La Beijing, pentru zece zile

Voi pleca astăzi, pentru zece zile, la Beijing. Sunt invitat să tin prelegeri si să particip la dezbateri la Institutul diplomatic, la Institutul de relatii internationale, la Universitatea RENMIN si la ICR – Beijing.

Nu am mai fost la Beijing de 20 de ani. E adevărat, am mers, in ultimii ani (inainte de pandemie), la Shanghai. Sunt curios să inteleg ce este adevărat din cartea lui Graham Allison, „Capcana lui Tucidide” – carte pe care vi-o recomand ca lectură.

Voi incerca să vă tin la curent cu desfăsurarea vizitei.

19 gânduri despre “La Beijing, pentru zece zile

  1. Drum bun si sa ne reprezentati pe noi toti romanii.Sunteti singurul nostru diplomat in relatiile cu China si pentru asta va multumim.

  2.  

    Stimate Domnule Prim-Ministru,

    Drum bun și mult succes la Beijing!

    Cu respect,

    V.Buga

     

    Sent: Sunday, May 14, 2023 at 9:07 AM

  3. trexsr: „S-a vorbit aici pina la saturatie ca Romania este o „colonie americana”.”

    Gresit! S-a vorbit aici, pina la saturatie, si se vorbeste in continuare, si se va vorbi, atit cit va permite timpul, stiut fiind ca nimeni nu traieste vesnic, despre „pericolele” care vin din partea Rusiei, Chinei, Ungariei, Serbiei si, probabil, din partea altor tari, din alte galaxii… Da, domnule, pericolul ne ameninta ca un pumnal! Romani, vi se pregateste ceva! Fiti vigilenti! Inamicul atit asteapta, sa ne prinda nepregatiti! E normal sa fim atacati din toate partile. Cine sa nu rivneasca la tarisoara noastra, la Romanica noastra draga? Doar e tara cea mai bogata din lume, din univers chiar!

    Se va vorbi, de asemenea, implicit, la infinit („la infinit” in limitele timpului disponibil, desigur), despre „avantajele” pe care le avem, lasind NATO si UE sa-si bata joc de noi, la nesfirsit, sub motiv ca „ne apara” de rusi, chinezi, unguri, sirbi si, probabil, chiar si de omuletii verzi de pe Marte. Intre timp, pretul zaharului a crescut cu 60 %, fata de anul trecut, ca sa dau un singur exemplu. „Si crezi ca e vina NATO si UE?”, voi fi intrebat? Fara discutie! Razboiul dorit, facut si continuat de americani, cresterea pretului la electricitate, in urma „liberalizarii” pietei de energie, facuta de sluga Orban, la ordinele UE si alte rahaturi similare (scuzati expresia!) si-au spus cuvintul. Si si-l vor spune in continuare. Pina la introducerea unanim-obligatorie a masinii electrice, pina in 2035, pina la introducerea unanim-obligatorie a „drepturilor homosexualilor”, pina la metisarea completa a europenilor, in numele „antirasismului”, pina la introducerea unanim-obligatorie a omoririi vacilor si a consumarii fainii de greieri, pina in pinzele albe, in numele civilizatiei si progresului. NATO si UE sint doua organisme extrem de toxice, pentru toate tarile care fac pare din ele. Mai rau nu se poate. Afara din NATO, afara din UE, pina nu e prea tirziu!

    Domnule Nastase, imi permit sa va recomand sa aveti mare, mare grija! Aceasta vizita in China va poate strica imaginea, in ochii lui trexsr si ai lui Mircea Popescu. Va vor eticheta, fara indoiala, de agent chinez/rus/ungur/sirb/venusian… Si, chiar daca nu va vor eticheta pe fata, o vor face in sinea lor. E foarte periculos!

