Vremea graurilor

FullSizeRender copy                   FullSizeRender copy 2

Am in curte, la Cornu, doi ciresi. Au inceput sa se parguiasca. De ieri, aici par sa se adune toti graurii din Prahova. In valuri. Cu o strategie extraordinara. Nu-i sperie nimic. Trimit, la inceput, un cercetas, un fel de ONG, finantat din afara comunei. Sosesc apoi in grupuri. Iau cate o cireasa si pleaca in apropiere, unde isi stabilesc baza de actiune. Prezenta mea nu-i sperie. Se deplaseaza doar cu cativa metri. Apoi revin. Am pus niste sperietori – un fel de inspectori de la ANAF. La inceput m-au privit cu o anumita curiozitate. Dupa aceea, si-au reluat activitatile, ignorandu-l. Am sunat un prieten care are o podgorie. L-am intrebat daca exista alte solutii, mai eficiente. Mi-a spus ca nu exista. Doar sa culegi ciresele cand inca nu s-au copt…. Sau sa incerci sa vorbesti cu graurii. Sa le canti, eventual. De ideologie nu poate fi vorba.

66 de gânduri despre “Vremea graurilor

 1. Intr-adevar, este vremea hotilor livezilor. Cei cu simtul de proprietate mai dezvoltat au sisteme de supraveghere si paza, de la cele rudimentare, puscarile cu alice din sare sunt la fel de spaimoase si azi, pana la cele mai moderne. O observatie biblica, care pare sa-i inspire si pe unii pradatori din zilele noastre, sub forma unei adevarate ideologii pasaresti, suna cam asa: Oare pasarile cerului ara si seamana, nu recolteaza ele ce vor, cand vor, cat vor si de unde vor?

  Apreciază

 2. o parte din grup e si la Comarnic. sint foarte simpatici, imorali si asteapta si visinele. doar ca noi, oamenii, am navalit peste ei… ca si la ursi… solutia este un catel care sa-i alunge. maninca si bulbii de lalele care nu sint complet ingropati. viata la tara inseamna comuniunea cu natura si te invata ca ceea ce pentru „mine” (graur) inseamna supravietuire pentru „tine” (om) inseamna o placere sau un surplus. graurii nu baga in buzunare ceea ce e peste ceea ce le trebuie. noi, oamenii, cam asta facem…

  Apreciază

 3. Graurii sunt păsări migratoare. Se pare că iernează în zona Egipt – Israel – Liban – Siria. Oare se socotesc și graurii la numărul de refugiați „repartizați” României?! 🙂

  Apreciază

 4. Am impresia ca numai Vasilica Danilet o sa ii alunge.El o sa ii „achite” si pe grauri.De cantat le canta Traienel o melodie la „Ciresica”eventual in genunchi.

  Apreciază

 5. Viata secreta a istoriei asa cum nu a fost traita nici de Dracu’

  Azi in foaie vacilor de pripas cunoscuta ca neAdevarul , cetateanu (ca domn nu ii pot spune si nu sunt tiovaras cu de cin astia ) Alex Stefanescu ex aspirant la postu de dulap a lu Milu de la 3 Coceni da msura famteziei si uitucelii sale in articolul Viaţa secretă a lui Marian Munteanu din care citez

  Mergeam zilnic la demonstraţia anticomunistă organizată în replică la acţiunea lui Ion Iliescu şi a altora ca el de restaurare discretă a comunismului. Erau prezenţi în piaţă oameni frumoşi, cum mai văzusem numai în fotografiile cu imagini din Bucureştiul dinainte de război. Oameni inteligenţi, educaţi şi demni. Oameni pe care Ion Iliescu îi numise „golani“, ceea ce ne determinase pe toţi să ne prindem la rever o insignă cu inscripţia „golan“. Vorbitorii de la balconul Universităţii comunicau perfect cu mulţimea. Ţin minte că unul dintre ei le-a propus odată demonstranţilor să parodieze un miting al FSN şi toată lumea a intrat imediat în joc, urlând, tropăind şi scandând lozinci rudimentare, în stilul feseniştilor.

  În atmosfera aceea, fiecare apariţie la balcon a lui Marian Munteanu, liderul studenţilor, ne entuziasma. Vorbea simplu şi clar, fără trucuri retorice, spunea lucrurilor pe nume, cu un patetism sobru. Îl aplaudam din toată inima. Din când în când se auzea muzica sublimă a zornăitului de chei, devenită simbol al demonstraţiei din Piaţa Universităţii, sau se scanda însufleţitorul, obsedantul refren al cântecului interpretat de Cristian Paţurcă:
  ……………..
  …………………..

  Au trecut anii. Se vorbea tot mai rar de Marian Munteanu. Iar el nu făcea nimic ca să-şi valorifice, în folosul său, imensul capital moral acumulat în 1990. A creat animaţie în anul 2000 iniţiativa lui Mircea Druc de a-l propune drept candidat la preşedinţia României din partea PUNR. În scurtă vreme s-a aflat însă că Marian Munteanu a renunţat la candidatură. Apoi au început să circule zvonuri defăimătoare la adresa lui. Cei care au tot încercat (şi până la urmă, într-o oarecare măsură, au reuşit) să reconstituie caracatiţa comunistă se simţeau incomodaţi de acest personaj care oricând ar fi reuşit să ridice mulţimea împotriva lor. Dorind să-i distrugă autoritatea morală, au răspândit informaţia falsă că Marian Munteanu… face comerţ cu arme!

