Raspunsuri

Corina, ti se pare ca apar prea des la televiziune? Ma simt flatat, inseamna ca ma urmaresti numai pe mine. Stiu ca iti sunt simpatic. Sper ca nu o faci din datorie! In alta ordine de idei, iti doresc sincer ca Dumnezeu sa iti dea ocazia sa traiesti multe alte lucruri (cred ca stii la ce ma refer), cu adevarat bune, in viata. Prea multa patima strica. Uneori foarte mult.
PS: Corina, intre noi fie vorba, PSD ar avea de castigat in fata alegatorilor cui?

Alexandru Dumitrascu, in discursul de vineri al lui Basescu, cel mai amuzant a fost momentul in care a vorbit despre neimplicarea lui in PD-L. Am vazut cat de neimplicat este din declaratiile lui Radu Berceanu. Ma intreb oare ce face atunci cand SE implica. Oare in Modrogan si portarul este numit din deal? La ce discuta ei pe acolo, probabil ca da.

Alex, in ceea ce priveste comentariul tau despre ce ar trebui sa faca si sa transmita politicienii in campanie, pot sa iti spun ca introducerea votului uninominal va forta lucrurile sa se miste in directia indicata de tine. Din detaliile pe care le-ai oferit, inteleg ca esti de prin zona domnilor Boc si Falca iar asteptarile tale se refera si la problemele punctuale de acolo. In alta ordine de idei, nu poti echivala socializarea cu un proces de asimilare.

Jean S, nu cred ca am ascuns vreodata faptul ca am avut si puncte de vedere diferite fata de Ion Iliescu. Alegerile anticipate despre care vorbesti reprezinta unul dintre subiectele asupra carora am gandit diferit. In rest, este parerea ta….Repet, varsta nu este o virtute in sine.

Darius, eu sincer sper ca efectul va fi diferit de cel pe care il asteapta baietii oranj.

Dinu, cand oamenii au pareri diferite de ale tale se pare ca este mult mai simplu sa ii jignesti. Cam mult pentru diferente de opinie politica. Acest raspuns este valabil, partial, si pentru Harabula.

Scipio, te amuzi zilele astea.

Augustin, in ceea ce priveste decizia domnului Iliescu, multi, inclusiv eu, ne-am gandit la aspectele invocate de tine. Tocmai de aceea am scris ce am scris in respectiva postare. Cat despre Valeriu Stoica…

Marian F, sper ca PSD sa iti satisfaca dorinta dupa alegerile din toamna. Sunt de acord, partial, cu sugestiile tale. De altfel, unele dintre ele le punem si le-am pus constant in aplicare in ultimii doi ani. Totusi, nu te poti lasa „tocat” zi de zi.

Caramella, foarte interesant experimentul pe care il propui domnului Iliescu.

Analist politic, daca tu si altii sunteti cu adevarati convinsi ca votul uninominal este problema…Pentru multi va fi, dar nu pentru Ion Iliescu personal.

Radar, am vazut respectivul sondaj. Raspunsul este nu.

Bibliotecarule, trecand peste gluma, esti constient ca cei din taberele de nomazi nu vor putea sa declare ca sunt italieni. Nici nu cred ca asta ar putea fi vreodata o solutie. Daca traim intr-o lume in care am ajuns sa ne fie frica de ceea ce suntem, atunci avem o mare, foarte mare problema.

Instalatorule, nu esti in divergenta cu mine. Pana la urma important nu este locul in care se afla sediul central al Agentiei, desi ar putea fi un semnal pozitiv pentru Romania. Si mai e ceva. Problema romilor e „localizata” la noi, banii pentru proiecte s-ar putea sa-i imparta altii, prin alte capitale. Sa ne mai gandim… Acelasi raspuns este valabil si pentru Radu. In alta ordine de idei, nu stiu daca ideea parlamentarilor de drept ar putea fi aplicata in Romania de astazi. Desi, si eu am scris, in „Romania europeana”, despre senatorii de drept, in traditia parlamentara romaneasca, antebelica.

Alexei, ce spui tu despre amprentarea rromilor este valabil pentru orice om, de orice etnie.

David, si tu pleci de la premisa ca discutam despre infractori nu despre amprentare. Amprentarea infractorilor si suspectilor este cu totul, dar cu totul altceva.

Diogenecainele, din pacate respectivul raport al CE nu se referea la cei care nu ar detine un anumit grad de cultura, ci la aceia care au probleme de intelegere a unui text. Nu cred ca este realist sa ne gandim ca fiecare om din aceasta tara ar putea fi un Iorga, daca tot l-ai citat, dar nu cred ca poti spera nici la obtinerea de foarte multe deprinderi tehnice (in general vorbind) fara depasirea acestui prag elementar.

