„Dreptul la fericire”

images

 

 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Toleranței, Fundația Europeană Titulescu și Colegiul Național ”Octav Onicescu” din București au lansat un concurs de eseuri cu tema „Valorile universal umane care-mi ghidează viaţa”. Concursul a promovat valorile etice fundamentale, spiritul de fair-play, competitivitatea, munca în echipa și comunicarea interpersonală.

Câștigătorii concursului de eseuri sunt:

Premiul I: Dariana-Andreea VIȘOIU (Clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” – Câmpulung, jud. Argeş), cu textul ”Dreptul la fericire”

Premiul II: Ana-Maria DUMBRAVĂ (Clasa a X-a, Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” – Bucureşti), cu textul ”Drumul spre alții trece prin noi”

Premiul III: Camelia TASBAC (Clasa a XII-a, Colegiul Național ”Dinicu Golescu” – Câmpulung, jud. Argeș), cu textul ”Viața este un cadou”

Mențiune: Miruna BANEA (Clasa a V-a, Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”– Galați) cu textul ”Valorile umane care-mi ghidează viața”

Premiile vor fi înmânate câștigătorilor joi, 10 decembrie a.c., începând cu ora 16.30, la Casa Titulescu.

Puteti citi, mai jos, eseul castigator:

Dariana-Andreea-Visoiu-Dreptul-la-fericire

57 de gânduri despre “„Dreptul la fericire”

  1. Foarte frumos eseu! Necitindu-le pe celelalte nu știu dacă a fost CEL MAI FRUMOS. Aș vrea să îi spun Domnișoarei Dariana că la 18 ani, TOȚI am fost albatroși! Ii urez să nu piardă șansa generației sale, cum știe că au făcut cei de dinaintea ei! Chiar toți?

  2. toti castigatorii sunt fete, constat. chiar si in facultate, performanta, asa cum este ea reflectata prin note, apartine majoritar fetelor, dupa cum bine stim. cata irosire, dupa aceea. meritocratie? VAX ALBINA.

  3. santinela
    decembrie 4, 2015 la 8:26 am

    Nu, Adrian B. este cat se poate de lucid, metodic si perseverent, El stie bine ce face, profitand la maximum de tolerantza gazdei. Lasati-l in pace, in speranta ca o va gasi, intr-o buna zi. (Z)

  4. Cat de pilduitoare si de actuale sunt cuvintele lui Mahatma („marele suflet”, sanscrita) Gandhi: „Ochi pentru ochi şi lumea va deveni oarbă”! Este uimitor cat de mult se aseamana principiile sale si ale hinduismului cu cele ale crestinismului: adevarul, non-violenta, simplitatea, credinta. Recent, Francisc (Bergoglio) indemna la iubirea dusmanilor, ca o cale de a iesi din spirala violentei. Gandindu-ma la aceste asemanari, mi-am amintit de proverbul care spune ca cei care se aseamana se aduna…

  5. Luminița Arhire
    decembrie 3, 2015 la 11:34 pm

    ,,Dictatura” lui Ceausescu era una local-romaneasca, spre deosbire de actuala dictatura, supusa si ea procesului de globalizare. Te poti pune cu globalizarea (vorba amicului Doru Coarna) ? (Z)
    Cat despre noi prieteni, va asigur ca vi-i puteti face oricand, deoarece mintea limpede si sufletul curat sunt entitati atemporale, adica nu au varsta. Nu este nevoie de buletin, cuvintele sunt suficiente.

  6. M.E.P.

    As parafraza: ,,În încheiere, vă amintesc celebrelele cuvinte ale lui Francisco Goya : Somnul raţiunii naşte monştri …si caricaturi (in toate sensurile posibile)” (Z)
    Pe altarul ,,intensificarii educatiei civice” – in numele noului zeu capitalist numit RELATIVISM, se mai intampla sa mai moara , uneori, cateva zeci de elevi in scolile americane.
    Poate ca a venit timpul sa va intrebati daca, intr-adevar, chiar credeti in tolerantza (daca ar fi sa analizam…rational comentariile domniei voastre). (Z)
    Nu religia determina tineri debusolati din Vest sa devina fanatici si teroristi, ci, alienarea indusa de procesul intensiv si sistematic de demolare a valorilor traditionale practicat de adeptii ,,corectitudinii politice”. Practic, se doreste relativizarea oricaror concepte si valori acceptate pana recent ca repere de comunitatile umane, in numele unei asazise solidaritati in jurul principiului suprem al contestarii a tot ceea ce pune in discutie calitatea noastra de centru individual al Universului. Avand in vedere ca nimeni nu a gasit Centrul suprem iar Universul pare a fi infinit, este, desigur, legitima pretentia oricarui individ de a-si construi propriul centru inchis ermetic intr-un glob de sticla incasabila in care crede, sau altii isi propun sa-l faca sa creada, ca poate fi fericit. Din pacate, transparentza sticlei nu este echivalenta cu libertatea.

  7. As propune un concurs de eseuri pentru pensionari,valori in care am crezut(ubire,loialitate,cinste,sacrificiu) si care ne-au distrus viata!!

  8. Distinsa gazda ,

    Sunt foarte suparat , ca la concursul „Valorile universal umane care-mi ghidează viaţa” , lucrarea mea stiintifica nici macar n-a fost mentionata .

    Titlul lucrarii : ” Decat sa planga mama , mai bine sa planga masa ”

    Daca citea si ponta lucrarea mea , poate astazi PSD-ul era inca la guvernare , nu la sters podele .

    Cea mai mare amaraciune insa , este ca a citit-o flatulatu’ bashist , care a si perfectionat-o ( cred ca lucrarea mea a citit-o inainte sa inceapa Levantul) .

    Javra ordinara a impins lucrurile intr-o zona a patologicului absurd , unde toata filiera care lucra pt. el & progenituri se duce la puscarie , iar el , flatulatu’ sulfuros , zburda in libertate , iar prin sondaje , in curand o sa ajunga iar la vreo 30% !!!

    2. Se sui scroafa-n pom si se rupse copacu’ !

    Huo telectuala dracu’ !
    Hai ca poate vine bekke-te-n coor , cand o iesi de la mititica sa-ti multumeasca personal pt. sprijinul acordat , si ca om civilizat ce este el moghioru’ , nu cred ca o sa vina cu mana goala ……

    Lasati articolul patrioatei gusate , umflata de devize , ca-i de mare kkkaat si treceti direct la comentarii , CA MERITA !!!

    http://www.cotidianul.ro/de-ce-impostura-e-o-problema-mai-mare-la-romani-decat-terorismul-272365/

  9. Superbă idee!
    Bănuiesc că urmează și publicarea primelor 15 – 20 (?) lucrări participante la concurs.
    Ar fi bine dacă ne-ați anunța momentul. Cred că suntem mulți interesați de potențialul viitorimii.
    Sper că ideea va avea continuitate. Practic putem avea, anual (?!), o fotografie-document a status-ului adolescentin românesc.

