Dezbatere despre criza dreptului international

Fundația Europeană Titulescu – Centrul de Studii Strategice organizează marți, 11 iunie a.c., începând cu ora 16:00, dezbaterea cu tema Dreptul internațional – cui prodest?

Invitați speciali: Titus CORLĂȚEAN, senator, și Cristian-Gabriel WINZER, Secretar General al FET. Moderator: prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, Președintele FET.

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și SIF MOLDOVA și va avea loc la Casa TitulescuȘos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

11 gânduri despre “Dezbatere despre criza dreptului international

  1. Interesanta ancheta din 27 ianuarie 1947 a NKVD RSS Moldoveneasca , condusa de ofiterii NKVD Kozlov , Zaklevski et Lagutin , asupra bunicului domnului Igor Dodon , Simion Dodon .
    O mica paranteza , nepotul lui Simion Dodon caineaza basarabenii pentru ca , dupa Unirea cu Romania , vor avea de a face din nou cu ” jandarmul roman ” si acelasi vrednic nepot are un singur repros de facut Rusiei , asa cum le spunea studentilor de la Universitatea moscovita Lomonosov , in legatura cu o anumita timiditate a ei in 1812 si la faptul ca s-a multumit doar cu Moldova pana la Prut .
    Sa ne intoarcem insa la ancheta gospodinilor Zaklevski , Kozlov si Lagutin , pentru ca ne invata lucruri foarte interesante .
    Sa citam din dosarul NKVD :
    ” Simion Dodon , domiciliat in satul Sadova , raionul Calarasi , avea o gospodarie impunatoare .
    A fost membru al Partidului National Liberal din Romania .
    Gospodaria lui a fost vizitata , ca gospodarie model , de ministrul Agriculturii din Romania si i-au fost acordate o diploma de excelenta in agricultura si un plug cadou de la Statul Roman .
    Simion Dodon avea relatii stranse cu jandarmii postului de jandarmi Sadova , numitii Boros , Noghi si adjunctul lor Olariu , care innoptau uneori la el acasa .
    In timpul razboiului a participat la organizarea de urmariri pentru prinderea parasutistilor sovietici „

  2. Sigur că ăsta e un pamflet… să nu mă luați în serios, da?

    ÎNCĂ CINCI ANI DE CONDAMNARE CU EXECUTARE PENTRU ROMÂNIA?

    Măi, cetățean… măi dragă, de câte ori trebuie să-l asculți pe ăsta cuvântând ca să înțelegi ce-ai ales mata cu elan în 17 noiembrie 2014 și poate că te pregătești pe „ceva-ul” ăsta să-l și realegi-din-nou-încă-o-dată-iarăși la sfârșitul lui 2019? Zău așa, măi dragă… Ia ascultă cum vorbește dânsul:

    ”PSD-iștii sunt foarte supărați sau BOSUMFLAȚI sau CUM VREȚI, pentru că eu, în continuare, cu toate că s-a terminat campania, s-a terminat votul, umblu prin țară și spun că românii nu mai vor PSD. Păi asta au arătat românii prin vot. Și fiindcă veni vorba despre alegeri, dați-mi voie SĂ FAC UN ARC UN PIC MAI LUNG . Aceste alegeri nu sunt ceva izolat, un eveniment unic ( !!! n.n.) după care ne întoarcem și ne vedem de treabă ca și cum n-ar fi fost nimic (!!! n.n.), nu. Aceste alegeri au fost primele dintr-un set de patru. Urmează alegerile prezidențiale. Nu uitați ( că parcă am putea uita…n.n.), eu mi-am anunțat candidatura. După care urmează alegerile locale, FOARTE, FOARTE importante, după care urmează alegerile parlamentare.”( ATITUDINEA.com, 8 iunie 2019)

    Este, apt-combatanților, că dacă nu vă explica Werner Klaus ce înseamnă alegerile și la câte rânduri de „aruncare cu ștampila” aveți dreptul, în viitorul apropiat, era cât pe ce să le ratați? Bine că a făcut el un „arc un pic mai lung” ( ?!!! n.n.) și v-a deschis ochii. Și cum stătea el așa, frumos arcuit, ce credeți că a mai scos, elegant, din gușuliță? Ei bine, asta a scos:

