Fostul ministru Marian Săniută despre EADS

Unknown

 

 

 

 

 

Fostul ministru de interne, Marian Săniută, mi-a trimis un comentariu interesant referitor la contractul cu EADS, comentariu pe care il redau, mai jos. Cred, in continuare, că o conferintă de presă organizată de către cei care s-au ocupat de partea tehnică a acestui proiect ar fi foarte utilă.

 

„Este un subiect care, din pacate, este extrem de amplu prin tehnicitatea lui, constituind timp de 11 ani teren de manipulare media, sub impuls politic.Securizarea frontierelor era, in 2004, un subiect de prima importanta in vederea incheierii nrgocierilor de aderare la UE, criteriu cerut explicit de catre Comisia Europeana prin Foaia de Parcurs pentru Romania in vederea incheierii negocierilor de aderare , prin raportul de tara din 2003, si prin pozitiile adoptare de vizitele specialistilor in domeniu. Era pe scurt, o prioritate zero pentru Romania. Iar Guvernul roman a luat decizia de a incredinta securizarea frontierelor unui integrator de sistem intrucat complexitatea proiectului era evidenta: 21 de institutii ale statului implicate in prezenta in frontiera, 3150km de frontiera , 86 de puncte de trecere, 12 aeroporturi internationale, 6 zone libere plus portul Constanta. Nu exista posibilitatea adoptarii unei alte solutii intrucat era practic imposibil sa securizezi frontierele Romaniei cu o suma de zeci sau sute de proiecte mici care sa nu fie compatibile sau sa nu functioneze 99% din timpul unui an conform cerintelor europene in domeniu. Evident ca in acest domeniu sensibil se intrepatrund si interese interne si externe de toate felurile, intrucat cea mai extinsa frontiera terestra externa a UE naste astfel de interese . Solutia tehnologica aleasa in 2004 era din punct de vedere tehnic cea mai convenabila pentru o tara cu potentialul Romaniei : cea mai IEFTINA , studiile tehnice si literatura de specialitate indicand fara dubiu ca varianta germana reclama mai putina infrastructura ( schele!!!) avand acoperire superioara, cea mai ROBUSTA , fiind tehnologie militara testata in teatrele de razboi, cea mai SIGURA din punctul de vedere al protectiei datelor si personalului, cea mai FLEXIBILA permitand conexiunea la reteaua de sateliti GALILEO apartinand UE. De altfel, din 2005 armata germana a achizitionat aceasta tehnologie pt uz militar.
Manipularea media care dureaza de 11 ani este menita sa ascunda adevarul obiectiv : pretul acestui contract a fost negociat de specialisti militari nu de politicieni si a fost stabilit prin negociere la 650 milioane de euro, pt cei 3150 km de frontiera plus aeroporturi, zone libere, etc .grosso-modo rezulta un pret de cca 200 k euro pe km. Prin renegocieri succesive s-a ajuns la un pret de 750 milioane de euro pt 2100 km, deci un pret mediu de cca 350k euro pe km !!!!!!
Diferenta de 1000 km de frontiera neacoperiti de renegocierea cu firma germana au fost incredintati unei alte firme!!! Stie cineva daca s-a organizat o licitatie si care este costul acestei noi dotari ????
In ceea ce priveste mult trambitatele suprapuneri cu proiectele PHARE , iata o noua manipulare : MAI absorbise in 2004 toate fondurile puse la dispozitie de UE. Era vorba de fise de proiect, deci intentii de dotari fara o viziune integrata. In toamna anului 2004 specialistii europeni au fost de acord sa schimbe aceste dotari cu altele, respectiv mijloace auto si navale intrucat prin PHARE nu se puteau achizitiona mijloace cu specific militar.
Contractul cu EADS semnat in 2004 a fost o continuare a dotarii frontierelor romane cu tehnologie de radiocomunicatii , esenta acestei securizari, inceputa in 1998, in valoare de 160 milioane usd !!!!!! Aceasta dotare era in garantie in 2003-2004 iar administratorul ei, STS, cerea extinderea acestei retele, raportul sau fiind adoptat de CSAT si Parlament devenind linie directoare de activitate.
Nu in ultimul rand in EUROPA existau in 2004 sisteme similare de securizare in dotarea ministerelor de interne din Spania, Franta, Elvetia, Cehia, Slovacia si Germania., furnizate de EADS ! Comisia Europeana la Bruxelles luase decizia in 2003 sa isi securizeze comunicatiile cu tehnologie EADS in urma unei rezolutii a Parlamentului European si sa dezvolte cercetari in domeniul criptarii cu EADS. In Marea Britanie in 2002-2003 era in plina desfasurare un amplu scandal privind dotarea Politiei Britanice cu o tehnologie concurenta a EADS, mai putin performanta, in timp ce Ministerul Apararii al Marii Britanii achizitionase tehnologie EADS.
S-a afirmat in ultimii, in mod fals, ca tehnologia achizitionata de Romania in 2004 nu ar fi facut fata in zonele intens populate. Un alt neadevar : politia si jandarmeria franceza utilizau de ani buni tehnologia EADS , in toata Franta, iar cel putin in 2004, nu exista in tara noastra o aglomerare urbana mai mare decat Parisul, sau un port mai aglomerat decat Marsilia, sau o zona de trafic costier mai aglomerat decat Canalul Manecii.
Ceea ce este trist , ca o concluzie a acestei expuneri, este ca in acest domeniu al securizarii frontierelor, un numar extrem de mic de oameni a facut rau unui numar extrem de mare de romani! Romania nu este nici azi membra a spatiului Schengen, data agreata in decembrie 2004 fiind anul 2009. Iar de fiecare data cand se pune problema accederii tarii noastre in acest spatiu de libera circulatie , cineva, undeva, readuce in discutie contractul cu EADS. Doar privind incheierea acestuia, derularea sa pe parcursul a mai bine de 9 ani fata de cei 5 stabiliti initial, pretul final mai mare cu 100 milioane de euro, si amanarea intrarii Romaniei in Schengen raman intr-o deplina uitare”.

