„Noul PSD”

In mod firesc, urmăresc dezbaterile din PSD (si din afara sa). Mi-a atras atentia propunerea de creare a unui „nou PSD”. O astfel de initiativă a existat insă, in 2004, IN PSD, după alegerile locale. Ceea ce mă surprinde este lipsa de memorie politică a unora dintre cei care ar fi trebuit să stie că PSD nu a apărut nici in 2010, nici in 2005. Adaug, pentru o lectură sumară, un fragment din capitolul amplu „Proiectul „Noul PSD”, din volumul „Cele Două Românii”:

19. Proiectul „Noul PSD”

După alegerile locale (din 2004, n.b.), PSD începuse să scadă în sondaje şi a fost necesară o intervenţie fermă pentru a opri acest derapaj. Acel moment trebuia gâmdit cu multă atenţie, pentru că putea fi momentul declanşării unei căderi accelerate, care ne-ar fi condus spre o înfrângere categorică. S-ar putea spune, cu superficialitate, că declinul PSD de după alegerile locale a fost cel care a contribuit decisiv şi la rezultatul alegerilor generale. Nu este adevărat. Dacă tendinţa din vară ar fi continuat, înfrângerea noastră ar fi fost dezastruoasă. Nu a fost aşa tocmai datorită acţiunilor pe care le-am luat.

Au fost numeroase abordări critice ale demersurilor politice ce au avut loc de la momentul alegerilor locale şi până la alegerile parlamentare. Patru elemente au fost puse în discuţie cu precădere:

 • suspendarea activităţii Delegaţiei Permanente şi instituirea Biroului Coordonator;
 • introducerea mecanismului alegerilor preliminare;
 • eficienţa aşa numitelor turnee „incognito” ale Preşedintelui PSD;
 • alianţa cu Partidul Umanist din România.

Alte elemente care au avut impact pozitiv, dar care au creat şi tensiuni, au fost: solicitările de demisii în teritoriu, acolo unde se înregistraseră rezultate slabe la alegerile locale, sau unde acuzaţiile de corupţie păreau a fi întemeiate; anunţarea echipei de candidaţi pentru Preşedinţie şi Guvern şi abordarea în planul guvernării a unor măsuri care să accentueze caracterul social democrat al acesteia. Atunci când această strategie a fost lansată, toată lumea era conştientă de faptul că fără un plan de urgenţă, o înfrângere drastică era inevitabilă. Deşi au existat, de la început, frustrări şi nemulţumiri, majoritatea covârşitoare a colegilor nu au propus soluţii alternative şi nu s-au opus. Pentru că, în acel moment, aveam la dispoziţie doar două căi de urmat: una era paradigma anului 1996, când continuasem la alegerile generale strategia ce se dovedise ineficientă cu ocazia localelor sau adoptarea unor inovaţii strategice, menite să semnalizeze existența unei schimbări în PSD. Abordările critice ulterioare au fost rezultatul unor analize post-factum. Iar concluziile erau contrafactuale.

Inovaţiile au fost grupate sub formula „Noul PSD”. Aceasta a fost soluţia prin care s-a reuşit inversarea tendinţelor definite de alegerile locale. Era vorba de un concept politic ataşat lansării unui proces de modernizare şi de reformare care poate că a venit prea târziu şi a fost, inevitabil, incomplet. Aceste inovaţii ne-au permis să preluăm iniţiativa la nivel mediatic. Am arătat că PSD este un partid puternic, activ, capabil să se adapteze şi să propună o imagine nouă pentru viitor. Demersurile au fost cu atât mai oportune cu cât, în acelaşi timp, Alianţa PNL-PD își redusese intensitatea activităţii politice şi a trecut printr-o criză de leadership până la preluarea conducerii de către noul său candidat la prezidenţiale. Este cert că soluţiile propuse au avut, fiecare în parte, avantajele şi dezavantajele lor. Mi le-am   asumat.   Desfiinţarea Delegaţiei Permanente a fost privită ca fiind la limita Statutului. Mulţi colegi s-au dezangajat şi şi-au fixat obiective şi strategii „cu relevanţă post electorală” (am încercat o formulă elegantă). Însă a fost un semnal pozitiv privind preocuparea pentru înnoire la nivelul conducerii partidului. În acelaşi timp, a protejat leadership-ul partidului, în momentul în care, în plan intern şi internaţional, se vehicula imperativul categoric al vânării „peştilor cei mari”. Era formula folosită de Gunther Verheugen, când îmi desemnase – ca „pești mari” numele a doi miniștri.

Alegerile preliminare au perturbat raporturile şi echilibrele stabilite în organizaţii, au generat frustrări și chiar pierderea unor oameni valoroşi. Dar în acelaşi timp, ele au construit un moment de maximă vizibilitate politică şi au generat efervescenţă în partid.

Formula turneelor electorale a separat în mod accentuat campania partidului de campania prezidenţială, dar a diminuat percepţia de ruptură între PSD şi oameni. Am deschis canale de comunicare directă, nemediată de presă şi de strategiile acesteia.

Indiferent cât de întemeiate ar fi criticile pe care le-au formulat, ulterior, colegii mei, cu privire la cele patru noi elemente de strategie, a existat o realitate pe care nu o puteau nega: suprapunând   aceste decizii pe curba înregistrată de PSD în sondaje rezultă că, pe ansamblu, efectele au fost pozitive şi că ele ar fi fost imposibile fără asumarea acestor decizii politice.

După alegerile locale – când rezultatele au infirmat sondajele pozitive anterioare – a fost nevoie deci de o strategie politică și de imagine care să inverseze trendurile (ceea ce s-a și întâmplat)…”

 

42 de gânduri despre “„Noul PSD”

 1. Ca este „Noul PSD” sau „Vechiul PSD” putin conteaza atata timp cat PSD-ul isi pastreaza legatura stransa cu poporul roman, pentru ca pana la urma,

  PSD-ul suntem noi toti romanii.

  PSD-ul este Romania, atata timp cat pastram in randurile noastre persoane carora chiar le pasa de Romania si efectiv nu vor precupeti nici un efort in lupta pentru refacerea Romaniei si a demnitatii romanesti in lume.

  Credeti ca sunt numai vorbe…???
  Va asigur ca nu sunt pentru cel care crede cu adevarat in cele de mai sus.

  Apreciază

 2. Noul PSD nu poate fi altul decât cel care este dar – din păcate – trebuie optimizată și eficientizată activitatea pe orizontală întrucât există o ruptură între vârful piramidei și baza acesteia la fel cum există și dificultăți de dialog. Mai știe cineva cine sunt membrii partidului din teritoriu, cine sunt liderii loco-regionali ? PSD se exprimă acum doar prin ”portavoce” respectiv unii lideri de opinie ce fac afirmații contradictorii. Atâta timp cât echipa de conducere nu ”cântă” în aceeași formație este greu de coordonat un partid reprezentativ pentru marea majoritate a populației paupere. Mi-ați putea spune pe cine reprezintă orice parlamentar ajuns cu votul electoratului care apoi își schimbă partidul precum haina ?

  Apreciază

 3. Inovatia domnule Nastase nu neaparat dupa dex dar dupa practica poate fi un surub nou la un ansamblu care scartiie sau un adaos presupus nou care ar duce carul mai departe. De multe ori inovatiile au fost trucuri vechi readaptate !

