Marius Ghilezan,”Capcana celor 79,9 miliarde de Euro”

„Oficinele de propagandă au descris întoarcerea pe scut a preşedintelui drept una eroică. Pentru că mulţi au sărit la gâtul meu când am vorbit despre “Capcana celor 79,9 miliarde de euro,” am răsfoit presa de calitate din lume.

În realitate luăm cele mai mari împrumuturi, 16,5 milioane de euro, pe care trebuie să-i rambursăm sub pălăria germană.

Performanţă mai mare decât a SUA. Ce e superfregătura?

Planul de redresare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, reprezentând 4,7 % din PIB-ul total al ţărilor membre, reprezintă un eveniment istoric, dar nu chiar unul hamiltonian, titrează “The Economist”.
Ceea ce remarcă presa de specialitate e că Franţa şi Germania, iniţiatorii planului de redresare, „EU Generation Next,” au reuşit o performanţă mai mare decât SUA în capitalizarea economiilor.
Atât „International Herald Tribune”, cât şi Financial Times se întreabă dacă nu e o “superfregătură” («o mare înșelătorie frugata (it) = şmecherie »).

Ţările mici au făcut o afacere mare
Cele mai câştigate state, de departe sunt Cehia, Polonia, Ungaria şi Austria. Nu vorbim despre Italia care s-a căptuşit cu 124 de miliarde de euro datorie, în condiţiile în care pragul de îndatorare al statului e de peste 150% din PIB. Doar că ei au ce vinde. Oricând un investitor străin poate transforma Domul din Milano în Mall, dacă tot Sfânta Sofia a devenit Moschee, fără ca cineva să protesteze. Statuia lui David, Cina cea de taină nu sunt măsurabile în bani?
Dar să revenim la chestiuni concrete.

Ca să iei banii, trebuie să te duci cu extemporalul la cei mari
Publicaţiile germane şi cele franţuzeşti se întrec în elogii. Nimeni nu mai aminteşte acum acordul din mai dintre Macron şi Merkel, prin care 500 de miliarde erau alocaţi drept subvenţii. Suma s-a redus cu 40%. Doar cotidianul conservator Le Figaro, care se arată mai puțin euforic decât Le Monde sau Libération, explică în amănunt cum vor avea accesa statele nevoiaşe aceste fonduri UE. Aşa cum anticipam şi în editorialul de ieri, banii nu vor fi aruncaţi de la Comisia Europeană de pe Altiero Spinelli, în stradă, ci pur și simplu vor fi încuiaţi cu cinci lacăte fermecate. Pentru a beneficia de subvențiile europene, statele membre vor trebui să prezinte un detaliat program de relansare a economiei, care va trebui să fie aprobat de cei 27 printr-un vot cu majoritate calificată.

Vocile lumii

„Planurile de cheltuieli ale guvernelor ar trebui să se alinieze la priorităților Comisiei Europene în ceea ce privește climatul și digitalizarea. Însă Comisia nu va avea ultimul cuvânt cu privire la aprobarea rambursărilor de fonduri. Majoritatea calificată din Consiliul European va decide.” (The Economist)

Şmecherul german e altfel decât cel balcanic. El ştie ce e Schmeckt. Adică delicios. Gusti pentru cei care ştiu să pună banii în mişcare

Care e “superfrăgătura” pusă la cale?

Majoritatea calificată înseamnă că un proiect național va trebui să reunească voturile a 55% dintre statele membre (adică minimum 15 din 27), dar și că propunerea va trebui să fie sprijinită de un număr de state membre care reprezintă cel puțin 65% din totalul populației UE, explică foarte bine “Europa liberă”. “Altfel zis, un proiect nu va putea fi aprobat dacă e apărat doar de țările mici, care reprezintă peste jumătate din membri, dar cu populație mică, și va avea împotriva lui Germania, Franța și Italia. E una din situațiile în care votul Maltei sau al Ciprului nu atârnă cât cel al Germaniei.”

De la Great Deal, la Green Deal

E greu de priceput euforia conservatorilor Viktor Orbán şi Mateusz Morawiecki, care cred că i-au pus la punct pe greii UE, impunând o majoritate calificată, corelată şi cu populaţia. Ei speră că nu vor fi blocaţi de marii beneficiari ai Great Deal-ului cu fabrica de bani.
Un total de 390 miliarde de euro va fi distribuit “frugal”, sub formă de subvenții statelor în nevoi și, prin urmare, nu vor crește datoriile publice guvernelor beneficiare. povară.
Poate fi un colac de salvare sau un lasou legat de gâtul lor.
Teama multor specialişti e că aceste fonduri vor fi acordate doar dacă marii producători din spatele cancelariilor îşi vor vinde produsele.
Nu e timp şi spaţiu de dat multe exemple. Unul singur apare evident. Green Deal-ul, atât de invocat de către Ursula von der Leyen, e de fapt o afacere 90% germană. Germania este lider de piaţă în producerea de panouri solare cu randamente prevăzute de legile europene.

