Acasa

Ziua de joi, 21 august, a fost o zi complicata pentru mine. Dezbaterea de la trbunalul Buftea, asteptarea, despartirea de ceilalti „pacienti” – cu care impartisem saptamani si luni de viata in claustrarea de pe „scurta” din penitenciar, iesirea pe portile inchisorii, intalnirea cu jurnalistii si, mai ales, reintalnirea cu familia.

Multe dintre detalii le voi pastra pentru mine. Cu timpul va voi povesti insa unele experiente, unele ganduri. Am recitit, in alt fel, „Jurnalul fericirii”, am citit mult despre Arsenie Boca sau despre Valeriu Gafencu.

Poate ar fi cazul sa explic si sa regret o anumita apropiere intre dosarele mele si situatia detinutilor politici din anii comunismului. Exista o anumita confuzie intre notiunile de detinut politic, dosare politice (sau cu finalitate politica) si conditiile de detentie.In opinia mea, au existat, din pacate, dosare cu finalitate politica si dupa Revolutie. Ele au avut ca scop scoaterea de pe „teren” a adversarilor politici. La fel s-a intamplat si in Romania interbelica sau in cea de dupa razboi. In timpul comunismului, acest lucru s-a intamplat la o scara mult mai mare. Eu am argumentat de ce dosarele mele aveau o finalitate politica – de la plangerea catre parchet a Monei Musca si a co-presedintilor Aliantei DA pana la orchestrarea unor procese mamut cu aproape 1000 de martori si care au dus la condamnarea mea pe baza unor probe indirecte si prin rationamente „logico-juridice” sau pe baza unor bancnote -„corp delict” tiparite dupa 2 ani in SUA. Unii au spus ca dosarele in care am fost condamnat nu sunt politice, ca sunt de drept comun. E adevarat, termopanele, bideurile, „trofeul calitatii” nu sunt politice in sine dar scopul acestor procese a fost politic – lipsirea de libertate si eliminarea din spatiul politic a unui adversar care, dupa alegerile din 2004, era in continuare presedinte al Camerei Deputatilor si presedinte executiv al PSD si posibil candidat la urmatoarele prezidentiale. Chiar nu este clar ce s-a intamplat? Si in perioada comunista se folosea tehnica acuzatiilor de drept comun (homosexualitate, etc) pentru a acoperi finalitatea politica. Asemanarile inceteaza cand discutam insa despre CONDITIILE de detinere. In perioada anilor ’50 si ’60 – in special – aceste conditii erau cumplite (la Pitesti – celebrul centru de „re-educare”-, la Aiud, la Gherla, la Jilava, etc). Am fost in cateva randuri la Fortul 13 de la Jilava si stiu ce spun (dincolo de memoriile unor detinuti care au trecut prin acele locuri). Dupa trecerea penitenciarelor de la Ministerul de interne la Ministerul justitiei, dupa Revolutie, conditiile de detentie in penitenciare s-au schimbat radical. Sigur, a fost si presiunea Consiliului Europei, a CEDO sau a Comitetului impotriva torturii. Lipsirea de libertate are insa aceleasi caracteristici si efecte. Am facut aceste precizari in special din respect pentru cei care au suferit in inchisorile comuniste – oameni politici, preoti, intelectuali de tot felul si care au suferit torturi fizice si psihice greu de imaginat.

Acum ma aflu la Cornu. Ieri, nu am deschis calculatorul si nu am raspuns la mesaje. Am stat cu familia mea si ne-am bucurat de linistea locului. Ma re-obisnuiesc sa nu mai aud dimineata sunetele celor doua usi de metal care ramaneau inchise pe timpul noptii. Ma re-obisnuiesc sa nu mai aud, din curtea de plimbare, injuraturi sordide. A fost inca o incercare…

Va multumesc ca ati fost alaturi de mine, in tot acest timp. In Norvegia, locuitorii aprind mici luminite in ferestre pentru calatori, pentru ca acestia sa nu se simta singuri. Mesajele voastre, pe blog sau pe Facebook, m-au insotit in aceasta calatorie prin „desert”.

220 de gânduri despre “Acasa

  1. Vad ca multa lume se bucura ca domnul Adrian Nastase a revenit in sanul familiei.
    Eu nu ma pot bucura decat moderat, de altfel, foarte repede am redevenit ingrijorat. Dommul Nastase nu scapat inca de ,,ochiul” justitiei si serviciilor basiste,iar eliberarea domniei sale este conditionata.
    Poate ca as intelege interdictia temporara de a accede in demnitati publice, dar interezicerea dreptului fundamental de a alege, nu o voi pricepe in veci si-n pururi. E ca si cum i-ai lua cetateanului cetatenia. Mie mi se pare asta extreme de grav.
    Cei pe care ii sustinem, sper sa nu ne dezamageasca dupa alegeri si sa implementeze in Romania o noua revolutie legislativa care sa readuca statul de drept la menirea conferita de constitutie si la statutul de aparator al drepturilor omului, nu de inamic al acestora.

  2. Nu vă puteți da seama ce bucuroasă sunt că sunteți în libertate alături de familie. Parcă mi s-a luat o piatră de pe inimă, parcă m-am eliberat și eu de o povară grea și nemeritată.
    Vreau să cred că am avut și eu o luminiță în fereastră pentru dv., așa PNL-istă cum sunt. Sunt sigură că dv. înțelegeți perfect situația mea, aparent paradoxală, de PNL-ist care admiră și prețuiește un fost PSD-ist.
    Dealtfel, cred că demult nu mai sunteți nici PSD-ist, nici altceva, ci un intelectual de înaltă clasă care a contribuit și mai contribuie la progresul societății românești.
    Dv. ați înțeles că eu prețuiesc, după mintea și instruirea mea, oameni din diverse partide. Găsesc că, dacă i-aș prețui pe toți PNL-iștii și i-aș disprețui pe toți PSD-iștii, PC-iștii, PDL-iștii…, asta ar fi o atitudine superficială, simplistă.
    Visez la vremuri în care simpatizanți ai diverselor partide să stea la aceeași masă și să vorbească civilizat și calm.
    Vă doresc numai bine și aștept să văd fotografii cu chipurile domniilor voastre zâmbitoare.
    Vă mulțumesc că îmi publicați comentariile.

