Raport despre justitie

Mai multi jurnalisti m-au rugat sa comentez continutul Raportului despre justitie al Comisiei Europene.

Pentru ca sunt in judetul Prahova, in colegiul meu, cu un grup de investitori straini care sper sa realizeze cateva proiecte in zona, ma rezum sa reamintesc in romana si engleza, pentru cei care stiu sa citeasca, dar si pentru cei care dau dovada de o mare rezistenta la aceasta activitate, textul art.109, alin(2) din Constitutie

 Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.”

 Only the Chamber of Deputies, the Senate and the President of Romania have the right to demand legal proceedings to be taken against members of the Government for acts committed in the exercise of their office.”

 Totusi adaug si un text in franceza, din Constitutia Frantei revizuta in iulie 2008, pe care cei de la Comisia Europeana nu l-au observat.

 Titre X De la responsabilité pénale des membres du Gouvernement

 Article 68-1.

Les membres du Gouvernement sont pénalement responsables des actes accomplis dans l’exercice de leurs fonctions et qualifiés crimes ou délits au moment où ils ont été commis.

Ils sont jugés par la Cour de justice de la République.

La Cour de justice de la République est liée par la définition des crimes et délits ainsi que par la détermination des peines telles qu’elles résultent de la loi.

Article 68-2.

La Cour de justice de la République comprend quinze juges : douze parlementaires élus, en leur sein et en nombre égal, par l’Assemblée nationale et par le Sénat après chaque renouvellement général ou partiel de ces assemblées et trois magistrats du siège à la Cour de cassation, dont l’un préside la Cour de justice de la République.

Toute personne qui se prétend lésée par un crime ou un délit commis par un membre du Gouvernement dans l’exercice de ses fonctions peut porter plainte auprès d’une commission des requêtes.

Cette commission ordonne soit le classement de la procédure, soit sa transmission au procureur général près la Cour de cassation aux fins de saisine de la Cour de justice de la République.

Le procureur général près la Cour de cassation peut aussi saisir d’office la Cour de justice de la République sur avis conforme de la commission des requêtes.

Une loi organique détermine les conditions d’application du présent article.

Article 68-3.

Les dispositions du présent titre sont applicables aux faits commis avant son entrée en vigueur.

Daca unii, poate bine intentionati, nu reusesc sa traga o concluzie din aceste texte, voi incerca sa ofer texte asemanatoare si din alte Constitutii Europene.

86 de gânduri despre “Raport despre justitie

  1. Domnule Nastase trebuie sa fiti mai destept ca ei si aici ma refer la toti adversarii si inclusiv la cei de la Bruxelles care discuta doar perceptii si nu realitati. Este un moment prielnic sa folositi acest moment in favoarea dumneavoastra, sa faceti lobby la anumiti mebrii din institutiile europene dar si sa gestionati aceasta problema de imagine in asa fel incat sa aveti un feed- back pozitiv de la populatie. Propunerea pentru colegii parlamentari de a trimite in instanta dosarele e cel mai important gest pe carel-ati facut. Este posibil ca membrii PD sa voteze impotriva pentru a va acuza tot ei de aceleasi lucruri. Abilitatea dumneavoastra de a va sustine cauza in fata natiunii, pe intelesul tuturor si cu multa ironie fina va poate conduce acum spre un succes prezidential.

  2. Domnule AN,
    Va mai amintiti bancul cu iepurashii din postarea anterioara. Asa era si cu Parlamentul care bloca dosarele. Pina la urma, trecand peste legi, sisteme, proceduri, trebuie sa existe o norma a bunului simt. E normal ca trebuie ca sistemul sa fie bine pus la punct, legile si procedurile respectate etc. Dar ce sa faci daca la noi sistemul nu este pus la punct, legile au fost votate cu carente si factorii de decizie nu vor sa schimbe asta?
    Raportul CE pina la urma, si-a afirmat sprijinul pentru mase de oameni prostite de 19 ani pe fata si care nu au cui sa se plinga. Societatea civila este slaba la noi, presa este relativ libera, dar majoritatea ei este platita. Fara nici o suparare, trecand peste povestile cu francmasoneria, complotul maghiar, oligarhii internationali, eu cred in CE mai mult decat in orice institutie a statului roman. Poate ca elitele europene au interes sa ne transforme in sclavii lor, dar ei macar mai pun sa se construiasca niste colibe pentru sclavi. Cand ajung romanii sa fure de la romani, pai nu lasa nimic in urma.

  3. De ce nu trimiteti un mesaj sau o alta scrisoare Comisiei in care sa specificati faptul ca va este incalcata prezumtia de nevinovatie si implicit neajunsurile care decurg din asta, cum ar fi dreptul la aparare si la imagine. Implicit prin aceasta atitudine ostila cei din Comisie impun un verdict, exprimat indirect in ce va priveste, fapt inadmisibil.

  4. Dle presedinte , avand in vedere personalitatea d voastra politica si profesionala va rog sa mi permite ti o intrebare / daca in contenciosul administrativ , recursul suspenda executarea ….. Multumesc anticipat. Cu stima.