Marian Saniuta

24 de gânduri despre “Fostul ministru Marian Săniută despre EADS

 1. daca as avea posibilitatea (acces la informatii), as incerca un exercitiu de ‘aducere aminte’, punand intr-un tabel cat mai multe contracte ‘renegociate’ dupa 2004, de genul: costuri initiale/costuri renegociate, conditii contractuale inainte/dupa renegociere si cate au fost ‘ingropate’ dupa…

  Apreciază

 2. @ santinela de la poarta 2

  nu santinelo , nu ma doare nici macar in cooor , doar constat , cu mare parere de rau ca suntem carpe si slugi proaste ( se ia democratic , la majoritate , se stieeee ! )

  ori n-ai priceput „”sarcasmul”” , ori citesti mai greu ( poate in „”replay”” o sa intelegi ) , ori esti ruda cu ponta !

  Apreciază

 3. Despre EADS…

  La ce foloseşte securizarea graniţelor exterioare ale UE dacă, în faţa atacului imigranţilor clandestini, autorităţile centrale nu au avut curajul să folosească forţa pentru a-şi proteja frontierele ultra-monitorizate cu tehnologie militară de vârf, creând astfel un precedent periculos ?

  Apreciază

 4. „In toamna anului 2004 specialistii europeni au fost de acord sa schimbe aceste dotari cu altele, respectiv mijloace auto si navale intrucat prin PHARE nu se puteau achizitiona mijloace cu specific militar.”

  Când se aplică de la început diverse scheme de ocolire a unor acţiuni şi obiective, doar pentru a părea totul mai koucher decât în realitate, mai miră pe cineva că, la rândul lor, alţii vor încerca să folosească pe alte paliere ale desfăşurării activităţii, practici asemănătoare, la graniţa dintre legalitate şi infracţiune ?
  Faptul că una vorbim şi alta fumăm, adică unul este adevărul prezentat mulţimilor şi altul din spatele uşilor închise !?
  Numai că până la urmă, prea mult ocultism duce la re(ve)levaţii târzii ce nu mai pot fi ascunse decât cu preţul altor compromisuri, din ce în ce mai periculoase pentru cei implicaţi în asemenea practici.
  Dar şi pentru bunul mers al Istoriei, care trebuie permanent rescrisă pentru a putea explica convenabil evenimentele, făcându-le mai uşor digerabile celor care au neşansa de a le simţi urmările pe propria piele !
  Odată cu invazia migratoare din aceste zile, nimic nu mai poate justifica acel parşiv sistem de supraveghere, care se dovedeşte complet inutil în apărarea frontierelor, naţionale sau europene, dar de mare ajutor… fratelui mai mare 😉
  Când pleci din start cu intenţia de a păcăli, trebuie să conştientizezi şi riscurile !
  Mai ales acela, că nu eşti singurul care porneşte astfel !

  Apreciază

 5. @ papasha

  http://stirileprotv.ro/stiri/social/1-din-5-romani-este-sarac-sau-traieste-la-limita-saraciei-masurile-cu-care-guvernul-vrea-sa-reduca-fenomenul.html

  Subscriu spuselor d-voastra . Aveti dreptate referitor la Victor Viorel ; si eu cred ca acesta este complet rupt de realitate .
  Cocluziile acestui Raport sunt corecte dar nereale ( in realitate sunt mult mai multi saraci ! ) iar raportul in sine este facut de niste diletanti , ca si Victor Ponta . Exemplific :
  ……………………………………………………………………………………….
  GRUPURI VULNERABILE

  Copiii
  Etnia roma
  Varstnicii singuri
  Persoanele cu dizabilitati
  …………………………………………………………………………………………
  REGIUNI EXPUSE LA SARACIE

  Nord-est : 33%
  Sud-Est 30%
  ……………………………………………………………………………………………
  Pai in tara asta , cei mai batuti de soarta sunt TINERII . Nimic despre ei . Pensionarii , de bine de rau mai au o locuinta , au haine , au o pensie . Dar tinerii sunt batuti de soarta . N-au nimic ! N-au locuinte , n-au serviciu stabil , n-au nicio perspectiva . Multi sunt nevoiti sa plece din tara , altii locuiesc cu parintii si duc o viata chinuita , plina de lipsuri .
  Dupa tineri , cei mai napastuiti sunt intreprinzatorii particulari cu afaceri de familie . Sunt saraci , hartuiti de autoritati , plini de datorii si in pragul depresiei .

  Cat priveste regiunile expuse la saracie , asta-i o alta tampenie !
  Cu exceptia câtorva insulite de bunastare ( Bucuresti , Cluj , Sibiu , Timisoara , Arad , Oradea , Constanta , Brasov ) toata tara asta este varza . Saracie lucie . Iar relativa bunastare a acestor orase enumerate mai sus se datoreaza politicienilor proveniti din acele orase care au directionat banii intr-acolo . Bucurestenii si-au facut autostrada sa poata merge elegant la mare si multe investitii straine , Boc si-a tras si el autostrada lui ( total nefolositoare ) plus stadion , plus sala polivalenta si investitii straine , Sibiu la fel , Arad la fel , etc.

  Este foarte trist ca ” specialistii ” d-lui Ponta nu sunt capabili sa faca nici macar un raport real al saraciei in Romania .