  3. Bine ati revenit, sa fiti si mai consecvent pana acum cu acesti portocalii pana cand vor fi striviti definitiv, va urez succes si sa stiti ca nu santeti singur.

  4. Bine aţi revenit acasă, domnule Năstase şi să fie definitiv!
    @ dlnimeni,
    Îmi pare rău că trebuie să vă spun dar nu este posibilă recâştigarea drepturilor cetăţeneşti de către dl. Năstase, prin Ordonanţă de Urgenţă, sau prin adoptarea unei legi, decât dacă prin lege s-ar statua că regimul Băsescu a fost ilegitim şi criminal, fiind posibilă astfel anularea unor acte juridice… înfăptuite în timpul acestuia. Ce te faci însă că cea de-a doua sentinţă a fost emisă în timpul guvernării USL?!!
    Singura posibilitate este ca tot o instanţă, de acelaşi rang, să caseze cele două sentinţe, ca erori judiciare, după care să urmeze o acţiune de reabilitare. Părerea mea…

  5. @ ZeV:

    „Se aude că oameni din anturajul lui Johannis”…
    Dacă dv. faceți raționamente pe baza a ceea ce se aude în piață, e treaba dv. Eu nu fac. Și despre Ponta și PSD „se aud” multe.
    Văd că îmi ghiciți viitorul. Dacă tot o faceți gratis, spuneți-mi ce mi se va întâmpla și în alte domenii, nu numai în privința partidului!
    Referitor la „disciplina de partid”: dacă PSD-iștii ar fi plecat din PSD la fiecare compromis decis de organele de conducere colectivă (intrarea la guvernare cu PDL, reprimirea fiului rătăcitor PC după ce acesta îl ajutase pe Băsescu să pună în practică o soluție imorală, alianța cu PNL numită USL…) azi PSD ar fi format doar din membrii organelor de conducere colectivă. Să ne amintim de USL cu drag! Știți, și nu din auzite, că mulți PNL-iști nu au fost de acord cu formarea USL. Dacă aceștia ar fi ieșit din PNL atunci? Bănuiesc că și mulți PSD-iști nu au fost de acord cu alierea cu partidul care fusese în Alianța D.A.
    Pentru mine sunteți de neînțeles atunci când nu înțelegeți cum se împacă PNL-ismul meu cu admirația față de d-l Năstase. Dv. vă plac toți PSD-iștii și vă displac toți PNL-iștii?
    Eu prețuiesc omul, nu membrul/simpatizantul de partid. Mi-au plăcut și îmi plac Vasile Blaga, Theodor Paleologu, Raluca Turcan, Ecaterina Andronescu, Maria Grapini, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Răzvan Zamfir, Mihai Bușoi, Sulfina Barbu, Corina Crețu… Sunt zeci de oameni din fiecare partid (dintre cei pe care i-am urmărit în media) care îmi plac, și zeci care nu îmi plac. Dacă vă face plăcere, vă mărturisesc că din PNL-PDL nu îmi plac Monica Macovei, Cristina Pocora, Ramona Mănescu, Alexandru Atanasiu…(când o să-mi aduc aminte, o să vă dau și alte exemple; acum sunt concentrată pe răspunsul către dv.).
    Există oameni din filiala mea care nu mă plac pe MINE.
    Faptul că nu înțelegi pe cineva se poate datora concepțiilor și principiilor diferite.
    Principiul meu e că se poate să-mi displacă un om din familia mea și să-mi placă unul din altă familie.
    Părerea mea e că luați prea în serios lupta între partide și stratagemele din campania electorală, și pierdeți din vedere că fiecare partid vrea voturi ca să acceadă la guvernare și să-și aplice politicile lui. Ați văzut vreun partid aflat în opoziție care să zică: măsurile partidului de guvernământ sunt bune? Să rămână EL la guvernare, că face bine ce face!?

  6. @dlnimeni. Este evident ca se prefera statul acasa, cu familia. Iti aduc aminte ca Dl. Nastase a incercat votul intern ca o modalitatea de a stabili locul in lista.

  7. Regret ca ati trecut prin aceasta experienta si regret ca nu am inteles mai devreme cu ce va confruntati.Va doresc sa aveti o viata pasnica si fericita alaturi de minunata dvs familie.

  8. http://www.scj.ro/strasbourg%5Chirst-UK%20RO.htm

    CURTEA EUROPEANĂ A DREPTURILOR OMULUI

    CAUZA HIRST c. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ŞI IRLANDEI DE NORD (nr.2)

    TEXTELE INTERNAŢIONALE PERTINENTE

    Pactul internaţional privind drepturile civile şi politice

    26.Dispoziţiile pertinente ale Pactului internaţional privind drepturile civile şi politice sunt astfel redactate:

    Articolul 25

    „Orice cetăţean are dreptul şi posibilitatea, fără nici una dintre discriminările vizate în articolul 2 [originea, culoarea, sexul, limba, religia, opinia politică sau altă opinie, originea naţională sau socială, averea, naşterea sau oricare altă situaţie] şi fără restricţii absurde:

    a) să ia parte la conducerea afacerilor publice, fie direct, fie prin intermediul unor reprezentanţi aleşi liber;

    b) să voteze (…)”

    Articolul 10

    „1. Orice persoană lipsită de libertatea sa este tratată cu umanitate şi cu respectarea demnităţii inerente persoanei umane.