  5. Sunt curios sa aflu care este pretul platit de Romania pentru astfel de raporturi ale C.E.!

    In opinia mea,exista 2 posibilitati:

    1.-Raportul vine ca o consecinta fireasca a imprejurarii ca Romania este o ruda saraca………care trebuie sa ramana doar piata de desfacere….
    cu conducatori obedienti U.E..Cu cat mai slabi si mai divizati cu atat mai bine pentru ei.Imi vine greu sa cred ca U.E. este atat de grijulie fata de noi,doar ………de dragul nostru.Nu……..nici vorba.Este ofensiva popularilor europeni……….in fata unor politicieni slabi……….vai de mama lor!

    2.-Raportul se datoreaza in buna parte,influentelor cercurilor prezidentiale.Cand spun influente am in vedere………….legaturi de genul celor notorii precum:Fratini-Macovei.

    Exista si a treia varianata:………..o combinatie a primelor doua!

    Stau si ma intreb:

    Ce fac socialistii europeni?
    Dorm?Probabil ca nu inteleg nimic si nici nu are cine le explica.

    Si totusi,ce fac europarlamentarii PSD?

    Nu vreau sa intru aici intr-o discutie cu privire la separaatia si controlul reciproc al puterilor in stat.

    Nu vreau sa discut despre protectia pe care trebuie sa o aiba orice fost ministru parlamentar in momentul in care se schimba puterea politica.

    De ce?

    Pentru ca niciodata arbitrariul,reaua credinta sa nu poata dicta …politic… inceperea urmaririi penale.

    Parlamentul………..dcerceteaza daca nu este vorba despre o ingerinta politica………si se pronunta.

    Am avut alegeri uninominale.Nici acum nu este vorba despre vointa poporului roman?

    Si cine este reprezentantul legitimn al poporului roman.Nu cumva chiar Parlamentul?

    Ce spune cu alte cuvinte raportul CE?

    Tu popor roman,nu stii ce este democratia,voi reprezentanti ai poporului roman nu trebuie sa luati decizii de capul vostru,pentru ca in esenta tot cei 322 ramaneti.

    Ce tampenie……………ce imbecilitate………

    Ce doreste C.E.?

    Dizolvarea Parlamentului,reducerea rolului lui la unul decorativ?

    Experimenteaza acest lucru in Romania?

    Sa faca experiente in tarile lor……….si nu la noi.

    Imi pare rau,caci eu am fost si sunt…………un unionist!

  6. Le principe de l’encadrement de la responsabilité pénale des élus constitue une des bases de la démocratie : au nom de la séparation des pouvoirs, la justice ne doit pas pouvoir empêcher l’exécutif ou le législatif de fonctionner. Cependant, ce principe ne signifie pas l’irresponsabilité des élus, mais justifie seulement soit un privilège de juridiction, soit l’existence de règles précises pour mettre en jeu cette responsabilité durant leur mandat.

  7. Domnule Adrian NASTASE,

    Desi sunt convins ca aveti dreptate in problema asta, cred ca tactica marinelului isi atinge scopul: va pune pe linie moarta in calitate de posibil contacandidat.

    Realitatea este ca riscul de a va deferi justitiei este prea mare. Eu stiu ce inseamna sa intocmesti un dosar oarecare, cita munca presupune… la dosarele dumneavoastra cred ca au lucrat la greu multe persoane.

    De aceea e destul de usor de presupus cum s-ar continua procedura asta. Tabloul de azi imi arata cam asa:

    Elefantul ranit (PSD) se alieaza cu Hiena (PDL) ca sa scape Corbi.
    Daca elefantul pierde sange si cade … oare cine va manca primul din el?

    As miza mai bine pe Adrian Severin ca si contracandidat pentru basescu. Mi-i se pare un om integru, adversar declarat al lui basescu, nemanipulabil de diverse tabere din PSD, are o imagine buna la populatie care poate fi imbunatatita in timp scurt. Miza e foarte mare.

    Sa presupunem urmatorul scenariu: cistiga Adrian Severin presedentia, se prefigureaza o noua majoritate in Parlament iar presedintele spune: vreau premier Adrian Nastase, guvern PSD+orice altceva decit PD

    Plauzibil ?

  8. Asa mai da!
    Mai pe intelesul tuturor, Parchetul nu poate incepe urmarirea penala impotriva unui ministru parlamentar decat daca o cere camera Parlamentului din care face parte.
    Este o conditie preliminara fara de care, asa cum a statuat ICJC, actele de cercetare penala sunt nule.
    Pentru ca printre comentatori sunt cunoscatori ai mediului de afaceri, mai familiarizati cu litigiile comerciale, prevederea de mai sus este similara, intr-un fel, cu concilierea prealabila intre partile in litigiu, fara de care cauza nu poate ajunge in fata instantei comerciale.