  4. Eu unul va doresc o deplasare nu doar placuta, dar si utila, in sensul dorit de dvs. E bine sa vezi lucrurile „la fata locului”. De la distanta, greu sa distingi micro-realitatile in miscare browniana ce dau contur viziunii macro.
    Sper ca „profetia argumentata” a dlui Graham sa nu se materializeze. Eu am citit un abstract/rezumat dar voi cauta cartea. Multumesc pentru sugestie.
    Drum bun, si sa va intoarceti cu bine!

    Allison, Graham. Destined for War: Can America and China Escape Thucydides’s Trap? Houghton Mifflin Harcourt, 2017.

  5. Ma intrebam pe un thread anterior de ce nu muta/creaza SUA o industrie de cipuri autohtone, daca se tem pentru securitatea Taiwanului, unde se produc mamjoritatea avcestor cipuri.

    Iata ca o firma majora de cipuri din Taiwan va construi in Arizona doua mari fabrici. Problema va fi ca in viitor costurile pentru aceste cipuri produse in SUA se vor dubla, daca nu chiar si mai mult. Asta inseamna ca noi, consumatorii, vor plati mai mult pentru produse ce contin aceste cipuri (laptop, smart phones, tablete, chiar automobile). Dar avantajul ar putea veni din faptul ca nu vei mai schimba un telefon sau laptop in fiecare an, si probabil calitatea va fi mai mare la aceste produse.

    „Morris Chang of Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. said he supports U.S. efforts to slow China’s development of chip technology on security grounds. But Chang said he can’t understand why Washington wants to move so much manufacturing from efficient Asian sites to the United States.

    The Biden administration is promising tens of billions of dollars to support construction of U.S. chip foundries and reduce reliance on Asian suppliers, which Washington sees as a security weakness. TSMC is building an Arizona facility and plans a second for a total investment of $40 billion.

    TSMC has estimated chip costs in Arizona at 50% above its flagship production line in Taiwan, but the real level looks closer to double, said Chang. The veteran of Texas Instruments Inc. founded the company in 1987 and was its chairman until 2018.”

    https://apnews.com/article/taiwan-tsmc-processor-chip-china-chang-smartphone-f4831293c2c9a528cab0958ba6dad0ff

  6. Dependenta economiei mondiale de cea a Chinei este atit de strinsa, incit orice schimbare a ritmului de export/import de catre China are un impact major peste tot.

    Economia Chinei nu mai „duduie” („roar” in engleza).

    Probabil si de aceea, Germania a acceptat dupa multe dezbateri si controverse sa aprobe ca o companie cnhineza COSCO sa detina un pachet minoritar in portul Hamburg. Germania practic a creat niste dependente, care pot avea un rol de jucat ca factoir de echilibrare a unor potentiale conflicte, desi, ….desi am vazut ca acest „principiu calauzitor” al „free trade ca mijloc de evitare a razboiului” a esuat cu Rusia. Dar China nu e Rusia. Va functiona acest principiu intre Vest/UE/Germania/Franta si China? Ramine de vazut. Se deruleaza si acest experment politic.

    „..As the rest of the world teeters on the brink of recession, the last thing Western policymakers want is for China, the biggest driver of global economic growth since the 2008 financial crisis, to have a lopsided recovery. But that is what is unfolding.

    After abandoning its thee-year zero-COVID policy in December, the world’s second-largest economy isn’t exactly firing on all cylinders.

    China’s imports contracted sharply in April by 7.9%, while exports grew at a slower pace of 8.5% compared to 14.8% in March. Consumer prices rose at the slowest pace in more than two years in April, while factory gate deflation — prices offered by China’s industrial wholesalers — deepened.