    ”Le-am spus-o în față la consultări la PSD-iști, voi LE-AȚI STRICAT- (legile justiției n.n.)- N-AVEȚI DECÂT să veniți și să le reparați la loc, mi se pare normal. În același fel, le-am propus SĂ SE MIȘTE, dar REPEDE și să schimbe legislația și organizarea pentru alegeri, ați văzut că, iarăși, în străinătate, și-au bătut joc de românii noștri, au stat oamenii, cu miile, la cozi, mulți în ploaie, nu se poate, cam aceste lucruri LE-AM SCRIS FRUMOS (!!! n.n.) în pact.” ( ATITUDINEA.com, 8 iunie 2019)

    Cetățean român și votant, cum să-ți spun… dânsul nu este flecarul de la birtul din colț, care-și expune plenar opiniile politice după ce a ras câteva țoiuri de țuiculiță „botezată” de un hoț de cârciumar… nu, nu! … dânsul este PREȘEDINTELE ROMÂNIEI. Dânsul nu are cum să-i spună guvernului „ hai, mișcă-te! dar mai cu talent” și nu poate să-i ordone „n-ai decât să repari ce-ai stricat” decât dacă este un INFANTIL INFATUAT și INADECVAT … și numai dacă ar mai fi și alte chestii, spre exemplu un cuvânt care începe, coincidență, tot cu „I” și se termină cu „…BECIL” sau un altul care începe la fel cu „I” … și se termină în „…DIOT”. Dar IMPOSIBIL să ilustreze, tocmai președintele, mărețul, atâtea cuvinte care încep cu „I” !!! Întinse fiind pe doi metri înălțime toate „calitățile” astea ar arăta caraghios, ca rufele puse la uscat pe o prăjină cu ghinturi!

    Dar să nu pierdem șirul și să vedem ce-a mai zis președintele:

    „PNL și USR, fără condiții, semnează( pactul iohannisian, n.n.). Ei, cine FACE FIȚE? PSD-ul! Păi, se poate? După ce ȘI-AU LUAT-O la vot, oamenii s-au exprimat clar, lumea se așteaptă SĂ FACĂ CE TREBUIE. Ei, nu fac! De ce nu fac? Pentru că au în continuare în Parlamentul nostru o MAJORITATE TOXICĂ, majoritatea PSD-istă din Parlament e una TOXICĂ (…) PSD caută tot felul de ȘMECHERII să se eschiveze (…) La parlamentare, trebuie să le dăm LECȚIA FINALĂ PSD-iștilor.” ( ATITUDINEA.com, 8 iunie 2019)

    Nț…nț…nț, prezidente! Ce-i măgăria asta de discurs? Nu te-au sfătuit consilierii dumitale să nu folosești, sub nici o formă, alăturarea de cuvinte LECȚIA FINALĂ pentru că toată lumea va înlocui, subliminal, LECȚIA cu SOLUȚIA? Nu ți-au zis că așa se va întâmpla? și chiar se întâmplă! că e plin NET-ul cu înlocuirea asta de termeni, pe care, cu doar un minut de gândire în prealabil, puteai să o eviți…

    Uită-te, Klause, la limbajul ăsta deplasat… EȘTI PREȘEDINTE DE ȚARĂ, ce dracului! Scrie-ți-o pe oglindă, dacă nu poți să ții minte o propoziție atât de simplă! De ce trebuie să-mi fie mie jenă de câte ori deschizi gura, flecărind ca-n bucătăria proprie, cu o ciripeală colocvială, total inadecvată funcției … ai coborât discursul prezidențial în Groapa Marianelor, unde încerca și Băsescu să-l împingă, dar recunosc că dumneata ai mai multă forță și, aș zice, chiar și mai multă încăpățânare…

    Altfel, vedem că-l preocupă pe președintele nostru prăbușirea limbajului: „Ce îmi displace este TENTA unor politicieni de a coborî limbajul foarte mult”( 23 mai 2019, la Cluj, la lansarea volumului EU.RO) . Nu TENTA, prezidente… TENTAȚIA! Așa se spune în limba română… Învață odată, pentru numele lui Dumnezeu, să vorbești românește, dacă tot ai de gând să petreci 10 ani de vacanță la Cotroceni …