  9. Am mai spus şi repet, în România e haos, anarhie, se încalcă Drepturile Omului, Drepturile Copilului, nu se urmăreşte decât anihilarea, răstignirea cu orice preţ a tuturor celor incomozi şi care nu sunt pe placul zmintiţilor aflaţi la conducere, scopul final, instalarea Dictaturii !
    Modificarea Constituţiei la acest moment se doreşte cu ardoare, nu pentru că ar fi necesară, ci, pentru că ar fi folositor acest demers, unora, altora … zăuşi şi zmăoaice …
    Niciodată nu a fost România cum este acum, bulibăşeală, ghemoniada pe trupul ţărişoarei, şi noi încă nu facem ceea ce trebnuie făcut ! Mă tot întreb la ce naiba ne mai prelungim agonia, ori la bal, ori la spital, dar şi noi o lălăim …
    Şi din nou atrag atenţia onorat colegilor din blogosferă, societăţii civile, autorităţilor transformate-n păpuşi de cârpă, instituţiilor statului care dorm, şi nu se mai trezesc, dar, se complac a fi marionete-n mâna cretinilor cu idei de ” succesuri ” cu privire la neregulile din sistemul de ” protecţie a copilului ” din România.
    De ce şi pe acest blog ? Pentru că acuşica ne vom lovi de Raportul de ţară şi pe protecţia copilului şi va zice nenea băse că e singurul înjeraş, pentru că e cel mai vizitat, citit, monitorizat blog, iar eu insist să fiu auzită pe toate căile , cu riscul persiflărilor şi mai ştiu eu ce, sunt imună, şi pentru că, la Covasna e cutremurător tot ceea ce s-a întâmplat, copii de 8-9 anişori abuzaţi sexual de tineri de 17-20 de ani, în instituţiile de ocrotire, pentru că sunt blamaţi, sancţionaţi şi răstigniţi oameni care nu au nici o putere-n sistem, iar şefii, baronii, sunt mereu bine mersi … onorat preşedinţii de Consilii Judeţene, singurii care au dreptul să-i destituie, nu o fac ! În şedinţele de Consiliu Judeţean, mai nou, Constituţia, Codul Muncii, Legile-n vigoare sunt călcate-n picioare, şi se semnează precum primarii Hotărâri care să taie aripile denunţătorilor, să îndese încă un pumn în gură oricui ciripeşte ceva, şi culmea, care ţin definitiv presa la distanţă, protejându-se nu copii, nu destine, ci se protejează imaginea judeţului, imaginea instituţiei, orgoliile şi mizeriile ce duhnesc :
    http://sfinx777.wordpress.com/2009/02/12/din-nou-despre-nereguli-grave-in-protectia-copilului-din-romania/
    Nici o anchetă jurnalistică nu se va mai putea face, pentru că au pus încă un lacăt. Nimic nu trebuie să răsufle, nimic !
    Poporul nu trebuie să fie atent la ororile care se petrec cu ei la cârmă peste tot, ci .. la termopane, că aşa vrea el băsea !
    Sibilla

  10. Adrian Severin e un tip extrem de cult si informat dar nu are carisma.
    Sustin prezidentiabili ca Adrian Nastase, Cristi Diaconescu, Oprescu, Crin Antonescu.

  11. Lasati-o balta!
    Se acrediteaza teoria ca NUMAI parlamentul poate cere urmarirea penala a unui ministru daca ucide cu masina pe trecere pietoni. Sau daca-si sugruma soacra pentru a o mostenire.
    Sa nu se confunde faptele IN EXERCITIUL FUNCTIUNII, cu faptele din timpul mandatului de ministru.
    E adevarat, se zice ca un ministru ramane ministru si-n pielea goala. Dar daca ieste gol pe steada, il amendeaza parlamentul?

  12. mi a placut chestia cu iepurasi da cred ca este altfel : iepurasul tanar fuge prin padure strigand : fugiti ca vine basescu si taie tuturor iepurilor cu trei urechi o ureche , la care un iepure mai batran rade si spune : stai linistit unde vazut iepure cu trei urechi .iepurele tanar raspunde :basescu le taie urechile apoi le numara….

  13. Domnule Adrian Nastase,

    O intrebare pentru raportori: Si-ar permite domniile-lor sa nu respecte Constitutia tarilor lor si sa emita „pareri” pe langa spiritul si litera celei mai importante legi „Constitutia”? Ma indoiesc ! Ca unii oameni politici de cel mai inalt rang din tara noastra isi permit sa incalce flagrant si copios Constitutia asta-i poveste veche si cu adanci radacini a ultimilor cinci ani.Este bine de stiut ca oricat de tarziu minciunile vor fi decoperite si se vor razbuna.Nu-ti poti cladi o imagine de politician integru pe minciuna si incalcarea legii.Sa nu uitam ca toate dictaturile au avut la baza incalcarea Constitutiei din acea tara si o nptorietate bazata pe un limbaj justitiar dar fara acoperire morala. Sunt mahnit de tot ce vad si aud.Improscarea cu noroi a adversarilor politici a ajuns la noi la cote nebanuite.Oare unde ne este demnitatea noastra de popor civilizat de origine daco-latina? Ne-au furat-o „barbarii” de la apus?