  Ghita, ca sa nu mai dezinformaezi si sa ai cit pe ce corectitudine in reperele tale pro PSDRiste , dar sa vezi situatia reala a industriei romanesti in anul 1994 , te rog , si pentru remember il rog si pe dl. Nastase sa revada hotarirea de guvern 441 din 22 Iulie 1994.
  Citind lista rusinii in care ajunsese industria romanesca in numai 4 ani s-ar putea sa ai vreun soc asa ca ai mare grija pentru ca numai dupa patru ani de guvernare PSDRista aproape toata industria romaneasca era hranita din bani publici sper ca si dumneata dar si alte persoane care denatureaza adevarul istoric sa-si revina !
  Deci este inutil sa-ti mai amintesc situatia dezastruasa a rafinariilor, cum a ajuns Rafo , Darmanesti, Petro-Midia, UMC Resita , Carboxim,,UPSOM, Carbid Tarnaveni, Tractorul,sa de banci de mare anvergura … lista ar fi de peste 600 de intreprinderi unele in faliment altele in miini murdare, cum s-au taiat si vandut pina in 1995 chimia, siderurgia, flota,industria textila …….le vezi pe toate la pomana publica in legea de mai sus, toate capusate toate in cvasi faliment!
  Asta-i zestre primita de clasa politica si alti sau aceiasi rechini economici ascunsi sub mantaua CDReului au continuat dezastrul acestei tari.
  Dupa dumneata si poate si dupa dl. Nastase totul a inceput de la mijloc si nu de la inceput ,Eu stiam ca inginerii calculeaza incepind de la cifra unu si nu omit 1990,1991,92,93,94,95 !
  Ce s-a intamplat dupa anul 2000 am spus mai devreme!

  Apreciază

 4. Din păcate văd că aceasta galceavă aduce numai prejudicii acestui partid. Nu ştiu ce calitate intelectuală au ceilalţi organizatori dar cooptarea lui Vanghele Almanahe în conducerea acestui partid, nu va aduce decât prejudicii imaginii sale. Eu nu m-aş regăsi într-un astfel de partid care are măcar un personaj de genul Almanahe cultură. E bun să ţipe şi să înjure, Acest lucru îndepărteză oamenii de bun simţ de porţile partidului. Dacă nu sunt membru PSD se datoreză faptului că organizaţia în care mă puteam înscrie beneficiază de serviciile unui lider local de teapa Vanghele dar mult mai rău.
  Nici cu Ponta la conducere nu mi-e ruşine! Datorită ambiţiilor sale unii membri de seamă ai PSD, cei care i-ar fi putut fi adversari, au intrat la închisoare nevinovati sic.(vorba târgului), iar alţii sunt protejaţi în continuare. Greşeala mare cu auto-suspendările (Vanghele&co) făcute în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, au făcut ca noi alegătorii să gândească astfel: „a, i-a dat niţel pe bară dar dacă câştigă îi ia înapoi”. Apoi atitudinea arogantă din timpul campaniei dar şi de când a fost numit Prim Ministru, credinţa că eleste alesul lui Dumnezeu, a dăunat imaginii sale fiind privit de simplii şi cinstiţii cetăţeni (tot mai puţini) ca un om ce i-a păcălit. Dacă mă întrebaţi de ce nu intru în PSD şi să încerc să schimb ceva, vă spun că teama de ridicol mă opreşte, pentru că nu voi putea ajunge niciodată într-o funcţie de decizie nici măcar la nivel local. Unele greşeli ale tinereţii atunci când am iubit prea mul femeile, dar şi faptul că tot atunci mă împrietenisem cu Bahus mai mult decât trebuie m-ar putea face ţinta unor atacuri murdare. Cei care au ignorat astfel de intâmplări au ajuns departe pentru că lipsa de bun simţ i-a făcut să ignore astfel de reproşuri. Nici cele 60 de zile petrecute în beciurile securităţii nu m-ar încălzi prea mult. Acelea nu sunt trecute ca o condamnare.
  Îmi cer scuze pentru lungime comentariului!

  Apreciază

 5. Descurajant , descurajant pentru patura subtire de profesiuni liberale si intreprinzatori urbani care sustin PNL … pentru cei ce vad in PNL lui Alina Gorghiu partidul familiei Bratianu , apogeul din 1920 al Romaniei Mari recunoscute international ( in afara Ungariei si URSS ) si boom-ul economic din anii 1930 …
  PNL de astazi este unul din cele mai corupte partide , afaceri de coruptie scabroase – minstru de finante – Remes – mituit cu … carnat de porc , ministru de interne -David – care ia mita in sediul Ministerului de Interne , Ovidiu Silaghi mutul si transparentul ministru al transporturilor , Chiliman … si pe cati am uitat ? Este coruptia putrida a guvernarii CDR din anii 1997-2000 … si ce trebuie sa fie in partidul protejat de anchete , PDL , stiind ce s-a descoperit cand PDL , singur , a decis sa se arate – cazurile primarului de la Cluj si deputatul -agent imobiliar iubitor de Kenya de la Galati …
  In locul ineficacelui si pantomimului Ponta , agresivul si putin inteligentul Predoiu ?

  Apreciază

 6. Vsile,

  in primul rand daca copilul se murdareste nu il arunci la gunoi ci il speli. Apoi nu e recomadabil ca e frica sa nu ti se murdareasca copilul sa nu ii dai nici sa manance nici sa bea …

  Apoi mai lasa fanetzia. Rafinariile au ajuns intr-o f proastra sitiatoe ca urmare s astradaniilor CDR iste..

  In fine taoerea a avut loc in tiimpul reformei CDR. Amintesc decat de exemplul hilar al benzinelor de extractie . Ca de abia dupa oferta ungureasca prea competentu guvern Ciobea a aflat ca se producea asa ceva si ca era nevoie de asa ceva . Sau de episodu si mia curios al ofertei ungiresti in ce priveste „intretinerea” elicopterelor care fusesera fabricate in RSR.
  In fine dupa cate se scria atunci exact in ziua in care guvenru Cuorbea lua marile decizii .. holurile sediul guvernului erau pline de misti dornici sa incheie contracte prin care sa vanda Romaniei benzina de extractue, ata, carice samd

  Oricum poti sarbatori – concetatenaul tau favorit a scapat de dosarul Flota …

  Apreciază

 7. Au ajuns la Boc! Fostul ministru Gabriel Sandu declara ca ii dadea lunar, bani gheata, cate 300000 de euro lui Emil Boc, care erau se zice, bani pentru partid. Acum devine explicabila insistenta PDL de a fuziona, stergerea urmelor.

  Apreciază

 8. Fiur Vasile

  Sittings of the Chamber of Deputies of April 8, 1997

  Relevant paragraphs for the following query:
  Speaker: Mitică Bălăeţ

  1. Intervenţii ale domnilor deputaţi:
  1.4 Mitică Bălăeţ – despre „cazul Lepşa” şi imperativele unei politici pronaţionale;

  Domnul Mitică Bălăeţ:

  Domnule preşedinte,

  Domnilor deputaţi,

  În ziua de joi, 28 martie a.c., în Piaţa Centrală din Braşov s-a întâmplat un fapt foarte grav, un semnal de alarmă pentru Parlamentul nostru.

