externe/2016/09/17/rusia-nu-este-un-inamic-dar-este-un-oponent-care-incearca-sa-destabilizeze-ue-presedintele-bulgar-plevneliev–15-16-52

  Apreciază

 29. Starea pe care o am se armonizează cu Glossa lui Eminescu.

  Vreme trece, vreme vine,
  Toate-s vechi și nouă toate.
  Ce e rău și ce e bine
  Tu te-ntreabă și socoate.
  Nu spera și nu ai teamă!
  Ce e val, ca valul trece.
  De te-ndeamnă, de te cheamă,
  Tu, rămâi la toate rece!
  ……..

  Tu, rămâi la toate rece
  De te-ndeamnă, de te cheamă.
  Ce e val, ca valul trece.
  Nu spera și nu ai teamă!
  Tu, te-ntreabă și socoate
  Ce e rău și ce e bine.
  Toate-s vechi și nouă toate,
  Vreme trece, vreme vine…

  Apreciază

 30. Politica fricii, al treilea candidat?

  In mediul electoral intern american, pare sa-si faca loc un al treilea candidat, politica fricii. A fricii interne. Ramane de analizat si aflat daca fenomenul in crestere al fricii interne din SUA este un efect de contaminare de la politica fricii pe care candidatul republican Donald Trump o promoveaza fara retinere in exterior, pentru care si-a atras deja etichetari publice deloc magulitoare, din domeniul psihiatric.

  Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, l-a catalogat drept “iresponsabil” pe Trump, iar fostul ministru al Apararii Robert Gates l-a calificat drept “irecuperabil” pe candidatul republican. Trimitand semnale ingrijoratoare spre standardul alegerilor, o intrebare preocupanta a inceput sa fie murmurata de opinia publica. De ce ar alege americanii un “iresponsabil” si un “irecuperabil”?

  Exceptand incidentele armate din SUA care i-au implicat pe musulmani si care au fost rapid si fara dubii catalogate ca teroriste de catre autoritatile americane, toate celelalte acte de violenta civila savarsite de alte minoritati etnice sau rasiale nu au fost incluse in mod oficial in categoria actelor teroriste.

  Explicatiile tin, fara indoiala, de cauze politice, cel mai probabil pentru a nu imprastia umbra protectoare care invaluie unele organizatii secrete si miscari etniciste sau rasiste. Multiculturalismul si imigratia amenintatoare, care ingreuneaza zi de zi viata americanului de rand, ar putea duce la nasterea unei dihanii anticlasa politica si antiadministratie.

  Despre puternica explozie de sambata seara in cartierul Chelsea, din districtul newyorkez Manhattan, provocata de o bomba pusa intr-un cos de gunoi, soldata cu cel putin 29 de raniti, primarul orasului New York a declarat ca nu exista indicii ca ar fi fost un atac terorist.

  “Avem cel mai bun department de politie din SUA”, a incercat el sa linisteasca populatia, panicata de spectrul terorismului, dar si de criza de autoritate a politiei, alimentata de obscure obiective politice ale regimului lui Barack Obama, in mandatele caruia au avut loc subite si suspecte radicalizari ale “diversitatii”, pe care primul presedinte afroamerican a clamat-o, recent, la comemorarea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

  Sunt multe chei care ar putea deshide intelegerea exploziei de la New York, care ca scop de intimidare nu este un act singular, din pacate. Declaratiile de leadership sunt sau cel putin se vor modelatoare pentru opinia publica interna. Dar pentru aceasta pot fi inspiratoare si proiectiile politico-diplomatice si de forta externe, inclusiv sub aspectul mijloacelor.

  Pe de alta parte, samanta “crearii” de catre Barack Obama si Hillary Clinton a Statului Islamic, aruncata de Donald Trump in mediile electoral si geopolitic, nu a ramas neincoltita. Intr-o asemenea posibila matrice explicativa, acte inductoare de frica interna precum cel de la New York nu au cum sa nu nelinisteasca, chiar daca ele sunt declarate neteroriste.

  S-ar putea ca politica fricii din discursul electoral de politica externa al prezidentiabilului Donald Trump sa fie contaminanta pentru procesele si fenomenele sociale interne, sa devina si o frica interna. Contaminarea interna de politica fricii poate provoca o stare de sociopatie, de infricosare a americanilor. In aceasta ipoteza, singura cale de prevenire sau de vindecare de boala fricii sau infricosarii este taierea sursei de contaminare. Oricum, se anunta o tema de mare interes pentru sociologi, politologi si whitehouselogi.

