PSD: disolutie sau refondare?

Mai intâi, cred că ar fi fost nevoie să înțelegem, în consecințele lor profunde, rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European din întreaga Uniune. Nu am acum răgazul pentru a analiză detaliată, deoarece doresc să-mi exprim câteva gânduri despre scrutinul din România. Pentru a înțelege situația din România,  avem nevoie insă de câteva constatări generale despre scrutinul european.

  • Creșterea mediei nivelului de participare, de la sub 43% în scrutinele din 2009 și 2014 la 51% acum, arată faptul că Uniunea Europeană este considerată a avea un rol tot mai important pentru viețile cetățenilor europeni;
  • Unul dintre factorii care a determinat creșterea nivelului de participare, dincolo de aspectele locale dintr-o țară sau alta, îl reprezintă Brexit-ul. Unii cetățeni ar dori să-i urmeze pe britanici, ori și-ar dori o Uniune cu mai puține competențe, iar alții, dimpotrivă, sunt conștienți de pericolul reprezentat de suveranism și au participat la vot. De aceea, așa-numita „revoluție suveranistă”, dorită deopotrivă la Moscova și Washington, nu s-a produs, deoarece ponderea cumulată a partidelor cu mesaj eurosceptic radical este de 15%. Este un scor semnificativ dar care nu pune însă în discuție fundamentele Uniunii Europene;
  • Partidele tradiționale (conservatorii și social-democrații), cu rădăcini în istoria politică a secolului al XIX-lea sunt în defensivă, obținând împreună 45% din mandate, iar o parte din electorat s-a îndreptat spre formule politice non-ideologice, centriste sau înspre Verzi, cu o pondere cumulată de aproximativ 25%. Acest lucru ne arată un Parlament European relativ fragmentat, însă cu o majoritate clară a partidelor care își doresc menținerea sau chiar adâncirea integrării europene;
  • Dacă analizăm rezultatele de la scrutinul european în relație cu dinamica politică din statele membre putem constata o volatilitate electorală ridicată (partide care, în doar doi ani, își pierd jumătate din alegători, precum partidele de guvernământ din Franța și România). Cea mai la îndemână explicație generală este aceea că starea de nervozitate socială este amplificată de noile mijloace de comunicare pe Internet (așa-numitele new social media);
  • În acest scrutin european s-a manifestat pentru prima dată un nou clivaj transnațional: suveranism versus integrare.  Acesta a devenit cel mai vizibil, deoarece riscul era de a genera „exit-uri” în cascadă, însă o atare perspectivă a fost blocată de „generația Erasmus” (tinerii care au beneficiat de programele de mobilitate ale Uniunii Europene).

 

PSD și drumul spre dezastru

Pierderea unui milion de voturi în 30 de luni de către PSD reprezintă un dezastru. Însă nu atât lipsa unui milion de votanți este chestiunea care trebuie înțeleasă de PSD, cât, mai ales, declanșarea unui val de ură împotriva sa, manifestat printr-un nivel relativ ridicat de participare, specific mai degrabă alegerilor prezidențiale decât scrutinelor pentru Parlamentul European.

În opinia mea, rezultatul scrutinului din 26 mai este consecința acțiunilor sau lipsei de acțiune din ultimele 30 de luni, asupra cărora am atras atenția din timp, însă…

 

Instabilitatea politică generată de PSD. Deși se afla la guvernare, PSD a fost principalul generator de instabilitate politică, deși interesul său fundamental ar fi fost să păstreze calmul social și un climat politic lipsit de conflicte majore. Însă conducerea PSD a acționat împotriva oricărui calcul rațional prin demolarea a două guverne. Acest comportament, indiferent cum a fost el justificat, a contribuit decisiv la pierderea unui milion de voturi. Acestui motiv i se adaugă altul: calitatea slabă a celor promovați în funcții publice importante. S-a risipit credința că guvernările PSD pot asigura competență în administrarea țării, percepția dominantă fiind aceea a unui clientelism dus la extrem.

 

Falsa luptă cu „statul paralel”. Guvernarea PSD a fost blocată în cele 30 de luni de o combinație letală dintre retorica războinică a luptei cu „statul paralel” și negocierile subterane pentru salvarea individuală/de grup. Tranzacționismul lui Dragnea a determinat eșecul unei reforme autentice a politicii penale, deoarece orice propunere era considerată a fi în folosul său personal, precum și instituirea unor măsuri pentru protejarea cetățenilor de abuzurile reale ale unor procurori. Tema „statului paralel” nu reprezintă un interes major pentru votanții PSD, însă în rândul alegătorilor partidelor de dreapta sau chiar a celor care nu erau interesați de fenomenul politic a acționat drept un puternic catalizator. Opozanții PSD au înțeles din șarada „luptei cu statul paralel” că aceasta este un pretext pentru exonerarea de la răspunderea penală a lui Dragnea sau chiar un pretext pentru controlul asupra instituțiilor represive.

 

Aneantizarea PSD ca partid politic. Privită situația PSD din exterior, percepția este că pentru Dragnea erau două categorii de membri: slugi și dușmani. Organismele de conducere colectivă aveau rol pur decorativ chiar și atunci când erau convocate. Din păcate, ani de zile, s-a manifestat un fel de „lasitate colectivă”. Cei care aveau opinii diferite erau considerați „trădători” și au fost excluși ori marginalizați. Scrisoarea lui Bădălău, a Ecaterinei Andronescu ori a echipei Firea-Țuțuianu-Stănescu au fost considerate „erezii” și respinse cu pseudo-unanimități. În mintea oamenilor s-a făcut conexiunea dintre tema „statului paralel” și conducerea autocratică a PSD, iar alegătorii au considerat că dacă Dragnea ar prelua conducerea deplină a țării ar instaura o conducere despotică. Sunt convins că o atare percepție a existat și în rândul magistraturii, atunci când au considerat că ei pot salva țara de la dictatură prin aplicarea unei pedepse exemplare aplicate lui Dragnea.

 

„Ruptura de Europa”. Într-un mod absolut stupid, PSD sub conducerea lui Dragnea a renunțat la temele care demonstrau cetățenilor că social-democrații au avut un rol major pozitiv pentru țară: eliminarea vizelor de călătorie in Europa, aderarea la NATO și finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. În locul lor, a fost asumat un suveranism prost interpretat, preluat dintr-o rețetă aplicată în Ungaria și Polonia. Suspendarea PSD din familia Socialiștilor Europeni a constituit un mesaj care a fost înțeles de alegători, nu și de conducerea PSD. Speriați de apropierea lui Dragnea de Orban și Salvini, doi adversari ai românilor, mulți oameni de stânga s-au orientat spre Pro România, care și-a asumat un mesaj clar pro-Uniune. Însă retorica suveranistă a activat românii din diaspora, familiile acestora din România și persoanele care nu erau interesate de politică din mediul urban, care au considerat că PSD dorește să scoată țara din Uniunea Europeană. Or, pentru aceste categorii de alegători nu mai era o simplă chestiune de desemnare a 32 de deputați europeni, ci o provocare directă pentru interesele lor vitale. De aceea au hotărât să iasă din pasivitate și au stat la cozi pentru a da o lecție PSD-ului.

Echipa Dragnea a considerat că mărirea salariilor și promisiunea creșterilor de pensii ar putea asigura PSD câștigarea alegerilor. Da, măririle de salarii au limitat proporțiile dezastrului PSD, care ar fi fost determinat de o combinație nefastă de guvernare incoerentă și o imaginea publică proastă a conducerii PSD. Însă rețeta suveranismului nu a funcționat în România pentru că nu este legată de cultura politică profundă a cetățenilor. Românilor le place să se considere „europeni” și au mult mai multă încredere în Parlamentul European și în Comisie decât în parlamentul și guvernul naționale.

 

În concluzie, alegerile nu au fost câștigate de PNL și USR-Plus, ci au fost pierdute de PSD, fiind consecința propriilor greșeli. Referendumul declanșat de Klaus Iohannis a avut rolul de coagula energia negativă din societate și a o îndrepta spre cel mai detestat om din societate: Liviu Dragnea. Era modelul cunoscut din cartea lui Orwell – Big Brother.Condamnarea lui penală se înscrie perfect în logica „justiției populare”, după „revoluția prin vot” care a avut loc în cu o zi înainte.

 

Este posibilă refondarea PSD?

Nu împărtășesc ideea că PSD este „condamnat de istorie”, urmând să dispară la următoarele confruntări electorale. Dimpotrivă, cred că poate redeveni principalul partid al țării, dacă are curajul unor decizii necesare, dar care pot fi dureroase și greu de acceptat de o parte din liderii locali și naționali. Din exteriorul PSD, dar din perspectiva experienței mele, cu eșecuri și succese, consider că este nevoie de următoarele măsuri:

 

Reforma guvernării, atât din perspectiva programului cât și a oamenilor. Dacă nu se va abandona modul de lucru în care „sprijinul politic al organizației” ține loc de competență politică și profesională, PSD nu va putea să se recredibilizeze în fața cetățenilor. Guvernul nu trebuie constituit doar din oameni de la București sau dintr-o anumită regiune, însă criteriul fundamental trebuie să fie competența, nu răsplata pentru scorul obținut de organizația de partid în alegeri. Programul de guvernare trebuie supus unei revizuiri sistematice, pentru a da o perspectivă realistă asupra a ceea ce poate fi îndeplinit și ce nu.

 

PSD are nevoie de o autentică deschidere spre societate, atât prin primirea de noi membri cât și prin preluarea ideilor care vin de la cetățeni. Sugerez introducerea unui sistem de alegeri interne pentru desemnarea candidaților în alegerile locale.

 

După experimentul suveranist eșuat, PSD ar trebui să-și clarifice valorile pe cale le asumă. Acest demers este necesar atât pentru consolidarea doctrinară internă, cât și pentru relația cu Partidul Socialiștilor Europeni. Crearea unui document programatic modern va ajuta PSD, inclusiv la dinamizarea comunicării interne, deoarece el ar trebui dezbătut, înainte a de a fi adoptat, în organizațiile locale ale partidului.

 

Pentru primul scrutin care urmează, cel prezidențial, PSD se va vedea nevoit, probabil, să adopte o strategie neconvențională. Liderii partidelor din coaliția de guvernământ care tocmai au pierdut alegerile, inclusiv în tentativa de a trece pragul electoral, nu mai sunt, din păcate, candidați viabili. O strategie neconvențională ar putea fi susținerea unei personalități din societatea civilă, care să intre mai bine în rolul de președinte decât Klaus Iohannis, care s-a dovedit a fi excesiv de implicat în politica partizană.

 

Refondarea este posibilă doar dacă în interiorul PSD se refac legăturile de solidaritate și dacă se consideră că interesele partidului sunt mai importante decât cele individuale/grup.

 

88 de gânduri despre “PSD: disolutie sau refondare?

  1. O analiză perefctă a situației politice actuale!
    Vă admir pentru obiectivitatea de care dați dovadă de fiecare dată,
    Vă așteptăm în fruntea partidului, sau măcar din umbră dați-le un sfat bun celor de la putere.

    Respect,

    • Din păcate, nu mai are vreodată cum să ajungă șeful vreunui partid sau să ocupe vreo demnitate publică. Va fi atacat mereu cu eticheta de fost pușcăriaș.

    • Cred ca sunteti de acord ca datorita puterilor atribuite presedintelui, Romania seamana cu o Republica Semiprezidentiala. Faptul ca de 15 ani avem un guvern / majoritate parlamentara de o culoare politica si un presedinte de alta culoare a facut ca progresele sa fie greoaie si insotite permanent de conflicte. Scena politica romaneasca este in permanenta un camp de razboi. In concluzie a fost o greseala decuplarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale si prelungirea mandatului de presedinte cu un an (5 ani).
      Rectificarea acestei greseli ar rezolva multe din problemele aparute datorita conflictului dintre instititutiile statului (presedintie-guvern, presedintie-parlament). Apoi trebuie sa decidem ce forma de republica ne dorim: parlamentara sau prezidentiala. Eu inclin spre cea parlamentara; moderna si de o mai mare reprezentare. In consecinta puterile presedintelui trebuiesc mult diminuate. Am vazut cu totii ce distructive au fost mandatele dlor Basescu si Iohanis. Mai grav este cand pe fotoliul de la Cotroceni avem pe cineva cu o palarie mult prea mare pt capul lui si actualul presedinte este cel mai bun exemplu. Dumnealui este o marioneta maniplulata cu abilitate de cei definiti in repetate randuri ca „oamenii statului paralel”.