  10. ” Iată ce putem citi la Refuzul graţierii Monicăi Iacob Ridzi îi doboară familia: Era ultima noastră speranță de pe Stiripesurse:

    Refuzul graţierii Monicăi Iacob Ridzi de către preşedintele Klaus Iohannis îi doboară familia. Soțul Monicăi Iacob Ridzi a sperat ‘până în ultimul moment’ că preşedintele Klaus Iohannis va accepta cererea de graţiere depusă de soţul acesteia.

    Acesta a declarat că nu se aştepta ca Preşedintele României să respingă cererea de graţiere pe care a depus-o în urmă cu mai multe luni la Administraţia Prezidenţială.

    ‘E o veste proastă. Era ultima noastră speranță. Ea se simte la fel de prost. Nu mai există altă cale, din ce știu eu. E o decizie la care, sincer, nu ne aşteptam. Am sperat, până în ultima clipă, că domnul Preşedinte va face acest gest de clemenţă, un gest umanitar. O chestiune care nu are legătură cu nimic altceva. Ar fi fost singurul lucru care ar fi putut să ne ajute – şi, în special, pe soţia mea – să depăşim această situaţie dramatică prin care trece ea şi cei doi copii ai noştri, care sunt foarte mici’, a afirmat Tiberiu Iacob Ridzi.

    Potrivit acestuia, starea de sănătate a soţiei sale este, în continuare, una precară. Preşedintele Klaus Iohannis a respins cererile de graţiere formulate de Monica Iacob-Ridzi şi de Gheorghe Mencinicopschi, a anunţat joi Administraţia Prezidenţială.

    Pe 15 februarie, Monica Iacob-Ridzi a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului din 2009.”

    Iată încă un exemplu de luptă anticorupţie :
    Monica Iacob Ridzi zace în puşcărie, iar beneficiara directă a infracţiunii ei, EBA, este bine merci şi face ,pentru orice eventualitate, plod după plod, să aibă cu cine se juca ta-su !
    Se zice că le schimbă pamperşii la toţi odată !
    Şi la ăla bătrân, desigur ! 😉

  11. @ zev

    când o sa vreau sa intru in clubul yes-manilor si al curatitorilor de scame , am sa te contactez personal. Pana atunci imi permit luxul de a gandi liber si a-mi exprima parerile mele sincere .
    Oricum , in fisa postului la tine nu este specificat sa gandesti . Tu esti doar executant . Asa ca lasa-i pe altii sa gandeasca . Sunt destui …

    @ santinela

    eu nu contest lucrurile bune facute de d-ul Ponta. Dealtfel le-am si trecut la bilant : a restituit salariile si pensiile , a redus tva-ul si a participat la emisiunea Dansez pentru tine .
    Inteleg ca va deranjeaza celelalte date din bilant .

    Concret , unde am gresit in cele prezentate de mine ?

    Cat priveste cresterea PIB-ului , permiteti-mi sa am rezerve .
    Eu pot sa vad cu ochii mei cum traieste lumea in jurul meu , sa-mi dau seama ca de la an la an lumea o duce tot mai greu , ca este tot mai mare saracia si birocratia , ca economia se duce la vale , ca Ponta a fost un incompetent si rupt de realitate , ca toata lumea isi inchide firmele de teama , ca traim in frica si teroare , ca privatii romani sunt hingheriti de anaf si alte organe de represiune , ca bugetul ala se formeaza numai din cresteri aberante de impozite si taxe , ca romanii emigreaza intr-un ritm ametitor , ca Ponta este inconjurat de tot felul de tiriplici .
    Chiar nu trebuie sa vina INS-ul sa-mi spuna mie cum traiesc .

    Victor Ponta a dat cu o mana si a luat cu 10 maini ! Asta a facut …

    Iar datoriile alea la FMI le platim fiecare dintre noi din cresterile alea aberante de impozite si taxe , din RCA-ul inzecit , din cresterea pretului la utilitati , din accizele la carburanti si din alte asemenea mizerii facute de acest baiat exceptional . Nicidecum din fructele economiei .

    Eu nu contest ca nu sunt si romani fericiti . Noua burghezie formata din procurori , politisti , sri-sti , judecatori , politicieni , santinele , etc. care-si dau salarii si privilegii occidentale si care-i opreseaza si-i calca in picioare pe toti ceilalti . Sau functionarii publici care merg la servici ca sa-si bea cafeaua , sa mai socializeze cu unii si sa navigheze pe net .
    Probabil ca aceia sunt fericiti .

    Doar ca in tara asta mai trebuie sa si munceasca unii . Nu pot fi toti procurori si militieni .
    Si cei care mai fac cate ceva pe aici sunt f@#$&i rau de tot !

  12. @Liviu Bejan decembrie 4, 2015 la 10:23 am

    Vă mulţumesc mult pentru mesaj.

    Eu , “atentă la tot şi la toate “ v-am observat prezenţa încă de la început, v-am citit textele , v-am “vizitat” ( parcă aşa se zice) pe pagina de FB, deoarece uşa era deschisă.
    Am ascultat puţin clarinetul turcesc. Uneori (dar nu în piesele acelea), clarinetul turcesc este atât de melancolic şi de tânguitor, încât “sufletul” lui face bine la “suflet”.

  13. De ce oare copiii aceştia frumoşi cred că generaţia noastră şi-a ratat şansa? O, dacă ar şti…dacă ar şti…

    Nicolae Labiş – “Lupta cu inerţia”

    “….Revăd din nou poiana primei amintiri –
    Copilul care am fost eu spre mine vine,
    Vorbeşte rar muşcându-şi buzele subţiri…
    – Îmi placi. Dar eu am să devin mai bun ca tine…

    Şi mă priveşte cu o candidă trufie,
    În jur se leagănă-al pădurii verde cerc,
    Mă simt pătruns de-o-nlăcrămată duioşie
    – Copil prostuţ, tu oare crezi că eu nu-ncerc?”

  14. Pe 7 ianuarie 2014 , Ioan Oltean , întrebat despre condamnarea, posibil politică, a lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian, afirma că:…” orice fel de comentariu politic, indiferent din partea cui, pe marginea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile a celei mai înalte curţi, sunt neavenite şi nepotrivite. Nu cred că ai argumente să comentezi o hotărâre judecătorească şi să pui la îndoială profesionlismul şi judecata magistraţilor. De aceea, eu cred că indiferent din partea cui vin, asemenea reacţii, asemenea comentarii sunt inadecvate”.