  Citeste mai mult: adev.ro/np4djp

  E.. se pare ca Ştefănescu incepe sa aiba probleme cu memoria. Eu inca nu!! Deci ..
  – primul golan golan de Pta Universitatii a fost Dinca Gogosaru (personaj cam frust dpv intelectual,cam brunest insa unul dintre eroii baricadei) care putea fi catalogat si mai rau decat „golan”.
  – Liderul studentilor era ex tovarasu’ de la Uniunea Studentilor Comunisti din Romania – care s-a straduit din greu sa fie ales la Liga Studentilor ca deh, toarsu lider fusese tanar tovaras de perspectiva (fara rivolutie azi ar fi fost CINEVA. Ca si MRU)
  – Capitalul moral (cat a fost si cata fots moral) acumulat si l-a cam delapidat cu Mișcarea pentru România considerata un pic cam prea prolegionara …. si nu chiar degeaba.
  – Apoi in presa a aparaut ca tanarul etnolog samd se interesa de comertul cu arme. Nu cu pusti de vanatoare, arbalete subacvatice, pistoale cu aer comprimat si alice ptr iepuri ci de echipament militar. Adica din ala ce impune relatii cu „serviciile” .
  – In fine nu Mircea Druc l-a propus catindat la presedentie… ci Sarpele cu Ochelari. Adica Virgil Magureanu it self el insusi … sprijin care l-ar fi facut si pe Aghiutza sa se gandeasca savoteasca alt catindat ..Oricum combinatia PUNR – Sarpele cu Ochelari s-a dovedit fatala PUNR ului .

  Dar asa am avut o curiozitate morbida si am mers la wiki s avaz ce se mai scrie azi despre MM .. Si iata

  Activitate civică
  Rezistența anticomunistă (1985-1989)

  În ultimii ani ai regimului comunist inițiază activități de rezistență activă anticomunistă. Organizează grupuri de tineri, promovând, în special în mediile studențești, valori și repere culturale românești interzise sau marginalizate în timpul regimului comunist.[3][6] Frecventează unul din cele mai prestigioase grupuri intelectuale din acea vreme, constituit în jurul filosofului Petre Țuțea,[7][8] redutabil oponent al regimului comunist. Este apropiat de personalități culturale ca Ioan Alexandru,[8] Dumitru Stăniloae, Ernest Bernea, George Munteanu ș.a.

  Organizează dezbateri și colocvii, promovând teme și subiecte din operele unor autori interziși sau cenzurați în perioada comunistă:[3] Nicolae Iorga, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Dumitru Stăniloae, Ernest Bernea, Emil Cioran, Petre Țuțea ș.a. În anii 1988-1989 este arestat și interogat în mai multe rânduri, fiind învinuit de „propagandă creștină, ostilă ideologiei marxist-leniniste“, principala acuzație fiind aceea de discipol al gânditorului Petre Țuțea.[8][9] În pofida presiunilor și amenințărilor, refuză să colaboreze cu securitatea și nu semnează nici un angajament de acest tip.[10]

  Revoluția din Decembrie 1989

  A participat la Revoluția română din 1989, în București.

  A fost unul dintre primii membri ai Asociației “21 Decembrie”,[11] alături de Lucian Mihai, Dragoș Pâslaru s.a., participanți activi în prima zi a Revoluției din Decembrie 1989 în București. Nu este implicat în nici un fel în actuala activitate a asociației cu acest nume, a cărei componență (și, mai ales, reprezentare publică) diferă radical de asociația constituită în Decembrie 1989.

  Nu a acceptat și nu deține “certificat de revoluționar”, declarându-și public dezacordul față de practica autorităților post-decembriste de a acorda privilegii[12] unui număr mare de persoane ca “recompensă” pentru participarea (de multe ori incertă)[13] la revolta populară din decembrie 1989.
  Liga Studenților(1989-1991)

  În 23 decembrie 1989 înființează asociația națională “Liga Studenților”, al cărei președinte a fost până la terminarea studiilor (1991). În această calitate, organizează numeroase acțiuni civice, militând pentru reconstrucția societății românești, promovarea valorilor democratice și a statului de drept, apărarea libertăților și drepturilor cetățenești.

  A fost principalul coordonator al demonstrației din Piața Universității
  (aprilie-mai 1990) și al grevei naționale studențești din decembrie 1990. Din martie 1991 este președinte de onoare al Ligii Studenților.[14]

  Restu puteti cauta. Este destul de „interesant” mai ales ca aia de scriu sunt si dobitoci :

  Activitate politică

  Marian Munteanu nu este membru al nici unui partid politic. De asemenea, nu a deținut nici o funcție sau demnitate publică. Toate funcțiile deținute în diferitele organizații civice sau neguvernamentale au fost onorifice (neretribuite).