      Am urmarit cu atentie dle Profesor Nastase analiza dvs asupra situatiei actuale a partidului si corectiile pe care dvs considerati ca trebuiesc facute. Totul suna bine atata timp cat razboiul despre care vorbeam mai sus se desfasoara dupa niste reguli si principii etice, morale si nu in ultimul rand legale! Nu este cazul Romaniei. Aici se desfasoara un adevarat razboi de gherila pt care PSD nu a este pregatit. Incerc din nou sa va aduc aminte de cazul dvs. Intr-o tara normala, democrata, asa ceva nu se putea intampla. Nici dvs nu ati crezut pana in ultima clipa. Deci cu bune intentii si fair-play riscam ca PSD sa dispara, toti liderii care nu sunt racolati de servicii sa fie condamnati iar programele partidului sa fie facute prin alte birouri decat cele din Kiseleff. Am remarcat in ultimul timp ca unii lideri ai partidului considera acest „stat paralel” o nascocire, o fata morgana. El exista. Este o monstruozitate creata in ultimii 15 ani care s-a intins ca o hidra in justitie, economie ( companiile private nu au fost nici ele ocolite) mass-media, adminstratie publica, structuri guvernamentale, sistem bancar, partide politice. In comparatie vechea securitate n-ar fi visat niciodata sa ajunga la performantele serviciilor actuale de informatii. NU AM CREZUT VREODATA CA AM SA RETRAIESC IN ROMANIA VREMURI PE CARE LE CONSIDERAM DEMULT APUSE. Se folosesc aceleasi metode: intimidarea, persecutia, defaimarea, intruzia in viata privata prin interceptari si filaje care se intind pe ani de zile, fabricarea de dosare penale si condamnarea oponentilor, distrugerea companiilor ai caror proprietari nu se supun, ASTA ESTE ROMANIA dle Nastase, si o stiti foarte bine.

      Am constatat ca in ultimul timp sentimentul de patriotism a devenit ceva rusinos. Cei ce guverneaza ar trebui sa fie condusi in primul rand de acest sentiment. Statul roman trebuie sa aiba grija de interesele tarii si poporului. Multi lideri PSD il condamna azi pe Liviu Dragnea si fac pe moralistii. Rusine! Acest om a preluat partidul intr-o perioada de criza. A facut un program pt tara cu care s-au castigat alegerile. A urmarit ca acest program sa fie aplicat si rezultatele se vad. Si ce e cel mai important a luptat cu sistemul neosecurist. Nu toti au avut curajul. Nimeni nu e perfect! Numai cine nu munceste nu greseste. Dar este un om care a facut multe si pt Partid si pt Tara. Si dvs dl Nastase sunteti din acelasi aluat. Nu ati cedat si rezultatele guvernarii dvs au fost remarcabile. Deci „ciocu’ mic” pt cei care acum se grabesc sa se dezica de Liviu Dragnea. „Onoarea mea se cheama fidelitate” acesta este unul din pricipiile mele.

      Legat de nevoia de oameni a partidului, incerc sa-mi amintesc: Asa s-a spus de fiecare data cand PSD a fost la greu (in opozitie). Din pacate au fost numai declaratii. Dupa alegeri tinerii de care pomeniti nu mai erau utili. De fapt liderii deveneau brusc inabordabili si foarte ocupati. As vrea sa stiu daca vreun tanar din cei care si-au oferit gratuit serviciile pe blogul dvs va face parte din grupul de sprijin!

  2. Da!
    Cum ziceam si alta data, asta asteptam eu de la un fost PM al Romaniei, unul a carui personalitate (complexa) va ramane demna de atentia noastra si – de ce nu – si a generatiilor ce ne urmeaza.
    Acord un like,
    Eugen Dorobantu

  3. Exceptionala ANALIZA facuta de catre dl Adrian Nastase. Exceptionale masurile sugerate.Printre care, pt. prezidentiale :….. „ar putea fi susținerea unei personalități din societatea civilă, care să intre mai bine în rolul de președinte decât Klaus Iohannis, care s-a dovedit a fi excesiv de implicat în politica partizană”…… Propunerea mea ; europarlamentarul actual, actorul MIRCEA DIACONU !.

    • Doua personalitati cu valori comune si cu garantie de continuitate printr-un plan asumat de succesiune.
      De exemplu, Mircea Diaconu – Liviu Plesoianu.

  4. Tezele (1-2) din mai: PSD Romania. Iesirea determinarii premierului Viorica Dancila din umbra indeciziei fostului sef politic Liviu Dragnea

    Aruncarea in inchisoare a lui Liviu Dragnea, adversar potential in alegerile prezidentiale, sub acuzatia rizibila de “instigare”, este una din ultimele “victorii” tactice ale lui Klaus Iohannis, inainte de prabusirea strategiei sale, din pozitia de sef al statului, de utilizare a justitiei si a persecutiilor politice impotriva PSD, cel mai redutabil partid de stanga de pe esichier.

    Un om poate minti tot timpul niste oameni sau pe toti oamenii un timp. Dar nimeni nu poate minti tot timpul toata lumea. Axioma i-ar fi apartinut lui Thomas Jefferson, care se pare ca-i este necunoscuta lui Klaus Iohannis, de isi face iluzia ca va reusi si in 2019 sa-i minta pe alegatorii romani in alegerile prezidentiale, cum a reusit in cele din 2014.

    Primul indiciu de neputinta este ca expulzarea nedreapta de catre Iohannis a lui Dragnea din PSD si de pe scena publica si trimiterea acestuia in recluziune a provocat un fenomen de maree politica, care creste vazand cu ochii si ameninta sa-l mature de la Cotroceni. Spre nefericirea lui, Iohannis nu are abilitatile de navigator ale lui Basescu, pentru a se salva.

    Concret, PSD Dragnea a devenit PSD Romania (teza 1). PSD este singurul partid care are un program valid de guvernare, cu viziune si solutii pe etape pentru Romania. PSD este in grafic cu indeplinirea promisiunilor pe care le-a facut romanilor in 2016. Rezultatele economice si sociale din cei doi ani si jumatate de guvernare sunt cele scontate, unele cu mult pe plus, altele sunt in asteptare, pana la incheierea mandatului electoral, in 2020.

    Al doilea indiciu este ca determinarea premierului Viorica Dancila a iesit din umbra indeciziei liderului de partid Liviu Dragnea (teza 2). Pe Dragnea, indecizia l-a terminat. Eliberata de inhibitii, prima femeie premier a trecut curajoasa la derularea cu hotarare si succes a programului de guvernare si de stabilitate a Romaniei.

    Admirabila ei determinare, exprimata prin cuvintele “Am decis!”, pe deplin consonante cu inaltimea functiei si mandatul popular, a starnit admiratia pana si in unele zone ale Opozitiei. Traian Basescu a recunoscut ca a vazut in “noua” Dancila, din epoca post Dragnea, profilul unei femei-lider-barbate, hotarate si luptatoare.

    Premierul Dancila a respins ca ridicole cererile Iohannis-PNL-USR privind demisia Guvernului, cat si pe cele de a-i demite pe ministrii de externe si interne, cerute “imediat” de seful statului in ultimele doua cazuri. In acelasi timp, premierul Dancila a inceput curatarea Guvernului de ministrii catastrofici fideli lui Dragnea.

    Intre modelul May, de demisie a premierului, si modelul Trump, de demitere a ministrilor, Dancila l-a ales in mod evident pe ultimul. In politica economico-financiara interna, premierul este si “presedinte”, prin ordine executive administrative. „Jeffersoniana” Dancila a semnat declaratia de independenta fata de amestecurile Iohannis-PNL in actele administrative ale Guvernului.

    PS/NB: Aceste “teze” le lipesc virtual si simultan pe usile Cotroceniului si Modroganului (pe usa presedintelui Klaus Iohannis si pe usa sefului PNL Ludovic Orban).

    • La Stockholm fost o coada neobisnuit de lunga, mult mai lunga decat la prezidentialele din 2014. S-a putut vota dupa 6-7 ore de asteptare. Poate a contat si faptul ca la aceste alegeri+referendum a fost organizata doar o sectie, cea de la ambasada, in timp ce la referendumul pt. familia traditionala cat si la parlamentarele din 2016 au fost organizate doua sectii, la ambasada respectiv la sediul ICR (ambele locatii ultra centrale si accesibile).

      Referitor la ura si radicalizarea populatiei impotriva PSD am putut observa ca aprox. 70% din persoanele de la coada erau cei care fac asa numitele “blue-collar jobs”, adica in constructii, transporturi, curatenie, ingrijire batrani. Dupa accent majoritatea pareau a proveni din Moldova sau Oltenia-Muntenia, in principiu fiefuri (sau cel putin au fost) PSD. Ehe, in timp ce statea la coada, tocmai acesti oameni dadeau tonul scandarilor obscene la adresa PSD-ului si a lui Dragnea. Chiar si o pereche de catuse era vanturata in varful unui bat.

      Ce s-a intamplat cu acesti oameni?

      Ca nu par dintre aceia care urmaresc g4media, digi24, contributors, republica, Adevarul, Europa FM. Nici nu par a urmari “influenceri” de genul Moise Guran, Lucian Mindruta, Vlad Petreanu, etc.

      Restul de 30% parea mai mult genul “tefelist” adica ingineri, studenti, masteranzi, doctoranzi, medici. Cel putin acestia nu marsau la scandarile celorlati, cel mult se amuzau de ele, sau stateau cu nasul in telefon.

      • Chiar nu realizați că PSD a murit și mortul de la groapă, niciodată nu se mai întoarce.

      • Sadicu (cu el însuși),
        Se vede că ești născut alaltăieri, băiețaș. Nu existai pe vremea când PNL a ieșit cu 7% din alegeri. Din nefericire pentru tine și ai tăi, noi existam și eram al naibii de adulți…

  5. Domnule Nastase nu puteti asista la prabusirea PSD ului. Trebuie sa interveniti cum stiti mai bine. Sanatate la toata familia si succes.

  6. De fapt stimabile , problema este ca majoritatea membrilor PSD care au ajuns in conducere pe parcursul anilor au fost sub o forma sau alta supusi greselii ( ca sa ma exprim delicat ) , asta fiind si motivul pentru care toti au putut fi agatati de DNA. O stiti si dvs. o stiu si eu ca daca , macar cei din conducere ar fi fost ” curati ” PSD-ul era de neatins. Parerea mea este ca , daca nu sunt selectati la nivel inalt macar , oameni intangibili , oameni care nu pot fi agatati cu greseli din trecut , orice incercare de reformare va avea acelasi final de fiecare data. De asemenea trebuie lucrat si la mediul online unde ati pierdut de fiecare data , mediu online care este mult peste Diaspora ca importanta . Pentru ca in mediul online manipularea este cea mai mare si este lucrul pe care PSD-ul l-a neglijat cel mai mult. Pentru ca si acum ca si la prezindentiale , mediul online v-a doborat nu Diaspora sau alte ineptii care le scot unii sau altii. O alta mare problema sunt noii membri despre care ati mentionat. Am vazut de foarte multe ori tineri promovati din PSD care nu stiau sa deschida gura , paraleli si echidistanti cu tot ce se intampla in jurul lor , lucru care iar a contribuit intr-o mica masura , pentru ca un pic de colo , un pic de colo , plus valul de ura alimentat nonstop in mediul online , plus ca , imaginati-va o secunda care e perceptia cand lumea vede orice lider cu dosar sau arestat si stim cu totii ca orice cauza produce un efect. E adevarat , unii poate fara motive 100 % intemeiate ( dar acest procent este mult prea mic ) ca sa conteze. Deci ca sa fiu scurt , sugestia mea este ( ca tot ati spus ca sunteti deschis la dialog ) :
    1. Mult mai stricti in privinta tuturor candidatilor cu potential pentru functii de conducere ( verificati la sange daca pot fi agatati ) .
    2. De preferat oameni cu o facultate la stat care au o credibilitate mult mai mare , coerenti in logica si vorbire ( daca ar fi si specilisti pe un anumit domeniu ar fi nemaipomenit ) .
    3. Categoria tineret , sunt destui tineri inteligenti in tara asta deci nu e musai sa promovati un tanar prost ca noaptea doar ca e tacsu bogat sau nu stiu ce scula de bascula , pentru ca rezultatul unui prost sau agramat sau rupt de realitate dupa cum si singur ati remarcat se reflecta asupra tuturor , inclusiv a partidului in sine.
    4. Departament de promovare specializat este de asememea o componenta esentiala in vederea reformarii partidului.
    5. Eliminati cei cu dosare din vechea garda altfel PSD o sa fie intotdeauna vulnerabil indiferent de ce schimbari au loc.
    6. Este vital de asemenea sa nu se mai ajunga in situatii in care toata puterea partidului sa fie in mana unui singur om , deci trebuie sa exista o regula clara in aceasta privinta de asa natura ca orice decizie care se ia sa fie supusa forumului superior de catre mai multe persoane prin vot.
    7.Dupa cum ati subliniat si dvs. trebuie o infuzie de membri noi , membri cu greutate intelectuala recunoscuti care pot aduce un plus si o sansa mai mare la viitoarele alegeri.
    8. Trebuie incetat sistemul dam cu o mana ca sa luam cu alta . Deci nu mai tine , lumea s-a prins , chiar si cei mai prosti dintre noi.
    9. Apreciem ca cetateni , mult mai mult sa nu promiteti nimic decat sa promiteti si sa nu faceti , pentru ca macar asa nu avem asteptari dar in schimb ne bucuram sa ne surprindeti .
    10 . Unitatea partidului , cel mai esential lucru ! Ce credem noi romanii cand vedem ca va sfasiati intre voi ? Ce credeam noi romanii cand vedem lupta interna din PSD de atata timp ? Cum sa mai credem im PSD sau intr-un popor unit cand voi luptati intre voi si faceti zid doar cand trebuie sa scapati pe cineva ?
    Unitate !

    Semnat : Un simpatizant PSD !

