Fundatia Titulescu: Invitatie la curs

„FET organizează, în perioada 18 martie – 24 aprilie a.c., cursul cu tema generală „România în noua configurație mondială”. Modulele acestui curs sunt:

I. Politica externă a României în secolele XIX și XX – tumultul unui parcurs la limita imposibilului
II. Diplomația românească și rolul ei în contextul lumii globalizate a secolului XXI
III. nouă ordine mondială? Aspecte ale geopoliticii globale
IV. România – de la izolarea anilor ’90 la poziția de frontieră estică a Uniunii Europene și NATO

Prelegerile subsumate acestor module vor oferi participanților oportunitatea de a dobândi cunoștințe fundamentale referitoare la istoria politicii externe și a diplomației române în ultimele două secole, o înțelegere aprofundată a relațiilor internaționale ale lumii contemporane, precum și o perspectivă asupra poziției României în noul context geopolitic al secolului XXI.

În ordinea cronologică a prelegerilor, academicianul Dan BERINDEI va conferenția despre ”modernitate și trezire națională” în politica externă românească, cu referire la perioada dintre Mica Unire și Marea Unire. Profesorul Ioan SCURTU va explica miza apărării integrității teritoriale în politica externă românească din perioada interbelică. Ambasadorul Constantin VLAD va evoca personalitatea lui Nicolae Titulescu și epoca Societății Națiunilor, parcurgând etapele prin care a trecut diplomația românească până în 1975, la Actul Final de la Helsinki. Decanul Facultății de istorie a Universității București, profesorul Adrian CIOROIANU, va schița arhitectura de alianțe a Europei în logica Războiului Rece și folosirea ideologiei ca instrument al politicii externe. Ambasadorul Sergiu CELAC va desluși stilul diplomatic și ”jocurile de societate” care au urmat căderii Zidului Berlinului. Fostul director al SIE, profesorul Teodor MELEȘCANU, va lansa întrebarea dacă securitatea României este doar o chestiune militară. Generalul Mihail E. IONESCU va prezenta actorii sistemului internațional actual și balanța de putere. Profesorul Adrian SEVERIN va face harta războaielor locale și a conflictelor înghețate iar generalul Constantin DEGERATU va analiza tendințele actuale de realiniere din punct de vedere geopolitic și geostrategic. Senatorul Titus CORLĂȚEAN va oferi o perspectivă asupra unui necesar proiect al României la Uniunea Europeană. Profesorul Cristian BARNA se va referi la prevenirea și managementul conflictelor în cadrul NATO și al UE. În sfârșit, președintele FET, Adrian NĂSTASE, va analiza redefinirea hărții geopolitice și a mediului de securitate la frontiera estică a comunității euro-atlantice și va aminti cursanților de ziua în care Google a învins secretul de stat – Operațiunea Wikileaks.

Prelegerile vor avea loc la Casa Titulescu, din Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București. Cursul este structurat pe 4 module, 14 prelegeri (28 ore), cu o frecvență de 3 zile/săptămână (luni, miercuri, vineri) între orele 17.00 – 19.00. Taxa de participare este de 1.000 lei (800 lei pentru studenți). Cursul se încheie cu eliberarea unui certificat nominal de absolvire.

Mai multe informații legate de program, lectori și procedura de înscriere găsiți la http://www.titulescu.eu/2015/02/cursul-romania-in-noua-configuratie-mondiala.”

20150305-222847.jpg

19 gânduri despre “Fundatia Titulescu: Invitatie la curs

 1. O mica observatie : d-ul Degeratu ar trebui sa participe la acest curs din postura de cursant . Sincer ! Si in aceeasi banca cu alti doi ” analisti ” de seama : Iulian Chifu si Iulian Fota . Poate asa vor invata si ei ceva !
  Eu personal nu dau doi bani pe ceea ce spun acesti trei domni .