  În perioada dictaturii comuniste a fost înscris, formal, în organizațiile politice de masă din sistemul de învățământ (1970-1989). A fost membru al organizațiilor de tineret (Organizația Pionierilor, Uniunea Tineretului Comunist, Asociația Studenților Comuniști) din care făceau parte imensa majoritate a tinerilor din România acelor ani.[31] Colegii de an l-au ales reprezentant ASC al anului său de studiu (echivalentul actualilor “șefi de an”). În anul II de facultate, la propunerea profesorilor săi (încheiase anul I cu media 9,87), a devenit membru al organizației de partid a Facultății de Filologie,[3] o condiție obligatorie atunci pentru continuarea carierei universitare.[32] Nu a deținut funcții în PCR.[33]

  Deci era membru PCR fiindca dorea sa continue o cariera universitara insa În anii 1988-1989 este arestat și interogat în mai multe rânduri, fiind învinuit de „propagandă creștină, ostilă ideologiei marxist-leniniste“, principala acuzație fiind aceea de discipol al gânditorului Petre Țuțea.. Curios cum de nu a fost exlcus din Partid?!
  Sau la fel de curios .. cine l-a impiedicat pe studios sa faca o cariera universitara?

  Sau altfel zis cine doreste sa parieze iar pe o martzoaga moarta de la fatarea ei politica

  PS. Fatare nu este jignire. Este in ton cu martzoaga. Fiindca nascuti sunt doar oamenii si pisoii!!
  Si martzoaga este un cal de proasta calitate … nu unu pe care sa pariezi. Si uneori politichia este comparata cu cursele de cai (unde se mai intampla ca si un armasar de prima clasa, valaore imensa sa se accidenteze. Si in politica .. precum martzoaga cunoscuta ca Prostanaku care a viziat pe Vantu’)

  Apreciază

 6. a…… crez ca nici pusca cu aer comprimat nu mai aveti…

  Ramane insa prastia… Mai tineti minte? De preferinta a cu cracana … folositi alice de 3 mm .tot vanatoare se cheama si cica graurii sunt gustosi
  Si daca strau grup la 3 metri se poa folosi si plasa (merge si o fata de masa mai mare din alea crosetate .. aia pe care dna nu o poate suferi !)

  Apreciază

 7. Nu se poate face un pact de coabitare cu graurii ? 🙂 Chiar daca poza nu e asa de clara se poate distinge figura graurelui clovn , Vasilica Danilet .

  Apreciază

 8. Mie imi sunt simpatici graurii .
  Acum trei ani am gasit trei puiuti de graur cazuti din cuib – prea mici sa manance si sa bea singuri , au murit …
  Stie cineva care e originea numelui lor – latina , limba dacilor ?
  PS – razboiul nu a inceput inca ? De ieri Gandul lui Mediapro titreaza ( normal , nu deschid pagina ) : ” A inceput cucerirea Moldovei ! Vezi ce fac tancurile rusesti ! ” – intr-un stat de drept asemenea publicatie – agentie de presa ar fi inchisa in 24 de ore pentru dezinformare si producerea de panica . Indivizii astia au monopolul absolut al informatiei romanesti pe Internet – Hotnews , Mediafax , Gandul sunt ei iar Adevarul pare o sucursala low cost a lor …

  Apreciază

 9. graurii din gradina de la Cornu sunt , cu siguranta , grauri bashinisti !

  astia pana nu rad totul , nu se lasa .

  da pisicile si cainii matale ce fac , dorm pe cozi , ca bou’ ?

  ia taie-le portiile de mancare o zi , doua , si ia sa vezi cu ce foame se pun pe capul lor .

  pai aia-i sperietoare pt. grauri bashinisti ce-ai pus in pomi ?

  pune si matale una cu mecla lu’ arabetele ala haimaissan , ala de facea pe mortu’ la proces, si care acum s-a pus pe scris , si alta cu mecla lu’ cumatru’ mondialu’ , care-i cere banii inapoi .

  Apreciază

 10. Bravo Andreea Mitu , felicitari copil luptator !
  La 22 de ani sa fii in optimi de finala la grandiosul turneu de la Roland Garros e lucru mare ! Tot ce urmeaza de acum inainte va fi cireasa de pe tort .

  De la meciurile de la Fed Cup de la Montreal te-am vazut ce vana ai in tine
  ( te-au bagat intempestiv la inaintare , cand s-a accidentat Irina Begu ) !

  Sa traiasca mata care te-a facut si te-a dat la tenis , ca sa mai avem si noi cu ce sa ne mandrim in lume !

  Apreciază

 11. Cu ceva timp in urma, am postat pe blog „norul de lacuste”, care a fost chiar persiflat de cativa participanti. Las la o parte referirea la retelele de socializare, asemuite norului de lacuste, care, la 16 noiembrie 2014, alaturi de media si de autobuzele de manifestanti de la unele ambasade straine, au servit drept perdea de fum pentru a masca vicierea procesului de votare.
  In partea finala insa, remarcam pericolul instaurarii unor regimuri fasciste in fostele tari socialiste din estul Europei. Toti de pe blog ati considerat deplasata remarca.
  Va invit sa reflectati acum, in ce regim traiti? Nu mai este vorba de pareri, de presupuneri, de perspective. Nu. Este vorba, pur si simplu, de ziua de azi: in ce regm traim?
  Iata cateva caracteristici:
  – votul la referendumul din 29 iulie 2012, anulat cu ostentatie, iar principalul organizator al suspendarii, Dragnea, condamnat;
  – votul din 12 decembrie 2012, desconsiderat prin impunerea actului de coabitare;
  – votul judecatorilor pentru demiterea reprezentantilor lor in CSM, anulat;
  – alianta USL, destramata;
  – parlamentul redus la tacere;
  – guvernul captiv, in situatia de a fi demis printr-o simpla acuzatie a unui procuror (la momentul potrivit);
  – procese de rafuiala si razbunare, fatise, fara cel putin a se mima macar respectarea normelor procedurale;
  – protejarea ostentativa a structurilor mafiote, indiferent de prejudiciile aduse;
  – inlaturarea cu brutalitate a persoanelor incomode si multe altele si multe altele …
  Sant fapte traite, intamplate, nu pareri sau presupuneri. In timp ce media ne serveste, in mod voit, pareri si pro si contra asupra unui noian de fapte si intamplari care ne buimacesc, pur si simplu.
  Dar, nu mor caii cand vor cainii.
  Dacia si spiritul dac vor supravietui!