    Meanwhile, new bank loans tumbled far more sharply than expected in April, with lenders extending 718.8 billion yuan ($104 billion/€94.5 billion) in new yuan loans in the month, less than a fifth of March’s tally….”

    https://www.dw.com/en/why-china-is-unlikely-to-rescue-the-world-economy-again/a-65599227

  7. Un demers curajos, pentru care, probabil, veți fi taxat de unii dintre urmăritorii dvs, reali sau virtuali înregimentați până la gât de o anume parte a tranșeei. O falsă linie de demarcație între viziuni diferite cu privire la căile și scopurile dezvoltării societății umane.
    Dvs nu ați tăiat punțile, dimpotrivă, mergeți, pe cât posibil, pe drumul lui Nicolae Titulescu, adică pe calea diplomației inteligente.
    Aștept cu nerăbdare relatări despre impresii, idei și concluzii.
    Felicitări domnule prim ministru.

  8. Mult succes! Sunt convins ca veți reuși sa prezentați o Românie care este peste nivelul de care este capabil guvernul de azi. De ce oare suntem capabili doar de… involuție? Ce e „rau” în sistemul actual de alegeri? Ce este în neregula cu democrațiile actuale, care nu sunt capabile sa aducă în fata națiunilor oamenii de valoare? Ce mai înseamnă oare „om de valoare”?

  9. @trexsr: „China’s imports contracted sharply in April by 7.9%, while exports grew at a slower pace of 8.5% ”
    ======
    O cauză directă o constituie și scăderea importurilor chineze de petrol care a provocat reducerea prețului mondial al petrolului.

    Într-adevăr, previziunile din ultimele luni privind stagnarea și chiar contractarea economică a Chinei, par să se adeverească.

    Piața asiatică și rusească pe care au pariat chinezii, nu s-a dovedit pe măsura pieții UE și americane.

    Chiar dacă populația Chinei a fost depășită de populația Indiei, nu știu dacă este bine ce se întâmplă cu economia sa, ținând cont de populația imensă care trebuie ținută în frâu acasă, în China, prin asigurarea locurilor de muncă.

    Altfel, o adevărată invazie chineză va cotropi Europa.
    „Dragonul Roșu” va deveni „mall-ul” preferat al europenilor. Poate și singurul ☹️

    Dar tot răul spre bine.

    Din ciocnirea celor două valuri de năvălitori, care schimbă total demografia Europei, cel musulman afro-asiatic, cu tendințe spre muncă puțină, indisciplină, abuzând de noua tendință a „drepturilor absolute ale minorităților” și cu o cultură, aproape sălbatică, născută în lumea nomadă a deșertului și cel chinez cu o cultură ancestrală a familiei, a disciplinei și muncii, valul chinez va reuși, probabil, să se impună aducând mai multă ordine într-o Europă scăpată de sub controlul moralei familiei și a tradiției și deci condamnată la dispariție.

    Și cum tot este la modă teoria conspirațiilor, ne putem întreba dacă această „cancel culture”(anihilarea culturii) este, nu numai un preambul și un moft progresist, ci chiar o parte din pregătirea pentru lichidarea culturii europene în vederea înlocuirii cu cea care se pregătește prin „invitarea” noilor valuri migratoare.

