Adrian Năstase: Viitorul modernizării chineze și inițiativa „O centură, un drum”

Preluare China Radio International (20/05/2023):

„Modernizarea reprezintă, în zilele noastre, un proiect strategic pentru China și pentru întreaga lume, în timp ce modernizarea, pentru multe țări, reprezintă post-modernizarea”, a declarat astăzi, Președintele Fundației Europene Titulescu, fostul premier al României, Adrian Năstase, în cadrul Simpozionului internațional găzduit de Universitatea Renmin din China, sub titlul „Viitorul modernizării chineze și inițiativa O centură, un drum”. Invitat de onoare al evenimentului, domnul Adrian Năstase a subliniat că inițiativa „O centură, un drum” este o temă abordată inclusiv în România, țară în care, în această perioadă, sunt aplicate modelele și tradițiile societății occidentale. 

Potrivit acestuia, încă din secolul XIX, au existat dezbateri care continuă și astăzi, privind dezvoltarea și modernizarea societății, însă în timpurile noastre este important să se înțeleagă că valorile, ideile și tradițiile din China trebuie să fie cunoscute mai bine. „De multe ori, în Europa și în România, comparăm procesul de modernizare și în special inițiativa O centură, un drum (B&R) cu Planul Marshall. Pentru că, după Al Doilea Război Mondial, Planul Marshall a fost un proiect important, cu diferite ținte și obiective politice. Diferiți experți susțin că B&R devine un nou Plan Marshall, ceea ce este impresionant”, a arătat președintele Fundației Titulescu. În opinia acestuia, B&R include subsisteme, unul dintre acestea fiind prezent în Europa de Est, România fiind parte din acest sistem. „Cred că este important să ne gândim dacă eventual acest mecanism nu ar trebui să devină o organizație internațională. Este clar acum că devine un proiect extrem de fluid, de mobil”, fiind posibil ca B&R să reprezinte proiectul secolului. 

Iată de ce, în opinia domnului Adrian Năstase, lumea poate defini secolul nostru drept secolul chinez, așa cum secolul 18 a fost francez, secolul 19 a fost britanic, secolul 20 a fost american. „Trebuie să vedem dacă putem aduce mai multă prosperitate și dacă acest proiect va continua să genereze creștere economică și prosperitate socială, nu doar în China, ci în cele peste 170 de țări care au aderat la B&R”.

Principal vorbitor al simpozionului, onorat de câteva sute de participanți, domnul Năstase a mai arătat că stabilitatea socială și creșterea economică internațională este legată mai mult sau mai puțin de nivelul exporturilor. În aceste condiții, lumea trebuie să mențină stabilitatea ordinii internaționale, simultan cu stabilitatea pieței globale. 

„Aici nu este vorba doar despre China, ci este vorba mai ales despre capacitatea altor țări de a absorbi ceea ce China produce la un nivel calitativ tot mai ridicat, în această ecuație fiind cuprinse foarte multe aspecte. Dar, trebuie văzut că foarte multe predicții care au vizat economia și dezvoltarea Chinei s-au dovedit greșite. Iată de ce, China are toate șansele să devină prima economie a lumii prin cooperare globală, utilizând bineînțeles de toate condițiile interne: economice, demografice, educaționale. China a demonstrat în ultimele decade că știe să utilizeze toate aceste condiții în mod eficient”. 

Nu în ultimul rând, domnul Adrian Năstase a subliniat că inițiativa B&R proiectează China la nivel global, fiind capabilă să intre pe piața globală, făcând față protecționismului și izolării inițiate de Occident, generând o schimbare de paradigmă. 

La rândul său, Zhang Donggang – Președinte al Consiliului Universitar, Universității Remin din China, a declarat că B&R face parte din procesul de modernizare al Chinei, însă este o inițiativă de cooperare globală „care nu impune condiții politice. Este o propunere de cooperare pașnică, lipsită de presiuni, total diferită de modelul occidental. Altfel spus, este o cooperare necondiționată, care nu impune sau obligă la adoptarea modelelor de dezvoltare valabile în China”. 

Zhang Jiming, Vicepreședinte al Institutului Poporului Chinez pentru Afaceri Externe (CPIFA), a subliniat diferențele dintre modelele de dezvoltare occidentale și cele promovate de China, cele din urmă privind dezvoltarea pașnică prin cooperare, B&R fiind un proiect care pleacă din China propunând lumii construcția unui drum de pace din interior, spre exterior. 

În mesajul său, Wang Wen, Decan executiv al Institutului Chaoyang pentru Studii Financiare din cadrul Universității Remin din China (RDCY), a subliniat că, în secolul 21, nu există un vârf de dezvoltare pentru China, atât timp cât autoritățile susțin o permanentă abordare a provocărilor și obstacolelor, pentru a asigura creșterea economică. „Vom continua să ne dezvoltăm, pentru că nu știm când este timpul potrivit pentru ca economia Chinei să devină cea mai mare a lumii, cum nu avem o dată stabilită pentru acest moment”. 

Li Dingxing, cercetător în cadrul Centrului Chinei pentru Studii Mondiale Contemporane (CCCWS), Departamentul Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (IDCPC), a afirmat că modernizarea Chinei și integrarea în cadrul economiei mondiale vizează două aspecte esențiale. Primul este aceea că B&R este un parteneriat care include mobilitatea și dialogul, fiind o inițiativă care cuprinde o uriașă piață și o uriașă economie. Al doilea aspect vizează investițiile în domeniul științei.