    • Ps: nu am avut ochelarii la ochi deci este o sansa foarte mare sa fi mancat cel putin o litera ! 😉

    • „Oameni intangibili”?! Ha! Acuzatorii acuză de-a valma, domnule. Veți vedea în anii următori. Ei trebuie să-și facă planul la acuzații, altfel sunt învinuiți că nu lucrează. Problema e că ei vor și să se termine așa cum vor ei, și pentru asta, fiindcă actualele coduri le permit, fac abuzuri, iar oameni fără vină ajung să fie condamnați, pentru că judecătorul, dacă-i pui în dosar te-miri-ce declarații pompoase, nu poate să verifice cum a luat procurorul acele declarații, și el condamnă pe baza „probelor” din dosar.
      „Oameni intangibili”…Haida de! Nu există oameni intangibili. Punem pariu că, dacă acuzatorii vor să-i facă lui Ioh dosare după ce acesta termină cu președinția, îi fac? Le dau și niște idei: retrocedările din Sibiu, moștenirea Grupului Etnic German, actele de moștenire false de care a beneficiat nevasta…

    • După felul în care te exprimi, „sculă de basculă” și alte expresii din argoul băieților de cartier, se vede că faci parte dintr-o categorie socială slabă, deci nu ești calificat să dai consultanță.
      Îți dau eu, în schimb: ia-o iar cu gimnaziul, dar de data asta – mai serios!

  7. E bine ce spuneti dar asta ca solutie de moment pt depasirea socului creat meticulos si bine pregatit de catre cei care hotarasc „destinul” european.
    Dragnea a suparat rau prin ceea ce a facut(se putea si mult mai bine dupa cum bine spuneti) iar rezultatele se vad din plin. Din interior se vad grilajele …
    Ideea suveranitatii vad ca a devenit un subiect desantat, cazut in derizoriu de catre cei care prefera un singur stat o ” Statele unite ale Europei” care in final daca se va realiza va fi un dezastru nu numai pentru Europa.
    Tot aduceti aminte de cartea lui Orwell dar vad ca ideile si masurile expuse sunt combinate, nici ….nici.
    Faptul ca Romania a ajuns sa nu mai poata decida si sa hotarasca nimic iar orice incercare este sortita esecului pare in context cu adevarat dezarmant, ba chiar tragic.
    Se da o lupta acerba pe mai multe fronturi unde singurul partid mare romanesc PSD care a mai facut ceva pentru Romania este pus la zid si calcat in picioare.
    Luptele dintre romani si romani vin perfect ca o manusa pt cei care ne arata cu degetul zi de zi din exterior. Rautatea, ura si cearta din virtual a atins cote de neimaginat, intregind cadrul manipulativ distructiv.
    Visul European devine tot mai estompat cu toate ca niciodata n-am avut prea mari asteptari de la el.
    Lumea e impartita teritorial si organizata suveran tocmai pentru a nu fi conduse ca oile la pascut.
    Generatia de azi care sufera grav de materialism nu-si da seama de pericol.
    Prezenta mea la vot din interior se loveste de un zid al frustrarii si neputintei atat timp cat cartile se fac din alte locuri: diaspora, ambasade, bruxelles.
    Implicarea dvs, bogata pregatire si experienta vasta in salvarea celui mai mare partid romanesc de dupa „89 nu poate decat sa ma bucure si sa-mi dea speranta unei tari suverane, civilizate si decenta economic.

  8. O analiza serioasa nu poate trece peste faptul ca in ultimii 2 ani si jumatate de guvernare PSD s-a facut PRIMA incercare serioasa a Romaniei de a-si depasi conditia de Colonie. Aceasta nu s-a intamplat, cu tot respectul va spun, nici in perioada guvernului Nastase care a marcat de fapt o noua etapa de colonizare in special prin instrainarea unor active strategice ceea ce, in opinia mea, a reprezentat un atac direct la suveranitatea tarii.

    Intregul proces s-a desfasurat timid, e adevarat, cu multe incoerente, inconsecvente, ezitari si proasta comunicare ceea ce a lasat impresia de slabiciune si a dat apa la moara detractorilor care faceau peste noapte din alb negru (ex. la un moment dat aveau chiar tupeul sa spuna ca de fapt salariile medicilor au scazut si nu au crescut). A fost o campannie de demonizare continua care a schimbat complet perceptia oamenilor despre ceea ce s-a petrecut de fapt. La fel s-a intamplat cu noua sectie de investigare a magistratilor si cu toate masurile bune care s-au luat si sunt de laudat pentru oricine are un dram de minte (ex. au antagonizat populatia pana si pe tema decontarii calatoriilor studentilor cu trenul care, intre noi fie vorba, a fost o forma geniala de sustinere a CFR aflata in pragul falimentului inainte de liberalizarea completa a transportului de calatori) ajungand sa fie folosite pentru ostilizarea electoratului fata de guvernanti.

    De asemenea, orice analiza serioasa este chemata sa aduca explicatii in legatura cu mobilizarea la vot. Iar aici ne-am confruntat cu noua paradigma a virtualizarii lumii. Atat mass media cat si retelele sociale sau intrumentele electronice de comunicare au creat practic o lume paralela in care au tinut captiva o mare parte a electoratului. Au fost atatea canale de informare (posturi de televiziune, retele sociale samd) care au troll-at realitatea prezentand-o distorsionat si partizan.

    Traim vremuri in care oamenii s-au schimbat profund tocmai datorita acestei conexiuni la o lume virtuala nereglementata si neresponsabilizata in care functioneaza doar legea junglei, standardele etice si morale sunt anulate, sub masca anonimatului petrecandu-se adevarate atentate asupra oricarui adevar. Acest fenomen nu poate fi trecut cu vederea. Si nici macar nu este nou. Pesedistii au patit exact ca Becali cu mai multi ani in urma cand nu a avut nici macar un vot de la cei carora le construise case din banii lui dupa niste inundatii puternice.

    Cu toate ca stateau in casele construite de Becali oamenii au preferat sa voteze cu Dan Diaconescu. Nu unul-doi ci TOTI. Intr-o astfel de situatie nu poti spune decat ca FILMUL BATE VIATA pentru ca este evident ca acei oameni au negat realitatea palpabila (si a avea un acoperis deasupra capului nu-i putin lucru dupa ce ai pierdut intr-o clipa toata agoniseala) si au votat o iluzie venita pe calea undelor. Exista precedent asadar iar asta ar trebui sa ne dea serios de gandit acum cand lumea virtuala isi infige adanc radacinile in vietile noastre.

    In situatia actuala chiar nu mai conteaza partidele (care ar putea sa se reformeze si refondeze de o mie de ori) ci doar cei care apasa cateva butoane prin care comanda votantii. Am intalnit oameni care, cu toate ca salariile le-au fost mai mult decat dublate, traiesc cu sinceritate senzatia ca din punct de vedere material le este mai rau decat inainte. Asa ceva nu se poate intampla decat atunci cand iti ia cineva mintile iar astfel de exemple se intalnesc la tot pasul.

    Ma indoiesc sincer ca vom iesi vreodata din mlastina minciunii in care ne-am afundat. Lumea se virtualizeaza pe zi ce trece iar toate incercarile oneste de reglementare sfarsesc prin implementarea unui nou instrument de control care, la randul sau, are cateva butoane prin care oamenii ajung sa fie manipulati.

  9. Aveti dreptate dle Nastase cu mentiunea ca nu mai suntem PRO UE ci SUNTEM UE!Totul trebuie sa porneasca de aici,AVEM LOCUL BINE STABILIT SI NICIODATA RENEGAT!Sunt in UE decant astia nici nu stiau cu ce se mananca,generatia mea si altele de langa noi traiam european cu toate greutatile comunismului si nivelul de inteligenta era mult mai mare fara tehnicalitati!Acum daca unul urla jigniri,minciuni pe fb se gaseste selahta de like si share si-i vedem exultand in stupizenia lor!Isi dau seama acum de nivelul scazut de inteligenta cand s-au dus ca turma manata pentru o maculatura inutila,de i-a incurcat si pe aia de afara,pentru un cretinism de nepus in practica deci fara rezultat!Dar ceva bun tot e in treaba asta ne-am pozitionat si daca trezesti leul adormit iti asumi!

  10. […] „Alegerile nu au fost câștigate de PNL și USR-Plus, ci au fost pierdute de PSD, fiind consecința propriilor greșeli. Referendumul declanșat de Klaus Iohannis a avut rolul de coagula energia negativă din societate și a o îndrepta spre cel mai detestat om din societate: Liviu Dragnea. Era modelul cunoscut din cartea lui Orwell – Big Brother.Condamnarea lui penală se înscrie perfect în logica „justiției populare”, după „revoluția prin vot” care a avut loc în cu o zi înainte”, scrie Năstase. Continuarea, aici. […]

  11. Provincialul a văzut altfel alegerile europarlamentare. Majoritatea românilor, chiar și cea de pe Dâmbovița, a votat în funcție de interese.
    1. În orașele unde există multinaționale, a câștigat USR. Întrebați-vă rudele. copiii, care lucrează în multinaționale, care vă vor spune că li s-a cerut să meargă la vot și să dovedească aceasta, cu timbru de pe buletin. De aceea, au ieșit atât de mulți românași la vot în acele localități.
    2.Pe mijloacele de comunicare electronice, au existat doar înjurături la adresa jigodiilor pesediste, scrise cu greșeli de ortografie și într-un limbaj vulgar. Postacii se adresau unei categorii sociale, fără cultură politică, ușor de manipulat și căruia i se poate cultiva ura. Acea categorie habar nu are de ideologie și ce reprezintă U.E.
    3. În instituții și firme, unde există categorii socio-profesionale cu studii superioare, propaganda useristă a fost realizată, după cum am scris pe acest blog, de la om la om, arucându-se câte o șopârliță referitoare la penalii care vor trebui scăpați prin noile coduri, de politica antieuropeană a conducătorilor PSD etc.
    4. Provincialii conservatori, votanți ai liberalilor ALDE sau ai PSD, sunt nemulțumiți de cei puși în funcțiile de conducere, care au ocupat aceste posturi prin concurs și s-au dovedit leneși sau incompetenți în domeniul managerial. Aceasta ne demonstrează că a fi un bun teoretician și a ști carte nu înseamnă să fii competent pe o funcție superioară (principiul Peter). Aceștia nu au ieșit la vot. În orașul meu, pesediști aflați pe unele funcții și care s-au dovedit a fi buni manageri și pe care nici liberalii lui Boc nu au îndrăznit să-i schimbe au fost înlocuiți de pesediștii lor, cu niște persoane total nepotrivite pentru acele funcții. Dar toate acestea nu au legătură cu alegerile europarlamentare, ci cu alegerile locale. Dar pentru ei nu contează: au dat un semnal de alarmă.
    5. Indiferent de ce spune Europa Occidentală, România trebuie să-și susțină în fața ei suveranitatea. Numai că noi nu am educat pe tinerii noștri în spiritul identității naționale, ci în spiritul identității europene, ceea ce nici francezii, englezii sau germanii nu au făcut o astfel de greșeală.
    6. Pe românași nu îi interesează ce e în PSD, cum nu-i interesează ce e în PNL sau în USR. Daca i-ar fi interesat, nu i-ar fi votat pe aceștia. Românașii au fost intoxicați cu sintagmele ,, penalii pesediști”, ,,hoții pesediștii”, ,,la închisoare cu ei” și nu au văzut disperarea lui Orban, care striga ,, cine nu sare, ia condamnare!”

  12. PSD-ul trebuie sa-si identifice dusmanii !

    Ei nu lupta politic cu niste partide ( PNL , USRi) ci cu niste SISTEME extrem de complexe ( fiecare cu rolul lui ! ) formate din :

    – servicii secrete ,
    – fluxuri internationale de stiri partinitoare sau fake news( Google , Yahoo , Facebook , etc. ) ,
    – ONG-uri platite din exterior ,
    – canale media de propaganda ( Protv , KanalD , B1TV , Adevarul , Nwesweek , Hotnews , etc. ) ,
    – grupuri de batausi platiti sa terorizeze politicienii incomozi ( Dide , Bot , Sandy Sandilaul , Ceausescu . ) ,
    – politicienii filogermani de la Bruxelles
    – multinationale cu interese in Romania
    – ambasadele straine
    – miscari anarhiste ( Rezist , Declic , etc. ) ,
    – imbecili fara creier , drogati
    – tradatori de tara platiti de straini ( Basescu , Macovei , etc. ) ,
    – cu Iohannis , Guvernatorul Germaniei in Romania care apara interesele acesteia in Romania
    – cu Ludovic , Helvig , Keovessey si Barna , alti romani neaosi salvatori ai Romaniei
    – cu toti tradatorii infiltrate in partied si institutii de forta
    – cu cozile de topor din psd ( gen Ana Birchall , etc. )
    … … …

    PSD-ul trebuie sa inteleaga tot ECOSISTEMUL in care functioneaza , sa identifice masuri pentru fiecare problema , sa atraga oameni valorosi si curajosi , sa-si pregateasca DIN TIMP toate legile care sa curme abuzurile si inechitatile , sa stie sa transmita informatii si sa comunice in era digitala cu toti imbecilii , sa aiba CURAJUL de a lua decizii si chiar sa-si pregateasca oamenii din institurtiile de forta pentru cand va veni vremea .
    Si vremea va veni . Daca nu din interior , atunci din exterior la felul cum se schimba lucrurile in Europa . Eu nu dau UE mai mult de 10 ani de acum incolo …

    P.S. Interesant ce scrie in articolul de mai jos

    https://www.defenseromania.ro/merkel-a-mutat-pericol-pentru-annegret-kramp-karrenbauer-viitorul-cancelar-german_597201.html

    Cica , Germania are cele mai RESTRICTIVE reguli de comportament pe Facebook !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A fost deja criticata pentru campaniile de eradicare a conturilor celor care nu respecta corectitudinea politica .