    Eu nu mai știu care sunt românii ăia de-i tot invocă președintele în alocuțiunile lui, din ce în ce mai dese și mai neinspirate … Nu înțeleg cum îi suportă aceia aroganța stranie – și spun că-i stranie deoarece nu-i născută din conștiința propriei valori, ci dintr-o pură țâfnă de suină cocoțată, printr-un accident al democrației, în cel mai falnic copac…

    Și atunci mă întreb: cât de simplu alcătuit poate fi un individ în interiorul cutiei sale craniene ca să nu priceapă, în ciuda tuturor evidențelor, că face parte dintr-un fragment rebutat de istorie contemporană? Și dacă este atât DE RUDIMENTAR în gândire, și-atât de leneș, căci nu-mi amintesc să fi făcut nimic bun și înțelept pentru noi în primul mandat, cum să înțeleg de ce naiba și-ar dori România încă „cinci ani de condamnare cu executare” cu nenea ăsta înșurubat la Cotroceni?

  3. Dreptul internaţional ?!
    S-a transformat deja în formă fără fond !
    P.S.
    Stimă şi consideraţie domnului Titus Corlăţean, victimă colaterală a unei conjucturi politice nefaste, începută sub zodia îmbibată de alcool(v) a unuia ca Băsescu şi dusă la apogeu de ţopârlanul politic ce aduce aminte de Augustin Prostul !
    Dar, „nu mor caii când vor câinii”, nici elitele când vor cretinii !

  4. Iată şi o mostră de justiţie tipică puterii oculte din România :

    Cristina Tarcea, victorie uriașă în instanță! Ce au decis judecătorii CSM în cazul șefei ÎCCJ ?
    Cristina Tarcea, șefa ÎCCJ, a obținut o victorie importantă în instanță.
    Cristina Tarcea, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție a obținut o victorie uriașă, după ce Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis anularea acțiunii disciplinare formulate de Inspecția Judiciară pe numele său.

    Decizia instanței în cazul Cristinei Tarcea
    Mai concret, magistrații au ajuns la concluzia că persoana care a depus respectiva sesizare nu avea calitate procesuală. Identitatea celui care a inițiat acest demers nu a fost făcută publică în mod oficial, dar surse apropiate cercetării disciplinare l-au indicat pe pastorul Chris Terheș, care ar fi acționat în numele organizației Romanian Community Coalition.

    „Admite excepția nulității absolute a acțiunii disciplinare motivată de lipsa capacității procesuale de folosință a petentei care a formulat sesizarea. Constată nulitatea absolută a acțiunii disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei judecător Cristina Tarcea – președintele ÎCCJ” , se arată în minuta Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs.
    P.S. Nu contează infracţiunile , ci relaţiunile, dar aşa chichiţe, mai rar moncher ! 😉

  5. Dreptul international ? Ce dracu mai este si asta „drept international” astazi?

    Si sa nu acuzam SUA de unitelarism – macar SUA au capacitate militara . Iar amintesc ca portavioanele lor controleaza traficul maritim ….
    Sa nu acuzam nici inaltarea Dragonului Celest
    Si nici Rusia – desi are si ea argumente cz cialeri „dreptil fortei”

    Da ce te faci ca cand Olanda (ha! Olanda?!!) prin premierul ei ameninta alte statae ca ea, Olanda va solicita incalcarea unor tratate deja in vigoare ?
    Nu,nu am inebiunoit si pana lairas asta doar ceai lipton si borsec cu gaze..

    Deci depre olandezul Rutte – el , Mark Rutte a amenințat țările din Estul Europei cu închiderea granițelor Occidentului.

    Als Oost-Europese landen niet meer asielzoekers willen opvangen, sluiten landen „meer in het westen van Europa” mogelijk de grenzen. Dat zei premier Mark Rutte vanavond in Nieuwsuur.

    Het is niet acceptabel dat een paar landen de meeste vluchtelingen opvangen. Wat we als westelijke landen kunnen doen is onze eigen grenscontroles weer invoeren tussen dit deel van Schengen en dat deel.

    Dacă țările din Europa de Est nu mai vor să găzduiască solicitanții de azil, țările „mai mult în Europa de Vest” își pot închide granițele. Prim-ministrul Mark Rutte a declarat în seara asta în Nieuwsuur.

    Nu este acceptabil ca câteva țări să primească cei mai mulți refugiați. Ce putem face ca țările occidentale este reintroducerea propriilor noastre controale de frontieră între această parte a spațiului Schengen și acea parte„.