  Cam ce asteptari putem avea de la acesti domni sa rezolve aceste probleme daca ei nu sunt in stare nici macar sa le identifice ?

  P.S. Nimic in raport despre inechitatile sociale ; despre noii ” burgheji ” ai societatii : reprezentantii institutiilor de represiune cu salarii occidentale .
  Cum este posibil ca un procuror/judecator/securist / sa aiba salariul de 15 X mai mare decat un profesor / medic ?

  Apreciază

 6. Înțeleg că noi ne-am achitat de obligații făcând eforturi, dar n-am primit și drepturile aferente, în parte și pentru că „forțe” interne au pus o vorbă „bună” ca să nu le primim.
  În privința suspiciunilor interne, acuzațiilor, diversiunilor, asta e starea „naturelă” a locuitorilor României. Nimic nu e bine, nimeni nu e bun, totul e greșit, totul trebuie reluat, refăcut, iar, după ce e refăcut, se găsesc alți „vigilenți” care constată că nici ceea ce s-a refăcut nu e bine refăcut…
  Părerea mea e că cel mai bine ar face lucrurile comentatorii și analiștii.
  Ia, să fie puși ăștia să facă, să vezi ce bine or să le facă!

  Apreciază

 7. ” Regulamentul Primariei bate Legea ” sau Cum sunt batjocoriti cetatenii de catre institutiile statului …

  http://adevarul.ro/locale/timisoara/exclusiv-cazul-unui-procuror-dna-sicanat-primarie-construirea-casei-arata-deveni-mii-oameni-simpli-victimele-unui-sistem-bolnav-1_561ec52df5eaafab2ca9f3fd/index.html?ref=yfp

  Cererea de recuzare a procurorului DNA Cirprian Dorobanţu din dosarul care vizează finanţarea ilegală a echipei de fotbal Poli Timişoara din perioada în care echipa era patronată de Marian Iancu scoate la iveală o situaţie extrem de interesantă, care poate fi considerată chiar un abuz. Mai exact, acest caz demonstrează cum poţi muri cu dreptatea în mână pentru că aşa vrea un funcţionar.

  Anchetat pentru abuz în serviciu în dosarul care vizează finanţarea ilegală a echipei de fotbal Poli de către Primăria Timişoara, în perioada în care echipa era patronată de Marian Iancu, secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, cunoscut în oraş ca omul de semnătura căruia a depins tot ce s-a construit în Timişoara ultimilor 20 de ani, a depus o cerere de recuzare a procurorului de caz de la DNA Timişoara, Ciprian Dorobanţu. Cojocari a invocat faptul că în trecut, când a solicitat o autorizaţie de construire a casei şi una de branşament la reţeaua electrică, procurorul a avut un conflict cu primăria care a refuzat într-o primă fază să emită autorizaţiile.

  Dincolo de dosarul instrumentat de procurorul Dorobanţu, care poate avea o evoluţie cel puţin interesantă, dacă se dovedeşte că Ioan Cojocari nu a semnat contractul, în timp ce procurorul spune că a semnat, cazul conflictului dintre procurorul Dorobanţu şi Primăria Timişoara scoate la iveală o situaţie despre care s-a vorbit foarte mult în oraş: beţele în roate (avize negative) puse de primărie atunci când vrea să te încurce şi unda verde (avizele pozitive) atunci când primăria vrea să te descurce. Iar cazul procurorului Dorobanţu demonstrează că dacă eşti un om simplu, care nu are nici cunoştinţe juridice şi nici forţa de a te lupta cu un sistem bolnav, eşti victimă sigură.

  Când s-a vrut, s-a putut …

  În cazul de faţă, procurorul DNA Ciprian Dorobanţu şi soţia acestuia au solicitat în 29 septembrie 2010 eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o casă în regim P+M şi un gard de împrejmuire. Potrivit secretarului Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, cererea de eliberare a autorizaţiei de construire a fost avizată într-o primă fază negativ pentru că proiectul lui Dorobanţu încălca Regulamentul Local de Urbanism, care prevede că distanţa faţă de proprietatea vecină trebuie să fie de cel puţin 1,9 metri, indiferent dacă locuinţa are sau nu prevăzute geamuri pe partea respectivă. În cazul lui Dorobanţu, proiectul prevedea o distanţă mai mică de un metru.

  După o serie de adrese între procuror şi primărie, în urma cărora s-a renunţat la geamuri, dar distanţa a rămas aceeaşi, în februarie 2011 a fost eliberată autorizaţia de construcţie. Potrivit secretarului Cojocari, problema distanţei nu a fost rezolvată, rămânând mai mică decât cea prevăzută în Regulamentul Local de Urbanism, dar autorizaţia a fost emisă în baza unor prevederi din Codul Civil care îi dădeau dreptate lui Dorobanţu. Cu alte cuvinte, în baza unei legi naţionale, procurorul avea dreptul să primească autorizaţia de construire, dar a fost blocat iniţial, invocându-se un regulament local, obţinându-se documentaţia abia ulterior.

  Repriza a doua, jucată după acelaşi scenariu

  Câteva luni mai târziu, Ciprian Dorobanţu a depus o nouă cerere pentru eliberarea unei autorizaţii de construcţie la Primăria Timişoara, de această dată pentru realizarea branşamentului la electricitate. Şi de această dată procurorul DNA a fost şicanat, cererea sa fiind respinsă pe motiv că solicitarea de eliberare a autorizaţiei de construire este semnată doar de Ciprian Dorobanţu, lipsind semnătura soţiei, coproprietar al locuinţei pentru care se solicita branşamentul, şi un CF al drumului din zonă.

