Cum l-a salvat Monica Macovei pe Băsescu

După primul tur al alegerilor prezidențiale din 2004, Traian Băsescu a acuzat guvernul de o fraudă electorală masivă. El preluase, în acest sens, modelul Revoluției portocalii de la Kiev. Acuzațiile erau mincinoase; expertizele și cercetarea efectuată ulterior de procurori au dovedit acest lucru. Ca urmare, în noiembrie 2005, Parchetul General a decis neînceperea urmăririi penale (NUP).

Evident, aceste acuzații au creat o mare nervozitate în străinătate, credibilitatea României fiind afectată.

În aceste condiții, am avut unele discuții cu câțiva colegi, cu care evocam posibilitatea unei acțiuni penale împotriva lui Băsescu, bazată pe art.1681 din Codul penal. În acel articol se prevedea „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere siguranței statului sau relațiilor internaționale ale României, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

În primele șase luni ale anului 2006, au început însă atacurile dure din partea DNA împotriva mea și a altor adversari politici. În plus, după NUP-ul din noiembrie 2005, cineva i-a atras, probabil, atenția lui Băsescu asupra intenției noastre. În aceste condiții, în august 2006, Monica Macovei a modificat textul articolului 1681, din Codul penal, eliminând sintagma „sau relațiilor internaționale ale României”. Cool!

În felul acesta, ministrul justiției și-a justificat, o dată în plus, sinecura primită la Bruxelles, de la Băsescu, pe care l-a scăpat de o acțiune penală cu motivație solidă.

Sau poate credeți că prin modificarea respectivă de text, ea avea în vedere pe altcineva? Deveniseră „relațiile internaționale ale României” o „valoare” ce nu mai trebuia apărată?
Noul Cod Penal

Titlul X
Infracțiuni contra securității naționale

Art.404

Comunicarea de informații false

Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Vechiul Cod penal varianta 2004

PARTEA SPECIALĂ:

TITLUL I: INFRACȚIUNI CONTRA SIGURANȚEI STATULUI

Art.1681: Comunicarea de informații false

(1) Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere siguranței statului sau relațiilor internaționale ale României, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

Vechiul Cod penal varianta 2006

Art.1681: Comunicarea de informații false

(1) Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranța statului, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(la data 11-aug-2006 Art.1681 din partea 2, titlul I modificat de Art. I, punctul 53. din Legea 278/2006)

59 de gânduri despre “Cum l-a salvat Monica Macovei pe Băsescu

  1. Am fost absolut siderat să citesc în volumul colectiv “Whose Love of Which Country? Towards an Intellectual History of Patriotic Discourses in the Early Modern Period”, patronat de Universitatea Central Europeană din Budapesta, vezi http://www.ceu.hu/events/2006-05-20/whose-love-of-which-country-towards-an-intellectual-history-of-patriotic-discourse , un capitol scris de cercetătorul Gábor Almási de la Institutul Habsburg din Budapesta şi intitulat “Problema valahă în secolul XVI”. Reacţia unui om din Vest ar fi : “Băi, (Boy!), ce altruişti sunt ungurii faţă de valahi!”. Eu sînt mai bănuitor. Cum ? Exista oare o “Problemă valahă” în secolul XVI? Şi care a fost soluţia la problemă valahă ? Ea a venit în prima jumătate din secolul XVII. Sub forma etnocidului valahilor din “războiul de 30 de ani”, precum şi a Păcii din Westphalia care a lichidat complet Legea străbună a Valahilor (Lex Antiqua Valachorum). Prin titlul acelui articol scris acum, cercetătorul maghiar Gábor Almási de la Institutul Habsburg din Budapesta se străduia să justifice, subtil, cele două crime abominabile împotriva umanităţii.

  2. ..si uite asa ajung la concluzia ca Ceausescu a fost romanul cel mai patriot din toate timpurile. A avut o politica externa impecabila, iar tradarea si subminarea economiei, erau pedepsite cu moartea, pentru ca afectau segmente importante din societate. Ceea ce stim cu siguranta este ca cei ce au intoxicat atunci, distrug si acum, gen Basescu. Dupa parerea mea, este otrava absoluta pentru acest popor si bineinteles cu mult ajutor de afara. Cred ca ar trebui declarata persoana non-grata, nu lasat sa-si faca partid. Oribil, omori la propriu distrugând un sistem medical, iti aduci pupilele in fruntea tarii, si nimeni nu te judeca, nimeni nu-ti face nimic. De multe ori m-am gandit ca intre Elena Udrea si Elena Ceausescu era o diferenta imensa, una era sotie , cealata era amanta. Valori, valori, valori, traim intr-o lume globalizata, unde societatile isi pierd valorile esentiale, împrumutând simboluri care nu li se potrivesc. Ma gândesc ca Spania este prima tara care a primit prea mullti din est, si acum este cufundata intr-o criza, care parca nu se mai termina, si Anglia pateste la fel, Franta se apara cu ultimele puteri, iar Germania face jocurile cumva, doar Rusia mai zvacneste când si când.
    Traim un final de epoca basista, si sunt cam jumatate din epoca ceausista, care s-a finalizat cu niste realizari imense, memorabile. Ma gândesc cat de mult s-a produs in perioada aceea, ca astia au furat, s-au imbogatit si inca mai au ce.