    (…)

    3. Regimul de penitenciar prezintă un tratament al condamnaţilor al cărui scop esenţial este amendamentul lor şi reclasarea lor socială. (…)”

    27.În observaţia generală nr. 25(57) pe care a adoptat-o la 12 iulie 1996 în temeiul articolului 40 § 4 din Pactul internaţional privind drepturile civile şi politice, Comitetul Drepturilor Omului ale Naţiunilor Unite declară, în special, cu privire la dreptul garantat de articolul 25:

    „14. În rapoartele lor, Statele părţi ar trebui să precizeze motivele de lipsire a dreptului de vot şi să le explice. Aceste motive ar trebui să fie obiective şi rezonabile. Dacă faptul de a fi condamnat pentru o infracţiune este un motiv de lipsire a dreptului de vot, perioada în timpul căreia interdicţia se aplică ar trebui să fie în raport cu infracţiunea şi sentinţa. Persoanele lipsite de libertatea lor care nu au fost condamnate nu ar trebui să fie decăzut din dreptul de vot.”

    Codul de bună conduită în materie electorală

    32.Acest document, adoptat de Comisia Europeană pentru democraţie privind dreptul (Comisia de la Veneţia) în urma celei de a 51-a sesiuni în Plen (5-6 iulie 2002) şi supusă Adunării parlamentare a Consiliului Europei la 6 noiembrie 2002, cuprinde liniile directoare elaborate de Comisie privind circumstanţele când poate exista privare de drept de vot sau de eligibilitate :

    „d.(…)

    i. o excludere a dreptului de vot şi a eligibilităţii poate să fie prevăzută, dar ea se supune următoarelorccondiţii cumulative :

    ii. ea trebuie să fie prevăzută de lege ;

    iii. ea trebuie să respecte principiul proporţionalităţii ; excluderea eligibilităţii poate să fie supusă unor condiţii mai puţin severe decât cele de drept de vot ;

    iv. trebuie să fie motivată printr-o interdicţie privind motivele legate de sănătatea mentală sau de condamnările penale pentru delicte grave ;

    v. printre altele, excluderea drepturilor politice sau interdicţia privind motivele legate de sănătatea mentală trebuie să fie pronunţate de o instanţă printr-o decizie specifică”.

    PENTRU ACESTE MOTIVE,
    CURTEA,

    Decide cu 12 voturi pentru,5 contra, că există încălcare a articolului 3 din Protocolul nr.1 din Convenţie ;
    Decide,în unanimitate, că nici o altă problemă distinctă nu se pune sub unghiul articolului 14 din Convenţie ;
    Decide, în unanimitate, că nici o altă problemă distinctă nu se pune sub unghiul articolului 10 din Convenţie ;
    Decide, în unanimitate, că această constatare de încălcare constituie un fel de satisfacţie echitabilă suficientă pentru prejudiciul moral suportat de reclamant ;

  9. @Cris

    Dvs visati la ziua cand politicienii si sustinatorii lor de coloraturi diferite vor sta la aceeasi masa si vor dialoga constructiv…visati, in continuare, stimata doamna, dar nu va doresc sa va treziti din visare. (Z)
    Politicieni diferiti dpdv ideologic au facut deja asta, dar pana s-au vazut cu sacii in caruta (adica, in posturi de primari si sefi de Consilii Judetene) pe voturile cetatenilor naivi care au crezut, sincer, in proiectul USL. De acum incolo, cei care au tradat increderea romanilor, vor mai fi crezuti ? Credeti dvs ca daca va ascundeti dupa un neamt, si acela defensiv si conciliant (ca sa nu spun altfel) in raport cu Traian Basescu si Elena Udrea , cetatenii se vor lasa inselati ca sunteti, in continuare, liberali autentici urmasi ai Bratienilor ? Pana mai ieri, excludeati posibilitatea trecerii PNL la PPE. Ati facut-o totusi, cunoscand realitatea ca singurul reprezentant in Romania al PPE, recunoscut ca atare de acest conglomerat aservit marii finante, este Traian Basescu. M-ati contrazis la un moment dat si ati facut-o de mai multe ori, dupa care v-ati ascuns dupa disciplina de partid.
    Spuneti ca domnul Nastase nu mai este pesedist si nici altceva, reusind ,,inaltarea” in zona intelectualismului pur. Pai atunci, ma astept ca si dvs sa faceti ,,saltul” din calitatea de membru disciplinat de partid, pentru a dialoga in Nirvana cu domnul Adrian Nastase. Altfel, va trebui sa va rugati sa va auda si sa primiti intelepciunea de a-l intelege. (Z)
    Lasati-l incolo de partid, ca oricum nimeni nu stie ce va mai ramane din el dupa alegeri. (Z)
    Dar, sincer sa fiu, nu cred ca visul mi se va indeplini. (Z)
    Asta e , stimata doamna….probabil ca asa ne indeamna educatia primita inainte de 1989, altoita ireversibil pe structura noastra psiho-volitiva : sa urmam orbeste ,,stapanul”.

  10. Există, fără îndoială, o asemănare între dosarele politice de la începutul perioadei comuniste și cele instrumentate astăzi: utilizarea justiției, în totalitate sau în parte, ca aparat represiv. Există însa și o diferență majoră: atunci, era vorba de dezmembrarea unei societăți și reorganizarea ei pe baze noi, precum și de reîmpărțirea avuției (națională și privată). Acum, ne aflăm în fața unor măsuri punitive sub mantaua constituționalității, menite să-i intimideze (sau să-i elimine) pe adversarii politici. În general însă, populația acceptă dictatura doar dacă aduce cu sine stabilitate și prosperitate economică (cum a fost, de exemplu, cazul împăratului Augustus în Roma antica); altminteri, convulsiile sociale sunt inevitabile. Istoria ne oferă lecții minunate pentru a ne ajuta sa înțelegem prezentul și să sondăm viitorul.