  14. @

    Harabula

    Este complet falsa ideea conform careia respectiva prevedere ar viza ORICE fapta comisa de un (fost sau actual) ministru in timpul in care detinea un portofoliu ministerial.
    Este vorba despre fapte savarsite in exercitiul mandatului (cred ca asta ar trebui „tradus” pentru a nu se mai putea prevala nimeni de faptul ca nu a inteles si, pe cale de consecinta, de a transmite false mesaje).
    Altfel spus si foarte pe intelesul tuturor, este vorba despre acele fapte care, pe de o parte, cad sub incidenta legii si care, pe de alta parte, au fost comise de respectivul (fost sau actual) ministru folosindu-se de forta si influenta pe care i-o confereau pozitia sa sociala.
    In aceasta categorie intra, de exemplu, abuzurile si faptele de coruptie. Nu intra in aceasta categorie- de exemplu- accidentele de automobil, bataile in localuri publice cu distrugeri de bunuri si vatamari corporale, furtul din buzunare, palmuitul politistului aflat in exercitiul functiunii, corectiile fizice aplicate nevestei (sau, dupa caz, barbatului legitim sau nu), violul sau tentativele de viol, etc.
    In mod egal, nu intra in aceasta categorie faptele penale pentru care respectivul a fost prins in flagrant delict.

    Dupa cum banuiesc ca stii- si ar trebui sa retina oricine, dupa cat de mult a fost dezbatut subiectul- procurorii considera faptul ca Adrian Nastase are usi si ferestre din termopan ca „fapta de inalta coruptie” (altfel, nu puteau construi acele dosare)- ceea ce apare, inca de la inceput, ca fiind stupid si de-a dreptul grotesc.

    Sigur ca ar fi putut sa incerce sa-i construiasca un dosar mincinos pe o fapta penala „obisnuita” (din categoria celor care nu intra sub incidenta „fapte savarsite in exercitiul mandatului”) dar unde ar mai fi fost spectacolul scrisorilor adresate Parlamentului, plimbatului pe la DNA, scrisorilor „discrete”, care mistifica realitatea, adresate Comisiei Europene (in baza carora sa se conceapa Rapoarte construite pe gresita informare- dupa mistificarea realitatii, in Romania)?

  15. @Barabula
    Nu ….se zice si nici nu… se acrediteaza teoria ca „Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.”

    Chestia asta sta scrisa in legea legilor…CONSTITUTIA ROMANIEI.

    Eu as mai pune o intrebare legata de acest text constitutional:
    au dreptul Kovesi, Moraru si Tulusi sa se sesizeze din oficiu si sa ceara, imperativ si repetat, ca Parlamentul sa-si dea avizul pentru urmarirea penala a unui ministru parlamentar? Parca in Constitutie spune ca numai …Camera Deputatilor poate sa ceara urmarirea deputatilor. De ce se lasa Parlamentul calcat in picioare de frustrarile lui Moraru?

  16. Domnule Adrian Nastase,

    Singurul lucru cert pe care l-am aflat despre existenta noastra este ca traim doar o singura data. Nu s-a mai intors nimeni din cei ce au plecat. Anumite sanse in viata noastra apar destul de rar, tocmai de aceea sunt convins ca ar trebuie sa profitam de ele pana la capat, iar destinul ofera un dram de noroc celor care intra in lupta. Ceea ce am mai invatat aici este si faptul ca ”puterea” nu ti-o da nimeni. Pentru „putere” trebuie sa te lupti. „Puterea” ti-o iei singur. Asa a fost din totdeauna si asa va ramane. Fiti din nou puternic, domnule Adrian Nastase si veti antrena prin acest pol de putere oameni care de-abia asteapta sa vada steagul sus. Si vi se vor alatura. Devenind puternic si oferind alternativa, cu prieteni de pretutindeni alaturi, veti aduce echilibru in aceasta lupta si o veti castiga. Si nici unul din acesti acuzatori nu va mai putea fi decisiv. Vor deveni oscilanti. Isi vor schimba opiniile, pentru ca, a trece din ipostaza de acuzator in cea de acuzat, este doar o chestiune de zile. Vor fi schimbari mari, iar partidul din care faceti parte se va intari. Vocea dumneavoastra puternica va fi liantul. Va fi o lupta grea si necesara, fiind exact ce trebuie unui om puternic ca dumneavoastra, domnule Adrian Nastase. Va fi esenta reconfirmarii.Stiu ca urmatoarea scrisoare am sa o trimit Presedintelui Romaniei, adica dumneavoastra, domnule Adrian Nastase.
    Dumnezeu sa va ajute!

  17. Are dreptate Vadim Tudor: Traian Basescu a distrus tot ceee ce mai ramasese din statul roman, facandu-ne sclavii asasinului economic american. Suntem o tara sub ocupatie, institutiile statului si justitia fiind in slujba mafiotilor de cea mai proasta speta din lume.
    Mi-a placut de minune expresia „Parlamentul lui Bula”. Pe Bula l-ati votat, Bula va reprezinta interesele, Bula va face legi.

