Despre cetățenie

În esență, cetățenia definește legătura juridică între o persoană și un stat. Conținutul acestei legături este precizat în constituții, unde figurează drepturile și obligațiile corelative.

Titlul II al Constituției României, de exemplu, este intitulat „Drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale”. În acest fel, sunt „operaționalizate”, în concepte de drept constituțional intern, drepturile omului.

În ceea ce mă privește, statul român – prin câțiva dintre judecătorii săi – stabilind o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani (la care, luni, DNA a cerut să se adauge un spor de 1 an) – mi-a afectat libertatea individulă (art.23) și diverse alte drepturi: libera circulație (art.25); desfășurarea vieții familiale (art.26); dreptul la informație (art.31 – interdicția accesului la internet); libertatea întrunirilor (art.39); dreptul de asociere (art.40); dreptul la grevă (art.43 – cu excepția „refuzului de hrană”); libertatea economică (art.45) etc.

Ceea ce se cunoaște mai puțin este faptul că, pe lângă pedeapsa cu închisoarea, și pentru perioada ulterioară executării acesteia, cele două complete de la ICCJ, conduse la judecătorii Livia Stanciu și Ionuț Matei au adăugat și pedepse complementare, pentru încă 5 ani (în total, deci, 9 sau eventual 10 ani, începând cu 2014!) Care sunt interdicțiile din pedepsele complementare ce mi-au fost impuse (conform art.64 din vechiul cod penal)?

a)    dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice;

b)   dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat;

c)    dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Singurele interdicții care nu mi-au fost stabilite figurau la literele d) și e): drepturile părintești și dreptul de a fi tutore sau curator. În rest…

În afară de aceste interdicții, în urma condamnării (inclusiv prin adăugarea, la completul de recurs, condus de Ionuț Matei, a unei infracțiuni de corupție – care altfel nu există!) mai apar 10-20 de interdicții pe care le-am sintetizat (parțial) în ceea ce am scris pe blog sub titlul „Ce nu are voie să facă Gică Popescu”.

Prin toate aceste interdicții: îmi sunt afectate drepturile electorale dar și dreptul la muncă (art.41 din Constituție – activitatea didactică, activitatea parlamentară sau dreptul la imagine – art.30).

Ascultând-o, luni, pe reprezentanta DNA care cerea un an de închisoare în plus, m-am gândit că, după 24 de ani de muncă în slujba statului, din conținutul legăturii de cetățenie, mai rămâne pentru mine doar obligația de a plăti contribuțiile financiare (art.56 din capitolul referitor la „îndatoririle fundamentale”).

Așa încât de ce v-ar mira faptul că „m-am gândit, la un moment dat, să renunț la cetățenia română”?

PS 1. Oricum, consultând Legea cetățeniei române (Legea 21/1991) am constatat că se poate aproba renunțarea la cetățenia română doar pentru persoana care „nu este învinuită sau inculpată într-o cauză penală ori nu are de executat o pedeapsă penală” (art.27 lit.a). Așa că rediscutăm subiectul ăsta peste 10 ani…

PS 2. Vreau să vă aduc aminte cum s-a procedat în alte țări atunci când au existat acuzații legate de finanțarea campaniilor electorale – cazurile Kohl, Chirac, dar mai ales Alain Juppé – condamnat la 1 an închisoare cu suspendare și care a putut candida imediat (după ce a ținut câteva luni cursuri în Canada) la postul de primar de Bordeaux iar în toamnă ar putea ajunge președinte al UMP.

50 de gânduri despre “Despre cetățenie

 1. Domnule profesor,

  Ati uitat sa mentionati diferenta dintre Alain Juppé si dumneavoastra:

  Alain Juppé NU a impiedicat sfasierea Romaniei si nici pierderea Ardealului…..

  Probabil ca daca Alain Juppé ar fi „comis” cele mai sus mentionate…ar fi beneficiat de aceeasi pedeapsa ca si dumneavoastra…..

  Stergerea dumneavoastra din societate acum cat si in viitor…este o lovitura sub centura…care arata de fapt „gravitatea” faptelor de care sunteti „vinovat”….dar nu si…inculpat…..

  PS. Stiu m-am exprimat u….n pic complicat…dar cine trebuie va intelege……

  Apreciază

 2. Punctul de contrapondere a absurdului este calificarea acestei stări drept stare de drept.

  Să presupunem că totul, dar absolut totul este adevărat, corect, meritat, aşa cum se cuvine şi că la modul plenar, conştiinţa ta acceptă această realitate ca stare de iure şi de facto, cea mai bună stare cu putinţă, deoarece corespunde ideii de dreptate pe care ai slujit-o toată viaţa.

  Fiind în acest punct, ar trebui să te trezeşti mâine dimineaţă senin, conştientizând ecoul interdicţiilor pe care ţi le-ai provocat de bună voie şi nesilit de nimeni, dar obligat de un minus informaţional, sau de o ipoteză de gândire care te-a obligat să manifeşti comportamentele care te-au adus aici.

  Dacă vei reuşi acest exerciţiu, vei descoperi propoziţia care va corecta şirul determinărilor cauzale în realitatea de facto şi ÎN MOD OBLIGATORIU, noua construcţie mentală va genera o noua realitate.

  Eu rămân la convingerea că scaunul de preşedinte al Romaniei ar trebui să fie ocupat incepând din acest mandat de acel om din Romania care are competenţa şi experienta necesare echilibrării statului de drept şi bunăstarii cetatenilor.

  Tu, nu?

