După trei luni. România a intrat în criză. Când va ieşi? (I)

Voi începe azi o serie de câteva postări în care voi face o analiză a situaţiei în care ne aflăm, după primele trei luni ale acestui an foarte greu. Este o analiză obligatorie, fiindcă ea ne poate face să privim mai raţional poziţia pe care o avem în prezent, atât ca ţară, cât şi ca partid. Nu sunt o persoană care se emoţionează la ştirile „căpuşă” pe care le vedem apărând de câteva luni  – percheziţia ordonată astăzi de Parchet la Becali fiind ultima din această serie – şi care acoperă periculos dezbaterile reale de care am fi avut nevoie. Eu nu iau decizii politice doar pe baza instinctelor sau ale pasiunilor de moment. Cred, şi am crezut întotdeauna, că cele mai bune decizii se iau pe baza unor eforturi analitice riguroase, fiindcă doar în acest fel putem să evaluăm cât mai multe dintre informaţiile la care avem acces.

Prima concluzie a acestui bilanţ este una exterioară României: efectele crizei financiar-economice din Occident încep să lovească şi ţara noastră. Aşa cum se anticipa deja, aceste efecte vor fi puternice şi, din păcate, nu vor trece uşor. Ele vor forţa partidele şi celelalte instituţii politice ale statului român să îşi orienteze toate eforturile pentru combaterea efectelor crizei. Cum spuneam în campanie, va fi obligatoriu să punem pe primul plan al acţiunii guvernamentale protejarea celor care nu se pot proteja singuri. Or, în această perioadă de criză, populaţia cea mai expusă va fi cea formată din pensionari, oameni cu venituri mici, agricultori, tineri care abia au început să lucreze, oameni cu nivel redus de mobilitate etc.

A doua concluzie se refera la modul în care actuala echipă executivă (preşedinte, premier, guvern) se raportează la criză: populaţia nu primeşte de la conducătorii politici un semnal suficient de puternic de solidaritate şi sprijin pentru această perioadă. Aici, situaţia merită câteva nuanţări. Dacă guvernul are încă scuza adaptării la o situaţie nouă şi dificilă, preşedintele nu are această scuză. Or, tocmai de la vârful ierarhiei politice a statului român vin, de câteva luni, semnale care accentuează starea de panică şi de confuzie pentru oamenii obişnuiţi. Incoerenţa mesajelor, atitudinea ambiguă faţă de planurile guvernamentale, faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor, faţă de acordul cu FMI (lista e lungă şi poate continuă) au transmis oamenilor o stare de încordare şi incertitudine.

A treia concluzie ne arata ca formula coabitării dintre doua partide care au fost mereu adversari politici nu va funcţiona (dacă va continua pe termen lung) la fel de cuminte si de lin pe cat se anticipa la începutul anului. Scandalurile din teritoriu, presiunea rescrierii istoriei (alianţele locale, de exemplu), ciocnirile punctuale (la unele am luat şi eu parte, din păcate) îmi confirma temerea cu privire la aceasta colaborare. Decizia a fost luata insa democratic de conducerea partidului. Trebuie sa fim insa cu toţii conştienţi de limitele acestei colaborări, tocmai pentru ca ea să producă si rezultate pozitive, nu doar aşteptări înşelate.

A patra concluzie, poate cea mai importanta din punct de vedere politic, este aceea ca, spre deosebire de alţi ani, comportamentul lui Traian Băsescu ne arată un preşedinte care poate fi învins la alegerile prezidenţiale. Traian Băsescu pare mai dezorientat si mai impulsiv ca oricând. Si efectul negativ este încercarea preşedintelui de a subordona interesele publice campaniei sale de realegere. Inclusiv prin tentativa, sper nereuşită, de a devansa momentul alegerilor prezidenţiale pana la suprapunerea cu europarlamentarele.