    • Mircea, pui niste intrebari absolut necesare, dar care nu sunt bine analizate de specialisti si nici discutate decit in soapta, pentru ca politicienii occidentali au alte prioritati pe care le vocalizeaza prin aceasta cultura „woke”, care are ca scop sa redefineasca natura si civilizatia.
      Care este totusi natura statelor nationale individuale? Se deosebeste Ungaria de Romania si daca da, prin ce, si care sunt constantele fiecareia? Se deosebeste China de Rusia, si daca da, care sunt deosebirile majore?
      Spre deosebire de Rusia, China a fost, cel putin aparent, pina acum un urias tacut, „la locul lui”, cum am spune noi in popor. Sau a fost occidentul ignorant, si s-a facut ca nu vede ce se intimpla in timp ce profitau de forta de munca ieftina si au inchis ochii la abuzuri de tot felul, asupra propriilolr cetateni sau in exterior?
      Au popoarele „destine” de indeplinit? Uitindu-ne la India, pare ca e o tara care a dat o geneza de tip „indo-european” prin migratia initiala spre Europa. In vremurile noastre India este din nou elementul principal al demografiei si migrariei mondiale, si unui nou tip de etno-geneza, de data asta in America de Nord, cel putin in Canada. Aceste populatii importate fara prea multa analiza sau verificari schimba practic cultura tarilor in care sunt chemati. Nu neaparat in rau, pentru ca au si ei specialistii lor, insa se observa o scadere a calitatii serviciilor, si o schimbare a mentalitatii despre valoare si munca. Eu percep asta personal, si vad cum angajatii sunt promovati nu pe valoare neaparat, dar daca sunt „membru de partid”, adica, in limbaj nou, daca apartin unei „minoritati vizibile” (toti cei care nu sunt albi si crestini si heterosexuali). Sa mai amintim ca desi se vorbeste la nesfarsit de „supra populare” si de corelatia cu poluarea si mediul, nimeni nu discuta despre problemele majore pe care India (si China) le creaza lumii prin supra-populare. Nu, chiar politicienii nostri afirma ca noi Occidentul sunt vinovati de poluarea lumii si se agita cu tot felul de masuri care ne limiteaza dezvoltarea, permitind Indiei si Chinei sa eludeze implementarea acestor reguli „morale”. Precis se amuza pe seama noastram, a occidentalilor cu aceasta presupusa si absurda enuntare a unei presupuse superioritati morale.

    • Despre Europa cea „stearpa” si Afro-Asia „fecunda”, cred ca politicienii europeni se incapatineaza sa puna carul inaintea boilor, si sa aleaga solutia imediata, adica importul de carne vie pentru ca peste veacuri sa enunte un alt tip de „sclavagism”, cu „dreturi speciale”, atit de speciale incit se vor pastra clivajele intre stapini si sclavi, si se vor mentine ghettourile si iahturile ca tip de viata.
      Europa are nevoie in primul rind de politici demografice eficiente, care sa stimuleze „productia de copii” autohtona, europeana. Asta inseamna si o revenire la credinta,m la religia crestina, la revigorarea crestinismului in special in tarile bogate ale UE, exact acolo unde „multi-culturalismul” are ca efect constrictia bisericii crestine.
      De ce credeti ca ii place Regelui Charles in Romania, si in zona aceea rurala? Eu cred ca din cauza unei culturi care e si ea pe cale de disparitie, daca nu e protejata de mixare fortata cu ale culturi care nu au aceleasi valori cu ale noastre si care produc conflicte majore in societate. Apropo, am devenit un fan al Regelui-Om Charles, si daca prima lui vizita va fi in Romania, eu cred ca devin monarhist. Ati vazut ce diferenta intre manifestatiile de incoronare in Anglia, cu o normalitate si o frumusete pastrata prin timpuri, si defilarea rachetelor balistice de catre Rusia si China si alte state cu alte valori? Eu zic sa raminem oamenii lui Dumnezeu, crestini buni, si frati reali intru credinta noastra comuna. La virsta mea, am inceput sa cred ca aceasta relatie celestiala om-divinitate este cel mai bine pastrata de monarhii, dar nu ca cele ascunse din Suedia de exemplu, ci ca in Anglia (cu toate problemele lor omeneshti).

  10. Felicitari! Drum bun!
    Aveti grija ca in China (ca si in Rusia) oamenii s-au transformat in animale! Cel putin asa graieste idolul soferilor, C T Popescu. Cica dictatura e de vina!
    Comic este ca acelasi CTP murea de durere la botul sangerand al iepurelui (animal) impuscat la o vanatoare legala…

  11. Domnule Premier, nu-mi fac probleme in ceea ce va priveste fata de talibanii de orice fel de acasa si de oriunde, stiu sigur ca veti fi primit cu mult respect din partea chinezilor, iar prelegerile si conferintele de la Institutul diplomatic, Institutul de Relatii Internationale , etc. se vor bucura de un mare interes. Poate, poate se vor lega oarece relatii mai calduroase si reciproc avantajoase intre Romania si China.

Lasă un răspuns