  Refuzul primăriei a fost justificat tot printr-un articol al Regulamentului de Urbanism care prevede că „solicitarea emiterii unei autorizaţii de construire/desfiinţare se poate face fie direct de către deţinătorul/deţinătorii titlului asupra imobilului sau de investitori, fie prin intermediul unui împuternicit”. Această prevedere a fost interpretată în sensul în care, dacă sunt doi proprietari soţ-soţie, cererea trebuie semnată de ambii membri ai familiei.

  Ultimatumul dat de procuror

  În urma acestui refuz, procurorul DNA a formulat o adresă către Primăria Timişoara în care arăta că, pe lângă faptul că nu i s-au emis răspunsurile în termenul prevăzut de lege, refuzul de eliberare a autorizaţiei pentru branşament din cauza lipsei semnăturii soţiei este un abuz, motivul invocat nefiind altceva decât „o invenţie”. De altfel, procurorul a arătat, citând un articol din Codul Familiei, că semnătura unui singur soţ pe cererea de eliberare a autorizaţiei este suficientă.

  „Invocarea lipsei semnăturii soţiei de pe cererea formulată de subsemnatul încalcă flagrant legea şi anulează practic principiul anterior menţionat, mandatul tacit reciproc de reprezentare legal instituit nefiind limitat în niciun fel de către soţia mea, ci practic a fost înlăturat de către dumneavoastră prin inventarea unui nou concept de desfăşurare a relaţiilor de familie ce implică aprobarea expresă de către unul dintre soţi a activităţilor şi actelor întreprinse de celălalt soţ cu privire la bunurile comune”, se arată în adresa transmisă de Dorobanţu Primăriei Timişoara. Referitor la lipsa CF-ului pentru drum invocată de primărie, Dorobanţu a arătat că acesta este drum public al cărui proprietar este Primăria Timişoara, situaţia drumului trebuind astfel să fie cunoscută de primărie fără a i-o mai prezenta altcineva.

  În finalul adresei, procurorul DNA cere ca argumentele sale să fie luate în considerare şi autorizaţia să fie emisă în 48 de ore. „Bazat pe aceste aspecte (n.r. argumentele aduse în favoarea sa) vă solicit ca în termen de 48 de ore de la înregistrarea prezentei cereri să procedaţi la redactarea şi eliberarea autorizaţiei de construire solicitată de mine pe care o voi ridica după expirarea termenului de anterior menţionat de la Camera 12 a instituţiei dumneavoastră, urmând ca în caz contrar să mă adresez instituţiei abilitate pentru constatarea încălcărilor legislaţiei şi stabilirea persoanelor vinovate de acele încălcări”, se mai arată în adresa transmisă primăriei de Ciprian Dorobanţu. Ce or fi simţit angajaţii Primăriei Timişoara când au cititi ultimatul dat de procurorul DNA şi ameninţarea cu sesizarea „instituţiei abilitate pentru constatarea încălcării legislaţiei şi stabiliea persoanelor vinovate” nu ştie nimeni, dar un lucru e cert. Autorizaţia de construcţie a fost emisă.

  Întrebat dacă primăria a comis un abuz atunci când a refuzat să elibereze autorizaţia sau când a eliberat-o, responsabilul de legalitatea actelor care ies din primărie, secretarul Ioan Cojocari, a declarat că…în niciunul din cazuri. „Nu e niciun abuz. Dânsul a avut dreptate pe Codul Civil şi noi am avut dreptate pe Regulamentul de Urbnism. Când ai procedat cu toată lumea cealaltă la fel (n.r. s-a luat în calcul regulamentul de urbanism), ce abuz să fie? În toate celelalte cazuri a fost aplicat regulamentul de urbanismn pentru că nimeni nu a contestat. Nu era niciun abuz dacă nu îi dădeam şi nu e niciun abuz nici că i-am dat. Noi am avut un regulament şi lumea l-a respectat. Dânsul a zis că nu vrea să respecte regulamentul şi vrea să meargă după Codul Civil, după care avea dreptate”, a spus Cojocari potrivit căruia cetăţenii care au fost „trataţi” în baza Regulamentului Local de Urbnism nu sunt în niciun fel discriminaţi pentru că ei s-au conformat cerinţelor din Regulament fără a se opune acestuia.

  Cazul conflictului dintre Primăria Timişoara şi procurorul Dorobanţu, ieşit la iveală odată cu cererea de recuzare a procurorului din dosarul „Poli”, demonstrează că procurorul DNA avea dreptate şi ar fi fost îndreptăţit să primească autorizaţiile solicitate, dar ar fi „murit” cu dreptatea în mână dacă nu ar fi ştiut legea şi nu ar fi luptat pentru a-şi apăra punctul de vedere. De asemenea, cazul demonstrează că mii de cetăţeni simpli, care nu ştiu legislaţie sau pur şi simplu nu au timp şi nervi pentru a lupta cu un sistem bolnav, pot cădea victimele unor funcţionari care interpretează legislaţia după bunul plac.

  În altă ordine de idei, să presupunem că procurorul Ciprian Dorobanţu (sau oricine altcineva), în momentul în care i-a fost avizată cererea negativ, nu ar fi transmis primăriei o adresă oficială în care îşi expune punctul de vedere, ci s-ar fi dus să-i sesizeze problema vreunui şef din primărie. Este lesne de înţeles că „domnul Dorobanţu” ar fi fost primit „cu tot respectul” şi, probabil, i s-ar fi spus chiar că, „în mod normal, cererea dumneavstră nu poate fi aprobată pentru că încalcă Regulamentul Local de Urbanism, dar…pentru dumneavoastră se poate găsi o soluţie”. Într-o astfel de situaţie, funcţionarul lasă impresia că a făcut un favor, deşi în realitate nu este aşa, iar beneficiarul soluţiei găsite va fi fericit că i s-a rezolvat problema, rămânându-i dator funcţionarului căruia, la nevoie, i se poate întoarce „favorul”.

