Muzeul Toma Stelian

Muzeul Toma Stelian a reprezentat primul efort de a  se crea un muzeu national al artistilor romani ( Muzeul Simu era mai ales consacrat artei straine).  Muzeul a fost creat pe baza unui legat al lui Toma Stelian (1860-1925) – cunoscut avocat si om politic, in casa pe care o comandase arhitectului I.D. Berindei. pe terenul din Soseaua Kiseleff nr 10.

Din pacate, la moartea sa, cladirea nu era terminata si ea a trebuit finalizata prin intermediul Casei Scoalelor. Iata ce scria, in 1939, prof. G.Oprescu – numit inca din 1931 director al Muzeului -, in Catalogul lucrarilor existente la acea data „Regretatul Toma Stelian… lasase ce e drept un local fastuos – propria sa locuinta, in mijlocul unei gradini frumoase…Cladirea era insa neterminata iar veniturile absolut insuficiente pentru scopul ce urmarea…Prin Casa Scoalelor s-au luat masurile necesare ca sa se termine constructia si ca ea sa devie cat mai proprie pentru noua sa destinatie.”

Nu prea a devenit. Si din fotografiile anexate, se poate constata ca era vorba de o improvizatie.  De altfel, colectia a ceea ce a fost nucleul  Muzeului national de arta, s-a constituit , mai mult prin donatii intamplatoare ale unor artisti (de ex. Nutzi Acontz,  Bob Bulgaru, Mina Byck Wepper, Cecilia Cutescu Storck, Henri Daniel, Michaela Eleutheriade, Petre Iorgulescu Yor, Iser, Ion Jalea, Stefan Popescu, El. Vavilyna etc) sau oameni politici – intre care il mentionez  pe Nicolae Titrulescu.

Din 1949, Colectia muzeului a fost mutata in cladirea fostului Palat regal. In Kiseleff 10 a fost instalat, din 1950 si pana la cutremurul din 1977, sediul Uniunii Sciitorilor. Dupa consolidare, pana in 1996, cladirea a fost folosita ca resedinta diplomatica – in ultimii ani ca resedinta a ambasadorului irakian. Cand au parasit cladirea, erau distruse instalatiile si a fost nevoie de reparatii si restaurari – platite de PSD, care de atunci foloseste, ca sediu principal al partidului, aceasta frumoasa cladire. 

25 de gânduri despre “Muzeul Toma Stelian

  1. …Foarte interesant!!! Cati dintre noi oare stiau aceste informatii?! Prea putini…din pacate, in lumea asta nebuna in care am ajuns sa traim, viata noastra parca nu ne mai apartine. Da.. Sediul PSD are o istorie demna de o carte…daca peretii ar putea vorbi…dar cum ei nu o fac, cei care cunosc istoria asa cum a fost ea au datoria/placerea sa ne impartaseasca si noua taina lor. Paste fericit, domnule Presedinte!

  2. @ Ghiţă
    Citesc pe un forum de ziar : „Lovitura de stat [din 23 august 1944] a fost pregătită în casa domnului Constantin Zamfirescu Căteasca. De la comunişti a participat Constantinescu. Domnul Hudiţă relatează clar. Domnul Zamfirescu Căteasca, condamnat în procesul înscenat lui şi tatei, preotul Florian Samarescu, a fost omorât la închisoarea din Botoşani, înainte de eliberarea deţinuţilor în 1964. Comuniştii voiau să însceneze proces de complot, şi numai rezistenţa la tortură a celor doi „inculpaţi” a salvat sute de liberali, care urmau să înfunde puşcăriile. [semnat] D. Samarescu”
    Cine să fi fost acel „Constantinescu de la comunişti” care a participat [ori, mai corect zis, presupus participant] la organizarea loviturii de stat din 23 august 1944 ?
    @ Harabula
    Ce crime oribile împotriva deţinuţilor politici anti-comunişti s-au petrecut la „închisoarea din Botoşani, înainte de eliberarea deţinuţilor în 1964” ? Sunteţi din Botoşani, aţi pretins mereu în postările anterioare că eraţi perfect cunoscător al mediului din Botoşani sub toate aspectele. De ce aţi păstrat tăcerea asupra acelor evenimente relativ apropiate în timp, dar ne-aţi „omorât” cu informaţii asupra buletinului Wassermann „plin de cruci” al lui Mihai Eminescu ?

  3. Despre “a concluziona/concluzionare”. Am mai spus că verbul artificial “a concluziona” (deşi consemnat în DEX) este un barbarism inventat de comuniştii care nu ştiau prea bine Limba Română. Pentru că existau deja în limba noastră două cuvinte care descriau situaţia respectivă, vorbesc despre verbele “a conchide” şi “a conclude”. Nu spun că verbul “a concluziona” ar trebui eliminat din Limba Română cultă. Doar să nu fie utilizat ca echivalent pentru “a conchide” şi “a conclude”, cuvinte care trebuie reinstalate în drepturi. În schimb, dacă este folosit, verbul “a concluziona” trebuie pus în legătură cu adjectivul “concluzional”. Bun, văd că neologismul nu-i consemnat în DEX, dar propoziţia “Inferenţa este concluzională” mi se pare perfect valabilă.