Aceasta analiza confirma ceea ce am spus deja, de mai multe ori in ultimele luni, in legătura cu implicarea mea în alegerile prezidenţiale. Am vrut si vreau sa îl înving pe Traian Băsescu. Asta nu se schimba. Dar, aşa cum am spus si colegilor mei când s-a decis intrarea la guvernare alături de PD-L, aş avea mari reţineri sa candidez in aceste condiţii. Nu pot fi interesat de o astfel de competiţie, pentru ca as intra in contradicţie cu propriul meu mesaj. Voi rămâne un adversar direct si decis al lui Traian Băsescu si îl voi susţine cu inima deschisa pe candidatul PSD la preşedinţie. Iar cel mai natural candidat al PSD, in condiţiile actuale, este tocmai preşedintele partidului, Mircea Geoană. Este bine plasat in sondaje, beneficiază de sprijinul partidului, şi-a manifestat intenţia de a candida. Si cred ca îl poate învinge pe Traian Băsescu, daca va face o campanie foarte buna, radicalizându-şi mesajul începând de acum şi prezentând un proiect propriu, alternativ. Perioada incertitudinilor va trebui sa se încheie, iar partidul trebuie sa fie solidar cu liderii săi, mai mult decât până acum.

Voi continua aceste analize si zilele următoare, încercând sa sintetizez ce a fost bine si ce a fost rău in mai multe momente importante ale acestor luni: încheierea acordului cu FMI, bilanţul gesturilor guvernamentale, comportamentul prezidenţial, deciziile luate de partid. Începem să simţim tot mai mult presiunea vremurilor grele care vin peste romani. Aceasta presiune ar trebui să ne facă mai solidari si mai dispuşi la eforturi in sprijinul celor pe care ii reprezentam. Daca nu vom proceda în acest fel, atunci riscam sa accentuam si mai mult distanta dintre clasa politica si societate.

66 de gânduri despre “După trei luni. România a intrat în criză. Când va ieşi? (I)

 1. Criza asta cica „financiara” e o facatura! Cum a pornit criza? Un grup de banci din statele unite care e in proprietatea evreilori, a anuntat faliment! Nimeni nu a verificat daca acel faliment e real sau e un camuflaj. Guvernul sau congresul imediat a sarit in ajutor si a impins 700 de milioane de dolari in acel grup bancar. O mare parte din acei bani, adica 500 de milioane de dolari a fost trimis in Israel pentru evreii din tara mama, ca sa deschida un razboi impotriva Palestinei!
  De asta a fost nevoie de criza si de asta a fost anuntata falimentul. Tot asa in anii 1945-1946 a mai fost o criza in Statele Unite cand s-au cumparat banci cu un dolar! Si atunci ca si acuma tot pentru evrei s-a strans bani si a fost cumparat Israel-ul pentru evrei.
  Criza asta a fost creata cu mare grija, a fost planuita falimentarea si cumpararea unor firme mamut, si ulterior unii sa se imbogateasca din acea criza, iar altii care nu erau in mana evreilor, sau nu aplecau destul capu in fata evreilor au muscat destul de rau, ba mai mult au pierdut tot ce au strans !!!
  Bineinteles ca unii care sunt pe faza si au un pic de minte, sau influenta politica, se imbogatesc pe langa cei care au creat criza si care trebe sa se imbogateasca.
  In Romania din 2005 a devenit o traditie ca neamurile presedintelui sa se imbogateasca peste noapte! Pana pe araturile Romaniei ca nu le pot spune sosele, deci pe aratura apare in fiecare minut cate o masina noua cu o valoare de peste 100000 de euro, si majoritatea populatiei pe zi ce trece devine din ce in ce mai sarac, asta e deja un dezastru si nu o criza!!!
  Mie tare frica, nu cumva in decursul a maxim 2 ani, 70% din populatia Romaniei v-a devenii atat de sarac si plina de datorii incat atat de des vor fii spargerile de banci si hotii de buzunare deoarece omul care munceste si munceste si in loc sa aiba si el o situatie cat de cat el devine pe zi ce trece mai sarac, nu v-a avea alta solutie decat sa deie in cap la unu sau la altu ca sa ia banii lui ala. Daca nu se v-a schimba lucrurile, si se continua in acest fel cu Boc, aici v-a mai fii o revolutie dar destul de sangeroasa! Lumea nu mai suporta taxe si impozite ca in occident cu lefuri de 10-15% fata de cel din occident….!!!
  Domnule Nastase! Sunteti un om care a mai pus situatia pe picioare, ati avut si greseli dar ati relansat odata Romania, expicati i biroul politic al PSD ca lumea incepe sa moara de foame si trebe facut ceva!!!!!!!!!!!!!!!!! Daca PSD si PC nu face un pas, celelalte partide no sa faca, ei se simt bine asa, v-a fi o revolutie pe viata si pe moarte!!! Romani nu mai pot traii cu hotia asta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Apreciază