    Asta este ceea ce a zis Ioan Oltean în 2014 … nu şi ceea ce a crezut la vremea aceea . Pentru că pe 3 decembrie 2015, fostul pedelist de frunte, corectează afirmaţiile de atunci , dezvăluind cu candoare că “…prima victimă majoră în plan politic a fost Adrian Năstase, care, la vremea respectivă, am crezut, şi cred si astăzi, că a fost nevinovat. Cum au fost şi alte victime din Opoziţia faţă de Traian Băsescu, în primul rând, nu faţă de Partidul Democrat Liberal ”. I-auzi ce chestie! Poate că sunteţi de acord cu mine că pe Ioan Oltean noi nu-l putem bănui de a fi fost cel mai deştept din fostul PDL…Şi totuşi, chinuit de batracianul care-i glisa în gât, în sus şi-n jos, ca un ascensor de jucărie, între două curse de batracian , dânsul a avut timp de-o revelaţie … atunci, mă întreb, cât de repede o fi avut revelaţia Adriana Săftoiu, de pildă…

    Eu nu i-am auzit pe băieţii ăştia şi pe fetele astea din PDL să facă astfel de afirmaţii până acum …dar ei ŞTIAU, vedeţi, ei ŞTIAU …Abia când se trezesc cu degetele prinse în tocul uşii, îşi amintesc, îngroziţi şi dintr-o dată lucizi, că ei ŞTIAU…

    Ceea ce li se întâmplă este rezultatul propriei lor impotenţe. Ioan Oltean era scandalizat cu ani în urmă, în 2009, când, în semn de protest, PSD-ul “vechi” a ieşit din sală când s-a revenit cu cererea de încuviinţare a urmăririi penale pentru Adrian Năstase în Dosarul Zambaccian. Chestiunea cu reluarea votului părea convenabilă acum nişte ani …în schimb pe 3 decembrie 2015, iată ce declară indignatul de-atunci:

    “Avem un Parlament care astăzi este condus de o altă instituţie. Şi ştim cu toţii care este cea care conduce astăzi Parlamentul. Este DNA! Este incontestabil! Nu putem să ascundem acest lucru. Ati văzut, nu exista nici o solicitare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie care în ultimul timp să fi fost respinsă, decât numai din greşeală.”

    Doamna Steluţa Cătăniciu s-a arătat oripilată de faptul că votul „PENTRU”, în cazul unei cereri a DNA de reţinere şi arestare preventivă a unui coleg, a smuls ropote de aplauze în Senat. Dar doamna în cauză este – ce lucru rar! – o persoană inteligentă şi sensibilă. Sau , şi mai rar, un om normal…

  15. fostă basarabeancă ( şi ancapad)
    decembrie 4, 2015 la 2:16 pm
    Numai fete. Atât vreau să spun.

    Ei, dar diplomele au fost înmânate de un bărbat ! 😉

  16. E …..

    iar ma bantuie niste amintiri din tinerete ,,, ceva legat de „devenirea”: politica societatii … Pluteste ceva .. unii au devnit brusc mai „compresivi „…
    Cand am plecat in armata luam in ras cultul personalitatii si trebuia sa astepti onorurile funebre ca numele tau sa fie dat unei strazi, intreprinderi samd . Insa eram in armata cand s-a inaugurat Tranfagarasanul, care primi numele de Nicolae Ceausescu in modul cel mai ilegal cu putinta.
    Cand m-am lasat la vatra .. parca se schimbase catesceva …parca si tara se schimbase. Se multumea omului care a anulat cultul personalitatii , omului datorita caruia aveam din nou dreptul sa avem istoria noastra , alte periute camuflate dar foarte bine directionate . Si uneori se mai punea intrebarea – dar asta nu este cult al personalitatii
    (Amanunte cotidiene din 1960-1980- a lu meu)

    Pieleanu zice de meritele DNA si primenirea clasei politice (o primenire nitel prea „prorotizata” ptr gustu meu. Sa nu mai zic ca catov ani de zile lupta anticoruptie a insemnat arest preventiv si cam atat)
    Bogadan Chireac mai alunecos decat un sapun udat si mai unsuros ca un botz de untura in soarele de vara ..
    Gabu Pandele ex Firea dornica sa nu mai fie silita sa voteze daca un colg de al ei sa fie sau nu arestat ca egal;itate in fata lu legea ..

    Insa ce imi „place” la nebunie (adica patrca e mai rau ca la balamuic) este cum aia Crinuta Dumitream cu birta la gura este „perocol social” si cumnu e pricol social untalhar care pune cutitu la gatu victomei sau cum violatorii nu prezimta pericol social ..

    E bine si fumops si iar ne vom incolona ,… be buna voie si nesilti de nimeni…

    URA ! URA !!!
    Traiasca democratia libeticidara!!!

  17. Felicitari elevei pentru surprinderea „talcului” povestilor si pentru profunzime! Felicitari profesoarei care a indrumat-o, care i-a stiut potentialul intelectual si talentul, valorificand-o si valorizand-o!

  18. Felicitari acestor micute .
    E o amintire extraordinara pentru intreaga lor viata – sa nu uitam detaliile – micuta de clasa a 5 – a de la Galati – deci zece ani – are familia ei posibilitatea de a veni la Bucuresti , lua un taxi de la Gara de Nord , inchiria o noapte la hotel ?
    Nu li se cere familiilor un efort financiar destul de mare ?
    Daca li s-ar trimite premiul ?
    PS , out of topic ,doua vesti foarte , foarte bune
    1 ) Ciolos m-a auzit : in bugetul pe 2016 el a alocat 20 de milioane de lei pentru centura Radauti , 80 de milioane de lei pentru centura Bacau ,40 de milioane pentru centura Suceava , 40 de milioane pentru centura de Sud Craiova si 80 de milioane pentru centura Targu Jiu – Gorj … finanteaza chiar centura Caracal si centura Carei !
    In plus , Ciolos ( salajean ) finanteaza cu 680 de milioane de lei autostrada Transilvania – sectorul de 60 km de la granita si cel dintre Campia Turzii si Targu Mures , enorm , in plus de 240 milioane pentru Lugoj Deva , 210 milioane pentru autostrada Comarnic Brasov ( pentru inceput , doua centuri , una la Comarnic , alta la Busteni ) , finanteaza modernizarea caii ferate de la Curtici spre Arad si de la Simeria , plus extinderea metroului bucurestean …
    Am vazut chiar bani pentru navigatie la Braila …
    Daca face intr-adevar toate acestea , e enorm .
    Pacat ca Victor Viorel a fost ,el , mult mai putin generos in finantarea infrastructurii si a preferat sa se piarda in promisiuni neurmate de nimic in realitate ( autostrada de la Craiova la Pitesti , autostrada de la Sibiu la Brasov , autostrada Brasov Comarnic ) , dand , proiectelor in curs , bani cu mare , mare parcimonie ….
    2 ) ” salvati Casa Maniu ” a primit la 1 Decembrie donatii de 100 si 250 de lei de la dascali in activitate si chiar 1000 de lei ! de la un cetatean … parintele Borz este fericit iar pe Facebook puteti vedea cimentul proaspat la noua fundatie , o placere …
    Un sfarsit de saptamana placut tuturor !

  19. Mai intai, un gand bun pentru acesti tineri, despre care am speranta ca nu imi vor semana. La varsta lor, eu scriam despre viermi si calai, adica intuiam societatea de astazi.

  20. @Luminita Arhire, multumesc. Pagina de FB inca nu este definita, insa, in timp, mai vedem, cine stie. Acum ma simt cam ratacit in propria pagina.

