Câteva sfaturi in săptămâna motiunii…

Cartea înţelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul)
Capitolul 8

1. Nu te certa cu cel puternic, ca nu cumva să cazi în mâinile lui.
2. Nu te certa cu omul bogat, ca nu cumva să fie mai greu decât tine. Că pe mulţi i-a pierdut aurul şi inimile regilor le-a aplecat.
3. Nu te sfădi cu omul care vorbeşte bine şi nu pune lemne peste focul lui.
4. Nu glumi cu omul rău crescut, ca să nu fie ocărâţi strămoşii tăi.
5. Nu înfrunta pe omul care se leapădă de păcat, adu-ţi aminte că toţi suntem vinovaţi.
6. Să nu necinsteşti pe om la bătrâneţile lui, căci poate şi noi vom îmbătrâni.
7. Nu te bucura de moartea vrăjmaşului tău, adu-ţi aminte că toţi trebuie să murim.
8. Nu trece cu vederea vorbele înţelepţilor, ci la pildele lor opreşte-te, căci de la ei vei lua învăţătura şi îndemânarea de a sluji celor mai mari.
9. Nu dispreţui vorba celor bătrâni, că şi ei au învăţat de la părinţii lor. Că de la ei vei   învăţa înţelepciunea şi îndemânarea de a da răspuns bun la nevoie.
10. Nu aţâţa cărbunii păcătosului, ca să nu te ardă flacăra focului lui.
11. Nu o duce până la capăt cu omul iute la mânie, ca să nu fie o cursă întinsă înaintea       buzelor tale.
12. Nu da împrumut omului celui mai tare decât tine; şi de-l vei împrumuta, socoteşte    împrumutul ca pierdut.
13. Nu chezăşui peste puterea ta; iar dacă ai dat chezăşie, fii cu grijă că va trebui să plăteşti.
14. Nu te judeca cu un judecător, căci hotărârea va fi în folosul lui.
15. Nu porni la drum cu cel cutezător ca să nu-ţi cadă povară, căci el nu face decât după capul său, şi nebunia lui te va pierde.
16. Nu te certa cu omul mânios şi nu străbate pustiul cu el, căci a vărsa sânge este pentru el nimica toată şi unde nu vei avea ajutor, te va doborî.
17. Nu ţine sfat cu un nebun, căci el nu va putea păstra taina ta.
18. Înaintea celui străin nu face nimic care trebuie să rămână tăinuit; tu nu ştii ce poate născoci el.
19. Nu deschide inima ta oricui şi nu aştepta să dobândeşti bunăvoinţa lui.

3 gânduri despre “Câteva sfaturi in săptămâna motiunii…

 1. Bune povetzele, universal valabile. Pot fi extinse in epoca noastra, a Facebook-ului, Twitter-ului, Linkedin…care sunt de fapt niste „straini” carora noi le incredintzam toate „tainele” noastre. O sa ne miram oare cind, dupa ce au aflat totul despre noi, cei care detin platformele astea globale, nu o sa ne conduca de fapt, afirmind ca AI stie mai bine ca noi ce ne dorim, si atunci o sa faca AI alegerile pentru noi, inclusiv politice?

  Am citit o carte interesanta din 2016, „Homo Deus: A Brief History of Tomorow” de Yuval Noah Harari. Asa cum alte tipuri de humanoizi (erectus, neanderthal) au disparut, este nu doar foarte posibil, dar probabil, conform analizei dlui Profesor Harari, ca Homo Sapiens sa dispara in curind, cel putin ca forma dominanta de existenta pe Pamint, odata ce face aceasta alegere de a oferi formelor de inteligenta artificiale, dar fara costiinta, putere asupra noastra. Ce se va intimpla daca vom da unui program sau mai multe puterea de a cumpara proprietati, sau a angaja homo sapiensi?

