Scrisoare deschisă adresată Presedintelui României

Unknown-1.jpeg

Domnule Presedinte Iohannis,

Traian Băsescu v-a lăsat o mostenire grea – intre altele, actiunea obedientă fată de Statele Unite  („Licuriciul cel mare”) – Theo Peter, stergerea datoriilor Irakului si multe altele. Această actiune obedientă a incurajat ambasadorii americani la Bucuresti să incalce, incepând cu 2005, toate normele acceptate ale diplomatiei. Nu are rost să revin asupra celor intâmplate in ultimii ani.

Recent insă, răspunzând  criticilor unor oameni politici români, ambasadorul Hans Klemm a afirmat: „E datoria mea să fac observatii in mod public”. Cu alte cuvinte, să continue să se pronunte public in chestiunile de politică internă românească.

Consider că, in calitate de presedinte al României, aveti DATORIA să-l invătati pe ambasadorul Klemm că are datoria de a NU face observatii in public. Puteti, spre exemplu, să-l insărcinati pe unul din consilierii dvs. să-i inmâneze textul Conventiei de la Viena, din 1961, referitoare la relatiile diplomatice, in care se arată: „Art. 41 – 1. Fără prejudiciul privilegiilor si imunităilor lor, toate persoanele care beneficiază de aceste privilegii si imunităti au datoria de a respecta legile si regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale acestui stat.”

Nu cred că ratificând Conventia, in 1968, România a făcut o exceptie pentru SUA. Si nu cred că ar exista un acord bilateral de reciprocitate prin care ambasadorii român si american să se pronunte asupra chestiunilor de politică internă din cele două tări.

Consider că i se poate atrage atentia ambasadorului Klemm că, dacă are ceva de comentat, comunicat, sugerat, protestat (personal sau in numele guvernului american) trebuie să facă acest lucru mergând la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece este acreditat pe lângă autoritătile române si nu pe lângă „stradă”, opinie publică, televiziuni, agentii de presă. Conform aceluiasi articol din Conventia de la Viena,  „2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, încredintate misiunii de către statul acreditant, trebuie să fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul său, sau cu oricare alt minister asupra căruia se va fi convenit.”

S-ar putea ca dl ambasador să nu inteleagă aceste texte. Există un remediu. Articolul 9 din Conventie stabileste: ” 1. Statul acreditar poate oricînd, si fără a trebui să motiveze hotărîrea, să informeze statul acreditant că seful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persoana non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauză sau va pune capăt functiilor sale în cadrul misiunii, după caz. O persoană poate fi declarată non grata sau inacceptabilă înainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar.” Simplu.

Domnule Presedinte,

prin incălcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-si respectă mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umileste nu doar autoritătile statului român ci si pe fiecare dintre noi.

Cu speranta unei reactii de demnitate

si cu expresia consideratiei cuvenite,

Adrian Năstase

5 iulie 2016

 

73 de gânduri despre “Scrisoare deschisă adresată Presedintelui României

 1. MA SPERIE MODUL SLUGARNIC A UNOR POLITICIENI, MAGISTRATI SI CONDUCATORI A UNOR INSTITUTI FATA DE AMBASADA AMERICI ALEGATURA LOR INCOVOIATA DE A SE PUNE IN SLUJBA UNOR STREINI CA SE DOVEDESC CU TIMPUL CA NU AU RESPECT FATA DE ROMANIA.

  Apreciat de 1 persoană

 2. @ Serbanfl,

  turcii se milogesc de oricine si apoi, dupa semnarea contractului revin de 100 de ori cu pretentii tot mai mari si tot modifici intelegerile pana ii dai afara din birou, experienta personala, obtin prin pressing ceea ce vor, nu-i intereseaza decat sa-si vanda fructele si legumele pline de E-uri si imitatiile de piele. Ii iau in serios doar tampitii, turcii nu vor lupta niciodata cu nimeni decat pentru ei, stau degeaba in NATO, dar au totusi o armata serioasa si o pozitie strategica de prima mana pt bazinul Marii Negre!