  Apreciază

 3. Aflat luni în fața instanței pentru contopirea pedepselor în dosarele Zambaccian și Trofeul Calității, Adrian Năstase a spus că s-a gândit să renunţe la cetăţenia română (cotidianul.ro)

  Iata inceputul unui articol al Luizei Vasile, articol care a oferit jurnalului cotidianul.ro ocazia de a filtra la greu opiniile, iar bugurilor partizani prezidentiali ocazia de a scrie fraze care dau evenimentului si declaratiei alte sensuri. De ce? Deoarece vorbele lui Adrian Nastase ar trebui sa declanseze o cu totul alta discutie, deloc pe placul aparatului romanesc de represiune.
  Afirmatia lui Adrian Nastase, in masura in care este adevarata si media romaneasca nu fabrica o stire cu ajutorul instrumentelor cunoscute (trunchieri de fraze, scoateri din context, alterari de sensuri si multe, multe altele), este o afirmatie, conform relatarii de mai sus, facuta in fata echipei de judecatori. O afirmatie, deci, cu valoare juridica si politica si care trebuie, in opinia mea, luata ca atare. O parcurgere a listei de drepturi si libertati din constitutie ne arata repede ca, din lista drepturilor si libertatilor specifice cetatenilor romani nu i-a mai ramas mare lucru, poate dreptul la greva (43), libertate economica (45), drepturile si libertatile ramase lui Adrian Nastase fiind, in marea lor majoritate, drepturi si libertati ale omului si pe care justitia romana nu le poate suprima nici unui om fara repercursiuni internationale. In urmare, lipsit, practic, de o suficienta parte dintre drepturile si libertatile specifice cetateanului roman, Adrian Nastase are, practic, un statut foarte apropiat celui de apatrid. Ceea ce ar fi trebuit sa deschida o discutie despre ce inseamna a fi cetatean roman, despre drepturile si libertatile specifice cetatenilor romani, deosebit de cele generale ale omului, despre cat de usor sau greu se respecta si se supenda ele si despre care ar fi drepturile si libertatile care ar putea fi ingradite sau suspendate. In opinia mea, ingradirea drepturilor si libertatilor cetatenesti pentru cetatenii romani, fie ei si condamnati, este facuta prea usor. Daca ii iei unui cetatean dreptul de a fi ales, de ce sa ii iei si dreptul de vot? Daca ii iei unui cetatean posibilitatea de a fi numit intr-o functie, de ce sa ii iei si posibilitatea de a fi ales, daca suficienti cetateni il considera bun intr-o anumita pozitie? Care este sensul luarii tuturor drepturilor electorale unui cetatean, la care se adauga si luarea dreptului de exercita o functie publica numita, iar, in subsidiar, ii este interzisa si exercitarea mai tuturor functiilor private? Ce asteptam in urma unor astfel de masuri? Nu cumva ne indreptam, fara sa recunoastem, catre comportamentul comunist pe care atat il hulim? Ce se intampla cu detinutii politici, in comunism, dupa perioadele de inchisoare? Le erau suspendate drepturile politice, specific cetatenesti si le era permisa doar exercitarea profesiunilor care implicau munca fizica, cel mai adesea munca necalificata in constructii; iar, daca securistul era surprins in toane bune, putea da o aprobare pentru exercitarea, de exemplu, a profesiunii de fotograf. In ceea ce priveste punerea in practica a gandului marturisit al lui Adrian Nastase, cred, conform celor pe care le-am scris mai sus, ca aceasta nu ar face decat sa oficializeze ceea ce neoficial deja se intampla.
  Comentatorii de subsol, fie ei naimiti, fie alienati, incearca (si reusesc!) sa mute discutia facand o serie de echivalente pseudologice: gand = fapta, apatrid = cetatean strain, apatrid = parasirea Romaniei ( cu banii din furturi!),…Le ofer acestora sansa unui comportament alienat, deoarece chiar ieri am avut la posta urmatoarea intamplare: dupa ce am stat linistit la coada cam 15 minute, am ajuns si eu in fata oficiantei si am rugat-o sa imi puna un plic, ceva mai voluminos, recomandat. Dupa ce s-a miscat destul de lent, oficianta a incheiat formalitatile si a rostit pretul: 57 de lei. La care am intrebat-o daca au scumpit serviciile, deoarece imi cere, dupa parerea mea, un pret dublu fata de cat ar trebui. Ea a zis ca sa ii cere calculatorul ( Calculatorul marturiseste – fost un film al lui Gopo). Dupa ce s-a fosgait alte cateva minute, oficianta a zis ca si-a dat seama ca pretul cerut inainte era pentru trimitere cu confirmare de primire (care dubleaza costul) si a rostit noul pret, 39 de lei, pentru o combinatie de servicii neceruta de mine si anume recomandat+par avion. I-am amintit ca i-am cerut sa imi preia o trimitere postala recomandata si a inceput sa zica, cu acelasi ton ca mai sus, ca o scrisoare recomandata se pune acum obligatoriu par avion (adica tu nu stii ultimele noutati) ceea ce calculatorul ( invocatul universal) o forteaza sa faca. Dupa care i-am oferit scuze, mi-am cerut plicul inapoi si i-am spus ca voi merge la un alt oficiu postal, la care nu am avut astfel de probleme. Ceea ce m-a intrigat a fost reactia urmasilor mei de la coada. Acestia, desi nu au asteptat mai mult decat mine in stagiul de a ajunge in fata oficiantei, au devenit repede nervosi si, in loc de a vedea limpede situatia, au inceput sa ma acuze pe mine ca ma zgarcesc la cativa lei (milionarii de ei!), ca ei stau la coada ( de parca eu nu stausem), ca isi pierd vremea. Au refuzat cu obstinatie ceea ce era evident si anume faptul ca oficianta abuza de statutul ei, incercand, sub diferite pretexte, sa imi tarifeze servicii pe care nu le ceream. Lucru care s-ar fi putut intampla oricaruia dintre ei, iar reactia corecta era sa ii atraga oficiantei atentia corect sa isi faca datoria corect si fara greseli, pentru ca nimeni sa nu isi piarda timpul. In loc de aceasta, am avut de a face cu o opinie publica alienata, preocupata numai de eliberarea cat mai rapida, oricum, puteam sa si mor acolo, era mai bine, a locului din fata ghiseului. Nici o judecata corecta a situatiei, doar sa isi rezolve ei problema. De aceea le ofer si sansa alienarii ca opinie publica, referitor la comentarii ale lor. Pare ca nimeni nu se gandeste ca articolul ( si comentarii la el!) arata ca Adrian Nastase este inca urmarit si inregistrat in procese (desi nu mai este persoana publica) si ca este infierat pentru ca a spus ceea ce a gandit. Ideal ar fi :

  ARTICOLUL 29
  (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

  (2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc

  Real, a redevenit actuala prima regula a pentalogului de sub comunism: “daca gandesti, atunci nu vorbi!”.