  Apreciază

  • Atata doar ca, desi suna frumos, Trump nu promoveaza o politica a fricii, ci o politica a ingrijorarii bazata pe recentele „intamplari” din Europa. Trump se opune implementarii de populatii islamiste in Statele Unite, in timp ce dna. Clinton a ridicat stacheta acestor implementari de cel putin 5 ori peste imigrarile actuale (peste 50.000 in urmatorul an).
   Candidata Clinton pune un accent disproportionat pe suportul negrilor. Chiar deunazi, Obama a declarat ca va considera „ca ofensa personala” neparticiparea la vot a comunitatii negre din America, in favoarea condidatei democrate. Iar Clinton a cerut aceleiasi comunitati sa o sprijine pentru a asigura „continuitatea MOSTENIRII Obama”. Ca o paranteza, as spune ca aici avem o dovada in plus ca un presedinte nu poate fi „presedintele tuturor”, dupa cum vedem si in Romania.
   Iata la ce poate duce multiculturalismul impus cu ciubotele prin „affirmative action”, adica prin „actiuni compensatoare” la adresa minoritatilor impotriva majoritatii.
   In mod similar, chiar amplificat legislativ, aceeasi situatie se petrece in Romania unde Parlamentul este „federalizat etnic” prin asigurarea unor locuri din oficiu societatii civile a minoritatilor, dar nu si societatii civile a majoritatii.
   Desi in Mures, Covasna, Sovata, romanii sunt minoritari si se plang de abuzuri, din cauza acestei legislatii, nu au reprezentanti in parlament care sa-i sustina.

   Pe de alta parte, Trump nu a invinuit Administratia Obama si politica dusa la Externe de Hillary Clinton de crearea ISIS, ci de indecizie si necooperare productiva cu Rusia. De aici i s-a tras campania denigratoare ca ar fi omul rusilor.
   Intr-adevar, conditia „sine qua non” a indepartarii lui Assad pusa de Administratie, o conditie lipsita de logica dar argumentata din considerentul ideologic (preluat si de „granzii” Europei) a incalcarii drepturilor omului, ar fi lasat un vacuum perfect de putere in Siria. La fel s-au petrecut lucrurile in Egipt unde insistentele personale ale Secretarului de Stat, Hillary Clinton au contribuit la aducerea la putere a islamistilor (Fratia Musulmana).

   A propos de Siria, citesc acum „The Arab Mind”, care s-ar putea traduce mai fidel prin „Mentalitatea araba”. Extrem de interesante sunt cateva aspecte subliniate inca din secolul 14 de cel considerat a fi cel mai renumit istoric arab al acelor timpuri, Ibn Khaldin si continuat de diversi alti istorici arabi de mai tarziu, pana in zilele noastre.
   Printre altele, unul dintre „discipolii” lui Mohamed, Ka’b al Ahbar folosea o alegorie.
   La crearea lumii de catre Allah, „Ratiunea” a spus: „Ma voi duce in Siria”, iar „Revolta” a zis: „Vin cu tine”.
   „Abundenta a zis: „Voi pleca in Egipt”, iar „Resemnarea” a spus: „Vin cu tine”.
   „Saracia” a ales Desertul, iar „Sanatatea” a insotit-o.

   Legat de relatia Islam-Crestinism, arabii nu au nicio problema cu Crestinismul socotit de ei o religie slaba. Dar sunt impotriva secularismului care este asociat crestinismului si prin acesta culturii vestice. Poate de aceea fondatorii UE au scos din proiectul initial al Constitutiei europene (care nici nu s-a mai aprobat „democratic” prin referendum) orice referire la radacinile crestine ale Europei.
   Arabii doresc tehnologia vestica cea mai avansata (mai ales in domeniul militar) dar urasc cultura occidentala, o cultura diavoleasca.

   In acelasi timp, o ofensa care le este adusa nu poate fi decat intoarsa. Iar infrangerea lor de catre occident desi este considerata temporara, constituie ofensa suprema adusa natiunii arabe. Probabil acest lucru explica terorismul si, personal, nu cred ca aceasta lupta a civilizatiilor va inceta. Din contra, prin migratia islamista in Europa, „razboiul” pentru „repararea ofensei” s-a mutat pe continentul „infidelilor” si se infiltreaza si in Statele Unite.
   Cum cea mai mare putere a vestului este concentrata in Statele Unite, asupra acestei tari se rasfrange ura suprema (desigur si asupra Israelului, ca parte a mostenirii istorice si biblice) desi tot ei recunosc ca Anglia si Franta au fost tarile colonizatoare.

