A inceput Festivalul George Enescu

Aseara, a avut loc deschidere oficiala a editiei din acest an a Festivalului George Enescu. In seria Mari orchestre ale lumii, la Sala mare a Palatului, Vladimir Jurowski – cel care este si director executiv al Festivalului – a dirijat varianta concert a operei „Oedipe”, a lui George Enescu. Pentru deschiderea Festivalului, a venit la Bucuresti London Philarmonic Orchestra. Corul Filarmonicii si Corul de copii Radio, impreuna cu interpretii, intr-o ambianta scenografica speciala, au oferit o reprezentatie de exceptie. Am remarcat, in special, interpretarea baritonului Paul Gay ( Oedipe) si cea a mezzosopranei Ildiko Komlosi (Sfinxul). Iar din libret am retinut raspunsul lui Oedipe la intrebarea Sfinxului: „omul e superior destinului”. Intr-un fel, tema lui Camus din „Mitul lui Sisif”.

Deci, un inceput bun. Parerea mea…

PS 1 Sa nu ma intrebati ce oficiali romani au participat. Nu m-am uitat cu atentie. Banuiesc ca au fost. Din moment ce guvernul a platit si in acest an 33 de milioane de lei…

PS 2 Adaug si o poza, din final, cand dirijorul Jurowski, raspunzand aplauzelor, ridica deasupra capului partitura lui Oedipe, pentru a saluta opera lui Enescu.

FullSizeRender 4.jpg