    De ani de zile a existat un impas în cadrul Uniunii Europene cu privire la redistribuirea refugiaților. Multe țări consideră că solicitanții de azil ar trebui să devină o responsabilitate comună a întregii UE, dar, de exemplu, Ungaria nu dorește să-și asume nici o responsabilitate pentru solicitanții de azil care nu doresc să vină deloc în Ungaria.

    Rutte crede că poate sparge acest impas, amenințând că va introduce frontierele în spațiul Schengen fără pașapoarte. „Multe din aceste țări din Europa de Est sunt membre ale Schengen și sunt mândrie de acest lucru„, spune Rutte. „Dar apartenența are și consecința că trebuie să arătați solidaritate. Dacă nu sunteți, atunci ar putea veni un moment în care vom reintroduce controalele frontierelor mai mult în partea de vest a Europei„.

    „Trebuie să-i lăsați pe cei est-europeni să se simtă”, da, ascultă, nu înseamnă că poți să obții doar lucruri din Europa, ci și trebuie să dovedești solidaritate „. Rutte declară că a discutat deja planul său cu președintele francez Macron și că va face acest lucru cu cancelarul german Merkel.

    In cvazul in care s-a uitat : sucarul a inceput cand Muttu Angelavon Stassi a luat o decizie fara sa se consultre cu latii. Acumne cere „solidaritate” SI catelul ei latra la alte tari ca se retrage Schengenu. Desi in tractatu initail nu se vorbea de bazdacii si buferurile Kanceraresei..

    Asa ca …. drept international ?
    Ce e aia ?!

    Adica daca si premeriulOlandei isi permite sa ameninte si sa declare ca il doare undeva de tratatele semnate …. apai atunci SUA cu capacitatea ei de overkill si cele 11 portavioane de 100.000 tone chiar au dreptate !!!

  6. https://vasilegrozavu.wordpress.com/

    Sandu, hai nu o fa pe desteapta si nu minti poporul pentru a-i adormi vigilenta. Daca Vestul era de acord cu tradarea ta, statele occidenale te susțineau prin ministerele de externe asa dupa cum au procedat in cazul presedinteluii Juan Guiado, Venesuela.
    Plahotniuc, insa, a adus probe concrete intregii lumi de ce nu a semnat acordul unei coalitii cu PSRM – Rusia cerea ca baza sa militara din Transnistria sa ramana pe vecie in R.M. ca o amenintare pentru intreaga Europa de Sud-Est.
    Deci, expertii nu au cum sa minta. Tu esti tradatoare de neam si de tara. Esti cadavru politic. Iata argumentele. Razboiul informational dodonisto-acumist ia amploare. Dupa ce Fasu a mintit ca SUA si UE au recunoscut guvernarea ilegala a Rusiei care va transforma intreaga R.M. intr-o enorma baza militara si Butnaru, alias Cabernet, de la Jurnalul lui Victor Topa, minte de ingheata apele la ecuator. Sustine ca SUA au recunoscut asa-numita guvernare acceptata de Dodon pentru a scapa de puscarie.
    UE inca nu are o politica externa comuna.

  7. Domnule Nastase! Moțiunea trebuie să treacă. Dacă nu trece vor da vina pe un parlament toxic, ceea ce nu este adevărat. SA LASE MOTIUNEA SA TREACA ! Apoi sa și faca guvernul. Dacă psd nu lasă moțiunea sa treaca va pica in propria capcana! Daca trece va câștiga. PARLAMENTARII PSD SA VOTEZE MOTIUNEA!!!!!

  8. Domnule Președinte Adrian Năstase,
    Dacă tot dezbateți criza dreptului internațional, poate aveți în vedere și implicarea României în problemele cu care se confruntă Basarabia.
    Sigur, s-ar putea spune cu seninătate că sunt problemele interne ale unui stat independent și suveran. Dar aceasta ar însemna o spălare pe mâini, având în vedere că 80% din populație este populație românească (România nu recunoaște naționalitatea moldovenească) și cca. 1 milion au formal cetățenia românească.

    În opinia mea, România ar trebui să se situeaze ferm de partea, fie a Curții Constituționale, fie a noii coaliții dintre un partid rusofil și unul așa zis pro-European.
    Dacă se neagă importanța și supremația Curții Constituționale dintr-o țară, atunci se dă apă la moară celor care atacă statul de drept. Și avem acest exemplu în România.