Pierdem 1.500 de euro, producţie pe Ha, ca să ne punem panouri fotovoltaice cu bani împrumutaţi?
Punct şi de la capăt. România ar trebui să renunţe la producţiile sale record de cereale şi să-şi “însămânţeze” ogoarele cu “solare.” Adică, agricultorii români să renunţe la mia de euro pe hectar, după recolte şi să cumpere instalaţii de produs curent, pentru on grid sau off grid, cu un randament financiar de maximum 5-7%. No way, ar spune analistul britanic din London Tower, urcat să admire nu numai lumea ci să-şi închipuie oamenii din vremea lui Oscar Wilde.
Noroc că la noi speranţa e simbolizată de Coloana fără sfârşit, aşa că românul se va obişnui să creadă că Uniunea i-a făcut cadou, neştiind că va plăti însutit. Chiar şi atunci când îşi va schimba obligatoriu centralele pe gaz pentru a pune cele pe condensare, recomandate de maistorii cu şcoală germană.

Un boot pentru economia Germaniei
Eu nu înţeleg de ce oamenii cu minte nu pricep că planul de 750 de miliarde de euro e un boot pentru economia celor două super puteri europene.
Stând strâmb, datorită îndoielii, mă întreb drept dacă nu cumva afacerea  „EU Generation Next” nu e o şmecherie germană. După cum ştiu ardelenii, trăitori alături de saşi sau şvabi, şmecherul e cel care ia frişca de pe savarină. Schmeckt. Adică delicios. Gusti pentru cei care ştiu să pună banii în mişcare.

( „Planul de 750 de MLD Euro, salvare sau şmecherie germană”,MARIUS GHILEZAN, Romania libera, 23.07.2020 )

 

32 de gânduri despre “Marius Ghilezan,”Capcana celor 79,9 miliarde de Euro”

  1. Da, am citit și eu despre condiții, pe rfi.ro.
    Dealtfel, cine și-a făcut iluzii că UE îi va da banii lui Klaus în servietă?
    Doar Ludovic cel mic întâiul e în extaz și zice de zor că președintele lui „a adus” 80 de miliarde de euro.
    El a și văzut sacii în căruță, în condițiile în care grâul nici n-a fost semănat.

  2. Mai stiam noi cate ceva, insa dl. Ghilezan ne-a scos din neaga manipulare si prostie. Pana la urma nu sunt granturi, sunt imprumuturi in toata regula si nici acum guvernul nu are un „plan de relansare economica” la cheie. Pe vremea cand PSD tot vehicula „parteneriatul privat” era injurat, ca nu se poate, ca nu se poate, acum in circumstantele actuale totul se poate. Sa vedem ce-o iesi.

    Poate ne lumineaza cineva in legatura cu: https://observatornews.ro/eveniment/politia-romana-reinventata-377559.html
    Constat cu mahnire ca la un interval de timp schimbam „macazul”, ceea ce da foarte mult de gandit.
    Din pacate nu ne vom vindeca in veci de „pupat piata independentei”.

    P.S. O ascult la Radio R.A. pe d-na ministru Violeta Alexandru care vorbeste ca o moara stricata si infiereaza la fiecare propozitie PSD-ul, vina tuturor relelelor din tara, iar adormitii in papuci, psd-istii, n-au nicio reactie, jalnic.

    • Numai că pesediști tac ca boii! Parcă le-ar fi blocat cineva mintea. Mai vine și Ponta guralivul, care spune de toate, unele lucruri adevărate, altele fitile, gată să explodeze.

  3. Uniunea Europeana: Planul consensual „2M”, de redresare post-pandemie a „Celor 27”

    In privinta comentariilor tehnocratist-financiariste referitoare la planul comunitar de redresare dupa pandemie, cred ca trebuie sa punem punct malitiozitatii si sa dam curs realitatii. De ce sa-l etichetam drept “capcana”? Sau “superfregatura”? Doar pentru ca asa spun intrigantii si invidiosii globalisti, care, incapabili de competitie onesta, si-au tras cortinele “Brexit” si “Unilateralism” peste Manecii si Atlantic?! Deranjeaza ca Uniunea Europeana este de facto o “confederatie” democratica in care puterea statelor membre este mai mare decat puterea centrului comunitar? Ca aceasta caracteristica, de mare atractivitate si viitor, contrasteaza cu inabusitoarea supracentralizare monarhica si prezidentiala de dincolo de cele doua cortine globaliste, prin care centrul striveste pur si simplu partile?! Pentru ca planul de redresare, aprobat in unanimitate, intrece orice a cunoscut istoria in aceasta materie si ca el va schimba decisiv fata Uniunii Europene, avand semnificatia de Renastere a Europei?