  Apreciază

 12. Hahaha, super povestioara alegorica. Nici eu nu inteleg cum prevaleaza raul, si de ce nu reusim sa ne ghidam in societate dupa un cod care promoveaza oamenii buni, oamenii intelepti, oamenii cuminti, oamenii blajini. De ce vin toate hienele sa ne conduca? Mai intai apar ca fiind niste porumbei ai pacii, apoi cind ajung in functii isi schimba penele…nu ar fi normal ca poporul sa hotarasca sa le faca omleta din ouale lor?

  Apreciază

 13. O solutie ar fi sa umpleti gradina cu inspectori de la anaf . Cat mai multi , unul langa altul . Si eventual si alte organe de control …

  Stiu , e anormal , vor calca pe cirese , va vor incalca intimitatea , vor deranja familia si vecinii , etc. Dar vor ” salva ” ciresele si graurii vor pleca pentru o scurta perioada .

  Cam asa procedeaza d-ul Ponta cu economia si societatea .

  Apreciază

 14. Împodobiţi cireşii cu ,,ghirlande ” de cutii goale de conserve cu ceva pietricele inauntru, legate intre ele . Apoi puneţi pecineva sa semene cu Vasile Roaită, dar nu cu sirrena ci cu sfoara care leaga toate cutiile. Cu deosebită stimă1

  Apreciază

 15. Ia să vedeţi ce listă de grauri grăsuţi am găsit eu pe net.

  Exact cum spuneţi dumneavoastră: cu cartierul general într-o grădină vecină sau chiar îndepărtată, cu câte un ONG trimis cercetaş, la înaintare, hrăniţi puţin din cireşii de peste gard, cât să prindă puteri ca să se poată înstăpâni în cireşii autohtoni, fără teamă de nimic, retrăgându-se strategic dacă este cazul şi năvălind când se impune . Solidari. Determinaţi. Autosuficienţi. Tragi cu praştia într-unul, te trezeşti cu ceilalţi o sută încâlcindu-ţi-se în păr.

  Nu ştiu dacă acţiunea de fidelizare a graurilor a reuşit cu toţi cei de pe listă – probabil că nu ; ca în orice altă afacere, nu poţi sconta pe 100% profit decât dacă eşti prea puţin pragmatic.

  Dar, în linii mari , cred că s-a dovedit totuşi o afacere de succes, cu o rată de profitabilitate cel puţin interesantă pentru investitor. Aşadar:

