Pax Germanica?

Acesta este titlul editorialului meu din Jurnalul National. Editorialul il puteti citi aici.

Vizita premierului Ponta în Germania are o semnificaţie deosebită pentru desenarea liniilor de politică externă ale Guvernului USL. În condiţiile în care Franţa, la un an după alegeri, nu reuşeşte să recâştige încrederea propriilor cetăţeni şi nu reuşeşte să-şi repornească economia, Europa pare să funcţioneze cu un singur motor – cel german –  şi cu combustibil rusesc.
În aceste condiţii, România trebuia să reia legăturile politice cu Germania, mai ales că şi Germania trebuia să ţină seama de interesele generate de nivelul foarte ridicat al schimburilor economice cu ţara noastră – aproximativ 20 de miliarde de euro şi de cele aproape 20.000 de societăţi ale investitorilor germani înregistrate în România.

Dupa încheierea Războiului Rece, relaţiile româno-gemane au evoluat destul de rapid. Principalul reper, la acel început de drum,  l-a constituit Tratatul româno-german, pe care l-am semnat, în 1992, cu ministrul de Externe Genscher. Au trecut mai bine de 20 de ani de atunci. O nouă perioadă fastă a constituit-o perioada 2001-2004, în care Germania ne-a sprijinit semnificativ atât în ceea ce priveşte eliminarea vizelor, cât şi în ceea ce priveşte intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană. În acea perioadă au început investiţii masive ale capitalului german în România, în special în industria pieselor componente pentru maşini. A urmat o etapă în care relaţiile economice şi cele politice au evoluat pozitiv, fiind marcate negativ doar de situaţia în care în România s-a pus problema înlocuirii lui Traian Băsescu. Miza era legată mai curând de bătălia la nivel european între stânga şi dreapta şi de ocuparea unor poziţii de control la vârful Uniunii. Unele declaraţii ale premierului român au alimentat răceala în relaţiile bilaterale, în ultimele luni.

Victor Ponta le-a spus jurnaliştilor, la Berlin, că “războiul” politic al declaraţiilor s-a încheiat. Este evident că după un armistiţiu, vizita în Germania deschide un capitol nou, în care nivelul relaţiilor economice are un cuvânt greu de spus. 

Rămâne de văzut cum vor evolua aceste relaţii. Deocamdată, poziţia României pare aceea a unui elev conştiincios care ”şi-a învăţat lecţiile” şi care anunţă public, în orice ocazie, acest lucru. Vreau să cred că există şi o strategie pe termen lung, dincolo de formulele de “captatio benevolentiae”.

31 de gânduri despre “Pax Germanica?

 1. De ce?

  Ce s-a intamplat cu Pax Americana de a trebuit sa trecem la Pax Germanica????

  Doar ca fapt divers, angajatii de la OMV Petrom, stiti, acei oameni, ca si noi, care ne zambesc din spatele caselor de marcat ale OMV Petrom, sau care se ofera sa ne puna benzina sau motorina in rezervoare, in caz de burtosul de la volan nu doreste sau nu catadicseste sa-si miste hoitul si sa-si alimenteze masina singur……stiti cu cat sunt platiti?????

  Au in jur de 800 de lei salariu, lucrand pentru austrieci, ca deh, romanii sunt in vacanta, plus ca li se scade din salariu casierelor daca nu reusesc sa vanda un anumit numar de ciocolate…stiti ciocolatele care ne sunt oferite de catre casiere, la achitarea plinului……..

  Apreciază

 2. Daca nemtii vin aici sa deschida afaceri si sa-i plateasca pe romani, in propria tara cu 800 de lei/ luna…in buricul Uniunii Europene si in NATO !!!!!

  Mai bine nemtii sa stea la ei acasa ca firme suntem in stare sa construim si noi, firme romanesti in propria tara – ROMANIA !!!!

  Cat despre salarii…mai vedem cum facem…….

  Apreciază

 3. Disprețul nomenclaturiștilor și masa votantă
  de Adrian Majuru

  http://www.cotidianul.ro/dispretul-nomenclaturistilor-si-masa-votanta-215414/

  Motto: „Nu ne tăiem deplasările pentru că avem bani puțini la buget, ci vom face în așa fel încât cei de la Finanțe să înțeleagă. Nu ne conduc Finanțele” (Viorel Hrebenciuc, lider PSD)

  „Virtutea e ușoară când ai ce-ți trebuie!” (Mihai Eminescu)

  Acest dispreț al fostei și actualei nomenclaturi se etalează fără rușine în fața și față de masa votantă. Și ei cred că totul li se cuvine chiar dacă acest „totul” se traduce într-o atitudine cinică față de propriul popor. Nu contează nici tradiția poporului, nici necesitățile actuale.

