Pe cand si ursi maidanezi?

Discutia despre regele urs Arthur si-a mai pierdut din virulenta. Las la o parte regularitatea vânătorii din Covasna si aprobările date vânătorului din Lichtenstein. S-au ocupat diversi specialisti din ONG-uri si ziaristi vegan de chestiunea asta.

Rămân insă câteva chestiuni de principiu.

  1. Strategia de gestionare a populatiei de ursi depinde de un recensământ al acestora. Stiam ca in 2004 aveam aproximativ 6000 de ursi. In conditiile in care o ursoaica are 2-3 pui iar numărul de ursi „extrasi” a fost cam de 100 anual, este posibil ca populatia de ursi să fi depăsit 10000. In aceeasi perioadă, arealul in care acestia trăiesc a scazut cu aproximativ 20% prin despăduriri. Probabil ca un recensământ serios ne va arăta o crestere a densitătii ursilor. Este relocarea ursilor o solutie? Da, dacă ii relocăm in Austria sau Franta. Altfel densitatea se păstrează. Pericolele pentru unele zone locuite vor creste. Si recent un urs a atacat o fermă, omorând un vitel sub privirile fermierului. Ce va trebui să facă acesta? Să filmeze animalul, să scrie la Directia de mediu si la Garda de mediu, acestea să scrie la minister, ministerul să ia avize de la Alert Green din Austria si de la Comisia europeană pentru a se da o „derogare”. Iar peste câteva săptămâni, să se organizeze vânătoarea. Si mai este un aspect. Cine răspunde pentru pierderile materiale si eventualele victime omenesti? Poate că ar trebui ca si cei care dau sfaturi să-si asume o parte din această povară.
  2. Business-ul cu câinii maidanezi s-a cam terminat. Primăriile au inceput să se ocupe mai serios. Totusi, asociatiile celor „patru picioruse” iau bani frumosi, ducând, in continuare, câini in adăposturi iar apoi dandu-le drumul in (apropierea) pădurilor. In felul acesta, fazanii, pui de căprioară, iepurii mai au putine sanse de supravietuire. Ursii nu au insă un dusman natural. Omul este cel care poate „regla” populatia de ursi – distrugând-o total ca in Austria, Franta, Germania, Marea britanie, sau „controlând-o” sub aspectul numărului, sănătătii, impărtirii pe diferite categorii de vârstă etc.
  3. Este adevărat, cum spun unii, „Braun bears matter” dar as adăuga, in primul rând, „Romanian lives matter”.
  4. Ursii nu trăiesc sute de ani. Doar aproximativ 30. In a doua parte a vietii, ei intră, firesc, in regres, inclusiv sub aspectul functiei sexuale. Au insă forta de a alunga din zonele mai inalte, impădurite, ursii mai tineri, considerati competitori.
  5. Sute de ani, românii – chiar cu unele erori de gestionare – au asigurat supravietuirea populatiei de ursi, inclusiv prin vânătoare. In alte tări, mai vedem ursi doar ca trofee in castelele de vânătoare!
  6. Marile trofee de vânătoare reprezintă proba unei gestionări profesioniste a populatiei de ursi. La fel ca la alte categorii de vânat. De ce oare in ultimile decenii, in România, numărul trofeelor de ursi de peste 600 de puncte a scăzut?