  LISTA LUI SOROS

  Sandra Pralong – fost consilier al președintelui Emil Constantinescu
  Alexandru Lăzescu – fost director al TVR
  Andrei Pippidi – istoric, membru în Comisia care a elaborat Raportul Tismăneanu și Raportul Elie Wiesel privind participarea României la Holocaust
  Vladimir Tismăneanu – politolog,președinte al Comisiei Prezidentiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România
  Andrei Pleșu – scriitor, Ministru al Culturii(28 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991), Ministru de Externe (29 decembrie 1997 – 22 decembrie 1999), membru al CNSAS(2000 – 2004), consilier al președintelui Traian Băsescu ( decembrie 2004 – mai 2005)
  Catrinel Pleșu – fost director, Centrul Naţional al Cărţii, din cadrul ICR (2009 – 2012)
  Mihai Șora – filosof, Ministrul Educației (decembrie 1989 – 28 iunie 1990)
  Renate Weber – consilier al președintelui Traian Băsescu, (2004 – 2005) europarlamentar PNL.
  Liviu Antonesei – scriitor, jurnalist
  Alin Teodorescu – sociolog, primul președinte al GDS, consilier al premierului Adrian Năstase, Ministru cancelar, șeful Cancelariei Primului Ministru Adrian Năstase, fondator IMAS
  Andrei Marga – filosof, Ministru al Educației (1997 – 2000), Ministru de Externe (mai 2012 – august 2012), președinte al ICR (septembrie 2012 – iunie 2013)
  HR Patapievici – filosof, membru al CNSAS (2000 – 2004), președinte al ICR (2005 – 2012)
  Mircea Mihaieș – critic literar, eseist, fost vice-președinte al ICR( 2005-2012)
  Mihai-Răzvan Ungureanu – consilier al Președintelui Iohannis, fost ministru de externe (2004 – 2007), șed al SIE (2007 – 2012), premier al ROmâniei (februarie 2012 – mai 2012)
  Cristian Pârvulescu – politolog, președintele Asociației „Pro Democrația”
  Victor Rebengiuc – actor
  Sabina Fati – jurnalist România Liberă, revista 22
  Andrei Oișteanu – etnolog, antropolog, membru în Comitetul educațional al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”
  Andreea Pora – jurnalist
  Teodor Baconschi – teolog, fost ministru de Externe, decembrie 2009 – ianuarie 2012, ambasador al României la Vatican, în Portugalia, San Marino. Secretar de stat în MAE(2005-2006), Consilier al Președintelui Traian Băsescu (2006 – 2007)
  Monica Macovei – europarlamentar, fost Ministru al Justiției(2004 -2007), fost candidat la președinția României
  Alina Mungiu – politolog, șef al Știrilor TVR (1997 – 1998), a fondat Societatea Academică din România, profesoară la SNSPA
  Stelian Tănase – scriitor, președinte-director general al TVR, fost director al Realitatea TV
  Laura Ștefan – membră a ONG-ului „Expert Forum”, director în Ministerul Justiției( 2005-2007), a fost declarată expert – anticorupție de către Ambasada SUA
  Adrian Cioroianu – istoric, decan al Facultății de Istorie a Universității București, a fost unul din susținătorii introducerii Manualelor alternative, inițiativă a Fundației Soros. Fost senator, de Timiș, fost europarlamentar, fost ministrul de externe (aprilie 2007 – aprilie 2008)
  Rodica Culcer – jurnalist, fost referent la Ambasada SUA de la București( 1985 – 1991), fost director al Știrilor TVR
  Adrian Cioflâncă – cercetător științific, fost membru al CNSAS, coator al Raportului Tismăneanu și al Raportului Elie Wiesel.
  Stere Gulea – regizor, fost președinte al TVR
  Gabriel Liiceanu – filosof, director al Editurii Humanitas( fosta Editură Politică)
  Sorin Ioniță – politolog, fost consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani; reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), sectiunile Transport-Energie şi Mediu-Agricultură, fost membru în Comisia Prezidențială Pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice
  Smaranda Enache – președinte al ONG-ului Liga Pro Europa, fost ambasador al României în Finlanda (1998 – 2001)
  Edward Helvig – șef al SRI, fost director General al Institutului de Studii Sociale, Fost consilier al Ministrului de Interne, C. Dudu Ionescu, Fost consilier al lui Mugur Isărescu, fost deputat de Bihor, fost europarlamentar fost Ministru Dezvoltării Regionale și Turismului în Guvernul Ponta
  Radu Filipescu – nepotul fratelui lui Petru Groza, membru fondator al GDS
  Armand (Armant-Constantin) Goșu – istoric, fost consilier al Ministrului de Externe (2010 – 2012), fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru analiza Dictaturii Comuniste în România, fost director al Institului Român pentru Istoria Recentă
  Dan Perjovschi – desenator, ilustrator
  Mircea Toma – activist, ActiveWatch.
  Mihail Bumbeș – istoric, co-fondator al ONG-ului Miliția Spirituală, cercetător în cadrul IICCMER. A obținut, prin Miliția Spirituală, o bursă de 30.000 de dolari de la CEE Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.
  Claudiu Crăciun – politolog, lector al Catedrei de Științe Politice și Studii Europene de la SNSPA, fost expert în cadrul Secretariatului General al Guvernului şi Ministerului Educaţiei (2004-2009). Lucrarea sa „The Learning Government Research Project:Assessing Policy Making Reform in Romania” a fost editată sub auspiciile Open Network Society și a Centrului pentru Studii Politice din cadrul Universității Central Europene, ambele înființate de George Soros.

  Apreciază

 16. @serbanfl spune : +Oare se socotesc și graurii la numărul de refugiați „repartizați” României?! :)+
  Sub lozinca înşelătoare Oikumena (ideea este nobilă, dacă nu ar fi fost intenţionat deformată) şi cererea de îndepărtare a lui Khadafi, BHL era de fapt purtător de cuvânt pentru interese care vor să transforme UE într-o schemă Ponzi demografică. Prezenţa lui Khadafi la putere în Libia împiedica schema în Mediterana. Suferinţele azilanţilor sunt reale, dar ele au fost create intenţionat. România a dovedit după decembrie 1989 că este rezistentă la toate impulsurile externe ce vor să o degradeze. Dar acum, iată!, intrăm într-un scenariu melodramatic-lacrimogen în care trebuie să cedăm identitate şi chiar putinţa de regenerare a noastră într-un cadru tradiţional-naţional. Ce gândire obedientă au slugile acestea intelectuale mediocre (BHL, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu) ale stăpânilor atotputernici ai lumii !

  Apreciază

 17. Domnule Năstase,
  V-a scăpat ceva ce nu credeam că pot citi pe un blog moderat de dumneavoastră:

  papasha
  mai 29, 2015 la 7:15 pm

  Ori sunteti prosti , ori sunteti vanduti , cozi nenorocite de topor !

  Va intrebati ca prostii-n mijlocul potecii (! ) , de ce nici o firma romaneasca nu preia proiectele miniere spre exploatare , pai hai sa va spun eu voua , motivul bai prostii satului : …

  😯
  La ce bun un Disclaimer?