  În fața unui popor hămesit și pauperizat, grija unui nomenclaturist suficient mental precum Hrebenciuc este aceea că nu are suficienți bani pentru deplasări inutile numite „de serviciu”. Același lucru se manifestă și împotriva tradițiilor religioase românești. Grija mare a USL-ului este ca în modificarea Constituției să figureze și un paragraf, care să permită căsătoriile gay (homosexuale).

  Eu credeam că Ponta și ai lui au grija să pună în noua Constituție un paragraf prin care poporului român să i se asigure coșul minim de subzistență, înlesniri pentru plata facturilor la întreținere și curent electric. Dar precum Ana Pauker și Gh. Gh. Dej, care se gândeau la confortul personal în plină epocă stalinistă, și urmașii lor actuali rebotezați „democrați” se gândesc bineînțeles la confort personal și la devalizarea bugetului de stat. Este de ajuns că presa a publicat cheltuielile cuplului penibil Mihăieș-Patapievici. Acele deconturi păreau ale unor gestionari de restaurante nicidecum ale unor oameni de cultură. S-a sesizat oare Parchetul sau DNA?!

  Nu, fiindcă era vorba de ban public! Iar urmașii cominterniștilor de ieri, Tismăneanu sau Patapievici, uzează de el disprețuind pe cei care au o singură misiune: să pună ștampila pe buletinul de vot și să muncească pentru ei!

  În logica acestui dispreț față de poporul român este și obsesia regionalizării. Este exact ca în proverbul cu așezarea căruței în fața boilor. Constituția nouă nici nu a fost validată pe când actuala nici nu prevede conceptul de regionalizare!! De unde acest interes? USL-ul primește comenzi politice și din afara țării?!

  În majoritatea sa zdrobitoare, poporul s-a exprimat în sondaje împotriva regionalizării. Atunci ce alt scop grăbește adoptarea unei noi Constituții atât de diletant făcute? Ce alte priorități ar mai avea acești legiuitori improvizați care vor să modifice Constituția?

  Privind mai atent la vârf observăm că și electoratul român este foarte pasiv față de aceste abuzuri. O lege care ar fi curățat în mare măsură clasa politică este legea lustrației, dar această lege îi este absolut indiferentă poporului român. Atunci de ce ne mai mirăm că, după ce ajung acești foști și actuali nomenclaturiști în funcții importante, presa le dezvăluie trecutul în ipostaze crude?!

  Se pare că în mentalitatea colectivă faptul că ai fost nomenclaturist sau turnător pe linie comunistă nu e mare lucru. Dar dacă despre trecutul unui mare intelectual se află că a fost simpatizant legionar, toată lumea sare ca opărită. Este și aici un nou paradox al societății românești. Deși majoritatea românilor nu au trăit legionarismul îl consideră demonic, în schimb, deși au trecut prin comunism, găsesc acestui sistem antiuman o serie de virtuți. Oare acest popor a fost reificat?! Oare spălarea creierului a fost atât de profundă?

  Cum e posibil să nu ne indignăm de declarațiile acestui grof Hrebenciuc că nu-i ajung banii pentru deplasări în străinătate, dar să devenim brusc critici când vine vorba de tinerețea lui Cioran, Petre Țuțea sau Constantin Noica?!

  Adrian Majuru

  Apreciază

 4. Când negociezi cu neamţul, trebuie să deschizi bine ochii, pentru a nu fi „păcălit”. Odată un contract parafat, este respectat cu punct şi virgulă…