„În ultimii ani, sancțiunile impuse Chinei, inclusiv în privința cipurilor și înaltelor tehnologii, la care se adaugă eforturile de decuplare economică pe zona înaltelor tehnologii, sunt doar fundalul uriașelor presiuni cu care se confruntă economia chineză. Noi ne propunem ținte înalte, dar nu acumulând și construind castele de nisip. Cred că este important să se înțeleagă ce ne propunem să facem, să ajungem de la 1 la 10, de la 10 la 100, incluzând aici invenții de la zero la unu. Iată de ce, vedem tot mai mult dezvoltarea viitorului în cadrul atragerii de tot mai mulți parteneri, pentru a lucra și coopera împreună. Aceasta este una dintre marile diferențe dintre gândirea economică a Chinei și cea a SUA”, a susținut Li Dingxing. 

Vijay Parashad (India), Director al Transcontinental – Institut de Cercetări Sociale, Senior Fellow al RDCY, a afirmat că există o anxietate, în special în Statele Unite ale Americii, cu privire la modalitățile în care să fie blocată China, cu privire la modalitățile prin care China să fie readusă la nivelul din secolul 19, să fie încetinită. „Această anxietate este vizibilă în numeroasele acțiuni prin care se încearcă reducerea vitezei de creștere a economiei chineze. Dar, dacă privim cu atenție proiectele și propunerile Chinei, observăm că acestea nu caută să își pună amprenta asupra partenerilor, să impună, așa cum procedează SUA, ci vin să propună o cooperare cu câștig reciproc în parteneriatele bilaterale și multilaterale. Mai mult, China propune ca secolul 21 să fie un secol al umanității”. 

Ou Xiaoli, fost Director al Departamentului pentru Dezvoltare Socială – Comitetul Național pentru Dezvoltare și Reformă (CNDR), a declarat că B&R este o provocare globală, dar nu o amenințare, așa cum este prezentată în presa occidentală, care susține că China este o provocare pentru ordinea mondială. „Trebuie să se cunoască faptul că economia Chinei nu amenință pe nimeni, cum nu amenință ordinea internațională. Trebuie să privim adevărul și să spunem că privim mereu realitatea în față, că abordăm provocările cu seriozitate, permanent. Ne confruntăm cu dificultăți în procesul de dezvoltare, dar asta nu înseamnă că ne vom opri din eforturile de a merge înainte”.

Acesta a comparat china cu o pasăre care se așează pe ramura unui copac, fără să fie îngrijorată dacă ramura se va rupe. „Asta pentru că pasărea nu se încrede în ramură, ci în propriile aripi. Cu alte cuvinte, trebuie să învățăm bine lecțiile trecutului și la fel de important este ca fiecare să își fac datoria cu responsabilitate, inclusiv în relația cu ceilalți”. 

John Ross (Marea Britanie), fost Director al Școlii de Politicii Economice și de Afaceri din Londra, Senior Fellow al RDCY, a subliniat că pentru a înțelege modul și nivelul de dezvoltare a Chinei trebuie să fie înțeles că China este diferită, că economia chineză este diferită, că se dezvoltă rapid, că nivelul politicilor economice sunt strălucitoare, iar îmbunătățirea condițiilor de mediu este evident mai bună. „China este diferită, iar asta este o problemă pentru Occidentul care spune: încetinește, fii cum sunt ceilalți! Pentru toți este evident că modernizarea chineză este un proces de mare succes. Asta fascinează. Este evident că nici Europa, nici SUA, nu sunt fericite să vadă un proiect de succes așa cum este B&R”.

Ross a mai arătat că modernizarea Chinei este o lecție despre viitor, nu despre trecut, așa cum este economia occidentală. De ce? „Pentru că, pentru o perioadă de 500 de ani, Europa a dominat lumea, apoi a venit rândul SUA. 500 de ani este o perioadă scurtă la scara istoriei, dacă privim cei 5.000 de ani de civilizație umană. Dacă privim în urmă cu 5.000 de ani, observăm că umanitatea exista în cea mai mare parte în Asia, în China, în India, în Asia de Vest. Asta înseamnă că lumea se întoarce la rădăcinile propriei istorii. Și este evident că lumea noastră modernă nu înseamnă mare lucru, privind cei 500 de ani de dominație occidentală. Concluzia logică este aceea că trebuie să observăm că dezvoltarea Chinei este cea mai rapidă din lume, iar lumea trebuie să devină tot mai mult la fel cum este China. Nu copiind mecanic ce este în China. Asta ar fi ridicol! Dar trebuie să observăm și să înțelegem de ce China este cea mai mare și de succes economie din lume. În acest context, inițiativa B&R trebuie abordată ca parte a evoluției globale”. 

Simpozionului Internațional cu titlul „Viitorul modernizării chineze și inițiativa O centură, un drum”, găzduit de Universitatea Renmin din China și Institutul pentru Afaceri Externe al Poporului Chinez, a fost organizat de Chaoyang pentru Studii Financiare din cadrul Universității Remin din China (RDCY) în co-organizare cu Centrul pentru Cercetare a Guvernanței Globale din cadrul Universității Renmin.

2 gânduri despre “Adrian Năstase: Viitorul modernizării chineze și inițiativa „O centură, un drum”

  1. Viitorul va fi chinez sau nu va fi deloc; asta nu pentru ca China ar impune neaparat asta, ci mai degraba nevoia celorlalti sa integreze metodele chineze in propriile lor programe de dezvoltare.

    • „Modelul” chinez pentru europeni si nu numai este dificil de implementat. „Viitorul va fi chinez sau nu va fi deloc”, e o teorie discutabila. Sa nu exageram.

Lasă un răspuns