  In rest , cursul mi se pare extraordinar si invitatii de mare clasa ! Respect !

  http://www.rts.ch/info/monde/6582281-julian-assange-craint-la-mort-ou-la-mise-au-secret-aux-etats-unis.html

  Apreciază

 2. @ Zev @ Timpul irosit

  N-ati inteles nimic din ceea ce am spus ! Eu nu l-am urat niciodata pe Victor Ponta . Eu am votat PSD si Victor Ponta si daca maine ar fi alegeri l-as vota din nou ! Pentru ca n-as putea vota niciodata basishti ! Daca urmariti postarile mele mai vechi veti vedea ca l-am sprijinit , laudat si apreciat atunci când a fost cazul . Adica de foarte multe ori …

  Insa , Victor Ponta de astazi si-a pierdut complet credibilitatea ! In ultimii doi ani , acest domn ne-a aratat o cu totul alta fata , ne-a mintit , ne-a pacalit si ne-a aratat ce poate . Practic , si-a ratat toate obiectivele politice cu care a venit in campanie . Astazi , el nu se mai deosebeste cu nimic de Basescu , MRU sau Blaga ; are acelasi comportament si aceleasi naravuri .

  A fost ales de 72 % din electori cu un mesaj antibasescu si dansul s-a dus a 2-a zi sa bata palma cu acel ticalos ! Nu numai ca nu ne-a scapat de Basescu dar astazi ne si SFIDEAZA cu tot felul de basisti numiti in functii de ministrii .
  Mai mult decat atata , dansul in loc sa lupte impotriva abuzurilor din regimul Basescu , s-a inhaitat cu ei si a consolidat statul politienesc !

  Iar din punct de vedere economic , acest domn e un dezastru ! E de ajuns sa faceti o plimbare prin orice oras de provincie ca sa vedeti starea economica a Romaniei : o multime de spatii comerciale inchise , saracie , cersetori , somaj , comercianti terorizati de organe de control . Mai rau ca niciodata !

  Este un om care nu intelege deloc vremurile in care traim , firescul vietii si fenomenul economic ! Inclusiv acest nou cod fiscal cuprinde o multime de prevederi aberante , capcane si mizerii ( inclusiv revenirea la impozitul forfetar al lui Boc & Pogea pt. microîntreprinderile fara niciun angajat !!! ) .

  Acest om , in naivitatea lui periculoasa , crede ca acea carticica numita cod fiscal va scoate Romania din recesiune . Total eronat !
  Politicienii din ultimii 10 ani au ASASINAT aceasta tara ! Lumea este infricosata , au instaurat teroarea si au omorat orice ENTUZIASM de a face afaceri .
  Lumea este scarbita si terorizata de acest stat politienesc absurd care se hraneste cu victime , cu populism si cu prostie . Iar Victor Ponta a contribuit din plin la asta !

  Victor Ponta conduce tara asta ca un basist , prin intermediul unor basisti sau rude si face doar ceea ce-i zbiara basistii ( presa , pdl , pnl ) . El nu intelege sau nu are CURAJUL sa spuna ca lucrurile merg prost , ca s-au facut nedreptati in tara asta , ca e o atmosfera insuportabila , ca e un stat politienesc ! La urma urmei e unul de-al lor … Si astazi , noua nobilime a Romaniei e reprezentata de organele de represiune ( procurori , judecatori , militieni , turnatori , etc. ) .

  Sper sa fi inteles ceva din ceea ce v-am scris …

  Apreciază

 3. Cursul Fundatiei Titulescu – prezenta lui Adrian Severin , colaboratorul apropiat al lui Roman in guvernarea 1990-1991 ( un dezastru ) , ministrul de externe al catastrofalei guvernari 1997-2000 , ceratorul de scuze Germaniei fara ca Germania sa-l ia in seama si lobbystul ” 25000 de euro interventia ” de la Strasbourg valorizeaza , credeti , mult , acest curs ?
  @Adrian B – defectul lui Ponta este ca reuseste performanta incredibila de a ucide cuvintele , eliminandu-le valoarea prin logoreeea lui epuizanta .
  Are realizari incontestabile : prelungirea autostrazii Transilvania spre Targu Mures si Alba Iulia , enorm pentru Romania .