  Asta imi aduce aminte de un contract semnat de Ceauşescu în 1978, cu partea germană (RFG- Bon) Contractul avea ca obiect,comerţul de calcită pentru pigmenţi de vopsea din zona Căzăneşti, pentru o perioadă de 10 ani.Partea ciudată a acestui contract, consta în faptul că nemţii doreau calcita doar din zona Căzăneşti, clauza contractuară fiind întărită de penalităţi serioase.
  Tot în zona respectivă erau depozite vechi de steril rezultate din exploatările miniere aurifere de la Gura Barza (localitate minieră aflată în apropierea loc. Brad de Deva, jud. HD.) În fapt pe nemţi îi interesa sterilul depozitat. Prin tehnologiile pe care le deţineau, nemţii obţineau alte 2 la 5 g de aur pe tona de steril la preţ de calcită.
  Se pare că, ulterior aproximativ 4 la 5 ani de la derularea contractului, Nicolae Ceauşescu a conştientizat acest fapt, a încercat chiar şi un transport de calcită din altă zonă, dar fără succes datorită clauzelor contractuale deosebit de dure pentru partea română. 😉

  Apreciază

 5. Poate, dar mecla doamnei Merkel ce va spunea domnilor?

  Poate ingrijorata de marile inundatii care nu au tinut cont de tehnica Germaniei de infrastructura ……sau mai de graba plictisita de acest protocol in care EA Cancel arul Europei a trebui sa-l suporte pe un fost membru al opozitiei criminale romane , care a dorit sa dea o loviture de stat fara acordul domniei sale!

  Si-a cerut cumva scuze celor 8 milioane de participanti la referendum ?

  Apreciază

 6. O intrebare mai ramane ” a fost sau nu la cullona in combinatie cu Macacu ?!
  Ca sa lasam covoru rosu (in definitiv si Betty cand i-a luat capu lu Mary Stuart a facut-o cu toata pompa cuvenita unei regine .. )
  Ca ia sa vedem astea

  Nu m-a întrebat în mod direct (de Băsescu -n.r.), ci doar când am discutat despre acordul între preşedinte şi prim-ministru, dacă avem clar stabilitate şi înţelegerea că vom evita orice fel de nouă criză politică”, a spus Pont si a arătat că Merkel cunoştea foarte bine faptul că a fost încheiat un astfel de acord. (http://www.cronicaromana.ro/2013/06/11/intrevedere-ponta-merkel-la-berlin/)
  „M-am angajat atât în faţa Comisiei Europene (…) nu doar să apăr cadrul legal al acestor instituţii, dar şi să menţin în funcţii de conducere persoanele a căror activitate a fost recunoscută internaţional. Acest angajament a fost complet respectat (…) Pentru că protejez aceste instituţii sunt uneori atacat mai dur decât preşedintele Băsescu”
  (EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/patru-minute-atat-a-discutat-merkel-cu-ponta-1041832.html#ixzz2Vz5z5mpv)

  Daca citatele din Ponta sunt corecte inseamna ca Angelika von Stassi stia si ce urma sa faca Macacu si a pesemen ca l-a pus pe Victoras sa se jure ca sta „cuminte”

  Apreciază

 7. Foarte greu de uitat şi de inghiţit amestecul Germaniei in politica interna a Romaniei şi culmea, nu de partea stângii sau dreptei ci impotriva poporului român! In opinia mea, Germania s-a bucurat de un imens respect şi renume în Romania pe care l-a pierdut pe tremen lung!

  Apreciază

 8. 1.Daca nemtii nu vin sa faca investitii, cu salarii de 800 de lei pe luna, romanii nu vor avea nici macar acei bani in buzunare!
  Lipsa a 5 milioane de locuri de munca, pe care o simtim in Bugetul incapabil sa- si sustina (macar) la cota de avarie sistemele sale, nu lasa loc nici unei alte alternative.
  Tarile emergente(asiatice) concureaza industistrial Germania, tocmai ca urmare a capacitatii lor de a atrage investitorii straini, deoarece odata cu globalizarea economica si pietele ,,nationale” au devenit ,,globalizate”, adica formate din intreprinderi straine – acolo unde un investitor gaseste oportunitati de a investi si cistiga.
  Dezastrul nostru, este ca economia si industria ,,nationala” au disparut, iar indicele de competitivitate/functionalitate a mediului nostru economic ca la Botswanei(indice 74), alunga investitorii – incit investitiile straine in 2013 sint inexistente!
  2.In zonele economce, unde indicele de competitivitate este sub 35(adica la jumatatea celui romanesc), investitorii au semnalul ca banii investiti ar fi pierduti!
  Caciulelile la Merkel sau altii, nu schimba situatia, iar cu cite o 9ntreprinderen noua de 50 100 de noi locuri de munca, cu sectorul energofag(siderurgie si chimie) si cu cel al IMM-urilor in declin(in lipsa industriai pe care sa se articuleze), Romania ramine o natione esuata.