 2. Domnule Nastase,va compatimesc dupa modul in care va autoamagiti(daca ce spuneti este adevarat si nu o tactica,dealtfel poate necesara) in referire la faptul ca dl.Geoana are capacitatea de a se lupta cu dl.Traian Basescu cu sanse de castig.Plecand de la prezumptia ca sunteti sincer si credeti acest lucru ,inseamna ca va incadrati in speta proverbului romanesc”boala lunga moarte sigura”.Nu sunt unul dintre votantii PSD-ului si nici a domnului Mircea Geoana,dar va marturisesc ca pe dvs v-as fi votat.

  Apreciază

 3. Nu pot sa nu aduc in discutie faptul ca justitia actioneaza la ordin politic! In ce tara traim? Becali e arestat la ordin politic. Politia in loc sa faca pact cu Becali sa prinda hotii de masini, face pact si ii iarta pe talhari de fapte grave ca sa-l aresteze pe Becali. Hotii nu sun pericol pt societate. Becali e un pericol public in libertate risca sa faca case, biserici, sa ajute oameni bolnavi de leucemie si oameni pe care se darama casele sau care isi cresc copiii in bezna. In fine…. Iovan a vanat un hot cu o arma de vanatoare i-a tras in ceafa… poate pe buna dreptate. Dar nu a stat o zi si nu s-a pus problema ca ar fi un pericol pt societate. Un Popovici liber, un presedinte ce fura lucrurile personale ale ziaristilor. O flota disparuta. Un fiu vitreg al „blondei de la drept” ce ar trebui acuzat de omor din culpa. NICI UN VINOVAT. Domnule nastase aveti cunostinte de drept intemeiate !! Au fost doua fapte: o sechestrere pe care as numi-o exces de zel sau o lectie data unor hoti sau orice alt termen dar eu stiu ca sechestrarea este altceva. In fine… Avem un fel de sechestrare si un furt clar de masini hotii se plimba liberi intre noi. Au furat masini si or sa o mai faca au folosit arme si or sa o mai faca. Hotii sunt liberi pt ca politia si justitia cred ca e mai bine sa fie liberi si Becali arestat. In felul asta viitori pagubiti trebuie sa plece capul in fata celor ce le fura masinile!!! Sunt stupefiat. Mi-e scarba de ce s-a ales din tara in care traiesc. Sa se aplice mai repede clauza de salvgardare in justitie!!

  Apreciază

 4. Nu prea are sanse dl. Geoana. Ce credibilitate sa mai ai dupa ce faci alianta cu PDL? Populatia ce sa mai inteleaga?
  Este urat ceea ce se intampla in tara, de fapt mai mult la televizor! Toate evenimentele care ne intoxica in fiecare zi. Unii au impresia ca toti suntem niste naivi si credem ce ni se arata la televizor. Totul este manipulare. Poate la urmatoarele alegeri oamenii isi vor da seama ca PDL nu are oameni care sa conduca tara asta.
  Pur si simplu e greu sa mai alegi un partid pe care sa il votezi dupa ce doua partide rivale au facut alianta. Iar legat de presedintele tarii, prea ne-am axat pe un presedinte care sa vina sa aduca marea schimbare. Si ce am primit? Bataie de joc? Si-au dat romanii seama de asta? Se pare ca nu, din moment ce au votat in procent bunicel PDL. Poate isi vor seama de acum inainte.
  Dintre Geoana, Basescu si Crin Antonescu eu l-as vota pe Crin Antonescu.