  11. The rebuilding of The Third Holy Temple…..

    When will the third Holy Temple be rebuilt?
    Published on Jul 27, 2014

    The old school thinks that will only happen in the distant future, when everyone is united by unconditional love. But that future is now. Today’s youth are already linking arms together and putting aside all differences, ready to rebuild. It is the inspiration of the Holy Temple itself, with its promise of hope and peace that brings together all people in unity. This is the generation that will rebuild the Holy Temple.

  12. Mă bucur și eu, alături de mulți, mulți români, că ați revenit A C A S Ă! Dumnezeu să vă dea putere să-i înfruntați pe cei ce v-au furat drepturile, cu dosare de râsul curcilor! Pe mine mă intrigă lipsa de reacție a mai – marilor europeni, așa -zișii paznici ai respectării drepturilor omului, ai adevărului, ai corectitudinii, ai demnității ! Ori toți fac parte din aceeași tabără!? Atunci, de ce mai există aceste foruri? Doar ca să cotizăm cu milioane de euro? Nu există nimic mai presus de bani în lumea asta? Omul mai contează?…

  13. Aveți o familie minunată și asta contează cel mai mult, după părerea mea! Să vă dea Dumnezeu sănătate și să vă păstrați optimismul și credința și să vă bucurați de multă considerație și prietenie, așa după cum chiar meritați !

  14. santinela
    Si dvs sunteti naiv……domnul Nastase nu poate trece in ofensiva in raport cu institutii ale statului care au pronuntat o sentinta definitiva. ALTCINEVA trebuie sa readuca, virgula, cadrul legislativ la parametrii adevaratelor valori ale democratiei occidentale: acele valori care pun mai presus de orice prezumtia de nevinovatie si dreptul oricarui cetatean de a-si demonstra, pana la capat, nevinovatia, convins fiind ca statul de drept este obiectiv, respecta el insusi legea si ii apara drepturile. Din pacate, pe moment, acest demers este imposibil.
    Daca nu vom vota masiv debarcarea lui Basescu Traian si a regimului asociat fara ca acesta sa-si poata promova o sosie din zona falsei drepte , ne vom merita soarta, acum, si inca vreo cateva zeci de ani.
    Unii, se pierd in analize exhaustive pe teme economice, crezand ca Ponta poate face sa curga lapte si miere in Romania, cu Basescu la butoane, inconjurat de turnurile de aparare DNA, CC, ANI, CSM si ICCJ, adevarate aspiratoare de bani publici.
    Este evident o diversiune basista, menita sa distraga atentia de adevarata miza a a acestor alegeri. Va puteti da seama cat de mare este aceasta miza, chiar din ,,garda” lasata jos, flagrant neconstitutional, la plesneala, de Basescu. El spera ca va fi din nou suspendat, altfel, realizeaza ca i se cam strange latul de gat. De aceea a facut varza din dreapta romaneasca, in speranta ca va aiuri electoratul cu tot felul de diversiuni.
    Ati observat vreo luare de pozitie critica de catre vreuna dintre institutiile ,,statului de drept” mentionate mai sus?
    Parerea mea este ca trebuie sa ne orientam dupa un singur criteriu: cine promoveaza, in continuare, proiectele si temele USL, acela trebuie votat.
    Daca vor gresi grav, in viitor, alesii sa nu creada ca vor scapa de criticile noastre vehemente, deoarece, nu vor avea nicio scuza.

  15. @ Doru Coarna, august 24, 2014 la 6:54 am

    Daca v-ati suparat pe mine imi cer scuze.

    Nici eu nu sunt cel fara de pata, dar prefer ca atunci cand „o comit” sa mi-o spuna un prieten si nu un dusman, din simplul motiv ca…ustura mai putin.

    Numai bine va doresc.

  16. Fragmentarium
    Eu as prefer ca social-democratia sa se exprime printr-un partid al stangii, al democratiei , al solidaritatii si al binelui public. Proprietatea este, oricum, o axioma in democratie.
    Daca social democratia doreste cu adevarat sa se delimiteze de dreapta, ar trebui sa impuna reforme profunde in sistemul bancar. De exemplu, ar putea incepe cu eliminarea comisionului de administrare aplicat pe sumele depuse in conturi curente si sa ia bancherilor dreptul de a schimba regulile jocului dupa incheierea unui contract de credit, deschiderea unui cont, sau crearea unui depozit. Altfel, maine-poimaine, vom auzi tot mai des ce mi-a fost dat sa aud din partea unui director de banca: ,,pastrarea banilor in banca, de catre depunatori, costa” (sic!). Deci bietul cetatean care nu risca sa-si tina banii sub saltea (de tema hotilor statului de drept ocupat doar cu Nastase si Voiculescu), va ajunge sa-si plateasca el insusi depozitul, daca vrea siguranta. Camatarie in toata regula, ca intr-un stat bananier in care legea are obligatoriu o dedicatie.
    Deci, cetateanul se alege doar cu o….. taxa de protectie in capitalismul secolului 21 stimate coleg. (Z)
    Haideti sa propunem guvernantilor MASURI CONCRETE, ca de teorii, ideologii si bla blauri politicianiste, va asigur ca majoritatea cetatenilor este satula.
    De aceea, salut decizia domnului Ponta de a sta la televizor in turul intai al alegerilor prezidentiale. Poate ca ,,dupa”, vom intra in normalitate, iar vocile noastre chiar vor fi auzite unde trebuie, nu numai la …..stiti dvs unde. I s-a reprosat chiar si distinsei gazde ca isi permite sa spuna ce gandeste pe blog. (Z)

  17. @ZeV
    Există o “mafie a diamantelor”. Cea mai puternică din lume. De fapt, în acest caz politiceşte corect nu este mafie, ci organizaţie. Eficienţi şi discreţi. Constantin Stere vorbea despre ei. Au fondat la noi Fişerlandul. Văd că povestea continuă.