  Apreciază

 9. Aaaaa,

  Am uitat sa comentez expresia “captatio benevolentiae”o chestie omonima sau tradusa in zilele noastre cu arta aceluia care minte mai bine, dupa unii cine minte mai fruymos!

  Apreciază

 10. Am exportat cu 18% mai mult grâu şi porumb în 2012

  Marţi, 26 Martie 2013 15:31
  http://www.lumeasatului.ro/horticultura/am-exportat-cu-18-mai-mult-grau-si-porumb-in-2012-2603.html

  România a exportat în 2012 aproape 4,6 milioane de tone de grâu şi porumb, cu peste 18 procente mai mult decât în 2011, deşi seceta a înjumătăţit anul trecut producţiile acestor cereale, conform datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
  Din cantitatea de cereale plasată pe pieţele externe (piaţa UE şi ţările terţe), grâul şi meslinul au reprezentat 2,314 milioane tone, iar porumbul 2,272 milioane tone. Din exporturile de porumb s-au obţinut 596,5 milioane euro, iar din cele de grâu 544 de milioane euro.
  Conform MADR, încasările totale din grâu şi porumb au depăşit 1,14 miliarde de euro, în perioada ianuarie – decembrie 2012, reprezentând aproape o treime din suma totală încasată anul trecut din exporturile de produse agroalimentare, care s-a cifrat la 3,9 miliarde de euro.
  Anul trecut, încasările din exporturile de grâu şi porumb au crescut cu 28%, de la 888,47 milioane euro în 2011, la 1,14 miliarde euro în 2012, datorită preţurilor avantajoase de export de pe piaţa mondială.
  Pe de altă parte, România a importat în 2012 o cantitate de 1,23 milioane de tone de astfel de cereale, din care grâul reprezintă 531.872 tone, în valoare de 118,66 milioane euro, iar porumbul 698.581 tone, în valoare de 191,33 milioane euro.
  În 2012, deficitul balanţei comerciale a României cu produse agroalimentare a fost de 745,45 milioane de euro, de aproape două ori mai mare decât în anul 2011, când s-a cifrat la 375,96 milioane euro.
  România a importat în 2012 peste şase milioane de tone de produse agroalimentare, în creştere cu 6% faţă de anul 2011.
  Sursa: Brasovul tau
  –––––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Romania a exportat 4,6 milioane de tone de grau si porumb…o cantitate imensa de care nu ne dam cu adevarat seama…..

  Haideti sa vedem in cate nave maritime am putea incarca aceasta cantitate……

  Sa zicem ca avem un vrachier de o capacitate de incarcare de 50.000 tone grau.
  Facem 4,6 milioane tone impartite la 50.000 tone si avem o cifra de 92 de nave…..

  Practic aproape 100 de nave maritime de o capacitate de incarcare de 50.000 tone…. FANTASTIC………exportul de cereale din Romania asta „saraca”

  Apreciază

 11. Poate sa o primeasca Merkel si pe mama lui Ponta cu onoruri Militare, in contul eventualului -aparent- respect german pentru poporului roman. Eu nu voi uita cat traiesc ca Merkel a ‘gazat’ 8,5 milioane de voturi de romani, precum Hitler odinioara gaza milioane de evrei, anuland referendumul pentru destituirea Asimetricului. Pentru ce? Pentru ca noi sa primim circa 1000 euro/cap locuitor intre 2014-2020 si nu cca 2000 ca restul locuitorilor din tari est europene. Cu tupeu maxim, pluseaza si mai cere si tainuri suplimentare. Eu vreau sa iesim din UE!

  Apreciază

 12. Dacă tot sunt comentatori ce nu realizează că SIGUR acest blog este monitorizat pentru toate cabinetele semnificative, hai s-o comit și eu!
  PPE, cu Merkel în frunte, l-a potolit extrem de ușor pe Hollande, care are cea mai drastică scădere de popularitate, după primele 6 luni de mandat, dintre toți foștii președinți francezi.
  Cel mai mult m-a distrat comentatorul TV care, imediat după întreruperea legăturii din Germania, cu Ponta, reproșa premierului că n-a determinat partea germană să-și ceară scuze românilor, pentru astă vară!!!
  Sigur că este loc de mai bine – succes tuturor!