  Apreciază

 5. e una cica de prin spania care zice ca nu antonescu crin ar fi bun de presedinte ca e prea tanar si necopt? Te plateste PSD/ul??? va e frica de antonescu crin? De ce ca a avut un discurs elegant, ca nu s/a porcait ca are si vana si verb acid?? Pai daca/l pun pe Antonescu alaturi de Prostanac iii da clASA. bASESCU CAN A AJUNS PRESEDINTE AVEA ACEIASI VARTSA CA A LUI ANTONESCU ACUM ASA CAAAA… stai mataluta in spania si te uita la zapatero si rajoi..la guasta din sangre de toro si la los vecinos cum se balacaresc si lasa matale politica din romania….

  Apreciază

 6. Asta este, ORDIN POLITIC.
  Romanii au inteles, degeaba se agita basescienii pe bloguri ca am primit un:
  1. ORDIN POLITIC pentru a intra in criza,
  2. ORDIN POLITIC pentru contractarea unui imprumut de la FMI,
  3. ORDIN POLITIC sa ramanem o piata de desfacere, avand o economie bazata strict pe servicii si consum,
  4. ORDIN POLITIC sa nu investim un leut! Vom ramane inca cinci ani cu bla bla bla, iar peste cinci ani ni se va pune sula in coasta sa mai imprumutam inca 20-30 de md.

  Cand va iesi din criza? Hai sa fim seriosi, traim intr-o lume superglobalizata, unde activele toxice se raspandesc cu viteza luminii. Suntem santajati sa luam zeci de md. cu imprumut pentru a plati bancile sa dea drumul la credite. Bancile nu se vor lasa asa usor, le-a mers un santaj, le va merge si al doilea…
  Sper ca nu va imaginati ca iesirea din criza fabricata este independenta de ceea ce se intampla pe plan international.
  Intai va iesi America din criza (DACA va iesi), apoi Europa Occidentala, ulterior Romanica.
  Sper ca nu-si imagineaza cineva ca iesirea din criza este influentata in vreun fel de deciziile Guvernului Romaniei!

  Un bilant al guvernarii nu poate fi detasat de contextul international, de presiunile asupra Romaniei, asupra leului, amenintarile la adresa securitatii economice, social-culturale, politice a tarii noastre.

  Pentru fanii falsi ai lui AN: fiti atenti, toate atacurile astea perfide nu fac decat sa uneasca liderii PSD, sa-i determine sa caute candidatul agreat de stapanire, inghitit de pestii din diversele „bazine electorale”. (Inca) nu ati reusit sa spargeti partidul!

  PS
  @ AN
  Mobilizare maxima pentru europarlamentare, sprint pe ultima suta de metri!
  E o naivitate sa credeti ca Baselu este in cadere libera. Dupa incredere 70%, a inceput ofensiva de tip vadimist, speculand aspectele de tip identitar (ungurii, romanii de pretutindeni PENTRU CARE NU FACE NIMIC, PASAPOARTELE ELECTRONICE pe care nu le-a respins). Securistii stiu foarte bine ca romanii tin foarte mult la sistemul de valori, asa ca acest tip de campanie tine super. In contrapartida, puteti demonta punct cu punct falsa grija pentru identitatea nationala, credinta etc. si, in paralel, sa le aratati romanilor ce inseamna ADEVARATUL PATRIOTISM.

  In turul II, candidatul PSD si Crin! Dar sa nu va imaginati ca problemele Romaniei se rezolva prin simpla schimbare a presedintelui. Problema este clica pedelista, tot ceea ce inseamna acest mecanism antiromanesc intruchipat de TB.

  Si sa fim seriosi: PDL-ul tot cu trei mandate ramane in plus, tot castigatorul alegerilor patru ani de-acum incolo.