  21. @Luminita Arhire. Este foarte important ceea ce ati notat ca a declarat Ioan Oltean in 2014, cum este foarte important ceea ce a declarat in recentul interviu. In 2014, vrand sa evite un raspuns direct, Ioan Oltean negat dreptul cetateanului de a comenta, critica si corecta in domeniile a caror functionare o plateste el, prin mecanismul de taxe si impozite. Justitia este platita de catre cetateni sa faca dreptate, iar cetatenii au , in consecinta, dreptul la opinie si libertatea de exprimare referitor la modul in care justitia activeaza si le foloseste banii. Ioan Oltean, potrivit declaratiei pe care o semnalezi este un adversar al drepturilor si libertatilor cetatenesti constitutionale, adica un adversar al democratiei si statului de drept. Si vedem cum aceia care proslaveau statul de drept erau, structural, adversari ai acestuia. Declaratia de acum cateva zile este foarte importanta deoarece arata ca Ioan Oltean si cei asemenea lui sunt in stare sa distruga fizic si moral un adversar politic, pentru simplul fapt ca adversarul politic vede lucrurile altfel. Pentru Ioan Oltean, accesul la putere, bani si la sex pe care il ofera in Romania succesul politic justifica nu doar infrangerea politica a adversarului, ci chiar extinctia acestuia. Pentru cei de teapa lui Ioan Oltean, adversarul politic nu este un om care doreste intr-un alt mod binele tarii si al cetatenilor, ci un individ care urmareste sa ii ia lui, lui Ioan Oltean, puterea, banii si femeile. O judecata primitiva, animalica, tradand un om primitiv, animalic.

  22. Cotidianul

    Despre goblini şi şefime beneristă

    Publicat Vineri, 04 decembrie 2015

    Anul 2015 a fost anul în care mentalul nostru colectiv a fost poluat de prezenţa sufocantă în spaţiul public românesc a unei autorităţi a Statului român care s-a transformat, pas cu pas, dintr-o instituţie menită a asigura stabilitatea preţurilor în România în gardianul închisorii datornicilor români[1]. Este vorba de ceea ce ne-am obişnuit să numim “Banca Naţională a României”, o entitate care, până nu demult, era unul dintre cele mai credibile branduri autohtone, dar care actualmente este nimic altceva decât o bancă-doică a băncilor care activează în România şi un apărător de ultimă instanţă al acestora, un pompier auto-asumat al tuturor incendiilor bancare reale sau imaginate, care apelează, atunci când nu mai are argumente, la butonul de panică denumit faliment bancar şi, atunci când simte că pierde lupta, la “opţiunea nucleară” numită FMI.

    Cu toate că BNR este o instituţie care nu este prevăzută în Constituţie (este o realitate care ar putea să-i surprindă pe mulţi), şefimea BNR este conducătorul de facto al României. Aceasta este lecţia pe care a trebuit să o învăţăm în tot acest an 2015, deşi ar fi trebuit să fim mai atenţi cu oamenii şi cu instituţiile cărora le oferim gratis gestiunea drepturilor şi a destinelor noastre şi paza democraţiei noastre constituţionale.

    Începând cu evenimentele declanşate de eliminarea la data de 15 ianuarie 2015 acursului fix de 1,2 la 1 al francului elveţian faţă de euro, evenimente care au dus la disperare sute de mii de familii îndatorate în franci elveţieni, trecând prin panica declanşată în banking de procesele de tip class action pe care ANPC şi asociaţiile pentru protecţia consumatorilor începuseră să le câştige, panica ridicată la asemenea intensitate încât BNR nu s-a sfiit să organizeze seminarii de pregătire profesională cu judecatorii care erau chemaţi să dea soluţii în dosarele respective, continuând cu opoziţia dură şi în parte neaşteptată la noul Cod fiscal şi cu insistenţa de a se crea un supra-guvern cu puteri discreţionare şi anti-constituţionale denumit “Comitetul Naţional pentru Stabilitate Macropurdenţială”, un comitet umplut, de altfel, cu şefimea BNR[2], şi terminând cu enormul (şi inutilul) scandal declanşat în legătură cu recent adoptata Lege a dării în plată cu efect liberatoriu a imobilului ipotecat, BNR a fost tot ce putea fi într-un stat care şi-a uitat fundamental democratic: legiuitor, justiţie şi formator de justiţie, guvern, lobby-ist, apărător de ultimă instanţă al unor bănci delincvente dovedite de justiţie, ziarist – propagandist, blogger, realizator de talk show-uri.

    Şi, ca de fiecare dată, atunci când această luptă pro-bănci pe toate fronturile nu a mai dat rezultate, a fost chemat în ajutor FMI – fie pentru a arăta poporului de datornici ca succesele consumatorilor în litigiile colective reprezintă risc sistemic, fie pentru a-i atenţiona ca soluţiile generice de împărţire a poverii între bănci şi consumatori sunt hazardate din punct de vedere moral.

    FMI este azi în ţară, fiind chemat de urgenţă pentru a determina anihilarea legii dării în plată. Sunt curios daca acelaşi FMI care, vreme de 6 ani, s-a opus unei legi a falimentului personal în România va argumenta contra legii dării în plată cu aşa-zisul paralelism cu recenta Lege a insolvenţei persoanelor fizice nr.151/2015, lege pe care dl Iohannis nu numai că nu a atacat-o la Curtea Constituţională, ci a şi promulgat-o, deşi ea are multe elemente de contrarietate cu Constituţia şi cu CEDO (bine măcar că această lege nu are nicio şansă să intre în vigoare mai devreme de 1 an de aici încolo).

    Într-una din rarele ocazii în care, în acest an, mi s-a permis să vorbesc la tv despre aceste realităţi, într-o pauza de publicitate, am avut o discuţie semi-oficială cu dl. Petre Roman, fost premier al României în perioada începutului domniei dlui Isărescu (1990-1991). Reamintindu-mi că el este cel care l-a numit guvernator pe Isărescu, Petre Roman mi-a făcut un portret elogios al guvernatorului (cum altfel?), cu singura obiecţie faţă de prodigioasa carieră a dlui Isărescu că acesta are o concepţie foarte “sănătoasă” despre români, în general: nefiind capabili de nimic durabil şi stabil, de valoare, românii, oameni muncitori de altfel, trebuie puşi la muncă de cineva, iar acel cineva nu poate fi decât străinătatea. Şi, adaug eu, această străinătate pretenţioasă are nevoie de un vătaf, care să gestioneze bine resursele materiale şi umane ale trăitorilor pe aceste meleaguri şi latifundii. Unul care să le dea seniorilor feudali şi proprietarilor sentimentul predictibilităţii şi al stabilităţii. Un mandat de minim 25 de ani poate fi un bun început.

    În mod cu totul întâmplător, am avut o confirmare a acestei realităţi zilele trecute când, la semnalarea unui cititor, am descoperit un raport, redactat în cadrul organizaţiei non-guvernamentale Friedrich Ebert Stiftung, de doi profesori români de economie care predau la universităţi din străinătate: Daniela Gabor (UWE Bristol) şi Cornel Ban (Boston University). Raportul este intitulat Recalibrarea înţelepciunii convenţionale: o analiză aprofundată a relaţiilor dintre România şi FMI, fiind datat decembrie 2014. Îl puteţi găsi (încă pe internet).