  Sunt lasati sa vorbeasca si laudati aceia care nu gandesc.

  Apreciază

 4. D-le Nastase,nu anii de detentie sunt importanti,ci interdictiile de dupa conteaza.De aceea s-au zbatut sa va dea atatia ani cat sa obtineti perioada de interdictie sociala cat mai mult timp,sa nu deveniti o amenintare pentru Basescu si ai lui.Dar si mai urat este ca au primit ajutor de la aliatii nostri democratici si civilizati!!!Asta patim cand lasam sa ne rezolve problemele de POLITICA INTERNA altii!Cel care tipa mai tare si mai strident,chiar daca injura,va primi ajutorul cerut!

  Apreciază

 5. Dupa deja cunoscutul caz al francezului Depardieu doar rusii ar putea sa va acorde „on spot” cetatenia .
  De cealalta parte raman nauc de optuzitatea legii promovate chiar de dumneavoastra sau mai precis de PDSR si nu de atat de blamata conventie si ma / va intreb adica unui condamnat politic ii este refuzat dreptul de a renunta la cetatenie?

  Apreciază

 6. Am inteles ironia amara despre „renuntarea la cetatenie”, cu siguranta ca niciun om rational nu a inteles-o altfel. Locul va este aici si acum, pe scena politica, iar acest fapt se pare ca starneste fiori, de s-au gandit sa va mai apese cu inca un an de privare de libertate… Probabil ca Germania si Franta nu sunt state de „drept”, daca acolo se intampla invers decat in Romania (iar lucrul asta ne-a fost actualizat si ieri, de catre al treilea indoctrinator).

  Apreciază

 7. Eu inteleg de ce sunt ofuscati unii cu privire la declaratia „m-am gandit sa renunt la cetatenie”.
  Statul, ca partener al meu, considera ca am gresit si, in baza justitiei lui, ma condamna. Este ok, este dreptul lui.
  Dar eu, ca cetatean, am dreptul sa ma simt nedreptatit, in baza ideii mele despre justitie. Si este dreptul meu, sau ar trebui sa fie, sa condamn, intr-un fel sau altul, statul.
  Sau sa renunt la parteneriatul dintre noi.
  Si eu m-am gandit sa renunt la cetatenie cand „a luat” basescu alegerile in 2009. Nu am vrut sa ma identific cu statul in care presedinte era basescu.

  Apreciază

 8. In primul rand sunt sigur ca nu ati stat prin alta tara suficient, fara sa aveti aceste drepturi o vreme… va spun eu, nu fac doi bani, sunt povesti pt platitorii de impozite… Aceste drepturi sunt naturale, nu le ofera statul, care insa ar trebui sa le respecte tot asa cum respecta apa, aerul, la care ai tot asa, dreptul natural, odata nascut…

  Apoi, dvs nu ispasiti o condamnare ci platiti o pedepsire, asta-i altceva! Cauza este victoria obligatorie a dreptei in 2004 si dupa, din motive globaliste, o stiti prea bine, iar dvs inca reprezentati un pericol major… Se accepta stanga doar in masura in care „colaboreaza” corespunzator, adica dezamageste, ori dvs. nici nu ati concepe asa ceva nici acolo, in celula… De ex., cate masuri de stanga iau azi partidele de stanga? Niciuna, dar motiveaza ca ei practica o stanga de centru, adica un vax inconsistent doctrinar, insa adaptabil, orice numai functii si de aici restul, sa le mai iasa…

  A treia, nu puteti primi atatea numai dintr-o parte, orice ati crede… Sa fim seriosi, extragerea dvs din marea politica convine absolut tuturor mediocrilor, si cam asa sunt toti in vremurile astea… V-au pedepsit toti si nu v-a sustinut nimeni, asta-i realitatea si rezultatul… Sigur, dupa 24 de ani au invatat si ei sa se poarte, sa vorbeasca, mai mult sa se imbrace, in fine, macar unii, nu insa sa gandeasca, aici isi conserva toti starea decembrista si dupa cum vedem, lipsa de idei si de competenta este totala…

  In sfarsit, nu sunteti sarac, asa ca piederea acelor drepturi si libertati n-ar trebui sa va afecteze, lasati-le lor sub perspectiva DNA-ului… Ar trebui sa studiati asiduu cum sa iesiti mai repede caci viata e scurta iar familia va asteapta, indiferent ce demersuri ar presupune asta si cum le-ar interpreta papagalii… N-as vrea sa vad ca de acolo, de sub lovitura, se detaseaza mai repede Becali decat dvs…. Pana la urma concretul conteaza, nu ceea ce cred oamenii, desi suntem dresati de mici sa judecam astfel…

  Apreciază

 9. Si in sfarsit, astazi tara nu mai este condusa de parlament, de presedinte, de guvern, nici macar de catre statul de drept, azi tara este condusa de sistem care isi primeste comenzile din alta parte, unde ar mai fi locul dvs. in acest peisaj??? Azi e nevoie strict de paiate ingenue, doar acestea sunt sprijinite si promovate, priviti-i si convingeti-va, n-au nici o vointa, nici o logica, si fac orice… Si cand te gandesti ca astia-s totusi cei norocosi…

  PS. Scuze, plecase…

  Apreciază

 10. Asa se intampla cand faci parte dintr-un popor vegetal, dintr-un popor incapabil sa-si pretuiasca, sa-si promoveze si sa-si apere valorile. Si se mai intampla si pentru ca nulitati fudule si invidioase, pigmei din politica, justitie, cultura si media au fost constienti de inferioritatea lor in raport cu PREMIERUL, PROFESORUL de DREPTsi INTELECTUALUL Adrian Nastase si nu s-au lasat pana nu l-au anihilat 😦

  Apreciază

 11. Dl Nastase va aduc aminte : pe cine nulasi sa moara , nu te lasa sa traiesti. Cel care a condamnat Romania la 10 ani cu executare trebuia stors ca o lamiie cind l-ati avut in mina ! Viata este cruda si iata cum a evoluat situatia!