  PS la PS
  In cursul lunii februarie un personaj numai Mihai Tanasescu a tot vizitat Romania; a avut discutii cu seful statului, prim-ministrul, presedintii celor doua Camere, precum si cu Ministrul de finante. Intamplator, institutiile statului roman negociau cu FMI-ul si comisia. Il recunoasteti?
  De asemenea, imi aduc aminte de un domn politician, Adrian Nastase, care, inaintea oficializarii mariajului cu FMI-ul, ne asigura in acelasi ton cu MT, ca avem nevoie de un imprumut extern, ca ne prabusim fara institutiile internationale…
  BNR a rezistat eroic atacurilor speculative din partea bancilor si a FNI-urilor care ne cereau sa intram naibii odata in criza! Dar degeaba.

  Apreciază

 7. @ Alexandra
  cica pedelacheii urla in MISA deamboulea pe bloguri ca:
  – Geoana nu are sanse (nici al miselea nu ati demonstrat ca nu are sanse; alianta PSD-PDL este sustinuta de 80% dintre romanii cu drept de vot!!! INSOMAR!!!; expertiza lui externa si capacitatea de negociere poate ne-o pune la indoiala tanti Jeana!);
  – Crin este neexperimentat.
  Asa uameni buni, votati Traian Basescu!
  Draga mea, trezeste-te, romanii din Spania scuipa pe alegeri! Vomita, li s-au promis gogosi cu angajarea in cadrul oficiilor consulare a romanilor din dispora. Buna gluma. Cica senatorii, deputatii pentru dispora chiar vor face ceva pentru romanii de-acolo! Romanii din Spania se pot intoarce in Romania pentru ca, dupa patru ani de DA, se TRAIESTE BINE!
  Haida de, au inteles ca vor muri bine!
  Deocamdata, romanii din Italia s-au ales cu rechemarea consulului de la Torino, diplomat competent, care tace si pune osul la treaba.

  @ nastase
  puneti antivirusul pentru orice mesaj de tip misa; propaganda pe net functioneaza in ritm de samba.

  Apreciază

 8. misterb, personajul e platit de basescu si gasca. Disperata ca papusa nu intra in turul doi, daca cele doua partide din spatele candidatilor gestioneaza bine contextul intern si exter.

  Apreciază

 9. Inteleg ca respectati disciplina de partid si cred ca asa este corect.Totusi sunt sigur ca ati facut calculele de rigoare.Daca pica Geoana pierde sefia partidului,daca castiga probabil veti fi premier.Apropo a mai murit un roman in Afganistan.Ce cautam noi acolo ?Masuri anti criza ?Astept sa le vad.Sa auzim de bine.