    „libertatea e cea mai mare nenorocire pentru poporul care nu-i copt s-o aiba”
    Liviu Rebreanu

    Vezi ce s-a intamplat cu toate aceste tari estice, care nu isi gasesc propriul drum, fiind sfartecate de cei de afara.
    Când un popor este pregatit pentru libertate o va avea, pentru ca are cultura necesara sa o inteleaga, sa o deprinda. Ma uit in jurul meu, si zilnic constat ca suntem amenintati de propria liberate. Si cum poti fi liber când in fiecare secunda traiesti cu spaima ca iti poti pierde serviciul, casa, ca mâncarea este din ce in ce mai scumpa, ca medicamentele devin prea scumpe sa ti le mai poti permite, ca accesul tau la invatatura este din ce in mai limitat….si toate acestea ne invata zilnic sa devenim SCLAVII PERFECTI.

  3. Blogi,

    Ce sa facem domnule unii mor din cauza mea sau mai bine spus prostii mor de barbarismele mele iar savantii de eletismul dumitale.

    Acum sincer nu stiu ce cauti dumnea in curtea acelora care mor de grija mea?

  4. @ Centru
    Aşa zisa „revoluţie română din decembrie 1989” a însemnat un ocean de minciună şi sânge. Chiar tu ai recunoscut că „evenimentele” acelea criminale şi anti- româneşti au fost organizate de către serviciile MI6 şi KGB aflate în cooperare strânsă. Nu-mi plac trădătorii de ţară. Eu plâng după privighetori, după albine, şi după cântecul pitpalacului, vara.

  5. Blogi,

    Batran teoretician al unui univers alb pe care nu la inteles in tinerete si la pierdut complet la batranete!

  6. Domnule Adrian Năstase,

    Am aflat recent, de la o sursă de încredere, povestea operației pe coloană la Viena a lui Traian Băsescu. Pe scurt, el ar fi vrut să se opereze în Românica, dar cel mai bun specialist al nostru în domeniu l-a lămurit că nu are nici echipă și nici aparatură ca lumea pentru o astfel de intervenție și i-a recomandat cu căldură specialiștii de la Viena. Iar domnul președinte aflat la ananghie a întins-o valvîrtej în lumea evoluată și civilizată. Problema e, s-a gîndit apoi, în calitate de conducător român, că acasă mai sunt mii de conaționali care, aflați în situații asemănătoare, nu își permit asemenea voiaje, ci, în cel mai fericit caz (!) vor ajunge pe mîna respectivului specialist ( de certă valoare) , a echipei și aparaturii lui contestabile? Și fără să aibă, sunt convins, nicio reprezentare adevărată a calității actului medical la care urmează să fie supuși, că doar chirurgul în cauză nu se va apuca să-și destăinuie onest limitele în fața oricărui mocofan, așa cum a făcut-o cu domnul președinte. S-a gîndit ca măcar în această problemă, din jdemiile cu care se confruntă mîndra noastră țară, europeană și euroatlantică, măcar în această minimă chestiune de care s-a lovit personal, să facă ceva, după ce l-au „îndreptat” vienezii? Vorba ceea, să fi ajuns și noi să fim fruncea în reparații la cocoașă, dacă tot a fost în pericol prima cocoașă a țării? Întrebarea e, firește, retorică.
    Vă întreb acum pe dumneavoastră, dacă tot ați ajuns nefericitul beneficiar al unui sistem judiciar care, să nu ne facem nicio iluzie, colcăia de aberații și injustiții mult înainte de a le simți dumneavoastră acum, mult înainte și de venirea lui Băsescu la Cotroceni, întreb așadar, vă veți lupta, după ce ieșiți, pentru o reală transformare a justiției(cuvântul reformă sună deja ridicol în România), măcar în domeniul penal? Va fi suferința dumneavoastră reală de acum prilej pentru o evoluție pe bune, nu pe vorbe goale, a acestei țări? Asta, firește, presupunînd că veți mai fi în situația să decideți, direct, sau indirect, treburile prin România.

  7. @BLOGIDEOLOGIC – Si nu ne-au facut un bine scapandu-ne de Ceausescu ? Si mai lasa-ma cu discursul asta de tenent de Armata ceausista si colonel de Securitate ceausista . Cine e tradator de tara ? 22 de milioane care nu-l suportau , in 15 decembrie 1989 , pe Ceausescu si nevasta-sa ? Cei care sunt in cimitirul Eroilor Tineri ? Mama de familie din Timisoara impuscata in 17 decembrie pe Caleairocului si ascunsa moarta in casa o saptamana de familie sa nu o ia gealatii la crematoriu ?

  8. Every weekend i used to pay a visit this website, for the reason that i wish for enjoyment, for the reason adfadgkefgke

Lasă un răspuns