  18. PS
    AN, nu indraznesc sa-i dau sfaturi profesorilor mei. Dar Dumnezeu cearta pe cine iubeste. O comunicare cu Dumnezeu, ceva (mai multa) rugaciune si Sefu nu va va da mai mult decat puteti duce. Dvs., celor apropiati si tuturor romanilor.

  19. @

    ALL

    Parlamentul Romaniei- bataia de joc a Europei?

    Am asistat, joi 12 februarie 2009, la o jalnica „manifestare” a unei institutii europene.
    Un domn (pe care ma voi feri sa il descriu, pentru a nu se spune ca opinia mi-ar fi putut fi influentata de argumente estetice) a dat citire unui asa-zis Raport referitor la Romania.

    Nu mi-am putut imagina ca UE este in stare sa trateze un stat membru ca pe o provincie de ultim rang sau ca pe un tzarc in care sunt „stransi” niste indivizi fara capatai, redusi mintal, a caror identitate nu conteaza, buni, in cel mai fericit caz, pentru a fi trimisi sa raneasca la vite.

    Acea Comisie a calcat in picioare principala institutie democratica a Romaniei – Parlamentul- spunandu-i de la microfon, cu penibila suficienta, ce ar trebui sa faca pentru a-i multumi pe ei, „cei de prim rang”.
    Si-a permis sa ridiculizeze, prin modul de abordare, principiul separatiei puterilor in stat, vorbind despre Romania.
    A improscat cu mizerie ordinea constitutionala din Romania, stabilind, printr-o incalificabila atitudine, ierarhii institutionale dupa principiul bunului plac.

    O Uniune Europeana care are incredibilul tupeu de a defila cu principiile declarate ale Revolutiei franceze, traduce, cand e vorba despre Romania, libertatea prin supunere fara crancnire la capriciile sale de stapan (oare s-a gandi daca noi recunoastem „stapanul”?), egalitatea prin lipsa dreptului de a ne aplica in totalitate legile intre granitele unui stat independent si suveran si fraternitatea prin amenintarea ca nu vom primi nici macar firimiturile de la pranzul sau, daca nu ne vom supune diverselor sale pohte.

    Imi pun o intrebare pe care si-o pun multi, cu siguranta: ar fi avut respectiva Comisie indrazneala sa incerce sa impuna (practic, despre asta e vorba) printr-un Raport, Parlamentului Frantei sau Parlamentului Angliei- pentru a ma opri doar la doua exemple- sa se subordoneze unei institutii a statului, pe care, de fapt, o controleaza, prin statutul sau?
    Admitand ca ar fi avut inconstienta de a proceda astfel, care ar fi fost replica Parlamentului Frantei sau a Parlamentului Angliei? Cumva, supusa?
    Nu trebuie sa aiba cineva multa imaginatie pentru a realiza ca onor „domnilor” de la Comisie le-ar fi „crescut urzici in urechi” (vorba unui personaj din „Principele” lui Barbu) daca, prin absurd, ar fi facut un asemenea gest nesabuit.

    Invit Parlamentul Romaniei- format din oameni care au ajuns acolo primind investitura noastra de incredere, in sensul ca ne vor apara SI demnitatea de neam- sa dea Comisiei o replica demna si ferma, prin care sa anuleze, respingand, acele inadmisibile imixtiuni in ordinea de drept a Romaniei.
    Daca nu o va face, atunci- dupa cum a spus un jurist pe care il respect (ma refer la Lucian Bolcas) meritam sa avem soarta unui pres de sters picioarele „distinsei” Comisii si, in general, picioarele „mai marilor” UE.

  20. @

    ALL

    Cristi Minculescu, indragitul solist vocal si „sef” al legendarei trupe Iris este grav bolnav.
    Urmeaza sa fie supus unei operatii de transplant de ficat.

    Sa ne gandim la el cu drag, ajutandu-l astfel, si sa-l asteptam sa se intoarca, sanatos, acasa!

  21. Domnule Adrian Nastase,

    Coruptia a devenit o obisnuinta in Romania. Vinovati nu sunt cei care sunt corupti, ci ceilalti. Coruptia e un mod de viata pe care romanii au ajuns sa si-l insuseasca ca pe singura solutie de supravietuire. Dumneavoastra sunteti un politician foarte abil, insa multi oameni de rand se intreaba: daca domnul Adrian Nastase e nevinovat, de ce nu accepta o confruntare serioasa, barbateasca, cu cei care il acuza, si se ascunde in spatele imunitatii?
    Raportul CE e dur, dar se pare ca nimeni nu isi asuma raspunderea. Poate poporul e vinovat, poate pamantul, cine mai stie? Politicienii, magistratii, functionarii, guvernul, presedintele, politia, nu au nici cea mai mica urma de vinovatie.
    Lumea se uita la dumneavoastra ca la unul din responsabilii de aceasta trista situatie. Cu toate acestea, jegul coruptiei e imens si nu are nicio legatura cu dumneavoastra. Dumneavoastra sunteti o rotita expusa intr-un mare mecanism.
    Va spun sincer, daca acceptati aceasta confruntare si veti fi dovedit nevinovat, sansele de a ajunge presedinte vor creste extrem de mult.