Ovidiu, ma abtin, de obicei, sa comentez situatia din interiorul altor partide. Pana la urma, fiecare pasare pe limba ei piere.

Ilie, daca nu as crede…

Papura-voda, societatea ta spune cam ceea ce spun si italienii si anume ca rromii, fara distinctie, sunt infractori; societatea ta considera ca rromii nu fac parte din ea; prin urmare nu poti fi socializat de o societate care nu te accepta. In legatura cu legislatia, faci o confuzie intre norme juridice si norme sociale. Este adevarat ca intre cele doua tipuri de norme ar trebui sa fie o legatura biunivoca, dar cand am vorbit de socializare eu m-am referit in primul rand la normele sociale; eu am vorbit de factori culturali. Aici cred ca e problema. Daca vrem forta e simplu.

David, nu vorbim despre rromi, ci despre romani si despre cetateni comunitari. Strongvalerina a punctat bine aspectul. Daca nici statutul acesta nu vrei sa il recunosti, atunci accepta-l pe cel de om.

30 de gânduri despre “Raspunsuri

  1. Dle AN. E grea limba romana? In fata alergatorilor. Ce nu va este clar?.
    Iar ce-mi doriti dvs, sper sa nu se implineasca niciodata pt ca sunt convinsa ca una ganditi si alta spuneti.
    Patimi? Sa fim seriosi. Ati depasit de mult varsta la care puteti starni patimi. Nici macar politice 🙂
    In rest, drum bun prin Europa. Atat cat mai aveti ocazia.

  2. @ Adrian Năstase
    Este adevărat că ceea ce spuneam eu acolo era o glumă. Iată însă că italieni şi-au pus şi ei întrebarea pentru că spun acum că toţi copii aceştia ai nomazilor vor primi cetăţenia italiană.

    Dincolo de nevoile statelor europene, nevoi evidente care aparţin şi satului român, avem noi voie să preschimbăm civilizaţia acestor popoare nomade? Este evident că ei trăiesc o altă civilizaţie decât noi, au un sistem juridic al lor, au o structură „de comandă” diferită care este mult mai importantă pentru ei decât sistemele noastre „sedentare”, au şi alt sistem de legi…
    Ar trebui să-i obligăm să fie asemeni nouă? Mă gândesc că poate ar trebui să găsim o soluţie prin care să ocrotim sistemul lor nativ de viaţă, ca pe o entitate culturală supravieţuită din vechime. Chiar dacă nouă nu este comodă o astfel de individualizare. Eu aş propune o formă de documente/naţionalitate internaţională cu o derogare de la îndatoririle normale. Eu cred că avem o responsabilitate colosală în a integra dar a nu distruge ceea ce integrăm. Altfel ne vom trezi că peste câteva decenii România şi românismul nu va mai exista nici el

  3. Domnule Nastase,

    Dumneavoastra si partidul din care faceti parte, v-ati declarat sprijinul pentru proiectul legislativ de interzicere a cianurilor in minerit. Asta in toamna anului trecut. Moment dupa care tot prin diligenta colegilor d-voastra proiectului i-au fost aduse amendamente care modificau substanta lui si respectiv a fost ingropat in sertarul comisiei de industrii condusa de Iulian Iancu…Multi dintre cei care suntem preocupati de protejarea mediului in Romania am dori sa stim cu mai mare certitudine daca PSD va sprijini in continuare proiectul de interzicere a cianurilor in mineritul aurifer; daca deputatii sai vor renunta la echivoc si vor contribui la promovarea acestui proiect in Camera Deputatilor.

  4. Se ştia deja, însă şi ziarul Romania Liberă, ostil domnului Adrian Năstase, a preluat prompt ştirea: +Grupul de la Cluj trece in barca lui Nastase /Joi, 24 Iulie 2008/ Vasile Dancu, membru al Grupului PSD de la Cluj, recent demisionat din functiile de conducere ale partidului, sustine revenirea lui Adrian Nastase in prim-planul partidului. Dancu considera ca fostul premier nu ar fi trebuit niciodata sa faca pasul inapoi.”Reformarea partidului a inceput in perioada in care PSD era condus de Adrian Nastase”, considera fostul lider clujean. Nastase a fost primul care a pus problema schimbului de generatii in PSD si cel care i-a incurajat pe ardelenii din Guvern sa gandeasca altfel pentru PSD, este parerea lui Dancu. Aceeasi opinie este impartasita si de alt membru al Grupului de la Cluj, Ioan Rus. Recent, si Nastase si-a aratat disponibilitatea de a colabora cu ardelenii din PSD. „La urma-urmei, eu i-am promovat in guvern”, a afirmat Nastase in urma cu doua saptamani.”+
    De ce atâta promptitudine ? Trebuie să fie vreo explicaţie.