    ” Dacă nimic altceva, episodul creat de către tendința lui AKK de a distruge și bruma de libertate de expresie care mai există pe rețelele sociale (Germania are cele mai restrictive reguli de comportament pe Facebook, fiind deja criticată pentru adevărate campanii de eradicare a conturilor celor care nu respectă limbajul de lemn al corectitudinii politice) a creat o stare de discomfort major atât lui Merkel cât și societății civile germane. Un video critic la adresa politicii ecologice a guvernului german a dus la o reacție disproporționată a lui AKK, care a propus nici mai mult nici mai puțin reducerea și mai drastică a condițiilor de libertate pe Youtube. Un moderator cu părul albastru cunoscut sub numele de Rezo a devenit noul stindard al utilizatorilor de rețele sociale, clipul său video fiind vizualizat de mai mult de 12 de milioane de ori. Lovitura pe web a durut mai rău ca politica clasică, iar AKK s-a văzut efectiv învinsă de chiar votanții săi. ”

    Poate ar fi bine sa COPIEM si noi din legile Germaniei daca tot ne-am pricopsit cu unul la putere .

  13. Pentru admirabila Luminița Arhire, care vrea sa „bage” divorț de PSD:
    Sper sa va treacă rapid supărarea și sa continuați sa râdeți de mercenarii isterici și idioți din politica.
    Și apoi, ce variante aveți?
    Aveți de ales intre un bărbat care vrea dar nu poate și un bărbat care poate dar nu vrea!

    • Dragul meu prieten, de aceea am rămas eu doar „simpatizant” fără să fac vreun pas mai departe. Ca să pot spune ce vreau și să „bag” divorț când vreau. E felul meu de a-mi păstra libertatea. Cred că politica are nevoie de bărbați… cred că țara are nevoie de „bărbați de stat”. Cred că aceia trebuie să fie potenți – or, eu văd o efeminare politică aproape generalizată și niște poale puse-n cap de toată jena. De aici până la poșete cărate-n țeastă în interiorul partidelor mai e o jumătate de pas. Nu cred în „crearea unui document programatic modern”, nici în răsucirea PSD-ului. Am văzut cum a încercat Ponta să „reformeze și să modernizeze” partidul… trimițând la pușcărie „vechea gardă” (pe atunci nu știam și nici nu bănuiam ce coadă împletită prin vie avea dânsul cu coada stufoasă a doamnei Codruța și cum lucrau ei în echipă, și-l credeam când dădea ochii peste cap explicând că Bruxelles-ul… că patriotismul din el… și alte chestii de-astea. Nu era naivitate, era pur și simplu lipsă de informații. Pe când acum, cel care furnizează informații într-o incontinență verbală de-a dreptul scabroasă este chiar Victor Ponta). Nici de astă dată nu va fi altfel- mai sunt oameni de arestat în PSD. Așa că „documentul programatic modern” se va suprapune, cred, pe defrișarea a tot ce a mai rămas viril în social-democrație. Și, sigur… hai cu întinerirea partidului, hai cu uniformizarea lui… adică, zic, exact ca-n finalul din GLISSANDO, când Ștefan Iordache își taie venele, privind pe fereastră cum bolnavii spitalului de alienați mintal se încolonează frumos și fac gimnastică, iar dacă mai iese vreun visător din formație este băgat rapid la loc, cu forța. Acel Ștefan Iordache de la fereastră cred că sunt eu.

  14. Excelenta, o analiza pertinenta care arata intelegerea profunda a fenomenelor din socieatea Romaneasca!

    As mai adauga ca nu este suficienta promovarea unor oameni capabili in posturile inalte de guvernare si obtinerea unor rezultate palpabile, ci mai ales este necesara reformarea din temelii a comunicarii rezultatelor. Masa de alegatori trebuie se identifice persoanele din conducerea PSD ca fiind orientate spre buna guvernare, spre rezultate palpabile, care nu pot fi contestate. Feedback-ul dinspre societate trebuie analizat, filtrat si programele ajustate in mod corespunzator.
    Daca PSD are conducatori mai bine pregatiti, ce ar costa vizualizarea in mediu virtual al unor parametri de buna guvernare, de exemplu progresul (real si numai real) pe anumite obiective sau santiere de interes republican (la un nivel general de detaliere), inclusiv diferite greuati intalnite si cum au fost depasite, ceva care opozitia sa nu poata sustine! Dar trebuie ceva viu, care sa capteze. Indicatorii sa fie simpli, usor de inteles si greu/imposibil de contracarat prin propaganda negativa!
    Unde sunt autostrazile, spitalele sau scolile moderne, cu tot ce inseamna ele pentru societatea romaneasca? Daca vrem sa ajutam Moldova sa prospere, unde este autostrada care ar trebui sa o lege de Europa?
    Si ultima mea intrebare (din acest email): Poate PSD-ul sa se reformeze in asa fel incat votul urmator sa fie castigat pe elemente pozitive si nu pe elemente negative, pe ideea de a alege raul cel mai mic?

    Multumesc,
    Gabriel

  15. Tezele (3-4) din mai: O armata nu se demobilizeaza in plin razboi sau inaintea unei batalii decisive. Modificarea genetica a trandafirului: alt lider, alt steag, alte tinte

    Am salutat, solidar si entuziast, constituirea Grupului de sprijin pentru “actualul PSD”. A fost cea mai inteleapta si oportuna decizie, care da o masura clara si de mare altitudine luciditatii si vizionarismului. Dar a fost prima, e nevoie de altele, de acelasi calibru. Fara indoiala, va exista un nou PSD, “viitorul PSD”. Am citit subliminal acest viitor in Declaratia de sprijin, dar si in comanda sociala, ale carei semnale vin pe multe cai la suprafata din Romania profunda.

    Precum o armata care nu se demobilizeaza in plin razboi sau inaintea unei batalii hotaratoare, un partid matur si responsabil ca PSD nu poate accepta ideea, capitularda si ruinatoare pentru imensul electorat de stanga si centru-stanga, de a intra in disolutie (teza 3). PSD are un capital politic si uman extraordinar, care l-a pozitionat mult timp si benefic pentru tara, pentru stabilitatea politica si inaintarea Romaniei, pe primul loc pe esichier.

    PSD trebuie refondat, adaptat la cetatenii si mediul secolului XXI. Trandafirul trebuie modificat genetic: alt lider, alt steag, alte tinte (teza 4). O alta ideologie, mai putin rosie si mai tricolora. Marturisesc din nou ca am citit aceasta cerinta innoitoare in florile, care nu erau trandafiri, de pe frontonul anuntului privind Grupul de sprijin. Alegerile prezidentiale sunt o sansa hotaratoare pentru viitorul romanesc si european al Romaniei . Pentru aceasta sansa, noul PSD va trebui sa se angajeze in cursa prezidentiala cu un candidat antrenat, competitiv si performant, caracteristici probate istoric. Congresul de reconstituire este imperativ. El va arata adevarata fata, colectiva, a PSD, si va da o directie asteptata de catre o mare parte a romanilor. PSDragnea a fost al unui singur om. PSD-ul refondat va fi al multor milioane de romani.

  16. A apărut Marele Iohannis.
    Președintele a învățat tehnica manipulării și folosirea unor cuvinte cu impact la populație, cum ar fi ,,umilirea” votanților din diasporă. Cum tineretul nu se uită la TV, nu a văzut imaginile de la cozile imense din alte țări, cu tradiție democratică (SUA, Franța), la alegerile din țările lor sau cozile de câțiva km. a diasporei franceze din Canada, la alegerile prezidențiale din Franța. Așadar, zicerile Președintelui sunt corecte și este normal ca el să nu accepte propunerea lui Corlățean ca viceprim-ministru.
    Președintele a învățat înțelesul cuvântului IMEDIAT care înseamnă, bineînțeles, IMEDIAT. La înțelesul cuvântului DE ÎNDATĂ, va trebui să mai reflecteze!
    Președintele a considerat că duminică au avut două tururi de scrutin! Eu cred că a fost un singur tur, cu două tipuri de voturi: unul pentru alegerile europarlamentare, altul pentru referendum.

  17. In atentia Dl. Adrian Nastase:

    1. „Experimentul suveranist” a esuat pentru PSD, dar suveranismul va exploda in Romania cat de curand. Daca PSD va renunta la doctrina social-democrata, caduca in contextul actual extern si intern, si va adopta o doctrina moderat nationalista, e foarte posibil ca in 2020 sa ajunga la putere, daca nu, dispare, pentru ca scena politica va fi dominata de doua mari partide: unul suveranist, altul progresist.
    2. Cel care ii va lua locul lui Iohannis asteapta momentul oportun sa-si anunte candidatura, care se va intampla in toamna, din motive lesne de inteles. El este roman, independent, cinstit, patriot, crestin practicant, carismatic, talentat, abil, fara scheleti in dulap. Daca PSD va avea rabdare si-l va sustine discret, castigul va fi reciproc.
    3. Fiind nationalist, viitorul presedinte va sprijini partidele national-crestine care il pot ajuta sa-si duca la indeplinire programul de renastere a Romaniei.
    4. Pentru ca UE va face implozie si un tzunami economico-financiar va matura Europa, este nevoie de intelepciune pentru a face ca Romania sa iasa cat mai bine din aceste incercari.

    P.S.Adresa de e-mail este falsa.

  18. Domnul Năstase este un bun antrenor. Stie ce trebuie să facă echipa ca să învingă: atacanții să stea cu fața la poartă, mijlocașii să alerge mai mult, fundașii să fie lipiți permanent de atacanții adverși!!
    Problema e că echipa domnului Năstase se formează din handicapații fizici ai unui spital… regional, construit de PSD conform programului de guvernare…
    Antrenorul Năstase e însă optimist: deci, atacanții orbi trebuie să stea cu fața la poartă, mijlocașii invalizi trebuie să acopere mai bine terenul și, în sfârșit, fundașii paralizați trebuie să țină om la om adversarii! Clar! Cristal!
    Căci ce altceva a mai rămas în eșaloanele superioare ale partidului decât niște handicapați politici, ce se vor bate până la epuizare acum, când nu mai au stăpân?!
    Eu zic de mai mult de-un an: PSDul se va transforma într-un fel de PRM leșinat, iar locul său va fi luat de PRO România.
    Prin urmare, dacă antrenorul Năstase nu este vreun fel de Isus, cu al Său ”Lazăre, ridică-te și umblă!”, ceea ce sincer mă îndoiesc, ”bolnavii” ăștia nu o să facă în veci echipă! Nici măcar de fotbal.

  19. O analiza magistrala .
    Cum ar spune francezul – ” rien a ajouter ” .
    Dragnea nu are cultura , este putin intelectualizat , expresiile lui cu ” omul asta ” …
    Cum sa te incapatanezi , starnind furia intregii populatii , sa declari ca vrei construiesti spitalele regionale in ” parteneriat public privat ” ( unde nimic nu este prevazut pentru acestea ) cand sunt fonduri europene destinate lor ?
    Cum poti sa declari razboi lui Corina Cretu , numai pentru ca cere proiecte romanesti de finantat , pana nu pleaca ?
    Guvernele lui Dragnea se complac in corectul politic ciolosist – Ciolos a interzis in 2016 limitarea si reglementarea populatiei de ursi bruni – in trei ani PSD , in ciuda atacurilor ursilor in statiuni turistice internationale si in gospodarii taranesti situate nu in plin munte , ci in piemonturile Buzaului , Dambovitei si Bacaului , cu zeci de victime si mii de oi si vaci ucise , nu a avut curajul de a decide limitarea cresterii populatiei de ursi .
    Erorile imense cu rasturnarea a doua proprii guverne si calitatea unor persoane impinse in primele pozitii – cum poate Rovana Plumb , la comanda lui Dragnea , sa declare ca in 2019 vor fi inaugurati ” 180 kilometri de autostrada ” cand in lucru sunt 150 de kilometri ?!
    Afisarea publica la congresul PSD cu amanta cu treizeci de ani mai tanara , pusa in primele randuri – cum sa nu faci asocierea cu Clara Petacci si Mussolini ? ( Petacci venea totusi din marea burghezie italiana ) .
    I-as trece la activ un anumit curaj in lansarea marilor investitii – actualul Ministru al Transporturilor spune ca Dragnea ii punea presiune sa o faca , cu o intensitate nemaintalnita in Romania in acest secol – in primele 6 luni de guvernare in 2017 s-au lansat programe enorme in infrastructura – metroul Otopeni , autostrada de centura Sud , podul Braila , drumul expres Craiova – Pitesti , prelungirea autostrazilor de la Sibiu si Pitesti , autostrada Transilvania in Bihor si Salaj in parte sabotate de contestatii si interventiile Justitiei – ca o mica paranteza , o realizare din 2009 a regimului Basescu , facuta cu bani imprumutati din strainatate , centura Timisoara Nord are doar 12 km , pe cand centura Timisoara Sud , lansata in 2017 , va avea 25 de km si se va face cu fonduri europene – bineinteles , daca dosarul este prezentat la Bruxelles inainte ca baietii lui Manfred Werner si ai lui Salvini sa-i ia locul lui Corina Cretu .