  Decat sa te bazezi pe turci insa, mai bine negociezi cu rusii sau rogi SUA s-o faca, rusii gandesc articulat si nu sunt atat de rai precum ii prezinta media de influenta…

  Insa avionul a fost doborat fara acordul SUA, niciodata SUA n-ar sta in spatele unei astfel de initiative care ar putea genera situatii mult mai grave decat Brexitul… Dovada e ca s-au impacat toti pana la urma…

  Apreciază

 3. Stimate Domnule Adrian Nastase,

  De la scrisoarea lui Cuza din 29.10.1865 catre
  Fuad Pasa sunteti INTAIUL ROMAN care da dovada
  de reala verticalitate si inalt spirit diplomatic !
  Mi-ar face mare placere daca as putea sta de vorba
  o data cu Dvs.

  Tiberiu D. – elev cls. XI-a (tel. 0721-992-906)
  pasionat de istorie, diplomatie si sah

  Apreciază

 4. @Mircea Popescu, nu imi dau numele pentru ca am fost haituit de agentii lui Basescu din SUA, sau niste idioti care se aflau si ei in treaba. Dar, dupa stil si geolocatie 🙂 puteti sa deduceti cu cine vorbiti. Un hint: am scris pe forumul CMR.

  Ma bucur sa va citesc aici mai frecvent. E nevoie de un suflu nou, si desi suntem mai in virsta, avem niste experiente as spune…istorice deja. Poate asa sa mai ajutam niste formatori de opinie.

  Da, exista multi americani care au „suflet de foc” si sunt pasionati pentru a face bine. Dar cultura lor violenta si politica externa agresiva, militarista, este un pericol pentru pacea mondiala.

  Dl. Blair, un laburist, om de stinga, a recunoscut greseala ca a initiat alaturi de SUA un razboi ilegitim in Irak. Pe cind il auzim pe Bush Jr recunoscind asta? Dl. Blair mai afirma ca „isi asuma intreaga responsabilitate”. Really? Si ce inseamna asta mai concret? Nu cumva e nevoie ca acesti doi criminali sa ajunga in fata Curtii Internationale de Justitie si sa fie judecati pentru genocid si crime impotriva umanitatii? Cite sute de mii de oameni au murit, inclusiv americani si englezi, pentru ca doi lideri au facut „o mica greseala” si au declansat un razboi: unu, ilegitim, fara acordul ONU, si doi, pe baza unor interpretari eronate a datelor?

  Apreciază

 5. Domnule Prim-Mnistru,sunteti un fin cunoscator al politicii interne si internationale,dvs. considerati ca in contextul actual va misca cineva vreun deget ? Cu voia dvs.va raspund umil ca nu,lipseste cu desavarsire acea coloana vretebrala pe care unii decidenti ai acestei tari nu o au sau o folosesc doar pentru a se inclina „maiestuos” in fata celor care conduc cu adevarat destinele acestei minunate tari numite ROMANIA.

  Apreciază

 6. Ai corectat repede „persoana” non grata….dupa ce Cartianu a remarcat greseala …Persona non grata…remember ! Cum se face ca pastrezi doar comentariile ce iti convin ? Hmmm… Bine ca steaua ta a apus 😉 Si tu si Ponta traiti de acum in virtual, pentru ca in realitate nu mai existati…Super !

  Apreciază

  • Mother fucker idiots!
   Recunosc, uneori simt o plăcere sadică să dau drumul unor comentarii scrise de idioti. Unul dintre ei doreste să amendeze, in scrisoarea transmisă presedintelui Iohannis, sintagma folosită de mine – „persoana non grata”. Evident, exista si varianta „persona non grata” dar dacă semidoctul respectiv ar fi verificat textul oficial al Conventiei, publicat in Monitorul Oficial din 1968, ar fi văzut că aceasta a fost formularea preluata in traducerea româneasca. Una din explicatii tine si de traducerea ultimei propozitii din articolul 9 al conventiei (” o persoană poate fi declarată non grata…”). Era mai greu de scris ” o persona poate fi…”
   Inteleg că argumentul de autoritate are legătură cu Cartianu, tinând cont de experienta sa in materie de fotbal si de revolutii.