  Apreciază

 10. Adrian Nastase

  Felicitari pentru cele 2.000.000, dar si pentru cei 45.000. Prezenta lor in acest spatiu vi se datoreaza cu prisosinta. Este foarte posibil ca in saptamanile urmatoare numarul lor sa creasca, cum la fel de posibil este ca numarul lor sa scada. De vina va fi in mod cert miza electorala pe care ati reusit s-o anihilati, cedandu-i investitura unui ins usor rtacit im peisaj. Chiar si in aceasta dupa amiaza, in declaratia de la Sibiu, a fost penibil; afirmand ca in actualul context fondurile europene sunt capitale pentru tara. El uita, sau poate nici nu a stiut vreodata, ca in relatia cu CE Romania are o mare problema si in privinta capacitatii de absortie a acestor fonduri si nici decum cu fondurile propriu zise. Ascultandu-l mi-am spus nu odata ca baiatul a invatat in timp, cu greu cred, cateva fraze sablon, pe care le corecteaza periodic in functie de locatie si auditoriu. Si atunci cand are ceva de spus, produs al gandirii sale incete si pe alocuri anchilozate, se opinteste balbaindu-se. Si de nu-i este de folos nici acest din urma truc, bate campii patriei fara scrupule; fara sa-i pese catusi de putin de timpul si rabdara mea, indeobste limitate. Sau poate si insul, asemenea altor politicieni, mizeaza pe sloganuri mai vechi ce fac apel la prostie si ignoranta. Dle. Nastase, dv. si toti ceilalti membrii ai Consiliului National, inclusiv dl. I Iliescu, la-ti inzestrat cu un tezaur de incredere nelimitat. Mai ramane de vazut daca el va raspunde printr-o prestatie inteleapta si ala-long in timpul campaniei electorale. Sau, va face pe nepusa masa o vizita in SUA (pentru instructiuni) sau de ce nu in zona Africi de Nord. Eu nu cred in loaialitatea acestui baiat fata de partid. Totul in comportamentul lui este fals si dubios. Am urmarit toate discursurile sale, sau aproape toate, modul de abordare a problemelor grave. Toate temele in gura lui sunt simple agatele cu care incearca sa coloreze discursul fad, neconvingator. Probabil va avea in jurul sau consilieri; pentru felurite teme sau domenii. Dar acestia, aceia si multi altii din jur nu-l pot inlocui pe o scena intr-o confruntare cu T Basescu. El nu este spontan iar improvizatia ca tehnica in confruntarea de idei, pana la formularea ideii de baza intr-un alt plan al gandirii, ii este necunoscuta. Ba, mai mult, ati promis la Antena 3 ca il ve-ti ajuta si in timpul campaniei electorale. Asta se traduce, inteleg eu, ca in acele zile ve-ti incalta la nevoie si cismele de cauciuc. Va urez succes. Eu, insa, am sa-l votez pe candidatul PNL; numai daca va iesi in timp util de la cutie, si nu va dormita ca in aceste zile. De nu, am sa raman acasa.
  PS
  In aceste doua zile toate televiziunile au rulat in draci imagini cu Becali. Despre diversiune, citez din DEX online; incercare de a schimba cursul unei actiuni, de a abate ( prin crearea unor false probleme) intentiile, gandurile, actiunile sau planurile cuiva. A fost o diversiune ce se aseamana pana la suprapunere perfecta cu conturul definitiei. Numai ca Becali, cu a lui patanie, a fost tinut la dospit trei luni pentru nevoi stringente si imediate ale familiei presidentiale. Si nevoia, am vazut, a aparut pe tapet deindata ce familia celui mai mare dinntre mitocani (expresia apartine CTP-ului) era in atentia publica cu doua, sau mai multe probleme cu continut imobiliar si nu numai. Una chiar cu iz penal imediat. Si apoi, ca si alta data in aceleasi imprejurari, T Basescu a zburat peste tari si mari pentru probleme de stat. Ce mai conteaza pentru el, o drama; daca acea drama se afla undeva departe de familia lui largita. Si daca drama (vezi Miorita) mai pune o caramida la contructia noului vis.

  Apreciază

 11. PPSS
  Dle. Nastase; in preambulul la postarea de fond afirmati ca o prioritate a partidelor politice trebuie sa fie in perioada urmatoare protejarea celor ce nu se pot proteja singuri. In perioada de criza se fac cu prioritate si miscari indelung gandite, dar si erori. Unele, dintre cele din urma, apar in prim plan gratie in principal erorilor dar si unui populism infiorator. Este ceea ce ne ofera zilele acestea actualul premier. Omul zice la televizor ( nu inteleg de ce guvernul nu are inca un studio propriu tv ) ca limita venitului pertinent pentru un trai decent in timp de criza este nivelul salariului mediu brut pe economie. Si apoi, ca sa nu se dezica nici cahiar cu o virgula, aseaza aacest nivel la baza masurilor sale de solodaritate sociala. Nu pot afirma ca omul, in demersul lui, nu este bine intentionat. Dar a continua in aceasta logica ar insemna sa facem cu totii tabula-rasa din orice norma, regula, principiu, si de ce nu prevedere legala valabile in normalitate. Sa dam peste cap orice randuiala ce a stat la baza calculelor actualelor venituri. (mai putin pensiile speciale care raman intangibile) Sa permanetizam prin prevederile unor acte normative prezente o situatie de exceptie. Ei bine, pe dl. Sarbu de la MM l-am vazut zilele trecute, in Parlament, inconvoiat in fata unui ins, si atat. Prea putin fata de vacalul domn Sarbu, din campania electorala.