  18. Apropos de…popcornul domnului Ponta…..in loc de..floricele.

    Fac o mica paralela, aparent fara nici o legatura.
    Dar haideti totusi sa vedem impreuna:

    Cate tari de pe mapamond au bancnote din…plastic…????

    http://www.telegraph.co.uk/finance/currency/10299039/Plastic-fantastic-six-countries-that-use-polymer-banknotes.html?frame=2666834

    Marea Britanie ia in considerare introducerea acestor bancnote din polimeri ….

    1. Australia,
    2. Brunei,
    3. Papua Noua Guinee,
    4. ROMANIA,
    5. Noua Zeelamda
    6. Vietnam,

    Practic in Imperiul Britanic avem deja 4 (patru) tari care au deja bancnote din plastic….

    De ce 4 tari…?

    Ah, nu stiati ca si Romania este parte din Imperiul Britanic…?

    Din pacate numai la decontat…pentru altii NU si la adunat…pentru romanii…..deveniti straini in propria tara…..

  19. @ZeV,
    Sunteți simpatică 🙂 Fie nu mă cunoașteți ( ați știi că-s dimpotrivă, o fire veselă, vulcanică, e drept, doar că zâmbetul și bucuria pe alte miriști le respir, nu din mocirla zisă politichie mioritică ), fie vreți să mă temperați, din motive și obiective dar nu numai… 🙂 Să mă plictisesc ??!!!! Pe buba :)))) Dacă s-au câștigat niscaiva alegeri e ȘI datorită celor ca mine și aista o cunoașteți f bine ! Suntem câțiva care lucrăm în campanii, la alegeri, 24 cu 24 h , d-aia nici nu permit să-și bată fifi-înaripați joc de munca noastră, a celor responsabili, muncitori, serioși. După europarlamentare am plecat direct la spital, am suferit o intervenție chirurgicală f complicată, da-s în picioare și voi mai fi încă sulă-n coasta hălora de fac blaturi cu Mafiile PDL și a celor ce ne vor impune hora unirii cu ” bulangii politici ” ( măcar de se lăsa cu vreo firimitură-n interesul poporului, dar ca să se doar obțină scăunele, funcții, titluri, sinecuri pt o mână de cameleoni, apoi să ne scutească ).
    Nu vreau să vă conving de nimic, dar dacă mi-ați ridicvat la fileu… : nema timp de plictis, dar, sunt mândră pen că sunt cum sunt, fără falsă modestie, mama lui Zoran împreună cu care m-avânt pe coaste abrupte să vedem cetăți, să ne bucurăm de splendoarea cascadelor, mătușa lui Marco împreună cu care am făcut echipă și care nepot e licențiat acum în Social Work și merem și la master, colegă în PSD una deloc comodă dar făr de care multe nu s-ar clinti, nu-s doamnă dar OM sunt ! Sunt loială și mereu alături celor în care cred și aici vreu din nou să-l amintesc pe AN căruia-i port recunoștință, respect și pentru că datorită lui, exclusiv datorită domniei sale îmi câștig pe brânci și cinstit pâinea și lupt cu șacalii din interior. Că sunt un social-democrat autentic, nu cu doar numele ca revoltător de mulți alții, aista știți.
    Supărată-s pe bună dreptate pe prea multe derapaje, cioflingării, gafe, menținerea unor clanuri și căpușe, cumetrii prin peisaj, supărată pe absolut toți păcălicii de se doar cred și vor a fi percepuți politicieni, dar…. cei care folosesc poporul ca masă de manevră, că se încalcă promisiuni și se iese mai apoi cu explicații ce amuză inclusiv preșcolarii , supărată că și mie ca altora ne e dor de PSD, oare de ce… 😉 Supărată dar nu și idioată 😉
    Ete , savurez cafeluța și dădui o tură să văz știri noi, ce să vezi, Sebi Ghiță – RoTV ne vrea umple de durere și jele, imagini ” incredibile, cutremurătoare, exclusive ”…. de l înmormântarea mamei lui Bercea, nah. Iar dumneamea în marea-mi nisâmțire nu poci să mă cutremur, nici să nu observ cât de jos sunt teleghidați parte din români, cei ce n-au pornirea mea de-a schimba canalul social-democratului afaceristo-securisto-otevist 😛 Apoi să nu se supere partida c-oi ocolii ostentativ canalul pe viitor, prefer să-l citesc pe AN pe wordpress 😉
    S-auzim și de BINE !
    cu prietenie 😉

    @all,

    p.s. ca să vă delectați :))))
    http://expressdebanat.ro/elena-udrea-la-resita-tara-arde-si-victor-ponta-se-piaptana/
    Duduia , zisă :
    ,,Pe lângă cei de la PNL, au trecut foarte mulţi de la Forţa Civică, spre exemplu organizaţia de la Caraş-Severin, care a venit cu toată conducerea şi cu 500 de membri”, a spus Elena Udrea pentru RTV.
    Trecerea acestora însă este deocamdată doar la nivel declarativ, întrucât până în momentul de față nu s-a semnat nicio adeziune în acest sens.