  După cum ne-au arătat mijloacele de televiziune, unul dintre colegii noştri, deputatul Sorin Lepşa, secretar al Camerei Deputaţilor , a fost agresat de mulţimea celor peste 12.000 de oameni adunaţi acolo. Compasiunea mea pentru domnul Lepşa, pe care îl cunosc şi personal ca un om de toată isprava. Mă bucur nespus că este acum printre noi şi că, slavă Domnului, este sănătos şi nevătămat. Aceasta nu ne scuteşte pe noi de o judecată a faptului în sine ci, dimpotrivă, ne obligă şi mai mult.

  Se cuvine să observăm mai întâi că, pe acelaşi loc, în Piaţa Sfatului din Braşov, cu 10 ani în urmă, a fost molestat un primar comunist, de către o mulţime asemănătoare. Mulţimea era şi atunci, ca şi acum, înfometată, terorizată de nişte măsuri antipopulare. Diferenţa? Aceste măsuri veneau atunci din partea unui regim comunist dictatorial, rupt de realităţi. Acum, ele vin din partea unei „puteri” ţărănisto-usediste-udemeriste, care vrea să aplice economiei noastre naţionale o „terapie de şoc”, dictată din afara ţării, mult mai ruptă de realităţile noastre decât însăşi dictatura ceauşistă.

  În măsura în care terapia de şoc, aplicată de Occident prin intermediul organismelor sale financiare, F.M.I., Banca Mondială şi altele, nu a adus nicăieri decât foamete şi distrugeri, în măsura în care acum, după 8 ani de experimentare negativă a acestei terapii de şoc asupra ţărilor din Estul Europei, nu înţelegem de ce Guvernul Ciorbea şi actuala putere din România mai stăruie să înfăptuiască, atât de zelos, această terapie de şoc, condamnată de înşişi oamenii lucizi ai Occidentului. Iată, cităm, în acest sens, din concluziile unui studiu publicat în revista americană New Left Review (nr. 213/septembrie-octombrie l995) de către cunoscutul economist Peter Gowan: „Din punct de vedere economic, modelul terapiei de şoc a produs o prăbuşire economică pe care Sachs (este vorba de cel ce a lansat această teorie) nu a prevăzut-o; o criză fiscală cronică (pe care Sachs a pretins că o va depăşi); o performanţă iniţială a exporturilor care a demonstrat potenţialul competitiv al întreprinderilor de stat ( pe care Sachs le-a considerat fără speranţă); o explozie a importurilor care a prejudiciat economiile, în loc să le stimuleze redresarea; o prăbuşire a investiţiilor în locul unei creşteri de investiţii; o reducere a consumului, în locul creşterii economice prin export; câteva picături de F.D.I. (este vorba de Fondul de Dezvoltare Industrială) în locul unui potop. Totuşi, sistemul profesorului de economie, de constrângeri şi stimulente – subliniez – deci de constrângeri şi stimulente – pentru a atrage guvernele din est spre terapia de şoc şi pentru a le manipula sistemele politice – subliniez încă o dată, a manipula sistemele politice – a fost un remarcabil succes, cel puţin în stadiile iniţiale ale programului”. Acum nu ne mai aflăm în stadiile iniţiale ale programului, ci către sfârşitul său. De aici o anumită grabă, pe care nu o înţelegem, la actualul nostru Guvern.

  Având în vedere toate cele de mai sus, nu înţelegem de ce Guvernul Ciorbea şi actuala putere din România mai stăruie să înfăptuiască atât de zelos această terapie de şoc, când rezultatele ei negative se văd pretutindeni în jurul nostru: foametea din Bulgaria, războiul civil din Albania, subjugarea economică a ţărilor din Grupul de la Vişegrad, uriaşele mişcări greviste revendicative din Rusia. Vrea acelaşi lucru Guvernul Ciorbea şi în România?

  Evenimentele din ziua de joi, 28 martie anul acesta, de la Braşov, sunt, în acest sens, un grav semnal de alarmă. Distrugerea zootehniei româneşti după planul ASAL, iniţiat de Banca Mondială şi care i-a adus pe oamenii din agricultură în Bucureşti, constituie un alt semnal de alarmă. Aceste semnale de alarmă se înmulţesc pe zi ce trece.

  Sâmbăta trecută, 5 aprilie, am fost în comuna Borcea din marginea Bărăganului: 12.000 de suflete, 8.000 de braţe de muncă, din care cei mai mulţi sunt şomerizaţi în ultimul timp prin distrugerea complexelor zootehnice şi a fostelor IAS-uri. Dintre aceşti şomeri, cei mai mulţi sunt fără pământ şi cu câte 5-6 guri de copii în casă, cum mi s-a spus. I-am găsit aşteptând parcă ceva, în mijlocul comunei. Ţi-e şi ruşine şi frică să dai ochii cu ei.

  Fiecare dintre noi putem să ne aflăm în situaţia domnului Lepşa, dacă nu şi mai rău … şi chiar Parlamentul nostru, în ansamblu. Iată de ce îi sfătuim pe colegii noştri de la putere, apropo de Piaţa Sfatului din Braşov, să renunţe de urgenţă, cât mai este timp, la „terapia de şoc” pentru România, concepută prin cabinetele occidentale în vederea distrugerii economiei noastre naţionale, vinderea pământului şi colonizarea ţării, şomerizarea şi înfometarea populaţiei noastre, spre profitul lor, al celor bogaţi şi super-bogaţi şi nesătui până în măduva oaselor.

  Să nu uităm niciodată, domnilor, că o populaţie înfometată şi înnebunită de chinuri şi de nevoi are totdeauna dreptul moral să se revolte şi că aceia aflaţi la putere, indiferent de culoarea lor politică, indiferent dacă sunt comunişti sau ţărănişti, sunt condamnaţi implicit, fiindcă nu vin în întâmpinarea nevoilor populaţiilor pe care pretind că le conduc.

  Iată de ce, domnilor de la putere, vă chemăm la o analiză lucidă, cât mai e timp, a rezultatelor nefaste, care deja încep să se vadă, ale drumului greşit pe care aţi apucat.

  Pe noi ne interesează stabilitatea economică şi politică a ţării, în primul rând, indiferent de partidele politice care se află la putere. Tot ce se întâmplă astăzi la noi ne arată că „terapia de şoc” nu este o soluţie pentru România. După cum subliniază deja oamenii lucizi din Occident (studiul din care am citat mai înainte vi-l putem pune la dispoziţie) trebuie să ne bazăm mai mult pe noi înşine, pe revigorarea forţelor capitalului şi capitalismului nostru naţional, pe agricultura noastră, pe industria noastră, atâta câtă este, pe apărarea spiritului lor de competitivitate, fie şi numai pentru piaţa noastră internă, pe dreptul la muncă şi la o viaţa mai bună al acestui popor.

  Politica fiecărui partid este obligată în momentul de faţă să se ridice la imperativele unei politici pronaţionale flexibile şi inteligente, care fără să se închidă în sine, să filtreze mai bine ceea ce vine rău din afară.

  Iată, de ce, domnilor, vă chemăm să veniţi alături de noi, oameni şi partide, indiferent de culoarea dumneavoastră politică, în Marea Alianţă pentru Renaşterea Patriei. Vă punem la dispoziţie atât chemarea, cât şi o adeziune în acest sens. Nu avem prejudecăţi. Fiţi cu toţii bine veniţi în gândul şi în inima noastră!