    In mod cert, la capitolele bunacredinta, solidaritate si distributie echilibrata teritorial si demografic a eforturilor si efectelor, planul de redresare post-pandemie este net superior planului de reconstructie postbelica 1M – planul Marschall . Diferenta e ca cei 2M, Merkel si Macron, insideri care pot foarte bine da numele planului de redresare, sunt europeni, simt si gandesc pentru Europa, lucruri care nu pot fi intalnite la niciun outsider. Cei care emit judecati malitioase, care prin definitie sunt decazute din cele de valoare, nu inteleg diferenta dintre optim si compromis. Este foarte clar ca o solutie negociata cu avantaje echitabile pentru toate partile nu este o solutie individuala optima, de avantaj maxim, pentru niciuna dintre parti. Dar este una de castig pentru toti. O solutie constructiva de compromis presupune reduceri proportionale de avantaje de catre toate partile. Este o solutie multilaterala, care respinge unilateralismul.

    Desigur, de pe o pozitie unilateralista, oricine ar putea sa spuna ca partea negociata care ii revine din planul de redresare ar fi putut sa fie mai mare. Ori ca partea care revine altuia este mai mare decat a sa. Insa in balanta sunt pusi factori cu greutate obiectiva, care, mare atentie, nu se refera la PIB, tocmai pentru a da sanse de dezvoltare tarilor mai sarace. Este o concesie costisitoare pe care rudele bogate din familia europeana, din nord si din vest, au facut-o rudelor lor mai sarace, din sud si din est. Vechea idee ca daca Germania si Franta sunt puternice este puternica si Europa isi pastreaza valabilitatea. Dar acesteia i se adauga complementar o noua idee, in care merita sa investim toti europenii, potrivit careia Europa va fi puternica daca fiecare tara europeana va fi puternica. Criticii financiaristi au lipsit de la lectia privind deosebirile dintre optimul politic si cel tehnocratic. Ori poate ca nici nu au avut-o si nu o au in programa. Optimul politic este intodeauna inferior celui technocrat, care nu ia in calcul interesele populatiei. Optimul politic este uman, tine cont de costurile sociale, de criteriul nivelului de trai, iar prin aceasta este socialmente superior. Planul de redresare se bazeaza pe interesele Natiunilor, fapt care nationalmente il face superior oricarui alt plan posibil. Este o distinctie fundamentala, in opozitie ireductibila cu Globalismul. Judecatorul si decidentul planului 2M a fost consensualismul, o instanta care evita supresiunea celor mici de catre cei mari si a celor saraci de catre cei bogati. Din acest motiv, consensualismul trebuie sa ramana diriguitor in Consiliul European. Majoritatea calificata de 55% a celor 27 de state membre, reprezentand minimum 15 dintre ele, corelata si cu 65% din populatia Uniunii Europene, cu care vor fi aprobate planurile de cheltuieli ale Guvernelor beneficiare de sumele cote-parti din planul de redresare, trebuie sa ramana o exceptie singulara, justificata de situatia speciala provocata de coronavirus, de consecintele dramatice ale razboiului biologic.

    • @ fragmentarium
      Eu sunt dintre cei care cred că banii sunt prea mulți, nu prea puțini, și că nu vom avea proiecte suficiente și pe placul celor din Consiliul European, ca să îi luăm.
      Dealtfel, cred că nici Italia, Franța, Spania…nu vor avea.
      Vom trăi și vom vedea (cei care vom mai fi în viață peste șase ani…)…

      • Amalia, cred ca fereastra financiara „Overton”, reprezentata de creditele si branturile pentru Romania din planul de redresare al UE, poate fi folosita pentru a evada din starea coloniala, de subdezvoltare, de tara consumatoare, prin reindustrializare si reconstitirea unei economii nationale productive. Este singura cale care ne ofera posibilitati reale de dezvoltare, de crestere a locurilor de munca si, pe aceste noi baze, de sporire a nivelului de trai al romanilor. Dar, pentru atingerea acestui Ideal National, pe care il putem conceptualiza ca pe un Proiect de Tara, denumit „Renasterea Romaniei”, este nevoie ca acest leadership liberal, fara viziune si instrainator al resurselor romanesti, sa plece de la Guvernare si sa vina Lideri Natiocrati, cu stiinta si constiinta de a ridica Romania. E o sansa exceptionala, pentru care trebuie sa avem planuri exceptionale, unele, poate, si in coautorat cu expertiza comunitara, dar si din Est, acesta din urma dovedind, prin realizari fara concurenta, ca s-a instalat la carma competitiei stiintifice si tehnologice globale. Cred ca putem, daca si vrem. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

