Lansare de carte la FET: UNITED STATES OF AMERICA and ROMANIA. Diplomatic relations. 1912-1919

Fundația Europeană Titulescu organizează marți31 mai 2022, începând cu ora 16:30, lansarea cărții:

„UNITED STATES OF AMERICA and ROMANIA. Diplomatic relations. 1912-1919”

Autori: Dumitru Preda și Bernard Cook

Intervenții:

Dr Doru LICIU, Directorul Arhivelor Diplomatice-MAE

Dr Larry WATTS, istoric

Prof. emerit Bernard COOK, istoric (mesaj video)

Mircea SUCIU, istoric si publicist

Prof.univ. Dr Dumitru PREDA

Moderator:

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu

Evenimentul va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

Vă așteptăm!

4 gânduri despre “Lansare de carte la FET: UNITED STATES OF AMERICA and ROMANIA. Diplomatic relations. 1912-1919

 1. În 1918 SIA (alături de celelalte puteri occidentale învingătoare în primul război mondial) au sprijinit reunificarea Bucovinei de Nord cu regatul României, deși o bună parte a populației (cca 40%) dorea integrarea acestui teritoriu în Ucraina de Vest.
  Până la urmă Flondor și ceilalți patrioți v-au avut câștig de cauză.
  Ăsta a fost atunci. Între timp, SUA au devenit o (prea) mare putere și de aici istoria a devenit mult mai simplă… românii au plecat spre Vest (și fizic și/sau mental) lăsând în acest spațiu carpato-danubian un fel de ,,no man’s land” la discreția vânturilor…valurilor..
  Din când în când ne mai amintim că suntem români războindu -ne cu morile de vânt ungurești.

  Apreciază

 2. Ziua de 4 Iunie: Sărbătoarea Clopotelor Păcii şi Întoarcerii

  In loc de introducere, va propun sa meditati asupra Clopotului, un simbol opus tacerii, din filmul „Andrei Rubliov” (1966), capodopera regizorului rus Andrei Tarkovski (1933-1986).

  La 4 iunie, in fiecare an, toata suflarea romaneasca, de oriunde s-ar afla, celebreaza Ziua Tratatatului de pace de la Trianon în România, potrivit Legii nr. 256 din 18/11/2020, initiata de senatorul PSD de Dambovita Titus Corlatean. Tratatul Trianon este un act politico-juridic istoric, de importanta vitala pentru natiunea romana si de pace si justitie pentru natiunile lumii.

  La Trianon s-a consfințit national si international intoarcerea Transilvaniei la Patria Mamă România, cat si drepturile politice si civile ale românilor, dintotdeauna majoritari în acest teritoriu strabun. De Ziua Pacii de la Trianon se arboreaza Drapelul Romaniei, se intoneaza Imnul National, autoritatile si institutiile publice folosesc sigiliul cu Stema Romaniei si au loc manifestări cultural-educative și științifice, care cinstesc spiritul national si international al acestui maret eveniment, care a avut loc in urma cu 102 ani.

  Totodata, la 4 iunie trebuie sa fie si Sarbatoarea Clopotelor. Ea trebuie sa fie trecuta in Calendarul Crestin-Ortodox, ca o Zi cand Clopotele vor rasuna spre neuitare la toate Bisericile din Romania, la fel ca in acea zi de 4 iunie 1920, cand au vestit Tratatul de la Trianon, al Pacii si Intoacerii Romanilor Transilvaneni din Robia Ungureasca. De Ziua Clopotelor se vor aduce rugaciuni de multumire si de slava lui Dumnezeu, pacea si intoarcerea decise la Trianon fiind nu numai o dreptate lumeasca, ci, in primul rand, o dreptate dumnezeiasca.

  Ungaria se foloseste de data de 4 iunie, pe care au declarat-o Ziua Solidarităţii Naţionale a maghiarilor, pentru a face din nou un mare taraboi geopolitic. Dar acesta din urma va fi dublat si de unul georeligios, profitand de faptul ca cea mai mare sărbătoare religioasă a maghiarilor, pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, cade în aceeaşi zi cu Ziua Solidarităţii Naţionale.