  4. […] Am mai spus că verbul artificial “a concluziona” (deşi consemnat în DEX) este un barbarism inventat de comuniştii care nu ştiau prea bine Limba Română. Pentru că existau deja în limba noastră două cuvinte care descriau situaţia respectivă, vorbesc despre verbele “a conchide” şi “a conclude”. Nu spun că verbul “a concluziona” ar trebui eliminat din Limba Română cultă. Doar să nu fie utilizat ca echivalent pentru “a conchide” şi “a conclude”, cuvinte care trebuie reinstalate în drepturi. În schimb, dacă este folosit, verbul “a concluziona” trebuie pus în legătură cu adjectivul “concluzional”. Bun, văd că neologismul nu-i consemnat în DEX, dar propoziţia “Inferenţa este concluzională” mi se pare perfect valabilă. Deci “a concluziona/concluzionare” ar trebui folosit pentru a marca sfârşitul  unui proces inferenţial. Vezi şi http://nastase.wordpress.com/2011/04/22/muzeul-toma-stelian/ […]

  5. Blogideologic

    De la comunişti a participat Constantinescu?!! Habar n-am .. supraestimezi informatiile mele. Insa oricum Contantinescu s eprea poa sa nu fi fost Constantinescu si in acte (stii si tu …. se prezentau sub alt nume . ca Siguranta sa mai munceasca si ea )

  6. @Fratilooor!

    Sanatate si Multi ani fericiti pentru toti Gheorghe de pe blog!

    De la primarul doktor, fiu de militar , cu aceeasi ocazie a SF. Gheorghe , Purtatorul de Biruinta, si ziua ostirii:

  7. Astept cu interes, sa mearga mai departe: la Monumentul Eroului Necunoscut, Inaite! 🙁 e o „locatie buna pentru o piata!)

    Nu va ganditi ca atunci cand nu este piata dispar tarabele, nu prieteni , ele raman acolo, pustii.Ce ne spune noua asta? ca totul se vinde si se cumpara fratilor, nu-i asa…ce eroi, ce pomenire: Toata Lumea Pe Piata!…y compris si Primarul General, ca e si el bucurestean! 🙁

  8. Domnul Nastase are o perspectiva cam prea partizana asupra lumii.
    Considera devenirea unei cladiri a Casei Scoalelor, sediu de partid, ceva acceptabil pentru toata lumea?

  9. Cea mai veche pinacoteca din tara s-a inaugurat la Iasi cu 64 tablouri in ulei.
    Primul director a fost Panaitescu-Bardasare. Dupa razboi a fost director si Corneliu Baba.

    La baza pinacotecii au stat donatiile lui Scarlat Varnav (botosanean) si Costache Negri.
    Marele patriot Costache Negri! Asa cum am mai spus pe acest blog si probabil stie toata lumea, si-a vandut mosia de la Manjina pentru cauza Unirii. L-a servit cu loialitate pe Cuza la Constantinopol.
    Dezgustat de coruptia din jurul lui Cuza, s-a retras la Tg. Ocna. Nu avea censul necesar pentru a candida on Parlament. Prietenii s-au oferit sa-i constituie censul dar a refuzat. A murit uitat.

  10. Tot la chestiunea pusă de Ghiţă ajungem. Numele românizat „Miron Constantinescu ” provine de la numele real „Mehr Kohn” (după Wiki).

  11. Bu cred ca Constantinescu era Miron Constantinescu … Miron Constantinescu s-a nascut in 1917. Cf naravurilor epocii un june de 27 de ani nu putea fi decat curier ori sa duca geanta. Chiar si un partid ce facea mare caz ca este revolutionar trebuia sa tina cont de acest amanunt..
    Acu daca ma intrebati cam ce varsta se prefera- cam 40 de ani Erai considerat tanar (ptr politica si responsabilitati) insa se presupunea ca deja aveai experienta de viata …

  12. SARBATORI FERICITE.Ma numesc Diana si am lucrat in invatamant .Datorita reformei invatamantului,se prefera sa predea o limba straina un titular pe geografie-istorie ,care nu a dat concurs pe franceza decat sa predea un necalificat cu studii superioare care a dat concurs pe franceza cu 7,83 si are vechime.Si inspectoarea e de acord.Ce stie cel de istorie sa predea francezaa???E corect asa ceva????De ex. Sc. cu cl I-VIII Voiteni,jud.Timis

Lasă un răspuns