Cateva concluzii la vizita presedintelui Macron in China

Zilele acestea, am urmarit o vizita politico-economica a presedintelui Emmanuel Macron, cu o importanta delegatie de oameni de afaceri din Franta, insotit de presedinta Comisiei europene, in China. Declaratia comuna franco-chineza a subliniat principalele teme politice abordate.

Sunt insa cateva concluzii suplimentare pe care le putem trage din aceasta vizita.

 1. lipsa de coerenta a membrilor UE in relatia cu China. Germania si Franta, spre exemplu, dezvolta politici economice bilaterale. Ursula von der Leyen a mers ca anexa a presedintelui francez. De altfel, marele Acord de investitii, semnat intre UE si China, in 2020, a fost pus in frigider la Parlamentul european, care a blocat ratificarea acestuia. In aceste conditii, China desfasoara relatiile sale comerciale nu cu UE, ca entitate, ci cu diverse capitale europene. Evident, Bucurestiul nu exista in aceasta ecuatie deoarece Romania urmeaza abordarea americana.
 2. lipsa de coerenta in relatiile Europa/SUA in ceea ce priveste legaturile cu China. Pentru SUA, prioritare sunt zona Asia/Pacific, rolul Chinei in zona, problema Taiwanului, politica Japoniei, a Australiei, etc. Pentru Europa, China este importanta ca alternativa imediata pentru resurse dar si ca piata de desfacere in conditiile blocarii relatiei cu Rusia din cauza conflictului din Ucraina.
 3. chestiunea sanctiunilor pentru China este o tema pentru fraieri (spre exemplu, Romania). Iata, Franta a „inasprit” sanctiunile pentru China, semnand un acord de 17 miliarde de dolari, prin care urmeaza sa vanda 140 de avioane Airbus Chinei. Practic, Franta a dislocat Boeing-ul de pe piata chineza, platind, in felul acesta, americanilor lovitura data economiei franceze prin rezilierea contractului de submarine cu Australia.
 4. In politica externa, nu este neaparat necesar sa faci ce zice popa.

21 de gânduri despre “Cateva concluzii la vizita presedintelui Macron in China

 1. Ma bucur ca ati tras cateva concluzii, chiar eram curios sa aflu, le asteptam, extrem de interesante. Ca roman ma simt frustrat in privinta politicii externe actuale romanesti, in special a relatiilor bilaterale romano-chineze, acestea inghetand de-a binelea. Nu-mi place sa traiesc din amintiri, insa imi aduc aminte cu placere de relatiile excelente de mare prietenie si colaborare economica cu China, astazi aruncate nemeritat la gunoi de „afonii” si tradatorii politicii actuale romanesti.

  Apreciază

 2. Observatii pertinente, de mare valoare, contrar majoritatii covarsitoare a tonomatelor din Romania fanatice licuriciului….inclusiv religia dedicata „democratiei, statului de drept si „drepturilor si libertatilor” de care se bucura romanii dupa caderea comunismului……Hahaha!….hahaha !
  Ascultam zi de zi pe „marii analisti „Radu Tudor, „Popa” Gadea, Cosmin Prelipceanu sau Cristina Cileacu, armata de jurnalisti a lui Basescu de la B1TV, „impartialii” de la TVR1, DCNews, care nu mai contenesc laude pentru tot cum si ce face „licuriciul” pe plaiurile mioritice si prin toate cotloanele lumii libere-nelibere…
  Ramane geniala recomandarea 4. In politica externa, nu este neaparat necesar sa faci ce zice popa.
  Adica „popa” Gadea….

  Apreciază

 3. 4.In politica externa, nu este neaparat necesar sa faci ce zice popa.

  Se întâmplă lucruri ciudate și în legătură cu Rusia.

  https://www.reuters.com/business/energy/german-insurers-renew-cover-blast-damaged-nord-stream-gas-link-2023-04-04/

  German insurers Allianz and Munich Re have renewed cover for the damaged Russia-controlled Nord Stream 1 gas pipeline, five sources with knowledge of the matter said, indicating that its revival has not been ruled out after an alleged sabotage attack.

  Insurance by two of Germany’s biggest companies is critical for any long-term future of the pipeline, which was the main route for Russian gas to Europe for a decade before the blast last September.

  The insurance stands in contrast to Germany’s public stance of severing ties with Moscow, but one of the five sources said the German government had not opposed the cover.

  S ar putea înțelege că și chestiunea sancțiunilor pentru Rusia e o temă pentru fraieri ( spre exemplu, România), altfel nu se explică asigurarea unei conducte prin care ar trece gaz rusesc.

  Apreciază

 4. Concluzia de la pct.4 este un mare adevar si de actualitate pe care ar trebui sa-l vada si sa-l aplice si cei legati la ochi de pe la noi.Pe langa faptul ca parem caraghiosi in fata lumii,vem si pierderi economice uriase prin lipsa relatiilor cu China.