    Raportul conţine cifre, informaţii şi concluzii uluitoare. Prima concluzie – şi cea mai şocantă – este că FMI şi BNR au construit un mit al competenţei BNR în a controla condiţiile monetare din economie, mit care permite FMI să prezinte crizele balanţei de plăţi drept crize ale intervenţiei statului în economie şi ale incompetenţei guvernelor, iar BNR să se debaraseze de răspunderea pentru crizele economice şi să încheie alianţe cu băncile transnaţionale pentru a se opune măsurilor iniţiate de guvern (cum a fost OUG nr. 50/2010), prezentându-le drept măsuri care ameninţă grav stabilitatea monetară.

    Acordul şi Iniţiativa de la Viena, prezentate de dl Isărescu drept mari cuceriri în lupta cu criza, sunt, conform celor doi autori, două dintre înţelegerile făcute în cadrul acestei alianţe, pentru care s-a stabilit şi o notă de plată: măsurile de austeritate din mai 2010 şi stoparea oricărei iniţiative care ar tinde la uşurarea condiţiei datornicului român.

    Acesta este motivul real pentru care BNR şi toţi lobby-ştii şi bloggerii care gravitează în jurul borcanului cu miere s-au opus cu atâta străşnicie formei iniţiale a OUG 50/2010, legii falimentului personal şi proceselor colective în România şi acesta este motivul exact pentru care aceiaşi temeinici aliaţi ai băncilor transnaţionale şi ai FMI se opun acum legii dării în plată cu efect liberatoriu a imobilului ipotecat.

    Cred că, fără prea multe alte comentarii, pot fi lamuritoare, inclusiv pentru dl Iohannis, câteva din afirmaţiile şi concluziile din raportul celor doi economişti români care predau la Bristol, Anglia, şi la Boston, SUA.

    1) „BNR foloseşte instrumentele de management al lichidităţii (facilităţi permanente, operaţiuni pe piaţa monetară) în scopul gestionării balanţei operaţiunilor de capital (fluxurilor de capital), şi nu pentru ţintirea inflaţiei, aşa cum recomanda FMI” (p.1 raport).

    “BNR creează moneda prin managementul fluxurilor de capital” (p.5 raport).

    “Acest fapt implică preferinţe (politice) în privinţa nivelului cursului de schimb, pe care banca centrală le exercită fără un mandat sau o preocupare explicită legată de creşterea economică” (p.5 raport, ultimul paragraf).

    “BNR injectează rezerve în sistemul bancar. Băncile pot să îşi depună în continuare excedentul de lichidităţi la banca centrală, dar primesc dobânda de facilitate permanentă, stabilită în momentul de faţă la 0,25%”.

    “[…] băncile rezidente se împrumută la băncile-mamă sau de pe pieţele monetare externe […] şi schimbă acele împrumuturi la BNR, obţinând astfel rezerve în moneda naţională, fără a plăti dobânda pe care BNR încearcă să o fixeze pe pieţele monetare” (p.6 raport).

    Traduse, aceste afirmaţii înseamnă că BNR pune băncilor la dispoziţie bani lichizi (spre exemplu, prin operaţiuni de tip repo sau credite de tip Lombard) şi creează canale de evoluţie a cursului valutar pentru a determina evoluţii în economie favorabile băncilor. Unul dintre scopurile acestora este foarte “interesant” – gestionarea intrărilor şi ieşirilor de capital. Să notăm că, după evidenţele BNR, între 1998 şi 2012, au ieşit din România mai mult de 500 de mld. dolari. Dintre aceştia, cam 48 de mld. au ieşit din ţară ilegal.

    2) „Dificultăţile BNR în ţintirea inflaţiei pot accentua riscul sistemic, ridicând semne de întrebare în ceea ce priveşte capacitatea sa de a asigura stabilitatea financiară” (p.4 raport).

    Notă: remintesc că BNR este principala instituţie care se “luptă” pentru reglementarea unui Comitet al Stabilităţii Macroprudenţiale, din care să faca parte chiar şefimea BNR.

    3 ) “ […] însuşi FMI a descris criza post-Lehman din România drept o criză a sistemului bancar interconectat, cauzată de băncile controlate de acţionariat străin, care au finanţat din surse transfrontaliere explozia creditelor şi consumului[3]”.

    Iata deci pe cine apără şi cu cine se aliază BNR.

    4) “Băncile centrale din întreaga lume au recunoscut limitele propriilor modele de funcţionare anterioare crizei şi şi-au asumat responsabilitatea pentru faptul că nu au prevăzut criza, admiţând necesitatea de a învăţa din greşelile trecutului. BNR, în schimb, a ratat aceste oportunităţi de introspecţie”.

    Cu toate acestea, „FMI alimentează percepţia publică în virtutea căreia BNR controlează politica monetară [..] ca o instituţie apolitică şi tehnocrată, care prezintă încredere în ceea ce priveşte capacitatea de a disciplina guvernele în adoptarea reformelor fiscale şi structurale necesare […]. Cu excepţia câtorva voci critice, opinia publică românească are mai multă încredere în guvernatorul BNR decât în Biserica Ortodoxă” (p.5 raport).

    5) “Spectrul reducerii dezorganizate e efectului de levier, invocat la Iniţiativa de la Viena, a descurajat constant orice reflecţie critică asupra modului în care băncile străine pot fi reformate şi în care li se poate cere să aducă o contribuţie echitabilă la acoperirea costurilor crizei pentru care, după cum recunoaşte FMI, sunt în mare măsură responsabile”, în contrast cu reformale structurale ale sectorului public “care se afla în foarte mică măsură la originea vulnerabilităţilor României faţă de tensiunile financiare globale” (p.9 raport).

    6) “La fel ca înainte de criză, FMI are puţin de oferit în privinţa problemelor de fond cu care se confruntă BNR. În schimb, îşi consumă energia analitică în chestiuni fiscale şi structurale, pornind de la premisa că proprietatea privată este unicul obiectiv dezirabil pentru reforma economică în România” […]; dar acest obiectiv are ca unic beneficiar “sistemul bancar controlat de acţionari străini” (p.10, raport), acelaşi sistem care este cauza crizei în România, “prin umflarea uriaşei bule a creditului de consum” (p.12 raport) şi care “a cumpărat, pur şi simplu, instituţiile existente, deţinute de stat” (p.12 raport); ca şi multe alte state est-europene, România “şi-a privatizat masa monetară” (p.12 raport).

    Or, “pachetul de reduceri drastice ale cheltuielilor publice, adoptat în 2010 ca parte a acordului cu FMI, a avut consecinţe macroeconomice şi sociale dezastruoase” (p.11 raport). Acest “pachet” a fost nici mai mult, nici mai puţin decât “nota de plată” a alianţei băncilor cu BNR.

    În timp ce populaţia era falimentată (cu rânjetul băsescian de rigoare), “profiturile companiilor au fost puse la adăpost de taxe, iar băncile au fost protejate de furia opiniei publice” (p.16 din raport).

    De ce nu ştim de acest raport decât acum?

    Poate ne răspund bloggerii BNR care se ocupă, pe banii noştri, cu înfierarea vocilor critice şi ocultarea informaţiilor esenţiale relative la gravele erori de strategie, control şi supraveghere ale BNR de dinainte şi de după criză.