    • Optimismul destul de „unitar” al fragmentariumului dovedeşte o dată în plus viclenia celor care conştienţi de apropierea deznodământului încearcă să salveze aparenţele, dând iluzia unei redresări spectaculoase a coşmeliei pe cale a se prăbuşi şi fiind vorba de un viitor destul de îndepărtat ,nu le-a fost greu să promită „marea cu sarea” ţinându-şi în sus cozile cu colacii de salvare a birocraticei făcături !
      Arta de a transforma o calamitate (pandemică) într-o oportunitate (economică) poate păcăli uşor în aceste vremuri tulburi, iar ivirea destul de controversată a acestei molime globaliste ( e vorba de pandemie, nu de cealaltă !) vrea să demonstreze că aleşii sunt atât de inteligenţi încât pot transforma şi o nenorocire într-o oportunitate, cel puţin pentru moment, că peste şapte-opt ani nu se ştie ce şi cine va mai fi !

      • Radu Humor, or fi cei cu RH-ul hematic negativ mai alesi si mai creativi, dar „RH”-ul politic trebuie sa fie mereu pozitiv: Suntem ceea ce gandim si vom fi ceea ce proiectam!

    • Mulțumesc pentru idee. Luni se va ocupa cineva de la CMR-București/Ilfov cu această problemă, la o bancă din România.

      Pentru cei care nu știu, CMR a preluat inițiativa refacerii casei lui Marin Preda care a ajuns o ruină.

      • Cum aminteau multi, nu stim sa ne pretuim valorile, insa facem filme peste filme despre cum era odata „viata la tara”, reflectat in opera si romanul lui Marin Preda.

  4. PS/NB: O datorie comuna nu inseamna un sistem fiscal comun, al Uniunii Europene, care ar fi un pas spre Statele Unite ale Europei (SUE). De abia atunci ar fi o „capcana”, de care Europa trebuie sa fuga ca dracul de tamaie, deoarece „hamiltonian” s-ar transforma pe nesimtite in „hamletian”. Este normal sa platesti pentru propria dezvoltare, proportional cu creditele si granturile obtinute prin planul de redresare. Dar inca mai este loc de mai bine. Pe langa mentinerea ferma a consensualismului in luarea deciziilor in Consiliul European, ar fi necesar un amendament revolutionar, in sprijinul cresterii noilor tari membre, de dupa Razboiul Rece, care continua sa se confrunte cu decalaje mari fata de membrii vestici si nordici. Tot in ideea ca Europa va creste daca fiecare tara europeana va creste. Necesarul amendament sa precizeze ca Uniunea Europeana nu interzice si nu conditioneaza politic relatiilor economice ale noilor occidentali cu Estul. Ar rezona perfect cu Piata Libera si Globalizarea!

  5. Una din problemele in relatia SUA-China este ca americanii par ca au tolerat actiunile de spionaj pe teritoriul SUA facute de chinezi sub acoperire (in afara personalului diplomatic) pentru foarte mult timp. Daca nu au stiut, nu le pune intr-o lumina favorabila…

    Pe cind „iubirea” chino-americana era in toi, au ajuns in SUA tot felul de „cercetatori” chinezi, care de fapt lucrau pentru agentiile chineze militare si de securitate, si care aveau misiuni precise de a fura tot ce se poate din informatiile pretioase (tehnologie civila si militara, date din cercetari stiintifice) dintr-o multitudine de surse, care sa aduca avantaje, evident, Chinei. La partea cu spionajul si furatul de informatii toata lumea se pricepe, doar ca spionii chinezi au excelat intr-o atmosfera relaxata oferita de agentiile de securitate americane. Focul de la Consulatul din Huston la care se incalzeau spionii chinezi era, evident, unul in care se ardeau probele, ca urmare a ordinului de evacuare al SUA.

    Cred ca si europenii s-au trezit putin mai mult din „somnul cel de moarte” in ce priveste atasamentul chinezilor fata de idealul integrarii europeane. Si acolo spionii chinezi au furat masiv si „prieteneste”, in spiritul imbtatisarilor repetate intre oficialii UE si tovarasii chinezi. Din 2019:

    „….On Tuesday, China and the European Union agreed to strengthen their trade relationship, enabling European companies and investors to gain easier and faster access to China. „Negotiations were difficult but ultimately fruitful,” said EU Council President Donald Tusk. „We managed to agree on a joint statement which sets the direction for our partnership based on reciprocity.”…

    Somewhat awkwardly, just two days later the Dutch newspaper Financieele Dagblad reported on the theft of trade secrets from chipmaker ASML by „high-ranking R&D employees of the company,” claiming it was linked to the Chinese state. The newspaper said that it had found „indirect links with the Chinese Ministry of Science and Technology.”…

    Financieele Dagblad also reports that AIVD, the Dutch intelligence agency „has been warning about Chinese corporate espionage in the Dutch high-tech sector for some time.”