    Cu stima,
    Dan Radu

    • Dan Radu,

      ai dreptate. In principiu. In fapt, iata, in dosarul TRIMIS de DNA in justitie, pentru acuzatii legate de finantarea campaniei electorale din 2004 (in ideea ca am dat la populatie mai multe afise, pixuri si brichete) sunt propuse ca martori 972 de persoane Fa, te rog, un calcul, pornind de la ideea ca la Inalta Curte de Casatie si justitie acest dosar va avea o sedinta pe luna cu cel mult 10 audieri de martori. Tine seama ca sunt doua luni de vacanta pe an. Deci :
      972 martori:10 martori/sedinta=97 sedinte.
      97 sedinte:10 sedinte/an=9,7 ani
      Adaugam si recursul 1 an
      Total 10,7 ani
      Discutam deci despre campania pentru prezidentialele din 2019.
      Intelegi care e smecheria lui Basescu si a DNA? NU e vorba de JUSTITIE.

  22. Domnule Preşedinte,

    Nu vă mai consumaţi pentru sclivisiţii ăştia. Poporul vă iubeşte, s-a văzut la Midil… Pe dumneavoastră vă urăsc aşa-zişii intelectuali, nu „prostimea”, în asta constă măreţia dvs. morală. Iar pe Băsescu îl iubesc doar parveniţii, din toate clasele şi castele sociale. Iar cum comunismul a distrus Valorile, Elitele, respectul pentru Autoritate, e firesc să aibă succes Băse… Dar lucrurile încep să se mai aşeze.

    Dacă vreţi să ajungeţi Preşedinte, trebuie să vă victimizaţi, să jucaţi pe cartea populismului, ca Băsescu, oricât v-ar fi de greu, pentru că sunteţi un Nobil… E singura cale, la neamul ăsta! Vorba reclamei: „Nu ai cu cine, nişte ţărani!” 😉

    • Zeus,

      Nu e o „lege aberanta”. Poate fi eventual „o Constitutie aberanta”. Daca este asa, atunci trebuie revizuita nu incalcata.
      Formula „toti infractorii din Parlament” dovedeste transformarea in concluzie a premizei. Parlamentul ar trebui sa decida, pe baza unei anchete proprii responsabile (prevazuta in Regulamentul Camerei) DACA sunt ratiuni pentru A INCEPE un proces penal. Decizia Parlamentului nu inlocuieste justitia. Ea cenzureaza posibilele abuzuri ale Puterii ce ar incerca sa se razbune sau sa santajeze adversari politici, folosind procurori sau politisti.

  23. Avem europarlamentari ai PSD, de ce nu iau pozitie? Nu cumva sunt si ei de acord? Eu cred ca trebuie adresat un protest la Comisia Europeana si de solicitat si parerea mai multor oameni din justitie, dintre parlamentari si specialisti, astfel incat sa se elimine subiectivismul. Ma intreb de ce nu sunt alaturi de noi cei din PES, daca nu cumva colegi de ai dv. uneltesc alaturi de Nero. Oricum, treceti la ofensiva, daca apreciati ca si cuvantul nostru conteaza, suntem gata sa contribuim.

  24. Avem europarlamentari ai PSD, de ce nu iau pozitie? Nu cumva sunt si ei de acord? Eu cred ca trebuie adresat un protest la Comisia Europeana si de solicitat si parerea mai multor oameni din justitie, dintre parlamentari si specialisti, astfel incat sa se elimine subiectivismul. Ma intreb de ce nu sunt alaturi de noi cei din PES, daca nu cumva colegi de ai dv. uneltesc alaturi de Nero. Oricum, treceti la ofensiva, daca apreciati ca si cuvantul nostru conteaza, suntem gata sa contribuim.

  25. Avem europarlamentari ai PSD, de ce nu iau pozitie? Nu cumva sunt si ei de acord? Eu cred ca trebuie adresat un protest la Comisia Europeana si de solicitat si parerea mai multor oameni din justitie, dintre parlamentari si specialisti, astfel incat sa se elimine subiectivismul. Ma intreb de ce nu sunt alaturi de noi cei din PES, daca nu cumva colegi de ai dv. uneltesc alaturi de Nero. Oricum, treceti la ofensiva, daca apreciati ca si cuvantul nostru conteaza, suntem gata sa contribuim.

  26. Avem europarlamentari ai PSD, de ce nu iau pozitie? Nu cumva sunt si ei de acord? Eu cred ca trebuie adresat un protest la Comisia Europeana si de solicitat si parerea mai multor oameni din justitie, dintre parlamentari si specialisti, astfel incat sa se elimine subiectivismul. Ma intreb de ce nu sunt alaturi de noi cei din PES, daca nu cumva colegi de ai dv. uneltesc alaturi de Nero. Oricum, treceti la ofensiva, daca apreciati ca si cuvantul nostru conteaza, suntem gata sa contribuim.