  Apreciază

 13. Nu este greu de anticipat cum vor evolua relatiile romano – germane , date fiind declaratiile d-lui Ponta , atitudinea sa de ghiocel , oportunismul si viziunea ingusta a acestuia …

  Sunt pentru relatii stranse si civilizate cu toate tarile lumii , dar mi se pare o NAIVITATE sa crezi ca investitiile germane vor scoate tara asta din criza ! Mai ales in aceste vremuri …

  D-ul Ponta imi pare ca nu realizeaza faptul ca , conceptul ” Prin noi insine ” este mult mai important in aceste vremuri decat conceptul ” Porti deschise capitalului strain ” .

  Dar , vorba lui Nicolae Iorga : Ce asteptari poti sa ai de la un procuror …

  Apreciază

 14. Ii recomand d-lui Ponta sa caute un manual de ” Istorie economica ” si sa incerce sa invete lectia numita ” Coreea de Sud ” ! Ar avea multe de invatat si poate ar pricepe ceva : o tara macinata de coruptie si lupte politice , cu o economie falimentara , in care cetatenii si-au donat bijuteriile pt. a plati datoriile tarii , dar care s-a reinventat si a devenit una dintre marile puteri economice ale lumii !

  Dar pentru asta trebuie oameni cu viziune …

  Apreciază

 15. „Chiar asa si era! – exclama batrinul QFWFQ”
  In biroul maiorului Milea nu era nimeni. Tzirrr, tzirrr, suna telefonul. Maiorul Milea ridica receptorul si ofta: greu de tot cu datoriile astea la germani, dom’le! La doua divizii de afaceristi germani, va dati seama. Si clisoase rau de tot datoriile astea, ne ramineau bocancii in ele cind mergeam. Intr-o noapte, capitanul Vasilache s-a dus beat in spatele casei si a cazut in groapa cu datorii; noroc ca era pe acolo plutonierul Pirpiriu, la nevasta-sa, de l-a ajutat sa iasa din groapa si sa nu se inece in datoriile astea germane. Cind l-a scos Pirpiriu, capitanul Vasilache avea datorii pina si in gura si in urechi, de i-a zis si nevasta: ptiu, fire-ai al dracului de dator la nemti! Datoriile ca datoriile, dar capitanul Vasilache si-a pierdut palaria in groapa cu datorii, asa ca a trebuit transferat din unitatea cu ofiteri acoperiti in unitatea cu ofiteri descoperiti. Unele din datoriile astea erau vechi de tot, colonelul Soare datora niste gloante de Makarov unui neamt din stasi inca de la revolutie. Ier lent colonelul Xenopol dorea sa-i dea inapoi chiar dnei Merkel doi pfenigi care ii cazusera acesteia din poseta pe cind facea nudism la 2 Mai, in tinerete. Eu datoram o plata de 40,07 euro catre o firma germana, de trei luni. Am vrut sa ii platesc cu cardul, insa nemtii nu si nu, ca sa-i platesc wired. Degeaba am zis eu ca transferul bancar la 40 de euro platiti costa minim 51 de euro, nemtii nu si nu, caposi astia de la stasi rau de tot. Noroc cu dl Ponta ca s-a dus acolo si a excitat-o pe dna Merkel la sentiment, a ciupit-o de coarda sensibila. Am auzit de la capitanul Soare jr. ca si dlui Ponta i-a fost cam frica, a coborit din avion inainte de Viena ca sa faca pipi, sa nu-l apuce, doamne-fereste, prin Berlin, cind o tipa dna Merkel la el. Dar, ca romanul verde, si-a scuipat in sin ( nimerindu-l pe chelie pe dom’ presedinte) si cu ajutorul lui Dumnezeu si al coanei Daciana a izbindit. Sa vedeti cum s-au schimbat nemtii mei dupa vizita. N-au mai zis ca nu ma vor plata cu cardul au zis ca nu au mai incercat si, ca hir, ca mir, ca ei nu stiu daca merge. Ei fratioare si atunci i-am palit in moalele capului, le-am zis ca am mai facut asta de doua ori cu francezii. Bai, cind au auzit nemtii de francezi, in juma’ de ora aveam datoria platita! Acum, cind m-oi duce si eu la raport – ca acum, dupa cum scrie pe blogul lui, la raport e inca presedintele pesede si e acolo cam de multisor – sa discut si eu ce ne facem cu investitorii astia germani. Doua divizii nu-s de colo si pariez ca sunt cu totii scoliti la Padeborn

  Apreciază

 16. Adevarul este ca Ponta chiar nu are de ales, pupa si el mana oricui il baga-n seama sau ii promite ceva interesant pt viitor. Nici pe el nu-l intereseaza concetatenii sai pe care acum nu stie cum sa-i stoarca mai bine cu taxe, impozite, dari, contributii, tarife, cote, cogenerari, certificate verzi si forfeturi de tot felul, etc. El sau USL-ul, nu conteaza.