  Apreciază

 4. @Adrian B. Nici nu ma ostenesc sa citesc mai mult de 3-4 randuri din ceea ce scrii. Ai reusit sa mai adaugi doua persoane pe lista celor care nu inteleg nimic, in curand tot blogul va fi format din neputinciosi, conform clasificarii Udrea-Aligica.
  Scumpule, din partea mea il poti injura pe dl Ponta cat vrei si cat te tin bojocii si degetele; de ZeV nu raspund.
  Pe de alta parte, imi trimiti o replica pe sistemul unde dai si unde crapa, unde am deschis eu un dialog cu tine pe subiectul Ponta?
  Hai, te las acum sa curgi linistit la vale, conform principiului heraclitian.
  P.S. Sa stii ca, in prostia si in incapacitatea mea de a intelege de primesc un raspuns despre Ponta la un comentariu despre DD si de a pricepe de ce a-ti semnala ca nu esti singurul fara teama si prihana conduce la lungirea listei tale negre, pot totusi forma cuvinte care incep cu litera B. Mai cred ca imi pot petrece viata mai placut decat in dialoguri cu tine; scuza-ma ca te-am deranjat.

  Apreciază

 5. Adrian B.
  Cum ar putea sa lupte Victor Ponta, de unul singur, cu ,,abuzurile sistemului politienesc” ?
  De notiunea de ,,parlament”, ati auzit ? Dar de necesitatea agregarii unei majoritati suficiente si suficient de hotarate, ati aflat ? Evident, nu de la Vocea Americii. (Z)
  Poate fi un Parlament mai unit si mai coerent decat societatea romaneasca de astazi, in ansamblu, extrem de bombardata si bulversata de un noian de informatii contradicatorii, difuze si/sau neverificate ?
  Cine ar putea schimba lucrurile (in sensul dorit de dvs) in calitate de
  premier ?
  PS
  Impozitul forfetar, IN SENSUL DEFINITIEI LUI CORECTE, este binevenit si in economia Romaniei. El se aplica unui anumit gen de afaceri care servesc in mod direct un anume public dificil de cuantificat si impozitat altfel.
  Starea economiei Romaniei (pe crestere si in limitele deficitului bugetar asumat) reflecta (si) masurile bune adoptate de guvernul Ponta, care guvern, a reparat si continua sa o faca consistent din nedreptatile facute cetatenilor de catre guvernele lui Traian Basescu.
  Incasarile la buget sunt peste asteptari in primele doual luni ale anului, iar masurile sociale vor continua, sper eu, fara ca echilibrele macro sa fie periclitate si in pofida sabotajelor basesciene instrumentate de gruparile si grupusculele dreptei.
  In fine, se poate intampla si altfel, daca PMP declara razboi Rusiei. 😉

  Apreciază

 6. http://www.nytimes.com/2015/03/05/opinion/romanias-anti-corruption-mania.html?_r=0 Dacă vom citi mai cu atenţie articolul scris de PATRICK BASHAM şi publicat de foarte prestigiosul –până mai devreme- cotidian The New York Times, vedem că “bordul” editorial de la NYT instituie acum acolo o barieră cu semnificaţia : “La ALRO, STOP!”, în anchetarea cazurilor de corupţie din România. Cum de au scăzut atât de rapid, şi atât de înjositor!, evaluările moraliste de la NYT ? Să fie vorba oare despre money, money, money (denghi, denghi, denghi)?

  Apreciază

 7. @ Capsula Timpului

  Yes-man heraclitian ?

  @ Zev

  Am inteles . Impozitul forfetar e bun ! Doar ce-i care-l aplica difera , dupa caz …

  @ centru

  Sunteti nostim ! Ce autostrada a prelungit Ponta ? Poate a prelungit-o pe hartie sau in mintea dumneavoastra , ca in realitate autostrada aceea nu exista .