   Apreciază

   • Și Adrian Năstase are dreptate dar și Cartianu are dreptate.Numai că jurnalistul a citit doar in Dicționarul de citate si locuțiuni latine, iar Profesorul Analist Năstase a transcris articolele din Convenția de la Viena publicate de stat in M Of. Însă noi nu suntem lămuriți: a fost sau nu intervenție in treburile interne ale Statului nostru in decembrie 1989, și daca masoneria obediență unor structuri patastatale a avut vreun rol. Noi nu înțelegem de ce scrisoarea, care conține anumite realități nu a fost adresată Președintelui USA, Obama, care cu siguranță ar fi răspuns si a fost adresată lui Johannis, care nu prea raspunde in general.

    Apreciat de 1 persoană

 7. Draga Mother fucker (sper ca o sa accepti sa ne adresam unui altuia pe numele mic)

  De ce esti atat de emotional? Te temi ca o sa-ti plece sponzorul? 😀

  Apreciază

 8. Re. Chilcot Report:

  The Chilcot report reveals much about government and its failure but largely ignores the greatest issue. The enormous suffering and losses of the Iraqi people are scarcely mentioned; there is no attempt to count the dead.

  There is also no recommendation of making reparation to the Iraqi people, let alone an apology. For me, this should be the ultimate significance of a report like this: that it speaks for those whose lives were needlessly wasted. It is their fate, not those of us and our politicians, that should preoccupy us. Only then can we begin to grasp the magnitude of what was done in our name.

  NY Times

  Aproape 250 mii de oameni, majoritatea irakieni au murit din cauza acestui razboi ilegitim. Crime impotriva umanitatii?

  Apreciază

 9. Domnule Presedinte…va rog sa adaugati si un Pampers …pt nea’Johannis sau consilierul insarcinat cu inmanarea Conventiei cu mentiunea:a se monta inainte de inmanare la un service autorizat !😂

  Daca va aduceti aminte v-am intrebat cu ceva timp in urma de cate ori si in ce spete au fost invitati la MAE sa dea explicatii diplomati straini acreditati in Romania care au incalcat grav si in mod repetat (ca si acest Klemm)Conventiile de la Viena,…iata ne aflam inca odata in fata unui eveniment similar si sunt foarte curios sa vad daca jupanul Klemm,pastorul coloniei Romania o sa fie invitat la MAE sa dea explicatii !

  Apreciază

 10. In fapt, despre cine vorbim? Despre globalistii americani, care lucreaza neincetat la crearea Guvernului Mondial si a Noii Ordini Mondiale. Acum, teroristii globalistii incearca sa provoace Rusia, asa cum au facut de-a lungul deceniilor. Au creat terorismul, si-au demolat turnurile WTC, ca sa aiba justificare de a fura petrolul din Irak si pt a cultiva opium in Afganistan, dar si pentru a ne convinge sub pretextul „luptei impotriva terorismuluo” sa renuntam la toate libertatilw noastre. Acesti terorosti au declansat Operatiunea „Gladio” condusa de NATO, impreuna cu CIA si MI6, orchestrand atentate teroriste, care sunt dovedite de cartile de istorie. Este si greseala dvs., ca atunci cand erati premier impreuna cu Ion Iliescu le-ati indeplinit toate dorintele, cum ar fi aderarea la NATO (2004), dar si cand le-ati permis sa preia controlul Salii Proiectiilor din Muntii Bucegi, descoperita in 2003. Poate ca nu stiati cine sunt ei,Iluminatii, dar acum dupa cum se vede aveti anumite regrete. Nu e niciodata tarziu sa vedeti unde ati gresit.

  Apreciază

 11. Chiar nu cred ca acest demers va merge mai departe, cu toate ca imi doresc foarte mult acest lucru.
  D-nul Presedinte Iohannis, tace si rau face. A promis ceva in an electoral si continua sa taca si sa amane lucrurile bine facute. Bine ar face sa „bata un apropo” d-nului ambasador SUA sa-si tina parerile pentru dansul sau pentru SUA.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.