Discursuri la sfârsit de an de război. Comentariu la Antena 3

Adrian Năstase, fost premier al României, a comentat discursul lui Vladimir Putin care s-a adresat Parlamentului și poporului rus, reiterând acuzațiile că NATO și SUA s-ar afla la originea conflictului din Ucraina.

„Statele Unite reprezintă o formulă hegemonică care s-a întins până la frontiera Rusiei. Din acest motiv, practic el invocă un nou război rece, un Occident lărgit contra unui Est limitat practic la Rusia, doar cu mai mulți spectatori care sunt China, India și așa mai departe.

De aceea, discursul lui a fost, pe de o parte, electoral în sensul că s-a adresat populației din Rusia, care în mod evident suferă în urma războiului. Pe de altă parte, un mesaj către cei care nu sunt părți în conflictul din Ucraina sau în orice caz, nu participă în mod vizibil. Este vorba de China, de India, de zone adiacente, care în mod evident vor conta.

Așa încât eu cred că ziua de astăzi nu, nu a marcat de fapt un an de război, ci a marcat deschiderea celui de-al doilea an de război. Este practic un anunț care trebuie să fie extrem de îngrijorător pentru noi din toate punctele de vedere.

Din punctul de vedere al continutului, observăm diverse teme care au fost folosite, – de la mesianism, la aspectele legate de armată, la chestiunile legate de vecini, la atacurile împotriva americanilor, împotriva NATO.

Un discurs care, după părerea mea, a avut ca nucleu acele promisiuni pentru ca populația din Rusia să accepte în continuare acest efort imens, sacrificii de vieți omenești, dar și sacrificii materiale. În orice caz, am avut un sentiment de deja vu. Era modelul pe care-l știam de dinainte de ’89, cu discursurile acelea lungi, cu tot felul de formule de genul trebuie să… ne angajăm să… vom face să …vă cer să… Un discurs autoritarist, cu promisiuni care nu știm încă dacă se pot îndeplini. Nu știm nici dacă diagnoza este corectă.

Apropo, nu mai știu nimic despre premierul Rusiei. Rusia ar trebui să aibă și un premier, nu? Toate aceste aspecte țin până la urmă de guvern, de guvernare. Dar, practic, Rusia a devenit un stat prezidențial, are un regim prezidențial, probabil pentru a copia cumva modelul american.

Iar preşedintele Biden ne-a convins, prin vizita sa la Kiev, că nu mai există un buffer între Occident și Rusia si că , practic acum, linia de front este în apropierea noastră. Vizita sa a avut si unele componente electorale, pentru că vizita lui  a avut desigur in vedere si campania pentru al doilea mandat prezidential.

Astă „aventură” a avut loc după ce s-a obtinut un acord si deci un angajament de neimplicare a Rusiei”, a spus Adrian Năstase, fost premier al României, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN. 

5 gânduri despre “Discursuri la sfârsit de an de război. Comentariu la Antena 3

 1. Ati spus bine „formula hegemonica” pentru ca este de fapt o familie de state care impartasesc aceleasi valori cu „hegemonul”. Deci nu e chiar conform definitiei DEX: o „suprematie politica” in modul in care SUA isi exercita suprematia fata de celelalte state. Suprematia de obicei, istoric vorbind, se impune altor state de hegemon. Ori statele aliate si-au ales ele insele „hegemonul” SUA, tocmai pentru ca exista un alt model de relationare. Multe aspecte sunt impartasite, exista „feedback” si „checks and balances”. Cu totul altfel decit cu „hegemonul Rusia” acolo unde el exista fata de alte state, chiar si azi.
  Intrebarea este daca Rusia are dreptul (definit in dreptul international) sa pretinda un „buffer”, si daca ce inseamna asta de fapt: pina unde, in ce zona, samd. Si numai despre Rusia, evident. Asta inseamna ca in dreptul ingternational ar exista o falie conflictuala intre conceptul de suveranitate si acest tip de „drept” invocat de marile puteri. Si de aceea nici nu exista acest drept la „buffer”, in sensul ca unele state nu ar mai avea dreptul suveran sa isi faca alegeri de securitate si aliantele pe care ele le doresc.
  Ca a existat un plan de extindere spre est al NATO pina la granita Rusiei, nu stiu, nu pot sa ma pronunt, tind sa cred ca nu, tocmai pentru ca statele cu experiente istorice „neplacute” au ales o alta cale. Se vede asta peste tot in ciclurile istorice, cum se creaza si desfac aliante intre state. CIne credea ca Japonia ar deveni un aliat al SUA? Sau China al Rusiei?
  Ideal ar fi fost sa nu fie nevoia de NATO, sau de extindere NATO (doua subiecte separate). Sa nu mai existe razboaie teritoriale, imperialiste. Dar, daca nu ar fi existat NATO, stim exact cine ne-ar fi fost hegemonul. Desi tehnologia a avansat atit de repede, sistemele politice si de relatii internationale sunt inca in epoca de piatra. Ne va „salva” AI si aici? Nu sunt semne.