  Apreciază

 12. Asta cu cetatenia am priceput ,va rog imperios explicatine ce atribitiuni are un ministru de justitie ,la ce e neces?O alta intrebare ,-Stanciu Livia ,in fata cui raspunde pentru faptul ca ea insasi nu respecta legea?????!!!!!!!

  Apreciază

 13. Domnule Nastase,
  Spuneti asa:

  „[…] cazurile Kohl, Chirac, dar mai ales Alain Juppé – condamnat la 1 an închisoare cu suspendare și care a putut candida imediat (după ce a ținut câteva luni cursuri în Canada) la postul de primar de Bordeaux iar în toamnă ar putea ajunge președinte al UMP.”

  Ati fost atat in Germania cat si in Franta. Sunt convins ca stiti foarte bine cum e sistemul de justitie in aceste tari. O intrebare: unde anume, dupa parerea Dvs., e justitia (mai) independenta de factorul politic: in Franta, Germania sau in Romania? Ca daca e sa ma gandesc la Rusia, acolo te poate si impusca daca te iei de tov. Putin sau, in general vorbind, de Putere (v. cazul Annei Politkovskaia). Daca Dvs. considerati ca in Franta si Germania justitia nu este independenta de factorul politic sau ca e mai independenta in Romania, atunci trebuie si noi sa procedam ca acolo, ca-n Franta si Germania…
  De ce lor – Kohl, Chirac, Juppe – nu li s-a intamplat ce vi s-a intamplat Dvs.? Pentru ca in tarile lor (in cazul pe care il discutam: Franta, Germania) nimeni, inclusiv din cei ajunsi la Putere, nu poate „sa te faca” in Justitie (sau e foarte greu sa poata asa ceva), in schimb in Romania se poate intampla foarte usor oricand.

  Apreciază

 14. Cumplit de trist!Domnul Agelic are dreptate.În România nimeni nu mai judecă cu capul din dotare ,şi nu judecă în general.Este de ajuns să spună cineva o mojicie,să facă o nedreptate ca ceilalţi să o preia şi să o arunce în spaţiu virtual sau nu ,spre a arăta tuturor cu câtă mânie proletară înfierează el corupţia,numai că persoana fiind cam mioapă nu reuşeşte să sintetizeze esenţialul,de data aceasta vina este închipuită,iar omul ăsta este ţinut după gratii fără probe,doar aşa să arătăm noi ce muşchi avem.

  Apreciază

 15. Din pacate Dvs a trebuit sa ajungeti la inchisoare pentru a constientiza ca cetatean ca nu aveti decat dreptul si onoarea de a va plati taxele. Noi, restul, stim pe pielea noastra de mai mult de 20 de ani ca poate fi si mai rau de atat, daca ai ghinionul sa ajungi la mila statului (de drept) esti terminat. Sunt foarte multi care desi si-au platit corect taxele toata viata, sunt condamnati la saracie si boala, de exemplu, altii, desi au studii superioare ajung maturatori in piete … si nu ducem lipsa de exemple. In tot acest timp, Basescu si slugile sistemului securist s-au umplut de bani, evident ca de destepti ce au fost, … si au platit la taxe de au murit de ras. Dl Nastase, in primul rand sunteti OM, pe urma ortodox si abia la sfarsit cetatean roman, la cetatenie va puteti gandi cu umorul Dvs caracteristic si chiar puteti renunta … ca tot va raman primele doua si sunt mai importante.

  Apreciază

 16. Caraghiosii aia doi care conduc Ucraina ( Yatzeniuk si Turcinov ) sunt din acelasi film cu Traian Basescu si Monika Makovei : aceleasi priviri de oameni nebuni , aceeasi dementa , aceeasi perversitate … Cred ca provin de la acelasi ospiciu !

  In cateva zile vor acuza toata Ucraina de terorism … 🙂

  Apreciază

 17. […] Apropo de “banditii aia rosii” si “nu am inteles ca isi impart in jumatate tara si continua ce ne-a aratat PSD din 2000 pana in 2004, ce a dus pe noi culmi Basescu si regimul sau asa-zis reformator”, interesant este ce scrie chiar “banditul principal” din perioada amintita de liderul liberal, Dl. Nastase, in recenta postare de pe blog: […]