  20. Articolul si analaiza buna dar nu ofera solutii concrete. Adrian Nastase este un intelectual care gandeste corect si care are o mare experenta politica. Cred ca asfel de oameni lipsesc la varful PSD.
    PSD mai are in opinia mea o singura sansa care daca nu este gestionata corect, chiar ajung langa PNTCD. PSD are nevoie de o spalare masiva de imagine care o tot amana. Mai mult.. face greseli tinund in brate on ome expirat si care a gresit (Melescanu) si propunand in functie pe Titus Corlatean.
    Ce trebuie sa faca PSD?
    1. Sa inteleaga ca vaul de ura nu este numai anti-Dragnea ci anti-PSD
    2. Sa faca rapid o remaniere guvernamentala promovand tehnocrati „curati” si nu politruci:
    – sa renunte rapid la Carmen Dan si la Melescanu
    – sa spuna ca propun un guvern pseudo-tehnocrat (cu tehnocrati din coalitie) si ca raman la guvernare NUMAI pana dupa agelerile prezidentiale (ca sa evite anticipatele)
    – misiunea guvernului (obiective prioritare): sa stabilizeze tara, sa termine cu succes presedintia EU, sa implementeze votul electronic (dar fara sa reuseasca – strategic), sa implementeze modificarea constitutionala votata la ultimul referendum. Toate aceste obiective le aduc puncte multe!
    3. Sa mearga la prezidentiale cu un CANDIDAT DE TOP. Le propun Ion Tiriac! Il pot convinge ca are un ego puternic si cred ca isi doreste sa fie presedinte, are gandire PSD-ista, si cred ca il poate bate pe Iohanis. In plus, daca castiga, ii trage in sus pe PSD (castiga si puncte multe)
    4. Dupa prezidentiale PSD sa iasa de la guvernare. Asta dupa ce mai maresc o data salariile si pensiile. Sa ii lase pe USR si PNL sa se certe pe ciolan si cu gaura mare din buget! Asta ii va eroda rapid pana la urmatoarele alegeri.
    5. Sa-si angajeze o echipa de specialisti in comunicare (le recomand oamenii crescuti la UvA in Amsterdam) Sa aduca la comunicare oameni f. tineri, studenti, care sa-si faca din contributia lor un proiect de satisfactie personala…

  21. Articolul si analaiza buna dar nu ofera solutii concrete. Adrian Nastase este un intelectual care gandeste corect si care are o mare experenta politica. Cred ca asfel de oameni lipsesc la varful PSD.
    PSD mai are in opinia mea o singura sansa care daca nu este gestionata corect, chiar ajung langa PNTCD. PSD are nevoie de o spalare masiva de imagine care o tot amana. Mai mult.. face greseli tinund in brate on ome expirat si care a gresit (Melescanu) si propunand in functie pe Titus Corlatean.
    Ce trebuie sa faca PSD?
    1. Sa inteleaga ca vaul de ura nu este numai anti-Dragnea ci anti-PSD
    2. Sa faca rapid o remaniere guvernamentala promovand tehnocrati „curati” si nu politruci:
    – sa renunte rapid la Carmen Dan si la Melescanu
    – sa spuna ca propun un guvern pseudo-tehnocrat (cu tehnocrati din coalitie) si ca raman la guvernare NUMAI pana dupa agelerile prezidentiale (ca sa evite anticipatele)
    – misiunea guvernului (obiective prioritare): sa stabilizeze tara, sa termine cu succes presedintia EU, sa implementeze votul electronic (dar fara sa reuseasca – strategic), sa implementeze modificarea constitutionala votata la ultimul referendum. Toate aceste obiective le aduc puncte multe!
    3. Sa mearga la prezidentiale cu un CANDIDAT DE TOP. Le propun Ion Tiriac! Il pot convinge ca are un ego puternic si cred ca isi doreste sa fie presedinte, are gandire PSD-ista, si cred ca il poate bate pe Iohanis. In plus, daca castiga, ii trage in sus pe PSD (castiga si puncte multe)
    4. Dupa prezidentiale PSD sa iasa de la guvernare. Asta dupa ce mai maresc o data salariile si pensiile. Sa ii lase pe USR si PNL sa se certe pe ciolan si cu gaura mare din buget! Asta ii va eroda rapid pana la urmatoarele alegeri.
    5. Sa-si angajeze o echipa de specialisti in comunicare (le recomand oamenii crescuti la UvA in Amsterdam) Sa aduca la comunicare oameni f. tineri, studenti, care sa-si faca din contributia lor un proiect de satisfactie personala…

  22. Cred ca sunteti de acord ca datorita puterilor atribuite presedintelui, Romania seamana cu o Republica Semiprezidentiala. Faptul ca de 15 ani avem un guvern / majoritate parlamentara de o culoare politica si un presedinte de alta culoare a facut ca progresele sa fie greoaie si insotite permanent de conflicte. Scena politica romaneasca este in permanenta un camp de razboi. In concluzie a fost o greseala decuplarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale si prelungirea mandatului de presedinte cu un an (5 ani).
    Rectificarea acestei greseli ar rezolva multe din problemele aparute datorita conflictului dintre instititutiile statului (presedintie-guvern, presedintie-parlament). Apoi trebuie sa decidem ce forma de republica ne dorim: parlamentara sau prezidentiala. Eu inclin spre cea parlamentara; moderna si de o mai mare reprezentare. In consecinta puterile presedintelui trebuiesc mult diminuate. Am vazut cu totii ce distructive au fost mandatele dlor Basescu si Iohanis. Mai grav este cand pe fotoliul de la Cotroceni avem pe cineva cu o palarie mult prea mare pt capul lui si actualul presedinte este cel mai bun exemplu. Dumnealui este o marioneta maniplulata cu abilitate de cei definiti in repetate randuri ca „oamenii statului paralel”.

    Am urmarit cu atentie dle Profesor Nastase analiza dvs asupra situatiei actuale a partidului si corectiile pe care dvs considerati ca trebuiesc facute. Totul suna bine atata timp cat razboiul despre care vorbeam mai sus se desfasoara dupa niste reguli si principii etice, morale si nu in ultimul rand legale! Nu este cazul Romaniei. Aici se desfasoara un adevarat razboi de gherila pt care PSD nu a este pregatit. Incerc din nou sa va aduc aminte de cazul dvs. Intr-o tara normala, democrata, asa ceva nu se putea intampla. Nici dvs nu ati crezut pana in ultima clipa. Deci cu bune intentii si fair-play riscam ca PSD sa dispara, toti liderii care nu sunt racolati de servicii sa fie condamnati iar programele partidului sa fie facute prin alte birouri decat cele din Kiseleff. Am remarcat in ultimul timp ca unii lideri ai partidului considera acest „stat paralel” o nascocire, o fata morgana. El exista. Este o monstruozitate creata in ultimii 15 ani care s-a intins ca o hidra in justitie, economie ( companiile private nu au fost nici ele ocolite) mass-media, adminstratie publica, structuri guvernamentale, sistem bancar, partide politice. In comparatie vechea securitate n-ar fi visat niciodata sa ajunga la performantele serviciilor actuale de informatii. NU AM CREZUT VREODATA CA AM SA RETRAIESC IN ROMANIA VREMURI PE CARE LE CONSIDERAM DEMULT APUSE. Se folosesc aceleasi metode: intimidarea, persecutia, defaimarea, intruzia in viata privata prin interceptari si filaje care se intind pe ani de zile, fabricarea de dosare penale si condamnarea oponentilor, distrugerea companiilor ai caror proprietari nu se supun, ASTA ESTE ROMANIA dle Nastase, si o stiti foarte bine.

    Am constatat ca in ultimul timp sentimentul de patriotism a devenit ceva rusinos. Cei ce guverneaza ar trebui sa fie condusi in primul rand de acest sentiment. Statul roman trebuie sa aiba grija de interesele tarii si poporului. Multi lideri PSD il condamna azi pe Liviu Dragnea si fac pe moralistii. Rusine! Acest om a preluat partidul intr-o perioada de criza. A facut un program pt tara cu care s-au castigat alegerile. A urmarit ca acest program sa fie aplicat si rezultatele se vad. Si ce e cel mai important a luptat cu sistemul neosecurist. Nu toti au avut curajul. Nimeni nu e perfect! Numai cine nu munceste nu greseste. Dar este un om care a facut multe si pt Partid si pt Tara. Si dvs dl Nastase sunteti din acelasi aluat. Nu ati cedat si rezultatele guvernarii dvs au fost remarcabile. Deci „ciocu’ mic” pt cei care acum se grabesc sa se dezica de Liviu Dragnea. „Onoarea mea se cheama fidelitate” acesta este unul din pricipiile mele.

    Legat de nevoia de oameni a partidului, incerc sa-mi amintesc: Asa s-a spus de fiecare data cand PSD a fost la greu (in opozitie). Din pacate au fost numai declaratii. Dupa alegeri tinerii de care pomeniti nu mai erau utili. De fapt liderii deveneau brusc inabordabili si foarte ocupati. As vrea sa stiu daca vreun tanar din cei care si-au oferit gratuit serviciile pe blogul dvs va face parte din grupul de sprijin!

  23. Cred ca sunteti de acord ca datorita puterilor atribuite presedintelui, Romania seamana cu o Republica Semiprezidentiala. Faptul ca de 15 ani avem un guvern / majoritate parlamentara de o culoare politica si un presedinte de alta culoare a facut ca progresele sa fie greoaie si insotite permanent de conflicte. Scena politica romaneasca este in permanenta un camp de razboi. In concluzie a fost o greseala decuplarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale si prelungirea mandatului de presedinte cu un an (5 ani).
    Rectificarea acestei greseli ar rezolva multe din problemele aparute datorita conflictului dintre instititutiile statului (presedintie-guvern, presedintie-parlament). Apoi trebuie sa decidem ce forma de republica ne dorim: parlamentara sau prezidentiala. Eu inclin spre cea parlamentara; moderna si de o mai mare reprezentare. In consecinta puterile presedintelui trebuiesc mult diminuate. Am vazut cu totii ce distructive au fost mandatele dlor Basescu si Iohanis. Mai grav este cand pe fotoliul de la Cotroceni avem pe cineva cu o palarie mult prea mare pt capul lui si actualul presedinte este cel mai bun exemplu. Dumnealui este o marioneta maniplulata cu abilitate de cei definiti in repetate randuri ca „oamenii statului paralel”.

    Am urmarit cu atentie dle Profesor Nastase analiza dvs asupra situatiei actuale a partidului si corectiile pe care dvs considerati ca trebuiesc facute. Totul suna bine atata timp cat razboiul despre care vorbeam mai sus se desfasoara dupa niste reguli si principii etice, morale si nu in ultimul rand legale! Nu este cazul Romaniei. Aici se desfasoara un adevarat razboi de gherila pt care PSD nu a este pregatit. Incerc din nou sa va aduc aminte de cazul dvs. Intr-o tara normala, democrata, asa ceva nu se putea intampla. Nici dvs nu ati crezut pana in ultima clipa. Deci cu bune intentii si fair-play riscam ca PSD sa dispara, toti liderii care nu sunt racolati de servicii sa fie condamnati iar programele partidului sa fie facute prin alte birouri decat cele din Kiseleff. Am remarcat in ultimul timp ca unii lideri ai partidului considera acest „stat paralel” o nascocire, o fata morgana. El exista. Este o monstruozitate creata in ultimii 15 ani care s-a intins ca o hidra in justitie, economie ( companiile private nu au fost nici ele ocolite) mass-media, adminstratie publica, structuri guvernamentale, sistem bancar, partide politice. In comparatie vechea securitate n-ar fi visat niciodata sa ajunga la performantele serviciilor actuale de informatii. NU AM CREZUT VREODATA CA AM SA RETRAIESC IN ROMANIA VREMURI PE CARE LE CONSIDERAM DEMULT APUSE. Se folosesc aceleasi metode: intimidarea, persecutia, defaimarea, intruzia in viata privata prin interceptari si filaje care se intind pe ani de zile, fabricarea de dosare penale si condamnarea oponentilor, distrugerea companiilor ai caror proprietari nu se supun, ASTA ESTE ROMANIA dle Nastase, si o stiti foarte bine.

    Am constatat ca in ultimul timp sentimentul de patriotism a devenit ceva rusinos. Cei ce guverneaza ar trebui sa fie condusi in primul rand de acest sentiment. Statul roman trebuie sa aiba grija de interesele tarii si poporului. Multi lideri PSD il condamna azi pe Liviu Dragnea si fac pe moralistii. Rusine! Acest om a preluat partidul intr-o perioada de criza. A facut un program pt tara cu care s-au castigat alegerile. A urmarit ca acest program sa fie aplicat si rezultatele se vad. Si ce e cel mai important a luptat cu sistemul neosecurist. Nu toti au avut curajul. Nimeni nu e perfect! Numai cine nu munceste nu greseste. Dar este un om care a facut multe si pt Partid si pt Tara. Si dvs dl Nastase sunteti din acelasi aluat. Nu ati cedat si rezultatele guvernarii dvs au fost remarcabile. Deci „ciocu’ mic” pt cei care acum se grabesc sa se dezica de Liviu Dragnea. „Onoarea mea se cheama fidelitate” acesta este unul din pricipiile mele.

    Legat de nevoia de oameni a partidului, incerc sa-mi amintesc: Asa s-a spus de fiecare data cand PSD a fost la greu (in opozitie). Din pacate au fost numai declaratii. Dupa alegeri tinerii de care pomeniti nu mai erau utili. De fapt liderii deveneau brusc inabordabili si foarte ocupati. As vrea sa stiu daca vreun tanar din cei care si-au oferit gratuit serviciile pe blogul dvs va face parte din grupul de sprijin!