  7. Ursii reprezintă, in primul rând, un patrimoniu al României. Al Europei, in al doilea rand. Suntem fericiti cand un alt print, printul Charles poate să-i admire la noi. Ursii, din păcate, nu au o viată eternă. Nici măcar in „Cartea junglei”. Ei au „participat” la diverse strategii importante ale României, in timpul lui Ceausescu sau după. Alte tări si-au incurajat femeile să plece in străinătate pentru un lobby eficient. Iar acum, pentru a asigura veniturile unor ONG-uri sponsorizate din afară, in Romania ar trebui interzisă vânătoarea de ursi? Mi se pare că ar fi o mare eroare. Nu ar fi prima după 1989. Ungaria poate creste cerbi si mistreti in tarcuri de vânătoare, poate hrăni cerbii cu steriozi pentru a obtine trofee mari si sume considerabile pentru ele. Noi vrem să fim doar o gradină zoologică in Europa in care turistii să facă un gen de safari.
  8. Unii cred că vor fi loviti, prin aceste măsuri, vânătorii cu bani din Romania. Eroare. Tot mai multi dintre ei pleacă la vânători in Africa sau in fostele republici sovietice, Canada, etc. Pot obtine acolo trofee mult mai interesante. Inclusiv de urs – in Rusia, Canada. Dar si de tigru, leu, panteră, elefant. Unii s-au bucurat că Tiriac nu mai organizează vânători la Balc (intre timp, mistretii de acolo au murit de pesta porcină). Veneau acolo, ademeniti de vânătoare, oameni de afaceri de sute de milioane de euro si erau indemnati să investească in România. Un singur exemplu – zecile de mii de locuri de muncă create in industria pieselor componente auto. Credeti că a fost o lovitură pentru vânătorul Tiriac? E o glumă. Tiriac si-a cumpărat o fermă de vânătoare de 50000 de hectare intr-o tară africană. Românii vor putea să vadă la televizor documentare despre animale sălbatice in timp ce isi vor apăra casele si fermele cu sârmă ghimpată si fire electrice de protectie impotriva mistretilor si a ursilor. Intre timp, diferite ONG-uri vor face, pe bani frumosi, analize ADN si le vor pune cip-uri ursilor.
  9. Am fost vreo 13 ani presedintele Asociatiei generale a vânătorilor si pescarilor din România. Stiu si ce inseamnă pasiunea pentru vânătoare stiu si ce insemnă responsabilitatea pentru gestionarea vânatului. Vânătoarea a adus multe beneficii tării. Ca să dau un singur exemplu – premierul Libanului, Rafiq Hariri a venit in Romania pentru că nu vânase niciodată mistreti (fusese de multe ori in Africa si avea numeroase trofee de acolo). L-am insotit când a vânat un exemplar superb, după unele peripetii. A fost atat de fericit incât a ingenunchiat si a sărutat pământul. Inutil să vă spun cum au evoluat relatiile bilaterale.
  10. Eu cred că gresim actionând in acest domeniu sub presiunea unor ONG-uri, cu istorii si finantări ciudate. Cred că este nevoie ca specialistii din România, cu asociatiile de vânătoare din România, cu pădurarii, cu reprezentantii Ministerului mediului să se aseze la o masă rotundă pentru a stabili o strategie ROMANEASCA in domeniul vânătorii, inclusiv a vânâtorii de ursi, pornind de la măsuri rationale, stiintifice. Stiu, sunt multi ecologisti care nu sunt socati de felul in care sunt omorâti porcii sau viteii din care sunt preparate fripturile pe care le consumă. Nu e nimic. Avem obligatia să le explicăm si de ce este necesară vânătoarea.