  27. Avem europarlamentari ai PSD, de ce nu iau pozitie? Nu cumva sunt si ei de acord? Eu cred ca trebuie adresat un protest la Comisia Europeana si de solicitat si parerea mai multor oameni din justitie, dintre parlamentari si specialisti, astfel incat sa se elimine subiectivismul. Ma intreb de ce nu sunt alaturi de noi cei din PES, daca nu cumva colegi de ai dv. uneltesc alaturi de Nero. Oricum, treceti la ofensiva, daca apreciati ca si cuvantul nostru conteaza, suntem gata sa contribuim.

  28. Avem europarlamentari ai PSD, de ce nu iau pozitie? Nu cumva sunt si ei de acord? Eu cred ca trebuie adresat un protest la Comisia Europeana si de solicitat si parerea mai multor oameni din justitie, dintre parlamentari si specialisti, astfel incat sa se elimine subiectivismul. Ma intreb de ce nu sunt alaturi de noi cei din PES, daca nu cumva colegi de ai dv. uneltesc alaturi de Nero. Oricum, treceti la ofensiva, daca apreciati ca si cuvantul nostru conteaza, suntem gata sa contribuim.

  29. Avem europarlamentari ai PSD, de ce nu iau pozitie? Nu cumva sunt si ei de acord? Eu cred ca trebuie adresat un protest la Comisia Europeana si de solicitat si parerea mai multor oameni din justitie, dintre parlamentari si specialisti, astfel incat sa se elimine subiectivismul. Ma intreb de ce nu sunt alaturi de noi cei din PES, daca nu cumva colegi de ai dv. uneltesc alaturi de Nero. Oricum, treceti la ofensiva, daca apreciati ca si cuvantul nostru conteaza, suntem gata sa contribuim.

  30. Avem europarlamentari ai PSD, de ce nu iau pozitie? Nu cumva sunt si ei de acord? Eu cred ca trebuie adresat un protest la Comisia Europeana si de solicitat si parerea mai multor oameni din justitie, dintre parlamentari si specialisti, astfel incat sa se elimine subiectivismul. Ma intreb de ce nu sunt alaturi de noi cei din PES, daca nu cumva colegi de ai dv. uneltesc alaturi de Nero. Oricum, treceti la ofensiva, daca apreciati ca si cuvantul nostru conteaza, suntem gata sa contribuim.

  31. Avem europarlamentari ai PSD, de ce nu iau pozitie? Nu cumva sunt si ei de acord? Eu cred ca trebuie adresat un protest la Comisia Europeana si de solicitat si parerea mai multor oameni din justitie, dintre parlamentari si specialisti, astfel incat sa se elimine subiectivismul. Ma intreb de ce nu sunt alaturi de noi cei din PES, daca nu cumva colegi de ai dv. uneltesc alaturi de Nero. Oricum, treceti la ofensiva, daca apreciati ca si cuvantul nostru conteaza, suntem gata sa contribuim.

  32. Avem europarlamentari ai PSD, de ce nu iau pozitie? Nu cumva sunt si ei de acord? Eu cred ca trebuie adresat un protest la Comisia Europeana si de solicitat si parerea mai multor oameni din justitie, dintre parlamentari si specialisti, astfel incat sa se elimine subiectivismul. Ma intreb de ce nu sunt alaturi de noi cei din PES, daca nu cumva colegi de ai dv. uneltesc alaturi de Nero. Oricum, treceti la ofensiva, daca apreciati ca si cuvantul nostru conteaza, suntem gata sa contribuim.

  33. Inutil, Domnule Nastase, toate au un rost, mai ales in zilele noastre unde „imaginea” bate realitatea, unde „imaginea” scrie istoria, unde „imaginea” imparte dreptatea si unde „imaginea” tine loc de morala.

    • Dragos,
      Spui „nu este obligatoriu sa fie audiati toti cei 972 de martori”.
      Te inseli sau minti? Esti jurist?
      Instanta este obligata sa-i audieze pe toti martorii propusi de procurori. Nu 500, nu 300, nu 900, ci 972!
      Ma bucur insa ca ai realizat ce inseamna audierea unui numar atat de mare de martori, sub aspectul duratei procesului.

  34. Aya,
    dacă am fi trăit acu niscai veacuri, s-ar fi spus că au venit oamenii Înaltei Porţi cu mazâlul pe capul ANeului…
    aşa se cheamă că UE ne învaţă de bine acolo unde nu le-a reuşit nici lor.
    iar Bolcaş e extremistul şi Macovei profesionistul apolitic… mă abţin să mai spun cam ce-ar fi Ponta la ora asta…

  35. Aya: Europa se poarta cu noi asa cum noi o invitam sa se poarte. Atunci cind Romania va dori cu adevarat sa fie cea de-a saptea putere si tara a Europei, ei bine atunci va fi. Cit timp Romania va dori sa fie un nimic, un nimic va fi. Respecta-te si vei fi respectat. Si sa le multumim celor de-aici, care, in loc sa-si spele rufele in familie, se duc cu smiorcaielile la New Stambul.

