Un gând pentru tatăl meu

Ziua de 31 mai este ziua in care il aniversam, in familie, pe tatăl meu. Au trecut multi ani de când nu mai este cu noi dar ni-l amintim cu dragoste si cu regret.

Am pus putină ordine in lucrurile lui dragi si am sters de praf decoratiile pe care le-a primit in război dar si după terminarea lui. Intre altele, ordinul „Steaua României”, in grad de cavaler, cu spade si cu „Virtutea Militară”, conferit pentru apărarea Brasovului, in august-septembrie 1944, impotriva trupelor germane care se retrăgeau din Uniunea Sovietică.

M-am gândit că exita un risc ca Iohannis să-i retragă, post-mortem, decoratia dar m-am linistit observând că ea i-a fost conferită de Regele Mihai! Recunosc insă, nu stiu cu ce se ocupau părintii lui Iohannis in timpul războiului si nici ce fac acum. Le doresc sănătate si reunificare fericită a familiei!

11 gânduri despre “Un gând pentru tatăl meu

  1. Un adevarat erou, ca atat de multi romani ce au luptat in timpul razboiului mondial si care merita recunostinta noastra. Cat despre parintii lui Iohannis, probabil au fost norocosi ca nu au fost trimisi la munca fortata in Siberia. Impartasesc speranta ca-i veti scrie o recomandare lui Klaus pentru pasaport de reintregire a familiei.

  2. Am vazut emisiunea dvs de aseara de la Marius Tuca. Va urmarim cu mare placere! Va dorim numai bine alaturi de cei dragi. Suntem tristi ca nu ne mai regasim in tara noastra! Cum de-am ajuns aici?

  3.  

     

    Stimate Domnule Prim-Ministru,

    Puteți fi mândru de tatăl Dumneavoastră.

    Dumnenzeu să-l aibă în pază!

    Cu respect,

    V.Buga

    Sent: Wednesday, May 31, 2023 at 8:07 AM

  4. Familia Năstase, o familie de români demni și patrioți.
    Felicitări domnule prim ministru.
    Off topic
    Nu înțeleg de ce unii compatrioți pledează pentru neadmiterea Turciei în UE, în urma reconfirmării mandatului președintelui în exercițiu.
    În fond, există o țară membră UE dar parte a NATO, care duce o politică externă proprie, extrem de viguroasă, la limita dreptului internațional. Aceasta este, evident, Marea Britanie.

  5. Ca pasionat de faleristică (disciplina auxiliară a istoriei care studiază decorațiile), îmi permit să fac următoarele precizări:

    1) Mențiunea „cu Virtute Militară”, care figurează în adeverința din fotografie, cu referire atât la Ordinul Coroana României, cât și la Ordinul Steaua României, nu înseamnă că persoana decorată a primit ȘI Virtutea Militară, ci că ordinele citate – Coroana României și Steaua României – au panglică de Virtute Militară. Aceasta era o caracteristică a variantelor militare ale celor două ordine, versiunile civile având panglici de alte culori.

    2) Tot o caracteristică a variantelor militare ale ordinelor respective sunt și spadele (absente la versiunile civile).

  6. Oricum, ca aspect, Virtutea Militară e mult mai puțin impozantă decât Ordinul Coroana României și Ordinul Steaua României, pentru că nu prezintă email (e o simplă cruce metalică).

  7. Respect profund și sincer pentru toți cei care în momente de primejdie au pus mai presus de orice PATRIA. E o datorie sfântă să cinstim faptele lor eroice care vor rămâne de-a pururi în conștiința națională ca un îndemn pentru generațiiilor viitoare de a continua să împlinească aceeași supremă datorie. Primăria Barașovului ar trebui să-și facă datoria de a cinsti într-o formă adecvată (placă memorială) dacă nu a făcut-o până acum, acțiunea părintelui dvs. și a celorlalți patrioți participanți la acțiunea menționată. Ne plecăm cu sentimente de gratitudine în fața lor! Foarte OK ultimul pasaj !

  8. „M-am gândit că exita un risc ca Iohannis să-i retragă, post-mortem, decoratia dar m-am linistit observând că ea i-a fost conferită de regele Mihai!”

    Eu, în locul dvs., n-aș sta chiar atât de liniștit. Nici dvs. nu v-a acordat Joianis ordinul Steaua României în grad de mare cruce, ci Iliescu, dar asta nu l-a oprit pe nemțălău să vi-l retragă.

Lasă un răspuns