  Apreciază

 8. Stimate Domnule Marian Saniuta,

  Va aduc aminte ca va rugasem odata ( va luasem coordonatele de pe site-ul de parlamentar ) sa luati legatura cu d-nul Vasile Paraschiv, fiind din aceasi comunitate cu el, municipiul Ploiesti ( cred, prin anul 2007 ). Probabil nu ati inteles prea multe atunci, firma de consultanta ( ODAS SRL Constanta ), Paul Goma, Dorin Tudoran, …”tehnicitate” mare…. Va propusesem si o intalnire atunci…Stiu ca am dorit sa va trimit cateva date pe email despre initiativele mele, dar mi-ati spus ca aveti cateva restrictii de comunicare ca fost ministru de interne….Mutatis-mutandis si eu sunt intr-o situatie asemanatoare acum, dar, “vin la pachet” cu o sustinere puternica a deschiderii spatiului public spre temele urgente si importante, atragerea profesionistilor si personalitatilor implicate de-alungul timpului, totusi, concomitent si spre inchiderea acelor componente ale aceluiasi spatiu public care definesc notiunea de interes national si care ar trebui sa ramana protejate. Daca veti intra pe site-ul AGIR – Asociatia Generala a Inginerilor din Romania- Constanta , la categoria evenimente, veti gasi doua coferinte organizate de mine, una dedicata interesului national ( mai 2014 ), ultima, invovarii si dezvoltarii economice locale ( august 2015 ).
  Peste cativa ani am insistat din nou sa discut cu dvs, desi va retraseseti din viata publica ( va ramasesera insa coordonatele pe site… ). Ma interesa atunci cum vedeti evolutia sociala a d-lui Adrian Nastase. Era prin iulie 2012…..Ma bucur ca va citesc acum aici, in plus si de faptul ca d-nul Adrian Nastase va individualizeaza in acest fel comentariul dvs. Cred ca doar prin implicarea publica , eventual “doar” prin matrici profesionale, a oamenilor pentru care civilitatea nu presupune o problema limitativa, mai putem progresa ca natiune.
  Voi trimite o comunicare privata pentru dvs. catre secretariatul FET – Fundatiei Europene Titulescu, al carui membru am devenit incepand cu anul 2013 ( in anul 2012 inca nu mi-era clar daca e nevoie…). Vizez un eveniment care va avea loc la sfarsitul lunii octombrie la FET.

  Cu stima,
  Dezideriu Dudas – Constanta

  P.S. Tot pe site-ul AGIR Constanta, la categoria “Scurta prezentare”, veti citi din nou de acea firma ODAS, in numele caruia va contactasem pentru prima oara. Revin din nou la acest subiect pentru a introduce astfel “COMENTARIUL EDIFICATOR” ( “edificator”, in sensul necesitatii comunicarii….), respectiv comentariul urmator. Daca M.A.I. la data in care ati trecut pe-acolo ar fi fost mai deschisi acolo unde nu trebuiau sa fie inchisi ( si invers e valabil, parca si mai important…), ati fi primit inca din 2007 aceste informatii. Nu am fi realizat prea multe in 2007, dar poate in 2012 ? Sau macar acum ? In viitor de fapt ?

  Apreciază

 9. COMENTARIUL EDIFICATOR
  ( apare si pe blogul d-lui Dorin Tudoran, ca si comentariu la materialul lui , “ Fara cuvinte” )

  ( ANTET )
  ODAS SRL Constanta / Consultanta- Investitii-Strategie
  – Societatea comerciala fondatoare a initiativelor tehnocrate “ Divanurile libertatii globale”, “Forumul de la Neptun “ si “Strategia dezvoltarii Romaniei, optiunea societatii civile”
  -NOUA ABORDARE= Determinanti : constructie 50 % – integrare 50 % / Constructia : continuitate 50 % – modernitate 50 %
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  11.8 / 11.08.2005

  D-LUI PRIMAR AL SIBIULUI, KLAUS JOHANNIS

  Stimate Domnule Primar Klaus Johannis,

  Va facem propunerea de a deveni Presedintele Grupului pentru Noua Politica din cadrul Forumului de la Neptun.
  In adresa catre Consiliul Judetean Constanta ( nr. inreg.6372 /10.08.2005 ) si Prefectura Constanta ( nr. inreg. 7335 / 10.08.2005 ), din anexa 1, aveti intreaga structura logica a materialelor anexate in aceasta adresa pe suport scris. In plus, la sfarsit, anexam si adresa catre Presedintia Romaniei ( nr. inreg. 3871 / 25.03.2003 ) si Guvernul Romaniei nr. inreg. ( 17 / 4336 // 25.03.2003 )
  Pe email, va transmitem cateva date despre initiativa noastra. Important e fisierul ConsiliulIntegritateMoralaCIM trimis recent la 26 ziare nationale si locale (din Constanta ), unde se poate observa in ce context ne-am gandit prima data la propunerea de acum. In fapt, cea mai buna atitudine a cetatenilor Romaniei fata de integrarea europeana, poate fi demonstrata la Sibiu…

  Cu stima,
  Asociat unic si Administrator
  Dezideriu Odet Dudas
  Tel. mobil : 07………………………
  ( in perioada 11-21 august ma aflu la Paltinis – Sibiu )

  Fisiere atasate :
  -ConsiliulIntegritateMoralaCIM
  -SDRosc ( Strategia Dezvoltarii Romaniei – optiunea societatii civile )
  -ForumulDeLaNeptunNU
  -Invitatie Neptun
  -AUTORITATEbochensky

  (SUBANTET )
  Registrul Comertului J…..Cod Unic de Inregistrare……..Capital Social……….
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Ion Iliescu : Venim in aceasta lupta cu toata sinceritatea, precum si cu instrumentele de care dispunem, pentru a nu risca viitorul unui popor pentru prosperitatea unei maini de profitori iresponsabili.