  5. Multumesc pentru raspunsuri. Ma simt flatat sa fiu considerat din regiunea domnului Boc.
    Cu celalalt ochi insa plang ca nimeni nu m-a luat drept un localnic din Banatul Sarbesc, caruia i-am daruit inima mea.

    Corina, sa-ti dea Dumnezeu ocazia de afi pe piciarele dumitale! Sa-ti platesti singura facturile, sa dai concursuri, sa muncesti ca orice absolvent din Romania! Atunci vei intelege problema cu „patima”. Mai stim o fetita a lui tata care nu intelege sensul cuvintelor in limba romana. Iti va prinde foarte bine o trezire la realitate.

  6. In alta ordine de idei, da, sunt de acord, nu poate fi pus semnul de egalitate intre socializare si asimilare.

    Insa numerosi sociologi isi exprima temerea ca, pentru grupurile etnice ce nu poseda o cultura scrisa, educatia facuta dupa standardele poporului in mijlocul caruia traiesc reprezinta in primul rind uniformizare si pierderea identitatii de limba si de neam.
    Eu personal nu sunt de acord, dar multi specialisti isi explica in acest mod disparitia atitor limbi si dialecte, inclusiv pe continent european.
    Stie cineva cate alte dialecte sunt sortite extinctiei?

  7. Ei…lasati-ma pe mine. Eu nu merit sa fiu subiectul discutiei pe acest blog. Sunt un simplu cetatean al României care dispune de un simplu vot.
    Asa cum voi va doriti o Românie politica fara Basescu, Blaga, Boc, eu imi doresc o Romanie fara Iliescu si Nastase, Mitrea si Hrebenciuc, Voiculescu si Vacaroiu.
    Daca aveti nelamuriri, AN precis va poate explica ce inseamna democratia si libertatea de opinie. Sunt convinsa ca o poate face. Cel putin teoretic.

  8. @”Corina”

    Poate spui nu „FARA cine”, ci „CU cine” vrei sa fie Romania ta politica. Ai curaj, „Corinule”?

  9. @ Clonele lui leo
    Dacă tot avu dumnealui ANeul inc de cimilituri, ia-n să vă adreseze şi vouă baciul o… întrebare-ntrebătoare. Da’ să nu contaţi pe vreo publicaţiune cu autograf, că noi, bacii, nu ştim a ne iscăli, punem deştu pă cruciuliţa ghe tintă… 😉
    Ciupercuţă-ntr-un picior, ghici ciupercă cine-i:
    – fire polivalentă, preocupată de cestiuni mai puţin la îndemână, precum numerologia, para alte cele…
    – fire pedantă, degrabă săritoare la erate atunci când, în fuga telegarilor, mai scapă erori marca anionul prin fraze…
    – postator ce apelează uneori la citate nu foarte-ntâmplătoare şi deloc scurte din surse nu foarte frecventate…
    – postator fervent, prezenţă constantă, cu foarte mici sincope, ce alternează articole extrem de bine structurate, ce vădesc o bună cunoaştere a unor elemente de geo-politică şi ale tipologiei umane, cu şopârliţe… şopârlicioase…
    – interpelator la fel de fervent al zburătoarelor de varii coloraturi, carele zburătoare, simţind vulpoiul ce dă târcoale, degrabă se grăbesc spre a se tupila prin rămuriş…
    – evident, când în faţă-i nu se nimereşte vreo zburătoare oarecare, ci vreun naiv moş-martin ori doar vreun corb, dumnealui vulpoiul nu se fereşte difel la a adopta lovituri la… de la natură vârtuţi, ca să cităm un clasic în viaţă…
    ei, neicuşorilor, ia-n să vă vază Ochi de Şoim, cine-a zgândărit iar ochiul interior, ăla de nu doarme, al celui aflat de veghe-n lanul de… rapiţă?
    ei? nu-nu-nu, cu mini nu vă giucaţi, guriţa mea-i ferecată, i-ocupată cu alte cele 😉 , nimicuţa nu vă spui! 😀