  Apreciază

 18. Probabil ca nu mai pot fi suficient de atent la ceea ce se intampla, fiindca nu imi dau seama despre care grauri vorbiti. Ori nu pot vedea padurea din cauza copacilor. Am cautat in media stiri despre grauri, nu am gasit.

  Apreciază

 19. Ungaria se pune pe naționalizat

  Polonia şi-a reformat economia privatizând cam tot ce era de privatizat. Împinsă de la spate de FMI, România vinde şi ea acţiuni la companiile de stat. Dar Ungaria face exact invers, naţionalizează.

  Guvernul de la Budapesta va cumpăra companiile de electricitate pe care germanii de la RWE le controlează în Ungaria.

  Preluarea lor va fi făcută prin intermediul Băncii de Dezvoltare a Ungariei, care în acelaşi timp va cumpăra acţiuni şi la firmele de distribuţie a RWE.

  După naţionalizare, companiile cumpărate de la RWE vor deveni divizia de electricitate a Companiei Naţionale de Utilităţi. Este o companie subordonată direct premierului Viktor Orban şi a fost înfiinţată pentru a furniza ieftin, predictibil şi eficient, electricitate, căldură şi gaze.

  Apreciază

 20. Cică, în rândul liberalilor, cazul Rarinca a produs o vie emoţie; aşa zicea ieri, pe vremea asta, Corneliu Dobriţoiu … Dar eu mă mir de unde are el informaţiile astea şi dacă şefii lui de la partid au idee ce afirmă el pe la televiziune, că eu am văzut doar ce emoţionaţi erau liberalii, prin reprezentanţii lor de frunte, ca nu cumva să păteze cineva rochiţa bleu deschis, cu volănaşe, a doamnei Livia Stanciu. Şi cum rochiţa doamnei Stanciu se pare că este chiar Justiţia independentă, mă ia şi pe mine aşa o jale când văd cum dânsa însăşi şi-a răsturnat în poală sosiera şi-acum întinde cu râvnă conţinutul vâscos cu un şerveţel, cât să arate de zece ori mai sinistru decât la debutul incidentului.

  Nu este însă singură în greaua încercare…vine Danileţ cu un borcănel cu praf de talc şi-i aplică întreg conţinutul pe pata care este acum uriaşă şi prezintă nuanţe plăcute şi îndrăzneţe de maro. Olfactiv, pata ne întâmpină cu arome de usturoi stătut, în amestec cu parfumul cu aluzii de CHANEL 5 contrafăcut într-un subsol , emanat fără inhibiţii de talcul aderent . Acum pata este albă la mijloc, cu atât mai colorate par marginile –pudra are efectul derutant al fardului pe obrazul unui mort de de două-trei săptămâni…

  Sare Dan Tapalăgă să rezolve cazul şi aruncă în poala doamnei nişte clor ; în amestec cu talcul, se face o pastă care începe să sfârîie molcom. Pata enormă nu dispare, în schimb se decolorează în jurul ei tot materialul , până sub sâni. Surpriza plăcută este că nu se decolorează uniform ci produce noi şi noi nuanţe- un amestec inedit de bleu şi căcăniu .

  În clipa asta, mai există o singură speranţă: să intervină Codruţa . Îmbujorată şi fermă, aceasta face ce ştie ea mai bine: pune mâna pe foarfecă şi harşt! Partea din faţă a rochiei s-a dus .

  Dar , nenorocire: acum se lăfăie la lumina zilei , lenjeria îngălbenită a doamnei Stanciu ,combinezonul desfăcut pe la cusături şi prins neglijent cu ace de siguranţă, cu danteluţa atârnând în neştire …

  D-aia spun…Ca să nu se ajungă aici, oare nu era totuşi mai bine ca preşedinta Înaltei Curţi să-şi dea demisia de săptămâna trecută?

  Apreciază

 21. Se inveleste pomul intr-o plasa de plastic cu ochiuri potrivite care permite coacerea fructelor si descurajeaza graurii. Se gaseste de vanzare pe la malluri. Daca ceea ce ati scris nu este o fabula.

  Apreciază

 22. Motiunea de cenzura: Cand aritmetica o trece, orice tema este buna

  Multi politicieni cred ca tema motiunii de cenzura, votul prin corespondenta, anuntata de Alina Gorghiu ca este nenegociabila si ca va fi depusa pe 5 iunie, nu ar fi potrivita pentru daramarea Guvernului. Imi pare rau ca o spun, nici nu as vrea sa se adevereasca, dar asemenea opinii sunt foarte de suprafata. Cel mai departe de realitate este chiar premierul Victor Ponta, care crede ca o opozitie despre care a afirmat ca nu exista si o tema care nu ar avea legatura cu guvernarea nu au cum sa-i puna in pericol pozitia.

  Asa sa fie oare? Probabil ca presedintele PSD mizeaza pe controlul strict asupra partidului, mai bine spus asupra echipei de la varf, care s-a vazut ca a functionat in cazul Dragnea, ai carei membri, fideli si indatorati, sunt folositi ca motoare si curele de transmisie ale unei adevarate anvelope coercitive de leadership, impuse masei, un fenomen de putere imaginativa, sa-i zicem mai cu modestie pe romaneste, americanii ii spun mai pompos exceptionalism, reproductibil in totalitarism si autoritarism, dar, ca o exceptie de la regula, si in democratie.