PS In fotografie, puteti admira 10 maidanezi, microcipati, eliberati lângă o pădure, pentru a „inspecta” dacă sunt respectate cotele de vânătoare.

20 de gânduri despre “Pe cand si ursi maidanezi?

  1. Excelenta paralela satirica la adresa politicii maidaneze a ONG-urilor care sustin vagabondarea printre oameni a ursilor si a cainilor! Ma surprinde ca nu s-au sesizat in privinta posibilitatii ca aceasta circulatie zoologica necontrolata, mai ales in cazul salbaticiunilor, sa raspandeasca virusii covidului! Intr-adevar, ONG-urile straine habar nu au de variabile ca suprafata impadurita si densitatea populatiei de ursi, care daca nu sunt tinute in echilibru duc la criza resurselor de hrana si la migratia spre asezarile umane. Cu atat mai putin, ele nu stiu nimic despre responsabilitatea fata de vietile si avuturile oamenilor, care trebuie ferite de pericolele invaziilor agresive ale ursilor flamanzi, in cautare de hrana si habitat. Se pare insa ca pentru aceste ONG-uri – care, cand sunt butonate si finantate de catre stapanii banilor blestemati, devin brusc geopolitice! – vietile oamenilor nu conteaza. A se vedea crimele si distrugerile din Palestina, de la care ONG-urile Globaliste intorc capul, lucru pe care insa nu ar trebui sa-l faca si Natiunile. Desigur, trebuie sa existe si o responsabilitate in privinta vanatorii, care nu trebuie sa fie excesiva sau sa duca la extinctie, ca in cazurile de contrabanda (v. comertul cu fildesi de elefant, cornuri de rinoceri, piei de tigri etc.), care au provocat disparitia atator specii sau le-au pus in pericol. Dar, una peste alta, in Geneza din Vechiul Testament, Atotputernicul a dat animalele in stapanirea si pentru hrana omului, iar Moise, dupa ce a primit cele zece porunci, a intocmit chiar o lista cu animalele, dupa copite sau alte caracteristici, care pot sau nu sa fie vanate pentru consum, celelalte fiind vanate pentru aparare. Fondul cinegetic face parte din Avutia Natiunii, in sens adamsmithonian, iar noi hotaram ce, cat si cum. Trebuie sa revenim la atragerea de oameni de afaceri straini la partide de vanatoare in Romania, vor fi oportunitati foarte avantajoase de a adauga valoare Avutiei Nationale.

  2. Intradevar,asa o fi,dar aceste ONG-uri ar trebui verificate si totodata fortate sa-si asume raspunderea pt.activitatea pe care o presteaza.Asemenea si asociatiile ROMÂNESTI de vânatoare,de pescari si alte care mai sunt,daca ar avea oameni competenti.Despre competența factorilor de conducere sufera tara asta din 1990 incoace cu diferenta ca pe timpul dv.era hotie acum e prostie.

  3. Sunt de aceeași părere.
    Locuitorii localităților care au păduri în apropiere sunt terorizați și păgubiți de urși. Ei și-au pierdut libertatea de mișcare, trebuie să stea în case ziua în amiaza mare, nu se pot duce unde au treabă, trebuie să-și însoțească copiii la și de la școală, se organizează în grupuri ca să poată ieși.
    Nu mai vorbesc de cei cu gospodării distruse, cu animale decimate.
    Nu mai vorbesc de cei răniți, nu mai vorbesc de cei omorâți.
    Turismul are de suferit in zonele turistice. Te aleargă ursul pe pârtie, riști să te întâlnești cu el în drumeții. S-a pomenit așa ceva în Italia, în Austria…?
    Toți pantofarii din orașele mari, care stau la etajul 7 sunt mari iubitori de jivine sălbatice.
    Toți „miloșii” ăștia halesc la porci, vaci, viței, miei, oi, berbeci, păsări… până dau din ei.
    Gura! Să mă scutească!

  4. Poate ca în unele situații, de a lungul vieții, a greșit și omul sau politicianul Adrian Năstase, că este omenește iar el este tot om dar, oare cine nu a greșit în viața lui? Dar mă întreb și vă întreb pe cei care ,, nu l agreați ” , nu este păcat de experiența, viziunea și arta acestui om în ale politicii, de vasta sa cultura pe care o emana cand îl auzi? De ce este marginalizat si ținut departe un astfel de om inclusiv de KWJ, de parca ar fi un dușman al nației? Doamne, când vad ce fel de oameni ne reprezintă începând din fruntea țării, parlament, guvern și din celelalte paliere în jos, nu mai înțeleg nimic din ce credeam ca înseamnă democrație!

  5. Foarte interesanta analiza. Foarte clar demascata ipocrizia privind cainii maidanezi. Am vazut personal zeci de caini abandonati in padure, traind in conditii mizere si probabil facnd ravagii in lantul trofic.