    Pentru o bază a discuțiilor, vă ofer un document pus la dispoziția publicului de președintele parlamentului de la Chișinău, Adrian Candu, cuprinzând condițiile puse de Partidul Socialist – Dodon, după consfătuirile pe care le-a avut cu trimisul Moscovei, Dmitry Kozak, pentru constituirea alianței de guvern cu Partidul Democrat – Plahotniuc.
    Dacă este adevărat, judecați și dumneavoastră în ce măsură acestea ar constitui pași importanți în dezmembrarea și rusificarea Basarabiei.
    Este interesant de văzut dacă asemenea condiții nu au fost propuse și blocului ACUM – Maia Sandu/Andrei Năstase.

    a) acordarea unui statut special pentru Transnistria și federalizarea R. Moldova,
    b) schimbarea Constituției R. Moldova prin care următorul președinte să fie ales de Parlament și neapărat din partea socialiștilor,
    c) conducerea a mai multor ministere, printre care cel de Externe, Interne, al Apărării, al Finanțelor, al Educației și fotoliul de la Reintegrare,
    d) revenirea la prerogativele pe care le avea șeful statului până la 1 octombrie 2016, inclusiv controlul asupra SIS.
    e) discuții trilaterale între R. Moldova, UE și Federația Rusă pentru revizuirea Acordului de Asociere,
    f) alegerea primarului de Chișinău fără participarea suburbiilor, care întotdeauna înclină balanța împotriva unui ales prorus,
    g) modificarea legii privind limba de stat și acordarea limbii ruse, statut de limbă de comunicare interetnică,
    h) relansarea posturilor TV ruse, prin anularea Legii anti-propagandă.

    Și acesta ar trebui coroborat și cu recentele declarații ale lui Igor Dodon, președintele suspendat, asupra finanțărilor Partidului Socialist primite din partea Rusiei.

    Puteți găsi o opinie legată de subiectul pe care-l veți dezbate și în articolul ”România inertă” aflat la adresa: (https://mipopescu.wordpress.com/11-national/romania-inerta/).
    Veți avea acolo și o bază de discuții pentru dezbateri privind dreptul internațional așa cum se reflectă în relațiile cu Ungaria, respectiv amestecul brutal al guvernului maghiar în treburile României și provocările UDMR, formațiune parlamentară susținută de Budapesta.

  9. Lia Olguța Vasilescu, mesaj ironic după ce FMI a criticat Legea Pensiilor: ”Crede că negociază cu Boc”

    Lia Olguța Vasilescu ironizează FMI după ce a criticat Legea Pensiilor Sursa foto: facebook.com
    Actuala Lege a Pensiilor, aflată în momentul de față în Parlament a fost aspru criticată de Fondul Monetar Internațional (FMI) și consideră că, aceasta va împovăra generația tânără și în plus, va aduce cheltuieli suplimentare, produsele alimentare și facturile urmând să crească. Totodată, Lia Olguța Vasilescu, a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj în care ironiza FMI după ce a criticat Legea Pensiilor.

    Lia Olguța Vasilescu mesaj ironic la adresa FMI care a criticat Legea Pensiilor
    Legea Pensiilor aflată în momentul actual în Parlament a fost aspru criticată de FMI după ce PSD a declarat că punctul de pensie va fi majorat cu 15% în septembrie 2019 și cu 40%, în septembrie 2020. Reprezentanții FMI au analizat Articolul IV din noua Lege a Pensiilor și consideră că, aceasta va împovăra generația tânără și totodată, va aduce cheltuile suplimentare de circa 4% din Produsul Intern Brut (PIB). „Legea Pensiilor care se află în prezent în Parlament justifică o analiză asupra echilibrului nevoilor sociale şi a sustenabilităţii fiscal. Provizioanele din actuala fomră a legii ar genera cheltuieli suplimentare de circa 4% din PIB. Acest lucru ar da o lovitură gravă finanţelor guvernamentale, ar împovăra generaţia tânără, şi ar deprioritiza cheltuielile pentru investiţii publice, educaţie şi sănătate”, a declarat Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România.