  Nu as opera cu criteriile de bun sau rau in cele trei cazuri de sisteme sau regimuri politice, asa cum ne manipuleaza “corectitudinea politica” sa acceptam. Pot exista, si sunt de dorit, si situatii compuse. Poate ca supervizorii “corectitudinii politice” vor sari ca arsi cand vor afla de posibilitatea democratiei totalitare, ca modalitate de control total de catre popor asupra puterii, care este o aspiratie legitima. Sau despre democratiile autoritare, in care accesul la guvernare este democratic, cu exercitiu democrat-autoritar, care imbina libertatea de exprimare si consultarea populara cu autoritatea guvernarii, limitabila prin motiuni constitutionale. Ceea ce acuza, ieri, opozantul Aleksei Navalnii, ca Vladimir Putin nu se va da inapoi de la nimic pentru a mentine “monopolul asupra puterii” nu este decat o grimasa antidemocratica si antiautoritara, in conditiile in care presedintele rus se bucura de sustinerea a 86 la suta dintre cetatenii rusi si de simpatia lumii fair play a sportului (realegerea la FIFA a lui Blatter a fost indirect un plebiscit de simpatie fata de politica putinista), iar amenintarile din jurul Rusiei cer determinare administratiei de la Kremlin.

  Sa fie limpede, nu resping unitatea si autoritatea de partid, fara de care nu se poate infaptui nicio cauza mareata, ci confiscarea si transformarea lor in unelte ale puterii personale. Pentru astfel de derapaje sunt cel putin doua probe temeinice, pentru a folosi o terminologie in curs de consacrare juridica, excluderile din partid si arestarile preventive. Cine nu a dat semnale de conformare, s-a trezit in afara partidului (ca Mircea Geoana), la DNA sau in ambele situatii (ca Marian Vanghelie). Daca Victor Ponta va fi contrazis de evenimente, adevaratul perdant, pe termen mediu-lung, va fi PSD, dar nu vor fi de neglijat nici dezamagirile unor colegi ca ZeV si George Ban, care au lustruit fatada Ponta cu o dedicatie care ar fi fost demna de un scop mai bun. Pe ei si pe altii ca ei ii intreb, cui vreti sa i se deconteze criza politica, care pluteste in aer, PSD-ului?

  De ce ar fabula PNL cu o tema de motiune neconvingatoare, care in mod normal nu ar avea nicio sansa de a trece? Doar pentru a-si da singur cu stangul in dreptul? Ca sa se faca de ras, la scena deschisa, ca-si va trimite sageata pe langa tinta? Nu exista decat o explicatie, pe care cei nedumeriti de tema motiunii nu o pricep: calculele au fost facute, voturile ies la socoteala. PNL nu a stat degeaba, din noiembrie, tectonica pe care a pregatit-o in PSD va rupe partidul in doua chiar sub scaunul lui Ponta. Morala cu care se va incheia povestea va fi simpla, cand se stie dinainte ca aritmetica va trece motiunea de cenzura, orice tema este buna.

  Apreciază

 23. „Vremea gra(ng)urilor”, cu inspirate trimiteri la cei ce se cred, prosteşte, feriţi de ochii lumii, dar şi de mânia ei !
  Excelentă trimitere, cu aviz de primire semnat prompt de o mulţime de cititori ai acestui excelent blog, dar şi cu refuzuri de primire şi returnări disperate ale celor ce s-au dedat , în stoluri, la distrugerea livezilor cu fructe, de fapt a Marii grădini a Maicii Domnului, cum mai este, pe drept cuvânt, numită – România ! ! 🙄
  Sunt mulţi ( lista postată de L.A. cu cei ai lui Soroş este doar o mică parte dintre aceste stricătoare de ţară fiinţe :mrgreen: ), dacă începem a-i număra, dar foarte puţini când începem a-i judeca după criterii ce ţin de condiţia umană, dar mai ales de ceea ce numim dragostea de neam şi Ţară !
  Stoluri de astea s-au mai năpustit asupra României, dar n-au putut-o distruge, datorită calităţii umane a celor pe care i-au găsit aici !
  Degeaba se încearcă a-i face pe români leneşi, hoţi şi mincinoşi ( la o privire superficială aşa pare, dacă-i observăm pe cei care s-au aşezat ca păduchii în frintea acestei ţări 😉 ), dar Istoria noastră, cea cu parşivenie ascunsă sau falsificată, dovedeşte cu prisosinţă că şi acest stol va sfârşi prin a se recunoaşte învins de inteligenţa ( mai ales cea înnăscută 😉 ), de hărnicia şi bogăţia aproape de neimaginat pe care acest Popor le-a primit în dar de la Bunul Dumnezeu !
  Care, poate mirat de câte a putut să reverse asupra acestui binecuvântat loc, ne-a pedepsit, oarecum periodic, cu asemenea stoluri, cam de fiecare dată în ultimul timp, venind dinspre aceleaşi zări . 🙄

  Apreciază

 24. @ sufletzele delicate

  Da le-am citit ( criticile ) , nu -mi cer scuze , dar promit ca voi fi mai ” pe ocolite ” data viitoare .

  Dar ca sa ma indrept complet , ajutati-ma si spuneti-mi si mie ce v-a dejanjat cel mai mult , exprimarea sau adevarul ?