  Apreciază

 2. Razboiul declansat de Rusia in Ucraina acum un an este o invitatie la o escaladare a inarmarii fara precedent. Admiratorii Rusiei de aici de pe blog aduc evident argumente populiste: de ce sa ne inarmam, de ce sa cheltuim bani pe arme? Ori asta e chiar ignorant, sau rau-voitor sau pur si simplu o manipulare ieftina.
  Rusia a anuntata, in lipsa de succesuri pe fron, ca isi va mari substantial arsenalul nuclear, evident, cu pistolul indreptat spre SUA, dar, o amenintare pentru tot globul.

  Iar teoria ruseasca ca ei se lupta sa isi recupereze „teritorii istorice” de la alt stat, impreuna cu afirmatia lui Putin ca „Rusia nu are granite” e o amenintare pentru toata omenirea, nu doar pentru Europa. Ar trebui sa ii preocupe si pe chinezi, care vorbesc de „suveranitate” si „integritate teritoriala”, ca de doua principii ce ar trebui respectate. Asa ca India ar trebui sa inceteze cu „tziganeala” internationala si sa isi asume responsabilitatea pe glob, daca vrea sa fie bagata in seama.

  https://www.reuters.com/world/europe/putin-russia-pay-increased-attention-boosting-nuclear-forces-2023-02-22/?utm_source=Sailthru&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Daily-Briefing&utm_term=022323

  Apreciază

 3.  

  Stimate Domnule Premier,

  Sincere felicitări pentru precizările clare în cazul canalului Bîstroe, preum și considerentele pertinente exprimate pe marginea discursurilor președinților Rusiei și SUA.

  Cu profund respect și urări de multă sănătate,

  V.Buga

  Sent: Thursday, February 23, 2023 at 8:51 AM

  Apreciază

 4. L-am ascultat pe Gen. Ben Hodges la Digi24. Se vede ca dansul are o mare experienta militara, si politica, si ca transmite mesaje utile pentru romani, atit in Romania cit si in Republica Moldova.
  Imi e mai clar azi ca SUA, NATO, alianta occidentala nu va permite rusilor sa „debarcheze” in Moldova.
  Eu sunt multumit cu „hegemonia” SUA penru ca raspunde intereselor de securitate ale Romaniei, si ajta Romania sa devina un actor mai important in zona asta periferica a Occcidentului.
  Doamne Ajuta sa se termine anul asta cu victoria Ucrainei!
  Vom mai vedea ce se va intimpla mai tarziu cu Rusia, dar a spus-o si Hodges ca va continua sa existe o Rusie. Sper nu una agresiva ca cea sub Putin.

  Apreciază

 5. Presedintele Germaniei Steinmeier : „Putin wants to win, with all his might — but the truth is: whoever authorizes murder and killing, whoever bombs Ukraine to pieces, destroys cities and abducts children, whoever even lets his own soldiers bleed to death senselessly day after day, will never stand before history as a victor, he has already lost.”

  https://www.dw.com/en/germany-vows-solidarity-with-ukraine-on-war-anniversary/a-64808746

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.