  Ziua Clopotelor trebuie sa modeleze puternic de fiecare data mediul din jurul pelerinajului. Desi pelerinajul ungar la Şumuleu Ciuc de anul acesta este pus sub auspiciul Pax et Bonum – Pace şi Bunătate -, nu poti sa nu te intrebi cum poate fi vorba de „pace” cand Ungaria respinge pacea de la Trianon si cum poate fi vorba de „bunatate” cand ea deplange binele privind eliberarea romanilor de sub stapanirea ungurilor. Pronia cereasca ne-a izbavit de robia ungureasca, acesta va fi mesajul transmis de dangatele din Ziua Clopotelor.

  Apreciază

 3. Stau de drept a la Bliden

  Impotriva a tot ce au invata si stiu intelectocanii patriei .. linistea nu e chiar buna ptr suti, talhari et caeteri ejusdem farinae.
  E mai bine ceva galagie ca lumea sa priveasca in alta parte …. cf poezelei
  Cucule cu pana sura
  Spune-mi caii cand se fura?
  Noaptea pe fulgeratura,
  Atuncea caii se fura!
  Cand e negura si ceata,
  Atuncea caii se inhata!

  Zilili astea se pune de un nou proiecl de funcționare a SRI ….
  Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a abodat marți seară subiectul noii legi de funcționare a SRI, dezvăluit în exclusivitate de G4Media, și a criticat prevederea potrivit căreia ofițerii SRI pot fi audiați, percheziționați sau reținuți doar de procurori anume desemnați, iar procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar cu aprobarea președintelui României. (https://www.g4media.ro/cristian-tudor-popescu-despre-proiectul-legii-sri-tentativa-de-infiintare-a-unui-nou-siij-pentru-sri-de-ce-nu-o-sectie-speciala-pentru-anchetarea-medicilor-sau-a-inginerilor.html)
  Proiectul, aflat încă în dezbaterea partidelor din coaliție, prevede că Parlamentul exercită controlul democratic asupra SRI, prin Comisia comună permanentă, dar nu mai conține nici o referire la faptul că directorul SRI prezintă rapoarte în fața legislativului. (https://www.g4media.ro/exclusiv-noua-lege-de-functionare-a-sri-nu-mai-prevede-ca-directorul-prezinta-rapoarte-de-activitate-anual-sau-cand-hotaraste-parlamentul-doar-comisiile-de-control-din-legislativ-sunt-obligate-sa-pr.html)
  G4Media adica Dan Tăpălagă .Fost redactor la Radio Europa Liberă și BBC (1998-2002). A condus departamentul politic la Evenimentul zilei (2002-2004), a fost redactor-șef adjunct la Cotidianul (2004-2006) și șeful secției politice la România liberă. În perioada ianuarie-martie 2005 a fost consilier și purtător de cuvânt al fostului ministru al justiției, Monica Macovei. A fost bursier Freedom House. Adica grantat „pro” atlantist, NATO, vest, ERROR si ORRORpa, american si ce mai vreti ..

  Si referitor al acest proiect … Alina Mungiu zice ca
  SRI și SIE scapă și controlului parlamentar, și controlului fiscal. Curtea de Conturi nu poate controla serviciile secrete serios, nici măcar vastele lor imperii comerciale.
  Nu doar că nu revin sub control civil ca în Spania, ci devin oficial deasupra oricărei legi, dar la mâna șefului statului.

  ASlina Mungiu care, printre altele scris mai mulți ani la rând capitolul dedicat României din raportul anual Nations in Transit al Freedom House.Din 2007 conduce catedra de Studii de Democratizare la Hertie School of Governance din Berlin. În 2012 a fost cooptată în prestigiosul think tank European Council on Foreign Relations.
  Nici dana nu poa fi banuita ca e putinista , fundamentalits ortodoxa ….. si fara greutate .
  Dar totusi dansa trage concluzia :
  O propunere legislativă demnă de Zimbabwe, unde șeful serviciului secret, când s-a plictisit să mai fie omul numărul doi, s-a făcut președinte

  Cum era ? Daca iese Bombo ne mutam in Congo?

  Si Embassy aplica loegea lu Mucles ba!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.