Mario Vargas Llosa, „Visul celtului”

Am citit, zilele acestea, o carte-document despre colonialism si exploatare in Africa si in America de Sud, scrisă de cunoscutul autor, laureat al premiului Nobel pentru literatură, Mario Vargas Llosa. Nu mi-a fost clar, la inceput, titlul cărtii. Este povestea extrem de dură a actiunii coloniale in Congo belgian si in Amazonia, in bătălia pentru obtinerea cauciucului natural.

Eroul cărtii este un diplomat britanic legendar – Roger Casement – care a călătorit in cele două zone, la inceputul secolului 20, scriind rapoarte tulburătoare despre schingiuirile si teroarea la care erau supusi cei fortati să strângă cauciucul natural pentru a fi importat in Europa.

Cu ocazia acestor călătorii, el se transformă din diplomatul britanic, decorat si adulat, intr-un nationalist irlandez radical, ce incurajează Germania să atace Anglia (in Primul război mondial) pentru a se declansa o miscare de eliberare irlandeză.

Casement este, in cele din urmă arestat si condamnat la moarte pentru trădare, după ce este discreditat public prin publicarea unor pagini scandaloase din jurnalul său.

Este o lectură pasionantă pe care vi-o recomand.

2 gânduri despre “Mario Vargas Llosa, „Visul celtului”

  1. Bună ziua! Cât de suptil sunteți, domnule premier! Cât rafinament și eleganta aveți în comentariile făcute asupra celor citite…. Cati au capacitatea sa citească printre rânduri și sa înțeleagă sensul celor scrise…. M-aș bucura sa fie cât mai mulți…

    Sărbători cu bine pentru întreaga familie! Eliza Giurgiu

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.