    Atacul concertat al Chinei pentru a „fragezi” companiile occidentale este unul planificat si centralizat.
    Nu mai vorbim de actiuni de spionaj asupra unei tari, ci a unei civilizatii (occidentale/trans-atlantice) cu scopul de a o eroda si a o domina (sectorial la inceput si apoi general). E un plan care corespunde cu gindirea strategica pe termen lung si foarte lung a Chinei.

    https://www.forbes.com/sites/zakdoffman/2019/04/11/chinese-spies-accused-of-major-european-ip-theft-just-as-china-and-europe-agree-stronger-ties/#3637f1a170f4

  6. Va salut, Alaturi va transfer formatul digital al cartii lui M. Mitilineu. Poate va este de folos! Cu urari de bine, is

    În joi, 23 iul. 2020 la 09:02, ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: ” „Oficinele de propagandă au descris întoarcerea > pe scut a preşedintelui drept una eroică. Pentru că mulÅ£i au sărit la gâtul > meu când am vorbit despre “Capcana celor 79,9 miliarde de euro,” am răsfoit > presa de calitate din lume. În realitate luăm cel” >

  7. Ce farsa !
    Ne sunt refuzate , in mod lamentabil , cu pretexte meschine , finantarile cerute in noiembrie pentru cei 30 de kilometri din centura Bacaului si cei 53 de kilometri din loturile 1 , 4 si 5 ale autostrazii Sibiu – Pitesti , finantari aprobate in principiu de Comisia Europeana ” veche ” si de delegatii la Bucuresti ai Comisiei Europene .
    Si ni se flutura aceste ” 79 de miliarde de euro ” pentru Romania .
    Pana la Cretu si postul ei in 2013 n-am avut mai nimic , asa cum nu avem mai nimic de la instalarea Noii Comisii .
    Sa ma repet , in primii 7 ani de aderare ni s-au dat , magnanim , finantari pentru cei 30 de kilometri de autostrada de la Arad la Timisoara si centurile Apahida – Cluj si Lugoj .
    Pana si investitiile in centurile unor mari orase ca Timisoara si Iasiul erau facute cu bani de la buget .
    Epoca diplomatiei ” ha-ha – ha ” si a batutului pe umeri nu ne-a adus mare lucru .
    Cretu a obtinut retroactiv finantare pentru autostrada Bucuresti – Ploiesti si centura Timisoara Nord ( construite cu credite in 2008 – 2012 ) si bani adevarati pentru calea ferata de la Curtici la Brasov , autostrazile spre Sebes si Targu Mures , podul Braila , autostrada de Sud a Bucurestiului , metroul spre Otopeni – reuniti , 3 miliarde de euro .
    Dupa ea , nimic !

  8. „Liderii europeni au aprobat un buget multianual în valoare de 1.074 de miliarde de euro. În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.”
    Din cifrele de mai sus se poate observa ce mare cocoaşă poartă în spate fiecare cetăţean al UE pentru întreţinerea acestei armate de birocraţi , cu lefuri şi privilegii mai mult decât nesimţite !
    Deci pentru ieşirea din rahatul în care ne-au băgat covizii este alocată suma de 750 mld, pentru 27 de ţări şi pe vreo opt ani, iar numai pentru menţinerea în viaţă timp de 1(un) an, a acestei făcături birocratice, ce aduce tot mai mult cu vechea Uniune Sovietică peste 1.000 de mld . !
    Oare chiar suntem întregi la cap să menţinem asemenea anomalie politică , în care o mână de aleşi se vor stăpâni peste mai mult de jumătate de miliard de cetăţeni, unii întrebaţi şi păcăliţi să accepte, alţii, dintre care nu puteam lipsi noi românii, băgaţi cu japca fără să ne întrebe nimeni dacă vrem, sau nu

  9. Fără nicio legăgătură cu importanta temă a materialului de mai sus, îmi permit să vă semnalez, stimate domnule Adrian Năstase, în nr. 29, iulie-august, al revistei „Evenimentul Istoric” (apărut azi), un scurt articol al celui care vă scrie mesajul de față, cuprinzând trei poezii, din 1968 (!), creații de-ale dumnevoastră din anii de liceu. Cu același prilej, mi s-a părut firesc, în context, să omagiez amintirea unuia dintre cei mai dragi și competenți dascăli de-ai mei (și nu numai!), din anii de liceu, prof. Tudor Opriș, editorul antologiei din care am extras versurile dumneavoastră, pe care, sunt convins, l-ați cunoscut și apreciat. Spre surpriza mea totală, ieri seară, realizatorul emisiunii ce se transmite la postul B 1 TV, de la orele 23, a început ediția respectivă citind integral, din revistă, versurile readuse, acum, la lumină.
    Toate cele bune!