  Pana acum, guvernul USL nu a repornit nimic, nu a generat nimic, nu a inovat nimic, se chinuie insa sa respecte agenda asa-zis impusa de privatizari, vanzari, reorganizari si restrangeri. Politica dezastrului neasumat, inaugarata de Boc, continua la fel. In cateva ministere s-a ajuns aproape de jumatatea anului si banii de la buget s-au terminat, Normal ca urmeaza o rectificare de indata ce parlamentul o sterge in vacanta, dar asta nu rezolva nimic pt ca bani tot nu apar decat din imprumuturi.

  Pana la urma, singura afacere serioasa in Romania este politica, cucerirea puterii, contractarea unor imprumuturi si apoi distribuirea lor in directii convenabile. Fara taxa forfetara! Cel putin, eu alta de mai mare succes, nu vad…

  Imi pare tare rau dar USL a dezamagit mai mult decat s-ar fi putut imagina in cosmarele celor mai negre nopti. Este drept ca a mostenit un dezastru, dar nici nu s-a aratat capabil, dincolo de promisiuni, sa inceapa altceva, sa aiba alta abordare, sa ofere o viziune viabila in acord cu situatia reala a tarii.

  Rezultatele se vad, supravietuirea cetatenilor non-politici romani a devenit aproape imposibila! Salariile si pensiile ajung pt abia o saptamana, restul se acopera prin „redistribuirea” in familie, de regula dinspre cei varstinici care renunta la multe de dragul nepoteilor, si prin renuntari… Asta face ca moralul colectiv sa fie la pamant, orice roman ar spala la fund cu propria batista un bosorog italian, decat sa astepte indeplinirea promisiunilor clasei politice romanesti… Este trist.

  Partea cea mai rea este ca nu exista iesire! Lipseste! Au furat-o si pe asta!

  Hai sa privim realist: producem cereale dar le exporta privatii si depoziteaza afara contravaloarea, asa ca importam aceleasi cereale. Amarata de industrie ce o avem este formata din sectii dizlocate din occident fie din motive de poluare, fie de consum energetic prea mare, fie din motive de salarii minuscule pe care romanii muncesc in paguba, cu care nu-si pot asigura un trai la minimul subzistentei. Pe roman il costa mai mult sa munceasca decat sa stea acasa…
  O clasa politica mai daunatoare decat ciorile, complet ticaloasa si neinstruita. Pardon, cica ciorile tot ar mai starpi soarecii de camp… Nu are alt Dumnezeu decat banul si influenta pe bani.
  Un popor terminat din toate punctele de vedere, cei care mai pot pleaca suspinand…
  O tara dezorganizata de jos pana sus, balamucita de politica, democratia telecomandata si statul de drept inrolat, si pusa presh la picioarele altora.

  Va las sa studiati daca „prin noi insine”, prin altii, sau printr-un noroc chior, s-ar mai putea intampla ceva bun. Neuronul spune ca daca pana acum asa a iesit, la fel va iesi in continuare, in cel mai bun caz! E ca si cum un ciung chior ar trage optimist cu arcul… Intelegeti, cel mai grav handicap al sau este de fapt imbecilitatea…

  Cand Germania iti intinde covorul rosu, ori iti propune un imprumut dificil de restituit, ori te trimite sa ataci estul, ori iti cere ceva mare, probabil o anume regionalizare care sa degaje Ardealul, oricum insa tot vei pierde ceva. Si nu e vina Germaniei, ci…

  Ma gandeam zilele trecute ca intr-adevar, Ceasca avea dreptate, era un geniu al Carpatilor… fata de astia. De fapt el era multe de tot, fata de astia care nu sunt nimic. Sigur ca nu-l regret nici pe el si nici regimul sau, dar MANDRIA o aveam! Nu ne-o putea lua nimeni! Asa credeam… Acum ne simtim rusinati datorita conducatorilor care nu-s buni de nimic, nu spun de dezvoltare, dar nici macar de lovituri de stat, totul esueaza pe la noi… Ce naiba ne putem propune, ca sa nu esueze?