   Una dintre trasaturile educate in cultura multor arabi este aceea de a pastra in inima memoria si dorinta de restabilire a Imperiului Arab. Desigur, o himera atata timp cat prin caracterul lor arabii nu pot fi uniti deoarece traiesc sub mentalitatea: „Trebuie sa ma unesc cu fratele meu pentru a lupta impotriva varului. Trebuie sa ma unesc cu varul meu pentru a lupta impotriva celorlalti”. Iar, propaganda ISIS face referire tocmai la restaurarea Califatului.
   Ca o curiozitate pentru europeni, dar cu o semnificatie aparte rezultata din simbolismul care invaluie si imbogateste cultura araba, primul pas in Europa dinspre lumea araba a Maghrebului trece prin Europa Point din Gibraltar. Iar acest prim pas se afla in pragul Moscheii „Ibrahim-al-Ibrahim” construita cu 5 milioane de lire, ca un „cadou”, de catre Regele Fahd al Arabiei Sudite. Aceasta Moschee, indreptata cu fata spre sud, poate fi vazuta din Maroc si strajuieste Stramtoarea Gibraltar, ca tot vorbim de stramtorile care ne despart de alte continente.
   De altfel, impanzirea Europei cu moschei (vezi si Marea Moschee de la Bucuresti aprobata orbeste si prosteste de niste administratori temporari ai Romaniei) coroborata cu invazia islamista constituie, in opinia mea, pasi spre realizarea visului arab de restabilire a unui astfel de „Imperiu Arab” fie prin politica brutala ca cea a ISIS si a terorismului, fie prin subtilitatea unor „cadouri” ale unor autocrati atotputernici actuali ca Regele Arabiei Saudite sau in devenire, ca Erdogan. Acestia profita de copilaroasa ideologie a liberalismului-progresist promotor al asa zisului multiculturalism-ghiveci si de orbirea gen Chamberlain a conducatorilor Europei in fata primejdiei.

   Apreciază

 31. T-Rex
  Nu cred ca este adevarat ce spune presedintele Bulgariei. Personal, as dori sa aflu ce gandeste PREMIERUL Bulgariei.
  Dupa parerea mea, Rusia doreste un UE unit si puternic (DAR NE-EXPANSIONIST), cu care sa faca afaceri profitabile. Rusia nu vede in UE un inamic, pentru ca, pur si simplu, are nevoie de UE in calitate de partener economic. Rusia are cele mai mari rezerve de energie, pe care doreste sa le valorifice si, totodata, are nevoie de investitii si know-how european. Este limpede si evident precum cristalul.
  Problemele care au aparut se datoreaza americanilor,care, printre alte actiuni aventuriste, au intervenit in Yugoslavia si Kosovo si au influentat eurmaidanul de la Kiev. Nu uitati ca europenii, Rusia si Yanukovici au decis, impreuna, organizarea de alegeri libere in Ucraina. Dar, din pacate, si-a bagat coada ,,diavolul” de peste Ocean, evenimentele s-au precipitat, si guvernul legitim de la Kiev a fost rasturnat prin forta. Ca si in Romania, nu stim nici acum cine au fost lunetistii care au tras in manifestanti la Kiev si nici nu am aflat cine a doborat avionul de pasageri care a survolat estul Ucrainei.
  SUA nu vor o Europa apropiata, economic de Rusia si China, ci, un spatiu in care corporatiile americane sa dicteze statelor suverane ale Europei.
  La ora actuala, daca decidem sa concluzionam ca pacea mondiala este in pericol, eu stiu, cu precizie, cine este principalul potential vinovat. Nu am nici cea mai mica indoiala ca acest stat NU este Coreea de Nord.

  Apreciază

 32. Iasiul merita mai mult decat Sibiul si Timisoara sa fie capitala europeana a culturii .
  Timisoara de astazi este un oras complet romanizat , mai mult decat Clujul sau Oradea .
  Cred ca voteaza la alegere decidenti germani , cum amandoua sunt cunoscute ca centre si ale sasilor ( saxonilor , Saxe si Saxe Anhalt sunt azi doua landuri germane ) si svabilor ( Baden Wurtenberg este landul svab ) , trec in ochii nemtilor – austriecilor pentru orase familiare .

  Apreciază

 33. Criminalii sunt militiile rusesti !
  Ei au tras cu o racheta furnizata de Moscova !
  Discutie intre mercenarii rusi : injuratura , apoi ” e avion civil suta la suta ” . Avem imagini cu militiile rusesti la locul prabusirii , cu un rus idiot fluturand ca un trofeu o jucarie a unui copil omorat …
  Crima are loc in saptamanile in care Kremlinul elimina aviatia ucrainiana de pe cerul Donbassului cu rachete sol – aer si radare furnizate militiilor rusesti .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.