  24. Gelu Visan a fost și el pedepsit pt 30 de zile. Dar continuă să scrie. Citiți.

    CAPTURAREA ROMÂNIEI
    by Gelu Vișan

    PSD a fost capturat de Statul Paralel, Noua Securitate sau Servicii și de Multinaționale.
    PSD nu a pierdut alegerile. Au fost luate voturi de la PSD, dar și de la USR, și date la PNL, UDMR, PRO România, PMP, pentru a intra în Parlament. In trecut au fost alegeri in care, cu martori, am știut rezultatul alegerilor pe țară, la zecime, cu două ore și jumătate înainte de a se Închide urnele.
    Acum, de la PSD s-au luat minimum patru sute de mii de voturi, de la USR minimum trei sute de mii și redistribuite. Agenții cu tabletele, au avut rolul lor: de a influența rezultatul, de a mări cvorumul, dar și se a transmite din secții anumite lucruri.
    Singura greșeală pe care i-o imput lui Dragnea este că a plecat noaptea de la sediul PSD fără să facă numărătoarea paralelă. I s-a comunicat probabil că a pierdut și că va fi condamnat a doua zi, și a cedat. Era omenește să cedeze.
    În direct cu mine, la trei dimineața, Rareș Bogdan a transmis date după așa numită numărătoare paralelă de la sediul PNL, in care PSD, dupâ numărătoarea paralelă a PNL, avea cu totul alt procent, egal cu cel al PNL-ului de azi. Numărătoarea paralelă e o șmecherie inventată de Videanu pentru a masca accesul la Softul de numărare. In acest moment, pot doar să spun că sunt două partide, unul din ele fiind PNL, care au acces la soft in timpul alegerilor, in paralel cu STS. Ambele sunt in PE.
    Duminică noaptea a fost un compromis: vreți să băgați ProRomânia și UDMR, intrăm toți. A fost sacrificat ALDE, care de fapt trecuse pragul. Pentru cunoscători, cheia de final trebuie să bată și pe orizontală. Rezultatul real al alegerilor este următorul:
    PSD: 29%
    USR 28%
    PNL: 25%
    ALDE: 6 %
    Pro România, UDMR, PMP nu au trecut pragul. Înțelegerea a fost clară, procentele redistribuite astfel încât să îngenuncheze PSD și ALDE și pentru ca Dragnea să poată fi săltat ușor a doua zi.
    In urmă cu două săptămâni am primit un telefon și mi s-a spus că Dragnea a fost condamnat, sentința scrisă, iar lui Viorica Dăncilă i s-a comunicat acest lucru și că dacă îl va aduce pe Mazăre va fi președintă la PSD. S-a conformat. Este prima dată când nu am crezut, până duminică noaptea, când am primit din nou confirmarea. Era prea târziu. Atunci, în emisiune, am spus-o de multe ori, aproape pe față. Degeaba. Cărțile fuseseră aruncate, cătușele pregătite iar Softul mergea.
    La ora la care discutăm, o parte a Noii Securități controlează PNL, PSD, Pro România, PMP, UDMR, iar cealaltă parte USR. Prima e condusă de Helvigh, cea de-a doua de Coldea. Singurul partid rămas pe dinafară este ALDE, care va fi sfârtecat de PNL și ProRomânia.
    PSD a fost capturat cu totul de Helvigh, care a scăpat de frica schimbării de către Dragnea. Principalul motiv al condamnării lui Dragnea a fost războiul declarat împotriva Statului Paralel, care cuprindea și schimbarea legilor Serviciilor Secrete, inclusiv schimbarea lui Helvigh și Pahonțu, dar și războiul declarat dominației multinaționalelor in România. Dăncilă va anula OUG 114, dar și toate măsurile care deranjează multinaționalele.
    Nimeni nu mai are voie să vorbească despre Statul Paralel, Noua Securitate și Servicii, nici despre Multinaționale.
    PSD NU MAI EXISTĂ. LA ORICE TIP DE ALEGERI VA LUA PÂNĂ IN 20%, MULȚI LIDERI FIIND ȚINUȚI PRIN DOSARE.
    România a fost capturată definitiv, Securitatea controlând toate partidele. Tabăra lui Helvigh-Iohannis, paradoxal, mai are o singură problemă: Coldea și USR. Acesta va fi războiul următoarelor luni: Războiul între Helvigh și Coldea, un război între Securiști. Chiar că nu mai contează ce vrea Veorica, care l-a vândut pe Dragnea la colț de stradă: ea va face ce-i ordonă direct Helvigh și Iohannis. Opoziția este USR, Coldea și Cioloș, eventual Kovesi.
    IN LEGĂTURĂ CU RĂZBOIUL CU STATUL PARALEL, ACESTA S-A ÎNCHEIAT, MAI DEVREME DECÂT CREDEAM: A CÂȘTIGAT STATUL PARALEL, DRAGNEA, SINGURUL CARE RĂMĂSESE ÎN RĂZBOI CU EL, A FOST EXECUTAT, IAR LUI TĂRICEANU, CARE ORICUM SE ÎNMUIASE, ÎI VA FI RIDICATĂ IMUNITATEA.
    ROMÂNIA A FOST CAPTURATĂ TOTAL DE STATUL PARALEL

  25. O analiza dura, dar necesara. Poate sa placa sau nu, dar argumentele aduse de dl. Nastase sunt greu de combatut.

    E adevarat, PSD s-a „personalizat” cu aprobarea liderului sau, si cea tacita a unui grup de apropiati. Restul nu a mai contat. Membri grei ca dl. Ioan Mircea Pascu, sau doamna Cretu, care au avut o istorie si contributie semnificativa pentru PSD au fost ridiculizati sau considerati „tradatori”. O atitudine stupida.

    Balbaiala cu Grindeanu, baricadarea lui cu Ponta, si motiunea de cenzura impotriva propriului guvern e in topul amuzant al politicii.

    S-a creat impresia, si cu ajutorul mediei, ca PSD ar fi un partid „anti-european”, ceea ce ar fi trebuit combatut permanent si cu argumente.

    Plus incapacitatea de a comunica si convinge – doua lucruri separate – pe parlamentarii si liderii europeni, de problemele din justitie care chiar trebuiau corectate. S-a mers fara fermitate, cu bajbaieli si corectii ad-hoc, dupa cum batea vintul.

  26. De unde noi valori in PSD? Colatean a ramas singurul valid.Si el este respins de cel care cere masuri aiuritoare sfidand prevederile constitutionale referitoare la separatia puterilor in Stat.Alta nulitate.Guvernul ar trebui sa ii ceara demisia pentru simetrie intru debusolare totala.

  27. O analiză scrisă destul de grăbit si cu destul subiectivism. Dureros de greșită in multe zone. Știu ce poate Adrian Năstase si mă dezamăgește această postare.

  28. Intrebare : Cum aplicam principiul universalitatii unei judecati logice la situatia ALDE/PNL ? Tariceanu nu a facut aceleasi lucruri ca si Dragnea si nici nu a topait in piata publica. Atunci, ce mana nevazuta i-a adus esecul?

  29. Sunt de acord in cea mai mare parte, ca simplu om, dar parerea mea este ca nu suveranismul in sine a reprezentat o problema.
    Nici n-as putea spune, asta cred, ca vreun partid actual are vreo legatura reala cu suveranismul.
    Nu vad nimic de tip Victor Orban, Lepen, Farage sau chiar Vadim in Romania.
    Chiar pot spune ca Romania nu are nici unul si asta este rau.

    Poate falsa impresie de suveranism a adus voturi.

    Mai degraba imaginea malformata a ceea ce se prezenta ca suveranism a fost respinsa si a influentat, si asta si datorita promovarii in social media/TV/radio a unor dezinformari si informatii malformate cum ca PSD e anti-UE si anti-multinationale, desi regimul fiscal este extraordinar de favorabil, si procedurile plus aderarea la UE s-a facut chiar de PSD.Nimeni insa nu contra aceste informari
    Vai, pleaca multinationalele spuneau media si social-media.
    Nu, nu pleaca niciodata cainele de la macelarie, sa stea oamenii linistiti.Si nici nu falimenteaza de la salarii de 300 de euro
    Daca pleaca are motivatia scaderii costurilor pentru maximizarea profiturilor (si face asta continuu pana la mutarea completa in tari subdezvoltate) si nu o face oricum din motive politice, iar Romania ofera superfacilitati.
    Sa nu fi crescut rulajul la multinationalele din zona super/mega market/bricolaj dupa marirea salariilor ? Pai si atunci de ce sa plece ?

    Dezinformarea cu inflatia a prins de asemenea foarte bine.Practic omul se uita la venituri observa ca-s mai mari, dar credea zvonistica generalizata.Bun, poate unii ar trebui sa mearga in trecut putin ,pe la 1996-2000, sa vada ce e este inflatia.Poate trebuie experimentat din nou.
    Sunt pensionari care nu s-au dus la vot, desi au beneficiat cel mai mult.

    Faptul ca impui niste controale la niste multinationale nu e suveranism e pur si simplu o normalitate, iar necesitatea de a urla politic, ca aceste controale sa se faca, spune multe despre calitatea institutionala pe domeniile respective, ca e vorba de Consiliul Concurentei, mediu, fisc sau organe de control sanitar-veterinar..
    Pare sa fie greu sa controlezi niste mega firme, care totusi influenteaza in mod direct chiar sanatatea populatiei nu numai bugetul..

    Romanii sunt latini si de foarte multe ori pun emotia inaintea ratiunii.Asta e.

    Eu cred ca practic si intre simpatizanti si intre membri a aparut o grupare care a boicotat votul sau si-au mutat votul, din cauza lui Dragnea, sau imaginii lui Dragnea, dar si datorita indeciziei in actul de guvernare pe anumite domenii.
    Probabil Dragnea nu are nici carisma necesara, poate e antipatic, poate arogant, nu am idee..

    A existat insa foarte multa NEHOTARARE in guvernare per ansamblu, lipsa de decizie in cateva domenii, inclusiv justitie.N-a fost nici neagra nici alba, nici nu s-a spus stop, nici nu s-a dat ce se zvonea..Nehotararea enerveaza si genereaza neincredere intre proprii simpatizanti.

    Sa luam cazul OUG 114.Urma ca acest OUG sa bata in cuie ROBORUL.Toata lumea cu rate era super incantata la inceputul anului.
    Ce s-a intamplat practic ? Nimic.
    NIMIC in acel sens prezentat initial, s-a negociat pana s-a intamplat ceva care nu foloseste celor cu credite existente anterior in mod direct.
    Ala a fost un moment cheie, si tinerii cu credite au dat cu flit, au votat USR sau nu au participat.
    Si Tariceanu a avut de suferit din cauza acestui OUG, care nu a satisfacut pe nimeni.Poate trebuie sa anlizeze si voturile pentru UDMR.

    Cand spui ca urmeaza sa faci ceva trebuie sa faci.

    A mai exista si valul de ura cu heitari care injurau si puneau etichete cu penali si inculti pe tot partidul, manevra fascista menita sa intimideze.
    Au fost practic bate verbale care au facut pe unii sa nu vina la vot de rusine sau chiar frica.

    Daca privim insa voturile pentru „fragmentele PSD” si le adunam la PSD, vom observa ca cei aproximativ 30% sunt inca acolo pe stanga.Probabil cu mai multa credibilitate, cei 35% puteau fi obtinuti.

    Trebuie tinut cont si ca activismul USR a fost masiv si agresiv, erau peste tot in orase cu pliante.
    Daca transpunem in limbaj fotbalistic USR si-a dorit mai mult victoria, chiar daca nu a obtinut-o.Scorurile sub 35% nu pot constitui victorii.
    Practic n-a castigat nimeni la europarlamentare.

    Imaginea negativa a lui Dragnea a fost singura care a invins.

    Dar s-a mai intamplat ceva, odata cu scoaterea din viata publica a lui Dragnea, actualul candidat la presedintie nu mai are cal de bataie.As spune chiar ca-n turul doi pot fi oameni total noi, asta cred.

    De asemenea nu vad diferente la nivelul media intre 2004 si 2019.Prezentarea PSD-ului si lidershipului in lumina negativa este similara, se foloseste exact aceeasi reteta.Practic un Deja-Vu.

    Probabil lipsa utilizarii mijloacelor moderne de promovare si lipsa activismului a dus la o infrangere in plan mediatic a mesajului pozitiv, guvernarea a avut realizari reale si utile pentru foarte multi.

    De asemenea nu am vazut material publicitar de la vreun alt partid, inclusiv PSD, nici calendare nici nimic.Campania a fost moarta.Poate ca si legea referitoare la campanie ar trebui ajustata la realitate, mie personal mi se pare stupida.Campanie fara promovare? Pai nu se duce nici naiba sa se uite pe afisierele alea, de unde oricum sunt rupte sistematic materialele.

    2. Datorita votului cred ca sunt cateva masuri care cred ca ar trebui ajustate.
    De exemplu gratuitatea la elevi si studenti pe tren, 50% cred ca este suficient, parintii sunt de dreapta pana la urma.Nu se pierde nimic electoral.
    Acest ajutor trebuie oferit celor care merita sau au nevoie.
    Ai medii de 9 si 10 si prezenta (adica nu stai in bar sau la biliard in loc sa participi la cursuri) sau esti dintr-o familie cu probleme financiare si inveti bine, atunci da, trebuie ca statul sa te ajute sa ajungi la studii pentru ca meriti.
    Unde mai pui ca ajungi sa te si certi cu ei prin tren, desi ai platit bilet si ai dreptul la loc.