  Apreciază

 8. Timpul
  Nu va suparati pe Adrian B…el a fost obisnuit (abuzat n.r.) cu ,,stilul Vsile”.
  Pana la urma va intelege, prin argumente exprimate intr-un limbaj civilizat, ca extremele si liderii nu rezolva exhaustiv problemele grave si nimeni nu ramane, pana la urma, un neinteles, decat daca doreste musai el insusi asta, orice i-ai spune.
  (Z)

  Apreciază

 9. Din Jurnalul lui Constantin Argetoianu (1936):

  Un ziarist de la „Ora” a venit să-mi ceară un interviu asupra mișcării de dreapta. I-am dat următorul răspuns pe care îl transcriu:
  Noi ne jucăm de-a politica. Nu există mișcări de dreapta. La noi lumea e extrem de nemulțumită și de tulburată în conștiința ei, pe de-o parte de criza fără sfârșit care i-a sărăcit pe toți și i-a pus în neputința de a realiza până și cele mai modeste năzuinți, pe de altă parte de valul de mocirlă morală asupra căruia nu e nevoie să insist, care ne plimbă din Skoda în Cagero și atâtea alte afaceri senzaționale, fără să mai vorbim de șperțul zilnic care a înlocuit pâinea zilnică.
  Lumea exasperată caută să scape din cercul acestor mizerii materiale și morale. Caută să scape și se agață de formule, după gust, temperament și vârstă.
  Tineretul vede scăparea în Crucea încârligată și antisemitism; oamenii mai în vârstă dar care nu și-au pierdut toate iluziile o văd în rețetele democrației integrale, iar oamenii în vârstă și cu experiență nu mai au din nefericire încredere în nimic.
  În poporul nostru, în masa lui de aproape 18 milioane de rurali, nu există nici curente de dreapta, nici de stânga, ci numai oameni nevoiași și istoviți de mizeriile vieții. Cele câteva mii de studenți care zbârnâie nu izbutesc decât să dea puțină viață orașelor și să servească de masă de manevră șmecherilor.

  Apreciază

 10. @Adrian B – daca ai fi si tu nostim , ce bine ar fi … …nostim cum nu sunt nostimi nici rezidentii in Romania ai serviciilor unei mari puteri din Est si ale satelitilor ei , care sunt pe aici …
  Calmos . Stingem televizorul sau schimbam de pe Realitatea – Antene – ProTV-uri pe BBC sau RAI Due daca avem , iesim la o plimbare pe jos daca nu avem caini vagabonzi in haite pe langa bloc si respiram profund !
  Sanatatea mintala este la fel de importanta ca sanatatea fizica , Adriane .
  O autostrada se construieste in doi ani , chiar daca eu as vrea sa fie posibil in 12 luni .
  Daca tu ai solutii pentru o Campia Turzii Targu Mures in trei luni , trecand pe la Iernut Ludus Oarba de Mures peste toate dealurile si peste Mures pentru o autostrada cu 4 benzi , da-ne solutia .
  Daca ai urmari ce se intampla important in tara asta ( ceea ce e greu pentru romanul simplu , mediile de informare se focalizeaza pe dandy autohtoni primitivi si batausi , toape inculte si certurile dintre ei , daca nu tu copil omorat de camion ) in octombrie 2014 au inceput lucrarile la autostrada care leaga Turda de Sebes pe la Aiud Alba Iulia iar acum 2 saptamani s-au desemnat castigatorii pentru Campia Turzii Targu Mures .
  Amandoua santierele au fost initiate de guvernul Ponta si costa , impreuna , peste un miliard de dolari , finantarea este , datorita celor care au stiut sa lucreze , asigurata de UE

  Apreciază

 11. @Cris
  Interesante focalizări economice, politice, ideologice, vedea olteanul Argetoianu la 1936: 1/ Afacerea Skoda (aş agăţa întrebarea: „De ce sunt ardelenii altfel ?” Răspuns : Dar nu sunt ; îmi amintesc de un mare ardelean pesedist care îşi aranja sedii de magazine la Craiova); 2/ șperțul zilnic ; 3/Lumea se agață de formule, după gust, temperament și vârstă ; 4/ oamenii care nu și-au pierdut toate iluziile privesc rețetele democrației integrale. Aici, parcă-i vremea de acum. Poate mai este speranţă.

  Apreciază

 12. @ Carcotasu

  A fost o greseala de redactare . Scuze !

  @ Zev

  Vorbiti si va comportati ca un filfizon . Sunteti bugetar , nu ?

  @ centru

  Coborati cu picioarele pe pamant …

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.