La Fundația Europeană Titulescu a avut loc in ziua de 8 februarie a.c., lansarea volumului “Normele imperative în dreptul internațional”, semnat de ambasadorul Ion Diaconu.
Dezvoltarea continuă a cooperării internaționale și caracterul global al unor noi provocări ale vieții internaționale au determinat o evoluție permanentă în direcția extinderii câmpului de aplicare a normelor dreptului internațional general la noi domenii ale raporturilor dintre state. Președintele Fundației Europene Titulescu a arătat că ”astăzi ne aflăm într-o perioadă în care ordinea juridică, în totalitatea ei, este contestată. Spre exemplu, Rusia a pus în discuție ceea ce înseamnă ansamblul acquis-ului esențial al ordinii juridice de după cel de-al Doilea Război Mondial, considerând că actuala formulă internațională nu mai este compatibilă cu interesele sale”. ”În mod evident” – a mai declarat Adrian Năstase – ”trecerea peste frontiere, revendicările teritoriale de diverse tipuri, formulele ciudate prin care sunt organizate referendumuri, anexarea unor teritorii, toate acestea încalcă ceea ce, într-un fel, rămăsese ca aspect câștigat prin tratatele de pace, prin Declarația de la Helsinki, prin Carta de la Paris și prin tratatele bilaterale.”
În opinia autorului cărții, ambasadorul Ion Diaconu, ”importanța pe care o prezintă normele imperative în dreptul internațional contemporan este evidentă. Acceptarea existenței unor astfel de norme înseamnă în fond să admitem că există limite în ceea ce privește dreptul statelor de a încheia tratate sau a accepta cutume restrânse, în sensul că aceste tratate sau cutume care ar deroga de la anumite norme ale dreptului internațional general, sunt lipsite de validitate.”
Una dintre concluziile discuțiilor pe marginea cărții a fost aceea că România consideră, în continuare, că dreptul internațional reprezintă un instrument exstrem de important pentru ordinea mondială.
La lansare au mai participat Alina Orosan, director al Direcției pentru afaceri juridice din cadrul Ministerului afacerilor externe, și prof. Mircea Duțu, Directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române.
Standardele sunt imperative, dar nu pentru ursi-rusi. Ca si legile interne, nu se aplica dulailor.
Asta ma duce cu gandul la ce standarde inalte, bara sus, ca la olimpiada, pe care societatile si le pun (cele occidentale), ca mai tarziu sa realizeze ca nu le pot atinge.
Par example, Primarul Toronto, John Torry, 68 ani, ales a doua oara curind, a demisionat ieri, pentru ca s-a aflat ca a avut o relatie amoroasa cu o puicutza de 31 ani de la Primarie, el fiind insurat. Poveste de Primaria de la Simbata de Jos.
Si eu intrerupeam partidele lui amoroase cu mesaje in care il intrebam daca Toronto are bunkere atomice. Normal ca omul nu avea timp sa imi raspunda. Avea o bomba in bratele lui.
https://www.dw.com/en/toronto-mayor-resigns-after-admitting-affair-with-staffer/a-64672119
ApreciazăApreciază
Astăzi mi-a apărut articolul „Focarul transnistrean” în „Cotidianul”(https://www.cotidianul.ro/focarul-transnistrean-reintregire-unire-reunire/).
ApreciazăApreciază
Imi e neclar daca diplomatia romana e angajata in acest demers complicat despre Transnistria, daca asteapta raspuns de la Ucraina, sau daca mergem dupa fenta, acceptind nu stiu ce initiativa ruseasca cu „pasnicii” soldati rusi din Transnistria, si ce face Germania si Franta despre asta. Mie mi se are ca acolo a ramas diplomatia romana, cu nu stiu ce aranjament al Rusiei cu trupe de mentinere a pacii. Multe „succesuri”.
Nu inteleg de ce se agatza conducerea Republicii Moldova de acest teritoriu, care oricum nu il gestioneaza in nici un fel de multi ani, de dupa razboi. Interesant ca inca Rusia nu a recunoscut independenta Transnistriei. Inca.
Timpul e din nou prieten pentru unii sau dusman pentru altii.
ApreciazăApreciază
Daca Romania si alte state doresc o ordine internationala, inclusiv imperativa, prin tratate, conventii si alte intrumente legale, contractuale, Rusia si state ca Iran, Coreea de Nord, vor o „dezordine internationala”, inclusiv prin „instrumente” ca razboiul de cucerire, si expansiune teritoriala, dar mai ales terorism international.
Rusia insa nu pare ca e capabila sa construiasca prin impunere o noua ordine internationala, cu tot ajutorul de la Axis of Evil. E neclar daca o sa isi atinga ceva scopuri enuntate de Putin. Cred ca succesul va fi limitat, daca va fi, si daca Ucraina nu o sa reuseasca sa ii goneasca la ei in stepa.
Am inteles ca Rusia ataca iar Insula Serpilor, un afront la adresa Romaniei si NATO. Sa vedem ce anunta Biden in Polonia. Un lucru e clar: Rusia nu va ceda decit printr-o infringere militara, sau schimbare de regim intern. Au inca arme si soldati aruncati pe front, „carne de tun”.
Off-topic, e bine sa recunostem ca Romania poate azi sa trimita salvatori, are tehnica si resurse capabile pentru dezastre. Am vazut-o si in Grecia si acum in Turcia. E un salt calitativ pe care trebuie sa il recunoastem ca atare, semn de progres.
ApreciazăApreciază
Sunt multumit ca tara adoptiva, Canada, a semnat si trimis o scrisoare comuna (20 tari, nu e clar daca si Romania) catre Cancearul Nehammer si Guvernul sau, cerindu-le sa reconsidere acordarea de vize unor demnitari rusi aflati sub regim de sanctiuni, pentru ca ocupa functii inatle in Rusia.
Austria a declinat sa cedeze deocamdata, aratind ca acesti demnitari rusi sun ai unui stat OSCE.
Legaturile multiple si profunde ale Austriei cu Rusia sunt din ce in ce mai mult sub lupa statelor occidentale, europene, Canada si US.
https://www.cp24.com/world/neutral-austria-under-pressure-to-get-tougher-on-russia-1.6270594
ApreciazăApreciază