  Apreciază

 9. @Vsile

  Dragă domnule Viorel Grigorenco, sper că nu te vei supăra că-ţi folosesc în comentariile mele numele real, dar pretinzi că eşti un om onest, fără părţi întunecate sau umbre în viaţa personală şi sunt convins că n-ai de ce să stai acuns, să te temi. Motivaţia pe care mi-o aduci când te întreb dacă maşina parcată în faţa casei tale este cea cu care ai fost implicat (ca victimă) în accident („aici pe blog avem atatia talibani”) mi se pare mai mult decât hilară, tu fiind unul dintre cei mai mai „talibani” prezenţi acuma pe blog, Tu însuţi te adresezi fără consimţământul lui „blogideologic” cu numele real, Filipaş, şi multe alte persoane oneste postează sub numele real.
  Dragă Viorele, m-am întrebat ce se întâmplă cu tine de eşti atâta de excesiv de prezent în spaţiul virtual, tu fiind ocupat până peste cap cu sugerea banilor din contracte cu statul prin firma pe care o conduci.
  Într-un final mi-a căzut fisa, Fecioru-tu Cătălin (realizând în ce hal de degradare ai ajuns şi că devii un pericol pentru rentabilitatea firmei) te-a trecut forţat în şomaj de la conducerea afacerii. Rămas fără jucărie, cu sentimentul inutilităţi şi nevolniciei ai hotărât să-ţi exporţi ipocrizia, turpitudinea, ura şi nesimţire pe blogul domnului Năstase.
  Că ai hotărât aşa nu mă miră cunoscându-ţi antecedentele. Mă miră însă că domnul Năstase n-a înţele mare lucru din ceea ce i s-a întâmplat şi te lasă pe tine şi pe alţii aproape asemănători ţie să zburdaţi în voie în casa sa, pângărid-o cu fel de fel de mizerii şi acuzaţii nefondate şi de-a dreptul distructive.
  Mă opresc deocamdată, dar în limita timpului la dispoziţie şi a bunăvoinţei gazdei la moderare vom mai vorbi despre cine ai fost şi esti tu.
  Să auzim şi de bine!

  Apreciază

 10. http://www.paginademedia.ro/2014/01/cati-romani-au-vazut-finala-top-chef-antena-1-pe-locurile-3-4-in-audiente/ Antena 1, pe locurile 3-4 în audiențe, cu emisiunea finala Top Chef. @Mihai Gâdea. Ca să fi ajuns pe locul 1, era nevoie de narativul bine construit. Vedeți aici ca exemplu rețetele culinare scrise de Păstorel Teodoreanu. Dar, în lipsă de geniul culinaro-literar al lui Păstorel Teodoreanu, narativul chef -ului trebuie să se bazeze pe ideologia fiziologică. Vedeți geniul francezului Jean Anthelme Brillat-Savarin, prezentat chiar de el în cartea Fiziologia gustului (Physiologie du goût). De asemenea, pentru modernitate și românism, inspirația din ideologia (în mare parte fiziologică) a lui Constantin Dulcan este foarte utilă.

  Apreciază

 11. Ponta, Nu-i Nevoie Sa Comentezi Cum Il Scapa DNA Pe basescu…

  …asa cum ai declarat la intrebarea jurnalistului referitor la inchiderea dosarului Flota. Este suficient sa declari ca ai fost incompetent atunci cand in calitate de procuror, mare sef al corpului de control al primului ministru, ai constatat disparitia a juma’ de milion de dolari manariti de traian, mita de la Klavness pentru mineralierele date pe daiboj. Tu cand ai facut ancheta nu ai avut la dispozitie documentele justificative conform carora basescu a platit suma aceasta asiguratorilor? Ce fel de procuror poate trimite in judecata (era sa zic un om) pe basescu atata timp cat nu exista probe, dimpotriva documentele de la dosar dovedesc ca basescu a platit asigurarea asa cum ne spune fara drept de replica DNA? Ba, cat va mai bateti joc de noi?

  Sunt comandant de nava si traiesc cu nostalgia navelor purtatoare de tricolor (nu este nimic bombastic aici) pe care mi-am facut ucenicia pana la brevetul de Capitan de Cursa Lunga, nave pierite pe doi bani datorita unor neica nimeni care au profitat de prostia romanilor.

  Tu, ca sef de guvern, nu ai nostalgia dosarelor intocmite in calitatea ta de procuror?

  Sa va fie rusine!

  Apreciază

 12. Intr-un interviu acordat ,,Jurnalului National”, Victor Ponta spune ca nu comenteaza deciziile inst..(pardon) institutiilor Justitiei (de ca si cum DNA ar face parte din ,,Justitie”).
  Il intreb: Cum asa, Victore, nu comentezi, din moment ce ai afirmat cu cateva minute inainte ca ,,Je suis Charlie” (?!).
  Pai daca esti Charlie, mai Victore, ma asteptam sa spui ceva, cu curaj, despre faptul ca judecatorul Toni Grebla este acuzat de DNA taman …a doua zi dupa ce CC decide iarasi ca Bog Brother este neconstitutionala (!).
  Curat – murdar, nea Iancule.
  😉

  Apreciază

 13. PSD ca PSD dar ce ziceti de d-ul Ponta ?

  Daca nu s-ar preciza de fiecare data ca e presedintele PSD -ului as face pariu ca e PDL-ist sau ca e blat cu ei . Efectiv se comporta ca unul de-al lor …

  Ponta ori e paralizat de frica si depasit total de evenimente ( in acest caz imi cer scuze si imi pare rau pentru el ! ) ori e omul sistemului si a luat parte la cea mai mare cacealma din istoria postdecembrista : cea cu Dreptate pana la capat si Jos Basescu !

  Am votat si voi vota PSD-ul dar aceasta atitudine de acceptare a abuzurilor si de noncombat a d-lui Ponta mie imi naste foarte multe semne de intrebare …

  Oricum , din punctul meu de vedere , tara asta e terminata ! Este un stat politienesc odios , condus de straini prin tradatori si prin cele mai stupide si mai slugarnice slugi ! O tara de tradatori , de securisti , de idioti , de praduitori si de penibili !

  In aceasta tara nu va fi bine niciodata ! Cel mai bun lucru pentru romani ar fi sa plece unde vad cu ochii … Ceea ce cred ca voi face si eu ! Mi-e scarba de fiecare zi petrecuta in tara asta !

  Ma uit cu uimire ce personaje ajung in prim planul politicii romanesti ! Videanu , Vanghelie , Iohannis , Blaga , Anastase , Gorghiu , Gieuana , MRU , Predoiu , Falca , Ponta , Oprea , etc.

  Toti sunt oamenii SISTEMULUI !!! Iar unii dintre ei n-au fost in stare nici sa-si faca o facultate ca lumea ! Alo , madam Gorghiu …

  Niste ciumeti de cea mai joasa speta care toata viata lor au plimbat hartii dintr-un birou in altul , au cochetat cu serviciile , au trait pe banii statului si n-au facut NIMIC concret in viata lor !!!

  Papagalii astia conduc Romania ! Si prostii de romani spera de la astia sa ne fie mai bine !

  P.S. Ma intreb si eu cum poate d-ul Ponta sa asiste la macelarirea PSD-ului de catre DNA ? Pardon , de d-na Kovesi , sageata lui Macovei … Cu atat mai mult cu cat e procuror . Cum poate sa asiste impasibil la târârea in noroi a colegilor de partid ?
  Dansului i se pare ca ceea ce face DNA este justitie ?
  Privind din afara , parca DNA-ul s-a infiintat numai pentru PSD .
  Si glumele alea de acuzatii , stenograme aruncate la presa , discreditari , etc.