  Emil Constantinescu : Azi ( …15 ani de la revolta populara din decembrie 1989 / revolutia din decembrie… ) stim ca actul de eroism inspirat al celor care si-au riscat atunci viata nu se putea implini decat prin efortul fiecaruia dintre noi pentru ca intr-adevar Romania sa-si regaseasca destinul european, demnitatea si speranta in viitor.

  Tibor Dery : Atata vreme cat critica noastra se indreapta impotriva indivizilor, in loc de a vedea daca aceste erori nu provin chiar din natura sistemului, chiar din ideologie, nu facem decat sa schimbam un rau mai mare intr-unul mai mic. Nu ma indoiesc ca putem sa ne debarasam de actualii lideri. Mi-e teama insa ca in loc de armasari schiopi vom avea parte de magari schiopi…

  Paul Goma : ” Evocandu-l ” pe Dinescu : ” Cand te intorci acasa la tine, Dorine ( Tudoran)…? ” Acela care se grabeste sa ierte, e deja suspect…

  Ion Ratiu : ” Modernitatea nu ucide traditiile sanatoase. Acestea sunt distruse de „falsii apostoli ” ai unei ” modernitati trunchiate” prezentata de ei ca un RAU NECESAR…Nu e nici REA nici NECESARA. CI BINEVENITA …”

  Mihai I de Hohenzollern : Si, ca sa facem si noi parte cinstit la Europa, trebuie sa le aratam ca suntem mai bataiosi, ca vrem sa traim altfel.

  Francis Fukuyama : Constructia statelor nationale nu este o provocare noua, dar ea nu a fost niciodata mai necesara si mai putin inteleasa ca astazi ( n.n. – 2004…)

  Claudiu Iordache : ” Ma numesc Claudiu Iordache, scriitor roman. Mi-e teama. Tuturor ne este teama. Singura solutie este sa ramanem impreuna ! ” ( 1989 – Balconul Operei, Timisoara )

  Papa Ioan Paul al II-lea : ” NU VA FIE TEAMA ! „

  Apreciază

 10. 1. Felicitari lui Bogdan Aurescu , ministrul afacerilor externe , un excelent diplomat , cu presiune in instalatie si coloana vertebrala verticala !
  Numai niste cretini il tin pe Nastase de-o parte , din cauza de complexe grave de inferioritate , de tot felul !

  http://www.stiripesurse.ro/mae-insista-pe-promovarea-unui-condamnat-pentru-corup-ie-ce-explica-ii-are_970097.html

  Huo „stiri pe surse” pt asa o marsavie de articol de kkakkat , vedea-v-as in faliment limbricilor ! Mi-ar face mare placere ca dupa ce-i muscati pe astia doi de coooor , sa-i si pupati un pic .

  2. Dumnezeu nu bate cu paru” !!!

  http://psnews.ro/amintirile-lui-ciutacu-filat-fost-sef-de-campanie-pentru-iohannis-95435/

  Apreciază

 11. Nu stiu daca ati auzit dar, pentru prima data, in alegerile din SUA se discuta despre capitalism la modul ” e tare nasol unde s-a ajuns”. Sanders, vrea socialism ca in Danemarca (si cred ca toti vrem socialism din asta), Clinton, totusi spune ca SUA nu e Danemarca, pe principiul ca iarna nu-i ca vara. Pai cum sa fie socialism in SUA? Parca Lenin zicea ca socialismul nu poate fi implementat decit intr-o tara dezvoltata?

  Pe aceleasi frecvente, in Canada liberaliii au venit cu un program ultra-socialist. Stiu, suna amuzant, dar asa e: programul lor include legalizarea marihuanei (de ce doar bogatii sa poata cumpara la negtru?), si taxarea bogatanilor. Eu unul votez cu liberalii. Plus ca imi place frizura lui Trudeau.

  In Romania toti sunt veseli ca e capitalism. Daca am imparti si niste arme bastinasilor, ca-n SUA, sa ne zburam creierii unii altora, ar fi minunat.

  Apreciază

 12. Acuma, pe bune, eu daca as fi rus as fi tare gelos pe americani. Au voie sa discute americanii de socialism? Sa luam de la bogati sa dam la saraci? Aaaaaa, izvinite, nelvzia.

  Apreciază

 13. Fragmentarium

  Ati remarcat corect:

  ,,A doua declaratie a presedintelui roman, la fel de riscanta pentru pozitia geopolitica si prin consecintele bumerang, a reprezentat-o criticarea Rusiei pentru interventia militara antiterorista din Siria. „Implicarea militara a Rusiei in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, ci complica situatia”, a spus Iohannis.”

