Cateva ganduri despre noul guvern

  1. Pare ca exista o contradictie intre timpul limitat la dispozitia noului executiv si programul foarte ambitios anuntat. Ca durata, guvernul recent investit va fi un guvern care, in realitate, va pregati cele patru runde de alegeri de anul viitor. Un fel de guvern de tranzitie, oarecum asemanator guvernului Stolojan. Ca program, guvernul pare insa ca anunta o strategie comuna PSD/PNL pentru alegeri dar si pentru dupa alegeri. Oricum, o formula des-ideologizata, asemanatoare unui guvern de tehnocrati, in care practic doar s-au invartit scaunele in jurul mesei. Mi-as fi dorit sa notez si aparitia unor figuri noi, din lumea academica sau din diaspora (romani care s-au afirmat in strainatate si vin in tara pentru a sprijini eforturile de modernizare).
  2. Sunt unele domenii, unde complementar cunostiintelor de specialitate, este esentiala conexiunea cu factori de decizie de la Bruxelles si din capitalele europene. La fel, cunoasterea de limbi straine. Nu stiu daca aceste cerinte au fost avute in vedere in unele zone sensibile.
  3. In mod paradoxal, excluderea UDMR de la guvernare nu s-a datorat prestatiei ministrilor Uniunii, ci conduitei agresive, cu accente de revizionism, a echipei lui Viktor Orban. UDMR a platit si pentru felul in care, in ultimii ani, si PSD si PNL au eliminat din mesajele lor si din actiunea guvernamentala, dimensiunea nationala. In felul acesta, segmentul anti-sistem a preluat aceste mesaje, obtinand rezultate semnificative, mai ales in Transilvania. Este vorba, in principal, de AUR. Pastrarea UDMR in guvern ar fi fost o piedica pentru ambele partide de la guvernare de a transmite mesaje de tip „suveranist” unui electorat afectat deja de saracia determinata de diverse crize, inflatie, razboi in apropiere, etc.
  4. PNL, sub comanda lui Iohannis, incearca sa faca ceea ce am facut eu in 2003, atunci cand am retras un numar de ministri din guvern, „transferandu-i” la partid (Cozmanca, Nica, Ilie Sarbu), pentru a pregati campania de alegeri. Unii dintre liderii actuali ai PNL au fost deci retrasi la partid pentru organizarea alegerilor.
  5. In cabinetul Ciuca, politica externa a functionat ca un domeniu rezervat al presedintelui, pe modelul republicii franceze. Modelul constitutional romanesc este insa diferit. Nu stiu daca Marcel Ciolacu va descoperi aceste diferente. Oricum, pare ca s-a realizat o rocada Cotroceni-Victoria la nivel de ministru/consilier prezidential. Vreau sa fie clar – stiu ca Luminita Odobescu este un bun diplomat, un excelent profesionist dar poate ca era timpul ca la conducerea ministerului sa fie numit un lider politic.

7 gânduri despre “Cateva ganduri despre noul guvern

  1. Eu cred că eliminarea UDMR a fost voința Președintelui, care a executat un ordin răsplătit prin acordarea unei diplome și probabil a unor promisiuni, pentru un loc călduț, după terminarea mandatului, undeva pin structurile internaționale. Nici unei puteri europene și SUA nu le convin politica externă a lui Orban și politica internă, privind suveranitatea statului maghiar.
    În ceea ce privește programul PSD, problema se pune, dacă sunt miniștri capabili să-l pună în aplicare. Ralucuța și Zâna sunt adevărate minuni ale politicii liberale!Eu cred că intenționat sunt puse ministrese astfel de distinse doamne, ca misoginii să aibă dreptate și să spună că femeile trebuie să rămână la cratiță! Cât despre ministresa Învățîmântului, ce să zic? Vorbește patru limbi străine, dar mai puțin limba română! De asemenea, nu prea cunoaște regulamentele, metodologiile din Invățământul Preuniversitar. Parcă a fost consiliera primului profesor al țării. Principala ei problemă este să scoată unele discipline de la liceu, ca logica, filosofia și să introducă altele mult mai atractive pentru elevi, ca educația sexuală, la ciclul primar.
    Cât dezpre discursurile din Parlament, ce să zic? Ludovic zis Mandolină s-a autodepășit. Șoșoacă a fost pe fază, Kelemen Humor le-a spus-o pediștilor ,, pe șleau”, sub forma unor binecuvântate sfaturi! Lui Georgică nu i-au dat tot discursul , iar useristul, demagog ca întotdeauna!

  2. Auspiciile debutului: Accelerarea si dezideologizarea

    Guvernul Ciolacu a fost investit cu peste doua treimi din voturile parlamentului: 290 de voturi „pentru”, 95 „împotrivă”, niciun vot anulat. Adica, s-a votat responsabil si investirea a fost cu mai mult de o majoritate calificata.

    Ca cetatean implicat, am avut ceva emotii. Asta pentru ca uneori in politica minciuna este necesara pentru a nu face rau, iar alteori este nevoie de un rau mic pentru a evita un rau mare. Cine intelege acest lucru are o judecata corecta.

    Programul de guvernare este unul fluviu si cu potential de efervescenta. E un proiect bun, cu o abordare cu miez, dar timpul e din pacate scurt. Practic, cea mai rapida avansare va fi in urmatoarele sase luni, pana la sfarsitul anului.

    O data cu inceperea anului electoral 2024, este de asteptat ca viteza de inaintare a guvernarii va scadea, datorita obstructiilor din cele patru campanii electorale.

    In aceste conditii, implementarea programului trebuie sa fie cat mai rapida posibil in aceasta a doua jumatate a anului in curs. Accelerarea este prin urmare prima conditie cadru, iar cea de-a doua conditie cadru este dezideologizarea.

    Nu stim cat de mult va functiona vehiculul marca Ciolacu. Dar este imbucurator ca premierul a sesizat cerinta de accelerare a implementarii, cand in prima sedinta de guvern a spus ca obiectivele planului „trebuie realizate rapid”.

    Si presedintele PNL Nicolae Ciucă, care a preluat sefia senatului, a avut o abordare consonanta, cand le-a transmis colegilor din Parlament, la votarea Guvernului Ciolacu şi a programului de guvernare, să „se ridice la înălţimea provocărilor majore prin care trece România” şi „să lase campania electorală doar pentru lunile în care va veni ea, oficial”. Altfel spus, dezideologizare si dezelectoralizare.

  3. „Nebănuite sunt căile Domnului“, ale politicii actuale sunt si mai nebanuite. Analiza Dumneavoastra este realista, corecta si sa asteptam oarece rezultate palpabile ca altfel vai mama lor la alegeri.

Lasă un răspuns