  Apreciază

 14. http://www.lemonde.fr/planete/article/2015/01/22/pres-de-la-moitie-de-la-croissance-urbaine-se-fait-dans-les-bidonvilles_4561791_3244.html Aproape jumătate din creșterea urbană a lumii se face în bidonvilluri. Aceasta înseamnă creșterea galopantă a entropiei în lume (măsura fizică obiectivă a fenomenului de creștere economică). Este ceea ce spunea și economistul român Nicolae Georgescu-Roegen în urmă cu trei decenii.

  Apreciază

 15. Daca vreti un exemplu de exprimare sintetica si clara , va recomand scrisoarea deschisa adresata ministrului transportului de forumul Peundemerg dedicat infrastructurii rutiere , feroviare , aeriene , fluviale si maritime a Romaniei .
  Trei pagini , 800 de cuvinte .
  Pe scurt – transparenta CNADR – autostrada Bucuresti Ploiesti a costat o jumatate de miliard de euro . Nu este valorificata pentru ca de doi ani s-a abandonat , cu varii pretexte , prelungirea autostrazii in Bucuresti . De ce ?
  Competenta CNADR .
  S-a pierdut déjà , prin intarzierea desemnarii castigatorilor ( inca neanuntati din septembrie ) , finantarea segmentelor transilvanene ale A3 prin fondurile POST – 2007 – 2013 , pierdute defintiv . Daca guvernul Ponta desemna castigatorii Campia Turzii – Targu Mures in regim de urgenta , Romania putea atrage fondurile POST 2007 – 2013 , astazi pierdute .
  Autostrada Comarnic – Brasov – speranta ca va fi finantata prin concesiune nu este realista .Concesiunea imaginata de dl Ponta costa 8,95 miliarde de euro ! De ce nu se finanteaza santierul prin fonduri sindicalizate , o data prin fonduri europene ( sectorul este eligibil ) odata prin fondurile disponibilizate in urma finantarii retroactive de catre UE a Arad Timisoara si Cernavoda Constanta si odata prin imprumuturi BEI ?
  Dl Rus vorbeste de MasterPlanuri care costa 28 de miliarde de euro . Bugetul maxim alocat investitiilor in infrastructura de UE Romaniei e de 3,7 miliarde de euro . De ce dl Rus nu face previziuni bazate pe date reale , si nu fanteziste ?
  Eu mi-am pierdut orice speranta ca in guvernul Ponta , de la venirea lui in mai 2012 , ar exista o vointa de a dezvolta infrastructura acestei tari .
  Cumpararea clientelei celei mai oropsite , prin pomeni , fara a o ajuta sa se dezvolte , si mentalitatea guvernului Ponta de ” vedem de azi pe maine ” ineaca orice alta perspectiva .
  Va recomand documentul doar ca exemplu de sinteza si inteligenta .

  Apreciază

 16. Ion D. Sârbu (în iarna lui 1985) : “Mă tem de o haitizare a ţării mele.” Citatul este MOTTO la un eseu de Adrian Majuru. Care mai zice, invocându-l, și este o alegere corectă, pe genialul I.D. Sârbu: +Viaţa culturală în România seamănă cu un “Culturicid”, dus printr-o politică “lucidă şi raţională”. Se poate trăi foarte bine “fără cultură, presă, umanism. Fără reviste, literatură, arte, spectacole. Fără religie, fără ideologie, fără politică chiar”. Într-o astfel de societate se cunosc două lumi care trăiesc paralel, fără să se cunoască: “cei care mai au acces la cîte un mic secret de stat şi cei care trăiesc aidoma muştelor”. Şi astfel speranţa “în viitor a neamului nostru” a ajuns să depindă “de eventualii autodidacţi care, pe ascuns, liber, citesc şi învaţă alfabetul elementar al condiţiei umane”.+ SURSA http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2011/07/mahalaua-care-ne-pierde-2/

  Apreciază

 17. Periculozitatea ideologiei lui Julian Săvulescu (http://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Savulescu), profesor universitar de bioetică undeva în Străinezia. El este autorul cărților „Human Enhancement” și „Enhancing Human Capacities”. În esență, pentru adaptarea omului la VIITOR, Julian Săvulescu propune crearea „omului nou” cu ajutorul medicamentelor de sinteză și al tehnologiei. Deci „omul nou” va fi un cyborg fericit http://lesclesdedemain.lemonde.fr/sante/l-amelioration-morale-une-obligation-pour-demain-_a-11-4692.html

  Apreciază

 18. Centru,

  Dumneata chiar credeai ca liberalii pot face exceptie de la regula? Cine sunt acesti liberali nu indivizi in acceptiunea generala de
  oameni din noul politic romanesc care au erupt in 1990. Citi liberali autentici exista acum?
  Dumneata ai vazut vre-un liberal autentic mort sau in viata imbogatit dupa anul 1990? Vorbesc de autenticitate , Radu Campeanu, Quintus …?

  De la aceasta idee doresc sa pornesc vorbind in general de politic de politicianul roman , indiferent daca este din PSD,PNL , taranisti nu mai sunt, PPC sau ce mai e, doresc sa vorbesc de toata clasa politica crescuta ca niste ciuperci sub mantaua rosie a domnului Ion Iliescu.

  Cei mai instariti oameni romani la inceputul anului 1990 erau oamenii din sistem , instariti intr-un fel sau altul adica mai bogati decit noi restul.Averea lor asa zis mare nu depasea ,in cele mai multe cazuri agoniseala unui ,muncitor de la uzinele Mercedez, in schimb potentatul activist,director ,secretar de partid putea profita peste masura pina la abuz de sistem.
  Mai exista o patura care profesional abuza si ei de oferta si probabil erau
  chiar mai bogati decit activistii de partid.
  Responsabili de unitati comerciale, marinarii de la cadet la comandant,lucratorii de sorgine SRI sau nu din comertul exterior ,groparii si cam atat!
  Restul , fara lumina , fara caldura, fara lapte , carne ,unt, oua, pasaport aveam bani sa platim in rate un apartement o masina si inca ne mai ramanea ceva …si pentru un CAR!
  Din aceasta patura ,dupa 90 au aparut , „cei trei sute” de top , sau cei citeva zeci de mii de politicieni.
  Pentru ca sa faci politica nu iti trebuie numai timp iti trebuie si bani ,si de aici fuga dupa averism , compromisul si mizeria politicianului de tip nou!
  Parca este o mare diferenta in agoniseala in ani , curata sau „necurata” a acelora din vest care sub masca timpului si-au avansat chiar si pe cale filiala odraslele in politica pe cind la noi acest lucru ar fi crime de les majestee!

  Dumneata chiar consideri ca caltabosul si vadra de cocirt ,pe care a primito REMES este o spaga si nu o razbunare politica a unui sistem politic mafiot?
  Vadra de cocirt si caltabosul le primea si sute, mii de profesori , nu si Luminita Arghire ,de la parintii de la tara ai copiilor pe care si ii repartizau frateste profesorii in cancelarii , si nimeni nu a facut puscarie pentru asa ceva.
  Pai dupa principii similare a fost condamnat si Adrian Nastase , pentru cele mai ieftine termopane din lume , acelea chinezesti , cind in acleasi timp au falimentat si disparut , transporturile feroviare si navale , sub mandatul dublu a lui Traian Basescu si acesta nu este gasit vinovat nici cel putin de abuz in serviciu!!

