Ziua veteranilor de razboi

Astazi, sarbatorim Ziua veteranilor de razboi.

Sunt mandru ca Legea 44 din 1 iulie 1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, poarta semnatura mea, ca presedinte al Camerei Deputatilor.

Initiativa a venit din partea Asociatiei veteranilor de razboi, din care facea parte si tatal meu.

Merita insa sa reamintesc, inca o data, exemplul de patriotism pe care l-a oferit tanarul ofiter de artilerie, Marin Gr. Nastase, la punerea in aplicare a Proclamatiei catre tara a Regelui Mihai, in august 1944.

Tatal meu, cel care a comandat „Bateria Albastra”, formata din muncitori VOLUNTARI de la Uzinele Rogifer Tohani, imi povestea adesea felul in care el a organizat o unitate de artilerie cu tunurile din poligonul de incercari de munitie al Uzinei si, incepand din 25 august 1944 pana la sosirea Corpului de munte din zona, aparand, in acest fel, Brasovul impotriva trupelor germane ce se retrageau din Uniunea Sovietica. Unul dintre muncitori era surdo-mut dar a insistat sa fie tragator la unul din tunuri. El declansa focul doar privind la ceilalti tunari. Au fost momente extraordinare de patriotism – imi povestea tatal meu atunci cand l-am insotit pe la inceputul anilor ’70, la Tohan, Prejmer, Zarnesti pentru a revedea acele locuri.

Nu cred ca au fost multe episoade de acest gen in acele zile. Ma refer la actiuni spontane, de voluntari, nu la cele militare. Atunci tatal meu – fost sef de promotie la Liceul militar de la Manastirea Dealu, in varsta de 27 de ani – a fost decorat cu ordinul Steaua Romaniei iar „Bateria Albastra” a fost citata prin ordin de zi pe armata.

Incet, incet, praful se asterne peste amintiri. Fotografiile, obiectele militare care i-au apartinut, unul din tunurile folosite in acele zile au fost scoase de la Muzeul Militar, filmele documentare-marturii zac in arhivele armatei si ale televiziunii publice.

Se pare ca acum pildele de eroism trebuie luate din alte tari…

7 gânduri despre “Ziua veteranilor de razboi

  1. Amintirile se vor estompa inevitabil sub tăvălugul resetului istoric.
    Ideologia totalitarismului globalist vrea ca asocierea dintre armata română și ruși să fie estompată, pe fondul reabilitării ,,nazismului util”, adică cel ucrainean.
    De fapt, prin uitare, greșelile trecutului se repetă întotdeauna. Iată că, încet încet încet, România intră din nou, fără putință de scăpare, în mrejele unor puteri occidentale agresive preocupate până la obsesie de distrugerea Rusiei și subordonarea statelor nealiniate, în general.
    Să fie de această dată cartea câștigătoare, după eșecul alianței cu Germania nazistă ?
    Vom trăi (?) și vom vedea…

  2. Bună dimineața, Ce plăcere mi a făcut mail ul ăsta. Eu știam din Liceu cine a fost tatăl tău. Si ma bucuram mereu când te vedeam în curte sau pe coridor, după aceea din clasa a 10-a.Si, uite, acum am aflat ca tu ai urmat tradiția în familie, si tu ai fost șef ul de promoție pentru secția Reala la liceu ca și tatăl tău. Încă o dată, felicitări…. Multe, foarte multe legi, documente, acțiuni politico diplomatice poarta semnătura ta. Dar contemporanii noștri nu doresc sa și amintească nimic. Dobitocii cred ca lumea începe cu ei … Si eu cred ca ei sunt creatorii acestei Lumi a Dobitocilor pe care o si iubesc atât… Cu bine, Cu multumiri ca îmi trimiți aceste mailuri deosebit de interesante, Adina

  3. Atunci societatea parea mai civilizata , mai educata – cel putin elita care o conducea .
    Un Stalin se prefacea ca se uita la lista ofiterilor polonezi disparuti ( omorati de el la Katyn ) si primea ambasadorul suedez prefacandu-se ca il cauta pe diplomatul Wallenstein ,luat de rusi la Budapesta intemnitat si asasinat la Lubianka .
    Dar astazi barbarii lanseaza rachete de croaziera de opt metri lungime in orasul in care e prezent secretarul general al ONU , nu puteau astepta plecarea lui ?
    Si filme din drone arata soldatii rusi mancand conserve in timp ce langa ei putrezesc in noroi camarazii lor morti , fara sa le pese .

  4. „…distrugerea Rusiei si subordonarea statelor nealiniate”? As ride daca nu v-as cunoashte.
    Cit a costat comentariul asta livrat de servicii de propaganda rusa? Mai sunt inca bani de propaganda dupa sanctiunile date Rusiei? In curind o sa va plateasca in cadavre ale ucraenienilor, ca altceva nu mai sunteti in stare sa produceti. Cineva mai destept ca mine a spus ca „Rusia este o statie de benzina cu rachete”. Altceva, economic vorbind, nu are. Mai are ceva kopeici printre piesele furate din Tezaurul Romaniei…
    O ascultam pe sluga lui Putin de la RT – Margarita Simonyan – care apare des in emisiunile lui Soloviev. Cita nervozitate, ca sunt in razboi cu NATO, zice tovarasha. Lasind la o parte idiotenia enuntata, cum ti-ar place tie Margarita sa te violeze un pluton de soldati ucraeniani, asa cum au facut bestiile ruse cu femeile si fetele ucranienilor? Ai gura mare Margarita, si ti-e frica. Dar mintea ti s-a scufundat, Margarita, odata cu nava „de elita” Moskva.

  5. Romania si NATO nu pot sa isi permita ca Republica Moldova sa devina un proxy rusesc. Republica Moldova trebuie sa fie declarata linia rosie pentru Romania si NATO, si trebuie enuntat public, sa afle si rusii.
    Daca Rusia reuseshte cumva militar sa ocupe Odessa – improbabil la ora asta – atunci isi va face culoar spre Transnistria, si, in scurt timp cred, fie va schimba conducerea pro UE de la Chisinau si il vor reintrona pe Dodon sau alta mumie ruseasca, fie vor ocupa tara militar.
    Cred ca Maia Sandu da dovada de multa naivitate cind afirma – extrem de tarziu – ca Republica Moldova trebuie sa investeasca in inarmare. Nu faci asta pe timp de razboi, ci cu ani inainte.
    Am ascultat un general „moldovean” pe Al Jazeera, care spunea foarte corect ca Republica Moldova nu poate sa mai ramina neutra, ci ca trebuie sa se alature NATO ca sa se apere de rusi. Singura posibilitate sa o faca este sa se uneasca cu Romania. Ironia soartei este ca „maldavanii” nu vor sa se uneasca cu Romania. In marea lor naivitate cred ca pot ramine neutri (ca is Presedintele Sandu). Istoria nu iarta pe naivi.

  6. Pardon, tovarasha Margarita vorbes de o operatiune (banui „speciala”) de „demilitarizare” a NATO. De aia am vorbit ca i s-a scufundat mintea…
    Alti tovarashi ai lui Putin vorbesc mult mai direct de lovirea Angliei si SUA cu rachete nucleare. Probabil ca sa sperie prostii.
    Dar, per ansamblu, poti afirma ca regimul e in stadiu terminal de dementa paranoica degenerativa. Eu am inventat diagnostigul.

Lasă un răspuns