  36. Zeus: subiectul diferentei intre constitutia romana si cea franceza a mai fost discutat pe blog. Retineti va rog in reluare: constitutia franceza ( si probabil si alte constitutii) protejeaza mai bine ministrii decit constitutia romaneasca. In primul rind, impotriva ministrilor nu pot depune plingeri decit persoane care se pot considera parti vatamate, iar aceste plingeri nu pot fi depuse oriunde, ci doar la o comisie dedicata. In Romania, oricine poate depune plingere impotriva unui ministru si oriunde. Iar unul dintre clou-urile dosarelor dlui Nastase este ca nici o plingere nu provine de la o persoana (fizica ori juridica) care ar putea fi considerata parte vatamata, lezata de pretinsele actiuni ale dlui Nastase. Mai mult, de exemplu, plingerea facuta de dovedita delatoare Mona Musca se bazeaza pe o poveste ‘aflata’ de la o alta persoana, care nici aceea nu poate fi considerata parte vatamata. Asa incit protejarea demnitarilor este suficient de slaba pentru ca politicul sa-si faca loc in decizii. Fiindca pina la urma, urmind precedentele create, doar un nivel de moralitate impiedica generarea a zeci de mii de dosare penale pentru mai toti politicienii. De exemplu, oricine poate depune plingeri de tip penal la adresa dlui Basescu – si oriunde, la sectia de politie, la parchet, la DNA, la parlament – bazate pe lucruri pe care le-ar fi aflat de la altii ori chiar din presa. Diferenta este aceea ca unii stau mai bine cu moralitatea si altii mai rau.

  37. @Aya
    Asa cum am mai spus, sun de parere ca o protectie, un filtru, pentru a aduce in justitie, presupusele fapte in EXERCITIUL FUNCTIUNII ale unui ministru, este necesara.
    Orice decizie in procesul conducerii, managementului, poate fi discutata, contestata. Unde am ajunge daca, am baga in puscarie un conducator, pentruca „post facto” s-ar gasi o solutie mai buna?
    Draga Aya,
    Jefuirea economiei nationale este o realitate. Eu nu ma refer la privatizari. Ma gandesc la jaful de zi ci zi. Este posibil nu numai din cauza necinstei dar si din cauza ignorantei gestionarilor. Au ajuns in posturi in care gestioneaza miliarde fel de fel de juristi si profesori care n-au avut nicio cunostinta in domeniul economic. Doar o superficiala lectura a unor texte economice. Dar fara cunostinte tehnice de management. In felul acesta s-au combinat ignoranta cu hotia.
    Daca se respecta procedurile, in mod normal, nici un manager nu poate fi acuzat aiurea.

  38. Zeus: iar actuala putere stie foarte bine, doar ca a apucat-o pe un drum comportamental stalinist asa incit stiu bine cum vor proceda, dar asta dupa dl Nastase. Sa va zic intii precedentul stalinist, fiindca poate sunteti mai tinar: in anii ’50 unii sefi comunisti si-au lichidat adversarii politici in afara oricarei legi, inclusiv dindu-le unora cu ranga in cap; dupa care, de frica sa nu pateasca la fel, au inceput sa zbiere ca sa se introneze legalitatea si asta i-a scapat pe ei macar de ranga. Ei bine, actuala putere va proceda cam la fel: cind va simti ca e groasa, va zice ca ministrii (demnitarii) nu sunt suficient protejati de abuzul de delatiuni si vor trece la modelul francez: adica pentru adversarii politici ciuma si pentru ei muma.

  39. Vor sau Nu-cativa din 18 mil.de romani-Constitutia trebuie aplicata;inclusiv Tratatele juridice internationale in domeniu,la care Romania a aderat si care nu prevad altceva in aceasta problema.Deci-Herr Adrian-stai linistit si la Actiuni-administrative,politice pentru,aceasta tara-slab/pardon mediu dezvoltata-cu 2 mil.plecati sa munceasca;400 mii viitori someri;campioni la import si nu producatori/si apoi exportatori;lohnul s-a dus …undeva,inclusiv la Calarasi(sunt,din nou cautat,dar ,nu mai am forta de 12 ani ca deputat-Campionul interpelarilor,telefoanelor,etc.).Vine-toamna si …la munca!Pedros Naidin-Bon Giorno,pardon,Good Day-ca ma bronzez pt…consilierul lui…??Gluma-sa ne destindem-suntem stresatii din Europa.

  40. „Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.”

    Domnule blogger si fost prim-ministru. Romania e pe locul 70 in topul coruptiei. Camera Deputatilor si Senatul sint reprezentanti ai locului 70 in topul coruptiei. Iar Basescu nu e acuzat de furturile de care sinteti acuzat dumneavoastra.

    Acum ca ati luat o decizie buna, cu avocati buni o sa iesiti basma curata. La tribunal dreptatea nu exista stiti bine. De ce vindeti fraierilor astora care va fac trafic la blog si atit raporturi despre justitie? You have too much time on your hands? 🙂

  41. e uimitor cum va place sa cititi talkbackuri de la prostimea din Romania. ii lasati pe aia care va aproba asa facea si Ceausescu. de fapt ii umiliti ca sint asa de prosti. Si Ceausescu la zice „Prostimea”

Lasă un răspuns