  Apreciază

 18. Imi pare rau domnule Nastase, dar de mult am impresia ca romani nu mai sunt un popor, ci o populatie. La referendumul din 2012, cand am vazut participarea masiva, am mai trait o speranta – ea a murit odata cu salvarea de catre americani si europeni a lui Basescu. Se mai simte cineva cu adevarat cetatean al acestei tari? Ma indoiesc. Pe un cetatean ar trebui ca JUSTITIA SA-L APERE si Nu sa-l oprime. Justitia este pentru cetatean o LOTERIE si nu un templu al dreptati. In momentul in care procurori nu mai sunt ”parchetari”, ci devin o institutie privilegiata care DICTEAZA sentinte s-a dus pe apa sambetei DEMOCRATIA. In momentul in care solutiile date de ICCJ se ordona de la o ambasada, tara aia este COLONIE. In 1959 i-am scos pe rusi din tara, acu i-am bagat pe americani. Consecinte? Priviti la toate tarile ocupate de americani cam cum arata. Dupa al doilea razboi mondial am fost intr-un fel ocupati de rusi (tot sub acoperirea unei aliante militare – Tratatul de la Varsovia). Acum ne-am rugat noi sa fim ocupati. Guvernele, presedintele, nu le mai alegem noi, ci se targuiesc la Washigton cu o oarecare contributie a Bruxellului. Votul nostru? Hahahaha….manipulat si uneori chiar furat! Din 1996 votul nostru a inceput sa conteze tot mai putin, iar din 2004 cred ca nu mai conteaza.
  Ca sa ma simt cetatean al Romaniei ar trebui sa fiu mandra de conducatori mei (si nu sunt), ar trebui sa simt ca mi se respecta drepturile mie si concetatenilor mei (si nu simt), ar trebui sa simt ca Justitiaa face dreptate (si NU cred). Cum poate fi dreapta o justitie in care procurori sunt mai presus decat avocati sau devin peste noapte din acuzatori judecatori la ICCJ. Ce justitie poate imparti domana Livia Stanciu, fost procuror comunist? Cine ii poate schimba mentalitatea? Dar domn Selaru?
  Cu ce am mai ramas noi, cetateni? Cu tricolorul si o Constitutie tratata ca gioarsa de presedinte si uneori chiar de CCR?
  Imi vine sa ma invelesc in tricolor si sa plec aiurea – oriunde unde sa nu mai vad cum s-a degradat statalitatea Romaniei.

  Apreciază

 19. PS
  Ultima condamnare a fost data ca sa nu puteti in 2015 sa va intoarceti la conducerea PSD, care in cazul in care Ponta devine presedinte nu mai are nici un lider serios care sa tina partidul in frau. Cred chiar ca se temeau ca ati putea deveni premier sau candida la presedentie cu succes prin 2019…ca romanii nu sunt prosti. Oricum prima tinta era PSD. De data asta chiar sunteti victima colaterala.Fara dumneavoastra il pot faramita si distruge. Eu tot mai sper ca Ponta sa nu candideze pana nu va gasi un lider pentru PSD si la ora asta nu vad nici unul. Sa nu va ganditi la Dragnea ca mor de ras. de ce credeti ca v-au interzis drepturile pe 5 ani? Pe aceasta perioada este gandit planul de distrugere ireversibila a PSD:

  Apreciază

 20. DNA si SRI nu sunt doar cele mai performante insitutii ale statului roman dar exceleaza si la capitolul imagine si comunicare.Nu degeaba se bucura de aprecierea si incredrea majoritatii romanilor,(umar la umar cu SMURD,Pompieri si BOR).
  Salriatii de la antena 3,depun de vreo 10 ani eforturi consistente de decredibilizare a institutiilor mentionate mai sus,iar efectul este exact pe dos.
  Mai mult,si-o fura de fiecare data atunci cand se intampla o actiune ”spectaculoasa”,(spectaculoasa din cauza televiziunilor care se isterizeaza ori de cate ori mascatii ”umfla” pe cate cineva),marca DNA&SRI.
  Fie ca este vorba de alesi locali saltati de mascati la prima ora a diminetii sau prefecti,profesori,judecatori,medici de la spitalul de arsi,oameni de afaceri,moguli de presa,etc,etc,antena 3 intra in fibrilatii si se apuca sa le ia apararea,acuzand ca este vorba de abuzuri si aratand cu degetul spre ”politia politica” a lui Traian Basescu.In general,cu totii sunt nevinovati,(sic!).
  Cei de la DNA ii lasa sa se desfasoare,o zi sau chiar si doua,dupa care livreaza catre media stenograme atat de evidente si compromitatoare pentru cei ”umflati”,incat toate argumentele anterioare ale salariatilor voiculescului,practic se prabusesc.
  In cazul judecatorului spagar si corupt,Stan Mustata insusi Dan Voiculescu a cazut in plasa DNA,grabindu-se sa-i ia apararea intr-o conferinta de presa.
  A doua zi,o tara intreaga a aflat cum Mustata isi negocia parandaratul,(bulioanele),tocmai intr-o toaleta unde din cand in cand tragea apa la wc.
  Tare sau ce? 🙂

  Apreciază

 21. Chiar atunci când îi invocăm pe cronicarii noştri în ajutor, sîntem imediat învinuiţi de anti-Semitism ! Cu atât mai frecvent se întâmplă aceasta de-i chemăm pe Ideologii noştri primari! Care în esenţă sunt ideologii naţionalismului românesc. De exemplu, Scrierile politice ale domnului nostru Mihai Eminescu sunt şi acum intens prohibite ! De aceea mă feresc să citez din articolele sale politice. Dar în ce fază sunt considerate acum textele scrise de către Ioan Eliade Rădulescu, unul dintre pruncii români quintesenţiali? Lecţia de răstălmăcire cătră bietul rumân în ce-i priveşte valoarea şi personalitatea a fost intens predicată de alogenii Lazăr Şăineanu şi Paul Cornea. Care-şi au sursa de famiglia, eventual de carpetbagger famiglia, la anul 1878 prin împământenirea impusă de Bismarck.

  Apreciază

 22. Eu cred , domnule profesor , ca intr-adevar , pentru ticalosii ( multi si bine organizati ) care v-au condamnat pe dumneavoastra , perioada post- detentie a lui Adrian Nastase a insemnat o miza la fel de mare precum perioada de incarcerare ; si mai cred ca a necesitat o pregatire temeinica ,precum si scheme sau ipoteze de lucru din care au putut desprinde variantele cele mai dezavantajoase . La ora la care v-au inceput cele trei dosare nu-si securizasera inca Inalta Curte – asa ca nu aveau certitudini in ceea ce ii priveste pe judecatori . O tergiversare suficienta a perioadei de judecata a rezovat insa acasta mica imperfectiune .
  Sunt convinsa ca asa s-a intamplat : au vrut sa va rapeasca totul … libertatea , pozitia sociala , viata de familie , averea … Daca ar fi putut sa va lipseasca si de posibilitatea de a gandi sau de a scrie , ar fi facut-o si pe asta .
  Ceea ce imi repugna , dincolo de toate acestea , este felul in care s-a risipit atata energie pentru punerea la punct a zecilor de „COINCIDENTE ” care insotesc , sonore ca niste cozi de crotal, toate dosarele adversarilor politici ai lui Basescu Traian , in timp ce dosarele in sine reprezinta o batjocura la adresa inteligentei oricui are curiozitatea sa le rasfoiasca .
  Asa stau lucrurile in acest punct al povestii . Numai ca povestea mai are multe pagini pana la final . Este adevarat: ei au inca puterea dar sper ca nu sunt suficient de destepti pentru ca ticalosia lor sa produca distrugeri iremediabile ; istoria recenta ne spune ca dupa intunecatii ani ’50 , a fost o avalansa de reabilitari , lucru obligatoriu pentru o societate ranita care-si cauta , timid , drumul spre normalitate si impacarea cu ea-insasi .