  10. Din seria invatamant-cultura:
    New
    York Magazin expune mafia
    ICR-ista

    *”Scrisoarea celor 17″, o diversiune „coapta” de „clientii” Institutul
    Cultural Roman*
    Mircea Mihaies s-a dat pe brazda si il reclama pe Turnatorul de sub pulpana
    ICR „doctorul” inchipuit Sorin
    Antohi

    Si altceva frumos: Campania pentru prezervarea Deltei Dunarii se va studia in universitatile din Marea Britanie*

  11. Tocmai,si eu ziceam ca nu din cei incapabili de a intelege un text se vor alege cei cu studii superioare. Pe de alta parte nu pot sa nu remarc cum conditia burgheză, pe care și-o iau ca ideal legiunile de absolventi de facultate, presupune fix viata spirituală a unui leș, iar asta ii face nefrecventabili. Nimeni nu cere genialitate. Totuși conversatia cu aceștia nu trebuie să pută a cadavru.

  12. Stimate domnule Nastase, este o chestiune de prioritati personale, am apucat sa cumpanesc lucrurile in ambele amplasamente posibile ale Agentiei. In cazul pozitionarii in Romania, aveti dreptate: se colecteaza niste bani, se fac programe, se creeaza locuri de munca in aceasta agentie si – nu o scriu ironic – pozitii interesante de trecut in c.v.-uri – si de ce sa nu fim sinceri, daca stim sa tragem de raportari, o putem duce asa frumusel ani buni. In cazul pozitionarii in strainatate, argumentele ar fi ca este greu sa europenizezi o problema daca o tii in propria ograda, ca este nevoie de implicarea unor state si dincolo de niste bani, ca rezultatele nu vor fi chiar rapide ca sa-ti asumi explicatii in fata altora pentru fondurile cheltuite si ca, daca subiectul e tratat eronat ori cu superficialitate, atunci el poate deveni dintr-unul sensibil intr-un adevarat cartof fierbinte. Din punctul meu de vedere, toate cele de la urma au fost mai importante decit fondurile care ar putea fi atrase; pina la urma bani sunt si in Romania, dar ei nu circula cum trebuie si nu se duc unde trebuie. Cam asta ar fi. Ca o ironie de aceasta data, daca am plasa Agentia in afara Romaniei am mai scapa de vreo doua – trei personaje care se plimba de la o televiziune la alta (cred ca dorm prin studiouri) si isi dau cu parerea despre toate cele ca niste adevarati generalisti (in sensul ca stiu nimic despre tot) si poate i-ar mai procopsi si pe cei care vad B1TV Hamburg ori Antena117 Frankfurt ori National TV Paris,…persoane care pareau in trecutele guvernari a dori sa fie o curea de legatura cu etnia tiganeasca.

  13. “Aseara, am fost in parcul Georges Brassens”
    @ Corina, cu tot respectul cuvenit*, în fond sîntem comentatori pe acelaşi blog. Dumneavoastră îl blamaţi pur şi simplu că există. Eu îl frecventez pentru aspectele sale culturale. Care incontestabil că există. Vreau să reamintesc o mostră : “Aseara, am fost in parcul Georges Brassens, locul unde se intalnesc, saptamanal, multi din anticarii din Paris. Am gasit, cu multa sansa, si foarte ieftin (25 euro) doua volume de poezii ale lui Ilarie Voronca, publicate, dupa razboi in Franta, cu dedicatii pentru prieteni francezi si o carte foarte speciala, varianta bibliofila, semnata de Vladimir Ghika, cu gravuri executate dupa desenele lui, din 1919. Va trebui sa va vorbesc mai mult despre cartea asta. Oricum am descoperit, pe internet, un site foarte interesant si am vizionat un filmulet documentar, realizat de B1. Fascinanta si dramatica viata lui, incheiata in anii ‘50 la Jilava, la 80 de ani. M-a impresionat si discursul colegului Chelaru, din Senat, pe acelasi subiect. Am mai gasit, aruncata intr-un cos, si cu geamul spart, o fotografie care cred ca este a printului Franz Ferdinand, cu o dedicatie, in spaniola, pentru mama lui, scrisa in spaniola. Sper ca nu m-am inselat. O sa verific acasa.”
    De ce vă displace? În ce măsură consideraţi că acest text violentează cultura română?
    Aştept cu sincer interes răspunsurile dumneavoastră.
    *Cer anticipat scuze dacă sună impertinent întrebările mele.