    Iar la Bacalaureat, poate, la examene, toti cei care nu stiu a scrie primesc un binemeritat 2.
    Exigenta trebuie aplicata nu numai politicienilor pe feisbuc ci si tinerelor vlastare cu sete de dreptate si corectitudine.
    Si sa fie supraveghere adevarata si chiar pedepse penale pentru orice frauda la examen, pentru ca cheatingul e practic furt.
    Sa se aplice normele chiar si la examen.

    3.Sper ca nu cumva sa se renunte la exploatarea resurselor naturale din Marea Neagra in folosul Romaniei sau sa se renunte la politici drastice in ceea ce priveste protejarea paduirilor si apelor Romaniei, doar pentru ca oamenii cred in feisbuc.Binele se mai face si cu forta.
    Se vor pierde in mod sigur foarte multe voturi daca se renunta.
    Si oricum sper ca nu voturile vor cantari in legatura cu cele doua aspecte critice.

    4.Poate ca PSD are nevoie de un rebranding, ce e practicat uzual in lumea capitalista de foarte multi : culori noi, steag nou, updatari de program, si oameni noi in lidership si peste tot.
    Liderii noi si credibili vor atrage tineri.
    Cu un nucleu dur de 25% nu se poate spune ca e un partid care moare, in niciun caz.

  30. ”Însă retorica suveranistă a activat românii din diaspora, familiile acestora din România și persoanele care nu erau interesate de politică din mediul urban, care au considerat că PSD dorește să scoată țara din Uniunea Europeană. Or, pentru aceste categorii de alegători nu mai era o simplă chestiune de desemnare a 32 de deputați europeni, ci o provocare directă pentru interesele lor vitale.”
    Toate bune și frumoase, cu românașii care credeau (în mod evident cel puțin pueril, ca să nu zic altfel) că-i scoate pesedeul din UE, unde statului lor este de iobagi în forma modernă (ca țară/stat) iar in Vest pe post de slugi ieftine, buni ptr. muncile cu slabă,foarte slabă pregătire sau deloc (salahor pe șantier, căpșunar, prostituție, etc.) și remunerare pe măsură, supuși deseori batjocurii, denigrării și disprețului.
    DAR în cazul UK – Brexit, ce vor face românașii ăștia ce rupeau ușile ambasadelor și consulatelor la vot , când îi vor expulza în masă britanicii și le vor impune condiții draconice de ședere & drept de muncă ? Vor veni să dea foc pesedeului și pesediștilor ? Se vor duce în Downing Street 10 să intre peste ei, cum au încercat în 10.08.2018 la Palatul Victoria sau la Palatul Westminster ? Sau vor fugi ca niște curci plouate pe unde văd cu ochii ?

  31. Să nu uităm că :
    USR este o creatie a serviciilor secrete interne si externe. S-a mai avut in vedere un aspect si mai important: zadarnicirea aparitiei unei miscari nationaliste puternice. Pentru ca nu cumva tineretul sa se indrepte spre proiecte politice de factura neo-legionara, s-a recurs la devierea furiei populare spre PSD prin inglobarea intr-o formatiune fals anti-Sistem. Sistemul a reusit performanta sa transforme tineretul potential anti-european intr-unul pro-european.

    Situație ireală: Județe în care UDMR a primit de peste 10 ori mai multe voturi decât cetățeni înregistrați ca maghiari. În Vaslui sunt 52 de unguri, dar UDMR a primit peste 1300 de voturi. Situația pe județe
    https://m.activenews.ro/stiri-politic/Situatie-ireala-Judete-in-care-UDMR-a-primit-de-peste-10-ori-mai-multe-voturi-decat-cetateni-inregistrati-ca-maghiari.-In-Vaslui-sunt-52-de-unguri-dar-UDMR-a-primit-peste-1300-de-voturi.-Situatia-pe-judete-156186

    Iata dovada ca …, strainii, care au ocupat institutiile statului ca lupii la oi prin minciuna si viclenie, au fraudat zisele „alegeri libere” prin sistemul informatic digital aflat in mana lor. Despre cealalta parghie, propaganda si manipulare in massmedia lor la tv radio ziare, asta deja stie si vede toata lumea…
    asa cum vede si parghia numita „justitie independenta” folosita de alogeni impotriva poporului asuprit, ca nu cumva sa ridice cineva capul !!!

  32. Domnule Nastase, faceti, va rog, un apel la apararea democratiei in tara noastra si cereti partidelor politice sa NU admita astfel de manifestari:
    https://www.mediafax.ro/social/se-intampla-in-romania-un-consilier-local-i-a-cerut-unui-fost-militar-sa-i-impuste-pe-consilierii-opozitiei-18150535

    Trebuie neaparat un apel la calm si echilibru din partea tuturor fortelor politice din tara noastra si trebuie gasite caile unui dialog constructiv intre Putere si Opozitie. Cred ca si oamenii sunt obositi de atata „razboi” politic, inutil pana la urma. Oamenii acestei tari cred ca vor sa vada ceva constructiv venit din partea partidelor. Nu numai si numai un razboi politic nu doar intre partide dar chiar si in sanul aceluiasi partid politic.

  33. Klaun Johanus :
    Corlăţeanu este artizanul catastrofei de la alegerile din 2014 şi nu va fi ministru pentru nimic !
    Hai să recunoaştem că tipul n-a re nimic în cap, în afară de case !
    Recunoaşterea că acele alegeri au fost o adevărată catastrofă pentru poporul român s-a dovedit cu vârf şi îndesat : Cine-o mai dori …la cârma statului, dar mai ales dacă vom accepta smeriţi să ni-i pună în cârcă, prin fraudări electorale strigătoare la cer, sper să rămână doar ei, sforarii străini şi cozile de topor autohtone !
    P.S.
    Culmea idioţeniei şi a infatuării săseşti/prosteşti :
    Titlul ultimei cărţi a lui Mălai Mare :
    EU RO Adică România egal el, un neica nimeni, dar …

  34. Acum intelegeti, de ce v-au condamnat si v-au exclus pe asa multi ani din politica?……un astfel de om politic e prea mult pentru mediocrii de acum…..Veniti inapoi in\langa PSD.

  35. Domnule premier
    Poate că între timp s-a discutat aici, dar eu ne mai putând intra pe acest blog de dinainte de alegeri şi până mai ieri, nu ştiu câtă interdicţie cetăţenească mai aveţi în urma condamnărilor !
    P.S. Menţionez că am fost deconectat şi nu am putut reintra pe blog indiferent câte parole mi se cereau. A mai păţit cineva la fel ?

  36. Dupa mintea mea, stimate Dle Presedinte Adrian Nastase, a-si recomanda pe domnii; Presedintele Academiei Romane, academicianul Ioan Aurel Pop, profesorul diplomat de la ONU, dl. Georgescu. Sunt mult mai multi dar, nu-mi vin in minte acum! Sanatate multa!

  37. Aveti dreptate pana la un punct ! Nu mai faceti referire la scrisoarea lui Balalau ! Materialul a fost scris de dumneavoastra si in mod nefericit l-ati ales pe Balalau, un rom, un fost condamnat la inchisoare pentru furt din avutul obstesc ! Un fost gainar , actualmente hot cu staif si multe dosare, cel care ascuta dedicatii de la un manelist, altfel finul lui, ….”sa vina diaspora ca sa ne pisam pe ea”…… Uitati ca dedicatia s-a implinit ! …..dar pe invers ! Dumneavoastra credeti ca oamenii au uitat ? Va rog respectuos sa va delimitati de acest indivit agramat ! Asocierea dumneavoastra cu el sau invers nu va aduce valoare adaugata ci doar prejudicii de imagine ! In rest va sfatuiesc sa va linistiti !…..nu va vor inapoi sub nici o forma ! Am asistat la unele comentarii chiar astazi ! Succes !

  38. am o singura intrebare: stiati (toti) despre ce e vorba. si asta de cel putin 10 ani, sa nu ma duc mai departe.
    de ce acum? nu vreau sa aud povesti ca politica e complicata si alte rahaturi de genul.
    Dumnezeule, TOTI stiati!

    • E atat de greu sa fii clar si coerent ?
      Ce stiau cu totii de 10 ani , de ce ne lasi sa ghicim ?
      Acum 10 ani eram in 2009 , ” ha -ha – ha ” , Golden Blitz , Remes si carnatii , fata tatii eurodeputat cu membrii de partid pusi sa voteze pentru ea , Boc taieri de 25 % din salarii , Securitate ca acum plus alegeri prezidentiale masluite de Securitate .
      La ce te referi , spune clar !

  39. <>
    Aș corecta: în fapt, în ultimii 20-30 de ani românilor le place să fie sclavi. O întreagă generație (generația mea) a fost „educată” cu o mentalitate de sclav. De a rămâne cu capul plecat, acceptând cu obediență orice rahat venit din oricare punct cardinal. Rezultatele dezastrului se văd în toate zările: salarii de rahat, capital autohton zero, sectoarele strategice mulse în folosul altor state.
    Comparați vă rog cu Ungaria sau cu Polonia! Ăia sunt patrioți. Și-au ales niște oameni care, în limitele posibilităților, s-au bătut și se bat pentru drepturile, bunăstarea, specificul și identitatea lor!
    Țara e penetrată din toate direcțiile, securiștii și „oamenii de bine” inoculându-ne ideea că a fi „patriot” înseamnă să dai gratis resursele și să stai capră în orice situație.

    Dragnea a avut un merit: a fost singurul care, în ultimii 20 de ani, printre blaturi, s-a bătut pentru România (legea offshore, redevențele la gaz, taxa pentru monopoluri, etc).
    Mi-e greu să spun dacă a făcut-o din prostie sau dintr-un calcul politic eronat. Oricum, știm foarte bine că ăsta e motivul pentru care a fost mierlit.

  40. Extrem de dificil. O noua organizare, o noua metoda de evaluare, un nou raspuns cererilor societatii. Rezultatele iti arata modul.

  41. Agreez doctrina social democrata dar calitatea membrilor de partid s-a schimbat enorm. De la cei care se gandeau ce pot face pentru tara am ajuns la cei care se gandesc doar ce face poate face tara pentru ei. A disparut confruntarea ideologica si a lasat in loc atacul la persoana. Limbajul este urat ca sa zic asa.
    Sunt in favoarea cartii suveranitatii dar mesajul trebuie transmis atent si usor( nu dat cu bata-n balta)

    Doamna Dancila a fost o surpriza placuta la ultima ei aparitie. Mi-a placut tonul calm si coerenta exprimarii. Dupa intepaturile lui Firea si rautatile si minicunile Olgutei Vasilescu, prestatia doamnei premier a fost un balsam.
    Dar cu o floare nu se face primavara.

    Cand primarul S3 are datorii enorme la stat si micsoreaza spatiul verde cu furie, cand vad cat de rau s-a transformat cartierul doar in cativa ani cum sa votez PSD?
    Acesta-i doar un exemplu.

    Iohannis a castigat pentru ca Ponta se tinea de mistouri si era dezagreabil.

    • Cand primarul S3 are datorii enorme la stat si micsoreaza spatiul verde cu furie, cand vad cat de rau s-a transformat cartierul doar in cativa ani cum sa votez PSD? ??!

      Stau in cartoerul Titan, in zona Minis …..

      POate daca ma stradui pit zice ceva nasil despre Negoita-PSD . Dar , daca nu ma stradui, sunt mai mult decat multumit. Spatiul verde si curatenia ma fac multumit. Cums a iti zic … daca ies afara ma pot tranti pe prima banca la umbra .. Pot sa si imi misc fizicu 100 metri si intru intr=un parculet. Mie- elene sa mai ajung in parcul IOR .. dfoar daca imi este dor de rate!
      A da.Mi-am adus amimnte de ceva nasol.Asta a interzis inotu in lacul IOR 2 – pesemne si din cazua ca mai eram 2 sau 3 care mai inotau prin lacul ala (misto senatie .. pe inserat numa eu si ratele sa zic asa o piscina de cateva hectare numa ptr mandel !)

      Ca sa fiu cinstit ambii Negoita (PDL si PSD) au fost buni primari ptr Titan ..Acum 30 de ani n nu mi-as fi inchipuit ca o saajung sa zic ca sunt bucuros ca locuiesc in Titan!!! Azi nu as vrea sa ma mut – spatiu, verdeata plus piete bune ! Daca nu as fi pensionar asmaizice retea de transport

      • Imi place obiectivitatea dvs vizavi de primarul sectorului 3. Desi pare ca sunteti pro Dragnea iar primarul Negoita l-a criticat public pe Dragnea, aveti puterea de a recunoaste lucrurile bune facute de Negoita in sectorul 3 Bucuresti.
        Si eu locuiesc in sectorul 3 pe la piata Salajan si am obesrvat lucruri bune in mandatul lui Robert Negoita. Imi vine greu sa cred ca la urmatoarele alegeri locale nu voi vota cu el pentru functia de primar S3 (adica aletfel spus: voi vota sigur cu el).
        Pe de alta parte, la consiliul local, e alta poveste. Aici e mai bine sa votam amestecat, dupa parerea mea. Am observant ca atunci cand sunt prea multi pesedisti in consiliu, se suprevegheaza reciproc, si nu mai fac treaba !