  P.S. Aflu cu bucurie ca Elena Udrea a sarit cu parasuta ; daca as fi in locul cucoanei as evita cu grija alaturarea cuvantului ” UDREA ” de controversatul , ca sa zic asa , cuvant „PARASUTA „….

  Apreciază

 23. Piesa de teatru Jocul ielelor (Camil Petrescu este autorul) poate fi văzută ca sinteză de aprehensiuni ale personajului principal Gelu Ruscanu? Opera generală a domnului Camil Petrescu aş zice eu că recomandă puternic această interpretare.

  Apreciază

 24. In „Relatare despre regele David ” ( un roman pe care il iubesc mult , apartinand lui Stefan Heym ) pentru istoricul si inteleptul Etan ben Hosaia ,adica pentru cel care indraznise sa scrie adevarul neretusat despre niste fapte petrecute prea aproape de vremea relatarii pentru a fi masluite , lucrare impotriva moravurilor si a manierismului epocii , pedeapsa considerata de regele Solomon a fi mai exemplara decat moartea , este distrugerea operei lui , scrijelita cu grija pe tablitele de lut si stergerea numelui autorului din cartea posteritatii .
  Asta cred ca au incercat ei cu dumneavoastra , domnule profesor . Asta cred ca , din fericire , nu le-a iesit ….
  Romanul lui Stefan Heym s-a nascut , cumva , ca rezultat al incercarilor autorului de a se stabili ba intr-o tara socialista , ba intr-o tara asa –zis democrata ,peregrinari care l-au determinat sa concluzioneze ca destinul intelectualului este , daca nu de-a dreptul tragic , atunci cel putin dramatic , in orice oranduire de oriunde si de oricand ; supus in permanenta tentativelor de a fi „utilizat ” de SISTEM , „cel care gandeste altfel ” a fost mereu suficient de incomod , totusi , pentru a fi considerat periculos si inlaturat cu ostilitate la cel mai mic semn de dizidenta .
  Daca un om despre care „cronicarii ” contemporani nu ne-au spus inca in mod clar daca a reusit sau nu sa parcurga pana la capat macar o singura carte in toata viata lui poate fi presedinte intr-o tara din Europa in secolul XXI , fara ca minunata Europa sa se tulbure de un asa accident istoric si de o asa impostura , nu este deloc de mirare ca aceeasi Europa aplauda prin MCV-uri arestarea fara probe a unui fost prim-ministru , si chiar si cea de-a doua arestare , aceasta din urma avand ca singur scop justificarea celei dintai .

  Apreciază

 25. Domnule profesor, …oricum….ramaneti cel mai INTELIGENT om politic si cel mai EFICIENT premier al Romaniei de dupa1989. Dumnezeu sa va ajute sa treceti peste aceasta incercare .

  Apreciază

 26. Michelle,

  Inacă niţel si il canonizati pe dl. Nastase si il transformati dintrun muritor in nemuritor!

  Sadicule ,
  Din nou ai sincope , in dementa iubire pepotrivita pentru un om – neom pina la urma avrti devieri de inteligenta care ma face sa-mi revizuiesc pe ici pe colo, pe la partile esentiale , parerea despre presupusa materie ascunsa sub cortexul domniei voastre.
  Pai dumneata nu ai inteles ca tot de i s-a intamplat judecatorului Mustata este tocmai din cauza ca intre acesta si Voiculescu nu s-a gasit nici o cratima , chiar si in WCeu?
  Este adevarat ca o parte a realizatorilor de la Antena 3 in loc sa e transforme in critici al puterii s-a transformat in B1TV,Cu citeva zile in urma de fapt de Pasti ,Gadea a calatorit in Grecia, la plecarea din avion l-am simtit in spate ,un tanar negricios slabut decent altul decit cliseul de la TV, vorbind cu mine insumi cu voce tare am spus , oare Voiculescu nu are bani sa-l trimita pe Gadea la business class….a comentat ceva destul de nervos!
  Este hilar si caraghios sa alaturi activitatea DNAului si asimularea pozitiva a acestuia de perceptia pozitia a populatiei fata de aceasta institutie.
  Este adevarat ca o parte a oamenilor cu creierele spalate cred ca cele citeva cazuri de coruptie reale „multiplicate” precum materialele de propaganda reprezinta toata activitatea acestei institutii, dumneata omiti din prostie sau cu buna stiinta presiunile anticonstitutionale , inregistrarile ilegale, sutele de materiale de la CEDO , zecile de mii de abuzuri ,impotriva legii, a acestei institutii care in alta tara cu democratie adevarata ar cauterizat aceasta institutie!
  Sau poate doriti sa va vorbesc de partipriul acestei insitutii cu STAPANUL sau cu tot ce reprezinta acesta, cu NUPurile sau cu dosarele pierdute ,terminate , tergiversate cu buna stiinta?
  Ce sa spun aduceti in prin plan o alta institutie care incalcind cele mai elementare norme democratice iti intra in casa in violeaza spiritul,intimitatea individului fara sa dea cuiva socoteala , sub obladuirea lui Baseascu si mai curind si a lui Ponta!
  Cu dracu mai speram la o societate dreapta cu asemenea romani de sleatha, cum se pot uita deschis aceste peroane in ochii propriilor lor copii intreb retoric deoarece cunosc raspunsul precum militienii si securistii alta data!