  10. DOMNUL MARIUS GHILEZAN , NE FOCALIZEAZA, REALITATEA!…

    ACEASTA PERIOADA , A TIMPULUI ACTOAL, IN CARE GANDIRILE UMANE, MAJORITARE… AU FOST MANIPULATE ,MOTIVUL, APARITIA UNUI VIRUS …IN REALITATE INEXZISTENT… NE VA VIZOALIZA ULTERIOR, NEMULTUMIRILE , CE LOR CARE S- AU SUPUS…NEMULTIMIRI , IN OPINIA MEA , DIN PACATE , MANIFESTATE PRIN VIOLENTA, MAI ALES DACA, SE VA AJUNGE LA PUNEREA IN APLICARE A VACCINULUI MENTIONAT, DE ACTOALA ” GUVERNARE” SI NU NUMAI , VACCIN CE S-A DOVEDIT…A FI MORTAL .

    DOMNUL IOHANNIS , UN OM CE DEVINE, VIZOAL , TOT MAI INCONSTIENT PRIN DECLARATIILE PERSONALE, LA ADRESA ROMANILOR, INDIFERENT DE OPINIILE LOR , CU SCOPUL DE A INFAPTUI, INTERESELE DICTATORILOR GLOBALI, VA FI NEVOIT SA ACCEPTE , SCHIMBAREA SA, ( CAND TIMPUL O VA CERE…) DIN FUNCTIA ACTOALA.

    ATAT TIMP CAT, IOHANNIS CU AL SAU GUVERN, NU INCETEAZA SA SE SUPUNA DICTATORILOR,CU A LE LOR INTERESE, SITOATIA CREEATA , MENTINUTA , FARA O JUSTIFICARE REALA, VA DEVENI IN PERMANENTA, INSUPORTABILA!…

    NEMULTUMIRILE, TRECUTULUI, AU FOCLIZAT ULTERIOR , IMAGINI, MEMORATE, INIMAGINABILE!

    P.S. INCEPUTUL , ARE SFARSIT, SFARSITUL , OFERA, UN INCEPUT!…

    CU SINCERITATE PENTRU DOMNUL PRIM MINISTRU ADRIAN NASTASE, ROMANUL, POLITICIANUL AUTENTIC!

  11. Președintele nostru, care a tăcut ca peștele la UE, cu mască sau fără mască, este zilnic prezent pe posturile TV, îngrijorat de creșterea persoanelor bolnave COVID, însă plin de optimism, privind imensa sumă, pentru care el a luptat, tăcând, pe care a obținut-o de la UE. Iar românașii neinformați sunt mai extaziați ca guvernanții ( care cred că nu-și vor reveni din extaz până la iarnă și nu vor reuși să realizeze niciun proiect) și vor aștepta liniștiți alegerile, punând ștampila pe numele celor, care nu au făcut niciodată nimic, pentru această țară! Între timp, Președintele mai vizitează uzinele patriei, scoțând perlă după perlă, ca ,,industria automobil” ( cu accent greșit pus pe automobil) sau ,, locația economică a Craiovei”. Oare la Cotroceni nu se află un DEX al limbii române? Să-l citească, din când în când, înainte de culcare. Este o recomandare ,,re-zo-na-bi-lă” și ,,precaută” ( bineînțeles , a se citi cu accentul iohannist)!

  12. Sa nu exageram !
    Centura Craiova Sud , de care vorbeam des , ultimul proiect al guvernului Dancila , propus in octombrie 2019 , avea un singur ofertant , o multinationala italiana , Reccher .
    E vorba de 9 km de drum national cu o banda pe sens , intre DN Calafat – Craiova si DN Craiova Alexandria , importanta pentru ca este al optulea oras romanesc cu o importanta economica si culturala mai mare decat locul opt la populatie .
    Dupa un studiu al candidaturii care a tinut opt luni , CNAIR declara oferta italienilor ” neconforma ” deci investitia se anuleaza …
    Ce comedie de doi bani …
    E pedepsita Olguta Vasilescu care a avut initiativa ?

  13. Extrem de interesanta noua comisara europeana pentru investitiile regionale , portugheza Ferreira .
    De necrezut , cea care ne-a refuzat doua cereri de finantare din doua ( Varianta Bacau si 3 loturi din Sibiu – Pitesti ) are in colimator proiectul metroului 1 Mai Tokyo , aprobat de Vechea Comisie si de Cretu in aprilie 2019 .
    Spune clar ca daca Romania nu termina linia in 2023 cei 500 de milioane de euro ai Uniunii Europene pentru linie vor trebui returnati !
    Noi , la 18 luni , suntem la o ” suspendare pentru clarificari ” a licitatiei , care tine de noua luni .
    Nici macar licitatie deschisa sau constructor numit , sa ne bucuram dupa aceea vreo patru ani de Curti de Apel si recursuri si judecatori damboviteni care sa ceara Metrorex vreo cinci ori ” reeaxaminarea candidaturilor ” .
    Kafka .
    PNL nu mai spune nimic de OUG pentru blocarea contestatiilor …