    Lia Olguța Vasilescu a ironizat FMI după ce reprezentanții instituției au spus că, statul român nu are banii necesari pentru a duce la bun sfârșit noua Lege a Pensiilor și că ar putea investi banii respectivi în educație, sănătate sau alte investiții publice. În plus, Comisia Europeană crede că, această lege pune în pericol sustenabilitatea finanţelor publice.

    „FMI vine cu noi propuneri de austeritate pentru români, dar PSD nu poate merge pe abordarea strict contabilicească a funcționarilor internaționali. Deși în ultimii 2 ani PSD a realizat cele mai mari creșteri de pensii și salarii, în continuare sunt români care trăiesc în sărăcie, fiind necesară continuarea creșterii veniturilor. Economia este dinamică și dezvoltarea aduce mai multe venituri. Și nu e pentru prima oară când estimările FMI se dovedesc eronate. FMI face referire la faptul că aplicarea legii pensiilor ar duce la adâncirea deficitelor. În fapt creșterea punctului de pensie la 1.265 de lei din septembrie 2019 nu are legătură cu aplicarea legii pensiilor. Nouă lege a pensiilor este prevăzută să între în vigoare și să se aplice efectiv din 2022, acum vorbind doar de creșterea punctului de pensie conform programului de guvernare aprobat de parlament.”, a scris omul politic pe pagina personală de Facebook.

    lLia Olguța Vasilescu susține că Fondul Monetar Internațional s-a înșelat de mai multe ori în privința României având în vedere creșterile eonomice. „Deficitul bugetar va fi și anul acesta sub 3% așa cum s-a stabilit în legea bugetului. FMI s-a înșelat în nenumărate rânduri în această privință, în anii precedenți. De exemplu, FMI estima un potențial de creștere de 2% pentru economia României în perioadă 2013-2017. Realitatea a arătat că România a avut creșteri economice mult mai consistente; 3,5% în 2013, 2,9% în 2014, 3,7% în 2015, 4,8 în 2016% și 6,9% în 2017.”

    Fostul ministru al Muncii a adus în discuție și programul ”Prima casă” care de asemenea, a fost criticat de FMI și a adăugat că, specialiștii FMI nu sunt documentați și au recunoscut în clipa în care s-au înșelat. „În ceea ce privește critica FMI privind programul Prima Casă, acesta are impact bugetar ZERO! Nu angajează NICIO RESURSĂ de la BUGET prin urmare nu are cum să reprezinte un factor de dezechilibru. Subvenționarea dobânzilor din acest program este acoperită din incasările suplimentare provenite de la sistemul bancar. Taxele asupra veniturilor băncilor sunt folosite pentru că românii să poată obține credite avantajoase. Mai mult, acest program reprezintă o pârghie importantă a dezvoltării și implicit a creșterii veniturilor, susține/încurajează investițiile, dezvoltă puternic industria construcțiilor, dar și a domeniilor adiacente – mobilă, electrocasnice etc, determină apariția de noi locuri de muncă. Așadar, evaluarea FMI este nesusținută de realitate și în această privință! Că mai totdeauna! Să nu uităm că după ce au fost propuse guvernării PNL, în 2010, măsurile de austeritate, iar economia a luat-o la vale, specialiștii FMI au recunoscut că s-au înșelat. Pe nervii și banii românilor! Nici de data asta nu par prea documentați!”, a încheiat Lia Olguța Vasilescu postarea de pe Facebook.

  10. Noul ”plan Kozak” de preluare a Moldovei de către Rusia începe să fie implementat de blocul ACUM și PSRM în Parlament. Alianţa Kozak a votat, în prima lectură, revenirea la sistemul proporţional de vot, aşa cum a insistat vicepremierul rus. Potrivit proiectului, alegerile parlamentare ar urma să se desfășoare la fel ca până la scrutinul din 24 februarie.

    Revenirea la sistemul de electoral vechi a fost încă o condiție a Rusiei, transmisă democraților de către liderul real al PSRM, Igor Dodon, pentru alianța cu PDM. Sistemul prevede alegerea deputaților pe liste de partid, nu direct, de către popor. Acest lucru a fost confirmat chiar de Dodon, într-o discuție cu vicepreşedintele PDM Serghei Iaralov.

    https://telegraph.md/dovada-video-alianta-acum-psrm-implementeaza-planul-kozak-in-parlamentul-de-la-chisinau-au-schimbat-sistemul-electoral/

Lasă un răspuns