    Cum pe feuda Caraș-Severino e gașca ” arhitectului ” ayatollah frunzesky pe care Duduia-l alintă cu ” ceao, Sorine ”, zic să cătăm la și alte semnificații ale vizitei ” absolut întâmplătoare ”, că-i vorba de ” dreapta unită ” … reunită 😛
    DEMISU băSECU ordonă, Justiția ” independentă ” se execută, ordinul mârlanului de la Cotroceni nu se discută, deh !
    Satanic Abuser – băSECU continuă să facă legea fărădelegii – recunoaște public cine-i jupânu…. Mai clar de atât…
    Satanic Abuser – securistul de la Anvers, mârlanul DEMIS NU contenește cu căsăpirea tuturor celor ce i se opun. Miliția politică a aflată-n slujba Cotroceniului l-a aruncat NEVINOVAT după gratii pe Adrian Năstase, cel mai bun premier al României. Sigur că ȘI cu larga colaborare a unor tovarăși din PSD pe care nu-i uit și nu-i iert never ever !
    Și amintesc iarăși și iarăși : ” Libertatea înseamnă răspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea. ” – Adrian Năstase NU s-a temut !!
    ” Soluţia ar fi întoarcerea la ideologii, şi renunţarea la a face din partide doar simple instrumente pentru a beneficia de ”plăcerile” guvernării. Când va fi clară diferenţa dintre stânga şi dreapta, când va fi clar ale cui interese sunt promovate de fiecare partid, abia atunci vom avea premisele însănătoşirii scenei politice româneşti. Până atunci va fi doar un trist carnaval al alianţelor ce se nasc şi pier. ” – Ion Iliescu

  20. Mi-ar fi placut sa aud ca ati recitit altceva. Nu vreau sa va mahnesc si nici sa-i dezamagesc pe alesii si simpatizantii calugarului Steinhardt dar „oricum” ati/ar reciti Jurnalul fericirii, ma tem ca nu veti gasi raspunsul corect sau calea spre mantuire, din simplul motiv, ca nici macar, insasi Steinhardt, nu-l gasise pe-atunci, sau poate deloc…. Si iar din simplul motiv ca nu a inteles ca lupta pentru libertate, fie si prin credinta nu netezeste „Drumul” intru Hristos, ci spre sine insasi. Lupta pentru Hristos nu cunoaste doctrine politice, sau regimuri concentrationare, sau diverse alte cauze subiective, Hristos este libertatea insasi, fericirea insasi, o descoperi construind spre folosul celorlalti, cu dragoste.
    Sfintele invataturi nu te ajuta sa ajungi pe acest Drum, decat prin credinta, nadejde, dragoste, si toate, cu multa rabdare, nu-ti ofera solutii, sa invingi „sistemele”. Intelegeti, Soljenitin, Gulag, Churcill, zurbagii, turnatori, securitate, etc, etc, sunt incompatibile, ca sa folosesc un termen unanim acceptat, cu lupta pentru adevarata libertate, dragostea pentru Hristos.

    Dupa grelele incercari, ati fi regasit-o de exemplu mai simplu prin readucerea aminte a visului dvs fost al acelora de dinaintea dvs, devenit si al meu, cu voia Domnului si a celor care ne vor urma, si urmasilor acestora. Crucea dvs a fost cantarita cu precizie de cel a carui singura opinie conteaza, ramane ca dvs sa faceti alegerea corecta. Cunoasterea te ajuta sa intelegi lumea si sa te inalti si sa te-preamaresti pe tine insati, dragostea intru Hristos in schimb te ajuta sa zidesti, sa inalti temelia pe care a fost construita lumea, singura care va ramane in picioare.

  21. D-le prim ministru nu sunt la fel de culta ca d-voastra ,dar ceea ce vi s-a intamplat este razbunarea omului prost care nu gaseste alt mijloc de a-si anihila adversarii decat sa-i elimine.sunt ing.si prima inadvertenta in proces a fost spaga luata de d-voastra de 100 bideuri in zagbacian…..pe langa picturi zau ca nu am vazut bideurile…ce dracului la fiecare pictura trebuia sa fie unul pt ca …pictorii sa se urineza?sunt tampita eu sau la varsta mea ma duc cu capul?una peste alta bine ati venit in libertate si sper ca plodul crescut de d-voastra sa va ajute sa fiti reabilitat pt d-voastra si noi romanii.nu ne lasati ca nu avem pe cine alege….unul mai tampit ca altul

  22. Adrian Nastase bine ai venit sanatos acasa.Cred ca trebuie sa analizati oportunitatea lansarii candidaturii lui George Maior la Presedintia Romaniei.Victor Ponta este cumva tot o Elena Udrea masculina.Sincer asa cred.