  Ideea mi-a venit: dupa cel mai mare drapel din lume al Antenelor, trebuie musai sa-i facem si cea mai lunga coada de drapel, lance pe numele ei exact! Lunga cat sa-l apucam din Oltenia si sa-l fluturam pe deasupra Transilvaniei, peste munti… Recunoasteti, ar fi in spiritul nostru, nu? Se explica prin handicapul ala de mai sus… caci numai un imbecil moare de foame intinzand pe campuri un drapel care nu flutura ci se odihneste…

  Apreciază

 17. După mine, Ponta a reușit s-o convingă pe Merkel că Macacu și ai lui au exagerat astă vară.
  Metodele (acordul cu Macacu, compromisurile, atitudinea lui, a lui P., reținută, evitarea scandalurilor, politicile aplicate, declarațiile de politică externă, frecventele deplasări la Bruxelles și contactele cu celelalte personalități UE) nu au fost pe placul comentatorilor de pe Facebook și bloguri, dar au fost pe placul UE-iștilor, care, mai toți aveau cel puțin rețineri în cea de-a doua parte a lui 2012.
  Eu am fost de acord cu tot ce a făcut P., chiar dacă am un dispreț măreț față de Macac, și, spre deosebire de țâpuritorii de ocazie, care l-au votat la greu, iar din 2010 s-au supărat pe el (lasă că le trece!), eu nu l-am votat nici măcar la primărie și l-am cumpărat din prima că e mocofan.
  Dar, e ușor să dai indicății de pe margine, cum o fac dezamăgiții (eu nu sunt niciodată dezamăgită de dezamăgiți, fiindcă îi consider niște self-amăgiți).
  E mult, mult mai greu să fii pe scaunul celui care ia decizii care afectează o țară și o națiune.
  Ponta e un politician veritabil, de anvergură, curajos, clarvăzător, modern și de talie europeană. Îmi place.

  Apreciază

 18. Potrivit Cancan , motivul divortului dintre Udrea si Cocosh a fost ca acesta din urma era gras si urat , ii miroseau picioarele si nu aducea destui bani in casa !!!
  D-ul Cocosh l-ar fi invocat si el pe d-ul Basescu care , cica , s-a transformat din prieten de familie in amant tatar ! Desi se stie ca alcoolul creste dorinta dar scade performanta , d-ul Basescu ar fi reusit s-o faca pe d-na Udrea de 3 X FEMEIE !!! D-ul Cocosh spune ca Baselu este lipsit de fair play si merge la femei cu diplomatul ! Un diplomat plin cu jucarii si accesorii …

  Tot pe surse , s-a aflat ca Basescu si Udrea ar fi incheiat un pact suicidal ! Daca Baselu pierde puterea , cei doi se vor arunca in spatele trenului !

  Apreciază

 19. Dl Presedinte Basescu face ce trebuie adica face tot ce depinde de prerogativele functiei sale pentru ca in perioada mandatului sau macar sa nu accepte, daca nu va putea impune, ca :
  a) Art 1 al(3) din Constitutie care spune ca :
  (3) România este stat de drept,….
  sa nu fie facut praf
  b) Art 2 al(1) care spune :
  (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

  si care, fata de ce se intampla cu referendumul pe teme constitutionale declansat la finele lui 2009 de presedinte, este deasemeni aruncat in derizoriu in ceea ce priveste respectarea suveranitatii poporului roman de catre grupuri de persoane membre ale unor partide sau ale Parlamentului realizandu-se astfel exact crima anticonstitutionala definita la art 2 al(2) care spune:
  2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

  Asadar orice s-ar intampla in continuare, presedintele Basecu va pleca cu fruntea sus din demnitatea de Presedinte al Romaniei raspunderea actelor anticonstitutionale daca se va bloca actiunea presedintelui picand pe acea parte a clasei politice aflate la putere.
  .
  PS De fapt in urma celor spuse mai spus putem defini USL atat ca activ de partid cat si ca parlamentari ca fiind un grup organizat care dupa ce anul trecut a incercat o lovitura de stat parlamentara acum a devenit un uzurpator al suveranitatii poporului roman
  Personal cred ca doar Justitia ar putea sa raspunda cat de penala este o asemenea uzurpare si eu lansez in acest sens o intrebare publica

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.