  14. Trei raspunsuri oficiale la intrebarea mea adresata autoritatilor : ” care este stadiul marelui proiect feroviar modernizarea caii ferate Arad – Timisoara – Caransebes , singurul proiect feroviar romanesc apt executie ” ?
    Doua raspunsuri de la CFR Infrastructura , semnate de sefi de directii si de comunicare , doua nume pe pagina , antet oficial .
    Unul spune ” intai se va lansa traseul Arad – Timisoara , dupa aceea , pe fondurile 2021 – 2027 , sectorul Timisoara – Caransebes ” .
    Al doilea raspuns CFR Infrastructura ma informeaza ca ” studiul de fezabilitate este in curs , se spera ca in trimestrul 4 sa fie lansata licitatia pentru Arad – Timisoara ” .
    Cel mai clar si optimist raspuns vine de la Bolos , Ministerul Fondurilor Europene ” studiul de fezabilitate a fost aprobat la 11 iunie 2020 . Licitatia va fi lansata in septembrie . Negociem finantarea europeana pentru proiect ” .
    Ce mi se pare infiorator este ca raspunsurile diferite date CFR Infrastructura arata ca persoanele in functie acolo nu sunt informate sau sunt informate prost sau nu sunt interesate – de , deranjeaza , iti misti fundul si ai probleme daca lansezi Arad – Caransebes asta nou cand ai putea sta fara sa faci nimic , ii inteleg – cum pot sa nu stie ca studiul de fezabilitate este aprobat ?

  15. Domnul Mircea Cosea are dreptate, problema nu este ca Romania va primi, mai greu sa mai usor, cateva firmituri de pe masa stapanilor (atat cat i se permite unei tari coloniale), ci ca nu reuseste sa elaboreze o strategie de dezvoltare adecvata timpurilor in care traim. A o bate in cap, cu un entuziasm de diletant juvenil, cu infrastructura bazata pe beton si asfalt, nu ne duce in realitate nicaieri. Proiectul care include cuvintele ,,drumuri, scoli si spitale” este mai potrivit cu secolul XIX, cand se punea problema ridicarii natiunilor din noroiul subdezvoltarii.
    Domnul Cosea pune accentul pe ce putem face concret si relativ repede, respectiv sa transformam agricultura in forta motrice a dezvoltarii, pentru ca avem resursele necesare. Nu este normal sa importam mancare si sa nu putem construi lanturi de distributie si unitati de procesare a alimentelor pe teritoriul national. Si eu cred, ca si domnia sa, ca productia de hrana este o problema de securitate nationala. Mai mult decat atat, se impune refacerea productiei industriale, cea care da viabilitate dezvoltarii pe termen lung si asigura taxele pentru buget, salarii si pensii sustenabile.
    Da, este buna si autostrada, dar nu stiu in ce masura pentru romanii insisi. Inteleg, Ford si Renault au interese specifice, asa cum si companiile petroliere au, referitor la gazele din Marea Neagra….oricum in relativ mica masura corelate cu interesul national al Romaniei.

  16. Dezinformare din partea unor inalti politicieni PNL USR din Moldova .
    Presedintele CJ Suceava , Flutur , PNL : ” am semnat certificatul de urbanism pentru modernizarea caii ferata Suceava – Darmanesti – Pascani . Lucrarile incep … ” .
    Minciuna grosolana .
    Calea ferata Suceava – Darmanesti – Pascani are de abia de doua luni un studiu de fezabilitate in curs , care se intinde pe inca zece luni . Nu are studiu de fezabilitate , deci proiect .
    Ce executie ?
    Senatorul USR de Neamt , Bulai : ” sectorul de autostrada intre Bacau si Pascani care va traversa judetul Neamt este promitator . Lucrarile vor incepe in septembrie 2021 si se vor termina in 2023 ” .
    Ce vorbeste ?
    Studiul de fezabilitate pentru Ploiesti – Buzau – Focsani – Bacau – Pascani va fi predat de abia in ianuarie 2022 .
    Ce santier in septembrie 2021 ???
    Si , in plus , cu abuzurile scandaloase permise de Legea Achizitiilor Publice , odata licitatia lansata , anul trecut , castigatorul numit , contestatiile pe cel putin trei ani …
    Cum pot minti in asa fel ?
    SINGURELE NOASTRE PROIECTE NOI SUSCEPTIBILE DE A FI INCEPUTE IN UNUL SAU DOI ANI ( deci in 2021 si 2022 ) sunt :