  Apreciază

 19. Victor Ponta spune ca, daca nu exista dialog cu opozitia pe chestiunea autostrazilor, el nu demareaza lucrarile la tronsonul Comarnic-Brasov (!).
  Incep sa cred ca Ponta este pe zi ce trece tot mai timorat, poate ca l-a intimidat si asazisul presedinte ,,constitutional” care sustine ca el nu poate sa faca nimic din ce a promis, fara Predoiu in calitate de premier (sic!)
  Asta e Romania, stimati colegi ? Da, din pacate. O tara care nu-si merita suveranitatea. O tara in care nu exista stat de drept, ci, institutii de forta, nedemocratice, capabile sa ameninte pana si Curtea Constitutionala
  Afirmam, poate si sub impulsul dezamagirii si frustrarii, ca cel mai bun lucru pe care putea sa-l faca Victor Ponta, presat de PSD sa candideze impotriva vointei sale si in contra votului din 2012 (prin care romanilor li s-a promis Ponta-premier si Antonescu-presedinte), ar fi fost sa demisioneze din toate functiile, IMEDIAT (adica a doua zi) dupa alegeri.
  Unii, mi-au sarit in cap, dar se pare ca am avut dreptate.
  Victor este tot mai timorat (adica, se apropie de izul de pisicutz), inghesuit intre un PSD nereformabil si o opozitie nepregatita care vrea sa-l indeparteze la momentul ales de ea (opozitia), fezandand interpretarea ca votul a fost si un blam administrat de cetateni vis a vis de calitatea guvernarii, chiar daca acest guvern a fost si este, dupa parerea mea, unul din cele mai bune guverne postdecembriste. Oricum, unul din cele mai responsabile fata de cetateni, institutii si parteneriate.
  Dar vorba smecherului Liviu Dragnea: ,,perceptia conteaza”.
  Daca este asa, Liviule, nu inteleg de ce nu-ti asumi, in parte insemnata, esecul in alegeri. Zambesti candid in fata camerelor, de ca si cum ai fi ingerul Gabriel care vesteste pacea…nici vorba de pace in Romania.
  PSD a gresit ca nu s-a retras de la guvernare imediat, pentru a lasa, implicit, ,,noul” PNL in offside. PNL stie ca nu poate face nimic in plus, este complet nepregatit si lipsit de viziune (compus din aceiasi politicieni cunoscuti de toata lumea), de aceea trage de timp si ataca autist din opozitia comoda, mai concret, pentru a submina si decredibiliza la maximum actualul guvern pana la momentul oportun. Populismul gretos si iresponsabil manifestat in raport cu profitorii care si-au luat case si masini de lux pe franci, denota ca in Romania nu exista, in fapt, decat o singura ideologie: ideologia demagogiei.
  Daca are demnitate, Ponta trebuie sa lase sefii locali ai PSD sa decida impreuna cu Geoana, Vangelie si cei care si-au batut joc de romani in 2010, respectiv, 2012. Sa vedem daca le convine. (Z)
  Victor a inghitit prea multe jiginiri, cat totii premierii ultimilor 25 de ani laolalta.
  Basta, Victore.

  Apreciază

 20. Domnule Pandele,

  Imi pare rau dar trebui sa va contrazic , si pe dumneavoastra.

  Stanga adevarata de sorginte comunista este functionala doar in dictatura, alte „stangi ” care se aproprie de centru stanga sunt stangi liberale!

  Colegul de luat in ras pentru abnegatia oarba, spune apropo de stanga „Victor a inghitit prea multe jiginiri, cat totii premierii ultimilor 25 de ani laolalta. „Basta, Victore.!

  Airea ca sa se afle in treaba ,o mare ineptie, sa pupincurizezi pina la erotism asemenea prostie!
  Pai pe actualul om al domnului Ponta , tot Victor si el tot PM l-a injurat Basescu si norodul si de mama dansului ,in plen , si pletitudinea fortei intelectuale a lui Traian si…..ai luat dumneata ZEV , vreo atitudine?
  De nea Nicu Cocirt sau cinzeaca ce sa mai spun mi-au bagat si mie cu forta zevii de atunci acest cuvint in vocabular , dar oare sa fi fost Adrian Nastase ferit de jigniri , mai colosale ,cu mult mai murdare , unele curate plasmuiri ?

  Nu in mod sigur nu un plagiator a fost jignit , nu acela sub a carui domnie s-a nascocit o lege pentru plagiatori.Pe fapte sau pe neimpliniri a fost criticat , si pentru prieteniile cu unul sau cu altul ,nasi, prenasi amici de iesiri extravagante ,dar cred eu ca cel mai „pretuit” PM a fost micutul Boc , hartia de toilete a lui Traian Basescu sau apa acestuia din buda!

  Apreciază

 21. ZeV

  Cu toata consideratia, parerea mea este ca PSD nu a avut niciun „esec” la prezidentiale. Adevarul este extrem de simplu: Ambasada nu l-a vrut pe Ponta presedinte!
  Si de ce ar trebui sa ne deranjeze atat rezultatul masluit de la prezidentiale, cand guvernarea este a PSD? Are cine sa-i cobeasca! De ce sa le facem jocul?

  Apreciază

 22. Adrian B.
  ianuarie 22, 2015 la 8:10 pm

  Din pacate, asa este, DNA este Directia Nationala AntiPSD. Si asta, tot cu binecuvantarea Ambasadei. Si eu cred ca s-a umplut paharul si Ponta ar trebui sa reactioneze ferm, indiferent de riscul personal. Daca insa e vorba de risc pentru Romania? Nu stiu, intreb…
  PS Eu personal, dupa episodul de tip Ilf si Petrov cu exportul de carne de strut in Rusia, nu as mai tine seama nici macar de Romania!

  Apreciază

 23. ZeV

  Nu stiu daca Ponta a „a inghitit prea multe jiginiri” INSA asta face parte din fisa postului si vine la pachet cu limuzina si celelte beneficii colaterale….Si este bine sa te gandesti la ele (jigniri, dusmanie samd) INAINTE sa acepti sa devii „cineva” – in cazul de fata premier.

  Insa ce te faci cu cate am inghitit noi ailalti? Noi aia care votam cu OSD de pe vremea cand Victorelu „golanea” prin Zona Marian Munteanu?! Noi care l-am dus la victorie – o victorie cat casa! pe care nu a stiut sa o gestioneze!! A se vedea si USL a fost ca ligrul: un animal mare, bleg şi inutil din Adevarul … A avut în Parlament o gigantescă majoritate de 70 la sută. Si cu asta in spate imediat s-a gandit la UDMR (care a dat si sinsitrul Sanatatii care a desfiintata spitale) Avea O majoritate şi o legitimitate apte să mute munţii, dar care nu au fost folosite la absolut niciunul dintre marile proiecte pe care ţara le aştepta. care s-a incotzopenit in „coabitare” adica recunosterea unui droit de regard prezidential. Sa continui despre ligrul (ne)Victor(ios): Din regionalizare au rămas doar câteva dâre trasate cu carioca de Liviu Dragnea pe nişte hărţi. Din marile proiecte de infrastructură au rămas tot nişte hărţi mâzgălite, doar că desenator a fost Dan Şova. Proiectul de modificare a Constituţiei, moşit de Crin Antonescu, s-a înecat în apele Veneţiei, la Comisia din aceeaşi localitate, dar a picat şi examenul de la Curtea noastră Constituţională. Iar proiectul de descentralizare, scris de acelaşi Liviu Dragnea, a fost atât de defectuos conceput, încât CCR i-a dat cu el în cap.(Citeste mai mult: adev.ro/nijm8f)