    Nu ştiu de ce toţi cei care din spătarele scaunelor lor înalte de bancheri la banca Gringots spunându-ne cât de magice şi necesare pentru noi sunt afacerile lor de goblini ne rânjesc inca în faţă. Puterea lor ţine exact atât cât ţin încrederea noastră, neatenţia şi nebăgarea noastră de seamă faţă de actele lor de magie.

    Să vedem cine mai protejează de acum încolo băncile de furia populaţiei supra-îndatorate.

    [1]Dacă nu vă place sintagma “închisoarea datornicilor”, vă invit să daţi un search pe Google. Veţi descoperi că dl Isărescu, undeva în primăvara lui 2013, se declară mâhnit că lumea de azi e prea liberă, regretând vremurile în care debitorii erau băgaţi în închisoare pentru simpla omisiune de plată a unei datorii. Analizaţi exprimarea de maidan a celui de-al doilea cel mai credibil român: “negustorul trebuia să nu fi trecut pe la «închisoarea datornicilor». Nu-ţi plăteai o datorie, acolo ajungeai, nu ca în prezent , o iei, o scalzi, o plimbi, duci banii prin alte ţări, prin paradisuri fiscale”. Pentru conformitate: http://www.mediafax.ro/economic/isarescu-contactul-direct-dintre-bancher-si-client-esential-tehnologia-moderna-una-dintre-cauzele-crizei-10823049.

    [2]Despre riscurile confiscării de către BNR a acestor două teme majore ale societăţii noastre am vorbit aici : http://www.juridice.ro/391001/game-over.html.

    [3]Raportul îl citează pe fostul reprezentant al FMI în România, Jeffrey Franks, care a declarat: “Tot acest capital străin a alimentat chetuielile consumatorilor şi a condus la o explozie a investiţiilor companiilor locale”. Pagina 2, nota 1 subsol din raport.

  23. Democraţia este ingenios mecanism de alibi care permite oamenilor politici să evite jilţul de primejdie. De exemplu, până pe 23 august 1944, în jilţul de primejdie s-a aflat dictatorul Ion Antonescu. Dar pe 24 august 1944, omul politic democrat Iuliu Maniu a evitat jilţul de primejdie, refuzând preşedinţia Consiliului de Miniştri al României.

  24. 🙂 LOL

    Descultii astia de ucrainieni vor sa cumpere de la descultii de romani gaz in sistem ” reverse flow ” !!! Adica prin intermediul nostru , pe banii nostri ; pe datorie cum s-ar spune …
    Dintre toti vecinii Ucrainei , ne-am gasit noi cei mai fraieri !!! Un ” business ” intre doua colonii .
    Pai ziceau americanii ca le trimit ei gaz comprimat cu vasele sau wireless 🙂 , ca reconstruiesc Ucraina , ca le fac alea , alea . In final au ramas cu vorbele goale , cu cativa tradatori de tara la conducere si cu o tara in haos si razboi . Si le-au trimis numai arme ca sa se omoare intre ei …

    Cea mai tare mi se pare mentiunea aceea ca Ucraina nu stie inca cat gaz va cumpara de la noi . Asta se traduce ca vor cumpara pana când romanii isi vor da seama ca au luat TEAPA , ca nu-si mai pot recupera banii si va incepe scandalul intre tari .

    Extrapolata la scara mica , ” afacerea ” asta cu gaz intre Ucraina si Romania este ceva de genul :

    Csolosz si cu Yatzeniuk se duc cu caruciorul de butelii la o benzinarie Lukoil si când ajung acolo Yatzi ii spune lui Csolosz ( csolo = momeala , in ungureste ) :
    – Bai Csolo , te rog mult du-te tu inauntru si cumpara-mi o butelie ca iti dau eu banii luna viitoare . Am ramas fara bani dar mi-a promis sefu mare ( Obama ) ca-mi da ceva luna viitoare .
    Daca mai ramane ceva maruntis , ia si o cafea fierbinte de la aparat pentru ca mi-a intrat frigul in oase .
    Eu te astept afara ca vreau sa mai umflu rotile la carucior .

    http://www.cotidianul.ro/ucraina-va-importa-anul-viitor-gaze-din-romania-272519/

  25. Din păcate, nimic despre dreptul la liberă exprimare, care ţine acum , din păcate, de gradul de toleranţă a celor care fac legile !
    De ce trebuie să depindă exprimarea gândurilor mele de aşa zisa corectitudine politic, o nouă tablă de legi ce vrea să impună mai degrabă tăcerea, decât exprimarea ?!
    Cum să-mi interzică cineva mie să-mi cunosc Istoria, cea adevărată, nu cea atent prelucrată, în care eroii ajung criminali şi asasinii făcători de bine ?!
    Nu cumva chiar aceste obloane trase peste evenimente istorice ce nu convin unora, dovedesc justeţea acestora şi teama lor ca acestea să ajungă la cunoştinţa/conştiinţa unui popor ce poate deveni mai greu de ţinut în frâu şi mai conştient de ce i se întâmplă ?
    Dintotdeauna adevărurile ţinute sub obroc, creează în timp premize pentru răbufniri incontrolabile, greu previzibile în desfăşurarea lor !
    Şi atunci toate planurile, de înăbuşire cu forţa, pe care cu siguranţă le au puse la punct diriguitorii din umbră, s-ar putea să se dovedească, dacă nu insuficiente sau ineficiente, măcar eronate !
    Se ştie că expresia de „a muri cu duşmanul de gât” a fost de prea multe ori confirmată de cele petrecute în istoriile multor popoare !
    Probabil că măsurile de întărire a forţelor represive din statul tehnocrat, se iau tocmai în vederea unor confruntări la care „cineva” ştie că se va ajunge. Că doar le-a pregătit şi planificat cu mare migală şi sub atentă îndrumare externă !
    Greşeala lor este aceea că exclud din toată această poveste ( se va vedea că de coşmar) şi scoaterea din decor a mâinii criminale de care s-au folosit stăpânii lor !
    Şi astfel s-ar putea ca mulţi să nu mai ajungă a fi judecaţi pentru sabotaj sau înaltă trădare ( pentru orice eventualitate, dar mai ales pentru a le alunga teama şi adormi instinctul de autoconservare, pedeapsa cu moartea a fost abolită), ieşind din peisaj prin alte metode !
    Celebra „După noi – potopul”, pare să revină în forţă :
    După ce şi-au dat seama că miliardele nu-i pot face nemuritori, cel mult prelungindu-le cu vreo câţiva ani, vieţile mizerabile, închinate Banului, singurul dumnezeu în care cred, preferă să dispară trăgând după ei întreaga Omenire !
    Planuri de bieţi descreieraţi, fără nici un Dumnezeu, ce se vedeau, în nebunia lor, stăpâni ai Lumii !
    P.S.
    Aşa cum, cea mai incredibilă propagandă prorusă s-a făcut prin aflarea planurilor euroamericane, tot aşa şi atacul dement asupra Credinţei Neamului Românesc, va reevalua o instituţie care prin vinovata ei tăcere faţă de pericolele evidente ce s-au abătut asupra neamului, dar şi prin corupţia şi tot mai deasa cădere în păcate de tot felul a celor de la vârful aşezămintelor sale, începuse a cădea în dizgraţia multora din cei 90 % de credincioşi ortodocşi ( şi pe bune, nu doar sondaje atent măsluite 😉 ).
    E un excelent moment de reabilitare pe care BOR n-are dreptul să-l rateze !
    Chiar cu preţul unor schimbări la toate nivelele, chiar şi până la cel de sus .
    Schimbări făcute cu ajutorul Celui de Sus, prin cei de jos, dintre care unii se căţăraseră prea sus 😉

  26. La 90 de ani , Ion Iliescu ramane cel mai valoros politician din Romania : bun simt , eleganta , inteligenta , intelepciune , luciditate , cultura politica , echilibru , educatie , modestie . Jos palaria !