    1 ) 10 km de drum expres intre Braila si Galati ( castigator nedesemnat , 5 participanti , ma astept la un an de contestatii ) )
    2 ) 61 de km de drum expres intre Slatina si Pitesti ( contestatii in curs )
    3 ) 30 de km de drum expres in jurul Galatiului ( castigator nedesemnat , un an de contestatii )
    4 ) 30 de km de autostrada de la Pitesti spre Curtea de Arges
    5 ) 42 de km din autostrada Transilvania , 30 in Bihor , 12 in Salaj
    6 ) 11 km din centura Barlad
    7 ) 80 de km de cale ferata de refacut din temelii intre Sighisoara si Brasov ( dupa procese timp de 4 ani )
    Autostrada de centura Nord , cu contestatii , se va intinde peste doi ani .
    Calea ferata Arad – Caransebes nici nu a fost macar lansata .
    Metroul 1 Mai Otopeni , sa nu visam .

    • Am uitat 8 ) Santier pentru autostrada de centura Sud , 50 de km , extrem de importanta , legatura intre A1 si A2 plus acces al Giurgiului la autostrada si 9 ) centura Zalau , 6 kilometri ( permite evitarea Zalaului , dar nu a Muntilor Meses la poala carora se termina , de catre cei ce se vor indrepta spre Ungaria utilizand sectoarele terminate din autostrada Transilvania ) si 10 ) podul nou de cale ferata de la Gradiste ,105 milioane de euro , linia ferata Bucuresti – Giurgiu .

    • Poate asa se va putea realiza ceva … unii dintre noi isi mai aduc aminte, cam asa se construia si la noi pe vremuri, insa „tehnica” era alta.

  17. Se preconizează ca în timp relativ scurt vor începe să dispară pe rând pensiile de stat,,scrisul de mână, oficiile poştale,cec-ul, ziarele, cartea, telefonul fix şi alte câteva dar în special iNTIMITATEA !
    Intimitatea
    Iată un concept în curs de dispariţie!
    Se înmulţesc camerele de luat vederi pe străzi, în magazine, în clădiri şi chiar încorporate în calculatorul, laptop-ul sau mobilul Dv.
    Ca rezultat, veţi putea fi sigur că 24 de ore din 24 „ei” (adică cei interesaţi, cei care vă urmăresc) vor şti cine sunteţi, unde vă aflaţi şi ce faceţi.
    Vor fi ajutaţi în mod decisiv de sistemul GPS şi de programul „Google Street View”. Una din consecinţele benefice (sau cel puţin inofensive) ar fi că „ei” vă vor putea construi un „profil” cât mai fidel, care să reflecte obiceiurile Dv şi astfel să vă ofere produse / servicii conforme acestui profil.
    În ce priveşte alte consecinţe posibile, puteţi să le imaginaţi singuri.
    Pentru încheiere, aş menţiona că singurul lucru care nu va putea fi schimbat sunt ……… „Amintirile” Dv.
    Dar şi aici îşi va spune cuvântul un oarecare domn Altzheimer !

  18. Editorial al lui Bernard Levy astazi in Le Point ” crima de razboi rusa in Ucraina ” .
    Citez ” ” suntem in 13 iulie la Zaitzeve , intre Holivka si Miorsk , la vest de Lungansk .
    Un militar ucrainiean dintr-o unitate de recunoastere in misiune de recunoastere a infiltrarilor ruse , calca pe o mina si moare .
    Comandantii lui negociaza cu partea rusa prin intermediul OSCE o pauza de 4 ore pentru a recupera corpul .
    Numai ca , atunci cand cei 3 membri ai echipei , cu o casca alba si cu steagul Crucii Rosii , ajung langa corp , militiile pro-ruse deschid focul – sergentul este atins si , cand medicul ucrainean se repede sa-l ajute , un foc de iad incepe – o furtuna de grenade si de mitraliere . Medicul moare , ca si sergentul …
    Este spectacolul dat de o putere , membru permanent al Consiliului de Securitate , care considera Dreptul ca ” o uriasa monstruozitate moarta ” de care vorbea Rimbaud .
    In momentul in care tiranul turc comite o crima impotriva armoniei universale in catedrala Sfanta Sofia din Istanbul , tiranul rus auto-numit pe viata arata ca zbirii lui dispun de viata oamenilor ca de niste jucarii si ca , vazand un medic incercand sa salveze o viata , dau ordin linistiti , de la Moscova sau altundeva – ” ucideti-l ” .
    Permitandu-mi o digresiune , mult nu s-a schimbat din iunie 1940 , cand militari romani cu steag alb si in misiuni de comunicare si pacifiere , capitanul de cavalerie Ionel Iepure la Cosauti – Soroca si maiorul Boros la Herta – Dorohoi , erau ucisi la intalnirea cu avangarzile rusesti …

Lasă un răspuns