  Apreciază

 27. Eu cred că pierderea dreptului de a fi ales și de a alege nu sunt pagube pentru dv. Oricum, cred că nu aveați de gând să candidați după ieșirea din penitenciar.
  Luarea dreptului de a alege nu mi se pare în regulă. Nu-mi dai voie să candidez, dar de ce să nu votez? Strică votul meu rezultatul alegerilor?
  Faptul că nu veți putea să renunțați la cetățenie nici după eliberare e o pierdere.
  Adică să te țină legat de un anumit stat ca să-i dai numai lui taxele…
  O soluție ar fi ca, după eliberare, să vindeți tot și să vă mutați cu toții în altă țară, pentru că, cu toată cetățenia română forțată, taxele le-ați vărsa acolo, nu aici.
  Ăsta ar fi, după mine, protestul cel mai potrivit.
  Vă doresc sănătate și calm. Împreună cu familia veți trece peste toate și veți găsi soluții.
  Și, țineți minte ce-ați spus! Nicio faptă bună (făcută electorilor români, adaug eu) nu trebuie să rămână nepedepsită, așa că nu mai faceți fapte bune pentru ei!

  Apreciază

 28. Parca tot bizaru’ asta a distrus si Parlamentul Romaniei de-au ajuns cca. 600 de parlamentari numai unul si unul : manelisti , boxeri , karatisti , panarame, etc. Acum a primit o noua misiune de la sefii de peste ocean ?

  Oare penibilii astia nu pot fi eliminati cumva din viata politica ? Asa cum violatorii sunt castrati chimic , tot asa si prostii si nemernicii ar trebui pedepsiti !

  http://www.cotidianul.ro/parvulescu-am-putea-fi-nevoiti-sa-modificam-art1-din-constitutie-212072/

  Apreciază

 29. O partiţie a Imperiului ROMANIA, imediat după cruciada de la 1204 http://en.wikipedia.org/wiki/File:LatinEmpire2.png Observaţi că pe această hartă, spaţiul nord-pontic nu apare. Dogele Veneţiei îşi asumase titlul “Dominator quartae et dimidiae partis totius Romaniae”. Această partiţie va fi răsturnată de către dinastia Paleologilor, ce se ridică post-1204. “Împăratul de Aur” Mihail al VIII-lea Paleologul –probabil cel mai mare dintre toţi împăraţii romani- va decide, în condiţii foarte dure, un principiu al delocalizării puterii în ROMANIA. Pe baza acestui principiu, Alexandru cel Bun va primi ulterior “diadema împărătească” pentru tot spaţiul nord-Pontic.

  Apreciază

 30. Pazea, Putin, Iaca Udrea!

  Iata ca au trecut mai bine de patru ani de cand fortele aeriene israieliene s-au aratat interesate in procurarea de parasute romanesti model Elena Udrea si a venit momentul decisiv in care partenerii nostri din NATO, care ingrijorati de situatia politico-militara de la granita noastra de nord, dupa ce au trimis cateva avioane in sprijinul fortelor noastre aeriene, se arata acum interesati la randul lor de dotarea USAF cu acelasi model de parasuta. Singurul impediment in acceptarea fara rezerve al acestui tip de parasuta este faptul ca instructorul de parasutism, care l-a testat in conditii reale de salt, a constatat ca datorita uzurii sale iremediabile ba prin parcarile tarii, ba prin cotete cocosesti, ba prin palate prezidentiale, ba prin etc. parasuta Udrea este sparta rau de tot, aerul trecand prin ‘mneai ca prin branza (sac!). Motiv pentru care o recomanda totusi pilotilor americani spre folosinta si intru ridicarea moralului numai in in exercitii la sol dupa metoda:
  “Cioc, Cioc, Cioc !
  Udrea:- Da. Cine-i acolo?
  O Voce cu accent american:- Posta !
  Udrea:- Cati sunteti?”
  Aceasta metoda a fost folosita de Udrea cu multe succesuri in ascensiunea sa politica si materiala fulminanta si demna de invidiat. Deci : PAZEA, Putin, iaca Udrea !

  “13/08/2010
  Erevan News Informeaza

  Redam mai jos mini-interviul oferit de Excelenta Sa, D-l Shimon Peres, corespondentului nostru la Bucuresti, Vartan Vosganian, cu ocazia plecarii d-lui Peres de pe aeroportul din Bucuresti:
  Reporter:- Excelenta, puteti sa ne spuneti in cateva cuvinte ce v-a impresionat cel mai mult cu ocazia primirii Dvs. de catre omologul Dvs. roman, d-l Basescu Traian?
  Shimon Peres: – Sincer sa fiu, cel mai mult m-a impresionat noul model de parasuta Elena Udrea pe care d-l presedinte Basescu a tinut neaparat sa mi-o prezinte, ocazie cu care i-am propus d-lui presedinte un schimb reciproc avantajos.
  R: – Daca nu este un secret ne puteti spune in ce consta acest schimb?
  S.P.: – Desigur. Avand in vedere iminenta conflictului militar armat dintre noi si Iran, conflict la care s-a angajat si d-l presedinte Basescu, intentionam sa schimbam parasutele din dotarea flotei noastre aeriene, cu noul model Elena Udrea, fapt care va contribui decisiv la ridicarea moralului pilotilor nostri de lupta. De aceea l-am insarcinat pe seful Marelui Stat Major sa contracteze intreaga productie de parasute model Elena Udrea, de prin parcarile, centurile marilor orase romanesti, chiar direct din TIR-uri, daca situatia o va cere.
  R: – Am inteles. Si dvs. ce oferiti in contrapartida?
  S.P.: – Noi, cunoscand eforturile deosebite in vederea relansarii turismului romanesc, oferim partii romane, sub soganul “Ce-am avut in cap cand l-am votat pe Basescu ?”, un pachet turistic extrem de interesant si inedit. Acest pachet presupune un pelerinaj “per pedes apostolorum” al votantilor d-lui presedinte, in Tara Sfanta, unde le vom pune in exclusivitate la dispozie “Zidul Plangerii” pentru a se da tare, des si repetat cu capul de el doar-doar vor gasi raspunsul la aceasta intrebare. Pentru cei care nici dupa acest exercitiu de autoflagelare nu se vor izvbavi de cel rau si copitat, le-am organizat un suis intersant pe Dealul Golgotei, cu crucea in spate si cu reproducerea intocmai a Patimilor Domnului, pana la momentul crucificarii.
  Cei care nici dupa acest supliciu nu s-au vindecat de sindromul Basescu, vor avea parte si de crucificare, conditia Invierii ramanand la latitudinea Domnului. Insanatositii se pot intoarce in Romania, via aero, luand si crucile cu ei ca amintire.
  Acest program are si un scop educativ, tot acest proces de penitenta si exorcizare urmand a fi transmis live de Televiziunea Nationala din Israel, urmand ca alegatorul evreu sa traga invataturile necesare in sensul ca “cine-o vota precum romanii, ca ei sa patimeasca!”.
  R: – Excelenta, va multumim si va dorim drum bun.
  S.P.: – Va multumesc si eu, la revedere!
  A consemnat pentru dvs.
  Vartan Vosganian”