  Insa dupa cate imi aduc aminte 3 din astea 4 „proecte” (descentralizare, modfificarea Constitutiei, regionalizare) „cerute” cica de „tara” nu prea era chiar prioritate USLista .. si cred ca majoritatea PSD ista nu prea are mare chef de „regionalizare” . Timp pierdut degeaba cand se puteau face alte cele …

  Asta imi zice ca de fapt Ponta (cel ne)Victor(ios) doreste [prea mult un ” PSD reformabil” ca sa faca pe plac altora. Nu electirilor sai care s-au vazut cam ….. prin acce[tarea gazelor de sist si bataia primita de jandarii guvernului Ponta (!) si prin reconfrimarea Kodrutei care a cam alergat votacii PSDei .. Se pare ca „pisicutu” (mare cat juncanu ca asa este ligrul!) este cam influentabil si , scuze labil.
  De un par d’egzamplu la inceputu’ campaniei prezidentiale , plin de individie fata de ascendenta „apuseana” a lu’ Iohanescu s=a „lauta” si el cu radacini mai vestice – albaneze si italiene. Ca apoi sa se dea urmas „pur” a lu’ Burebista. Scuze dar asa ceva nu se face – caci este vorba despre „identitate” – ori daca „ala” cu buletinu in mana are 2 opinii diferite .. ce poate crede boetu eletcor sireacu?!

  Apoi ar mai fi gasca ce-l inconjoara. Zici Sova .. „bun” baiat bun. Singira nelamuire ce o am este ce cauta el in guvern? Sau de Ghita ce sa mai zicem? Pesemne ca ei doreau sa „reformeze” PSD …Cum sa iti zic cu asa preteni te poti lipsi de dusmani!

  Si ar mai fi de o cestie sa zicem fragilitate pisica … Dupa ce si-a „ibunatatit” „CV” ul cu te miri ce (cestia cu Catania) si aretras a fost cestia cu doctoratu. Acu se leapada el de doctorat … INSA eu atunci ptr ce am fost injurat un postac comunist ca Bizonul turbat îmi mai scapă câte una – lasă că o merită el la cât căcat mănâncă. sau bizoane, troll trist, impacheteaza-ti cazuistica de smenar cam laut apararea Tontacului?!
  Sa nu mai zic ca imediat dupa perderea prezidentiei a intrat intr-un „con de umbra” …. Nu se face asa … mai ales in momente dificile cnad trebuie „supravegheata retragerea”.

  A si iar despre cei care il inconjoara, consgliaza samd cei care ca si tine Afirmam…ca cel mai bun lucru pe care putea sa-l faca Victor Ponta … ar fi fost sa demisioneze din toate functiile, IMEDIAT (adica a doua zi) dupa alegeri” Ce cautati voi in politica bre?! Voi l-ati „facut” .. voi si tata socru!!! Si cand ati zis despre mine ca sunt PAP .. asta pregateati lu Ponta!!

  Apreciază

 24. Cautand una dau peste alta … care este in astepatre din septembrie 9, 2012 ora 5:30 pm :(nevoia de solidaritate cu Dragnea)

  Dedicatie ptr Tonta inVictor asistent de vocatie

  Si-a facut damblaua cu Rus . Damblaua costa .. mai ales cand te musca de mana, iti baga cutitu in spate. Acu dvostra dle AN imi cereti sa fiu solidar cu Dragnea … insa geaba sunt io solidar cand Rus baga cutitu in spate … ca sa zic asa il “da” pe Dragnea si pre Tont – Bacania Libertina :Ioan Rus spune cum l-a presat Ponta să dea alte cifre la referendum – dupa ce comite o tradare curat central orrorpeana gen porco-doicesc la adresa aliatului : Revista Kamikaze Ioan Rus: „Domnul Antonescu se grăbește și va pierde foarte mult, poate chiar totul“ visand poa la presedentie ptr el sau Dancu.
  Dvoastra si Tontu ala mic ati ales sa fiti solidari cu Rus .. azi vine mustrarea : ţal Codruta!!! folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite adica voturi ptr demiterea Legitimului ….

  PS .. poate puneti acu. Nu de lata da l-ati auzit pe Kaiser ca vrea alt gubern …

  PPS . Nu e nevoie sa se agite unii ptr „reformarea OSD” Are Kodruta grija!!!

  Apreciază

 25. Satya Nadella, director C.E.O. la Microsoft : “Progresul nostru industrial este punctat cu momentele creării de categorii noi. Windows și calculul holografic au apărut exact în asemenea momente.”

  Apreciază

 26. …Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a lansat două licitaţii pentru „realizarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare a spaţiilor de servicii” aflate pe tronsoanele de autostradă Cernavodă-Constanţa, varianta de ocolire Constanţa, Autostrada Transilvania (Gilău-Turda-Câmpia Turzii), Bucureşti-Ploieşti, Nădlac-Sibiu-Piteşti. Cu alte cuvinte, CNADNR abia se află în stadiul în care urmează să realizeze studii care să justifice construcţia unor spaţii de servicii pe aceste tronsoane. Valoarea celor două contracte este estimată la circa 1,1 milioane de lei…
  (www.zf.ro)

  Va sa zica zecile de milioane de euro cu care s-au platit studiile de fezabilitate pentru bucatelele de autostrazi mentionate nu au inclus si spatiile de servicii, desi terenul exista deja, chiar imprejmuit pe multe locuri, ca doar a fost expropriat. Nu e nevoie decat de licitarea alocarii catre firme private. Cel putin asa se vede de la mine, in calitate de contribuabil.
  Ma rog, o avea nevoie reforma PSD de ceva bani si de unde altundeva daca nu de la autostrazile (sic!) lui Ponta si Sova?

  Apreciază

 27. În privința lui Ioh, nu-mi displace faptul că se consultă cu partidele (mi-a plăcut masa consultărilor), că e sobru, civilizat, că nu e mahalagiu ca Băsescu. În mod cert e un progres față de Băsescu.
  Ce nu-mi place:
  1. E ca un cyborg, ca un robot japonez din cei prezentați la expoziții, umanoid care vorbește sacadat, cu e-urile finale prea deschise. Spre deosebire de robot care spune scurt și clar ce are de spus, Ioh spune lung și redundant foarte puține. Îmi dă impresia că nu e autonom, că e conectat la un calculator care îi livrează textul.
  2. Vrea guvern PNL, vrea schimbarea majorității, lucru care contrazice rațiunea decalării prezidențialelor de parlamentare. Dacă el și PNL vor președinte și majoritate de aceeași culoare, să schimbe Constituția în așa fel încât președintele să fie ales de Parlament ori de câte ori se schimbă majoritatea.
  3.Vrea guvern PNL ca să-și realizeze programul de țară. Președintele nu trebuie să aibă niciun program de țară. El veghează la buna funcționare a instituțiilor, la respectarea legilor, mediază, reprezintă.
  Am în continuare principii liberale, sunt tot mai puțin PNL-istă, consider că guvernarea e bună, a aplicat și politici liberale, nu vreau alegeri anticipate, nu vreau ca președintele să tragă după el majoritatea și s-o impună.