  23. Iesirea din desert, apropos de titlul cartii pe care o scrieti (si pe care o astept cu interes), are nevoie de o calauza, toata lumea o stie, mai ales adversarii (imi repugna termenul de „dusman”), de unde si atintirea tuturor ochilor, desi din motive diferite, catre „liberatul conditionat” Adrian Nastase. Dintr-un punct de vedere „mediu”, sa-i zicem, adica obisnuit, normal, care respinge partizanatul in favoarea echidistantei, conditionalitatile de liberare sunt atat de evident excesive si politice in raport cu infractiunile de „drept comun” si durata detentiei, incat nu poti sa nu te intrebi daca nu cumva tocmai aceste „conditionalitati” sunt o miza pe care se face un joc, din varii interese (evit sau folosesc cu parcimonie cuvantul „politica”, din motive de echidistanta). Faptul ca ati „acceptat” sa vi se deconteze coruptia din Romania in sarcina personala va este, fara indoiala, imputabil, chiar daca nu ati crezut nicio clipa, cu expertiza juridica pe care o aveti, ca un dosar atat de superfluu va duce candva, undeva, la vreo condamnare, chiar daca reactiile in instante internationale, pe care le-ati fi putut avea, ar fi putut sa stanjeneasca intrarea Romaniei in UE, intr-un context si asa sensibil, in care reticentele externe si asteptarile interne se bateau cap in cap. Desigur, la interesul national ati fi luat sau ati lua oricand magna cum laude, dar ce ati facut cu interesul personal? Nu sustin ca intre cele doua ar trebui sa existe o tensiune, dar o armonie, da. Dupa umila mea parere, un patriot mort sau in inchisoare devine nefolositor, trecand insa peste, intrebarea este ce veti face in viitor cu libertatea, asa ciuntita cum este, pentru ideile pentru care v-ati sacrificat? Cei care va cunosc o stiu, cuvantul ‚abandon” va este necunoscut, dar, totusi, o solutie juridica va fi necesara, pe care nu o intrevad insa intern si, poate ca, din perspectiva obiceiului de la romani de a politiza orice, nici nu ar fi recomandabila. Pentru a iesi din „logicile” celor doua tabere, care invariabil ce va sustine una va contrazice cealalta, este nevoie de o a treia parte, care se cheama drept international, ale carui decizii au prioritate fata de cele ale dreptului national. Este vorba de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), si nu va fi vorba de o repunere in drepturi, aceasta va fi o consecinta, ci de redeschiderea si rejudecarea dosarului Adrian Nastase. In opinia mea, gresita va fi si mergerea pe calea „dosarului politic”, CEDO nu se pronunta pe teme politice, ci pe dosare sau sentinte, daca sunt intemeiate sau nu sunt intemeiate, ar fi suficient si necesar sa se rejudece cauza in termeni de „drept comun”. Stiu, poate parea ciudat ceea ce spun, poate chiar lezant, imi cer anticipat scuze, dar daca cineva este achitat intr-un dosar de drept comun, in care probele in mod eveident nu sustin acuzatiile, deci in care eroarea este exclusa, nu si tendentiozitatea, va fi limpede ca dosarul, sentinta si/sau detentia au fost politice. Asadar, CEDO si Drept comun…

  24. Vă doresc sincer să aveți parte de cât mai puțini și devotați prieteni! Doresc să mă aflu printre ei, deoarece spre regretul meu, nu v-am votat niciodată.

  25. Dar cu lipsa de probe din dosare , cu bani „tipariti in viitor” cum ramine ?Trebuie sa existe o posibilitate pentru anularea acestor nedreptati , sunt oameni competenti in tara asta care sa gaseasca o solutie legala …
    Din cite am auzit la TV nici F.E. TITULESCU nu a fost sprijinita in nici un fel , asa ca va rog d-le A. NASTASE sa gasiti o posibilitate ca noi cei care va apreciem sa putem sponsoriza aceasta fundatie .

  26. Nu v-am votat pentru că eram prea marcată de vechiul regim, considerând din naivitate că-l continuați. Probabil că a trebuit să fiți închis, pentru ca eu să mă dezmeticesc. Vă apreciez, sunt și vă voi fi alături, indiferent de câte ouă de găini veți avea la CORNU! Cu deosebită considerație, Ana VÂNĂTU

  27. Bine că ați venit acasă după o încercare grea, restul contează mult însă poate să mai aștepte.

    Nu lăsați partea bună a răgazului (forțat) pentru meditație, din temniță, să se disipeze prea repede în agitația aiuritoare, tembelă și ticăloasă din cetatea cu ziduri șvaițer a României de azi.

    Vă doresc sănătate, iar dacă, știu eu, turcii sau alții cu minte vor să beneficieze de capacitatea dumneavoastră, nu ezitați, măcar pentru echivalentul timpului care v-a fost furat de justiția cesemistă. Știu că unii asta vor, să stați cît mai departe de frămîntările de la noi, dar noua experiență probabil v-ar face și mai „periculos” la întoarcere.

  28. A fost un tren ce a plecat… si a revenit, e drept, cu urme adanci, dar flacara fulminanta a gandurilor noastre v-a insotit, caci ne-am rugat sa rezistati la acea tortura psihica. Bine ati revenit acasa, printre cei dragi! Valoarea se cauta si tot ea invinge! Alegeti-va cu grija itinerarul zilelor active!DA DOAMNE BINE!

  29. Sunt fericita ca sunteti LIBER! Sper ca MAMA d-voastra sa fie bine, sanatoasa, pentru a se bucura de prezenta unui fiu atat de valoros! Sa fiti fericit alaturi de sotie si copii, alaturi de cei dragi!
    Sper ca romanii, politicienii, sa va pastreze langa noi, sa ne ajutati pe noi, pentru ca un OM si un politician complet ca d-voastra nu gasim oriunde si oricand.
    Demnitatea, onoarea, valoarea nu le-au putut lua calaii si ma bucur ca sunteti bine. Noi trebuie sa apreciem TOTUL la OMUL ADRIAN NASTASE si sa profitam ca este roman. Dumnezeu sa va ajute!!!

  30. sa fiti sanatos si sa aveti puterea sa demonstrati ca justitia lui basescu a bagat oameni in inchisoare fara probe. europa trebuie sa stie asta si sa nu mai lase sa se intample asa ceva.

  31. Buna ziua,de fapt e,”foarte buna ziua” de cand v-am văzut declarația din fata „clinicii”. Idee de geniu cu anticipatele.Lovitura e fatala pt „prietenul” besinescu.Am scapa de el.S-ar tot „pregăti pt champions leag” ,cu pmp-ul lui cu tot.

  32. Procurorii astia sunt mai mult decat ridicoli in slugarnicia lor. De parca as avea ceva de pierdut daca ma inchid dupa niste dureri groznice de coloana. Poate vede si el o avansare pe oasele mele.