  Lasand gluma la o parte stau si ma intreb cat de imbecila poate fi muierusca asta, dornica de mediatizare cu orice pret atunci cand, stiind ca romanimea, in marea ei majoritate, o percepe ca pe o copie nereusit de vulgara si basita a Mesalinei , isi pune eticheta in spinare conform proverbului ;”duce magarul, nu stie ce duce!”: si da subiect gras pentru comentarii ca cel de mai sus?

  Apreciază

 31. @Vsile
  ”Vasile,Vasile,mai cheama si-un caine” :).
  Nu prea am obiceiul sa intru in dialog cu,colegii de pe blogul lui A.N. din motive strict legate de lipsa de timp.
  Ar mai fi si modul abject si injurios in care sunt tratat de colegi care pun semnul egal intre politicienii pe care ei/ele il detesta si sustinatori,respectiv,votanti.Cred ca a trecut mai bine de un an de cand postez pe acest blog si nu-mi amintesc sa fi jignit pe cineva,inidferent de optiunile sale politice sau de viata,in general.
  Bine,bine…Luminita Arhire,Adrian B. sau George Ban,ar replica ca simpla mea prezenta pe blogul domnului Nastase reprezinta o jignire adusa,probabil,umanitatii. 🙂
  Constat ca multi dintre noi cad prada anumitor televiziuni asa zise de stiri care incita la ura si intoleranta intre combatantii situati de-o parte sau de alta a baricadei.Decenta in exprimare nu face rating,(adica bani).Stirile nu trebuie spuse ci tipate.Problema este ca cei care propaga isteria,la sfarsitul zilei isi freaca palmeme calculand,probabil,venitul obtinut pe ziua respectiva,in timp ce publicul telespectator ,inainte de culcare,isi calculeaza neuronii distrusi din cauza furiei induse de asa zisii prezentatori de stiri.
  …Voi continua…asa cum spuneam,problema mea este timpul iar atunci cand conduci o firma…mereu apare cate ceva neprevazut…

  Apreciază

 32. De tot râsul :
  Udrea şare cu paraşuta 😉
  Este cam invers :
  O (altă) paraşută a sărit la ea să-i ceară socoteală …
  Că aşa-s astea, greu de mulţumit 😉
  Dar cel mai hazliu rămâne ca de obicei Sadicu, care scoate din tărtăcuţă chestia cu DNA şi SRI printre febleţele de azi ale românilor 🙄 😆 😛

  Apreciază

 33. @ Adrian B.:

  Da. Tot el a vrut vot uninominal, „scârbit” fiind de „listaci”, de parcă el n-ar fi fost „listac”, iar ai lui i-au făcut pe plac, fiindcă erau majoritari.
  Acum nu mai vrea uninominal.
  Dl. Năstase (și eu) a spus atunci că votul uninominal e o prostie, fiindcă electoratul va vota TOT partide, nu oameni. La locale, e altceva. Acolo, omul e de-al locului, cunoscut…

  Apreciază

 34. Occidentul e ipocrit și măsoară cu mai multe măsuri.
  Exemplele date de dl. Năstase sunt doar câteva dintre multele.
  Îi adaug pe Berlusconi și Cahuzac. N-am timp să caut pe internet și altele, dar sunt „slavă Domnului!”, vorba lui Băsescu.

  Apreciază

 35. Eu stiu ce stiu!

  Incercind sa descri niste situatii in care eventual Vsile , fara haholi s-ar regasi, din pacate nu prea ai nimerit pe nici unde si de nici un fel.

  Ai insa anumite texte in care daca nu ar aparea si iubirea oarba, atunci poate acele texte ar fi citite altfel.

  Eu vorbesc in cunostinta de cauza ,(l-am cunoscut la „lucru” pe Traian) dumneata vorbesti invaluit de valulul iubirii oarbe sau dintrun anume interes.

  Cit a pierdut , la obiect , firma dumitale decind PDLeul a ramas pe din afara teicii?

  Credeti ca banii pe care i-ati pierdut sau dus toti in buzunarul lui Ponta & Co. sau ceva s-a mai scurs si pe la amarastenii batuti de soarta?

  Spuneti ceva despre adoratorii domnului Nastase , nu cred ca-i chiar asa, orice manifestare frivola impotriva criticilor actulalului guvern sau a domnului Nastase personal i-ar transforma in basisti.

  Ce va mai pot reprosa este faptul tot il amintiti aici pe cel mai mizerabil ziarist fost cintaret a lui Ceausescu, Nastase si mai tiarziu Basescu!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.