  Mai mult, pentru a desavarsi gafa, presedintele a subliniat ca Romania, deoarece detine o ambasada la Damasc (cum au remarcat si alti colegi ai dvs de pe blog), ar putea deveni un actor in…procesul de negociere (sic!).
  Acest om de tip leguma (Yohannis n.r.) pur si simplu nu gandeste cu neuronii proprii, citind ineptiile contradictorii ale altora, ca o veritabila marioneta. Remarc tangential ca insul s-a pupat la Bruxelles exact cu cei pe care i-a criticat ca sutin re-apropiere de Rusia, ca putere definitorie in Europa, inclusiv cu liderul Comisiei Europene. Jalnic, penibil si o noua umilinta pentru poporul roman. Mai bine mergea Victor. (Z)
  Nu poti sa critici implicarea Rusiei in sprijinul unui establishment legitim al Siriei, dar totodata sa vrei sa fii luat in seama intr-un eventual proces politic de negociere, in conditiile in care cetateni ai Damascului au iesit in strada pentru a multumi Rusiei.
  In acest moment, America lui Obama este ,,out of game”.
  Pacat ca nu stim sa ne folosim atuurile si oportunitatile din cauza acestei obediente ingrozitoare fata de un Occident indiferent la nevoile si interesele Romaniei si luam intodeauna cele mai proaste decizii cu influenta pe termen lung. Se pare ca suntem istoriceste blestemati.
  America nu va investi niciodata masiv intr-o zona gri a Europei, preferand sa se inteleaga si sa transeze cu Rusia ,,tortul” est european.
  Pana la urma, rezervele de petrol si gaze din Marea Neagra vor fi exploatate tot cu sprijinul rusilor de la Luk Oil si Gazprom, dupa ce Chevron s-a retras umilit de la Pungesti. Iata ce ,,viziune” are poporul roman, in genere, nu numai politicienii si oengeurile de kko ai/ale Romaniei.
  Vai de ,,coor” – ul nostru, vorba papashului. (Z)
  Mac mac mac, pe toate posturile de tembeliziune aflate in regim perpetuu de ,,breaking news” ( a se citi vacarm continuu) , de rade o lume intreaga de Romania si de noi toti, din pacate.
  Apropo de politicieni, un dement de la iRealitatea ne spunea ca ministrul de externe ideal in acest moment ar fi…..Cristian Diaconescu (!)
  Hahaha….asa am reactionat aseara. Un asemenea specimen fara coloana vertebrala, auto-umilit la un Congres PSD, fost consilier basit, fost candidat la presedintie al PMP (dar mai apoi calcat in picioare de o haimana blonda), un individ cu limbajul de lemn perfect, ar putea face cinste Romaniei ?
  Daca m-ar intreba cineva, un minstru de externe bun pentru Romania ar putea fi selectat doar dintre urmatoarele personalitati:
  – Adrian Nastase
  – Adrian Severin
  – Teodor Melescanu

  Apreciază

 14. Surse spun ca Liviu Dragnea vrea sa remanieze guvernul Romaniei. Printre altii, ar fi vizat un reprezentant al ALDE, recte, minstrul Educatiei (un ministru pe care eu il stimez pentru echilibru si corenta).
  Sper sa fie o diversiune. Daca nu, ii recomand domnului Dragnea sa-si asume intreaga guvernare, preluand, la intelegere cu Yohannis, functia de premier.
  Dar tare ma tem ca ,,marilor partide” (atat de la putere cat si din opozitie) le convine mai mult sa ghidoneze din tribuna si fotolii calde ,,echipa” de la palatul Victoria, spunandu-i lui Ponta ce e bine si, mai ales, ce nu este bine sa faca. Nu e mai comod si mai ,,electoral” sa practici o astfel de maniera ? Calci in picioare autoritatea primului minstru, dar cand se pune problema sa ocupi postul vacant de la Primaria Capitalei, dai din colt in colt si te dai dau bolnav, nepregatit, etc. Si astfel tot generalul Oprea este bagat la inaintare de lashii din PSD si PNL.
  Strategia asta penibila de a juca din glezne si a zambi telegenic pe margine pentru a prosti electoratul, in timp ce, de fapt, nu-ti asumi nimic, nu va mai avea viitor in Romania. Toata lumea ,,buna” a politichiei fuge de fapt de raspundere, preferand opozitia in raport cu guvernarea si administrarea. Cred ca cetatenii s-au saturat pana peste cap de strategii, calcule politice meschine, promisiuni, critici de dragul criticii, etc, din partea unor oameni care nu au facut nimic extraordinar in toata viata lor. Dimpotriva. Este buna si organizarea, este bine ca poti controla activistii de partid, dar care este efectul palpabil in viata romanului generic ? O flacara anemica de lumanare pe coliva si , uneori, coliziune cu legea. (Z)
  La ce mai folosesc partidele politice ?
  ps
  Apropo, domnul Dragnea nu mai spune nimic de proiectul sau de descentralizare facut muci de CC. Acest condamnat penal care nu stiu sa fi facut ceva notabil la el in parohie, sau la guvern, se erijeaza intr-o solutie salvatoare pentru PSD si, poate, pentru Romania. Rareori m-am amuzat (amar) atat de mult.
  ps
  Chiar se simte nevoia revenirii domnul Nastase in politica.
  Sper ca timpul petrecut la pescuit, in calatorii, la conferinte pe tot felul de teme, sa-l ajute in a-si recapata energia de altatdata si vointa de a se implica viguros si decisiv in viata cetatii. Nu este o gluma si nici o periere a domnului Nastase. PSD-ul si Romania au nevoie de domnia sa.