  33. Nu sunt decat un simplu cetatean,dar m_am bucurat mult pentru d-voastra.Sa fiti sanatos si sa aveti aceeasi verticalitate.

  34. Sibilla
    Asa este, ati nimerit-o cu temperatul. 😉
    Chiar daca sunteti o fire vulcanica, va propun sa asteptati macar cateva luni inainte de a erupe din nou. Eventual, revizuiti supapa de siguranta. 😉
    Luati exemplu de la d-na Cris, un model autentic de membru de partid. Orice ar decide BPN-ul, este bun si pentru activul si pasivul de partid.
    Daca sunteti din activul PSD, va sfatuiesc sa sprijiniti campania electorala a partidului dvs, singurul care nu a uitat cu desavarsire de obiectivele pentru care USL ne-a cerut votul in 2012. Bun, rau, este singurul vector care poate sa-i schimbe destinul domnului Adrian Nastase, dar mai ales, cel al Romaniei, in acest moment istoriceste dat.
    Daca nu rezistati pana in noiembrie si trebuie sa eliminati surplusul de energie, faceti sport, lipind totodata si afise electorale. Credeti-ma ca am prieteni buni care fac asta si se simt impliniti ca au contribuit si ei cu ceva , in loc sa turuie aproape fara intermitenta ca ,,asa nu e bine”. 😉

  35. Ma bucur din tot sufletul pentru DVS.Sper sa va intalnesc in curand,…a trecut ceva timp de la ultima noastra intalnire,

  36. Buna seara domnule președinte. Tot respectul pentru dumneavoastră. Pot spune ca înțeleg prin ce ati trecut deoarece in momentul de fata si soțul meu este arestat. Nu pot spune ca este nevinovat dar fiind la prima abatere si fapta lui nefiind una gravă merita suspendarea pedepsei. Ma rog , e condamnat definitiv, 2 ani si 10 luni, lungi si grei, atat pentru el cat si pentru mine care din solidaritate am hotărât sa nu mai ies din casa decât atunci cand merg sa- l vizitez. E foarte greu, măcar daca ar avea condiții cat de cat decente, in ultima vreme l- am văzut Mușcat de niște insecte mari care sunt pe acolo, si soareci, e groaznic. Am văzut ca vorbiti despre o grațiere, faceți lucrul asta domnule Nastase, salvati mii de oameni care cred ca ati văzut si dumneavoastră sunt acolo mai mult degeaba. Insistați domnule președinte , poate cu un proiect bun o sa se aprobe si asa o sa- l vad si eu acasa. Sa va dea Dumnezeu multă sănătate si putere sa treceri peste acest episod negru. Toate cele bune

  37. @Marian Nicolae
    De ce atâta mirare ? După cât de implicat a fost serviciul MI6 în “revoluţia din decembrie 1989”, putem zice că România face parte din Imperiul Britanic.

  38. BD , la munte s-au la mare!

    Procurorii sunt vazuti cam peste tot ca niste militieni, dar zevistii nu inteleg totusi ca problema cea mai mare a noastra nu sunt militienii ci sfintiile lor judecatorii!

  39. Adrian B,
    din cind 9in cind si dansul un zevisti ,nu mai poate de ras pe o chestiune trista!
    La Neptun s-au adunat de fapt nu fostii colegi si fostii infractori de drept comun , nepedepsiti de IL 18 de Procuratura si militie pentru trafic urias cu tigari, sacaz, cupru,rulmenti, blugi, ,nepedepsiti pentru ca toti erau colaboratori si ai securitatii statului.
    Fara AVIZUL securitatii nimeni , absolut nimeni nu pleca in voiaj!

    Blogi,

    Cind preiei informatiile din hardaul unui fost informator al securitatii , pleci din lumea celor drepti si ajungi in lumea beneficiariilor de camasi lunngi.

    Zev,

    Pe vremea regretatului Bibliotecar parca erai mai lucid , acum alaturi de pontisme aluneci in prea multe erate incit tinzi sa devi tu insuti o … ratare!

  40. ZEV-nu sint naiv de loc.Sigur ca domnul Nastase nu poate sa se duca ca berbecul acum peste judecatorii si procurorii aia.De aceea am spus de informatii,care sint din belsug, si astea trebuiesc lucrate frumos,prin intermediul altora etc.Crede-ma stiu ce spun.Aia cu voturile este o chestie care nu-l satisface pe domnul Nastase.El trebuie sa raspunda cu aceeasi moneda si pina nu da de pamint cu Basescu si clica lui nu trebuie sa se lase.Asta am vrut sa spun.

  41. Carcotasu: Au inceput unii sa incerce a demonstra faptul ca, macar in 2009, regimul Basescu a fost ilegitim, in conditii de minoritate electorala. Cred ca si pentru 2004 s-ar putea incerca o demonstratie daca ar putea fi produse fisuri intre unii. Unul dintre motivele pentru care dl Nastase este tinut lipsit de puteri politice.
    Cu toate acestea, nu cred ca este nevoie de astfel de argumente intr-o motivare legislativa.
    Pe de alta parte, am dorit sa fac o sugestie si nu sa dau o reteta precisa. Oameni mai destepti ca mine, daca doresc, se pot gandi la ea. Avantajul este ca implica dorinta populara si nu acte de tip cezaric. Partea proasta, oricum ai lua-o, este ca, in mod normal, ar trebui eliberati si ceilalti ajunsi nevinovati in inchisoare, in lotul Nastase.

  42. Un gând bun, sănătate şi cum spunea parintele Cleopa: „Răbdare, răbdare, răbdare! Şi când crezi că totul s-a terminat, din nou: răbdare, răbdare, răbdare…..” Dumnezeu să vă ajute în tot ce urmează!

Lasă un răspuns