    ………………………………………………………………………………………………………

    Ion Iliescu: Democrația nu reprezintă tirania majorității

    5 Dec 2015, 16:04 • Politică

    Politica românească a dezvoltat mai degrabă, din păcate, o cultură a confruntării, și nu una a consensului, iar democrația nu reprezintă „tirania majorității”, afirmă fostul președinte Ion Iliescu, într-o postare pe blogul personal.

    ” Lumea nu se învârte în jurul unor elite rupte de realitate, oricât s-ar crede ele un buric al acestei lumi. Într-o democrație fiecare își are rolul și responsabilitățile lui. Ca să dai lecții trebuie să poți s-o faci. Adică să fi dovedit că știi să faci ceva pentru oameni. Politicienii nu trebuie să uite acest lucru. Așa cum nu trebuie să-l uite nici elitele dătătoare de lecții. Vor fi crezând ei că gândirea în clișee este o meserie de stăpâni. Dar de stăpâni peste himere. (…) Democrația nu este, totuși, tirania majorității. Cum nu este nici tirania unor minorități extremiste. Dacă acceptăm asta, ne întoarcem, într-un fel, la ideea dictaturii proletariatului, care a produs un monstru, deși s-a renunțat la ea, din păcate nu suficient de repede, pentru a nu produce drame. Democrația este locul unui dialog permanent între majorități și minorități, pentru a construi acel consens care poate duce lucrurile înainte, fără prea multe confruntări și crize”, apreciază președintele de onoare al PSD.

    Ion Iliescu a dorit să sublinieze că a fost votat de oameni pentru că, atunci când a candidat, a oferit un proiect de țară, o perspectivă.

    „De ce m-au votat oamenii? Explicația este mult mai simplă decât cred cei care despică în patru un fir de păr ce nu există: le-am oferit o miză, un proiect de țară, o perspectivă. Cu acest proiect s-au identificat și oameni cu studii mai puține — dar care au gândit și gândesc cu capul lor — dar și oameni de cultură, elite profesionale în diferite domenii, și, oroare pentru unii, chiar și filosofi! (…) Politicul nu are probleme cu ‘cei mulți și proști’, care nu votează pe placul ‘elitelor’. Politicul are o problemă cu incapacitatea sa de a oferi o miză românilor, un proiect de viitor. Politica a ajuns un lucru în sine, rupt de realitățile României. Consumă prea multă energie cu gestionarea unor jocuri de putere lipsite de sens, până la urmă, și mult prea puțină pentru rezolvarea problemelor țării, satisfacerea nevoilor cetățenilor, mediului de afaceri, construirea unei societăți normale și funcționale”, a arătat liderul social-democrat.

    Potrivit acestuia, răspunsul cetățenilor „la acest mod de a face politică, lipsit de responsabilitate, este retragerea lor din spațiul public, refuzul de a face ‘politică’, ceea ce lasă loc unor minorități agresive, care-și impun, pe fondul slăbiciunii tot mai accentuate a politicului, a democrației, în general, propria agendă”. „O agendă care nu are nimic în comun cu agenda publică”, a adăugat Iliescu.

    AGERPRES/(AS-autor: Cătălina Matei, editor: Adrian Drăguț

    http://www.agerpres.ro/politica/2015/12/05/ion-iliescu-democratia-nu-reprezinta-tirania-majoritatii-16-04-57

  27. Gen. Wesley Clark explica de când si cum planuia SUA sa invadeze 7 tari din Orientul Mijlociu si Africa : Irak , Syria , Libia , Liban , Sudan , Iran , Somalia … 🙂

  28. Etica masurii: Identitate, securitate si “open society”. Biata “open society”!, a fost atat de denaturata incat nici macar fondatorul conceptului, Karl Popper, nu ar mai recunoaste-o in ramasitele de societate care raman in urma hoardelor care se vor fara frontiere. Cand flamurile negre ale unui nou totalitarism, terorismul in straie de imprumut islamice, flutura la fel de amenintator precum cele timpurii ale fascismului si comunismului, oricat de mult s-ar stoarce marketingul politic al “opensociety”-ismului, nu vedem decat o zeama murdara si pestilentiala. Intr-o vreme in care sunt atacate cu salbaticie, drepturile la identitate si securitate sunt de prima linie, iar expresiile lor institutionale trebuie sa se consolideze si sa colaboreze. Cine crede altfel, ori se inseala pe sine, ori ii inseala pe altii. Pentru a iesi din aceasta noua si jalnica utopie, este suficient sa privesti spre Irak, Afganistan, Libia, Siria, Yemen…, lista poate continua si cu exemple de prin preajma. http://www.contributors.ro/administratie/cei-trei-stilpi-ai-imposturii/

  29. Sub presiunea atacurilor armate, repetate si “fara echivalent in lume”, cum a fost nevoit sa recunoasca Barack Obama, gaselnita motivatoare pe care acesta a lansat-o la cel mai recent atac, din San Bernardino, California, soldat cu 14 morti, pare sa fi prins. Ar fi, de altfel, foarte convenabil politic, nu insa si social, dupa cum observa critic multi analisti, care cred ca doar o reforma legislativa si institutionala profunda ar putea schimba cronica neagra a violentelor civile din societatea americana. Potrivit reactiei liderului de la Casa Alba, “incidentul ar putea avea legatura cu terorismul sau cu locul de munca.” Ideea a fost prinsa din zbor de catre FBI, care a declarat ca trateaza dosarul ca fiind unul terorist. Pe faza a fost si fostul sau ministru de externe si candidat la alegerile prezidentiale Hillary Clinton, care desi, joi, s-a ferit sa califice atacul ca terorist, a afirmat ca SUA trebuie sa conduca lupta impotriva “terorismului jihadist violent” si ca “trebuie sa facem in asa fel ca restul lumii sa ni se alature.” Jenant de tarziu, ca un ridicator la fileu defazat, si Statul Islamic a anuntat, sambata, ca cei doi autori ai atacului armat ar fi fost sustinatori ai gruparii teroriste. Tot sambata, Barack Obama a afirmat, in discursul saptamanal de la Casa Alba: “Suntem americani. Ne vom apara valorile, cele ale unei societati deschise si libere. Suntem puternici. Suntem rezistenti. Si nu ne vom lasa terorizati.” Fara indoiala, presedintele Obama este puternic si este aparat, insa lumea si americanii insisi nutresc un sentiment adanc de scepticism, cronic deja de prea multa vreme, in privinta soartei violentei civile si a sigurantei cetatenilor simpli si obisnuiti. Fara o abordare de ingradire drastica si efectiva a libertatii de detinere a armelor de foc, cat si o ingradire a libertatii organizatiilor secrete, carora doar fostul presedinte J. F. Kennedy anuntase ca le va pune capat, motiv pentru care a si fost asasinat, retorica politica nu va schimba catusi de putin situatia.