  Apreciază

 15. santinela

  Are dreptate papasha, dvs nu intelegeti ,,sarcasmul” constructiv al distinsilor nostri colegi (adrian b., ghita bizonu’ si papasha).
  Domniile lor il critica pe Victor Ponta, deoarece cred ca primul minstru POATE sa faca ce trebuie pentru Romania, dar nu vrea. Daca nu ar crede asta, l-ar ignora, sau, i-ar cere depunerea mandatului pentru ca acesta (mandatul) sa-i fie incredintat domnului Dragnea. Sau…generalului Oprea ?
  Cand cineva ,,nenoroceste” o tara, nu-l lasi nicio zi in plus in functie, daca te consideri nedreptatit ca cetatean si responsabil, nu-i asa ? Ce sa fac, logica nu-mi da pace….
  (Z)
  Vorba doamnei Cris….a venit timpul ca . virgula, contestatarii (recte, comentatorii din toate mediile) sa preia puterea si sa dovedeasca ca ei stiu mai bine ce este de facut. Cu siguranta ca domnii susmentionati , plini ochi de curaj si determinare, ar incepe cu taierea cu 50% a salariilor magistratilor.
  Ce spuneti ? Nu credeti ? Haideti sa fim ingaduitori si sa le acordam prezumtia de potentza.
  (Z)

  Apreciază

 16. @ ZEV

  Ponta ar vrea sa faca ceva dar ori nu stie sa faca ori ii lipsesc doua bilute in pantaloni ; ori amandoua . Eu merg pe a 3-a varianta …
  Cat il priveste pe Gabi Oprea , nu inteleg de ce sunteti sarcastic . Este ruda d-lui Ponta , promovat de Ponta . Trebuie sa-l serviti la pachet cu Ponta .

  Apreciază

 17. @ Dezideriu Dudaş
  Sînt sceptic că naţiunea română va putea ieşi din groapa în care se află, fără un nou weltanschauung. Unii din PSD par convinşi că Vasile Dâncu le va oferi acel „nou weltanschauung”.

  Apreciază

 18. Domnule ZEV aveti dreptate.Daca domnul PAPASHA se considera ” cirpa si sluga proasta” nu mai este nimic de spus cu privire la pertinenta ideilor sale. Asa ca sa-l lasam in pace pe om fiindca-l doare rau !

  Apreciază

 19. Saracu Tontzishor…Victus nu avea bietu nici o sansa cu amici si poa sfatuitori precum ZeV

  Ma Zvzeceo in casa spanzuratului sa nu vorbesti de funie ma!
  Ca o fi Dragnea condamnat penal insa vezi matale ca si distinsa noastra gazda este .. Ina L Dragnea e4ste condamnat cu suspendare , ptr ca a de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale. si ca a folosit un sistme imformatic complex in care accesul era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator şi parolă primite anterior prin canalul de comunicaţii SMS …

  De altefel in mod “normal” (normlaitate romano-AMMCHAMisto-koevsiana) Voctus Ponta este viitor condamnat penal pentru coruptie, copy-paste si spalare de bani . Nu inceca sa ma ieie cu texte de lege si alte UE eli (nu ca te-ai pricepe tu numa cu pupatu). Insa ce trebe sa integei si tu si Tonztishor ca condamnarea lui este o “necesitate” (aa cum a fots si cea a amabilei nostre gazde). Deci vinovat nevivonat Victor Ponta condamant!
  Condamnarea sa a devenit posibila in momentul incare a avut otraznicia sa il inlocuiasca pe MRU.
  A devenit necesara de cand cu referendumu (mai tii minte?!)
  A devenit obligatorie odata cu castigarea alegerilor pralamentare
  A devenit de neevitat odata cu Pactu de coabitare.

  Poate daca dupa pierderea prezidentialelor, zic poate daca , isi dadea demisia si in tinuta la Vrabarrise la Canossa se ducea sa isi ceara in genunchi iertare si pupa mana lu KW I si talpile predecesorului, poate era “iertat” daca accepta si alte cestii (Sa se incrie in PMP)

  Asa ca acum … nu mai zi de Dragnea condamnat penal ca Victus va fi si el ….

  Cat despre “descentralizarea” mosita de Dragnea.. ei rau. In epoca aia -m-am cam stapnanit sa nu iau in tarbaca idiotiile alea. Insa intre noi fie vorba idiotiile alea aproape ca au atins .. perfectiunea!!!
  Insa am a te intreba – cine era Seful Sefilor Mare Bashtan de PSD si Guvern? NU cumva unul Viorel? Nu nu Hrebenciuc ci Victor-Viorel? Ce nu putea zice “ba asta nu se poate!” si “ba baga-ti mintile in cap daca ai daca nu iti bag pantofou pana in prostata de ajungi in vinclu?!”
  Stiu, stiu lumea este rea si Victor nevinovat. Ca nu a a intels ca trebuia dinstai sa “curete” sistemul. Ci a inceput sa numare “AMR”. Acum are loc alt AMR : cate zile pana la condamnarea lu Ponta?! SI acum ssistmeul il curata pe el …

  Cum zic – cu “admiratori” ca tine, cu preteni ca Guita Tv, Sova si tata socru bietu Victus nu avea nici o sansa …

  Deci vinovat nevivonat Victor Ponta condamant!

  Apreciază

 20. @ blogideologic
  Nu doar PSD-ul ci intreaga societatea romaneasca si nu numai ea are nevoie de un “nou weltanschauung”. Poate Vasile Dancu si relationarile sale profesionale vor reusi sa puna PSD-ul in acest “tablou”….E “mult” spus “doar” Vasile Dancu….Acest “tablou” trebuie intregit insa si la “dreapta” si la nivelul statului si la nivelul societatii civile.
  Deci, e mult spus ca un profesionist, indiferent de relationarile sale, poate oferi un “nou weltanschauung” unui partid, fie el mare, intr-o tara ca Romania. Poate cel mult oferi partea ce revine acelui partid….Lucru, nu putin….
  Nu e un “tablou” prea democratic…, dar este lipsit de ipocrizie.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.