  42. „Tema „statului paralel” nu reprezintă un interes major pentru votanții PSD…”
    „un suveranism prost interpretat…”

    Analiza dv. face parte din perdeaua de fum care da ocazia statului paralel sa puna mana pe ultima zvacnire de suveranism din politica romaneasca. Cu rude angajate pe langa Parlamentul sau Comisia europene si ca fost coabitant cu statul paralel, nu ar trebui sa luati cuvantul.
    Mi-am facut doctoratul intr-o stiinta exacta in SUA. Am votat pt.PSD la alegeri.
    M-au interesat atat dezvaluirile despre Binomul Coldea-Kovesi, tortionarul Augustin Lazar si statul paralel de la Inalta Curte si intreprinderile economice detinute de SRI, cat si miscarea suveranista care a demonstrat ca aderarea la Euro este o crima impotriva – mai ales – a saracilor din Romania si ca sub pojghita UE se intrevede al 4-lea Reich.
    Dle Nastase, ar trebui sa-i spuneti adevarul despre UE, Maastricht si Lisabona, daca iubiti acest popor.

  43. O analiza extrem de dura, la obiect si fara menajamente asupra pardidului si a fenomenelor care au dus la erodarea peste masura a partidului, numai cum Dvs. stiti sa o faceti. Nu stiu daca ar mai fi ceva de adaugat.

  44. Domnule Nastase spuneti niste adevaruri fara insa a putea sa identificati corect cauza.
    De exemplu spuneti ca guvernelor PSD le-a lipsit competenta. Sau cel putin aceasta a fost senzatia. Si aveti dreptate, fata de guvernarea dumneavoastra sau chiar fata de cea a lui Ponta, guvernarile PSD din ultimul timp par a fi pline de amatorism..

    Dar nu intelegeti ca atata timp cat pesedistii sunt tintele a ceea ce numim „stat paralel”, nu vor fi prea multi oameni competenti care sa se inghesuie pentru a face parte din guvern. Sigur ca sunt multi care s-ar implica dar atata timp cat exista amenintarea pierderii libertatii, orice om cu scaun la cap va prefera sa stea deoparte. Asta este dupa parerea mea principala cauza a amatorismului PSD.

    Uitati-va ce i s-a intamplat bietei Sevil Shhaideh. Pentru ca de acolo a inceput totul. Atunci s-a pierdut batalia, inca din primele zile ale acestei guvernari cand PSD a cedat in fata lui Iohannis. Restul a fost doar o agonie lunga, un lung sir de promisiuni si angajamente urmate de cedari rusinoase.

    PSD nu are de ales. Ori destructureaza statul paralel si atunci poate guverna, ori crede ca poate face pace cu acesta si atunci va pierde intr-una, chiar si atunci cand va castiga alegerile ( daca le mai castiga vreodata fara un discurs agresiv la adresa relelor din justitie ). Si nu va mai putea guverna competent niciodata pentru ca oamenii competenti vor sta deoparte atata timp cat nu sunt protejati in fata abuzurilor.

    PSD a pierdut asa de mult tocmai pentru ca a dat senzatia ca este impotent. Ca spune ca lupta cu un balaur dar pare ca negociaza cu balaurul in spatele usilor inchise. Ca aduna oameni pentru un miting dar ii lasa sa fie batjocoriti de catre ceilalti. Ca nu e in stare sa-i puna la punct nici macar pe cei 10-20 ultrasi care pot agresa la orice ora din zi si din noapte un demnitar al statului roman.

    PSD a pierdut mult mai multe voturi atunci cand a retras OUG 13 decat atunci cand a adoptat-o in guvern. Nu mai spun ca in locul unei rezolvari rapide, a oferit opozitiei calul de bataie al adoptarii unei ordonante pe furis. Acum o dau! Saptamana viitoare se adopta! Iesiti toti in strada! I-am impiedicat si de aceasta data!
    Doi ani de zile PSD a fost tocat pe tema asta. In final rezultatul a fost ca nici nu au rezolvat nimic pentru a-si proteja demnitarii si au ingrasat si opozitia. Nu exista un rezultat mai rau. Adoptarea si mentinerea OUG 13 v-ar fi dus cel mult in aceeasi situatie electorala dar macar demnitarii PSD ar fi fost protejati.

    PSD a pierdut tocmai pentru ca a mimat suveranismul. Daca se punea piciorul in prag, daca le-ar fi spus celor din grupul socialist sa inceteze cu amenintarile pentru ca altfel PSD va parasi chiar el grupul socialist ( in care in paranteza fie spus, PSD nici nu ar trebui sa fie pentru ca electoratul PSD nu este progresist ci conservator iar grupul socialist are tot atata treaba cu stanga traditionala cat are Basescu cu democratia, socialistii europeni fiind preocupati mai degraba de drepturile minoritatilor sexuale ), daca le-ar fi spus ca PSD va face reforma justitiei indiferent de presiunile de la Bruxelles, macar propriul electorat si electoratul nationalist s-ar fi adunat in jurul PSD.

    PSD a pierdut tocmai pentru ca a incercat tot timpul sa stea cu fundul in doua luntri. Sa va dau un exemplu. PSD spune in Romania ca sustine referendumul din octombrie anul trecut, dupa care madam Dancila se duce in grupul socialist din PE si promite acolo ca PSD nu se va implica. Lucrurile astea se vad si se aud si in Romania. Si atunci PSD nu castiga nimic din sustinerea acelui referendum care se plia perfect pe profilul propriului electorat dar era perfect contrar valorilor PES. Si uite asa de dragul PES, PSD pierde o multime de voturi ale votantilor la acel referendum.

    Sunt mai multe de spus dar ma opresc aici. Eu nu cred ca aveti dreptate, cred ca in afara cartii suveraniste, PSD nu poate juca nici o carte daca vrea sa ramana un partid relevant in Romania. Chiar si daca va sta cuminte crezand ca poate guverna in liniste sub ochii atenti ai DNA, ai serviciilor si ai Comisiei Europene, PSD va fi pus mereu in dificultate pentru ca occidentalii favorizeaza din diverse motive partidele de opozitie. Asa ca singura sansa a PSD e lupta si destructurarea „statului paralel”. Dar lupta adevarata, nu lupta mimata. Vorba inaintasilor socialisti – Luptand, PSD nu poate pierde decat lanturile.

    • ICH face, în opinia mea, probabil cea mai corectă analiză critic-constructivă la analiza generală a domnului Adrian Năstase, de care ar trebui să se țină cont. Mai ales concluzia că nu trebuie ca un partid național să fugă de ideea suveranismului.
      Interesantă observația domnului din Suedia despre calitatea votanților și procentajul acestora din masa totală. Se poate trage concluzia că nu diaspora „dictează” rezultatul alegerilor (la parlamentare nu contează absolut de loc cu 4 deputați și 2 senatori). Cuvântul „diasporă” este folosită de profesioniști ai propagandei pentru inflamarea votanților din țară.
      Nu știu dacă un candidat din partea societății civile poate avea succes în mediul românesc pregătit pentru confruntare, nu pentru pace socială. Oricum, cred că PSD-ALDE nu are șanse să prezinte un candidat prezidențial viabil, atâta timp cât nu-și va unifica și consolida baza de membri.
      Erodarea la guvernare a actualei opoziții ar fi singura șansă ca societatea românească să revină cu picioarele pe pământ, fiind capabilă să compare.

  45. O PIRUETĂ PESEDISTĂ ÎNTR-UN TUTU ALBASTRU CU STELUȚE GALBENE

    Asta e… când n-am ce face, stau pe prispă, curăț pușca și vorbesc prostii, ca iepurașul din anecdotă… adică, mă întreb cu glas tare de ce oare a făcut PESEDEUL volta asta și s-a aruncat din lacul în care stătea țeapăn după anunțarea rezultatelor exit-poll-urilor din 26 mai 2019, fix în puțul abisal al unei suciri la 180°, în 28 mai 2019, la doar o zi după ce a fost arestat Dragnea Liviu?

    Să fi crezut PESEDEUL bătrâior că așa își păstrează măcar electoralul lui tradițional, din care electorat, totuși, 600 000 de cetățeni votanți au mers pe mâna lui Ponta iar încă 400 000 au „ieșit natural” din „poporul PSD” din pricină de „erodare guvernamentoasă”? Aș! Imposibil! Pe toate site-urile prietenoase până mai ieri cu domnul PESEDEU, e furtună… reacțiile oscilează de la dezamăgire până la furie… pentru că simpatizantul tradițional de stânga n-a înțeles -cum a înțeles într-o singură zi doamna Dăncilă- că treaba asta cu justiția a fost doar așa… să scape Dragnea -care știa bine că va intra la pușcărie- de acest salt mortal. Nu, că ei au văzut-o la ANTENA 3 pe doamna Nela Secară, acea doamnă extraordinară care nu a vrut să facă niște denunțuri la DNA, deși… ce mare lucru ar fi fost! doar procurorii îi dictau textul, nici nu trebuia să-și pună imaginația la contribuție! și tot n-a vrut, femeia… atunci a fost arestată… și s-a îmbolnăvit de cancer… și a vrut să se sinucidă… și s-a dus naibii afacerea ei înfloritoare- dar nu-i păcat! că a luat-o, de-a gata, partenerul extern… și și-a pierdut casa… și toată averea…și nu mai are nimic… dar, la urmă, totuși, dreptatea a triumfat! și Nela Secară a fost achitată, fiind, desigur, NEVINOVATĂ! Simpatizantul de stânga a făcut ochii mari, deoarece exemplul acesta viu de aplicare splendidă a justiției independente în patria nostră, a fost mai convingător decât propaganda prezidențială care-i spunea să nu-și facă griji că justiția independentă așa funcționează și numai „infractorul ăla dovedit” de Dragnea umblă s-o altereze în puritatea ei deplină. Și simpatizantul de stânga a cam priceput care-i miza pentru care „infractorul ăla dovedit” încearcă să-i scoată lui Klaus justiția înțepenită între măselele lungi…

    Deci, pot să jur că PESEDEUL a pierdut adepți odată cu pirueta asta sinucigașă…și destui membri de partid, aș zice că o să piardă.

    Poate crede, însă, că a câștigat niscaiva susținători din tabăra adversă, bucuroși că s-a îndreptat și ar fi și PESEDEUL acum, ca toată lumea, unit în cuget și simțiri, cu Iuropa, cu valorile ei și cu statul de drept ținându-se de șale, de pe urma unei sciatici continentale neîntrerupte. Exclus! Păi abia acum îl va stuchi mai bine angajatul multinaționalei pe bătrânelul PESEDEU căzut în țărână, cu coatele zdrelite și cu genunchii tremurători.

    Deci… nu pentru ca să-și conserve electoratul și în nici un caz pentru a câștiga noi adepți s-a produs pirueta prin care Dăncilă și-a dat seama, brusc, că nu știe ce-i acela stat paralel, deoarece ea a fost plecată din țară… și-atunci, nu e firesc să mă întreb pentru ce dracului a făcut-o?

    Opinia mea este că doamna Dăncilă a primit un telefon din afara țării … și că telefonul n-a sunat „țârrr…țârrr…” ci a sunat „PESSS…PESSS…” . Cred că la telefon i s-a spus că acum, dacă tiranul a fost înlăturat, nu mai e nici o problemă și PESEDEUL cel odios începe să fie „frecventabil”. Că Stanișevii și Timmermanșii sunt mai toleranți…și dacă poate să facă Dăncilă câteva genoflexiuni verbale în sensul renunțării la orice inițiativă în legătură cu justiția, până preiau puterea, la anul, niște băieți care sunt mult mai atașați cauzei, e OK! Dacă vă întrebați ce i-a apucat, vă răspund că … Macron! Dânsul vrea o construcție întâi mai mititică, împreună cu un fel de ALDE revopsit de Guy Verhofstadt, dar nu se oprește aici, căci se zice că i-ar surâde și o alianță cu marele PES, care să contracareze PPE-ul cel supraponderal… Iar „armata” asta are nevoie de soldați la Bruxelles.

    Până aici să zicem că am înțeles mișcările de trupe.

    Și acum, SCHIZOFRENIA: alegerile au trecut… PESEDEUL a trimis în Parlamentul European, pe primele locuri, mai puțin membri marcanți de partid și mai mult SUVERANIȘTI! Comunicarea lor a fost explicită în acest sens. Ei ce vor face? Se vor alinia politicii acesteia de abandon, deși și-au construit tot discursul pe mesajul de mândrie națională și de redobândire a suveranității? Vor intra „în front”?

    Pe ei i-a întrebat cineva ce cred despre această răsucire spre cumințire a lui papa PESEDEU?

  46. Domnule Nastase,

    Hai ss nu o mai dam cotita dupa cires….

    Situatia PSD in PES era critica, deja, din 2012, cand o reuniune a PESrogramata la Buc a fost mutata … ca urmare ( sanctiune? ) referendumului . si. Crez ca era straduinta germanului Schulpha carele era in fruntea zisului PES so o asculta pe Mutti a lui…

    Daca ma gandesc bine si iainte colege ale dvoara din PES vs cereau in zeghe sub apelativul de rechin sau crocodil !

    De fapt, mi se pare, ca si azi Basescu e mai prizat in PES decat PSD!

Lasă un răspuns