Negocierile Schengen – România/Austria, au inceput in urmă cu 185 de ani

Am găsit intr-un volum al lui M. Mitilineu, intitulat „Collectiune de tratatele si conventiunile României cu puterile străine de la anul 1368 până in zilele noastre”, publicat la Bucuresti, in 1874, o conventie intre Moldova si Austria, incheiată in 1838, cu titlul „Conventie de extrădare a dezertorilor si vagabonzilor”, cuprinzând dispozitii referitoare la cazurile de dezertori din armata celor două părti sau la persoane găsite, fără pasaport pe teritoriul semnatarilor (art.1-4) . „Vagabonzii” – cei găsiti fără pasaport sau după expirarea valabilitătii pasaportului, urmau să fie extrădati automat. Sunt prevazute cheltuieli, etc.

Interesant este faptul că, la câtiva ani după semnarea acestei conventii, a fost semnată o Conventie asemănătoare „de extrădare a dezertorilor si vagabonzilor” intre Muntenia si Austria ((1842).

Iată deci că negocierile Schengen au inceput intre România si Austria incă in urmă cu 185 de ani!

9 gânduri despre “Negocierile Schengen – România/Austria, au inceput in urmă cu 185 de ani

  1. „Iată deci că negocierile Schengen au inceput intre România si Austria incă in urmă cu 185 de ani!”

    Frumos! Iar Transilvania și Bucovina au fost chiar mai norocoase: au intrat de-a dreptu-n Schengen, până în 1918. Și Oltenia timp de vreo 20 de ani, între 1718 – 1738.

    Apreciază

  2. Despre rachetele hipersonice (mai rapide ca supersonicele) ruseshti un articol infomrativ mai jos. Putin le-a descris drept „invincibile”, dar expertii contesta acuratetea lor.
    Rusia le-a folosit in Ucraina, chiar ieri. Le „testeaza” pe spinarea ucraenienilor, sa vada cit de repede ii pot ucide.

    NATO e si ea intr-o cursa a inarmarilor, si cu Rusia, si cu China, si mai nou, sunt implicate si tari non-aliate formal, ca Japonia si Coreea de Sud. „Prietenii fara limite” au si ele de cine sa se foloseasca.

    Azi inveti din tot felul de medii. Jucind FarCry 6, am retinut aceasta regula a revolutiei:

    “A Revolution is not won by the Fearless, it is won by the Feared.”

    Cam asa si cu razboiul pornit de rusi. Putin se foloseshte exact de asta, iar Occidentul doar arata ca e neinfricat, dar asta nu ii sperie pe rusi.

    https://www.dw.com/en/russias-hypersonic-missiles-what-you-need-to-know/a-61204404

    Apreciază

  3. Ce nu inteleg ee in acest razboi este gradul de „transparenta” al aliatilor occidentali, si modul cum dezbat public despre multe aspecte despre inarmarea Ucrainei. E diversiune occidentala pentru a ii ameti pe rusi, sau ne expunem fara sens rusilor?
    Pentru ce trebuie sa stie Rusii cite obuze si gloante si tancuri are nevoie zilnica Ucraina, si sa afirmam ca noi in Occident nu prea avem munitie. Rusii nu ne informeaza cite lazi de rachete primesc ei din Iran, sau cite obuze mai au in stoc.
    Desi auzim zilnic la televiziunile occidentale ca Rusia nu mai are rachete, ca si-au folosit tot stocul, apoi citim stiri contrare. Citim cit de batuti sunt rusii peste tot, ca pe urma sa auzim ca totusi au cam pierdut Bahmutul…dar nu ar fi un obiectiv strategic important, e doar simbolic pentru rusi.

    Apreciază

  4. Adrian Nastase, ma uitam pe site-ul Fundatiei Titulescu si ma gandeam ca ar fi util sa fie adaugata o componenta de educatie despre dreptul international: o pagina care sa listeze documente relevante pentru constructia de drept international, o pagina care sa explice pe scurt si pe intelesul tuturor cu ce se ocupa dreptul international, o pagina de istorie a dreptului international, una care dea raspunsuri despre care temele si termenii de baza. („International Law for Dummies , Frequently Asked Questions FAQ/Intrebari frecvente”) .
    Poate ca a venit momentul sa scoatem acest subiect din dulap, el fiind azi un pic ezoteric si elitist.
    Chiar in Curriculul de studiu in liceu ar trebui sa fie o materie de acest gen, ca romanii de tineri sa invete si sa inteleaga in ce lume traiesc (nu „pe ce lume traiesc”).

    Apreciază

  5. Da, era în perioada Regulamentelor organice și a administrație ruse. Cu nicio intgenție sau vreo asociere de idei cu prezentul, doar pentru contextul istorice de atunci.

    Apreciază

  6. […] În 1838, între Muntenia și Imperiul Austriac s-a semnat o „Convenție de extrădare a dezertorilor și vagabonzilor,” cuprinzând dispoziții referitoare la cazurile de dezertori din armata celor două părți sau la persoane găsite, fără pașaport. Iată deci că negocierile Schengen au început între România și Austria, încă în urmă cu 185 de ani, scrie Adrian Năstase pe blogul său.  […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.