  Apreciază

 5.  

  Stimate Domnule Prim-Ministru,

  Vă felicit cordial pentru concluziile desprinse în urma celor două vizite 

  Câtă dreptate aveți!

  Cu respect,

  V.Buga 

   

  Sent: Saturday, April 08, 2023 at 11:29 AM

  Apreciază

 6. Relatia cu China este fundamentala pentru francezi. De Gaulle a recunoscut China comunista ca membru in CS ONU si a spus ca « a ne preface ca nu exista o entitate atat de imensa precum China inseamna a fi orbi » (sau fraieri) … fara China, principalul proiect UE plimbat noua pe la nas de madam Ursula – tranzitia energetica/Green Deal – va fi o mare fâsâiala, pentru ca UE nu e in stare sa produca echipamente in ritmul in care vrea sa introduca energia solara si eoliana… dar doamna Ursula nu va raspunde in niciun fel pentru ca a angajat UE in aceasta aventura numita Green Deal, care nu stim unde ne va duce… plus ca un viitor mandat Trump va duce Europa si mai aproape de China, in timp ce noi ne vom alege cu o alta sapca…

  Apreciază

 7. Domnule Profesor Nastase, am uitat sa va intreb in comentariul precedent : ce parere aveti de faptul ca nu avem relatii importante cu China, dar avem relatii zero si cu Taiwanul? Adica daca ar fi sa urmam in totalitate politica americana, asa cum ziceti, ar insemna sa avem macar relatii economice cu Taiwanul, asa cum are si UE de altfel. Sectorul IT din Taiwan nu mai are nevoie de nicio prezentare si s-ar putea gasi colaborari importante cu cel din Romania. Dar noi preferam sa fim perdanti pe linie, nefacand nimic nici cu China (de frica SUA), nici cu Taiwanul (probabil pentru a nu duce si mai jos relatia cu China – in caz ca se poate mai jos)… nu ar fi mai bine pentru români daca ar face afaceri si cu China si cu Taiwanul, asa cum fac altii ?

  Apreciază

  • Da, da, da… Taiwanul, „Republica China”… Ultimul avanpost al generalisimului Chiang Kai Shek… Jucăria americanilor din timpul Războiului Rece, „China” capitalistă contrapusă Chinei roșii… Păcat că această a doua „Chină” e un stat insular, de numai 36.000 de km. pătrați, față de cei peste 10.000.000 de km. pătrați ai Chinei continentale… Așa că „relațiile economice cu Taiwanul”, cum scrieți dvs….🤣

   Apreciază

   • Evident, nu putem compara Taiwanul cu RPC… sunt insa firme mari europene, precum Philips, al caror hub asiatic e la Taipei. va invit sa cititi brosura privind relatiile UE – Taiwan https://www.eeas.europa.eu/sites/default/files/documents/歐盟台灣雙邊關係概況_final_單頁221213_0.pdf . Contine foarte multe lucruri interesante, cel mai important fiind ca principalul partener comercial european al Chinei si Taiwanului este acelasi – Germania. Deci este cat se poate de posibil sa cooperezi cu ambii. Apoi aflam ca Ungaria este o destinatie europeana privilegiata de Taiwan, dar si de R Populara Chineza. Ma gandeam ca am putea avea si noi o politica, in afara de, pe de o parte, invocarea masinala a « relatiei traditionale » cu Beijingul, concretizata prin … absolut nimic si, pe de alta parte, de lipsa oricaror legaturi cu Taipeiul.

    Apreciază

 8. Foarte stimate Domnule Prof. Univ. dr. Adrian Nastase, patriot extrem de
  erudit si fost PM de succes (2000-2004) la integrarea europeana a/al
  Romaniei Democratice,

  Poate putem „profita” acum – comentez, cu respect,  de lipsa de coerenta
  a membrilor UE si  intr-o problema de simbolica a locatiei UE:

  De ce, pe ce logica politica stramba sa existe 2 sedii ale Parlamentului
  UE (PE la Bruxelles si Strasbourg )  adica ambele in Vest si NICI UN
  SEDIU IN EST CAND ARITMETIC DACA NUMARAM BABESTE AVEM CAM 50 % ADICA
  PARITATE IN PRIVINTA NUMARULUI DE TARI DIN VEST SI DIN ESTUL EUROPEI
  INTRE TIMP IN UE ! ( ” 27= 13 Vest + 13 Est+ Germania)

  Poate accepta extrem de distinsii sau distinse Doamne respectiv: Doamna
  Leyen sau Domnul Macron sau Domnul Scholz sau Doamna Roberta Metsola sau
  Domnul Charles Michel (daca nu e un mare mishel) etc.adica toti mai
  marii europeni DACA LI SE PUNE PROBLEMA IN FELUL ACESTA  ca nu e deloc
  echitabil  p o l i t i c sa ai 2 sedii PE  (parlamente europene) DAR
  AMBELE SITUATE GEOGRAFIC CLAR IN VESTUL EUROPEI !