  Apreciază

 28. @Vsile

  Dragă domnule Grigorenco şi Viorel (probabil după înaintaşii olteni ai mamei, căci după ai tatălui s-ar fi potrivit Vitalie sau Volodea), declari ritos mai sus: „……dar oare sa fi fost Adrian Nastase ferit de jigniri , mai colosale ,cu mult mai murdare , unele curate plasmuiri ?”
  Răspunsul este categoric „NU!”. Dar tu ştii foarte bine acest fapt, fiind unul care l-ai jignit şi calomniat pe domnul Năstase cu cea mai mare vehemenţă şi perseverenţă.
  Ai colportat pe net în diverse locuri (forumul JN, Intersecţii, Noul forum JN, încercarea personală de blog şi probabil şi în alte spaţii.) o presupusă biografie a gazdei, prin care afirmai că dumnealui este romm şi ca atare nu trebuie să ajungă preşedinte. Ai publicat şi presupuse fapte reprobabile în care ar fi fost implicat pe vremea studenţiei. Ai aderat, susţinut şi răspândit sintagma „Năstase patru (şapte) case”. Dezlănţuit şi furios l-ai acuzat pe PM Năstase să a furat toată Delta prin intermediul lui Bittner, afirmând că prsonal ai intrat în posesia unor dovezi certe de la faţa locului. L-ai acuzat că a privatizat fraudulos petrolul ţării şi mita i-ar fi fost depozitată în bănci din mările Chinei. Ai colportat materiale care „demonstrau” imensa avere acumulată de familia Năstase prin corupţie. Eu cred că prin aducerea repetată de către tine în spaţiul virtual a unor astfel de mizerii, ai contribuit în bună măsura ca judecătorii de la CSJ să fie încurajaţi să-l califice pe domnul Năstase ca „simbol al corupţiei”. De fapt, tu şi în prezent, pe propriul său blog, îl acuzi mai voalat, este drept, de corupţie pe domnul Năstase. Cu câteva fire mai în urmă ziceai: „Decât cu un Băsescu cinstit, mai bine era cu un Năstase corupt.” (citat aproximativ), sau „Acest Marius Oprisan este totusi un produs ……… al dumneavoastra personal ” şi exemplele ar putea continua fără număr.
  Nu-l înţeleg pe domnul Năstase cum te suportă pe blogul dumnealui. Tu eşti un duşman acerb, cu o veche istorie în spate. Ar trebui să-ţi interzică definitiv accesul şi pe ID, şi pe IP şi chiar şi pe caracteristicile stilului de redactare, căci tu greu renunţi la obiectivul de a ataca decisiv gazda si orientarea de stânga. Acesta este motivul pentru care insulţi cu mârşăvie pe toţi comentatorii care sunt sau par de stânga sau doar simpatizanţi ai proprietarului blogului. Indiferent de vârstă, sex sau profesii îi faci comunişti sau securişti. Ai avut mizerabilul tupeu să o ataci până şi pe doamna Criticos, un model de decenţă şi cumpătare în toate comentariile sale. Ai apelat la aluzii de o bădăranie extremă, pe care doar la slinosul Sile le-am mai întâlnit. În fapt voi doi semănaţi din multe puncte de vedere. Amândoi lipsiţi de caracter, amândoi cu înfăţişare decrepită, amăndoi cu afaceri ancorate şi la ţâţa statului, el prin garnizoana MApN, tu prin MAI.
  Dragă Viorele, despre cât de ne-comunist şi ne-securist ai fost tu, cu altă ocazie.
  PS: Zadarnic vrei să-ţi ascunzi faptele şi-i ataci nedrept pe Marcus şi pe Cârcotaşu pe fire trecute şi cu mai puţină audienţă. Să ştii că ei n-au nicio implicare (în fapt eu am cam rupt de multişor legătura cu ei), iar de mine nu scapi decât dacă nu sunt lăsat să trec la moderare. Am oareşce experienţă negativă cu moderarea.

  Apreciază

 29. Cind delatoarul ajunge polip se numeste codat Mumu sau Marcus.

  Vechiul dar FRUSTRATUL coleg de navala a lui Bachus Traian , dupa ce publica date strict confidentiale pentru care eu nu am sa-l urmaresc in justitie ,inunda imund alte false informatii false informatii privind incercarile mele de a-mi crea blog sau mai stiu eu ce alte mesetesugarii securiste pe care dansul in comunismul bolnav nu le percepe ca critici si le primeste ca informator si delator de la sursa!

  Eu nu ascund domnule faptul ca l-am criticat pe Adrian Nastase, dar eu de cealalta parte nu pot fi parte din inhibitorul de sorginte comunista , trasatura se pare politico-genetica la aceia care glorifica un trecut fara sa regandeasca pasii gresiti pe care i-a facut.
  Stiu sigur ca nu l-ai votat pe Basescu asa cum facut acela a carui idee o pretuiesti chiar daca a despartit cu o virgula la fe la tine ce nu se desparte!

  Eu atat iti cer , in memoria sotiei, in amintirea unor ani in care functionai totusi normal, sa te abtii , DACA MAI AI CEVA NORMAL IN TINE ABTINE-TE DE LA GOLANII. Daca mai ai o samanta care misca cu celeritate gandul , cel putin in memoria raposatei, sau pentru a nu-ti murdarii numele copiilor , incearca sa-ti stapanesti ura, si mizeria care ti-a inundat terasa!

  Eu inca o data doresc sa-ti amintesc ,marea diferenta, nu de greutate dintre noi, pentru ca observ tempi pasati , tempi….
  Uitam ajutorul imens financiar pe care l-am facut pentru tine , uita-l complet(apropo te-ai gandit citi ani ai trait cel putin moral din oferta mea?) , adu-ti insa aminte ca atunci cind un carcotas te-a zugravit , suburban cind ti-a amentintat si jignit copii, Vasile a fost singurul , absolut singurul care te-a aparat, unde iti era prietenul la nevoie se cunoaste Florin!

  Reciprocitatea unei relatii civilizate , da chiar recunostinta , cel putin formala , se pare ca la tine Marcele nu depaseste la fel ca si in cazul lui Florin , sarutul unei vipere!

  PS.
  Pai inca o data ca tot spune derbedeul de georgica ca-i fac reclama gratuita, daca Luminita , Carcotasul sau cel putin tu primesti ca pozitiva oferta lui Ban sa mi dea madularul in gura , si voi toti prin tacere va asociati cu individul… ce calitate morala mai are doamna Arghirie, „Carcotacul ” sau dumneata domnule Marcel. Tu accepti asemenea mesaje pe propriul blog?
  Faptul ca ati acceptat marea realizare a unui derbedeu, va aratat calitatea de ieri de alaltaieri din totdeaune , dar nu si din viitor, acolo inca mai puteti!
  Asta este valoarea ta Marcele, pacat de fete!

  Apreciază

 30. @ George Ban & ZeV:

  Mulțumesc, domnilor, dar cred că aprecierea se datorează faptului că avem unele păreri comune.
  În privința membriei mele, nu mă mai simt „parte” a partidului. Am zis că ies dacă intră Băsescu sau Udrea, sau dacă se face o înțelegere cu ei, însă s-ar putea să ies și fără „contribuția” lor. Mă mai gândesc. În orice caz, rămân liberală în cuget și simțiri, chiar dacă „uneltesc” să-mi vând afacerea.
  Drept să vă spun, aș vrea un guvern de uniune națională, ca să nu mai latre nimeni aiurea de pe margine. Numai când ești „pe treabă” vezi ce se poate face și ce nu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.