    Insa exista un singur aspect neclar: moralitatea. Ce este un homo sapiens care obtine placere din a ucide un alt animal? E un om? Carne gasesti la magazin. In conditiile in care nu mai este imperativ sa vanezi, nu ar trebui sa o persoana sa se simta prost atunci cand ucide si provoaca durere unui alt animal? Daca ar trebui sa se simta prost, cei care obtin placere din asta nu au o oarecare patologie sadica? Sigur, poate ca asa se elibereaza de anumite frustrari sau nedreptati suferite – imi imaginez ca Tiriac nu a avut o viata usoara si ca a strans din dinti de 10000 de ori mai mult decat un om comun. Dar ramane intrebarea: vanatoarea e cheia terapeutica? Nu mai bine jucam sah? Si lasam controlul faunei pe mana unora care se duc la job injurandu-se ca trebuie sa provoace durere unei alte fiinte si ii platim cu un salariu si jumatate minim pe economie?

    E o profunzime psihologica la mijloc despre care merita vorbit. Si pe aia se bazeaza agenda vegano-ongisto-ipocrita. Iar alti oameni de buna credinta adera la ea, fix din motivul asta.

    • Carnea aia pe care o gasesti la magazin provine tot de la un animal ucis de om. Care l-a mai si crescut special pentru asta. Ideea este ca in lume trebuie sa existe un echilibru. Adrian Nastase descrie foarte limpede situatia asta. Cat despre cine este in varful lantului trofic… asta este. Deocamdata noi suntem in varf

  6. P.S. Sa nu fiu inteles gresit. Articolul este excelent iar eu as impusca 10 ursi pe zi de frustrare. Obisnuiam sa urc pe un deal pentru a aduce apa de la un izvor – faceam sport, ma conectam cu natura si aduceam apa pentru cei dragi. Acum nu mai pot din cauza infestarii cu ursi in zona Slanic Prahova – acum 2 ani, trupul unui baiat de 18 ani a fost gasit pe jumatate mancat de urs la un deal distanta. Si cu toate ca ii consider daunatori care imi afecteaza pasiunea benigna, tot merita vorbit despre psihologia morala a vanatorului. Adica ajuns la baza fundamentala a veganilor-ONGisto-ipocriti.

    • Tulburător expozeul dvs, conștiința a adus cu ea și trilul de înger și instinctul de fiară, în același timp.
      Cine va învinge în cele din urmă ?
      Greu de anticipat….

  7. Din păcate omul a ajuns neputincios în fata animalelor de prada (ursi, lupi, vulpi, câini, etc). Asta pentru interese pecuniare ale unor asa ziși ong-iști.

  8. Cunoașterea mea in acest domeniu, mă determină să vă dau dreptate față de cele expuse. Probabil și alții care știu ori, stau și cugetă că așa-i dar, ce să ne facem cu marii experți, cu diplome in orice și de oriunde care au ajuns totuși marii manevratori ai nostri ? Culmea, ei acești ”savanți locali” nu știu nici măcar mersul apei calde, al căldurii al unor chestiuni elementare, chiar de când sunt la guvernare.