  Un efect negativ vizibil acum imediat in aceasta saptamana este faptul
  ca in PE – conform sediilor SE SERBEAZA SARBATORILE DE PASTI „ADEVARATE”
  DOAR PE CALENDARUL DE VEST (CATOLIC, EVANGHELIC etc.) IAR SFINTELE PASTI
  ORTODOXE PUR SI SIMPLU SUNT TRECUTE MAI MULT SAU MAI PUTIN O SAPTAMANA
  MAI TARZIU …. oficial SUB TACERE. Astfel tot estul ortodox al Europei
  se poate simti ca fiind de clasa a 2-a ca importanta si prestigiu politic!

  Noi, romanii asa amarati cum suntem, am avea un sediu mare si bun in
  capitala noastra inca „ne-Schengen” : daca sunt obiectii se poate aduce
  dovada de netagaduit a locatiei de atunci in Bucuresti a summitului NATO
  aprilie 2008 de la Bucuresti !

  Cu deosebita stima si multumiri pentru blogarile Domniei Voastre in
  general de o deosebita calitate politica valorica !

  Florii Fericite Dvs. si tuturor membrilor familiei Voastre (banuiesc
  ortodoxa), distinse Domnule Profesor Universitar si Doctor in Drept
  International

  Elisabeta Bucur  rezidenta romana de la izvoarele Dunarii

  Apreciază

 9. „Paradoxul ar fi că […] începem să urmăm politica Americii, printr-un fel de reflex de panică”, a declarat Macron în interviu.

  „Dacă tensiunile dintre cele două superputeri se acutizează… nu vom avea nici timpul, nici resursele necesare pentru a ne finanţa autonomia strategică şi vom deveni vasali”, a spus el.

  https://www.mediafax.ro/externe/macron-mesaj-alarmant-riscam-sa-devenim-vasali-el-sugereaza-ca-europa-trebuie-sa-fie-o-superputere-si-sa-nu-urmeze-politica-americii-impotriva-chinei-21780213

  Apreciază

 10. Unii vad in China o amenintare,altii vad in China o oportunitate. Vom vedea care sunt cei cu vederea buna si care sunt cei chiori. Chinezii comunisti au devenit cei mai tari capitalisti. Un capital de 1.5 miliarde de locuitori nu e de ici de colo.

  Apreciază

  • Importanta este vederea „limpede” si a invatamintelor parintelui diplomatiei moderne, romanul Nicolae Titulescu, diplomat, om politic , ministru al afacerilor straine, presedinte al Ligii Natiunilor si membru titular al Academiei Romane, asa pentru aducere aminte.
   Din pacate diplomatia romana actuala a „arhivat” relatiile traditionale romano-chineze in timp ce mari puteri fac „carare” la Beijing.

   Apreciază

  • Parcă nu vă plac străinii care investesc în colonia România.

   Zilele astea, China a preluat ENEL Peru, economia statului Belize este practic condusă de China. La fel câteva state-insule caraibene.
   De Africa, ce să mai spun.
   Portul Pireu a fost vândut Chinei.

   În unele insule caraibene chinezii construiesc stațiuni, dar cu mână de lucru strict chineză.
   Locurile sunt îngrădite și păzite astfel încât picior de localnic nu poate pătrunde.
   Pretextul este concesiunea pe 99 de ani, sau în unele cazuri, cumpărarea loturilor, practic a unor zone de kilometri de țărm.

   Cei care doresc relații economice strânse cu China să se gândească bine ce-și doresc.

   Apreciază

 11. Dl. Mircea Popescu spune:

  „Parcă nu vă plac străinii care investesc în colonia România.
  ……. Economia statului Belize este practic condusă de China. …… Portul Pireu a fost vândut Chinei.”

  Totusi Romania este altceva decat Belize sau Portul Pireu.

  Apreciază

  • Dacă dumneavoastră credeți că România o va duce mai bine in postura de „colonie” chineză decât „colonie” vestică …

   Că pe România nu o vedeți decât colonie.

   Și sigur, mulți vor prefera „metropola” Beijing, nu Paris și vor pleca să muncească la Shanghai, nu la Barcelona.

   Desigur, cei care nu vor prefera democrația și condițiile din Novosibirsk sau Sahalin.

   Apreciază

   • Nu ati inteles ce am spus. Vreau ca Romania sa nu fie colonie, nici a americanilor, nici a chinezilor! Si am spus ca pericolul de a fi colonie chinezeasca este neglijabil, din moment ce Dvs vorbiti de China in Belize si Portul Pireu! Si de ce Shanghai este un oras de speriat? Nu e democratie? Poate nu e. Dar sa nu-mi dati exemplu „democratia” din America! Am fost de curand acolo.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.