  Apreciază

 12. Noi romanii, saraciti de veacuri si mai ales in regimul comunist, financiar si material, am fost pagubiti si spiritual, indobitociti, ajunsi la treptele cele de mai jos ale umanului, fara pic de noblete in suflete, pe care sa mai putem aplica binele in folosul semenilor, comunitatii. Interesul pentru parvenire ne-a depasit valoarea umana a fiintelor noastre, mai mult decit pe parintii nostri, care oricum erau mai uniti, mai sanatosi la minte si mai umani. Grupul de la Cluj, sau din Ardeal, propunind pe Geoana la cirma PSD, a reusit sa va dezbine, sa va schimbe directia, desi erati mult mai aproape de calea catre mai bine, stare dovedita mai tirziu, in zilele de curind trecute, apreciata si de o parte din adversari.
  A fost ales prin tradare, nechibzuinta, propunerea a fost impotriva celor indreptatiti – Iliescu sau Nastase. Atunci ardelenii crezindu-se urmasii generatiilor sec. XIX au vrut sa saboteze Bucurestii, cu Geoana sau altul, idiferent cine, numai sa reuseasca. Dl. Geoana a tradat, tradeaza in continuare. PSD-ul pierde electoratul, pierde-ti si Dv. mergind pe mina actualului Sef de PSD. E atit de mare dorinta acestui om (?) sa ajunga pe „deal” ca sa poata fi de folos strainilor. Este imatur si inconstient ca vrea sa fie presedintele romanilor. Daca bucurestenii nu l-au vrut in trecut, de ce l-ar vota astazi, cind PSD-ul nu si-a respectat promisiunile si mai face inca si alianta cu PD-L-ul. Daca PSD-ul ar fi partidul de la care lumea celor nevoiasi nu s-ar fi asteptat sa-i reprezinte se putea spune sau crede ca e mai putin grav. Dv. si PSD-ul gresiti prin sustinerea ambitiilor feciorului de general care a tradat si tradeaza necajitii acestui popor roman. Tradarea este cel mai mare dintre pacate. Ea a adus sau aduce beneficii Virfurilor din PSD, care au impins partidul la guvernare, urmarind interesele personale. Opozitia PSD ar fi fost mult mai apreciata, si mai roditoare, decit vinzarea asemanatoare cu cea a lui IUDA care pe 30 arginti a vindut pe Domnului Isus Hristos. Vinzarea PSD-ului este potrivnica si credintei noastre, si Domnului care iubeste si-i ocroteste pe cei sarmani. Am inteles ca sustinerea Dv. este pentru mentinerea unitatii PSD-ului. Stiti mai bine de ce trebuie sustinut Geoana, chiar declarativ, cu hotarire. Dar daca se imbolnaveste Dl. Geoana, si mai loveste si pragul de sus cu capul lui firav ? Cine il va sustine sa nu cada ? Dar cine va fi pregatit sa-i ia locul la „prezidentiale” ?
  PSD-ul are personalitatil politice de calitate, bine pregatite profesional, politic si apropiate interesului celor care muncesc, nevoiasi, ajunsi in prag de saracie, si mai sclavi decit sclavii vremurilor trecute. PSD-ul, trebuie sa se uite inapoi, sa ne reprezinte pe noi, sclavii zilelor prezente, oameni de rind, care ne credem in libertate, falsa insa, deveniti tot mai dependenti de locul de munca platit prost, si mai multi pe zi ce trece. Am ajuns sa nu mai avem demnitate, personalitate, la mina celui care angajeaza si a parvenitilor pusi sa administreze averile furate de la poporul roman.
  Sigur Dv. erati speranta noastra, pentru unii chiar razbunarea pe acest individ care striga hotul, cind multele exemple din trecut il au autor al hotiilor proprii si inlesnite. Ce se intimpla in PSD ? Azi teama si lasitatea isi dau deseori mina, pina Dumnezeu mai schimba ceva in vointele educate, ajunse in pragul intelepciunii.
  Am scris pe blog si pentru altii ca Dv., care, citind, sa se intoarca in omenie si sa-si faca procese de constiinta, sa incerce si sa reuseasca sa redea speranta. PSD-ul in opozitie ar fi primul semn. Din aceasta pozitie va convine si inteleg ca se poate sa reveniti la asteptarile noastre. Pe dl. Geoana il banuim si simtim, dupa comportament, ca ESTE la dispozitia PD-L-ului si a Dlui TB, deoarece se inteleg de minune, s-au inteles si pina acum, vizitele dese la Cotroceni mai au rasunet si confirma vinzarea, iesirile de forma, uneori strigente, alteori mai slabe, vadindu-se scenarii. Aceste sint confirmate prin mentinerea in virful PSD a d-lui Geoana, care dupa alegeri si-a pastrat functia prin ajutorul si salvarea prin aducerea la guvernare, de catre dl. TB, ca recompensa loialitatii presedintelui PSD.
  Imi pare rau. Va indemnam, fara sa tin seama de vointa Dv., la o povara nemasurabila, la riscul posibil de a fi iar invins si de a cadea in ridicol. Poate este mai bine pentru Dv. sa va dumiriti pe ce fel de cai sa puneti saua si sa intrati in cursa. Este important si alegerea momentului si atragerea sustinerilor din partea organizatiilor din teritoriu, unde este nevoie de o munca serioasa, devotata si loiala. Calitatea, profesionalismul si competenta trebuie sa tina companie eventualei decizii de a mai candida. Dl Geoana nu are inca „Stofa” de presedinte de tara. In pozitie de „drepti”, rigid si batos, ii sta bine si ca ordonanta.
  E un timp bun pentru moment de restriste: „Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna” a zis Isus (Matei 11:28)