  9. În România, se vorbește foarte mult despre orice și pentru că adevărul este relativ și informațiile sunt ,,variabile”, în funcție de interesele sau părerile celor care le supun dezbaterilor. Ursul Arthur a fost subiectul preferat de toate televiziunile . Despre Ileana Vulpescu, s-a vorbit cu foarte multă zgârcenie. Îmi amintesc, că în orășelul în care am fost repartizată la terminarea facultății, la librărie au fost primite trei exemplare ale cărții ,,Arta conversației”. O carte a fost achiziționată de Biblioteca Orășenească, una i-a fost dată tovarășei de la cultură, iar pe a treia și-a oprit-o librăreasa, pentru că avea ,,copertă frumoasă”. Mi-a spus că nu înțelege de ce numește ..Arta conversației” dar nu mi-o poate vinde mie, pentru că-i place coperta. Am citit-o de la bibliotecă și mi-am cumpărat-o, la următoarea ediție. Probabil, mulți știriști tineri nu au fost impresionați de personalitatea Ilenei Vulpescu și au trecu decesul ei la ,, și altele”. De asemenea, am auzit diferite comentarii la conflictul palestiniano-israelian și i-am văzut, ieri, pe mitingiști, strigând ,, Jos comunismul!”. Aceștia erau, de asemenea, nemulțumiți că măsurile de relaxare nu sunt suficiente dar nu i-am auzit că ar fi nemulțumiți de faptul că totul se vinde, că nu sunt locuri de muncă, că , treptat, toate produsele se scumpesc etc. Marea problemă a românilor este distracția. Într-adevăr, trăim vremuri grele. Michelle Rosenberg spunea :,,Trăim vremurile când presa dă valoare unui lucru, unei persoane, îl cuantifică şi îl scoate pe piaţă. E timpul ca oamenii de ştiinţă să mai iasă un pic din laboratoare, medicii din spitale, călugării din chilii, filosofii de la masa de scris şi să se prezinte oamenilor.”. Dacă s-ar întâmpla acest fapt, mă întreb, câți îi vor asculta. Cam tot atâția, care au auzit de Ileana Vulpescu și care i-au citit cărțile!

  10. Asteptam ca acest subiect al ursilor sa fie dezbatut, dezvoltat de Dumneavoastra.
    Este o analiza in 10 puncte, mai mult ca indestulatoare pentru a crea o imagine clara asupra acestei probleme a ursilor din Romania si nu numai a lor. Suntem ori de cate ori de iveste ocazia pusi la zid de diverse ong-uri paracioase in schimb nu vedem nicio actiune concreta, salutara luata de acestea. Aceeasi problema a gunoaielor, deseurilor de tot felul, aduse in Romania de „partenerii” nostri de la UE, dupa aceea din nou suntem pusi la zid, aratati cu degetul si amendati exemplar.

    • @Oscar Wilde: „Michelle Rosenberg spunea :,, E timpul ca oamenii de ştiinţă să mai iasă un pic din laboratoare, medicii din spitale, călugării din chilii, filosofii de la masa de scris şi să se prezinte oamenilor.”
      ========
      Acum vreo două zile am propus în cadrul CMR un proiect privind publicarea unei serii de cărțulii adresate copiilor/tinerilor având un conținut legat prioritar de istoria țării.
      Am plecat de la ideea că acest subiect și altele cu impact asupra educației naționale este tratat superficial în școală, iar copiii emigranților români și nu numai, habar n-au de unde se trag.

      Ar fi un proiect greu care s-ar putea realiza doar printr-un efort colectiv, prin implicarea unor fundații și prin participarea celor numiți de Michelle Rosenberg, care, ca profesioniști ar putea scrie câte un articol pe diverse teme, simplu și pe înțelesul copiilor și tinerilor.
      În plus, este normal să se apeleze la profesioniști pentru a elimina factorii de subiectivism și de interpretare personală care pot altera mințile tinere.

      Dorința de implicare a celor care au venit în contact cu propunerea, afară de celebrele like-uri caracteristice persoanelor care nu au ce spune, este nulă.

      Sigur, voi mai insista, deși …
      Și aici, citatul atribuit Ilenei Vulpescu, oferit de @Anonim:
      „… daca poporul asta va fi candva sters de pe harta, nu va fi nici fiindca i-ar ocupa rusii, turcii, americanii, indienii, chinezii, ci din indolenta, pasivitatea, lipsa de civism, din propria nepasare …”, constituie un exemplu concret al acestei realități amare.

  11. In revista Catavencii (catavencii.ro) din aceasta saptamana este un articol ”Baroni, aruncați armele! ”, scris de Doru Buscu in data de 11 mai 2021. Este un punct de vedere foarte realist.