  30. Nu-mi displace eseul, dar l-am citit cu ochii mai-mult-decât-maturului ce sunt.
    E frumos scris, corect, poetic, înaripat, proaspăt și optimist.
    În privința ideilor, nu sunt de acord întru totul cu tânăra.

    „Noi încercăm senzația de dementă voioșie când voi, cei ce ați pierdut șansa generației voastre, ne spuneți că nu va fi ușor”.

    În primul rând, senzațiile se referă la simțuri, pe când voioșia e o stare, un sentiment.
    În al doilea rând, de ce generația părinților ei și-a pierdut șansa?
    (la mine nu se referă fiindcă eu sunt din generația bunicilor ei; sau se referă și la generația mea?)

    „Pentru noi nimic nu e imposibil căci facem parte din generația de albatroși postmoderni cu misiunea de a arăta lumii ce e rău și ce e bine”

    Ei, na! Și care sunt albatroșii moderni, dacă ea e dintre cei postmoderni?
    Cred că îi plac cuvintele mari și frazele care sună bine. I-aș recomanda să pună accent mai mare pe idei și pe claritatea exprimării. S-ar pute ca uneori, furată de poizea, să nu exprime clar ce gândește și ce simte.
    În fine, recunosc că sunt prea severă cu un tânăr de 16-17 ani.
    Eleva stăpânește limba română, e mândră că face parte din generația ei și crede, cum au crezut atâtea generații aflate la începutul vieții, că generația EI e „aleasa”.
    Pe parcursul vieții, o să-și schimbe de multe ori principiile și concepțiile, certitudinile și aspirațiile, iar, dacă va evolua, certitudinile vor deveni din ce în ce mai puține, în vreme ce incertitudinile vor deveni din ce în ce mai numeroase.

    În rest, cum se zice? fiecare generație crede că e mai inteligentă decât cea dinaintea ei și mai înțeleaptă decât cea de după ea…

  31. Ce bine, ce bine că o avem pe d-na Arhire cu fișierele domniei sale din care scoate la fix zisele și făcutele de altdat ale unora care azi zic și fac „tomnai” invers!
    Doamna Arhire, să ne trăiți, că ne mai trebuiți!

  32. 1. Turcafletzul de sultan grobian ar trebui sa stie pana la varsta asta , ca daca te joci cu focul , faci pipi-n pat !!!

    http://www.realitatea.net/criza-dintre-turcia-i-rusia-se-adanceste-erdogan-pune-gaz-pe-foc_1844046.html

    2. S-a dus dracu’ ( duca-se ! ) Schengen-ul segregationist al sclifotilor de ipocriti de hoti ordinari , cu manusi albe si suflete negre .

    http://www.realitatea.net/europa-decizie-fara-precedent-se-reintroduc-controalele-la-frontiere_1843991.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

    3. clark asta parca era consilieru’ onorific a lu’ ponta , ala neplatitu’ , dar mare amator de gaze de sist pe moka !
    parca mai avea pontacu’ inca un consilier onorific ( neplatit ) , unu’ blair , altu’ pus pe luate care parca are astazi niste probleme internationale !
    Asa se aduna haita de hiene , cand simt hoitul aproape .

    Ei , dragii mei , niste tineri frumosi din strada curata s-au razbelit si ne-au adus alta haita de sacali mai spilcuiti , mai europeni si mult mai flamanzi si periculosi , asa ca am scapat de dracu’ si-am dat de tasu !

    BRAVOS NATIUNE !

  33. @Blogideologic, vorbesti despre documentarul doamnei Avram despre Dealul Tiganilor din Soroca? Am urmarit si nu l-am putut vedea pe Putin in acest episod. Vorbea o baba tiganca vrajitoare despre el insa…

    Daca ai un alt link, te rog pune-l aici, sunt interesat sa urmaresc. Multumesc.

    http://www.antena3.ro/actualitate/in-premiera-o-poveste-misto-despre-un-loc-cum-nu-mai-e-altul-276143.html

    mai este un link cu aceiasi emisiune pe Youtube.

  34. Câteva lucruri mi s-au părut vrednice de luat în seamă. 1. Felicitări inițiatorilor concursului pentru tema propusă. Și nu pot să nu mă gândesc că, acum câțiva ani, de 15 ianuarie , Dilema lansa și ea o temă de dezbatere pentru același public țintă, liceeni, cu titlul ” Mai avem nevoie de Eminescu?”!!! M-a indignat subiectul, ca să nu mai vorbesc de eseurile răspuns mustind de infatuare și ignoranță agresivă. Inițiatorii merg, cu bună știință, cred eu, împotriva curentului superintelectual care promovează deriziunea ca atitudine fundamentală model. Dezgustătorul poet de curte, Cărtărescu, susținea cu aplomb că suprema calitate în artă este ”vandabilitatea”. Ce-i drept, el personal este de vânzare!
    2. Aerul de poveste orientală al eseului câștigător. E oarecum, numai oarecum, surprinzător pentru o tânără și proaspătă cetățeană europeană. Dincolo de gargara cu ”valori”, singura religie promovată la adevăr este cea a economiei de piață și vechea fabulă latină a celor trei asociați petru vânătoare dintre care unul e leul e cât se poate de actuală.
    3.Motivul cheie al bătrânului înțelept deținător al cunoașterii temeliei pe care s-a clădit și se clădește umanitatea vrednică de acest nume. El e ghidul pentru tineri căci învățătura lui e fără moarte. E un motiv străvechi și el și, cred eu, tot oriental.
    Felicitări tuturor: inițiatori, participanți, laureați și profesorii lor.

  35. „Soapte” chinezesti. Potrivit The Economist, „raspandirea de zvonuri” online este acum penalizabila cu sapte ani de inchisoare, in China. Incet-incet le ramane internautilor doar libertatea raspandirii stirilor oficiale. Ma gandesc cu voiosie la ziua in care cinci milioane de pagini FB romanesti vor scrie ca presedintele Iohannis va fi baut o bere.

  36. @blogideologic, nu era filmat. La sfirstit , ghicitoarea tiganca Baba Roza povesteste ca a venit Putin la ea sa-i ghiceasca si i-a dat un pumn de dolari. Apoi arata un ziar cu o poza a lui Putin pe o pagina despre Ucraina, care „ocroteste” cozonacii.

    Ori ai vazut alt film, ori maninci gogosi la faza cu Putin.

    La ce minut este scena in filmulet cu Putin? Are doar 30 minute. Poate il revezi si ne confirmi. Sunt gata sa imi cer scuze daca imi confirmi la ce minut il vezi tu pe Putin filmat dind bani tigancii.

    Pun aici iar linkul :

    http://www.antena3.ro/actualitate/in-premiera-o-poveste-misto-despre-un-loc-cum-nu-mai-e-altul-276143.html

Lasă un răspuns