  Apreciază

 13. Cred ca valoarea oamenilor politici ca si a managerilor se vede tocmai in periode de criza. Iar ce vedem este un guvern nul si lipsit de orice inovatie politica.

  In ce-l priveste pe domnul Basescu vad ca inceput sa dea telenovela cu coruptii seria mogulul la bulau al saptaminii. Este un politician prost dar increderea este relativa. Iar relativ la zero Basescu pare bun. Votul PSD pt Geoana este de fapt un vot pentru o victorie cu 90% a lui Base in turul doi.
  Plus ca modul de „alegere” a fost dezgustator a la PCR in cate CPEX a votat unanim pt . tovarasul reales urmand desigur un congres stampila in care cu indelungi aplauze si urale sa fie validata alegerea kamikaze.
  Macar liberalii au facut alegereri disputate .
  Sorry intre un zero barat un Nero psihopat si un politician proaspat si aparent rezonabil prefer pe Crin.
  Cu Geoana PSD o sa piarda si turul doi.
  Daca PSD doreste sinucicderea politica mai bine alegeti pe Piti ca este la fel de popular si specialist in dezastre.

  Apreciază

 14. Dle Nastase snteti singura persoana care il poate invinge pe Traian Basescu si nu imi vine sa cred ca nu o sa candidati. Va rog sa fiti sincer si sa imi spuneti daca intradevar credeti ca un ”prostanac” il poate invinge pe ”base”?
  As vrea sa imi spuneti ce mai asteptati de la tara asta caci eu unul nu mai astept decat sa imi dau examenul de rezidentiat si sa plec cat mai departe.
  Stiati ca in Romania un medic specialist in urologie are sal de 1500 lei? pe cand intr-o alta tara a uniunii salariul este de 5000 euro minim. Ce motive as avea sa raman aici? Sa ma tocmesc cu pacientii ca sa traiesc , si sa stau cu frica ca poate imi face un flagrand cineva. Nu am sa fac asta. Cel mai tare ma doare ca oamenii in care cred se dau la oparte lasand locul unui ”prostanac”…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.