  12. Felicitări pentru articol! Sunt vânător de ani buni și cred că ne-au lipsit campaniile de informare a populației despre ceea ce înseamnă cu adevărat vânătoarea. Poate pe viitor…

  13. Greseala de iecsprimare .. neconforma cu standardele actuale (copilaros-isterice!) : a stabili o strategie ROMANEASCA in domeniul vânătorii, inclusiv a vânâtorii de ursi, ci de a stabili o strategie/politica de conservare a faunei din Romania , astfel incat sa evitam sa urmaman exemplul tarilor vestice din UE.
    O gospodarire/exploatare rationala, responsabila, conservatoare a fondului cinegetic care sa urmareasca prezervarea speciilor in parametrii actuali (adica exemplare viguroase nu ….. occidentale!) si pastrarea sanatatii si diversitatii genetice a faunei, mai ales in vederea prezervarii existentei carnivorelor mari – urs, linx , poa lup.
    Adica o excelenta ocazie ptr nesfarsita autolaudare ipocrita , injurat asa zisii civilizati …. Si cu o „pblica” la adresa Schweinhunden din Asutricatica care incurajeaza defrisarea, coruptia si infractionalitatea forestiera !! Prilej de acuzat (injurat) direct clasa politica austricata!
    A se vedea daca nu putem deplange situatia pisicii salbatece din zona germanica pe cand pisicutele noastre !!!

    O doza tzapana de … cums a zic …. de ? ingrijorata ptr starea avifaunei. Ingrijorare si cerut masuri ptr p[rotectia avofaunei, mai ales a micilor rapitori cu pene si oda adusa poftei lor de soareci . Un vindireu sau un sfancioc e o solitie mult mai ecologica decat .. alea chimizat-civilizat-apusene-catolice chot ca firilea prea sensibile risca sa fie prtipilata daca vaz camara sfranciocului : https://keyassets.timeincuk.net/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/8/2018/03/vlad6a.jpg
    vai boetui soricel tras in teapa! Pasare rea, rea DAR UTILA!!!
    O critica „orieteneasca” (adica pana „la os”) dergenratilor francezi si italeini care impusca pari maorte de foame daor asa de ai dracului! Injiraturi ptr italieniu si gistu lor ptr mancare de limba de ciocarlie ! Rusine!
    Totu expus cu un ton AROGANT (dau meditatii!) Adfica cuvointe frumoase dar insubtext „in ma-ta de arierat papistas!”

    A da. Si infondul forestier cainilor fara jujeu sa li se aplice „constitutia”! Daunatorii vanatului trebuie sa dispara!
    Protejam sau nu fauna!!!

    A! Si niete arierati din aia marca UE care sar nimeri prin Bucuresti ar trebui dusi la plimbare – pacul IOR , Titan. „A da.. rate salbatice . Normal au descoperit ca nu le impusca nimeni, pradatoiri nu sunt , dar firimituri sunt!” si pe urma la „Delta Bucrestiului” – „La voi in Viena cum stati cu ratele salbatice? ” ba va voi chiar sunteti salbateci si degenerati!!!

    Nu nu, nu. Eu chiar imi doresc biodoversitate .. doresc protejarea faunei si cam sunt ingrijorat de starea avifaunei! A\sa ca de ce sa nu cer ca si altii sa aiba aceiasi grija ?

    A.. si cu ceva finantare „oculta” as incerca asa o campanie „sa readucem ursu la Berlin!”
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Berlin#/media/Fi%C8%99ier:Flag_of_Berlin.svg
    (steagu Berlinului!)
    pana cand vaz cateva mii de ……. urland de groaza ca nu vor sa fie nutrret ptr ursi!

    De nu putem fiu si noi nesimtiti ca niste catolici ?!

    A da. Bun sunt scarba. Canalie ..
    Da. Insa ori de cate ori am intrebat pe unu daca ma-sa e femeie sau ce .. ala a renunat imediat sa mai zica ca toate femeile is curve! Oare de ce?!

Lasă un răspuns