  14. @ Alex
    Aţi amintit, aici şi pe alt fir, despre scandalurile în serie la Institutul Cultural Român. Vreau să adaug şi un comentariu de pe blogul ţinut de avatarul Scardanelli (alias talentatul eseist Mihail Neamţu). Previn că am obliterat atât expletivele, cât şi adresele Internet inserate. Din ciclul +MOARTEA IDEILOR ŞI CADAVRUL CETĂŢII (Şarlataniada Liiceanu/Bădiliţă/Patapievici/Cărtărescu/Pleşu/Anania/Baconski/Savatie) / Scandalul Patapievici ICR şi coruperea elitelor/iulie 25, 2008 by Scardanelli /L-a ajuns şi pe Pata[..] fripturismul ! Ce credea el, că funcţiile care i se oferă sunt pe merit ?! Eu am mai scris despre modurile în care Securitatea corupe elitele : […] Lui Patachievişi i-au făcut, ca şi lui Pleşu şi lui Liiceanu, ce scrie Bichir că i-au făcut Patriarhului Daniel :[…] L-au pus într-o situaţie imposibilă, de lose/lose, sau de dam if you do, dam if you don’t – că tot se poartă în continuare “Dilemele” ! Dacă nu accepta, săreau toţi cu gura că ICR a mai dat cu piciorul unei ocazii nemaiîntâlnite, pentru că directorul lui e un incompetent numit numai ca răsplată pentru băsescianism, cum s-a mai întâmplat şi cu alte ocazii, la fel de … nemaiîntâlnite. Dacă a acceptat, au sărit toţi cu gura că se foloseşte de securişti. Apropo de Secu: nici cu nemţii ăia români nu mi-e ruşine; haida de, plecaţi din România ceauşistă în 1987 ?! nu m-ar mira ca şi ‘mnealor să fi dat cu băţul în catastifele Secu la greu… Iar acuma au fost reactivaţi, pentru a-i face bucata lui Pata. Dar şi Fripturievici capătă ceea ce merită. Păruiala dintre jigodii, cum am mai scris…+

  15. @ban

    Cine-ti raspunde tie, da dovada de toleranta nu de curaj.Te rog sa nu ma mai plictisesti cu abnormitati!

  16. Blogideologic, am preluat articolele despre scandalurile de la ICR de pe blogul lui Victor Roncea, insa site-ul nu a primit linkurile.
    Inclin sa cred ca si Pata, si musiu Daniel sunt niste victime, insa de la oameni de nivelul intelectual al lui Pata, musiu Daniel, Liiceanu, Plesu am asteptari muuult mai mari. Au citit tone de filosofie, literatura religioasa, filocalii, le-a dat Dumnezeu minte, pregatire psihologica si spirituala, aveam cu totul alte exigente vis-a-vis de intelectualii nostri. Pata si Daniel nu sunt Base, Berceanu, Nicolaescu, oameni cara atat pot. Dar omul e liber, pana si cel mai tare inger a cazut prin modul in care si-a folosit libertatea…
    Daca tot ati pomenit de Anania, desi ii port un respect, atat ca scriitor, om de cultura, cat si pentru modul in care si-a indeplinit misiunea in calitate de ierarh, mi se pare a a cazut si el in capcana unor oameni politici pentru care biserica este numai o sursa de putere. M-a inselat intuitia?

  17. @ Alex
    Cred că trebuia să obliterez eu din textul lui Mihail Neamţu numele teologilor Anania şi Savatie. Îl respect foarte mult pe Valeriu Anania, iar Savatie este un basarabean chinuit de ruşi, care s -a străduit foarte mult să înveţe un limbaj românesc de cea mai bună calitate. Pe de altă parte, şi Mihail Neamţu este un teolog ortodox care scrie bine. În fine, problema centrală acum este faptul că Moskova a format un grup de lucru ce s- a strecurat pe blogosfera românească şi îi atacă pe ortodocşii români dar îi sprijină pe evanghelici ! Eu am rămas surprins să constat că blogul meu este foarte atent studiat şi criticat de ei, dar într -o sub vernaculară grotescă pseudo – neolatină. Am scris mai multe pe blogul meu. A, şi sunt bine pregătiţi. Nu atât de bine cât cred ei, dar în general controlează spaţiul ideilor mai bine decât românul obişnuit.

  18. Mi-am dat seama ca Moscova manipuleaza sentimentul religios si apasa fie pe coarda sensibila a „Romaniei profunde”, fie pe cea a latinitatii/modernitatii. Multi oameni de buna-credinta au cazut in plasa moscovitilor cara ataca BOR-ul. Am sa vizitez blogul, sa vad exect despre ce „intelighentie” este vorba.
    Daca ati adus vorba de „latinitate”, atentie si la cealalta extrema: dacismul & autohtonismul!

Lasă un răspuns