  O alta ipoteza foarte plauzibila se refera la ceea ce specia noastra a construit „constient” in timp, inclusiv ideologii, ajunse azi dogme la fel de puternice ca si religiile. Exista experiente stiintifice care dovedesc ca ideea de „libertate”, cum ar fi libertatea de optiune („free will”), ce a fost dogmatic asezata la baza liberalismului, sunt rezultatul unor pure procese chimice in creierul nostru, unde milioane de neuroni se „aprind” aleator, si care formeaza o „banda de constiinta”. Gindurile si deciziile noastre nu par a fi deterministe, ci mai mult niste variatiuni chimice ce rezulta din „arderea” acestor neuroni ce tin de probabilistica.

  Liberalismul este si el pe duca. Liberalismul a fost invins de fascism si comunism citeva decenii, a stat pitit in citeva tari, si a revenit destul de imprevizibil in anii 80, cucerind lumea ca ideologie favorita. Din pacate insa, istoria ne arata ca Homo Sapiens are un „talent” de a ingropa si reinvia idei, pentru cistig. Liberalismul insa nu va fi ingropat de aducerea oportunista a lui Dumnezeu (Allah etc) in viata „cetatii”. Liberalismul e pe duca din cauza salturilor uriase, extrem de rapide din tehnologie. Homo Sapiens nu mai poate tine pasul cu multiplicarea acestor „inteligente”, care deocamdata sunt controlate de un grup restrins de super-bogati, ce conduc de fapt politicul cam peste tot in lume. Nu are sens sa mai vorbim de „democratie” pentru ca ea exista inca doar in mintile noastre. Puterea e in cine controleaza AI, a spus-o chiar Putin, care stie ce inseamna puterea. Nu el o detine.

  Citesc ca in alegerile canadiene toate partidele, ca si in Romania si alte tari „democrate”, cheltuiesc bani multi pe Facebook pentru a ii influenta pe alegatori. Si „lui” Facebook ii place tare mult de acesti Homo Sapiensi ce il cresc de mic, si ii dau putere existentiala. Sigur, „Facebook” il va „iubi” pe taticul sau Zuckerman, si pe celelalte „rude” bogate, si ii va tine in preajma mai mult ca pe ceilalti Homo Sapiensi pentru o perioada de timp, pina se va plictisi de ei, odata ce nu vor mai putea fi folositi de AI. Solutia de supravietuire ar fi o uniune intre Homo Sapiens si AI, dar e inca neclar daca si cum va putea fi realizata, pentru a pastra cel putin constiinta umana, daca nu si materialul genetic.

  Daca Homo Sapiens urmeaza calea lui Homo Erectus, si va fi inlocuit de AI, mai are sens sa ne intrebam ce va urma dupa AI?

  Apreciat de 1 persoană

 2. Noi deja lasam „AI” (sau „aloritmi”) sa decida pentru noi. Un altgoritm ne spune ce tipuri de partener trebuie sa alegem in viata (pe siteurile de dating). Un altul ne spune in ce fonduri trebuie sa investim. Un altul ne spune cum trebuie sa tratam o boala. Altul ne spune cum trebuie sa conducem o masina, sau sa pilotam un avion. Deja suntem controlati in optiunile noastre de „algoritmii” pe care i-am creat.
  La fel si in politica, foarte posibil in curind sa nu mai fie nevoie sa votam, odata ce masinile ne cunosc mai bine decit ne cunoastem noi insine, si stiu ce partid sau ce candidat „trebuie” sa alegem. Cum am mai putea vorbi in contextul asta de „liberatate de optiune”? Deci si democratia e pe cale de duca…important ar fi sa determinam viteza de schimbare, si desi nu o sa putem opri ce ne facem cu mina noastra, macar sa putem administra schimbarile intr-un mod pozitiv pentru noi. La fel ca si schimbarile climatice, ele sunt inevitabile, dar inca putem sa controlam procesul in favoarea noastra. Cind nu o sa mai putem controla procesele astea suntem deja disparuti ca specie.

  Apreciază

 3. Buna seara! Domnule Presedinte ar fi bine daca aceste fapte ar fi transformate intr-un chestionar cu raspunsuri economicos alese din partea cititorilor dumneavoastra! Felicitari!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.