  Apreciază

 25. Domnule Adrian Năstase,

  Încurajat de răspunsul Dvs pentru Cârcotasu’, care se referă la limbajul de pe blog, vă semnalez și eu un limbaj de bordel, care a trecut nesancționat.

  La subiectul „Despre pădure, cu dragoste (V)”, apare următorul mesaj:

  „mai 28, 2015 la 4:14 pm

  @ George ban

  Ramane cum am stabilit : alupigus .”

  Copilărind în Colentina, presupun că știți ce înseamnă ultimul cuvânt. Dacă nu, citiți invers. Ce merită autorul (Adrian B), care este multi-recidivist în limbaje jignitoare și obscene? Nu credeți că o condamnare cu suspendare (de pe blog) de măcar o lună, l-ar mai tempera?

  Apreciază

 26. Doru Coarna
  mai 29, 2015 la 5:06 pm

  Ati fi foarte bun in politica, chiar aveti ,,saif”, daca stam si analizam finalul comentariului pe care l-ati postat pe firul anterior:

  ,,Mai bine va ganditi la asta decat la cele de mai sus…”

  Corect, populatia neputand fi niciodata , in intregime, inteligenta (asa cum rezulta implicit din comentariul dvs) , ,,cineva” trebui sa le spuna oamenilor la ce sa se gandeasca si mai ales CUM sa gandeasca….
  Felicitari. Eu va votez.
  Dar atentie…..la randul dvs trebuie sa va mulati in prealabil pe calapodul de ,,gandire” al institutiilor de forta.
  😉

  Apreciază

 27. Ministerul Roman de Externe se da oripilat ca vreo cativa romani (ma rog, Tomac este un altfel de roman) sunt pe o lista neagra a Moscovei cu indezirabili pe teritoriul Rusiei.
  Dar acelasi Minister nu cere explicatii Washingtonului pentru decizia de a interzice altor romani privilegiul de a se deplasa pe teritoriul SUA.
  Pai cum vine asta, stimabililor ? In relatiile internationale nu se aplica reguli similare de comunicare ? (Z)

  Apreciază

 28. Faptul că nu ești de acord cu ideile unora nu-ți dă dreptul să-i faci proști, mai ales că nu-i cunoști.
  Poți să-ți exprimi dezacordul civilizat, aducând drept argumente informațiile pe care le ai. Se știe că ideile se formează pe baza informațiilor, și fiecare are informațiile lui.
  Mereu aduc aminte de EDUCAȚIA DIN FAMILIE, nu de diplome, și susțin că societatea românească nu va progresa decât atunci când EDUCAȚIA DIN FAMILIE va fi una elevată.
  Cei care îi fac pe alții proști și tâmpiți se descalifică pe ei înșiși, dovedesc că fac parte din categorii sociale slabe, ca să nu zic altfel.
  Dealtfel, eu nici nu-i citesc pe anumiți comentatori lipsiți de educație. Câteodată aflu indirect ce au scris.
  În mod normal, domnul Năstase nici n-ar trebui să-și piardă timpul cu cenzurarea unor comentatori. Comentatorii înșiși ar trebui să se autocenzureze.

  Apreciază

 29. Da, m-am lamurit. Ca graurii mananca fructe de foame, asta mai inteleg; dar ca le mananca din invidie, asta da! Oricum, pare ca avem de-a face cu niste grauri foarte risipitori, din moment ce nu le ajung mormanele de fructe guvernamentale pe care le primesc periodic. Graurii astia risipitori si vesnic nesatui de cirese sunt, in opinia mea, foarte coruptibili si in stare de orice pentru drogul numit cirese.

  Apreciază

 30. @ help !

  Ce-i aia ” categorie sociala slaba ” ?

  Cine-s nenorocitii care populeaza categoria asta sociala atat de slaba ?

  Aia care au acumulat stiinta de carte , limbi straine , cu diplome adevarate si din-ainte si de-acum , si care s-au intretinut singuri cu tot felul de job-uri , de la opinca la vladica , si care au verbul mai din topor ?

  Aualeu ma ineaca ipohondria stresului , cred ca asta vorbeste de mine !
  Aspacardinu ‘ !

  PS Gazda – scuze ! ‘ntzeles !

  Apreciază

 31. @ George Ban
  Domnule, păi eu văd că le ştii pe toate cele din vasta cultură a vulgarului! Ţin minte că odată ai încercat să mă prinzi şi pe mine cu libertinajul egumenului Eufrosin Poteca ! Dovezile erau pe toate drumurile, mi-ai spus! Ţi-am mai explicat, incriminatoare pentru Poteca era cumpărarea cărţii De l’Amour a lui Destutt de Tracy (lectură preferată de Alexandra Kollontai), care tocmai fusese tradusă în limba italiană atunci când Eufrosin Poteca studia la Şcoala Normală Superioară din Pisa înfiinţată de Napoleon I.

  Apreciază

 32. Cel repetent la EDUCAȚIE întreabă:
  „ce v-a deranjat? exprimarea sau adevărul?”

  Dacă vă întrebați cine deține adevărul, iată cine! „Domnia” sa.
  Așadar, cine vrea să afle adevărul, să citească comentariile „domniei” sale!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.